Τρεις λόγοι για τους δεν πρέπει να τρώμε μετά τις 8 το βράδυ

Η παραδοσιακή άποψη θέλει τις θερμίδες να έχουν την ίδια “αξία” ανεξάρτητα από τη στιγμή που λαμβάνονται. Αυτή η άποψη όμως έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση καθώς έχουν συσσωρευτεί στοιχεία που δείχνουν ότι ανθρώπινο σώμα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλιώς λειτουργεί το πρωί, αλλιώς το μεσημέρι και αλλιώς το βράδυ, κάτι που μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της τροφής.

Ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, ο οποίος έχει καθοριστεί σε μια πορεία εκατομμυρίων ετών, διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και οι ειδικοί αναφέρονται σ’ αυτό χρησιμοποιώντας τον όρο “κιρκάδιος ρυθμός” ή απλά “βιολογικό ρολόι”.

Γιατί ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το «ρολόι» που ελέγχει τη ζωή μας;

Φαίνεται μάλιστα πως κάθε όργανο ξεχωριστά έχει το δικό του βιολογικό ρολόι που σημαίνει ότι ανάλογα με τη στιγμή της ημέρας διαφέρει η αποδοτικότητά του. Για παράδειγμα, οι πνεύμονες είναι 17% πιο αποδοτικοί στις πέντε το απόγευμα σε σχέση με τις 12 το μεσημέρι.

Αυτό που καθορίζει το βιολογικό ρολόι του σώματος είναι κυρίως οι ορμόνες. Είναι γνωστό εδώ εδώ και πολλά χρόνια ότι οι ορμόνες μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους. Για παράδειγμα, με την ίδια ποσότητα τροφής ένα υπερθυρεοειδικό άτομο μπορεί να αδυνατίζει και ένα υποθυρεοειδικό άτομο να παχαίνει.

Η ιδέα λοιπόν είναι να συντονίσει κανείς το πότε τρώει με το βιολογικό ρολόι. Και σύμφωνα με αυτή την ιδέα έχεις τρεις σοβαρούς λόγους για να αποφύγεις το φαγητό αργά το βράδυ.

1. Για να αφήσεις την αυξητική ορμόνη να κάψει λίπος

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί αρκετές ορμόνες που εμπλέκονται στις καύσεις του σώματος και μια από αυτές είναι η αυξητική ορμόνη. Η αυξητική ορμόνη συμβάλλει στη λιπόλυση, τη διάσπαση των τριγλυκεριδίων που είναι αποθηκευμένα στο λιπώδη ιστό και τη ροή των λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία του αίματος για να καούν και να δώσουν ενέργεια στο σώμα. Όμως η αυξητική ορμόνη δεν παράγεται με σταθερό τρόπο αλλά κατά ώσεις. Παράγεται κυρίως το βράδυ, στη διάρκεια του ύπνου και μάλιστα όταν κοιμόμαστε βαθιά.

Το πρόβλημα με το βραδινό φαγητό είναι ότι μειώνει την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης. Αυτό συμβαίνει επειδή μετά από ένα συνηθισμένο γεύμα εκκρίνεται ινσουλίνη η οποία αναστέλλει την παραγωγή της. Αυτό έχει ως συνέπεια να καις λιγότερο λίπος στη διάρκεια του ύπνου. Αν δεν κάψεις λίπος, θα κάψεις βέβαια υδατάνθρακες που είναι αποθηκευμένοι ως γλυκογόνο στο συκώτι αλλά θα ήταν προτιμότερο να κάψεις λίπος. Μια θερμίδα είναι πάντα μια θερμίδα ωστόσο έχει σημασία για αν καις λίπος ή υδατάνθρακες.

Τροφές που δεν πρέπει να τρώμε το βράδυ και γιατί

Αν τη νύχτα κάψεις περισσότερο λίπος, το πρωί που θα ξυπνήσεις θα πεινάς λιγότερο. Υπάρχει και κάτι άλλο. Ορισμένοι ειδικοί υποπτεύονται ότι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης το βράδυ, τα οποία παραμένουν αρκετό χρονικό διάστημα στο αίμα -διότι δεν υπάρχει σωματική δραστηριότητα για να κάψει γρήγορα τη γλυκόζη- μπορεί μακροχρόνια να αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

2. Για να αποφύγεις τις καούρες της νύχτας

Το φαγητό αργά το βράδυ κρατά το στομάχι απασχολημένο με αποτέλεσμα να παράγονται γαστρικά οξέα, μερικές φορές σε υπερβολικές ποσότητες. Μάλιστα, αν κοιμηθείς αμέσως μετά το βραδινό γεύμα, οι τροφές ωθούνται στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα ο οποίος μπορεί να ερεθιστεί και να προκληθούν καούρες.

Για να αποφύγεις αυτό το ζήτημα, καλό είναι το βραδινό φαγητό να καταναλώνεται πριν από τις 8 το βράδυ.

Εξάλλου, οι μελέτες γύρω από τον ύπνο δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε αργά το βράδυ έχουν μια δυσκολία να εισέλθουν σε βαθύ ύπνο, προφανώς διότι εκείνη την ώρα το βιολογικό ρολόι προετοιμάζει το σώμα για ξεκούραση. Το στομάχι εργάζεται σκληρά για να χωνέψει το φαγητό το βράδυ διότι δεν έχει την αποδοτικότητα του μεσημεριού και η πέψη διαρκεί περισσότερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο και να υποσκάψει την δίαιτά σου.

3. Το βράδυ είναι πιο πιθανό να φας “σκουπίδια”

Είναι διαπιστωμένο ότι η ποιότητα της διατροφής το βράδυ είναι μάλλον χαμηλή και χωρίς αρκετές βιταμίνες. Πολλές έρευνες έχουν διερευνήσει τι συνηθίζουμε να τρώμε το βράδυ. Επειδή υποσυνείδητα καταλαβαίνουμε ότι το στομάχι μας δεν είναι τόσο αποδοτικό, τρώμε ότι πιο εύπεπτο βρούμε: τηγανητές πατάτες, αναψυκτικά και λιπαρά φαγητά.

Το μυστικό για να μην τρώτε «βρώμικα» το βράδυ

Αυτού του είδους τα φαγητά παρέχουν αρκετή ενέργεια γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ο περισσότερος κόσμος παίρνει το βράδυ τις περισσότερες θερμίδες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 βρήκε ότι το 18-25% των θερμίδων λαμβάνονται το πρωί, το 25-35% το μεσημέρι και το 35-40% το βράδυ, ενώ ότι απομένει λαμβάνεται ενδιάμεσα.

Το βράδυ έχουμε επίσης την τάση να τρώμε μερικές από τις πιο γλυκές τροφές. Ίσως να φταίει γι’ αυτό η μειωμένη σεροτονίνη. Το βιολογικό ρολόι ρυθμίζει τη σεροτονίνη έτσι ώστε να πέφτει μετά τις πέντε το απόγευμα. Έτσι πολύς κόσμος μετά από εκείνη την ώρα αρχίζει αισθάνεται ότι θέλει να φάει κάτι γλυκό. Η σεροτονίνη είναι σε υψηλότερα επίπεδα όταν έχουμε φάει καλά το πρωί και το μεσημέρι κι αυτό θα σε βοηθήσει να μην έχει πολλές λιγούρες το βράδυ.

Τι μπορείς να κάνεις αν πεινάσεις 

Ένα ερώτημα είναι “κι αν πεινάσω πριν κοιμηθώ;” Αν φας πριν τις 8 το βράδυ και κοιμηθείς μετά τις 12, πράγματι μπορεί να πεινάσεις. Κατ’ αρχήν το “8 το βράδυ” δεν είναι παγκόσμιος νόμος που ισχύει για όλους. Για κάποιους μπορεί να είναι 9 και για άλλους 7, έχει σημασία το πρόγραμμα ζωής του καθενός όπως και το αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι. Μην κολλάς στο τυπικό της ώρας, το πνεύμα είναι ότι δεν πρέπει να τρως αργά το βράδυ. Πρέπει λοιπόν να ρυθμίσεις έτσι την κατανομή της τροφής και να το πετύχεις αυτό για ένα διάστημα. Μετά θα σου γίνει συνήθεια.

Tι μπορείς να φας αργά το βράδυ χωρίς ενοχές;

Πάντως, μερικές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται το βράδυ μια ξαφνική λιγούρα η οποία μπορεί να μην έχει σχέση με την πραγματική πείνα. Μπορεί η λιγούρα να περάσει όπως ήρθε γι’ αυτό μην τρέξεις αμέσως στο ψυγείο. Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι η λιγούρα περνάει μόλις πλύνουν τα δόντια τους. Ενδεχομένως ένα τσάι με λίγη καφείνη (π.χ. πράσινο τσάι) και χωρίς γάλα να είναι μια καλή αντιμετώπιση.

Μπορεί επίσης να μασήσεις για λίγο μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη και να δεις αν τα πράγματα πάνε καλύτερα. Αν έχεις εξοικείωση με τη γυμναστική, κάνε τρεις δυναμικές ασκήσεις αλά Ταμπάτα που θα σε λαχανιάσουν και ίσως δεις ότι δεν επιθυμείς πια να βάλεις τίποτα στο στόμα σου.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν γυμνάζεστε το βράδυ;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks