Πως θα χορτάσετε χωρίς να πάρετε επιπλέον θερμίδες

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι προφανώς να τρώτε λιγότερο. Πως όμως μπορείτε να μειώσετε τις μερίδες σας χωρίς να πεινάτε;

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να πετύχετε το στόχο σας.

Γεμίστε με λαχανικά τουλάχιστον το μισό της μερίδας

Τα λαχανικά περιέχουν πολύ νερό και πολλές ίνες αλλά ελάχιστες θερμίδες. Αν αντικαταστήσετε το μισό των πρωτεϊνών που περιέχει ένα γεύμα σας με μη αμυλούχα λαχανικά μπορείτε να φάτε τον ίδιο όγκο των τροφίμων και παράλληλα να έχετε μειώσει τις συνολικές θερμίδες.  Δοκιμάστε να μειώσετε τις μερίδες σας από άλλες τροφές και να συμπληρώσετε με λαχανικά και δεν θα βγείτε χαμένοι.

Φάτε πρωτεΐνες με κάθε γεύμα

Η επιστήμη έχει επανειλημμένα δείξει ότι η πρωτεΐνη στα γεύματα αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας. Μια μελέτη που έγινε το 2012 εξέτασε τις επιδράσεις της κατανάλωσης των γευμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες σε σχέση με το αίσθημα της πληρότητας. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν γεύματα με 20-30% των θερμίδων να από πρωτεΐνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν πλούσια σε πρωτεΐνες γεύματα αισθάνθηκαν πληρέστερα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με τις φορές που τα γεύματά τους περιείχαν το μισό αυτού του ποσοστού πρωτεϊνών. Εστιάστε σε άπαχες πηγές πρωτεϊνών όπως τα αυγά, τα πουλερικά χωρίς πέτσα, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά και τα ψάρια. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είναι επίσης καλές επιλογές.

Πίνετε νερό μαζί με τα γεύματα

Η κατανάλωση χυμών ή αναψυκτικων μαζί με τα γεύματά σας από την μία δεν σας χορταίνει και από την άλλη σας «φορτώνει» με επιπλέον θερμίδες.  Σε μια πρόσφατη μελέτη φάνηκε πως τα άτομα που έπιναν περίπου 2 φλυτζάνια (500 ml) νερό πριν από το πρωινό έτρωγαν περίπου 13% λιγότερο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου νερό πριν από το φαγητό.  Πιείτε νερό μαζί με το γεύμα σας. Θα ξεδιψάσετε χωρίς πρόσληψη επιπλέον θερμίδων.

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα και πιρούνια

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το μέγεθος που έχουν τα σκεύη φαγητού σας επηρεάζει το πόσο τρώτε. Μέσω ερευνών έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να γεμίζουν τα πιάτα τους σε ένα 70% της πληρότητάς τους ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο σας τόσο περισσότερο θα τρώτε. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει πως πολλοί άνθρωποι τρώνε περισσότερο αν κρατάνε ένα μεγάλο πιρούνι και λιγότερο αν χρησιμοποιούν ένα μικρό. Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη της ψευδαίσθησης και χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο και σκεύη. Η ίδια μερίδα θα σας φανεί μεγαλύτερη.

Κάντε πικάντικα τα γεύματά σας

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πικάντικο κόκκινο πιπέρι ως μέρος του φαγητούς τους έτρωγαν 190 θερμίδες λιγότερες σε σχέση με γεύματα τα οποία δεν ήταν πικάντικα. Επίσης, μια έρευνα που διενεργήθηκε πάνω σε 10 υπέρβαρους άνδρες διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι όταν κατανάλωναν γεύματα με πικάντικη γεύση. Κάντε το φαγητό σας να… καίει. Θα χορτάσετε πολύ πιο εύκολα.

Διαβάστε επίσης: 13 τροφές που… διώχνουν μακριά την πείνα!

Previous ArticleNext Article

Έτσι θα κερδίσετε τουλάχιστον 10 χρόνια ζωής!

Το 1ο YOGAFIT DAY των Holmes Place είναι εδώ!

Οι άνθρωποι που τηρούν πέντε υγιεινές συνήθειες, μπορούν να ελπίζουν ότι θα προσθέσουν τουλάχιστον δέκα ακόμη χρόνια στο προσδόκιμο της ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η πεντάδα… υγείας

Οι πέντε αυτές συνήθειες που μπορούν να χαρίσουν μια έξτρα δεκαετία ζωής ή και παραπάνω, είναι

α) υγιεινή διατροφή

β) τακτική σωματική άσκηση

γ) το κανονικό βάρος

δ) η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο

ε) και το κόψιμο του τσιγάρου.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Χου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Circulation», μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 79.000 γυναίκες και 44.400 άνδρες σε βάθος περίπου 30ετίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι ήσαν οι πιο πιστοί στην τήρηση των πέντε υγιεινών συνηθειών, είχαν κατά μέσο όρο 82% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια και 65% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με εκείνους που δεν τηρούσαν τις πέντε συνήθειες. Γενικότερα, οι πρώτοι είχαν 74% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Διαβάστε ακόμα: 15 τρόποι να φροντίσεις τον εαυτό σου και να κερδίσεις χρόνια ζωής!

Δυναμική παρουσία στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας είχε η Marathon Team Greece!

Οι δρομείς της ομάδας που έχει δημιουργήσει η Μαρία Πολύζου αγωνίστηκαν για μια ακόμη φορά με Όραμα Ελπίδας τόσο στον Μαραθώνιο της Αθήνας όσο και σε Μαραθωνίους εκτός συνόρων με στόχο να ενδυναμώσουν το μήνυμα του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» για την εγγραφή εθελοντών δοτών του μυελού των οστών.

Άπαντες τερμάτισαν ενώ πολλοί έκαναν μάλιστα ντεμπούτο στην απόσταση των 42.195 μέτρων!

Η Μαρία Μητσιά, η Κατερίνα Κατόπη, Η Μαριλένα Αθανασιάδη και Ελένη Τσιπουνακη έτρεξαν για καλό σκοπό.
Η Μαρία Ελουϊζα Σταβάρα Μητσιά με τους Δρομείς Ελπίδας τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο συνοδεύοντας το Δημήτρη Γλύκο σε αμαξίδιο και έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι στο Μαραθώνιο όλοι όλα τα μπορούν!
Αντίστοιχα ηχηρό μήνυμα έστειλαν η Κατερίνα Κατόπη και η Μαριλένα Αθανασιάδη τρέχοντας με το Βασίλη Γερογιάννη και την κόρη του Μαριλένα που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πήραν μέρος στον Μαραθώνιο με αμαξίδιο και τερμάτισαν πανευτυχείς στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος ανήμερα των γενεθλίων της πήρε ίσως το πιο σημαντικό δώρο από την 11χρονη Νεφέλη Οικονομίδη. Η μικρή Νεφέλη «πέταξε» στον παιδικό αγώνα των 1200 μέτρων και έκοψε πρώτη την κορδέλα του τερματισμού. «Μακάρι να μου πάρει τα ρεκόρ», δήλωσε τρισευτυχισμένη η προπονήτριά της Μαρία Πολύζου η οποία της απένειμε το κύπελλο του νικητή!

Συνολικά πάνω από 100 δρομείς της Marathon Team Greece αγωνίστηκαν και τερμάτισαν είτε στον Μαραθώνιο, είτε στους αγώνες των 5 και 10 χλμ! Αρκετοί πέτυχαν ατομικά ρεκόρ ενώ όλοι έζησαν την μοναδική εμπειρία του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο!

Σπουδαία ήταν η εμφάνιση της αθλήτριας Ειρήνης Σπανού η οποία μετά τον αγώνα της στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, αγωνίστηκε και τερμάτισε και στον Αυθεντικό Μαραθώνιο!

Θερμή ήταν η υποστήριξη του δρομέα Μιλτιάδη Μητσιά στους συναθλητές του στην Marathon Team Greece τόσο στη διαδρομή όσο και στον τερματισμό τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο ενώ ο ίδιος μόλις λίγα 24ωρα πριν είχε τερματίσει πετυχαίνοντας σπουδαίο ατομικό ρεκόρ στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης!

Όλοι κάνουν σχέδια για τους επόμενους αγώνες, πάντα με Όραμα Ελπίδας, ενώ σε λίγες ημέρες θα αγωνιστούν στον Μαραθώνιο στη Βαλένθια ο αρχαιότερος Μαραθωνοδρόμος της ομάδας Νίκος Μπέριος και ο Μαραθωνοδρόμος-Δημοσιογράφος Νίκος Αρμένης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οι δρομείς της Marathon Team Greece αγωνίστηκαν με νέες εμφανίσεις με την υπογραφή της εταιρείας ROLY HELLAS.

Η Marathon Team Greece με επικεφαλής τη Μαρία Πολύζου αγωνίζεται πάντα στους αγώνες δρόμου συνδυάζοντας το τρέξιμο με την κοινωνική προσφορά.

«Τρέχουμε για να προσφέρουμε, προσφέρουμε για τρέχουμε», είναι το κεντρικό μήνυμα της ομάδας που τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων, Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας».

ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΟΤΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
ΔΩΣΕ ΕΛΠΙΔΑ!
ΔΩΣΕ ΖΩΗ!

Οι επόμενοι αγώνες της Marathon Team Greece είναι στις 1 Δεκεμβρίου στον Μαραθώνα στον Μισέλ Μπρεάλ καθώς και στις 8 Δεκεμβρίου στο Θησείο στο MERRYTOC,

Τρόποι για να ξυπνήσετε τον μεταβολισμό σας

Τρόποι για να ξυπνήσετε τον μεταβολισμό σας

Πολλές φορές προσπαθούμε να χάσουμε κιλά, αλλά η ζυγαριά κολλάει. Αυτός είναι ένας λόγος που απογοητευόμαστε και τα παρατάμε. Το, ξύπνημα ωστόσο, του μεταβολισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Χρειάζεται να αλλάξουμε αρκετά πράγματα που μπορεί στο μυαλό μας να μην φαίνονται σημαντικά, για τον οργανισμό μας όμως είναι.

Έτσι το να φάμε κάτι καυτερό για παράδειγμα, μπορεί να μη μας φαίνεται κάτι ουσιώδες, είναι όμως ένας τρόπος για να αρχίσει ο μεταβολισμός να λειτουργεί.

Παρακάτω θα δείτε μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας.

Να τρώμε πρωινό

Το έχουμε ξανακούσει: Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Πολλοί άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό επειδή δεν έχουν το χρόνο ή διότι απλά δεν τους αρέσει το πρωινό. Αλλά αν περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι για να φάμε, το σώμα μας προσαρμόζεται σε αυτό και επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας. Εάν μας πιέζει ο χρόνος το πρωί, μπορούμε να δοκιμάσουμε να φάμε κάτι γρήγορο όπως τα δημητριακά, τοστ, ή τυρί cottage και φρούτα.

Να πίνουμε πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι τονώνει τον μεταβολισμό μας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μπορούν να προκαλέσουν το σώμα να αποβάλει θερμίδες, σαν θερμότητα, η οποία θερμότητα αυξάνει την καύση θερμίδων σας.

Κάντε το λίγο spicy

Προσθέτοντας λίγες καυτερές πιπεριές στα γεύματα μας, αυξάνουμε την ποσότητα των θερμίδων που καίει το σώμα μας κατά τη διάρκεια της πέψης. Αν σας αρέσει το φαγητό σας πικάντικο, είναι ένας εύκολος τρόπος για να αλλάξετε το μεταβολισμό σας.

Αυξάνουμε την μυϊκή μας μάζα

Όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε, ακόμη και στις στιγμές ξεκούρασης. Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκή μάζα, έτσι είναι σημαντικό να γυμναστούμε ώστε να την διατηρήσουμε. Κάνοντας βάρη μόνο δύο φορές την εβδομάδα μπορούμε να δούμε μεγάλη διαφορά.

Δεν παραλείπουμε γεύματα

Ο μηχανισμός επιβίωσης του οργανισμού μας προσπαθεί να διατηρήσει θερμίδες όταν δεν τρώμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, όταν παραλείπουμε γεύματα, το σώμα μας επιβραδύνει το μεταβολισμό μας για να αποτρέψει την πείνα. Για να αποφευχθεί αυτό, προσπαθούμε να τρώμε πέντε με έξι μικρά γεύματα κάθε μέρα, ή τρία κανονικά γεύματα και μερικά υγιεινά σνακ ανάμεσα. Θα διαπιστώσουμε, ότι τρώγοντας μικρά γεύματα, μας βοηθάει να διατηρούμε τα επίπεδα ενέργειάς μας όλη την ημέρα και δεν αισθανόμαστε ότι πεινάμε όλη την μέρα.

Τρώμε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Η κατανάλωση πρωτεϊνών αυξάνει το μεταβολισμό μας λίγο περισσότερο από ό, τι αν καταναλώσουμε υδατάνθρακες ή λίπη με τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Φυσικά, αυτό δε σημάνει ότι θα πρέπει να στραφούμε σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, δεδομένου ότι οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τους δρομείς. Αλλά προσπαθούμε να ενσωματώσουμε πρωτεΐνη σε περισσότερα γεύματα. Καλύτερες πηγές πρόσληψης πρωτεΐνης είναι: ψάρι, άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο χωρίς πέτσα ή στήθος γαλοπούλας, άπαχο γιαούρτι, αποβουτυρωμένο γάλα, τα αυγά, τα φασόλια και οι φακές.

Είμαστε δραστήριοι κάθε μέρα

Προσπαθούμε να κινούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν έχουμε δουλειά γραφείου, κάνουμε συχνά διαλείμματα για να περπατήσουμε.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί… φρενάρει ο μεταβολισμός σας και δεν χάνετε κιλά;

Έσπασε κάθε ρεκόρ η ERGO MARATHON EXPO 2019

Kαταρρίπτοντας κάθε φορά όλα τα δικά της προηγούμενα ρεκόρ, η Ergo Marathon Expo αποδεικνύει ότι δεν αποτελεί απλώς τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για τον Αθλητισμό, τη Διατροφή, την Υγεία και τον Αθλητικό Τουρισμό, αλλά σύμφωνα και με την άποψη πολλών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών της, είναι μία έκθεση που ξεπερνά τα standards πολλών άλλων αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων.

Με έναν αριθμό-ρεκόρ επισκεπτών, με τη δυναμική συμμετοχή από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές επιχειρήσεις της αγοράς και ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον για εγγραφές στο Μαραθώνιο Αθήνας, η φετινή Ergo Marathon Expo όχι απλά αύξησε τις προσδοκίες και ενέτεινε την ευθύνη για τις μελλοντικές διοργανώσεις, αλλά και έθεσε ακόμα πιο γερά θεμέλια για όλα όσα έπονται.

Περισσότεροι από 75.000 δρομείς και φίλοι του αθλητισμού, οι οποίο προέρχονται πάνω από 105 χώρες, πέρασαν τις πύλες του Κλειστού Γηπέδου Φαλήρου κατά τη διάρκεια της τετραήμερης φετινής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε από τις 6 –9 Νοεμβρίου 2019, αριθμός ο οποίος αποτελεί νέο ρεκόρ προσέλευσης, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μία έκθεση που χρόνο με το χρόνο γίνεται καλύτερη, μεγαλύτερη και στέκεται αντάξια της φήμης του Μαραθωνίου Αθήνας τον οποίο και συνοδεύει. Αξίζει να τονιστεί ότι οι  επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από τα εκθεσιακά περίπτερα υψηλής αισθητικής των συμμετεχόντων εταιρειών.

Πρόκειται για το απόλυτο αθλητικό εκθεσιακό event της χώρας και αδιαμφισβήτητα ένα γεγονός ορόσημο στην Ελλάδα!

Με τις εντυπωσιακές παράλληλες δραστηριότητες και φιλανθρωπικές ενέργειες καθώς και το μεγάλο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της Ergo Marathon Expo 2019, η έκθεση προσέλκυσε την προσοχή των επισκεπτών, οι οποίοι παρακολούθησαν και συμμετείχαν με τεράστιο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον, χαρίζοντας στο όλο εκθεσιακό γεγονός ένα εορταστικό κλίμα!

Ραντεβού το 2020

Επιτυχημένη και η φετινή διεξαγωγή των Δημοσιογραφικών Βραβείων ΠΣΑΤ

Στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου Γιώργου Παντούρη ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση των 22ων Δημοσιογραφικών Βραβείων του ΠΣΑΤ, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, σήμερα Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος επισήμανε: «Σήμερα εδώ θα δούμε τη φωτεινή πλευρά του χώρου μας. Τη μεγάλη εικόνα της αθλητικής δημοσιογραφίας. Της δημοσιογραφίας που χρόνια τώρα συμβάλει στην ανάπτυξη και την πρόοδο του αθλητισμού. Που ενημερώνει έγκυρα τους πολίτες και διαπαιδαγωγεί τους νέους με τις αξίες του αθλητισμού». Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Μηνάς Λυσάνδρου, η Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Άρια Αγάτσα, το μέλος Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Βότσκαρης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ Δημήτρης Κουμπιάς, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Δημήτρης Χορταργιάς, ο Πρόεδρος του ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Σωτήρης Κέλλας και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώτα Αντωνοπούλου.

Στη φετινή εκδήλωση τιμήθηκαν οι εξής:

ΕΝΤΥΠΑ ΜΕΣΑ 

  • Έπαθλο ΕΔΟΕΑΠ «Πάνος Γεραμάνης»: Συντακτική ομάδα (Νίκος ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ, Αντώνης ΦΟΥΝΤΗΣ, Σάββας ΛΙΒΑΝΙΟΣ), Εφημερίδα «Documento» για το ένθετο «Hot Doc» με θέμα: «Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο: 40 χρόνια στο βούρκο»
  • Έπαθλο «Κώστας Μότσης»: Βαγγέλης ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ, Εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ» Ιωαννίνων, για την τριλογία αφιερωμάτων: α) «Το τουρνουά Χριστουγέννων στα παλιά Γιάννινα», β) «Απόκριες στα γήπεδα με τον ΠΑΣ Γιάννινα», γ) «Τσουγκρίζοντας αυγά στα γήπεδα της Ηπείρου»
  • Έπαθλο «Λάζαρος Πατσουράκος»: Γιάννης ΛΑΜΠΙΡΗΣ, Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», για το θέμα «Λεφτά πεταμένα στο Σαρωνικό»
  • Ειδικός Έπαινος: Συντακτική ομάδα (Βαγγέλης ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, Παναγιώτης ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, Κώστας ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, Χρήστος ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗΣ), Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Πατρών, για το Ένθετο των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας.

 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

  • Έπαθλο ΕΣΗΕΑ: Νίκη ΜΠΑΚΟΥΛΗ, Ιστοσελίδα «Contra.gr», για τη Συνέντευξη «Ο Ντίνο Ράτζα άλλαξε τη μοίρα του ελληνικού μπάσκετ»
  • Έπαθλο ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ : Λουκάς ΜΑΣΤΡΟΔΗΜΟΣ, Ιστοσελίδα «athletestories.gr», για τη Συνέντευξη του βολεϊμπολίστα Παναγιώτη Πελεκούδα: «Θα σας πω ένα μυστικό»
  • Έπαθλο «Νίκος Αντωνιάδης»: Κάρολος ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ, Ιστοσελίδα «stivosspor.blogspot.com», για την παρουσίαση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στη Ντόχα
  • Έπαθλο «Χρήστος Ράπτης»: Στέφανος ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ, Ιστοσελίδα «fosonline.gr», για τη Συνέντευξη του Ζόραν Γκάετς: «Να γιατί οι Σέρβοι κυριαρχούν στα ομαδικά αθλήματα»
  • Ειδικός Έπαινος: Παντελής ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ – Ηλίας ΚΑΛΛΟΝΑΣ , Ιστοσελίδα «Sport24.gr», για την Έρευνα : «Ωμή βία και σεξισμός στη συνθηματολογία»

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

  • Έπαθλο ΠΟΕΣΥ : Σωτήρης ΤΑΜΠΑΚΟΣ, Ραδιοφωνικός Σταθμός «Sport FM», για τη Συνέντευξη με το διεθνή διαιτητή ποδοσφαίρου Τάσο Σιδηρόπουλο

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

  • Έπαθλο ΕΔΟΕΑΠ «Χρήστος Σβολόπουλος» : Βαγγέλης ΙΩΑΝΝΟΥ, Τηλεοπτικό Κανάλι «ΕΡΤ», για το Ντοκιμαντέρ: «100 χρόνια ΧΑΝΘ, 100 χρόνια Μπάσκετ στην Ελλάδα».
  • Έπαθλο «Νικήτας Γαβαλάς»: Γιάννης ΓΙΑΓΚΙΝΗΣ, Τηλεοπτικό Κανάλι «Euronews», για τη Συνέντευξη με τον προπονητή Ντέιβιντ Μπλατ

WEB-TV

  • Έπαθλο «Ανδρέας Μπόμης»: Μανώλης ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΠΑΕ ΟΦΗ, για την ταινία μικρού μήκους «Trust the Process»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  • Έπαθλο «Νίκος Σωτηρίου»: Πάρης ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ, για στιγμιότυπο του αθλήματος Θαλάσσιο Σκι, από τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες.
  • Ειδικός Έπαινος: Δημήτρης ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ, για στιγμιότυπο με τον Γιάννη Αντετοκούμπο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας

Ειδικό Επαμειβόμενο Έπαθλο

«Θεαγένης ο Θάσιος»: Γιώργος ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – Γιώργος ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ, για την Περιοδική έκδοση «42.195» με θέμα: «Αυθεντικές ιστορίες για τον Μαραθώνιο της Αθήνας»

Για τη συγγραφή των βιβλίων τους, βραβεύθηκαν οι συνάδελφοι:

  1. Γιάννης Γεωργάκης: «Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ»
  2. Δημήτρης Καρύδας: « Φιλική Εταιρεία Πνεύματος»
  3. Ευάγγελος Κουκούλογλου:

α) «Στέλιος Καζαντζίδης:1931-2001, Εγώ ‘μαι πρόσφυγα παιδί»

β) «Ο ΘΟΔΩΡΑΚΗΣ! της ψυχής και της καρδιάς μας»

  1. Πέτρος Λινάρδος:

α) «Κωστής Τσικλητήρας από την πύλη του Νέστορα στην κορυφή του κόσμου»

β) «ΠΛΙΝΘΟΙ & ΚΕΡΑΜΟΙ»

  1. Μανόλης Παντινάκης: «Η Κατοχή δεν μας λύγισε…»
  2. Μάκης Παπαζήσης: «Όταν το χειρόγραφο έχει φωνή»
  3. Λευθέρης Πλακίδας : «Ταξιδεύοντας»
  4. Μένιος Σακελλαρόπουλος: «Πικρό γάλα»
  5. Βασίλης Σαμπράκος «ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ»
  6. Θάνος Σαρρής: «Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ»
  7. Περικλής Στέλλας: «LISBETH – Ο ΘΕΟΣ ΕΧΕΙ ΟΡΚΙΣΤΕΙ»

Τέλος, έπαινοι απονεμήθηκαν στα παιδιά των συναδέλφων μελών μας για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

  1. Ακάλεστος Κωνσταντίνος – Ραφαήλ: Σχολή Θετικών Επιστημών τμήμα Φυσικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  2. Δημάτου Κατερίνα: Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. ΑΣΟΕ
  3. Καρύδα Δήμητρα: Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης
  4. Κορακή Άννα – Μαρία: Σχολή Επιστημών της Αγωγής Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  5. Πιτιακούδης Γιώργος: Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  6. Σαμαρά Βενετία – Σοφία: Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, Τμήμα Οικονομίας και Οικολογίας. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
  7. Σόμογλου Εβελίνα : ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών
  8. Χαραλαμπίδης Χρήστος: Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ειδικές τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στις οικογένειες των συναδέλφων Ανδρέα Μπόμη και Νίκου Αντωνιάδη που έφυγαν πέρυσι από τη ζωή, στον Επί Τιμή Πρόεδρο του ΠΣΑΤ Πέτρο Λινάρδο για τα 75 χρόνια παρουσίας και σημαντικής προσφοράς στην δημοσιογραφία, στην Εφημερίδα «Κρητική Επιθεώρηση» Ρεθύμνου για την ανελλιπή έκδοσή της από το 1912 και την ουσιαστική προσφορά της στην έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών της Κρήτης για 107 συναπτά έτη, στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την πολύχρονη προσφορά του στον Αθλητισμό και την Κοινωνία και τέλος στη συνάδελφο και μέλος του Συνδέσμου Ελένη Παπαθανασίου για τη σπουδαία προσφορά της στην Κοινωνία με την Έκθεσης Φωτογραφίας της με θέμα «Βόλος, η πόλη μου», τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στην αγορά ειδικά διαμορφωμένου οχήματος για τις ανάγκες μαθητών με αναπηρία. Για τη συμβολή τους στην πρωτοβουλία αυτή βραβεύθηκε η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και το Επικουρικό Ταμείο της Ένωσης.

Ο ΠΣΑΤ θέλει να ευχαριστήσει επίσης για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης – Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), την COSMOTE TV για τη δημιουργία των βίντεο και τη συνάδελφο Αγγελική Παπαμιχαήλ για την εξαιρετική παρουσίαση, καθώς και τη Διοίκηση του Μουσείου της Ακρόπολης για την παραχώρηση του Αμφιθεάτρου.

Ποιος είναι ο ρόλος της συσκευασίας των τροφίμων;

Γράφει η Νικολία Σαλίαϊ*

Πλέον πολύ λίγα τρόφιμα πωλούνται χωρίς συσκευασία. Η επιλογή των κατάλληλων υλικών και συστημάτων συσκευασίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού των προϊόντων.

Μπορεί μερικές δεκαετίες πριν η συσκευασία να ήταν απλά αναγκαία για να παρατείνουν την διατηρησιμότητα των τροφίμων, όμως πλέον έχει εξελιχθεί σε ολόκληρη επιστήμη. Μια επιστήμη που εξελίσσεται ραγδαία.

Τι προσφέρει η σωστή συσκευασία;

  1. Η συγκράτηση του προϊόντος: Είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική μεταφορά, αποθήκευση και διανομή του προϊόντος. Η συγκράτηση επιτρέπει την κατανομή του προϊόντος σε τμήματα γνωστού βάρους ή όγκου και διευκολύνει το εμπόριο. Επιπλέον, το σχήμα και οι διαστάσεις της συσκευασίας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον απαιτούμενο χώρο για αποθήκευση και μεταφορά.
  1. Προστασία και συντήρηση. Αποτελεί την σημαντικότερη λειτουργία της συσκευασίας, διότι προστατεύει το περιεχόμενο προϊόν από φυσική, χημική και μικροβιακή επίθεση, από μηχανικές φθορές, από τις συνθήκες του περιβάλλοντος (υγρασία, αέρας, φώς), από ξένες ύλες, από έντομα και τρωκτικά. Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την διάρκεια ζωής δηλαδή την διατηρησιμότητα του περιεχόμενου τροφίμου.
  1. H άνεση στην προμήθεια και τη χρήση του προϊόντος από τον καταναλωτή. Η προσαρμογή του μεγέθους της συσκευασίας στις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών (μέγεθος οικογένειας, μεμονωμένα άτομα, ειδικά μεγέθη κ.λπ.) είναι ένα από τα βήματα που έχει αναλάβει η βιομηχανία για την ενίσχυση της ευκολίας των προϊόντων μέσω της συσκευασίας. Ορισμένα παραδείγματα είναι: συσκευασίες υπό πίεση (για χτυπημένη κρέμα), αεροζόλ (για επίστρωση, αρωματικές ύλες, λάδι κ.λπ.), συσκευασίες που μπορούν εύκολα να ανοιχτούν ή/και να επανασφραγιστούν και συσκευασίες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως σκεύη θέρμανσης και σαν πιάτα κ.α.
  1. Η επικοινωνία με τον καταναλωτή. Η ποσότητα των πληροφοριών που είναι υποχρεωτικές από τον νόμο να τυπώνονται σε μια συσκευασία αυξάνεται συνεχώς. Εκτός από τα κείμενα και τα γραφικά που εξυπηρετούν το σκοπό της αναγνώρισης των προϊόντων και των εμπορικών σημάτων και την προώθηση τους, η εκτύπωση περιλαμβάνει συνήθως βασικά στοιχεία όπως κατάλογο συστατικών, καθαρό βάρος, δεδομένα θρεπτικών στοιχείων, ημερομηνία παραγωγής ή λήξης, τιμή, barcode και πληροφορίες που απαιτούνται για την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.

Ποια υλικά χρησιμοποιούνται για συσκευασία;

Τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία των τροφίμων ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες: μέταλλα, γυαλί, χαρτί και πολυμερή. Ορισμένα μέσα συσκευασίας αποτελούνται από συνδυασμό δύο ή περισσότερων υλικών των κατηγοριών που αναφέρονται παραπάνω.

Η χημική σύνθεση και οι φυσικές ιδιότητες των υλικών συσκευασίας καθορίζουν την ικανότητά τους να εκπληρώνουν τις διάφορες λειτουργίες που απαιτούνται για την συσκευασία. Συγκεκριμένα οι πιο σημαντικές ιδιότητες που πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο αυτό είναι οι ιδιότητες μεταφοράς, οι οπτικές ιδιότητες, οι μηχανικές ιδιότητες και η χημική δραστικότητα.

Ας δούμε όμως ορισμένα χαρακτηριστικά από τα κύρια υλικά συσκευασίας.

ΓΥΑΛΙ

Τα πλεονεκτήματα του γυαλιού ως υλικού συσκευασίας είναι η διαφάνεια, η αδράνεια, η αδιαπερατότητα, η ακαμψία, η θερμική αντίσταση (όταν θερμαίνεται σωστά). Είναι επίσης φιλικό προς το περιβάλλον καθώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί. Τα μειονεκτήματά του είναι η ευθραυστότητα και το βάρος. Τα γυάλινα δοχεία τυποποιούνται σε πολύ μικρότερο βαθμό από τα μεταλλικά δοχεία. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα μπουκάλια και βάζα είναι ειδικά σχεδιασμένα για ένα προϊόν ή έναν κατασκευαστή. Από την άλλη πλευρά, τα πώματα για δοχεία από γυαλί είναι κάπως πιο τυποποιημένα.

ΜΕΤΑΛΛΑ

Τα μεταλλικά δοχεία προσφέρουν το πλεονέκτημα της ανώτερης μηχανικής αντοχής, της αδιαπερατότητας στη μεταφορά μάζας και στο φώς, της καλής θερμικής αγωγιμότητας και της αντοχής σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι τελευταίες δύο ιδιότητες καθιστούν τις μεταλλικές συσκευασίες ιδιαίτερα κατάλληλες για την θερμική επεξεργασία εντός συσκευασίας.

Το αλουμίνιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στη γη. Είναι ελαφρύ, λαμπερό, αρκετά ισχυρό, μακράς διαρκείας και ανακυκλώσιμο. Το αλουμίνιο βρίσκεται σε δύο μορφές: κονσέρβες αλουμινίου (που χρησιμοποιούνται κυρίως για μπύρα και αναψυκτικά) και φύλλο αλουμινίου (ελάσματα). Έχει καλές ιδιότητες φραγμού. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή κονσερβών, μεταλλικών δίσκων και για φόρμες έτοιμων φαγητών που είναι ανθεκτικά σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατεψυγμένα και θερμά γεύματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αλουμινόχαρτο για άμεση συσκευασία των τροφίμων ή και για πλαστικοποίηση χαρτιού ή πλαστικού για καλύτερη αντοχή, θερμική σταθερότητα και ως εμπόδιο κατά της υγρασίας, των ελαίων, του αέρα και των οσμών.

ΠΟΛΥΜΕΡΗ

Αποτελεί την σημαντικότερη κατηγορία των υλικών συσκευασίας. Τα πολυμερή είναι συνθετικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα είτε μόνα τους είτε σε σύνθετα υλικά. Τα γνωστά σε όλους μας πλαστικά σχηματίζονται με βάση τα πολυμερή, τα οποία επεξεργάζονται με μια σειρά από βελτιωτικές ουσίες και διαδικασίες. Μπορούν να είναι εύκαμπτα ή άκαμπτα, διαφανή ή αδιαφανά, θερμοσκληρυνόμενα ή θερμοπλαστικά, κρυσταλλικά ή πρακτικά άμορφα. Κατά κανόνα, είναι πολύ λιγότερο ακριβό από το μέταλλο ή το γυαλί, και σίγουρα πολύ ελαφρύτερο. Είναι εξαιρετικά κατάλληλα για την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών συσκευασίας όπως τροποποιημένη ατμόσφαιρα (MAP), ενεργή και «έξυπνη» συσκευασία.

Σε αντίθεση με το μέταλλο ή το γυαλί, τα πολυμερή είναι διαπερατά σε μικρά μόρια σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Αυτό έχει ως συνέπεια την διαπερατότητα της συσκευασίας σε αέρια και ατμούς (ιδιαίτερα στο οξυγόνο και στους υδρατμούς) και την μετανάστευση ουσιών χαμηλού μοριακού βάρους από τη συσκευασία στα τρόφιμα (μονομερή, σταθεροποιητές, πλαστικοποιητές) ή από το φαγητό στο υλικό συσκευασίας και έξω (συστατικά αρώματος).

ΧΑΡΤΙ

Το χαρτί είναι ένα παλιό αντικείμενο συσκευασίας, που παρασκευάζεται από υλικά με βάση την κυτταρίνη (π.χ. ξύλο). Τα κύρια πλεονεκτήματα του χαρτιού ως υλικού συσκευασίας είναι το χαμηλό κόστος, η ευρεία διαθεσιμότητα, το χαμηλό βάρος, η δυνατότητα εκτύπωσης και η μηχανική αντοχή. Το πιο σοβαρό του μειονέκτημα είναι η ευαισθησία του στην υγρασία. Οι ιδιότητες του χαρτιού ωστόσο μπορούν να τροποποιηθούν μέσω της σύνθεσης του πολτού, της διαδικασίας παρασκευής και των διαφόρων επιφανειακών επεξεργασιών. Η διαπερατότητα στην υγρασία και το λίπος μπορεί να μειωθεί με επικάλυψη με κερί (κερωμένο χαρτί). Χρησιμοποιείται ως κύρια συσκευασία (κιβώτια, περιτυλίγματα, σακουλάκια) και είναι το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται για δευτερεύουσα συσκευασία (κουτιά από κυματοειδές χαρτόνι ή χαρτοκιβώτια).

Νομικό Πλαίσιο Συσκευασίας

Όλα ξεκινάνε από την καταλληλότητα των υλικών συσκευασίας, καθώς αποτελεί την αρχή του νομικού πλαισίου. Ως «Καταλληλότητα Συσκευασίας» νοούμε την ικανότητα της συσκευασίας να διατηρεί σε άριστη κατάσταση το τρόφιμο και να πληροί τις προδιαγραφές υγιεινής για τον καταναλωτή.

Η καταλληλότητα των υλικών συσκευασίας εξαρτάται από το είδος του τροφίμου που συσκευάζεται και διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία του τροφίμου. Συγκεκριμένα, για να δώσει ένας παραγωγός εγγύηση για την καταλληλότητα της συσκευασίας θα πρέπει να ακολουθήσει μία χρονοβόρα διαδικασία, όπου περιλαμβάνει και χημικές αναλύσεις των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί και των τελικών συσκευασιών που παράγει με αυτές.

Έπειτα ο παραγωγός ορίζει την προδιαγραφή της συγκεκριμένης συσκευασίας, η οποία περιλαμβάνει την κατηγορία του τροφίμου που είναι κατάλληλη, με ποιες προϋποθέσεις και σε ποια θερμοκρασία.

Μια ακόμα υποχρέωση των κατασκευαστών συσκευασίας είναι να παρέχουν στους παραγωγούς τροφίμων, τους οποίους προμηθεύουν με συσκευασίες, την λεγόμενη «Δήλωση Συμμόρφωσης» για κάθε είδος συσκευασίας. Η «Δήλωση Συμμόρφωσης» προκύπτει  από τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Τι να προσέξουμε όταν ανοίξουμε τη συσκευασία;

Δεν αποθηκεύουμε ή μεταχειριζόμαστε τα τρόφιμα όπως μας βολεύει αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες που μας δίνονται από τον παραγωγό στην συσκευασία. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια μας να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες αυτές, διότι έτσι διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος. Σε πολλά ευπαθή τρόφιμα, και όχι μόνο, δίνονται σαφής οδηγίες για το που θα πρέπει να αποθηκευτούν μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένες οδηγίες για κάθε είδος συσκευασίας διότι κάθε προϊόν είναι μοναδικό και οφείλουμε να εμπιστευτούμε την εταιρεία παραγωγής που γνωρίζει την καταλληλότητα της συσκευασίας. Συνεπώς υπάρχουν συσκευασίες που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και άλλες που είναι επικίνδυνες διότι μπορεί να προκληθεί μεταναστεύσει ουσιών από την συσκευασία στο τρόφιμο.

Κλείνοντας λοιπόν θα τονίσω για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι ως καταναλωτές να διαβάζουμε την ετικέτα των τροφίμων. Εκεί θα βρούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε, καθώς η ετικέτα/επισήμανση αποτελεί τον διαμεσολαβητή ανάμεσα στην εταιρεία παραγωγής και στον καταναλωτή.

Διαβάστε επίσης: Είστε σίγουροι ότι ξέρετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων;

* Η Νικολία Σαλίαϊ είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Φυσικοχημεία. Εργάζεται ως Σύμβουλος Καινοτομίας και Ανάπτυξης νέων προϊόντων, αλλά και ως Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων στη Κρήτη. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

x

Send this to a friend