Ο Αντώνης Συκάρης στο runnfun.gr πριν την αποστολή στην 3η ψηλότερη κορυφή του κόσμου!

Ο Αντώνης Συκάρης στο runnfun.gr πριν την αποστολή στην 3η ψηλότερη κορυφή του κόσμου!

Συνέντευξη στον Αντώνη Κυρίκο

Δεν έχει υπάρξει προσπάθεια ποτέ στο παρελθόν από Έλληνες ορειβάτες να επιχειρήσουν να κατακτήσουν την 3η ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Mt Kangchenjunga, 8586m.

Η πρώτη Ελληνική αποστολή είναι πια γεγονός και θα επιχειρηθεί με αρχηγό τον Αντώνη Συκάρη, έναν από τους έμπειρους ορειβάτες της χώρας μας και τον Φώτη Θεοχάρη σχοινοσύντροφο του στο εγχείρημα της πρώτης Ελληνικής ορειβατικής αποστολής. Το ταξίδι για την κορυφή ξεκίνησε στις 5 Απριλίου 2018 και θα διαρκέσει 2 μήνες.

Ο Αντώνης Συκάρης, ορειβάτης γνωστός για την μακρόχρονη δράση του στα βουνά σε ολόκληρο τον κόσμο μίλησε στο runnfun.gr για τη νέα αποστολή αλλά και για την αγάπη του για την ορειβασία.

– Πως προέκυψε ο έρωτας σας για την ορειβασία και πόσα χρόνια κρατά;

Από μικρό παιδί μου άρεσε να κοιμάμαι στην ύπαιθρο και κάτω από τα αστέρια , ένιωθα πάντα μια παράξενη έλξη με τη φύση και φυσικά με τα βουνά. Επίσης μου άρεσε περισσότερο να βρέχει και να χιονίζει παρά να έχει λαμπρό ήλιο. Έλεγα χαρακτηριστικά ότι για μένα καλοκαιρία είναι όταν για τους άλλους έχει κακοκαιρία .Ένιωθα ότι η ευτυχία στην ζωή μου είναι σε απλά πράγματα όπως η θέα μιας κορυφής η μιας χιονισμένης ορθοπλαγιάς .

Τον Ιανουάριο του 1990 κάποιος γνωστός μου μίλησε για την ορειβασία και την επόμενη μέρα μαζί του ανεβήκαμε την Πάρνηθα. Εκεί στο καταφύγιο Μπάφι είδα σε μια φωτογραφία μία λίμνη που λεγόταν Δρακολίμνη στο όρος Σμόλιγκα, στα 2.637μ. Μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση που την άλλη εβδομάδα προσπάθησα να ανέβω στην κορυφή του περνώντας και από την λίμνη στα 2.210μ. Ήταν χειμώνας τα χιόνια ήταν πολλά και βούλιαζα μέχρι την μέση και όπως ήμουν και άπειρος, δεν τα κατάφερα να φθάσω στην κορυφή. Το έκανα και το άλλο Σαββατοκύριακο χωρίς πάλι επιτυχία. Το τρίτο Σαββατοκύριακο όμως στάθηκα στην κορυφή του Σμόλιγκα και εκεί κατάλαβα πόσο μαγικό είναι να φθάνεις σε μια κορυφή που τόσο θέλεις. Μάλιστα αυτή η πρώτη μου εμπειρία στο Σμόλιγκα για πάρα πολλά χρόνια.

Ακόμα και σήμερα είναι χαραγμένη στην μνήμη μου και όταν την σκέφτομαι χαλαρώνω τόσο πολύ και νιώθω μια γαλήνη μέσα στην ψυχή μου .Το 2018 είναι το 29ο έτος που βρίσκομαι στα βουνά του κόσμου χωρίς να τα έχω εγκαταλείψει ποτέ όλα αυτά τα χρόνια ούτε σχεδόν για μια εβδομάδα .

– Ποιες είναι οι σημαντικότερες στιγμές και ποια η πιο δύσκολη από τις αποστολές σας;

Οπωσδήποτε θα έλεγα η ανάβαση στην κορυφή του κόσμου το Έβερεστ 8.848μ, στις 22 Μαΐου του 2017 μαζι με τον ξεχωριστό σχοινοσύντροφο μου Mike Ευμορφιδη ,αλλά και το Pumori 7.161μ επίσης στα Ιμαλάια μια εξόχως τεχνική κορυφή που σκαρφαλώσαμε μαζί με 6 σχοινοσυντρόφους μου το 1996 αποτελούν σημαντικές επιτυχίες για μένα και την ελληνική ορειβασία .

Σαφώς η πιο δύσκολη ήταν το 1998 τον Μάιο στο Dhaulagiri 8.167μ όταν έχασα τον καλό μου φίλο και σχοινοσύντροφο Νίκο Παπανδρέου. Τότε για λίγο πίστεψα ότι θα εγκαταλείψω τα βουνά. Δεν το έκανα όμως γιατί η αγάπη μου για την ορειβασία ήταν ίσως κάτι παραπάνω από έμφυτο !!

Ακόμα το 1992 στο Kongur 7.719μ στην Κίνα όταν παραμείναμε στο βουνό για 60 και πλέον μέρες χωρίς κανένα σημείο ζωής μας προς την Ελλάδα και προς τις οικογένειες μας.

– Πρώτη ελληνική ορειβατική αποστολή που θα επιχειρήσει να κατακτήσει την τρίτη ψηλότερη κορυφή του κόσμου το Kangchenjunga 8 586 m που βρίσκεται και γιατί το θέσατε;

Στα Ιμαλάια υπάρχουν 14 κορυφές πάνω από τα 8000μ και ανήκουν στο Νεπάλ στο Πακιστάν και στην Κίνα. Αποτελούν ένα μεγάλο και φιλόδοξο στόχο για κάθε ορειβάτη, μετά την ανάβαση του ‘Εβερεστ.

Η πρόκληση ενός τόσο δύσκολου αλλά και ταυτόχρονα απομονωμένου βουνού με σαγήνευσε και μαζί με τον νέο σχοινοσύντροφο μου Φώτη Θεοχαρη. Το Kangchenjunga βρίσκεται στα ανατολικά του Νεπάλ στα σύνορα με την Ινδία, στην περιοχη Sikkim και… η πρώτη ελληνική αποστολή είναι πια γεγονός

– Πόσο καιρό πριν αρχίζει προετοιμασία και τι περιλαμβάνει

Η προετοιμασία για κάθε αθλητή ορειβάτη στην πραγματικότητα δεν αρχίζει ποτέ γιατί απλά δεν σταμάτησε ποτέ. Ο αείμνηστος Μπάμπης Τσουπράς (ορειβάτης ) έλεγε με σημασία :« πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι, πάντα προπονημένοι για κάθε αποστολή ,για κάθε βουνό στη ζωή μας». Η συνεχής προετοιμασία όμως περιλαμβάνει τρέξιμο, ποδήλατο, αναβάσεις σε λόφους, αναφορικά τερέν… άφθονο σκαρφάλωμα στα βουνά της Αττικής και της χώρα μας. Επίσης ενδυνάμωση με βάρη και Cross fit, μονόζυγο κλπ. Η καλύτερη προπόνηση όμως για την ορειβασία είναι η ίδια ορειβασία.

Υπάρχει όμως και η ψυχολογική προετοιμασία. Σκέφτεσαι συνέχεια το βουνό, μελετάς την διαδρομή, της δυσκολίες, το σχέδιο ανάβασης γενικά. Σκέφτεσαι ότι έχεις μια δυνατότητα να το ανέβεις και αυτό σε χρειάζεται εκεί… ψυχή και σώματι!!

– Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη λέξη σχοινοσύντροφος; Ακούγεται σε κάποιον που δε γνωρίζει από ορειβασία ως σχέση ζωής

Ναι είναι μια σχέση ζωής κυριολεκτική και μεταφορικά. Το σχοινί ενώνει τους δυο ορειβάτες όταν σκαρφαλώνουν, ενώνει τις ζωές τους. Αν ο ένας γλιστρήσει ο άλλος τον συγκρατεί. Αν δεν τα καταφέρει ίσως χαθούν και οι δύο. Μέσα από αυτή την ορειβατική αλλά και ανθρώπινη σχέση αναπτύσσονται δεσμοί φιλίας αλληλεγγύης και αλτρουισμού.

– Η κατάκτηση του Everest είναι το άγιο δισκοπότηρο για να έναν ορειβάτη;

Σίγουρα ναι! Πρόκειται για την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, όνειρο και στόχος για κάθε επίδοξο φιλόδοξο ορειβάτη όμως τίποτα δε σταματάει εκεί. Από εκεί όλα συνεχίζουν. Μια σειρά από κορφές 8000μ, 7000μ, 6000μ, υπάρχουν σε πολλές οροσειρές του κόσμου και σε περιμένουν να τις σκαρφαλώσεις. Μακάρι να ζούσαμε πιο πολλά χρόνια θα ανεβαίναμε πολλές κορυφές. Γιατί «τα βουνά που σκαρφαλώνουμε δεν είναι φτιαγμένα μόνο από πάγο και βράχο αλλά όνειρα και επιθυμίες!!!

– Ποιος είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα ορειβάτη σε αυτά τα υψόμετρα;

Θα έλεγα ο ίδιος σου ο εαυτός που αν δεν ξεπεράσεις τα όρια σου, αν δεν ανακαλύψεις τι ακόμα μπορείς να καταφέρεις κινδυνεύεις να μείνεις εκεί .Ασφαλώς λόγω του μεγάλου υψομέτρου και του μειωμένου οξυγόνου κινδυνεύεις από της ασθένειες του υψομέτρου αλλά και τις χιονοστιβάδες και τα ετοιμόρροπα σερακς. Η υποθερμία επίσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να σε σκοτώσει.

– Ποια είναι η σκέψη που κρατάει ζωντανά σώμα και ψυχή τις στιγμές που νιώθετε πως δεν μπορείτε να συνεχίσετε άλλο;

Η επιθυμία να φθάσεις στην κορυφή πρέπει να κυριαρχήσει, να νικήσει την λογική που σου υπαγορεύει να σταματήσεις να γυρίσεις πίσω στην ασφάλεια της κανονικής ζωής. Στην πραγματικότητα είναι μια μάχη με την ίδια σου την ύπαρξη. Το όνειρο της κορυφής μαζί με την ισχυρή θέληση μπορούν να σε φθάσουν στην επιτυχία.

Ασφαλώς σε «κρατούν ζωντανό» οι ευχές των ανθρώπων που σε αγαπούν. Μια ευχή μπορεί να σε πάει πολύ μακριά, πολύ ψηλά. Η ευχή του γιου μου Γιάννη ακούγεται πάντα στα αυτιά και με «ανεβάζει»: «Μπαμπά μου δείξε την κλάση σου!!!» . Και αυτή του προσωπικού μου γυμναστή Mike Bowman: «Κύριε Αντώνη μόνο εσείς μπορείτε !!»

– Υπάρχει κάτι που δεν ξεχνάτε να κάνετε πριν ξεκινήσετε κάποια αποστολή και κάτι που έχετε πάντα μαζί σας;

Bλέπω πάντα τους φίλους μου, κυρίως τους συνορειβάτες μου, την μητέρα μου και περνάω αρκετό χρόνο με την οικογένεια μου. Και ασφαλώς έχω πάντα μαζί μου τα γραπτά μηνύματα των παιδιών μου και της γυναίκα μου.

– Τα μέλη της οικογένειας σας ασχολούνται με την ορειβασία πώς αντιδρούν σε αυτή την αγάπη;

Είναι οικογενειακή υπόθεση!! Και η σύζυγος και η Βιολετίνα και ο Γιάννης μου ασχολούνται λίγο ή πολύ με την ορειβασία. Με υποστηρίζουν πάρα πολύ σε ότι κάνω και ποτέ δεν γκρινιάζουν για την απουσία μου. Ασφαλώς στεναχωριούνται όταν λείπω και αγωνιούν πολύ. Και εμένα μου λείπουν πολύ. Αλλά ξέρουν ότι βρίσκομαι εκεί που μου αρέσει. Εκει που για μένα αυτό που κάνω έχει νόημα, έχει περιεχόμενο χαρά και ευτυχία!

Previous ArticleNext Article

Μαθήματα ζωής από τον τυφλό αθλητή Χρήστο Κορομηλά στο Tyros Triathlon 2018

Μαθήματα ζωής από τον τυφλό αθλητή Χρήστο Κορομηλά στο Tyros Triathlon 2018

Το δικό του μάθημα ζωής θα δώσει ο Χρήστος Κορομηλάς με τη συμμετοχή του στο «Tyros Triathlon». Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, στο Τυρό Αρκαδίας και ο 55 χρόνος τυφλός αθλητής του ΙΩΝάΣ Τμήμα θεραπευτικής αγωγής και παραθλητισμού ΑμεΑ θα πάρει μέρος στον αγώνα μαζί με τον προπονητή του Γιώργο Γκούντα θέλοντας να δείξει σε όλο τον κόσμο τα οφέλη του αθλητισμού.

Ο Χρήστος Κορομηλάς, τα τελευταία 2 χρόνια μετάσχει σε πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης και ποδηλασίας ΑμεΑ και είναι κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ. Επιπλέον έχει καταφέρει να κολυμπήσει αρκετές φορές σε αγώνες ανοιχτής θάλασσας, ενώ έχει πάρει μέρος και σε πολλούς αγώνες τριάθλου, συναγωνιζόμενος με αρτιμελείς αθλητές.

Μέσα από τον αθλητισμό, ο Χρήστος Κορομηλάς, όπως έχει δηλώσει, απέκτησε και πάλι αυτοσεβασμό και δίψα για τη ζωή, το οποία είχαν χαθεί όταν έχασε την όραση του πριν από 10 χρόνια.

Το «Tyros Triathlon» θα διεξαχθεί για έβδομη χρονιά και μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ομάδες αθλητών ή αθλουμένων, αλλά και μεμονωμένοι φίλοι των αγωνισμάτων του τριάθλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κολύμβηση 750 μ., ποδήλατο 20 χλμ. και τρέξιμο 5 χλμ. Η κολύμβηση θα πραγματοποιηθεί στα καταγάλανα νερά του Τυρού με την υποστήριξη πλωτών μέσων, τα 20 χλμ. ποδηλασίας θα έχουν αφετηρία το Λιμάνι του Τυρού και αφού οι διαγωνιζόμενοι διανύσουν 10 χλμ. προς το Άστρος στην περιοχή Κρυονέρι θα κάνουν αναστροφή και θα επιστρέψουν. Τα 5000 μ. τρεξίματος θα διεξαχθούν σε επίπεδη διαδρομή, κατά μήκος της παραλίας του Τυρού, σε ασφάλτινο πεδίο, σε ελεγχόμενη από την κυκλοφορία οχημάτων διαδρομή.

Η διοργάνωση διεξάγεται από την Κοινσεπ “Α ΧΩΡΑ ΝΑΜΟΥ” με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.tyrostriathlon.gr

Δύο Ελληνίδες κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή της Ωκεανίας

Δύο Ελληνίδες κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή της Ωκεανίας

Την υψηλότερη κορυφή της Ωκεανίας κατάφεραν να πατήσουν πριν λίγες μέρες, για πρώτη φορά, 2 Ελληνίδες που στόχο έχουν να κατακτήσουν τις 7 υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου (7 Summits challenge).

H Βανέσα Αρχοντίδου (μέλος του ΑΟΣ) και η Χριστίνα Φλαμπούρη (μέλος του ΕΟΣ Αχαρνών) στο πλαίσιο της δράσης A Woman Can Be που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) οργάνωσαν αποστολή στο όρος Carstenzs Pyramid στην Παπούα της Ινδονησίας.

Το όρος Carstenzs Pyramid ή αλλιώς Punchak Jaya (Πούντσακ Τζάγια) με υψόμετρο 4.884 μέτρα, είναι η υψηλότερη κορυφή της ηπείρου της Ωκεανίας αλλά και η υψηλότερη νησιωτική κορυφή του κόσμου. Με δύσκολες καιρικές συνθήκες χαμηλής ορατότητας και έντονης βροχόπτωσης, οι 2 Ελληνίδες κατάφεραν στις 29 Αυγούστου να κατακτήσουν την 5η κορυφή του στόχου τους, του 7 Summits challenge που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ορειβατικές προκλήσεις παγκοσμίως. Η αποστολή επιστρέφει από την Παπούα στις 4 Σεπτέμβριου.

 

Την αποστολή στην Ωκεανία στήριξαν εταιρείες που πίστεψαν και εμπνεύστηκαν από το όραμα των 2 κοριτσιών.

Gold Supporter: Samsung Electronics Hellas με το Quick Drive

Silver Supporters: Gerolymatos International με το Sinomarin, Herbalife International Greece

Supporters:  Aktina Travel Group, Alpamayo Pro, The North Face

Μετά την Ωκεανία, σειρά θα πάρουν οι αποστολές με στόχο την κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ (8.848μ) στην Ασία και της κορυφής Vinson Massif (4.892μ) στην Ανταρκτική, ώστε να ολοκληρωθεί το project των 7 Summits. Από 1 Οκτωβρίου ξεκινά η οργάνωση της επόμενης αποστολής και η διαδικασία εξεύρεσης ομάδας υποστηρικτών.

Η ιστορία της Βανέσας Αρχοντίδου και της Χριστίνας Φλαμπούρη είναι κάτι παραπάνω από ένας στόχος ζωής, είναι μια ιστορία που εμπνέει τις καρδιές όλων. Σε αυτή την προσπάθεια, μπορείς να γίνεις κι εσύ μέλος της ομάδας. Μάθε περισσότερα και υποστήριξε την προσπάθεια τους μέσα από την σελίδα τους: http://awomancanbe.com/contribute/

Ασημίνα Ιγγλέζου: Το «πέταγμα της πεταλούδας» πάνω από την Πίνδο

Ασημίνα Ιγγλέζου: Το «πέταγμα της πεταλούδας» πάνω από την Πίνδο

Μια πρωτοπόρα ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα, το Pindus DUST (Pindus Delphi Ultra Survival Trek), ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πίνδο. Το «Pindus DUST», μια πεζοπορική-ορειβατική διάσχιση της μεγάλης ελληνικής οροσειράς, με αρχή το Γράμμο και τέρμα τους Δελφούς, ήρθε σε πέρας με επιτυχία από την αθλήτρια ορεινού τρεξίματος Ασημίνα Ιγγλέζου. Η Ασημίνα, εμπνευστής της ιδέας, ακολούθησε μια προσχεδιασμένη διαδρομή 650 χιλιομέτρων, μέσα από μονοπάτια, δρόμους αλλά και πάνω σε απόκρημνες κορυφογραμμές και δύσβατα δάση, ενώνοντας το βορειότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας με τους εμβληματικούς Δελφούς, όπου έφτασε στις 5 Αυγούστου, μετά από 16 ημέρες πορείας και περιπλάνησης.

Στην μακρά πορεία της, η Ασημίνα σκαρφάλωσε επιπλέον και σε 12 από τις ψηλότερες κορυφές της οροσειράς, προσδίδοντας με αυτό τον τρόπο μια ξεχωριστή, ορειβατική διάσταση στο όλο εγχείρημα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το σύνολο των ανήφορων που κάλυψε στην πορεία της η Ασημίνα, ξεπερνά τα 35.000 μέτρα! Είναι η πρώτη φορά που κάποιος επιχειρεί τη συνολική διάσχιση της Πίνδου συνεχόμενα και μέσα από μια διαδρομή που αναδεικνύει το σύνολο της οροσειράς. Τεχνικά, η πορεία είχε αμέτρητες δυσκολίες και αντιξοότητες, με εγκαταλειμμένα από χρόνια μονοπάτια και πεδία που απαιτούσαν στοιχειώδη αναρρίχηση σε εκτεθειμένες πλαγιές βουνών. Η όλη προσπάθεια καταγράφηκε με κάθε δυνατό τρόπο και με χρήση δορυφορικά υποστηριζόμενων οργάνων προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του εγχειρήματός της.

Απώτερος σκοπός του DUST πέρα από την αθλητική διάσταση του εγχειρήματος, ήταν η ανάδειξη της Πίνδου και της ορεινής Ελλάδας γενικότερα, μέσα από μια περιπέτεια στο μεγαλύτερο μορφολογικό στοιχείο της χώρας μας ορατό από το διάστημα! Η Πίνδος είναι μια περιοχή γνωστή κατ’ όνομα μόνο, άγνωστη όμως στην πραγματικότητα, αφού ελάχιστοι γνωρίζουν κάτι περισσότερο γι’ αυτήν και κυρίως το ότι καταλαμβάνει όλο το μήκος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η κάποτε ακμάζουσα οικονομικά και πολιτισμικά Πίνδος, σήμερα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της και οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοί της δίνουν άνισο αγώνα επιβίωσης.

Η χώρα μας μπορεί να περιστοιχίζεται από αμέτρητα χιλιόμετρα ακτών στις θάλασσές της, είναι όμως κατά βάση μια ορεινή χώρα και είναι καιρός πια να αξιοποιηθεί τουριστικά αυτό το χαρακτηριστικό της, για να εξευρεθούν νέες πηγές πλούτου από τον αποκαλούμενο εναλλακτικό ορεινό τουρισμό! Το παράδειγμα το έχουν ήδη δώσει δεκαετίες τώρα αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, αξιοποιώντας ήπια (δίκτυα μονοπατιών, φιλοξενία σε μικρές αγροτοτουριστικές μονάδες) το δικό τους ορεινό κεφάλαιο, προστατεύοντάς το παράλληλα ως κόρη οφθαλμού. Μόνο με ένα παρόμοιο τρόπο θα μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες της Πίνδου να κρατηθούν ζωντανές καταρχήν και να αναπτυχθούν στη συνέχεια. Μεγαλεπήβολα έργα ανάπτυξης, όπως υδροηλεκτρικά φράγματα, μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, χιονοδρομικά κέντρα και αιολικά πάρκα, δεν μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης, παρά μόνο μηχανισμό καταστροφής του φυσικού κεφαλαίου της Πίνδου αλλά και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των αιωνόβιων μονοπατιών της. Η Πολιτεία θα πρέπει να αναθεωρήσει την παρωχημένη λογική δεκαετιών, που αποδείχτηκε απόλυτα λαθεμένη και οδήγησε στο μαρασμό και στην ερήμωση της Πίνδου.

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι αναζητούν παρθένες περιοχές της ηπείρου μας για να διαθέσουν χρόνο και χρήμα δημιουργικά στον ελεύθερο χρόνο τους και η Πίνδος είναι μια τέτοια! Η οικονομική ανάπτυξη πολλές φορές δεν απαιτεί φαραωνικά έργα και μαξιμαλιστικές λογικές, παρά μόνο σύνεση και προσαρμογή στο μικρό και στο ανθρώπινο, με δημιουργία και συντήρηση παλιών μονοπατιών και μικρών έργων υποδομής. Ειδικά σε εποχές όπως η σημερινή, όπου τα σημάδια των κλιματικών αλλαγών χτυπούν το συναγερμό στον πλανήτη, θα πρέπει οι κυβερνήτες κάθε χώρας να αποκωδικοποιήσουν τα ηχηρά αυτά μηνύματα και να πάρουν τις αποφάσεις τους!

Η αποστολή του Pindus DUST της Ασημίνας Ιγγλέζου και της ομάδας της έληξε με επιτυχία, όσον αφορά τον υποκειμενικό της στόχο, που ήταν η συνολική διάσχιση της μεγάλης ελληνικής οροσειράς, με βαθιές συναισθηματικές επιδράσεις. Όμως η ευρύτερη επιτυχία της θα καθοριστεί από το κατά πόσο στο άμεσο μέλλον θα εκδηλωθεί μια ευαισθησία και αντίστοιχη κινητοποίηση από παράγοντες της δημόσιας ζωής σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Μια ευαισθησία που θα αφορά την τύχη μιας τεράστιας περιοχής της επικράτειας, που οι άνθρωποί της για αιώνες άφησαν ανεξίτηλο το πολιτιστικό τους αποτύπωμα στη διαμόρφωση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους αλλά και της εθνικής μας συνείδησης. Όπως στη θεωρία του «πετάγματος της πεταλούδας», το DUST ένα μικρό γεγονός ίσως μπορέσει να ανατρέψει αύριο τη μέχρι σήμερα απαισιόδοξη πορεία της πρόσφατης ιστορίας της Πίνδου, δημιουργώντας αφορμές για μια αλλαγή που όλοι περιμένουν χρόνια τώρα αλλά που δυστυχώς δεν εμφανίζεται καν στον ορίζοντα…

Μετά την εμπειρία της στην Πίνδο φέτος και με τη γνώση του χώρου, η Ασημίνα ετοιμάζεται ήδη να επαναλάβει το εγχείρημά της και το 2019, προκειμένου να τελειοποιήσει και να οριστικοποιήσει τη μοναδική αυτή ορειβατική διαδρομή από το Γράμμο στους Δελφούς και να καθιερώσει μια συναρπαστική εμπειρία στην άγρια ραχοκοκαλιά της Ελλάδας!

Send this to a friend