Ημέρες χαλαρού τρεξίματος: Αναγκαίες στο πρόγραμμα κάθε δρομέα

Οι ημέρες χαλαρού τρεξίματος είναι πιο σημαντικές στο προπονητικό πρόγραμμα ενός δρομέα από ό,τι τους αναγνωρίζεται. Μέσω αυτών άλλωστε επιτυγχάνονται μια σειρά από πράγματα που σας βοηθάνε να προετοιμαστείτε για τον επόμενο αγώνα ή την επόμενη προπονητική σας περίοδο. Πρώτα απ’ όλα, δίνουν στο σώμα και το μυαλό σας ένα διάλειμμα από τις προπονήσεις μεγάλης έντασης.

Επίσης, σας δίνουν την δυνατότητα να μην ασχολείστε διαρκώς με το αποτέλεσμα και απλά να απολαμβάνετε το τρέξιμό σας. Άλλωστε, δεν πρέπει να το ξεχνάμε, η απόλαυση του τρεξίματος είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να τρέχουν.

Οι ημέρες εύκολου τρεξίματος βοηθούν επίσης στην ανάπτυξη της αντοχής. Συνήθως άλλωστε είναι προτιμότερο να κάνετε το μεγαλύτερο μέρος των εβδομαδιαίων χιλιομέτρων σας σε σχετικά αργό ρυθμό. Το πιο σοφό για τις εν λόγω ημέρες είναι να τοποθετούνται μετά από μια ημέρα έντονης προπόνησης και να αντιμετωπίζονται ως μια μορφή ενεργητικής αποκατάστασης.

Με απλά λόγια, δεν έχουμε να κάνουμε σε καμία περίπτωση με «άχρηστα» χιλιόμετρα. Πώς θα πρέπει λοιπόν να δομήσετε τις ημέρες εύκολης προπόνησης ώστε να έχετε μεγαλύτερο όφελος από αυτές;

Προθέρμανση

Όπως με κάθε μορφή τρεξίματος, ξεκινήστε πρώτα με προθέρμανση και ένα εύκολο τέντωμα, αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε. Αν έχετε την τάση να κάνετε τα περισσότερα από τα τρεξίματά σας νωρίς το πρωί, κάντε μερικά καθίσματα, μερικούς βηματισμούς και μερικά άλματα για να ξυπνήσετε το σώμα σας. Αυτό θα ανεβάσει επίσης τους καρδιακούς σας παλμούς, θα κάνει το αίμα σας να ρέει και το σώμα σας να προθερμανθεί αρκετά για να αντιμετωπίσει τον δροσερό πρωινό αέρα.

Ξεκινήστε αργά

Ανάλογα με τη φάση της προπόνησής σας, γενικά αυτά τα τρεξίματα πρέπει να είναι περίπου δύο λεπτά πιο αργά από τον αγωνιστικό σας ρυθμό. Αυτό σας επιτρέπει να διατηρήσετε τη φόρμα σας, ενώ παράλληλα θα έχετε τα οφέλη της αποκατάστασης που αναζητάτε. Στην αρχή μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσετε για να επιβραδύνετε την ταχύτητά σας προκειμένου να διατηρήσετε τον καρδιακό ρυθμό σας στα σωστά επίπεδα

Ο βασικός στόχος είναι να είστε χαλαροί και να διατηρήσετε έναν άνετο ρυθμό. Αυτά τα τρεξίματα είναι δομημένα έτσι ώστε να αναπτύσσουν αντοχή, δύναμη και κατά καιρούς να προσομοιώνουν την κόπωση που ασκείται στο σώμα κατά την προπόνηση μεγάλων αποστάσεων.

Τρέξιμο: Η σωστή ξεκούραση ισοδυναμεί με την σκληρή προπόνηση

Στη συνέχεια, προσθέστε λίγη ταχύτητα

Όταν ενδείκνυται -και συνήθως μόνο σε μακρύτερα εύκολα τρεξίματα- συμπεριλάβετε μερικά βήματα προς το τέλος του τρεξίματός σας. Ακόμα καλύτερα, προσθέστε μερικές επαναλήψεις σε λόφους.

Η υποβολή αυτής της δοκιμασίας στα κουρασμένα πόδια σας βοηθάει να αναπτύξετε αποτελεσματικότητα και δύναμη και θα σας προετοιμάσει ψυχολογικά για όταν είστε κουρασμένοι και πρέπει να ανταποκριθείτε στα μεταγενέστερα στάδια ενός αγώνα.

Διάταση μετά το τρέξιμο

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνετε διατάσεις μετά από κάθε τρέξιμο και αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνετε και πρέπει να κρατάτε τους μύες και τους τένοντες σας από το να σφίγγουν πολύ. Οι διατάσεις μετά το τρέξιμο πρέπει να διαρκούν λίγο περισσότερο (τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα) και πρέπει να επικεντρώνονται στην πιο αδύναμη μυϊκή ομάδα σας. Για τους δρομείς, αυτές οι περιοχές είναι συνήθως οι οπίσθιοι μηριαίοι, οι γάμπες, οι γοφοί και οι καμπτήρες του ισχίου.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο: Χρόνος ή απόσταση η καλύτερη στρατηγική προπόνησης;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Αντίστροφη μέτρηση για το Coast to Coast Race, μην το χάσεις!

Ο Σύλλογος δρομέων υγείας Ιεράπετρας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διοργανώσει για 3η φορά ένα πολιτιστικό – τουριστικό δρώμενο μαζικού αθλητικού χαρακτήρα , όπως αρμόζει στις ιδέες και αρχές μας.

Στις 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 θα πραγματοποιηθεί το Coast to Coast Race και οι προετοιμασίες για τον αγώνα βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Οι εγγραφές συνεχίζονται κανονικά. Μην χάσεις την ευκαιρία να τρέξεις από από την Βόρεια πλευρά της Κρήτης στη Νότια και να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και κάντε την εγγραφή σας ΕΔΩ

Μία αγωνιστική διαδρομή από τις ομορφότερες και πιο γραφικές στην πανέμορφη Ανατολική Κρήτη. Με εκκίνηση από την παραλία της Παχιάς Άμμου στο Βόρειο Κρητικό πέλαγος , διανύει το στενότερο σημείο της Κρήτης και με φόντο το εκθαμβωτικό φαράγγι του Χα, περνάει μέσα από το χωριό της Επισκοπής, κατευθύνεται προς το Πάνω Χωριό και στην συνέχεια κατηφορίζει στο Κάτω Χωρίο.

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο στρίβει και περνάει από το Κεντρί με τελικό προορισμό την πόλη της Ιεράπετρας. Φτάνοντας στην πόλη τα τελευταία 4 χιλιόμετρα είναι μια μικρή γνωριμία με την πόλη καθώς περνάει από τα πιο σημαντικά αξιοθέατά της και καταλήγει στο πάρκο Μίνως, αγγίζοντας πλέον το νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό πέλαγος) και έχοντας ολοκληρώσει μια διαδρομή που ενώνει την βόρεια με την νότια ακτή της Ανατολικής Κρήτης!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και κάντε την εγγραφή σας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Tsaritsani Trails: Στην τελική ευθεία οι εγγραφές

Λιγότερο από ένας μήνας απόμένει για το κλείσιμο των εγγραφών στους αγώνες Tsaritsani Trails που θα διεξαχθούν στις 7 Απριλίου 2024. Επιλέξτε μια από τις τρεις διαδρομές που σας ταιριάζουν,

Koukouli Trail 32 km
Louki trail 17 km
Alonaki trail 9 km
με βαθμολογία ITRA – International Trail Running Association .

Φυσικά δεν ξεχνάμε τούς μικρούς μας φίλους που θα λάβουν μέρος στον παιδικό αγώνα kids fun run απόστασης 1 χλμ.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend