Προπόνηση δύναμης: Σε ποια σημεία βελτιώνει σημαντικά το τρέξιμό μας;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιλέγουν το τρέξιμο ως την άσκηση που τους ταιριάζει. Αν είστε ένας από αυτούς τότε, είτε μόλις ξεκινήσατε να τρέχετε είτε είστε σε φάση που ετοιμάζεστε για έναν μαραθώνιο, πιθανότατα αναζητάτε τρόπους για να βελτιωθείτε.

Ενώ τα περισσότερα προγράμματα προπόνησης για δρομείς επικεντρώνονται κυρίως στην αύξηση του τρεξίματός σας, το να γίνετε καλύτερος δρομέας δεν έχει να κάνει μόνο με την διάνυση περισσότερων χιλιομέτρων. Στην πραγματικότητα, αυτό που πολλοί δρομείς δεν συνειδητοποιούν είναι ότι είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνεται και η προπόνηση δύναμης ως μέρος του προγράμματός σας. Να γιατί:

1. Βελτιώνει την απόδοση

Ένας βασικός παράγοντας στην απόδοση του τρεξίματος αντοχής είναι η οικονομία του τρεξίματος. Πρόκειται για την ποσότητα οξυγόνου που καταναλώνει το σώμα σας σε διαφορετικές ταχύτητες τρεξίματος. Η βελτίωση της οικονομίας τρεξίματος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τρέξουν μακρύτερα και γρηγορότερα. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι πιο οικονομικοί δρομείς είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την ενέργειά τους πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια των τρεξίματός τους.

Η προπόνηση δύναμης έχει αποδειχθεί σταθερά ότι βελτιώνει την οικονομία του τρεξίματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως η άσκηση με βαριές αντιστάσεις (squats ή leg press) ή η πλειομετρική γυμναστική με το βάρος του σώματος (άλματα & πηδήματα), μπορεί να βελτιώσει τη χρήση της ελαστικής ενέργειας, που σημαίνει ότι βελτιώνετε τη δυνατότητα να προωθήσετε το σώμα σας προς τα εμπρός, μειώνοντας την ποσότητα της προσπάθειας που πρέπει να κάνουν στην πραγματικότητα οι μύες.

2. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού

Ένα μειονέκτημα του τρεξίματος είναι ότι συνοδεύεται από σχετικά υψηλό κίνδυνο τραυματισμών στα πόδια, τα πέλματα και τους αστραγάλους. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 40% των δρομέων υποφέρουν από έναν τραυματισμό κάθε χρόνο προπόνησης.

Αλλά η προπόνηση δύναμης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των τραυματισμών που βιώνουν οι δρομείς. Αυτό οφείλεται στις θετικές αλλαγές στην υγεία των μυών, των τενόντων και των οστών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της προπόνησης δύναμης.

Η προπόνηση δύναμης μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη των απαγωγών του ισχίου (οι οποίοι βοηθούν στην παροχή σταθερότητας κατά τη διάρκεια της κίνησης), γεγονός που μπορεί να μειώσει τις περιπτώσεις του συνδρόμου της λαγονοκνημιαίας ζώνης, ενός κοινού τραυματισμού στο γόνατο που προκαλείται από τη λαγονοκνημιαία ζώνη (η οποία εκτείνεται από το οστό της λεκάνης μέχρι το γόνατο) που τρίβεται πάνω στα οστά του ισχίου και του γόνατος. Η προπόνηση δύναμης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της δύναμης του αστραγάλου, η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τραυματισμούς του αχίλλειου τένοντα.

3. Βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο τρέχετε

Περίπου το 80% της ενέργειας που χρησιμοποιούμε όταν τρέχουμε πηγαίνει προς τη στήριξη του σωματικού μας βάρους και την προώθηση του σώματός μας προς τα εμπρός. Έτσι, αν ένας δρομέας μπορεί να μειώσει το ποσό που το κέντρο μάζας του (το σημείο ισορροπίας του σώματος) κινείται πάνω και κάτω (που ονομάζεται κατακόρυφη ταλάντωση) ενώ τρέχει, μπορεί να είναι πιο αποδοτικός.

Για να το καταλάβουμε αυτό, πρέπει να εξετάσουμε τους νόμους του Νεύτωνα για την κίνηση. Η βαρύτητα επιταχύνει τη μάζα του σώματός μας προς το κέντρο της γης και εμείς την αντιμετωπίζουμε εφαρμόζοντας μια ίση και αντίθετη δύναμη εναντίον της. Όσο περισσότερο χρόνο χρειαζόμαστε για να εφαρμόσουμε αυτή τη δύναμη, τόσο περισσότερο το κέντρο μάζας μας θα κινείται προς τα κάτω και επομένως τόσο περισσότερο χρόνο θα πρέπει το πόδι μας να βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος σε κάθε βήμα που κάνουμε.

Αν έχουμε ισχυρότερους μύες και τένοντες, μπορούμε να μειώσουμε αυτή την κίνηση και να «αναπηδάμε» πιο εύκολα κάθε φορά που το πόδι μας έρχεται σε επαφή με το έδαφος.

Διαβάστε επίσης: Για να βελτιωθείς στο τρέξιμο, δεν αρκεί μόνο να τρέχεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Μπείτε ξανά στο “τριπάκι” του τρεξίματος μετά από μακροχρόνια αποχή

Έτσι θα αποκαταστήσετε τη σχέση σας με το τρέξιμο

Yπάρχουν στιγμές που η σχέση μας με το τρέξιμο ξεθωριάζει και τείνουμε να απομακρυνθούμε από το αγαπημένο μας χόμπι για διάφορους λόγους.

Διακόπτουμε για μεγάλο διάστημα και κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν το ξεκινήσαμε πάλι.

Ακολουθούν τρόποι ώστε να φουντώσει ξανά η… φλόγα:

1. Μιλήστε με άλλους δρομείς

Συζητώντας με άλλους δρομείς θέματα σχετικά με το τρέξιμο, απλά σας υπενθυμίζει την αγάπη που έχετε γι΄ αυτό. Η παρέα θα σας κάνει να επιστρέψετε.

2. Αγοράστε για τον εαυτό σας εξοπλισμό τρεξίματος

Ανταμείψτε τον εαυτό σας για την σκληρή δουλειά αγοράζοντας κάποιο μπλουζάκι τρεξίματος ή κάλτσες χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Η ανταμοιβή θα μας κάνει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια και ενισχύει τη δέσμευσή σας για προπόνηση.

3. Εθελοντική συμμετοχή σε αγώνα

Βλέποντας έναν αγώνα μέσα από τα μάτια του εθελοντή μπορεί να σας αλλάξει την οπτική σας για το τρέξιμο και να σας δόσει κίνητρα. Το να βλέπεις τους δρομείς να αγκαλιάζουν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας τους αφού ολοκληρωθεί ένας αγώνας μπορεί να κάνει θαύματα.

4. Συμμετοχή σε αγώνα σε μέρος που πάντα ήθελες να επισκεφθείς

Αν συνήθως συμμετέχετε σε αγώνες στην περιοχή σας, καλό είναι να δοκιμάσετε να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποιον αγώνα που διεξάγεται σε περιοχή που είχατε σκοπό να επισκεφθείτε κάποια στιγμή.  Έτσι συνδυάζεται το τρέξιμο με τις μίνι διακοπές.

5. Παρακολουθήστε έναν αγώνα από κοντά

Kάθε φορά που είστε θεατής σε έναν αγώνα, αναπόφευκτα ζηλεύετε τους δρομείς που είναι εκεί έξω. Αυτό σας δημιουργεί το κίνητρο την επόμενα φορά να συμμετάσχετε οι ίδιοι σε ένα παρόμοιο γεγονός.

Διαβάστε ακόμα: 13 λόγοι που θα σε κάνουν να δεις το τρέξιμο με άλλο μάτι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Κορυφαίες συμβουλές αποκατάστασης από έναν ειδικό

Ο Χάρι Τζέιμσον

Ο Χάρι Τζέιμσον είναι ένας προπονητής με τεράστια εμπειρία. Έχει υπάρξει προσωπικός γυμναστής τόσο του ποδοσφαιριστή Γουέιν Μπριτζ όσο και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον!

Βετεράνος μαραθωνίων, έμαθε από την εμπειρία του τη σημασία που έχει η ξεκούραση και η αποκατάσταση στη ρουτίνα ενός δρομέα.

Παρακάτω μοιράζεται ορισμένες πολύ κομβικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την καλύτερη αποκατάσταση:

Πώς η σωστή αποκατάσταση ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Δώστε προτεραιότητα στην ανάκτηση

«Οι άνθρωποι παραδοσιακά αντιλαμβάνονται τη γυμναστική τους τους – για παράδειγμα, το τρέξιμο – ως το κύριο και την ανάκαμψη ως μια μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να τοποθετηθεί γύρω της. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο: το τρέξιμο να είναι μια λεπτομέρεια και η ανάκαμψη το βασικό. Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι η άσκηση το κομβικό στοιχείο για τη διαμόρφωση φυσικής κατάστασης αλλά η αποκατάσταση».

Χρειάζεστε μια πολυμορφία

«Δεν υπάρχει καμία μαγική μέθοδος που θα λύσει όλα τα προβλήματά σας. Πρέπει αντίθετα να έχετε πολλές μεθόδους ανάκτησης. Από γυμναστηριακά μηχανήματα μέχρι φυσικά μασάζ και αλοιφές. Είναι από τους λόγους που έχω καταφέρει να υπάρχω τόσα χρόνια σε αυτό το άθλημα είναι οι πολλοί τρόποι μέσω των οποίω ανακτώ τις δυνάμεις μου έπειτα από μια εξαντλητική προπόνηση»

Η έντονη προπόνηση χρειάζεται έντονη ανάπαυση

«Εάν προπονείστε για μαραθώνιο, είναι γνωστό πως εξαιτίας της αύξησης των χιλιομέτρων που κάνετε πρέπει να αυξήσετε και τον ύπνο ότι η αύξηση των μιλίων χρειάζεται επίσης αυξημένο ύπνο. Νομίζω ότι πολύς κόσμος αγνοεί αυτό τον γενικό κανόνα. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι κάνουν το αντίθετο: σηκώνονται πολύ νωρίς για να τρέξουν πριν από τη δουλειά και καταλήγουν να κοιμούνται λιγότερο».

Προκαλέστε τον εαυτό σας διανοητικά στην προπόνηση

«Αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις στη ζωή μου. Αλλά δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τόσο σκληρό όσο τα τελευταία 10 χιλιόμετρα του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης. Η συμβουλή μου είναι: μεταφερθείτε σε κάποια δύσκολα μέρη για την προπόνησής σας. Πίστεψέ με, στον αγώνα, θα τρέξετε κάπου ακόμα πιο σκληρά. Κανείς δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για το πώς θα νιώσετε στο χιλιόμετρο 38 σε έναν μαραθώνιο όταν κυνηγάτε έναν χρόνο. Και κανείς δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το πόσο λαμπρός θα νιώσεις στο χιλιόμετρο 42 όταν φτάσεις στη γραμμή του τερματισμού. Πηγαίνετε σε μερικά δύσκολα σημεία στην προπόνησή σας, ώστε να μπορέσετε να προετοιμαστείτε διανοητικά για την πρόκληση που έρχεται».

Μέλι: Καλύτερες επιδόσεις και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση!

Γίνετε δυνατοί – και συγκεκριμένοι

«Ένα από τα πράγματα που βλέπω συχνά είναι άνθρωποι που απλά τρέχουν χωρίς καμία άλλη προοπτική. Αυτή είναι μια συνταγή για τραυματισμούς στις αρθρώσεις καθώς το σώμα σας δεν είναι απαραίτητα αρκετά ισχυρό για να υποστηρίξει αυτόν τον όγκο εργασίας που κάνετε. Βρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λοιπόν. Κάντε πολλή γυμναστική, προσθέστε γλουτένη στη διατροφή σας, γυμνάστε την πλάτη σας και το κυριότερο, τα πόδια σας».

Διαβάστε επίσης: Ενεργητική ή παθητική αποκατάσταση μετά το τρέξιμο;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend