Όταν δεν γνωρίζεις πολλά πράγματα γύρω από ένα αντικείμενο, είναι πολύ πιθανό να αμφισβητείς από τα πιο απλά, μέχρι τα πιο σύνθετα.
Είναι γεγονός, ότι ξεκινώντας την προετοιμασία μου για το τρίαθλο των Σπετσών, για το ποδήλατο δεν ήξερα και πολλά πρόγραμμα. Ποδηλατούσα σε κοντινές αποστάσεις στη γειτονιά με ένα παλιό “φιξάκι” αλλά μέχρι εκεί.
Περισσότερες εμπειρίες και γνώσεις είχα με τα BMX όταν ήμουν έφηβος (σ.σ. Pacific και skyway για όσους παλιούς θυμούνται), τα οποία βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με τα road ή τις λεγόμενες κούρσες.
Αυτές δηλαδή που αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε στην προετοιμασία μας για στο RNF CHALLENGE και εγώ και η Αγγελική, δεδομένου ότι δεν θέλαμε απλώς ένα ποδήλατο για τρίαθλο.
Φυσικά ούτε τώρα μπορώ να ισχυριστώ ότι έμαθα κάτι παραπάνω. Απλώς σπάω τα νεύρα στον Αντρέα, τον Θοδωρή και τον Αλέξανδρο στον Grammariosbikes με τις ερωτήσεις μου και μαθαίνω κάτι. Ο Ανδρέας γλίτωσε για λίγο, αφού ο στρατός τον αναγκάζει να πάει… διακοπές. Πριν φύγει, όμως, έκανε τη… δουλειά.
Όλοι όσοι γνώριζαν μας έλεγαν από την αρχή να… κουμπώσουμε. Το “κουμπώνω” εις την ποδηλατικήν, είναι βάζω κουμπωτά πετάλια και παπούτσια.
Δεν ακούσαμε από την αρχή και φτάσαμε στο… νήμα για να τα καταφέρουμε. Έστω, όμως, και έτσι καταφέραμε και κάναμε αρκετές προπονήσεις πριν το Spetsathlon.
Το συμπέρασμα που προσωπικά αποκόμισα από το… κούμπωμα, είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έκανα μισό ποδήλατο. Μπορεί να φάγαμε τη χειμώνα στο προπονητήριο, αλλά ακόμα και εκεί η δουλειά ήταν μισή.
Οι διαφορά με τα κουμπωτά είναι μεγάλη. Το να τα φοράς στη βόλτα σου σε ένα ποδηλατόδρομο (σ.σ. λέμε τώρα) ή στους δρόμους στο κέντρο της πόλης με τα φανάρια και το ξεκίνα-σταμάτα είναι πιο κουραστικό, ενώ κάποια στιγμή δεν αποκλείεται να κάνεις το λάθος και να βρεθείς στο έδαφος.
Στους αγώνες, όμως, με άδειους δρόμους που δεν σταματάς πουθενά, ή στις προπονήσεις πολλών ωρών και χιλιομέτρων που σταματάς σπάνια, είναι απαραίτητα.
Σημειώνω επιγραμματικά τις διαπιστώσεις μου:
Α) Πατάς θέλεις δε θέλεις στο σωστό σημείο στο πετάλι με αποτέλεσμα να κάνεις απόλυτα σωστά την κίνηση του πεταλαρίσματος.
Β) Δε σπρώχνεις μόνο, αλλά τραβάς. Το αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιείς περισσότερες μυικές ομάδες των ποδιών σου, κάτι που ειδικά στις ανηφόρες σου χρειάζεται.
Γ) Δε φεύγει το πόδι σου από το πετάλι, εκτός αν πραγματικά το θέλεις.
Δ) Δε λερώνεις τα παπούτσια που έχεις για να τρέχεις ή απλώς για να περπατάς.
Ε) Είναι πιο εύκολο αν χρειαστεί να σηκώσεις το ποδήλατο από το έδαφος.
ΣΤ) Eίναι δυσκολότερο να βγάλεις τα πόδια από τα πετάλια γρήγορα σε καταστάσεις πανικού.
Τα κουμπωτά πετάλια προορίζονται ιδανικά για χρήση σε ποδήλατα κατηγορίας Mtb και Road. Ανάλογα με την κατηγορία, διαφοροποιείται το σχήμα τους και η ευκολία στο κούμπωμα. Στα κουμπωτά πετάλια για χρήση Mtb, το κούμπωμα είναι πιο εύκολο. Στα μοντέλα Road, το κούμπωμα είναι λίγο πιο δύσκολο, αλλά η εφαρμογή του ποδιού σε αυτά είναι πολύ πιο σταθερή και σίγουρη.
Όπως καθετί στο ποδήλατο, όμως, έτσι και τα κουμπωτά πετάλια θέλουν λεπτομέρεια και μετρήσεις. Και γι αυτό φρόντισε για μας ο Αντρέας και ο Grammariosbikes που μέτρησαν ακριβώς τα πόδια μας και ρύθμισαν τα κουμπωτά μας παπούτσια πάνω στα πετάλια ακριβώς έτσι όπως έπρεπε.
Μην υποτιμάτε ποτέ μια τέτοια διαδικασία. Η ποδηλασία και το τρίαθλο κρύβουν πολύ επιστήμη μέσα. Και τους ειδικούς, πρέπει να τους ακούτε.
Στο παρακάτω βίντεο θα πάρετε μια γεύση από τη δουλειά της Grammariosbikes:
Διαβάστε ακόμα: Διατροφικές συμβουλές πριν από το μεγάλο ραντεβού στο Spetsathlon
Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News