Η σχέση της παχυσαρκίας με τον Covid-19

Της Μαρίας Περπερίδη*

Η παχυσαρκία ορίζεται ως το υπερβάλλον λίπος στο σώμα και χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή, ινσουλινοαντίσταση και μία πληθώρα συνοδών νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση, ο καρκίνος, τα νοσήματα του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων.

Δεδομένα από το παρελθόν καταδεικνύουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τη νόσηση από ιούς και για την σοβαρότητα των συμπτωμάτων που μπορούν να προκαλέσουν οι διάφορες γρίπες. Αποτελεί δε εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 40% περίπου των ατόμων με φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορεί να έχουν υπερβάλλον σωματικό λίπος, το οποίο μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την υγεία τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η παχυσαρκία και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει δεν εξαρτώνται απλά και μόνο από το σωματικό βάρος ενός ατόμου αλλά από το ποσό του λίπους που έχει συσσωρευτεί στο σώμα του.

Παχυσαρκία και πιθανότητα νόσησης από Κορονοϊό (Covid-19 )

Από τον Δεκέμβριο του 2019 εμφανίστηκε μία νέα ασθένεια με παρόμοια συμπτώματα με αυτά του ιού της γρίπης, η οποία ονομάστηκε COVID-19. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον COVID-19 ως πανδημία. Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι η συγκεκριμένη νόσος προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 και αφορά μία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Όσο ο καιρός περνά και η πανδημία του COVID-19 συνεχίζει την πορεία της με όλο και περισσότερα κρούσματα ανά την υφήλιο, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει κάποιος και τον αντίκτυπό τους στον COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά και η χρόνια φλεγμονή φαίνεται πως δρουν επιβαρυντικά όσον αφορά τη νοσηρότητα από τον κορωνοϊό. Τα περισσότερα από τα παραπάνω νοσήματα προκαλούνται από το υπερβάλλον λίπος ή αλλιώς την παχυσαρκία.

Παχυσαρκία και ταχύτητα ανάρρωσης από τη νόσο Covid-19 

Όσον αφορά την πιθανότητα νόσησης από τον COVID-19 φαίνεται ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν. Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται η σχέση του σωματικού λίπους με τα ποσοστά νόσησης από τον κορωνοϊό. Παρατηρούμε ότι τα άτομα με αυξημένο σωματικό λίπος έχουν περίπου 80% πιθανότητες να αρρωστήσουν από COVID-19 σε σχέση με τα άτομα μειωμένου ή φυσιολογικού σωματικού λίπους. Επιπλέον, τα παχύσαρκα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Πράγματι, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η παχυσαρκίας μπορεί να επιδεινώσει την πορεία της νόσου από τον κορωνοϊό καθώς το υπερβάλλον λίπος στο σώμα επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το αυξημένο σωματικό λίπος δημιουργεί μία χρόνια φλεγμονή με αποτέλεσμα να βλάπτεται το ανοσοποητικό σύστημα του οργανισμού και να μειώνονται οι αμυντικοί μηχανισμοί του σώματος. Ως συνέπεια, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα θνησιμότητας από τον COVID-19 στα παχύσαρκα άτομα λόγω της αυξημένης φλεγμονής στο σώμα τους.

Πιο αναλυτικά, οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένες πιθανότητες:

  • νοσηλείας
  • ανάπτυξης των σοβαρότερων συμπτώματα του COVID-19
  • θνησιμότητας

Η παχυσαρκία προκαλεί μία χρόνια φλεγμονή στο σώμα με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στις μολύνσεις και σε συνάρτηση με τις χρόνιες επιπτώσεις της στο καρδιαγγειακό σύστημα και τον μεταβολισμό καθιστούν τον COVID-19 μία εξαιρετικά επικίνδυνη νόσο για τους παχύσαρκους.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τις πιο σοβαρές επιπλοκές της συγκεκριμένης νόσου είναι συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι χαμηλό και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην σοβαρότητα της φλεγμονής. Δεδομένα από τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα παραπάνω ευρήματα και καταδεικνύουν ότι το 78% των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα χρειάστηκε νοσηλεία στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ το 94% των ασθενών που κατέληξαν είχα υποκείμενα νοσήματα. Ανάμεσα στα υποκείμενα νοσήματα αναφέρονται ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού (άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και εμφύσημα) και ο καρκίνος. Οι περισσότερες από τις παραπάνω ασθένεις προκαλούνται από το υπερβάλλον λίπος στο σώμα.

«Ωρολογιακή βόμβα» η παιδική παχυσαρκία για την Ελλάδα

Παιδική Παχυσαρκία και Covid-19

Τα παιδιά φαίνεται ότι αρρωσταίνουν πιο σπάνια από COVID-19 σε σχέση με τους ενήλικες ή ότι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, είναι δηλαδή ασυμπτωματικά με συνέπεια να μην διαγιγνώσκονται. Οι πιθανές αιτίες έχουν να κάνουν με το ανοσοποιητικό τους σύστημα χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμη οι επιστήμονες στον μηχανισμό που τα προστατεύει. Η βασική ανησυχία σχετικά με τα παιδιά είναι ο αντίκτυπος που μπορεί να επιφέρει στην υγεία τους η αυξημένη παραμονή στο σπίτι, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας και η αυξημένη ενασχόληση με τις οθόνες. Οι παραπάνω παράγοντες είναι επιβαρυντικοἰ τόσο για το σωματικό τους λίπος όσο και για τη γενικότερη υγεία τους.

Η επίδραση του εγκλεισμού στα ποσοστά παχυσαρκίας

Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις στο σωματικό βάρος, του περιορισμού στο σπίτι, είναι ανησυχητικά. Αν και λίγες έρευνες δείχνουν μία αρχική βελτίωση στις διατροφικές συνήθειες και στις συνήθειες του τρόπου ζωής των ατόμων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η πλειονότητά τους καταδεικνύουν μία αύξηση στην κατανάλωση των σνακ με την επακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους. Παράλληλα με τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η μείωση στη σωματική δραστηριότητα συνέβαλε στην αύξηση του σωματικού λίπους. Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το λίπος στο σώμα τους από τον εγκλεισμό και οι ανησυχίες αυξάνονται ακόμη περισσότερο σε περίπτωση δεύτερου κύμματος έξαρσης της πανδημίας στους επόμενους μήνες.

Τι να κάνουν τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία;

Δυστυχώς περίπου 9 μήνες από την στιγμή που έγινε γνωστή η νέα πανδημία δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο φάρμακο ενώ το εμβόλιο της θεραπείας φαντάζει ακόμη αρκετά μακρινό. Όσο οι επιστήμονες ασχολούνται με την εύρεση της θεραπείας, ο υπόλοιπος κόσμος καλείται να εστιάσει στην πρόληψη.

Η πρόληψη μπορεί να οριστεί σε δύο άξονες:

  • στις καθημερινές μας ενέργειες για την προστασία την δική μας και των συνανθρώπων μας (πχ. με την χρήση μάσκας, αντισηπτικών, περιορισμό των κοινωνικών επαφών κά) και
  • αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας και τις συνήθειές μας σε πιο υγιεινές, δηλαδή βελτιώνοντας την διατροφή μας και αυξάνοντας την σωματική μας δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει να βελτιώσουμε συνολικά τον τρόπο ζωής μας ώστε να προλάβουμε τις σοβαρές επιπτώσεις του ιού αλλά και να καλυτερεύσουμε μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

Πώς το μέλι καταπολεμά την παχυσαρκία;

Μπορείτε να βελτιώσετε τις συνήθειές σας με απλά βήματα:

  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιλέγοντας μία διατροφή πλήρη σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ακολουθήστε την μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.
  • Υιοθετήστε μία πιο φυσική διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά.
  • Προσπαθήστε να έχετε τακτικά γεύματα και σνακ και μειώστε το τσιμπολόγημα.
  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.
  • Μειώστε τις καθιστικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα τις οθόνες (υπολογιστές, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια).
  • Βάλτε την σωματική δραστηριότητα στη καθημερινότητά σας.
  • Προσπαθείστε να κοιμάστε επαρκώς και ποιοτικά.

Κάνετε συνετές επιλογές και μείνετε ασφαλείς!

Διαβάστε επίσης: Προδιάθεση παχυσαρκίας: Τρέξιμο, κολύμβηση ή ποδήλατο για έλεγχο βάρους;

* Η Μαρία Περπερίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην παχυσαρκία και στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Εργάζεται στο Μεσολόγγι, όπου διατηρεί νόμιμο διαιτολογικό γραφείο. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Διατροφικά λάθη που κάθε δρομέας (έχει) κάνει και τρόποι αντιμετώπισης

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο κόσμος της άθλησης και της διατροφής είναι αλληλένδετοι. Το διαδίκτυο, τα περιοδικά με τα ενημερωτικά άρθρα κι η τηλεόραση, το αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση, προβάλλοντας συμβουλές και παρατηρήσεις που στοχεύουν σε ένα ισορροπημένο αθλητικό, αλλά και διατροφικό πρόγραμμα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή ο καταιγισμός αυτού του υλικού είναι τόσο έντονος, μπορείς εύκολα να οδηγηθείς στην παραπληροφόρηση και παρερμήνευσή του. Έτσι λοιπόν, για να μην κλονιστούν τα όρια της ισορροπίας, αλλά και για να αποφύγεις οποιαδήποτε σύγχυση ή προβληματισμό, σου έχουμε συγκεντρώσει όλα τα πιθανά λάθη που κάθε δρομέας (έχει) κάνει, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Πάμε να τα εξετάσουμε όλα μαζί!

1.   Υποβάλλεσαι σε εξαντλητικές δίαιτες

Δεν είναι λίγες οι φορές, που πολλοί δρομείς έχουν “πέσει” στο τρυπάκι της αυστηρής κι εξαντλητικής δίαιτας, με την ελπίδα ότι, σε συνδυασμό με την άσκηση, θα δουν πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα. Εδώ κι αρκετό καιρό, έχει παρατηρηθεί μια διατροφική “τάση”, η οποία μάλιστα προβάλλεται κι ως μια αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση του βάρους. Μιλάμε για τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που έχουν δαιμονοποιήσει πολλά από τα τρόφιμα που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για κάθε δρομέα.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό, όταν ο οργανισμός έχει συνηθίσει στην κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακα κι αυτά ξαφνικά αποκόπτονται από τη διατροφή, οι επιπτώσεις να γίνονται με τη σειρά τους εμφανείς τόσο στην υγεία, όσο και στην αθλητική απόδοση. Μία συμβιβαστική λύση, είναι να επικεντρωθείς σε μια πιο ισορροπημένη πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών, η οποία επιτυγχάνεται με τον υπολογισμό των θερμίδων. Έτσι, θα έχεις κι εσύ μια ξεκάθαρη εικόνα για τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, ώστε να έχεις πάντα τον πλήρη έλεγχο της διατροφής σου!

2.   Δεν πίνεις πολύ νερό

Έχεις αναλογιστεί ποτέ, πόσα υγρά χάνεις κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης; Είναι λογικό, όσο “πιέζονται” και θερμαίνονται οι μυς, άλλο τόσο να ανεβαίνει κι η θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κι η εφίδρωση. Αυτή η απώλεια υγρών, αν δεν αναπληρωθεί, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, στο σώμα, αλλά και στην αποτελεσματικότητα της προπόνησής σου.

Η αφυδάτωση γίνεται ακόμα πιο “απειλητική” όταν υποβάλλεις το σώμα σου σε άσκηση, οπότε η επαρκής κατανάλωση νερού, κρίνεται επιτακτική. Η δυσκολία στην αναπνοή, η ζάλη ή η υπερβολική κούραση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μπορεί να αποτελέσουν και σημάδι θερμοπληξίας, οπότε φρόντισε να μεριμνείς πάντα για την ενυδάτωσή σου. Σύμφωνα με ειδικούς, πρέπει να ενυδατώνεσαι πριν, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να εξασφαλίσεις μια απολύτως επαρκή πρόσληψη! Φρόντισε λοιπόν να έχεις πάντα μαζί σου μερικά μπουκάλια με νερό, ένα θερμό ή ειδικά παγούρια που αναγράφουν τα λίτρα που πρέπει να καταναλώσεις!

3.   Υποκύπτεις σε απολαύσεις

Σίγουρα, η έντονη άσκηση συνδράμει σημαντικά στο “χτίσιμο” ενός δυνατού και σμιλεμένου σώματος, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δίνει το “ελεύθερο” για να ξεφύγει κανείς από τα διατροφικά όρια. Καθημερινά, μπορείς να δοκιμαστείς από λιγούρες, οι οποίες είναι σε θέση να σου στοιχίσουν την πρόοδο που είχες κάνει τον τελευταίο καιρό. Παρόλα αυτά, δεν είναι ανάγκη να καταφύγεις στην ολοκληρωτική τους απόρριψη, παρά μόνο να μετριάσεις την κατανάλωσή τους.

Αν τα γλυκά, το αλκοόλ, ή η καφεΐνη, είχαν ή έχουν αποτελέσει συνήθεια για εσένα πριν ή μετά την αθλητική δραστηριότητα, τότε ίσως είναι η ώρα να αναθεωρήσεις. Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, ο στομαχόπονος, αλλά κι οι διάφορες εντερικές διαταραχές είναι το αποτέλεσμα κακών διατροφικών επιλογών, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν και να επαναδιαμορφωθούν ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του ανθρώπου, καθώς και τη διάρκεια, την ποιότητα και την ποσότητα της άσκησής του. Οργάνωσε το δικό σου διατροφικό πλάνο-ημερολόγιο και προγραμμάτισε όλα σου τα γεύματα, καθώς και τις στιγμές που ενδίδεις σε απολαύσεις. Τότε, δε θα χωράει καμία δικαιολογία, αφού θα έχεις την πλήρη γνώση για το τί και πότε το είχες καταναλώσει!

4.   Παραλείπεις το πρωινό

Είναι πολλοί οι ειδικοί που υποστηρίζουν ακράδαντα το ενεργειακό boost που προσδίδει το πρωινό στη ζωή ενός δρομέα και γι’ αυτό άλλωστε συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό παραλείπεται, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην καταφέρνει να αναπληρώσει τα αποθέματα ενέργειας.

Δεν έχουν σημασία τα χιλιόμετρα, ούτε η ταχύτητα με την οποία τρέχεις. Ακόμα κι αν διανύεις τις πιο μικρές αποστάσεις, ένα πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό, θα ενισχύσει την αντοχή σου, θα διατηρεί ψηλά τα ενεργειακά σου επίπεδα, αλλά και θα σε κρατήσει χορτάτο, ώστε να μη νιώσεις κάποια έντονη αίσθηση πείνας, ή λιγούρας μέχρι το επόμενο γεύμα. Επομένως, για να μην το παραλείπεις συνεχώς, μπορείς να φτιάχνεις το πρωινό σου από την προηγούμενη μέρα, ώστε να εξοικονομείς χρόνο και να διασφαλίζεις τη διατήρηση αυτής της υγιεινής κι απαραίτητης συνήθειας!

Για ‘σένα που το τρέξιμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, οι σωστές επιλογές στη διατροφή είναι αυτές που θα ενισχύσουν τον “αγώνα” σου. Αναθεώρησε, άλλαξε και διόρθωσε τα διατροφικά σου ατοπήματα και θα δεις που το σώμα σου θα σε ευχαριστεί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Εναλλακτικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Εναλλακτικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτά άλλωστε αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και βοηθούν ώστε έχουμε ένα ισορροπημένο σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ το 87% των κατοίκων δεν καταναλώνει συχνά φρούτα και το 91% δεν έχει βάλει για τα καλά στην διατροφή του τα λαχανικά!

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας αν και το ποσοστό είναι μικρότερο, δεν σημαίνει ότι αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής μας.
Όπως αναφέρει η ειδική για θέματα διατροφής, Rebecca Lewis, θα πρέπει να καταναλώνουμε δύο φρούτα και τρία λαχανικά σε ημερήσια βάση, ενώ πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως υπάρχουν και άλλες επιλογές πέραν από την κλασσική της σαλάτας λαχανικών που έχουν οι περισσότεροι στο πρόγραμμα διατροφής τους.

Είναι γεγονός πως κάποια λαχανικά χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, ωστόσο κάποια άλλα όπως η τομάτα και το σπανάκι είναι ακόμη καλύτερα όταν είναι ψημένα. Μην διστάζετε να ψήσετε τα φρούτα επίσης.

Πολλά από τα λαχανικά που δεν μπορείτε για διάφορους λόγους να τα καταναλώσετε σκέτα, μπορείτε να τα συμπεριλάβετε σε noodles ή να τα πιείτε σε χυμό.

Ακολουθούν τρόποι για να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά ημερησίως:

Χρησιμοποιείστε την σχάρα

Το καλοκαιρινό μπάρμπεκιου δεν είναι μόνο για μπιφτέκια και λουκάνικα. Μπορείτε να ψήσετε στην σχάρα φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα κάποια από αυτά όταν μαγειρεύονται, «απελευθερώνουν» όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Αυτό ισχύει για το λυκοπένιο της τομάτας το οποίο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επίσης τα μαγειρεμένα φρούτα είναι ένα εξαιρετικό επιδόρπιο καθώς οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες που απελευθερώνονται εκείνη την ώρα ενισχύσουν την γεύση τους.

Κάντε ένα κεμπάπ

Κουράζεστε με το να μαγειρεύετε τα ίδια και τα ίδια. Γι΄ αυτό μπορείτε να αλλάξετε λίγο τις συνήθειες σας. Προσθέστε πιπεριά, κρεμμύδι ή ανανά με γαρίδες στο σουβλάκι κοτόπουλου ή μοσχαριού που μαγειρεύετε. Ειδικά τα κεμπάπ είναι πιο ελκυστικά για τα μικρά παιδιά αφού μπορούν να τα φάνε με τα χέρια τους.

Ψήστε τα στο φούρνο

Δεν υπάρχει τίποτε πιο απλό από το να κόψετε τα αγαπημένα σας λαχανικά και να τα αφήσετε στο φούρνο να ψηθούν για 20 λεπτά μαζί με ελαιόλαδο και βότανα. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε ένα γευστικό δείπνο μέσα σε λίγα λεπτά ενώ το σπίτι θα γεμίσει ευχάριστες μυρωδιές.

Φτιάξτε noodles

Φτιάξτε noodles από γλυκοπατάτα, καρότα, παντζάρια και αγγούρια και ακολουθείστε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής. Το μυστικό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκα λαχανικά, υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και να τα καταναλώσετε μέσα σε μια ημέρα από την στιγμή που τα μαγειρέψατε.

Ανακατέψτε τα

Τα  smoothies είναι προτιμότερα από τους χυμούς καθώς διατηρούνται με τον τρόπο αυτό όλες οι φυτικές ίνες. Είναι ευκολότερο να καταναλώσετε το σπανάκι και το καρότο όταν είναι αναμεμιγμένα με φρούτα. Δοκιμάστε να ανακατέψετε μισή μπανάνα ή ένα κομμάτι μάνγκο με γιαούρτι και γάλα.

Να θυμάστε πως είναι σημαντικό να προσθέτετε στα smoothies λαχανικά ώστε να ισορροπείται η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα.

Καταψύξτε τα

Αγοράστε φρούτα και λαχανικά που είναι αρκετά φρέσκα και καταψύξτε τα για αργότερα. Διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα γλιτώνετε χρήματα από το να τα αγοράζατε στην εποχή τους.

Χρησιμοποιείστε τα στο ψήσιμο

Αντικαταστήστε ενώ ψήνετε ½ του κουταλιού της σούπας βούτυρο με αβοκάντο ή χρησιμοποιείστε σoς μήλου ή λιωμένη μπανάνα αντί για λάδι για να μειώσετε τα λίπη.

Σκεφτείτε πονηρά

Προσθέστε στα κεφτεδάκια λαχανικά όπως το καρότο και το κολοκυθάκι. Δεν θα τα δείτε ενώ δύσκολα θα τα καταλάβετε στην γεύση. Επίσης μπορείτε να παρασκευάστε χούμους, ένα υγιεινό σνακ που δεν θα βλάψει την δίαιτά σας.

Κάντε τα πράγματα ευκολότερα

Πάντα να έχετε κομμένα και έτοιμα γα σερβίρισμα λαχανικά και φρούτα, προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο ένα υγιεινό σνακ οποιαδήποτε στιγμή. Συνδυάστε μούρα με μπανάνες, μήλα, καρότα ή σέλινο με φυστικοβούτυρο για να έχετε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και σίδηρο.

Η εναλλακτική των τσιπς

Μπορείτε να φάτε λάχανο, ραπανάκια, κολοκυθάκια και γλυκοπατάτες χωρίς να φαίνονται τόσο… υγιεινά, δηλαδή σαν τσιπς. Με τον τρόπο αυτό ελέγχετε πόσο αλάτι και λάδι θα προσθέσετε. Απλά κόψτε μερικές πατάτες, πλύντε τις και προσθέστε αλάτι. Αφήστε τις να μουλιάσουν για λίγο και στραγγίστε τις. Μπορείτε να προσθέστε ελαιόλαδο και να τις ψήσετε στους 365 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend