Πως θα χορτάσετε χωρίς να πάρετε επιπλέον θερμίδες

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι προφανώς να τρώτε λιγότερο. Πως όμως μπορείτε να μειώσετε τις μερίδες σας χωρίς να πεινάτε;

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να πετύχετε το στόχο σας.

Γεμίστε με λαχανικά τουλάχιστον το μισό της μερίδας

Τα λαχανικά περιέχουν πολύ νερό και πολλές ίνες αλλά ελάχιστες θερμίδες. Αν αντικαταστήσετε το μισό των πρωτεϊνών που περιέχει ένα γεύμα σας με μη αμυλούχα λαχανικά μπορείτε να φάτε τον ίδιο όγκο των τροφίμων και παράλληλα να έχετε μειώσει τις συνολικές θερμίδες.  Δοκιμάστε να μειώσετε τις μερίδες σας από άλλες τροφές και να συμπληρώσετε με λαχανικά και δεν θα βγείτε χαμένοι.

Φάτε πρωτεΐνες με κάθε γεύμα

Η επιστήμη έχει επανειλημμένα δείξει ότι η πρωτεΐνη στα γεύματα αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας. Μια μελέτη που έγινε το 2012 εξέτασε τις επιδράσεις της κατανάλωσης των γευμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες σε σχέση με το αίσθημα της πληρότητας. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν γεύματα με 20-30% των θερμίδων να από πρωτεΐνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν πλούσια σε πρωτεΐνες γεύματα αισθάνθηκαν πληρέστερα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με τις φορές που τα γεύματά τους περιείχαν το μισό αυτού του ποσοστού πρωτεϊνών. Εστιάστε σε άπαχες πηγές πρωτεϊνών όπως τα αυγά, τα πουλερικά χωρίς πέτσα, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά και τα ψάρια. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είναι επίσης καλές επιλογές.

Πίνετε νερό μαζί με τα γεύματα

Η κατανάλωση χυμών ή αναψυκτικων μαζί με τα γεύματά σας από την μία δεν σας χορταίνει και από την άλλη σας «φορτώνει» με επιπλέον θερμίδες.  Σε μια πρόσφατη μελέτη φάνηκε πως τα άτομα που έπιναν περίπου 2 φλυτζάνια (500 ml) νερό πριν από το πρωινό έτρωγαν περίπου 13% λιγότερο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου νερό πριν από το φαγητό.  Πιείτε νερό μαζί με το γεύμα σας. Θα ξεδιψάσετε χωρίς πρόσληψη επιπλέον θερμίδων.

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα και πιρούνια

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το μέγεθος που έχουν τα σκεύη φαγητού σας επηρεάζει το πόσο τρώτε. Μέσω ερευνών έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να γεμίζουν τα πιάτα τους σε ένα 70% της πληρότητάς τους ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο σας τόσο περισσότερο θα τρώτε. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει πως πολλοί άνθρωποι τρώνε περισσότερο αν κρατάνε ένα μεγάλο πιρούνι και λιγότερο αν χρησιμοποιούν ένα μικρό. Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη της ψευδαίσθησης και χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο και σκεύη. Η ίδια μερίδα θα σας φανεί μεγαλύτερη.

Κάντε πικάντικα τα γεύματά σας

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πικάντικο κόκκινο πιπέρι ως μέρος του φαγητούς τους έτρωγαν 190 θερμίδες λιγότερες σε σχέση με γεύματα τα οποία δεν ήταν πικάντικα. Επίσης, μια έρευνα που διενεργήθηκε πάνω σε 10 υπέρβαρους άνδρες διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι όταν κατανάλωναν γεύματα με πικάντικη γεύση. Κάντε το φαγητό σας να… καίει. Θα χορτάσετε πολύ πιο εύκολα.

Διαβάστε επίσης: 13 τροφές που… διώχνουν μακριά την πείνα!

Previous ArticleNext Article

Τροφές που στο ψυγείο γίνονται… αθάνατες!

Υπάρχουν τροφές που είναι αυτονόητο πως διατηρούνται στο ψυγείο. Υπάρχουν και τροφές που τις αποθηκεύουμε σε ντουλάπια και ράφια. Και υπάρχουν και αυτές που πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο αλλά πολλές φορές… δεν το ξέρουμε!

Ακολουθεί μια λίστα από τροφές που αν τις βάλουμε στο ψυγείο τότε η διάρκεια ζωής τους αυξάνεται.

Αποξηραμένα φρούτα

Είναι γνωστό πως τα αποξηραμένα φρούτα δεν χαλάνε τόσο γρήγορα όπως τα μη-αποξηραμένα ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου. Για την ακρίβεια, αν διατηρούνται στην κατάψυξη μπορεί να συντηρηθούν μέχρι και έξι μήνες παραπάνω σε σχέση με το φυλάσσονται οπουδήποτε άλλου.

Αποξηραμένα φρούτα: Γιατί αποτελούν κορυφαία διατροφική επιλογή;

Μήλα

Το αγαπημένο φρούτο του Νεύτωνα, τα μήλα έχουν την φήμη πως αν τρως ένα από αυτά την ημέρα τότε… κάνει τον γιατρό πέρα. Αν τα βάζετε στο ψυγείο πάντως αντί για ένα μπολ στο τραπέζι της κουζίνας (όπως συνηθίζεται) τότε θα διευρύνεται ακόμα και κατά δύο εβδομάδες το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου μπορείτε να τα φάτε.

Τζίντζερ

Πριν ξεφλουδιστεί το φρέσκο τζίντζερ μπορεί να τυλιχτεί μέσα σε χαρτί και να αποθηκευτεί στο ψυγείο. Αν το κάνετε αυτό θα μπορεί να διατηρηθεί διαθέσιμο προς κατανάλωση μέχρι και για ένα μήνα.

Χαλάνε οι μπανάνες στο ψυγείο; 

Τορτίγιες

Ένα από τα σημαντικότερα αποφθέγματα της φιλοσοφίας της μεξικάνικης κουζίνας είναι πως «ό,τι είναι φρέσκο είναι και καλύτερο». Οι τορτίγιες φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση: μόλις ανοίξετε μια συσκευασία βάλτε την άμεσα στο ψυγείο. Ακόμα και η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω της ενδέχεται να παραταθεί.

Κέτσαπ

Δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα συντήρησης, άλλωστε η υψηλή περιεκτικότητά του σε ξύδι κρατάει μακριά τα βακτήρια. Αν μπει όμως στο ψυγείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και έξι μήνες μετά το άνοιγμά της!

Διαβάστε επίσης: Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα και τα λιγότερα φυτοφάρμακα

Καθαρά τρόφιμα, vs ψεκασμένα τρόφιμα: Σύμφωνα με τα στοιχεία του EWG, σχεδόν τα 3/4 των δειγμάτων τροφίμων που εξετάστηκαν από το αρμόδιο τμήμα γεωργίας των ΗΠΑ το 2014 περιείχε υπολείμματα φυτοφαρκάκων.

Μετά τη φετινή έρευνα του EWG, εντοπίστηκαν 146 διαφορετικά χημικά σε φρούτα και λαχανικά, χημικά που επέμειναν και μετά το καλό πλύσιμο ή ακόμα και το ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών.

Τα ευρήματα της μελέτης σε φρούτα και λαχανικά δείχνει πως παρά την απαίτηση των καταναλωτών να παράγονται λιγότερα αλλά πιο καθαρά τρόφιμα, οι εταιρίες επιμένουν να ρίχνουν στην αγορά φρούτα και λαχανικά με μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Οι καταναλωτές πάντως, δείχνουν μια τάση, να στρέφονται σε φρούτα και λαχανικά που ξέρουν πως έχουν βρεθεί με τα λιγότερα δυνατά χημικά, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να ακολουθούν μια 100% καθαρά οργανική διατροφή.

Η λύση ίσως είναι τα βιολογικά προϊόντα, ωστόσο, οι τιμές τους σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορεύτικές. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τρόπος καλλιέργειας στη χώρα μας είναι διαφορετικός και ειναι πιθανό να υπάρχουν διαφορές.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να πλένετε όσο το δυνατόν καλύτερα τα τρόφιμά σας και όταν έχετε δυνατότητα να προτιμάτε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας.

Τα πιο “ψεκασμένα” τρόφιμα

Φράουλες
Σπανάκι
Kale (λαχανίδα)
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλερι
Πατάτες

Κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα, βρέθηκε θετικό σε έναν υψηλό αριθμό πολλών διαφορετικών χημικών και φυτοφαρμάκων και μάλιστα σε μεγάλη συγκέντρωση. Πάνω από το 98% των δειγμάτων φράουλας, ροδάκινου, νεκταρινιών και μήλων, βρέθηκαν θετικά σε τουλάχιστον ένα κατάλοιπο φυτοφάρμακου.

Η μέση πατάτα έχει περισσότερα φυτοφάρμακα σύμφωνα με το βάρος της σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που εξετάστηκαν.Ένα μέσο δείγμα πιπεριάς και σταφυλιού, βρέθηκε να έχει 15 χημικά. ‘Ενα μέσο δείγμα φράουλας έχει 17 διαφορετικά χημικά.

Τα πιο καθαρά τρόφιμα

Αβοκάντο
Καλαμπόκι
Ανανάς
Κρεμμύδια
Παπάγια
Αρακάς (κατεψυγμένος)
Μελιτζάνες
Σπαράγγια
Κουνουπίδια
Πεπόνια
Μπρόκολα
Μανιτάρια
Λάχανα
Ακτινίδια

Το αβοκάντο ήταν το πιο καθαρό με μόνο 1% της ποσότητας να βρίσκεται θετικό σε παρασιτοκτόνα. Το 89% του ανανάνα, το 81% της παπάγιας, το 73% του ακτινιδίου δεν είχαν καθόλου χημικά.

Κανένα από την καθαρή λίστα φρούτων και λαχανικών δεν βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 4 υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Μόνο το 5,5% της καθαρής λίστα βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 2 χημικά.

Η EWG συνιστά ότι όσοι καταναλώνουν πολλά από αυτά τα τρόφιμα να τα αγοράζουν στην bio Μορφή τους ή να τα καλλιεργούν μόνοι τους. Αν δεν έχεις καμία από τις δύο παραπάνω επιλογές, ο οργανισμός προτείνει να μαγειρεύεις καλά τις κατηγορίες αυτές: Αντί για ωμή πράσινη σαλάτα, προτίμησε λαχανόρυζο ή χορτόπιτα.
x
Send this to a friend