Επιστροφή στους αγώνες μετά την πανδημία: Συμβουλές για γρήγορη προσαρμογή

Οι περισσότεροι δρομείς έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο κάνοντας προπόνηση έχοντας στο μυαλό τους μια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα: την πανδημία.

Με τους αγώνες να έχουν περιοριστεί αισθητά λόγω πανδημίας, για πολλούς δρομείς δεν υπήρχε  ένας συγκεκριμένος στόχος όσον αφορά την προπόνησή τους. Πολλοί εξακολουθούσαν να τρέχουν επειδή χρειάζονταν το τρέξιμο για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το άγχος της εποχής. Κάποιοι ίσως σταμάτησαν εν γένει το τρέξιμο.

Για πολλούς δρομείς ένας αγώναςορόσημο είναι βασικό κίνητρο. Δίνει στην προπόνησή τους έναν σκοπό και έναν στόχο. Αν σας έχουν λείψει οι αγώνες, φαίνεται ότι επιτέλους αρχίζουν να επιστρέφουν μαζικά. Αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να περιμένουμε μεγάλους αγώνες στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Με άλλα λόγια, αν είστε αθλητής των μαζικών αγώνων, ήρθε επιτέλους η ώρα να ξεκινήσετε ξανά την προετοιμασία για έναν εξ΄ αυτών.

Πως η πανδημία επηρέασε την ποιότητα του ύπνου μας

Ωστόσο, αυτό είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις. Πώς ακριβώς μπορείτε να μπείτε ξανά στον ρυθμό των προπονήσεων μετά από ενδεχομένως τόσους μήνες διακοπής;

Φτιάξτε ένα σχέδιο προπόνησης 

Μόλις έχετε έναν αγώνα για να καρφιτσωθεί στο ημερολόγιό σας έχει φτάσει και η στιγμή να φτιάξετε ένα πλάνο που θα σας δίνει επαρκή χρόνο για την επανοικοδόμηση της φόρμας σας. Προφανώς, δεν μπορείτε να περιμένετε πως θα ξεκινήσετε από εκεί που σταματήσατε πριν από ένα χρόνο. Θα ξεκινήσετε από εκεί που βρίσκεστε τώρα.

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το πόσο χρόνο και προσπάθεια είστε έτοιμοι να αφιερώσετε στην προπόνηση. Βεβαιωθείτε ότι το προπονητικό σας πρόγραμμα εμπεριέχει μια ομαλή μετάβαση όσον αφορά τη σταδιακή αύξηση των χιλιομέτρων. Μην ενθουσιάζεστε γρήγορα με την επιστροφή στις προπονήσεις. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να καταλήξετε με έναν τραυματισμό.

Βάλτε το μυαλό σας ξανά σε κατάσταση προπόνησης

Μπορεί να μοιάζει σαν βουνά να κοιτάζετε το μέλλον μέσω ενός προγράμματος προπόνησης όταν βλέπετε τι σας περιμένει καθώς τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν. Επικεντρωθείτε σε καθημερινούς και εβδομαδιαίους στόχους βελτίωσης. Τώρα είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή να δουλέψετε το νοητικό σκέλος του τρεξίματος μέσω του διαλογισμού, τεχνικών αναπνοής, μάντρα  και γενικότερα, οτιδήποτε χρειάζεται για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δύσκολες προπονήσεις και να είστε έτοιμοι την ημέρα του αγώνα.

H πανδημία με έκανε να αγαπήσω κάτι που πάντα μισούσα: Το τρέξιμο

Αναμένετε αλλαγές την ημέρα του αγώνα 

Η ημέρα του αγώνα θα είναι λίγο διαφορετική από ό,τι θυμάστε. Πιθανότατα δεν θα υπάρχει παραλαβή πακέτων την ημέρα του αγώνα ή εγγραφή την ημέρα του αγώνα. Η κατάργηση αυτών των επιλογών επιτρέπει στους διοργανωτές να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο του πλήθους.  Μπορεί να απαιτούνται μάσκες στην εκκίνηση και στον τερματισμό, ενώ σε ορισμένους αγώνες μπορεί να απαιτείται ακόμη και από τους δρομείς να φορούν μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Μια άλλη διαφορά μπορεί να είναι η κλιμακωτή εκκίνηση αντί της μαζικής εκκίνησης. Αυτό δημιουργεί μια φυσική κοινωνική απόσταση στη διαδρομή.

Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε να διασκεδάζετε την προπόνηση και την ημέρα του αγώνα. Αφού δεν είχαμε αγώνες για τόσο πολύ καιρό, ξέρουμε ότι η διεξαγωγή τους είναι απο μόνο του δώρο.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο: 10 Tips για το ξεκίνημα της προετοιμασίας σας

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γλιτώνεις τους τραυματισμούς όταν τρέχεις αργά;

Είναι μια διάγνωση που κανένας δρομέας δεν θέλει να ακούσει: τόσο το υπερβολικό άγχος όσο και διάφορα προβλήματα των οστών προκαλούνται συχνά από τις έντονες και πολλές προπονήσεις.

Αν και όσον αφορά τα κατάγματα κόπωσης υπάρχουν πολλές αιτίες, όπως για παράδειγμα, η κακή διατροφή, η ελλιπής ανάκαμψη, τα παπούτσια που έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ κ.α., πολύ συχνά το πολύ τρέξιμο θεωρείται ο νούμερο ένα παράγοντας.

Άπειροι δρομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού έχουν ακούσει από ειδικούς πως πρέπει να μειώσουν το τρέξιμο για να μην χειροτερέψει η κατάστασή τους.

Πολλοί φυσικά αγνοούν αυτή τη συμβουλή καθώς θεωρούν ότι μια μέρα ανάκαμψης, έπειτα από μια σκληρή προπόνηση, φτάνει και περισσεύει για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού.

Ρίχνεις την ένταση αλλά…

Για πολλούς μάλιστα, φαίνεται λογική η υπόθεση πως όσο πιο πολύ ρίχνεις τους ρυθμούς και την ένταση με την οποία τρέχεις, τόσο λιγότερους τραυματισμούς έχεις. Αυτό όμως, απέχει από την πραγματικότητα σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Στη μελέτη, 43 ερασιτέχνες δρομείς, 29 γυναίκες και 14 άνδρες από 18 έως 49 ετών, κλήθηκαν να τρέξουν μια διαδρομή 50 μέτρων, τρεις φορές με γρήγορη ταχύτητα, τρεις φορές με μέτρια ταχύτητα και τρεις φορές με αργή. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να βρουν το σωρευτικό φορτίο τραυματισμών στην κνήμη των δρομέων, την πιο κοινή περιοχή καταγμάτων δηλαδή, στις διάφορες ταχύτητες.

Οι μεταβλητές…

Για τον υπολογισμό αυτό συνυπολογίστηκαν τρεις μεταβλητές: το κνημιαίο φορτίο (δηλαδή η πίεση που ασκήθηκε στην κνήμη κατά τη διάρκεια της επαφής με το έδαφος), ο κάθετος ρυθμός φόρτισης (δηλαδή πόσο γρήγορα εφαρμόζεται το σώμα με το πόδι καθώς το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος) και η εναέρια στιγμή (η κίνηση του κάτω μέρους του ποδιού όταν απομακρύνεται από το έδαφος).

Η συγγραφέας της μελέτης Τζέσικα Χάντερ και οι συνάδελφοί της, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το συνεχές τρέξιμο με μέτρια ταχύτητα έχει τον ίδιο αντίκτυπο στα πόδια με την διάνυση της ίδιας απόστασης κατά το ήμισυ με γρήγορο και κατά το έτερο ήμισυ με αργό ρυθμό. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ο πιο αργός ρυθμός που δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση καθώς όσο πιο αργά τρέχει ένας δρομέας τόσες περισσότερες οι πιθανότητες τραυματισμών, αφού τα πόδια χτυπούν στο έδαφος πιο συχνά.

Η έρευνα ήταν ξεκάθαρη: το γρήγορο τρέξιμο δεν συμβάλλει περισσότερο στο σωρευτικό κνημιαίο φορτίο σε σχέση με το αργό τρέξιμο άρα το συμπέρασμα πως με αργό τρέξιμο μειώνεις την πιθανότητα τραυματισμού είναι άκυρο.

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συστάσεις για το πώς οι δρομείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές τους συνήθειες», ξεκαθαρίζει η Χάντερ, που πάντως ένα πρώτο συμπέρασμα για την σχέση τραυματισμών και ταχύτητας μας έχει βοηθήσει να το βγάλουμε.

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί των δρομέων και πώς να τους αποφύγετε

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Greece Race for the Cure® 2024: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Το Greece Race for the Cure®,  ο αγώνας-θεσμός ενάντια στον καρκίνο του μαστού, επιστρέφει για 16η χρονιά την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Με αφετηρία το Ζάππειο, δύο νέες διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας και με δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής από όπου κι αν βρισκόμαστε, θα είμαστε για ακόμα μια χρονιά

«Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού».

Το Greece Race for the Cure® πραγματοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με την έγκριση της οργάνωσης Think Pink Europe® και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση Race for the Cure® παγκοσμίως, ευαισθητοποιώντας χιλιάδες κόσμου για τον καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Εγγραφές: www.greecerace.gr

Οι εγγραφές για το 16ο Greece Race for the Cure® άνοιξαν και πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά εδώ: https://greecerace.gr/greeceraceforthecureregistrations/

 • Αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων : Εκκίνηση 9.30 πμ, Ζάππειο/ Εγγραφή:10€.
  Οι εγγραφές για τον αγώνα δρόμου θα ολοκληρωθούν στις 19/09 ή με τη συμπλήρωση 10.000 δρομέων.
 • Περίπατος 2 χιλιομέτρων: Εκκίνηση 10.30 πμ, Ζάππειο / Εγγραφή: 8€
  Οι εγγραφές για τον περίπατο θα ολοκληρωθούν στις 22/09 ή με τη συμπλήρωση 35.000 συμμετεχόντων.
 • Digital Συμμετοχή: Mαζί, όπου κι αν βρισκόμαστε. Συμμετέχουμε στη διοργάνωση απομακρυσμένα και αφήνουμε το δικό μας αποτύπωμα ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσα από τα social media / Εγγραφές για τη digital συμμετοχή ως τις 17/09 / Εγγραφή: 8€.

Σε κάθε εγγραφή περιλαμβάνεται το συλλεκτικό t-shirt της διοργάνωσης και chip χρονομέτρησης για τους δρομείς.

Πληροφορίες διοργάνωσης

 • Ημερομηνία: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
 • Έναρξη διοργάνωσης: 8.30 πμ
 • Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου – Ημέρα Προαγωγής Υγείας (12μμ-6μμ): Δωρεάν δράσεις για μικρούς & μεγάλους & Συμβολική φωταγώγηση του Ζαππείου στις 10μμ

Γιατί να πάρουμε μέρος

 • Γιατί το Greece Race for the Cure® είναι μια γιορτή για τη ζωή!
 • Για να αναγνωρίσουμε τη δύναμη των γυναικών που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού.
 • Για να διαδώσουμε μαζί το μήνυμα της ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
 • Γιατί μέσα από την διοργάνωση έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, όλο τον χρόνο. Με κάθε μας συμμετοχή χρηματοδοτούμε προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend