Ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ στο runnfun.gr: Το τρέξιμο πρέπει να το αγαπάς για να σε αγαπάει

Συνέντευξη στον Γιώργο Παπαδημητρόπουλο

Όταν έχεις μιλήσει με τον Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι εντυπωσιακό για να τον προλογίσεις. Γράφεις απλά το όνομά του. Όταν μάλιστα βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής, είτε είσαι 2, είτε 5, είτε 10, είτε 17 χρόνια (σ.σ. όπως ο υπογράφων) στη δημοσιογραφία, τότε τα γόνατά σου… λυγίζουν, ένας κόμπος κολλάει στο λαιμό σου και το μόνο που μπορείς να πεις είναι: “Μεγάλη μου τιμή που συναντάω έναν μύθο”.

Για το runnfun.gr αυτή η συνάντηση είναι μοναδική. Ένα νέο μέσο που φιλοδοξεί να μείνει για αρκετά χρόνια στο δρομικό στερέωμα, θεωρεί επιτυχία στα πρώτα του βήματα να φιλοξενεί μια συνέντευξη με έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές που ανέδειξε ο παγκόσμιος αθλητισμός.

Ειδικά δε, όταν αυτός δεν απευθύνεται στους επαγγελματίες δρομείς, αλλά κυρίως σε αυτούς που κάνουν το χόμπι τους, που έχουν εθιστεί με το τρέξιμο και που αποτελούν την κινητήρια δύναμη των διοργανώσεων, ακόμα και του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, που συγκεντρώνει πάνω από 50.000 δρομείς με το 90% να είναι ερασιτέχνες.

“Σε οποιαδήποτε ηλικία και αν ξεκινήσεις να τρέχεις, όταν το συνεχίσεις για 1-2 χρόνια και τρέχεις 2-3 φορές την εβδομάδα, είναι δεδομένο ότι θα εθιστείς. Και το τρέξιμο είναι όμορφο πράγμα. Είναι φοβερό συναίσθημα, δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Όσο και αν κάποιοι θεωρούν εμάς τους δρομείς τρελούς, εμείς ξέρουμε…”, τονίζει ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ.

Έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, μετά από έναν σοβαρό πήρε την απόφαση να σταματήσει την καριέρα του. Τι συμβουλεύει όσους τρέχουν; “Να μην πιέζεστε για να κάνετε έναν αγώνα, μια προπόνηση. Το σώμα σας πρέπει να το ακούτε. Ένας μικρός τραυματισμός μπορεί να γίνει μεγάλος αν δεν προσέξει κανείς. Προσοχή, λοιπόν και υπομονή. Οι αγώνες γίνονται συνέχεια και θα συνεχίσουν να γίνονται”.

Ακόμα και ο ίδιος θεωρεί, ωστόσο, ότι το τρέξιμο δεν είναι για όλους: “Αν δεν αισθανόμουν καλά, δεν θα το έκανα. Για εμάς όλους που προερχόμαστε από φτωχές χώρες, το τρέξιμο ήταν μια επαγγελματική διέξοδος. Αν, όμως, δεν αντέχει το μυαλό σου, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Το τρέξιμο πρέπει να το αγαπάς για να σε αγαπάει και να σε φροντίζει”.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξή του σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά την τελευταία 10ετία που ο κόσμος έχει ξεκινήσει να τρέχει μαζικά τόνισε: “Το τρέξιμο είναι μια διέξοδος από την απογοήτευση, τα προβλήματα και το στρες. Νομίζω ότι η κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει παίξει το ρόλο της. Άλλωστε δεν χρειάζεται κανείς πολλά για να τρέξει”.

paps_gebre

“Θα ήθελα να τρέξω την Αυθεντική διαδρομή”

Ρωτήσαμε τον Μεγάλο Αιθίοπα αθλητή για το πως αισθάνεται που βραβεύτηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Μαραθώνιο της Αθήνας και μας απάντησε πως: “Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και την Αθήνα για να τιμηθώ και είναι ξεχωριστό το συναίσθημα να συμβαίνει αυτό στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες και φυσικά τον Μαραθώνιο δρόμο”.

Ενδιαφέρον είχε η απάντησή του στην ερώτηση, γιατί δεν έχει τρέξει την κλασική διαδρομή από τον Μαραθώνα στην Αθήνα και αν θα ήθελε να έχει κάνει ένα ρεκόρ και σε αυτή: “Δεν έτυχε νομίζω. Κάθε αθλητής κάνει έναν προγραμματισμό. Εγώ δεν μπορούσα να τρέχω πολλούς Μαραθωνίους κάθε χρόνο. Ήταν θέμα προγράμματος και προπόνησης. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα κληθεί κιόλας στο παρελθόν, ώστε να μου μπει στο μυαλό. Δεν μπορώ να πω ότι δεν θα ήθελα πάντως. Ίσως το κάνω στο μέλλον. Ίσως να τρέξω απλά για τη συμμετοχή”.

Ο Αιθίοπες, οι Κενυάτες και άλλοι αθλητές από τις αφρικανικές χώρες, είναι κυρίαρχοι στους δρόμους μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων και αυτό γιατί: “Από πολύ μικρά παιδιά σε αυτές τις χώρες, για να πας σχολείο, για να πας στη δουλειά, για να πας οπουδήποτε, έπρεπε να κάνεις μεγάλες αποστάσεις και πολλά χιλιόμετρα. Αν μάλιστά θες να πας γρήγορα πρέπει να τρέξεις. Αυτό κάνουμε και εμείς από μικρά παιδιά. Είναι πλέον τρόπος ζωής για εμάς οι μεγάλες αποστάσεις, μεγαλώνουμε τρέχοντας”.

Τέλος αναφερόμενος στη νέα του θέση ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας στίβου της Αιθιοπίας ο Γκεμπρεσελασιέ τόνισε: “Είναι τελείως διαφορετικό να είσαι αθλητής και άλλο να έχεις μια τέτοια θέση ευθύνης. Τώρα, πρέπει όχι να ζητάς, αλλά να κάνεις. Ξέρω πολύ καλά τι χρειάζεται ο αθλητισμός στη χώρα μου, ξέρω πως να βοηθήσω και θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να συνεχίσουμε να βγάζουμε πρωταθλητές”.

* Θα ακολουθήσει και το βίντεο της συνέντευξης που θα φιλοξενηθεί και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας

Πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέτυχε έναν απαράμιλλο άθλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για να…τιμήσουν την επέτειο οι Active Monkeys έδωσαν το παρών στον φετινό ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας ξανασηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία με μια άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, λοιπόν, η ελληνική δρομική παρέα, οι γνωστοί πλέον Active Monkeys, μαζί με τους φίλους τους, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε ακόμη μια διεθνή διοργάνωση.

Οι Πορτογάλοι έχουν μια παροιμία που λέει «Quem não arrisca não petisca» (Όποιος δεν τολμά δεν γεύεται, δηλαδή όποιος δεν τολμά, δεν κάνει τίποτα στη ζωή του). Έτσι και οι Active Monkeys τόλμησαν και με το παραπάνω και γέμισαν το δρομικό τους δισάκι χιλιόμετρο χιλιόμετρο από την απαιτητική διαδρομή του αγώνα και εξαργύρωσαν στάλα στάλα ιδρώτα με χαμόγελα.

Παρά τις πρωτοφανείς για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους δρομείς, εμποδίζοντας μάλιστα πάρα πολλούς συμμετέχοντες από το να τερματίσουν, οι διακρίσεις δεν έλειψαν, αποδεικνύοντας πως η ευαρέσκεια για μια αθλητική συνήθεια δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί και με την επιτυχημένη απόδοση.

Συγκεκριμένα:

– Βασίλης Γαλάνης 1:23:44 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 287ος σε 8694 άντρες

– Φωτεινή Σκαρλάτου 1: 31:31 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 42η στις 4536 γυναίκες

– Θοδωρής Σουλελές 1:32:45 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 882ος  σε 8694 άντρες

– Ελένη Τσαντήλα 1:37:40 (προπονείται και με την ομάδα LCrew) 127η στις 4536 γυναίκες

Με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και συνάμα δυναμική και ακλόνητη πίστη στον στόχο τους, και οι 7 της παρέας ήταν υπέροχοι, συμμετέχοντας στην διαδρομή των 21χλμ. Είτε τρέχοντας γρήγορα είτε πιο αργά όλοι τερμάτισαν παρά την έντονη ζέστη με ένα αυθεντικό χαμόγελο.

Ποιοι είναι οι Active Monkeys

Όποιος λογίζεται ως δρομέας τους ξέρει… Σε κάποιο βουνό, σε κάποια άσφαλτο, σε κάποιο πλακόστρωτο, σε κάποιο άλσος, σε κάποιο βάθρο θα έχει δει τη φανέλα με το παιχνιδιάρικο μαϊμούδι, η οποία αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα μιας ομάδας παιδιών για τον δρομικό αθλητισμό.

Οι Active Monkeys είναι ο καθρέφτης της ιδέας του γιατί να γίνει κάποιος δρομέας. Γιατί ο δρομέας από τη στιγμή που δένει τα κορδόνια του και ξεκινάει το τρέξιμο αφήνει σε κάθε βήμα του στίγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει.

Δεν έχει σημασία αν θα τρέξει αργά ή γρήγορα, νικητής είναι και μόνο, που σηκώθηκε από τον καναπέ της δικαιολογίας και της ρουτίνας.

https://www.instagram.com/active.monkeys/

https://www.facebook.com/activemonkeysgr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend