Η σχέση της παχυσαρκίας με τον Covid-19

Της Μαρίας Περπερίδη*

Η παχυσαρκία ορίζεται ως το υπερβάλλον λίπος στο σώμα και χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή, ινσουλινοαντίσταση και μία πληθώρα συνοδών νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση, ο καρκίνος, τα νοσήματα του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων.

Δεδομένα από το παρελθόν καταδεικνύουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τη νόσηση από ιούς και για την σοβαρότητα των συμπτωμάτων που μπορούν να προκαλέσουν οι διάφορες γρίπες. Αποτελεί δε εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 40% περίπου των ατόμων με φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορεί να έχουν υπερβάλλον σωματικό λίπος, το οποίο μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την υγεία τους. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η παχυσαρκία και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει δεν εξαρτώνται απλά και μόνο από το σωματικό βάρος ενός ατόμου αλλά από το ποσό του λίπους που έχει συσσωρευτεί στο σώμα του.

Παχυσαρκία και πιθανότητα νόσησης από Κορονοϊό (Covid-19 )

Από τον Δεκέμβριο του 2019 εμφανίστηκε μία νέα ασθένεια με παρόμοια συμπτώματα με αυτά του ιού της γρίπης, η οποία ονομάστηκε COVID-19. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον COVID-19 ως πανδημία. Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι η συγκεκριμένη νόσος προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 και αφορά μία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Όσο ο καιρός περνά και η πανδημία του COVID-19 συνεχίζει την πορεία της με όλο και περισσότερα κρούσματα ανά την υφήλιο, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει κάποιος και τον αντίκτυπό τους στον COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά και η χρόνια φλεγμονή φαίνεται πως δρουν επιβαρυντικά όσον αφορά τη νοσηρότητα από τον κορωνοϊό. Τα περισσότερα από τα παραπάνω νοσήματα προκαλούνται από το υπερβάλλον λίπος ή αλλιώς την παχυσαρκία.

Παχυσαρκία και ταχύτητα ανάρρωσης από τη νόσο Covid-19 

Όσον αφορά την πιθανότητα νόσησης από τον COVID-19 φαίνεται ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν. Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται η σχέση του σωματικού λίπους με τα ποσοστά νόσησης από τον κορωνοϊό. Παρατηρούμε ότι τα άτομα με αυξημένο σωματικό λίπος έχουν περίπου 80% πιθανότητες να αρρωστήσουν από COVID-19 σε σχέση με τα άτομα μειωμένου ή φυσιολογικού σωματικού λίπους. Επιπλέον, τα παχύσαρκα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου.

Πράγματι, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η παχυσαρκίας μπορεί να επιδεινώσει την πορεία της νόσου από τον κορωνοϊό καθώς το υπερβάλλον λίπος στο σώμα επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το αυξημένο σωματικό λίπος δημιουργεί μία χρόνια φλεγμονή με αποτέλεσμα να βλάπτεται το ανοσοποητικό σύστημα του οργανισμού και να μειώνονται οι αμυντικοί μηχανισμοί του σώματος. Ως συνέπεια, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα θνησιμότητας από τον COVID-19 στα παχύσαρκα άτομα λόγω της αυξημένης φλεγμονής στο σώμα τους.

Πιο αναλυτικά, οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένες πιθανότητες:

  • νοσηλείας
  • ανάπτυξης των σοβαρότερων συμπτώματα του COVID-19
  • θνησιμότητας

Η παχυσαρκία προκαλεί μία χρόνια φλεγμονή στο σώμα με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στις μολύνσεις και σε συνάρτηση με τις χρόνιες επιπτώσεις της στο καρδιαγγειακό σύστημα και τον μεταβολισμό καθιστούν τον COVID-19 μία εξαιρετικά επικίνδυνη νόσο για τους παχύσαρκους.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τις πιο σοβαρές επιπλοκές της συγκεκριμένης νόσου είναι συνήθως άτομα μεγάλης ηλικίας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι χαμηλό και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην σοβαρότητα της φλεγμονής. Δεδομένα από τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα παραπάνω ευρήματα και καταδεικνύουν ότι το 78% των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα χρειάστηκε νοσηλεία στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ το 94% των ασθενών που κατέληξαν είχα υποκείμενα νοσήματα. Ανάμεσα στα υποκείμενα νοσήματα αναφέρονται ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού (άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και εμφύσημα) και ο καρκίνος. Οι περισσότερες από τις παραπάνω ασθένεις προκαλούνται από το υπερβάλλον λίπος στο σώμα.

«Ωρολογιακή βόμβα» η παιδική παχυσαρκία για την Ελλάδα

Παιδική Παχυσαρκία και Covid-19

Τα παιδιά φαίνεται ότι αρρωσταίνουν πιο σπάνια από COVID-19 σε σχέση με τους ενήλικες ή ότι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, είναι δηλαδή ασυμπτωματικά με συνέπεια να μην διαγιγνώσκονται. Οι πιθανές αιτίες έχουν να κάνουν με το ανοσοποιητικό τους σύστημα χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμη οι επιστήμονες στον μηχανισμό που τα προστατεύει. Η βασική ανησυχία σχετικά με τα παιδιά είναι ο αντίκτυπος που μπορεί να επιφέρει στην υγεία τους η αυξημένη παραμονή στο σπίτι, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας και η αυξημένη ενασχόληση με τις οθόνες. Οι παραπάνω παράγοντες είναι επιβαρυντικοἰ τόσο για το σωματικό τους λίπος όσο και για τη γενικότερη υγεία τους.

Η επίδραση του εγκλεισμού στα ποσοστά παχυσαρκίας

Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις στο σωματικό βάρος, του περιορισμού στο σπίτι, είναι ανησυχητικά. Αν και λίγες έρευνες δείχνουν μία αρχική βελτίωση στις διατροφικές συνήθειες και στις συνήθειες του τρόπου ζωής των ατόμων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η πλειονότητά τους καταδεικνύουν μία αύξηση στην κατανάλωση των σνακ με την επακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους. Παράλληλα με τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η μείωση στη σωματική δραστηριότητα συνέβαλε στην αύξηση του σωματικού λίπους. Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το λίπος στο σώμα τους από τον εγκλεισμό και οι ανησυχίες αυξάνονται ακόμη περισσότερο σε περίπτωση δεύτερου κύμματος έξαρσης της πανδημίας στους επόμενους μήνες.

Τι να κάνουν τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία;

Δυστυχώς περίπου 9 μήνες από την στιγμή που έγινε γνωστή η νέα πανδημία δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο φάρμακο ενώ το εμβόλιο της θεραπείας φαντάζει ακόμη αρκετά μακρινό. Όσο οι επιστήμονες ασχολούνται με την εύρεση της θεραπείας, ο υπόλοιπος κόσμος καλείται να εστιάσει στην πρόληψη.

Η πρόληψη μπορεί να οριστεί σε δύο άξονες:

  • στις καθημερινές μας ενέργειες για την προστασία την δική μας και των συνανθρώπων μας (πχ. με την χρήση μάσκας, αντισηπτικών, περιορισμό των κοινωνικών επαφών κά) και
  • αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας και τις συνήθειές μας σε πιο υγιεινές, δηλαδή βελτιώνοντας την διατροφή μας και αυξάνοντας την σωματική μας δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει να βελτιώσουμε συνολικά τον τρόπο ζωής μας ώστε να προλάβουμε τις σοβαρές επιπτώσεις του ιού αλλά και να καλυτερεύσουμε μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

Πώς το μέλι καταπολεμά την παχυσαρκία;

Μπορείτε να βελτιώσετε τις συνήθειές σας με απλά βήματα:

  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιλέγοντας μία διατροφή πλήρη σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ακολουθήστε την μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.
  • Υιοθετήστε μία πιο φυσική διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά.
  • Προσπαθήστε να έχετε τακτικά γεύματα και σνακ και μειώστε το τσιμπολόγημα.
  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.
  • Μειώστε τις καθιστικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα τις οθόνες (υπολογιστές, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια).
  • Βάλτε την σωματική δραστηριότητα στη καθημερινότητά σας.
  • Προσπαθείστε να κοιμάστε επαρκώς και ποιοτικά.

Κάνετε συνετές επιλογές και μείνετε ασφαλείς!

Διαβάστε επίσης: Προδιάθεση παχυσαρκίας: Τρέξιμο, κολύμβηση ή ποδήλατο για έλεγχο βάρους;

* Η Μαρία Περπερίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην παχυσαρκία και στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Εργάζεται στο Μεσολόγγι, όπου διατηρεί νόμιμο διαιτολογικό γραφείο. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Η διατροφή του δρομέα

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλύνετε τα ρούχα της προπόνησης;

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή (Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος)

Για τον δρομέα, το φαγητό του είναι κάτι περισσότερο από απλή διατροφή, είναι καύσιμο. Ένας δρομέας πρέπει να ξέρει πώς να ταΐσει το σώμα του πριν , κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο , έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως τα τρόφιμα λειτουργούν ως καύσιμο  για το δρομέα. Σε κυτταρικό επίπεδο , οι μύες χρησιμοποιούν δύο βασικές πηγές , τη γλυκόζη και τα λίπη, τα οποία προέρχονται από τη διατροφή και τις αποθήκες ενέργειας τους σώματος.

Πάμε να δούμε τι συμβαίνει με τους υδατάνθρακες 

Οι υδατάνθρακες διασπόνται σε γλυκόζη , η οποία παρέχει άμεσα ενέργεια στο κύτταρο. Η γλυκόζη που περισσεύει , αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στους μύες και στο ήπαρ. Στη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα το σώμα αρχικά χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος και καθώς τα επίπεδα πέφτουν στρέφεται στο αποθηκευμένο γλυκογόνο.

Οι διατροφή του δρομέα λοιπόν, πρέπει να αποτελείται κατά 55-60% από υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, ένας δρομέας που τρέχει 40 χιλιόμετρα την εβδομάδα, χρειάζεται περίπου 4,5γραμμάρια υδατάνθρακα για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες πριν το τρέξιμο και τι μας προσφέρουν

Πριν τον αγώνα 

Πριν από έναν αγώνα λοιπόν, τι πρέπει να φάει ένας δρομέας;

Εύπεπτες και γρήγορες πηγές υδατάνθρακα για ενέργεια, όπως φρούτα, μέλι και ενεργειακά ποτά. Δε θέλουμε σύνθετους υδατάνθρακες γιατί δεν είναι άμεσα απορροφήσιμα.

Πάμε να δούμε τα λίπη τώρα 

Τα λίπη αποτελούν την άλλη πρώτη ύλη που τροφοδοτεί τους μύες , και χρησιμοποιούνται για μεγάλες διαδρομές. Το διαιτητικό λίπος πρέπει να διασπαστεί σε λιπαρά οξέα για να χρησιμοποιηθεί από το μυ , άρα είναι λιγότερο άμεσα διαθέσιμο από ότι οι υδατάνθρακες (για αυτό λέμε για μεγάλες διαδρομές ). Το σωματικό λίπος από την άλλη, είναι εξαιρετική πηγή καυσίμου για μεγάλες κούρσες , καθώς ακόμα και οι μεγάλοι δρομείς έχουν αρκετό. Αυτό που συμβαίνει στο σώμα ενός δρομέα μεγάλων αποστάσεων είναι πως χρησιμοποιεί περισσότερο λίπος ως ενεργειακό υπόστρωμα. Η πρόσληψη του λίπους θα πρέπει να είναι 20-35% την συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.

Πρωτεΐνες στην διατροφή του δρομέα

Οι πρωτεΐνες δεν αποτελούν πηγή καυσίμου για το δρομέα. Ωστόσο, δομούν τους μύες και στη δική μας περίπτωση , αποτελούν μυικό ανασυγκροτητή μετά από μία κούρσα, και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της κούρσας καταστρέφονται μυϊκές ίνες  και η πρωτεΐνη της αναπλάθει.  Η ημερήσια πρόσληψη είναι 10-35% της ημερήσιας. Οι δρομείς, όπως και όλοι οι αθλητές, θα πρέπει να καταναλώσουν την πρωτεΐνη μέσα σε 20 λεπτά μετά την κούρσα , και αυτό γιατί η πρωτεΐνη παρατείνει την έκκριση ινσουλίνης μετά από μία προπόνηση  ενισχύοντας την αποθήκευση γλυκογόνου στους μύες και αποτρέποντας το μυϊκό τραυματισμό.

Υγρά και δρομείς

Ίσως ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την αθλητική απόδοση είναι η ενυδάτωση. Η βέλτιστη απόδοση έρχεται όταν το έχουμε διατήρηση του ισοζυγίου υγρών κατά την άσκηση. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε υπονατριαιμία , η οποία προκύπτει όταν το σώμα δεν μπορεί να απαλλαγεί από το πλεόνασμα υγρών. 1 ώρα πριν τον αγώνα θα πρέπει να καταναλωθεί 250-500 ml νερό για μικρή κούρσα, ενώ για μεγάλη θα πρέπει να καταναλωθεί 250-500 ml ενεργειακό ποτό με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες πάλι 1 ώρα πριν. Κατά τη διάρκεια τώρα, κάθε 15-20 λεπτά 100-200 ml νερό ή ενεργειακό ποτό. Τώρα, συνήθως , υπολογίζουμε τις ανάγκες σε υγρά , ελέγχοντας το ρυθμό εφίδρωσης και το σωματικό βάρος πριν και μετά την κούρσα. Θα πρέπει μετά την κούρσα και μέσα στις επόμενες 3 ώρες να αναπληρωθούν 450-700 ml υγρών για κάθε ½  κιλό απώλειας βάρους.

Διατροφή για γυναίκες δρομείς

Αφού , λοιπόν είδαμε τους γενικούς κανόνες, θα πρέπει να τονίσουμε τις ανάγκες όταν πρόκειται για γυναίκα δρομέα. Οι γυναίκες έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες. Με μία κακή διατροφή οδηγούμαστε σε κακή αθλητική απόδοση , κόπωση και σε τραυματισμούς. Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γυναίκα θα πρέπει να αποτελείται 50-65% από  σύνθετο υδατάνθρακα, πρωτεΐνη 10-25% και υγιεινά λίπη 20%.

Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Επίσης, επειδή οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν ανεπάρκεια σιδήρου και λόγω της εμμήνου ρύσης  και λόγω της παραπάνω εφίδρωσης , θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αυτό. Επιπλέον, έχουν μεγάλη ανάγκη σε ασβέστιο με συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη 1000 mg. Όσον αφορά τον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο , θα πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση, ανάπτυξη και επιδιόρθωση του μυϊκού ιστού , στη σύνθεση των πρωτεϊνών και το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Η πρόσληψη του αλατιού θα πρέπει να ελέγχεται και καλό θα είναι η αποφυγή τροφίμων με πολλή ζάχαρη και ο υπερβολικός καφές.

Τρέξιμο το χειμώνα και διατροφή

Καλό θα είναι, τώρα, να αναφερθούμε και στην περίπτωση που κάνουμε το τρέξιμο μας το χειμώνα. Εκεί , λοιπόν, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς ο χειμώνας δεν προσφέρει ίδιες ευκαιρίες για πλούσια αθλητική διατροφή. Μία από τις πιο συχνές παγίδες είναι η ανεπαρκής ενυδάτωση. Αυτό οφείλεται στη μείωση του αισθήματος της δίψας λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Και επειδή η καλή υδάτωση αποτελεί αναγκαία για μια καλή προπόνηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμα και το χειμώνα να καταναλώνουμε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας βλέποντας σα δείκτη το χρώμα των ούρων.

Να μην ξεχνάμε πως ο χειμώνας είναι η εποχή που κρυώνουμε. Θα πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας όσο καλύτερα γίνεται. Η ενασχόληση με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να καθιστά τους αθλητές επιρρεπείς σε κρυολόγημα. Καλό θα ήταν , λοιπόν, το γεύμα πριν την άσκηση να περιλαμβάνει υδατάνθρακες , όπως φρούτα και σιτηρά ολικής αλέσεως. Τελειώνοντας , θα πρέπει η διατροφή του να μην είναι ελλιπής σε πρωτεΐνη γιατί μπορεί να συμβάλλει στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αμινοξέα που υπάρχουν στη διατροφή μας , αποτελούν δομικά συστατικά των παραγόντων του ανοσοποιητικού.

Διαβάστε επίσης: Οι δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

Πηγή: fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Δέκα εξαιρετικά συμπληρώματα διατροφής για όσους αθλούνται

Εάν είστε αθλούμενος που προπονείται σε τακτική βάση, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής.

Όπως λέει η ειδική σε θέματα διατροφής, Ρέιτσελ Τζόουνς, η έντονη καθημερινή άσκηση απαιτεί αυξημένη ανάγκη για διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και υγρά.

«Η διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μέσω της σωστής διατροφής θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους αθλητές. Τους επιτρέπει να υπομένουν τους φυσικούς στρεσογόνους παράγοντες της άσκησης και να βελτιώνουν την απόδοσή τους ενώ προάγει και την ταχύτερη ανάρρωση», τονίζει η Τζόουνς.

Ακολουθούν 10 κατηγορίες συμπληρωμάτων φυτικών και μη που προτείνει η Τζόουνς σε έναν δραστήριο αθλούμενο ή έναν αθλητή, που προπονείται συστηματικά:

1 Πρωτεΐνη

Η εκγύμναση μυών μέσω επαναλαμβανόμενης κίνησης και κρούσης, εξαντλεί τα αποθέματα ενέργειας και οδηγεί σε διάσπαση ιστών. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση, τη συντήρηση και την ανάπτυξη των μυών. Η συμπλήρωση της δίαιτας με σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση απαραίτητων αμινοξέων όπως η λευκίνη.

2 Ιχθυέλαιο

Το ιχθυέλαιο περιέχει τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, EPA και DHA που υποστηρίζουν τη φυσική αντιφλεγμονώδη διαδικασία του σώματος. Παρέχει επίσης διαιτητική υποστήριξη για την υγεία των αρθρώσεων και θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος, τρεις σημαντικοί τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρώνονται οι αθλητές.

3 Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι περισσότερο γνωστή για τον ρόλο της στην υποστήριξη της υγείας των οστών καθώς βοηθάει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες με μεγάλη επίδραση, όπως το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις, θέτουν τους αθλητές σε κίνδυνο όσον αφορά την υγεία των οστών. Μια νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να είναι σημαντική για την υποστήριξη των μαλακών ιστών. Γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί μέσω του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο, τη διατροφή και τα συμπληρώματα.

4 Ηλεκτρολύτες

Η φυσική μας αντίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ο ιδρώτας. Τα πολλά υγρά και οι ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, επηρεάζοντας την απόδοσή μας. Η σωστή ενυδάτωση, μαζί με τα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών εξασφαλίζει την αντικατάσταση των μετάλλων, όπως το νάτριο και το κάλιο.

Η μεγάλη παρεξήγηση με τα συμπληρώματα διατροφής

5 Νιτρικά

Φυσικές ουσίες που βρίσκονται στα παντζάρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα νιτρικά δρουν ενισχυτικά στη ροή του αίματος και τη ρύθμιση του οξυγόνου στους μυς. Η κατανάλωση νιτρικών με τη μορφή σκόνης πριν από την προπόνηση μπορεί να επιμηκύνει τις αντοχές.

6 Β-Αλανίνη

Η βήτα-αλανίνη είναι ένα αμινοξύ με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα υψηλά επίπεδα μυϊκής καρνοσίνης, μέσω της βήτα-αλανίνης είναι βασικά για τον έλεγχο της κόπωσης.

7 Καφεΐνη

Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει αυξημένα επίπεδα ενέργειας, καθυστερεί την κόπωση και βελτιώνει τη φυσική αντοχή. Υπάρχει σε πολλά συμπληρώματα και μπορεί να προσληφθεί εν μέσω της προπόνησης, αφού σε βοηθάει να αντέξεις τα πολύωρα προγράμματα.

8 Αντιοξειδωτικά

Η έντονη άσκηση αυξάνει την παραγωγή προκαλεί βλάβη στα μυϊκά κύτταρα, οδηγώντας σε μυϊκό πόνο. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία αποκατάστασης και να επιταχύνουν τον χρόνο επιστροφής σας στο γυμναστήριο.

9 Κουρκουμάς

Πολύ γνωστό μπαχαρικό, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε πολλές σχολές ιατρικής για λόγους ενίσχυσης της υγείας. Οι ουσίες που εμπεριέχει είναι διάσημες για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και την ενίσχυση της υγιής λειτουργίας των αρθρώσεων.

10 Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που χρειάζεται το έντερό σας για να υποστηρίξει την υγιή πέψη. Ρωτήστε οποιονδήποτε δρομέα και θα σας πει πόσο σημαντική είναι η πέψη κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης προπόνησης ή την ημέρα του αγώνα. Η καθημερινή υποστήριξη της υγείας του εντέρου με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει τα πράγματα να κυλάνε ομαλά ενώ τα προβιοτικά βοηθούν επίσης και στην υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός για τα συμπληρώματα πρωτεΐνης που χρησιμοποιούν οι δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend