Μείον 14 κιλά σε 4 μήνες χωρίς… πείνα; Γίνεται!

Μείον 14 κιλά σε 4 μήνες χωρίς… πείνα; Γίνεται!

Ένα μεγάλο πρόβλημα της συγκεκριμένης εποχής είναι τα κιλά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβληματίζονται ενόψει κυρίως της παραλίας.

Δυστυχώς αυτή είναι μια λάθος προσέγγιση του πράγματος. Διότι τα πολλά κιλά ή για την ακρίβεια τα κιλά που έχεις παραπάνω από όσο επιτρέπει ο σωματότυπός σου, δεν χαλάνε απλώς την εμφάνισή σου.

Το πρόβλημα στην ουσία δεν είναι η παραλία, αλλά κάτι πολύ πιο ουσιαστικό. Η υγεία σου.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Έχοντας χάσει 14 ολόκληρα κιλά από τα τέλη Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα από τις 23/12 όταν και κάναμε τα πρώτα βήματα με την Αγγελική στο RNF CHALLENGE, νομίζω ότι μπορώ να αναλύσω, τουλάχιστον μέσα από τη δική μου εμπειρία, το γιατί είναι τόσο σημαντικό και φυσικά τον τρόπο που έγινε όλο αυτό. Και μάλιστα όταν δεν είναι αυτός ο στόχος.

Από την αρχή που ξεκίνησε η προετοιμασία με τον Νίκο Σπυριδαντωνάκη* αυτό που μου είπε, ήταν ότι έπρεπε να χάσω βάρος. Όχι για να κάνω καλύτερους χρόνους, αλλά γιατί η υγεία “έρχεται πάντα σε πρώτο πλάνο”.

Παρά το γεγονός ότι έτρεχα 1-2 φορές την εβδομάδα, είχα χάσει κάθε επαφή με αυτό που λέμε αθλητική διατροφή. Και φυσικά με αυτό που λέγεται φυσική κατάσταση. Επίσης η καταπόνηση στα γόνατά μου, στα ισχία και στους τένοντες. Και ο τραυματισμός ελλόχευε…

Ο Νίκος Καφετζόπουλος* ήταν ο διατροφολόγος που ανέλαβε το δύσκολο έργο της διατροφικής εκπαίδευσής μου, μέσα σε αυτή την προετοιμασία. Και λέω εκπαίδευση, γιατί όλα όσα έμαθα με οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα και όχι μια διατροφή γραμμένη σε ένα word ή excel.

Αφού λοιπόν έκανα όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις τις οποίες μου ζήτησαν αμφότεροι, μπήκαμε στη φάση της υλοποίησης ενός πλάνου, που θα με οδηγούσε σε έναν και μόνο αποτέλεσμα: Να μπορώ να προπονούμαι καλύτερα. Κάτι πυ φυσικά με την “ασφάλεια” του προπονητή έγινε με σωστό τρόπο, παρά το γεγονός ότι για τους πρώτους δύο μήνες οι προπονήσεις ήταν 7/7.

Ο Καφετζόπουλος από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος. “Θα μάθεις να τρως σωστά, δεν πρόκειται να στερηθείς τίποτα”. Για το μόνο που ήταν κάθετος ήταν η ζάχαρη. “Δεν θέλω να τρως ζάχαρη έξτρα. Ο μέτριος καφές απ’ έξω έχει μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αν πίνεις 2-3 για παράδειγμα, μιλάμε για… καταστροφή”.

Δεν ήθελε, όμως, να την κόψω και τελείως. “Θα παίρνεις ζάχαρη από τα φρούτα, από τα δημητριακά, από τη ντομάτα και γενικώς από τις τροφές. Καλύτερα μέλι να βάζεις μέλι στο γιαούρτι σου. Θέλω να παίρνεις ζάχαρη, αλλά όχι την τρως με το κουτάλι”.

Και το βασικότερο το οποίο μου το τόνισε κιόλας: “Αν θέλεις μια μέρα σαν τρελός να φας ένα γλυκό, θα το κάνεις χωρίς τύψεις. Θέλω να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου, όχι να πάθεις στέρηση. Γιατί έτσι θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα”.

Με βασική συμβουλή αυτή, σωστές αναλογίες πρωτεϊνών, υδατανθράκων, καλών λιπαρών στο πιάτο, αρκετά γεύματα κάθε μέρα και περιορισμό του junk food, έφτασα σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το κυριότερο, όμως, χωρίς πείνα και χωρίς άγχος. Διότι δεν κοίταζα κάθε μέρα τη ζυγαριά, δεν στερήθηκα το ψωμί, τα μακαρόνια, το ψάρι, το ρύζι, το κρέας. Ούτε καν τα γλυκά, αφού έτρωγα μέλι, μαρμελάδα ακόμα και σοκολάτα υγείας.

Η ζυγαριά της GARMIN κατέγραφε αυτό το… θαύμα κάθε 15-20 μέρες. Χωρίς να χάνω μυική μάζα, με το νερό σε άριστο επίπεδο, κατάφερα με το συνδυασμό σωστή προετοιμασία και αθλητική διατροφή να χάσω, όχι απλά 14 κιλά, αλλά 13,2 κιλά λίπος!

Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό για την καρδιά; Ξέρετε τι σημαίνει για τον οργανισμό, το γεγονός ότι το σπλαχνικό λίπος μειώθηκε στο μισό;

Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να μην σκέφτεσαι να ανέβεις μια σκάλα; Να μη νιώθεις άβολα μέσα στα ρούχα σου; Να αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου; Να νιώθεις ότι έχεις καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό;

Να έχεις κερδίσει πίσω τον ίδιο σου τον εαυτό;

Είχα χάσει τη φόρμα μου, δεν έκανα με συνέπεια προπονήσεις, σαν αυτές που με οδήγησαν το 2017 να τρέξω τον πρώτο μου μαραθώνιο στη Ρώμη.

Ναι, η παχυσαρκία αυξάνει και το ψυχολογικό βάρος. Δεν ήμουν παχύσαρκος γιατί δεν πρόλαβα να γίνω και επειδή το runnfun.gr σε… αναγκάζει να τρέξεις, αλλά δεν ήμουν και στα καλύτερά μου.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον προπονητή μου, αλλά κυρίως στον Νίκο Καφετζόπουλο. Γιατί με εκπαίδευσε να τρώω. Δεν μου επέβαλε πράγματα.

Με έμαθε να λειτουργώ μόνος μου και να “ζυγίζω” τις διατροφικές επιλογές μου. Πλέον ξέρω τι πρέπει να κάνω και πως. Και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό.

Γιατί έτσι αλλάζεις ζωή…


* Ο Νίκος Σπυριδαντωνάκης είναι Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα κολύμβησης και Πιστοποιημένος προπονητής τριάθλου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου (ITU). Μπείτε στη σελίδα της NS COACHING.


* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής”. Στο www.nutribase.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά του.


Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

“H ΣΤΡΟΦΗ”: Το βιβλίο του Δημήτρη Χρόνη από την Sportbook

Οι εκδόσεις Sportbook με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν το βιβλίο του μαραθωνοδρόμου Δημήτρη Χρόνη, με τίτλο:

Η ΣΤΡΟΦΗ

Ο Δημήτρης Χρόνης για τρεις δεκαετίες και μέχρι την ηλικία των 48 ετών υπήρξε μανιώδης καπνιστής και υπέρβαρος, με αποτέλεσμα να εμφανίσει κρίσεις δύσπνοιας και να χρειαστεί ιατρική βοήθεια. Δεν είχε αυτοσκοπό τον αθλητισμό, αλλά με αφορμή αυτή την αρνητική εξέλιξη αποφάσισε να προστατέψει την υγεία του. Έτσι, σταμάτησε το κάπνισμα και, προκειμένου να ελαττώσει το βάρος του, άρχισε να τρέχει. Πρώτα γράφτηκε σε γυμναστήριο. Ο διάδρομος ύστερα από κάποιο διάστημα δεν τον κάλυπτε πλέον, και βγήκε στον δρόμο. Το τρέξιμο έγινε τρόπος ζωής, ώσπου ωρίμασε μέσα του η ιδέα της συμμετοχής σε αγώνες. Το 2002 τόλμησε να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο Αθηνών, όπου με δυσκολία τερμάτισε. Ήταν η αρχή της μεγάλης αλλαγής. Ακολούθησαν μαραθώνιοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σήμερα είναι ένας από τους Έλληνες αθλητές που κατέχουν το μετάλλιο των Six Star Finishers, έχοντας τερματίσει και στους έξι μεγαλύτερους μαραθώνιους του κόσμου. Το 2014 ένιωσε έτοιμος για αγώνες υπεραπόστασης, όπου σημασία έχει ο ανταγωνισμός μόνο με τον εαυτό σου και ο τερματισμός. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Έλληνας που τερμάτισε (δύο φορές, το 2017 και το 2019) στο Σπάρταθλον από δημιουργίας του. Έχει την καλύτερη ελληνική επίδοση 186 km σε αγώνα 24h, το 2019 στο No Finish Line (ΝFL Αθηνών) στην ηλικιακή κατηγορία 65-70 ετών.

Μέσα από τα συναισθήματα και τα βιώματά του, μέσα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της αθλητικής πορείας του, επιχειρεί να στείλει θετικά μηνύματα προς άτομα κάθε ηλικίας για αλλαγή του τρόπου ζωής τους και ΣΤΡΟΦΗ προς τον αθλητισμό.

Ανδρέα Παπανδρέου 172, 56626, Θεσσσαλονίκη

τηλ.: 2310. 629319  www.sportbook.gr, [email protected]

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Φίλιππος Ράπτης: Από τον Πειραιά και το Χαϊδάρι στην Αργεντινή και τη Βραζιλία

Είναι μόλις 16 ετών και δεν θεωρείται ταλέντο είναι ταλέντο. Άλλωστε στην παγκόσμια κολύμβηση υπάρχουν «αστέρες» σε αυτή την ηλικία. Ο λόγος για τον 16χρονο Φίλιππο Ράπτη, που γεννήθηκε κωφός, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε σε τίποτα να βρει τον αθλητικό του δρόμο και να βρίσκεται ήδη στην πρώτη 4άδα της παγκόσμιας κολύμβησης.

Από το Σωματείο Κωφών Πειραιώς και Νήσων και την Α.Ε. Χαϊδαρίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κολύμβησης κωφών στην Αργεντινή (πέρυσι) και τους Αγώνες Νεότητας στη Βραζιλία (εφέτος) δεν έχει κυλήσει πολύ νερό …στην πισίνα καθώς είναι μόλις 2 χρόνια. Οι επιτυχίες όμως είναι σημαντικές και τα αθλητικά όνειρα ενός 16χρόνου δεν έχουν τέλος…

Πόσο καιρό αγωνίζεσαι με την Εθνική ομάδα Κωφών;

Φ.Ρ.: «Με την Εθνική Ομάδα Κολύμβησης Κωφών αγωνίζομαι λιγότερο από να χρόνο και έχω πάρει μέρος σε δύο διεθνείς διοργανώσεις. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2023, στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωφών, που έγινε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από 13 έως 19 Αυγούστου και η δεύτερη, στους Πρώτους Αγώνες Νεότητας Κωφών, που έγιναν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, από 15 έως 20 Ιανουαρίου 2024».

Πως έμαθες για την Ομοσπονδία; Οι γονείς σου σε στήριξαν στην προσπάθειά σου αυτή;

Φ.Ρ.: « Έμαθα για την Ε.Ο.ΑΚ. από την κ. Στέφανη Κωσταρέλλου, που ήταν η πρώτη μου προπονήτρια στο κολυμβητήριο του Χαϊδαρίου, απ’ όπου ξεκίνησα. Μαζί της, πήρα μέρος για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωφών, που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς μου με στήριξαν και βέβαια εξακολουθούν να με στηρίζουν στη έως τώρα προσπάθειά μου».

Πως έχασες την ακοή σου και πότε άρχισες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό; Άρχισες με κολύμβηση ή με κάτι άλλο;

Φ.Ρ.: «Γεννήθηκα κωφός, λόγω μιας δυσπλασίας του έσω ωτός, που συνέβη κατά την εμβρυογένεση. Αυτό σημαίνει ότι πίσω από το τύμπανο δεν έχει σχηματιστεί ο κοχλίας και επομένως δεν άκουγα τίποτα. Σε ηλικία 2,5 ετών έκανα επέμβαση για κοχλιακό εμφύτευμα και με αυτή τη συσκευή, όταν φοράω τον επεξεργαστή ήχου που είναι το εξωτερικό τμήμα της, μπορώ να ακούω από το αριστερό αυτί μόνο. Με τον αθλητισμό άρχισα να ασχολούμαι από την ηλικία των 6 ετών. Άρχισα με Aikido, μια ήπια πολεμική τέχνη, χωρίς χτυπήματα που θα έθεταν σε κίνδυνο τον επεξεργαστή ήχου που φοράω. Μετά από τρία χρόνια ζήτησα από τους γονείς μου να αλλάξω άθλημα και σκέφτηκαν το κολύμπι, γιατί μου άρεσε να είμαι στη θάλασσα, αλλά και γιατί θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν να μεγαλώνεις στην Ελλάδα και να μην ξέρεις να κολυμπάς.

Εκεί, είχα την τύχη να με αναλάβει η κ. Κωσταρέλλου, η οποία στην αρχή μου έμαθε τα βασικά και στη συνέχεια άρχισε να με προπονεί βάζοντάς με στο χώρο της αγωνιστικής κολύμβησης, με την εγγραφή μου στο Σωματείο Κωφών Πειραιώς και Νήσων. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2021 με δέχτηκαν στην ομάδα της Α.Ε. Χαϊδαρίου, όπου και προπονούμαι από τον Σεπτέμβριο του 2021, με την κ. Βάσω Κρέστα και τον κ. Παναγιώτη Καλογερόπουλο, οι οποίοι και με έχουν βοηθήσει και με βοηθάνε, στο να βελτιώνω την τεχνική μου, αλλά και με στηρίζουν στην προσπάθειά μου, αφού με την ομάδα του Χαϊδαρίου λαμβάνω μέρος και σε γενικούς αγώνες ακουόντων».

Όταν άρχισες να αγωνίζεσαι περίμενες τόσο σύντομα να φθάσεις και να παίρνεις μέρος σε παγκόσμια πρωταθλήματα με τα εθνικά χρώματα;

Φ.Ρ.: «Η αλήθεια είναι πως όχι. Ήταν αρκετά σύντομο το διάστημα για μένα και φυσικά μεγάλη τιμή να αγωνίζομαι στο εξωτερικό και να εκπροσωπώ την Ελλάδα. Όλα άρχισαν από τη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα της Ε.Ο.Α.Κ. ο κ. Χαράλαμπος Παπανικολάου».

Πόσο σε βοήθησε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Χαράλαμπος Παπανικολάου στην προσπάθειά σου αυτή;

Φ.Ρ : «Μετά την πρώτη διοργάνωση των Πανελληνίων Αγώνων Κωφών που έγινε στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2022 (πριν πηγαίναμε στη Θεσσαλονίκη), τον Νοέμβριο, συμμετείχα σ’ένα camp, μια εβδομάδα σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήμασταν συνολικά έξι αθλητές (3 από Θεσσαλονίκη, 2 από Αθήνα, 1 από Ηράκλειο). Εκεί για πρώτη φορά ήμασταν όλοι μαζί και μπόρεσε να δει τις δυνατότητες και τους χρόνους όλων μας, σε κάθε στυλ κολύμβησης. Αυτό ήταν και το «κλειδί» για μένα, αφού μου άνοιξε την πόρτα της Εθνικής Ομάδας Κωφών. Στη συνέχεια ακολούθησαν προπονήσεις με τον κ. Παπανικολάου στο ΟΑΚΑ. Και φτάνουμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς, που έγινε τον Ιούνιο του 2023, όπου στη σκυταλοδρομία 4×100 μικτή καταφέραμε να πιάσουμε το όριο για το παγκόσμιο της Αργεντινής, βελτιώνοντας το χρόνο (συνδυαστικά) κατά μισό λεπτό! Οπότε, μπορώ να πω ότι η παρουσία του κ. Χαράλαμπου Παπανικολάου στη θέση του Ομοσπονδιακού προπονητή, ήταν καταλυτική για μένα. Τόσο για την τεράστια εμπειρία που αποκόμισα από τη συμμετοχή μου σε δύο παγκόσμιες διοργανώσεις όσο και γιατί κάνοντας προπονήσεις μαζί του με βοηθάει να βελτιώνω την τεχνική μου και να διορθώνω τυχόν λάθη. Θα ήθελα πολύ να έχουμε περισσότερες ώρες προπόνησης μαζί, γιατί έχω πολλά ακόμη να μάθω».

Τέταρτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αργεντινής, τρεις 4ες θέσεις στο παγκόσμιο νέων πριν λίγες ημέρες, πότε υπολογίζεις να ανέβεις στο βάθρο;

Φ.Ρ.: «Κάθε φορά που αγωνίζομαι, προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μια θέση στο βάθρο είναι πάντα στόχος, κυρίως επειδή νιώθεις ότι οι προσπάθειές σου απέδωσαν. Όμως ξέρω πως για να φτάσω στο σημείο αυτό, χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη. Ουσιαστικά, κολυμπάω αγωνιστικά μόνο δύο χρόνια. Βέβαια, υπάρχουν και αρκετά πρακτικά προβλήματα, που χρειάζεται να επιλύονται, όπως είναι η διαθεσιμότητα διαδρόμων σε πισίνες (ΟΑΚΑ, Μεταμόρφωση,)».

Του χρόνου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών, βλέπεις τον εαυτό σου στο Τόκιο και μάλιστα να κατακτάς μετάλλιο;

Φ.Ρ. : «Νομίζω πως κάθε αθλητής ονειρεύεται να κατακτήσει ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η καλύτερη επιβράβευση για μια μεγάλη προσπάθεια. Θα προσπαθήσω πολύ στο χρόνο, που απομένει κι ελπίζω, με τη στήριξη του προπονητή μου, να φτάσω σ’ αυτό το επίπεδο».

Ποιο είναι το αγαπημένο σου στυλ;

Φ.Ρ.: «Τα αγαπημένα μου, γιατί είναι δύο το ελεύθερο και το ύπτιο».

Έως που φθάνουν τα αθλητικά σου όνειρα; 

Φ.Ρ. : «Θέλω να είμαι υγιής για να προσπαθώ κάθε χρόνο να γίνομαι καλύτερος. Αν έχω αυτά θα μπορώ να μη βάζω όρια στα όνειρά μου, αλλά να ανανεώνω διαρκώς τους στόχους μου».

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend