Χαλβάς: Το παραδοσιακό… superfood με τα τεράστια οφέλη

Χαλβάς: Το παραδοσιακό... superfood με τα τεράστια οφέλη

Του Κωνσταντίνου Μπακόπουλου*

Πόσες θερμίδες έχει ο χαλβάς; Πόση ποσότητα να καταναλώσω; Ποια είναι η διατροφική του αξία; Αν αναζητάτε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα τότε δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση.

Ο χαλβάς αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο διαδεδομένο γλυκό της νηστείας και όχι μόνο. Η ιστορία του είναι μακροχρόνια καθώς αποτελεί παραδοσιακό γλυκό εδώ και αρκετές γενιές. Όσον αφορά την ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική λέξη «hulw» (χαλβά), που σημαίνει γλυκό.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε μαζί τα κυριότερα είδη χαλβά, τα υλικά, τη διατροφική τους αξία αλλά και τα οφέλη από την κατανάλωσή τους ώστε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή στο τραπέζι της σαρακοστής.

Ποια είναι τα είδη του χαλβά;

Τα κυριότερα είδη χαλβά που συναντάμε σήμερα στην αγορά είναι:

  • Ο χαλβάς από ταχίνι (σησαμένιος)
  • Ο χαλβάς από αλεύρι
  • Ο Σιμιγδαλένιος

Ποια είναι η διατροφική αξία του χαλβά;

Τα τρία είδη χαλβά που μόλις αναφέραμε διαφέρουν σημαντικά στα υλικά παρασκευής τους με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται και η θερμιδική και η θρεπτική τους αξία. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι η διατροφική αξία τους καθενός ξεχωριστά.

halvas apo taxini diatrofikh aksia kai thermides

Χαλβάς από ταχίνι (σησαμένιος)

Ο χαλβάς από ταχίνι ή αλλιώς σησαμένιος χαλβάς έχει ως βασικά υλικά

  • το ταχίνι,
  • το μέλι και
  • τους ξηρούς καρπούς

Ποια οφέλη προσφέρει στην υγεία και τη διατροφή μας;

Καλά λιπαρά και λιγνάνες για την υγεία της καρδιάς

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ταχίνι και σε ξηρούς καρπούς μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αρχικά, αποτελεί  πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων «καλών» λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και την προστασία από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ταυτόχρονα, ο σησαμένιος χαλβάς, είναι πλούσιος σε λιγνάνες. Οι λιγνάνες ανήκουν στην κατηγορία των φυτοοιστρογόνων, ενώσεων δηλαδή που μιμούνται τη δράση των γυναικείων ορμονών και φαίνεται να δρουν ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορος για γερά οστά

Επιπροσθέτως, ο σησαμένιος χαλβάς είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, συστατικά απαραίτητα για την υγεία των οστών τη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.

Όσον αφορά το μυϊκό σύστημα, λόγω των ξηρών καρπών ο χαλβάς αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών ιδίως στην περίοδο της νηστείας όπου οι ζωικές πρωτεΐνες απουσιάζουν από τη διατροφή.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ενέργεια

Επιπλέον, περιέχει  βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη οι οποίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλουν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών και την παραγωγή ενέργειας.

Ποιο είναι όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του;

Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα του χαλβά έναντι των υπολοίπων γλυκών είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι. Το μέλι αποτελεί καλύτερη γλυκαντική ουσία η οποία προσδίδει έντονη γλυκιά γεύση και σε αντίθεση με τη ζάχαρη μας εφοδιάζει με βιταμίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και φυσικά σάκχαρα.

Tip: Ελέγξτε την ετικέτα του χαλβά που αγοράζετε αποφύγετε όσους περιέχουν σιρόπι γλυκόζης ή φρουκτόζης στην ετικέτα και επιλέξτε κάποιον που να περιέχει μέλι ως γλυκαντικό.

Πόσες θερμίδες περιέχει ο σησαμένιος χαλβάς;

Ο σησαμένιος χαλβάς στην αγορά υπάρχει με μία ευρεία γκάμα γευστικών επιλογών που περιλαμβάνουν χαλβά με κακάο, με βανίλια, με μαστίχα με ξηρούς καρπούς, με σοκολάτα, κ.α. Η διατροφική τους αξία συνοψίζεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Διατροφική αξία / 30γρ σησαμένιου χαλβά
Γεύση Ενέργεια (kcal) Υδατάνθρακες (γρ) Σάκχαρα (γρ) Λιπαρά (γρ) Κορεσμένα (γρ)
Με κακάο 4,14 13,53 11,1 9,57 2,19
Με βανίλια 4,23 13,71 11,4 9,96 1,98
Με καρύδια & μέλι 4,02 14,7 13,95 9,81 1,68
Με σοκολάτα 4,02 12,93 10,8 10,44 2,61
Πόσο μπορώ να καταναλώσω;

Ο χαλβάς αποτελεί ένα «θερμιδικά πυκνό» τρόφιμο καθώς σε μικρή ποσότητα περιέχει αρκετές θερμίδες. Ως εκ τούτου, μία καλή ποσότητα είναι αυτή των 30γρ, όσο δηλαδή το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου, 1-2 φορές την ημέρα ανάλογα τις ημερήσιες ανάγκες σας.

Tip: Αν δυσκολεύεστε να αντισταθείτε και να καταναλώσετε μικρή ποσότητα αποφύγετε να αγοράσετε τη μεγάλη συσκευασία. Πλέον, υπάρχουν συσκευασίες των 30γρ που θα σας βοηθήσουν να έχετε τον έλεγχο της μερίδας που καταναλώνετε!

paradosiakos xalvas me aleuri

Χαλβάς από αλεύρι: Η παραδοσιακή επιλογή

Αναπολώντας στιγμές της παιδικής μου ηλικίας από το σπίτι της γιαγιάς μου την περίοδο της νηστείας δε θα μπορούσα να μην αναφέρω την εκδοχή του χαλβά από αλεύρι. Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή η οποία παρασκευάζεται με βασικά υλικά:

  • το αλεύρι
  • το ελαιόλαδο
  • την κανέλα
  • το καρύδι
  • το πετιμέζι

Σερβίρετε σε μικρές μερίδες σχηματισμένες στο χέρι με το κουτάλι.

Ποια είναι η διατροφική αξία του χαλβά με αλεύρι;

Ελαιόλαδο & καρύδια για την υγεία της καρδιάς

Αρχικά, λόγω του ελαιόλαδου είναι πλούσιος σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ως εκ τούτου εμφανίζει θετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής μας με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά βελτιώνει τα λιπίδια του αίματος και μειώνει την ολική αλλά και την LDL «κακή» χοληστερόλη.

Επιπλέον, είναι μία εξαιρετική πηγή φαινολικών αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα λιπίδια του αίματος, και την LDL «κακή» χοληστερόλη, από την οξείδωση μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

Τέλος, χάρις στα καρύδια περιέχει απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλλουν επίσης θετικά στην υγεία της καρδιάς.

Πετιμέζι για γλυκιά γεύση και σίδηρο

Ως γλυκαντικό στην περίπτωση του χαλβά από αλεύρι χρησιμοποιείται το πετιμέζι. Όπως και στο σησαμένιο χαλβά η αντικατάσταση της ζάχαρης αναβαθμίζει τη διατροφική του αξία.

Το πετιμέζι είναι το σιρόπι που παρασκευάζεται βράζοντας και ξαφρίζοντας τον χυμό των πατημένων σταφυλιών (τον μούστο). Η αντικατάσταση της ζάχαρης από πετιμέζι εφοδιάζει το χαλβά από αλεύρι με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Κανέλα σύμμαχος στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

Τέλος ο χαλβάς από αλεύρι περιέχει κανέλα η οποία φαίνεται να έχει αντιμικροβιακή και αντιθρομβωτική δράση καθώς και θετικές επιδράσεις στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

xalvas simigdalenios diatrofh kai thermides

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς: Είναι το ίδιο υγιεινός;

Ας περάσουμε τώρα στο σιμιγδαλένιο χαλβά. Εδώ τα υλικά διαφοροποιούνται αρκετά καθώς ο σιμιγδαλένιος χαλβάς παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας κυρίως:

  • σιμιγδάλι
  • ζάχαρη
  • λάδι ή βούτυρο
  • αμύγδαλα

Πολλές φορές θεωρείται ως πιο υγιεινή επιλογή καθώς περιέχει λιγότερες θερμίδες από το σησαμένιο. Ωστόσο, όπως σε κάθε τρόφιμο έτσι ο και στο χαλβά δε θα πρέπει να αξιολογούμε μόνο τη «θερμιδική πυκνότητα» αλλά και τη «θρεπτική πυκνότητα» του τροφίμου.

Υλικά και διατροφική αξία

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς παρασκευάζεται με βούτυρο. Το γεγονός αυτό αυξάνει την περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και την αθηρωματική πλάκα και σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Επιπλέον, στην παρασκευή του χρησιμοποιείται αρκετή ποσότητα ζάχαρης η οποία το μόνο που προσφέρει στον οργανισμό μας είναι «κενές θερμίδες» αφού μας προσδίδει μόνο ενέργεια χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό.

Με δεδομένα όλα τα προηγούμενα είναι σαφές πως λόγω των υλικών του άρα και της ποιότητας των θερμίδων δεν αποτελεί εξίσου θρεπτική επιλογή όσο ο σησαμένιος χαλβάς αλλά και ο χαλβάς με αλεύρι!

Tip: Αν ωστόσο προτιμάτε το σιμιγδαλένιο, φτιάξτε το δικό σας, μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης και αντικαθιστώντας το βούτυρο με μαργαρίνη που περιέχει και βούτυρο ή ελαιόλαδο!

Τι να κρατήσετε;

Ο χαλβάς αποτελεί μία υγιεινή επιλογή γλυκού για την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο.  Επιλέξτε χαλβά από ταχίνι (σησαμένιο) ή χαλβά με αλεύρι καθώς λόγω των υλικών παρασκευής τους υπερτερούν σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Απολαύστε το χαλβά έχοντας πάντα κατά νου τη συχνότητα και το μέγεθος της μερίδας.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Διαβάστε ακόμα: Χαλβάς: Ποιος είναι ο ιδανικός για όσους αθλούνται;


*Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφής του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Εργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αττικής. To άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr


Previous ArticleNext Article

Γιατί οι μυς «καταστρέφονται» στην προπόνηση και χτίζονται στην κουζίνα;

Γιατί οι μυς "καταστρέφονται" στην προπόνηση και χτίζονται στην κουζίνα;

Του Κωνσταντίνου Μπακόπουλου*

Αν μόλις τελειώσατε την προπόνησή σας και αναρωτιέστε τι πρέπει να φάτε, το συγκεκριμένο άρθρο είναι για εσάς! Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε τις απαντήσεις στα ερωτήματα «Τι να φάω μετά την προπόνηση; Πόση ώρα μετά να φάω; Να χρησιμοποιήσω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;» 

Προκειμένου όμως να δώσουμε μια απάντηση και να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία του μετα-προπονητικού γεύματος καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τι συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αρχικά, όταν οι μύες υποβάλλονται σε έντονη άσκηση δημιουργείται τραύμα στις μυϊκές ίνες, που αναφέρεται ως μυϊκή βλάβη ή «καταστροφή». Στη συνέχεια, το γεγονός αυτό πυροδοτεί μια αλυσίδα διεργασιών με σκοπό την επιδιόρθωση των μυών και την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη και η επιδιόρθωση των μυών δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πώς:

Οι μυς «καταστρέφονται» στην προπόνηση & χτίζονται στην κουζίνα!

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ας δούμε τώρα ποια είναι η κατάλληλη διατροφή μεταπροπονητικά.

Ποιος είναι ο στόχος;

Στόχος του γεύματος μετά την προπόνηση ή τον αγώνα είναι να επιτύχει τα ακόλουθα:

  • Την αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκογόνου)
  • Την αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών και
  • Την επιδιόρθωση και την αύξηση της μυϊκής μάζας

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το μεταπροπονητικό γεύμα;

1. Υδατάνθρακες για αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας

Σε αντίθεση με όσα πιθανόν έχετε ακούσει, μετά την άσκηση, προτεραιότητα του οργανισμού είναι οι υδατάνθρακες!

Τι υδατάνθρακες να επιλέξω;

Επιλέξτε υδατάνθρακες που απορροφώνται γρήγορα από το σώμα σας. Οι υδατάνθρακες αυτοί ονομάζονται υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί, η πατάτα κ.α.

Η κατανάλωση υδατανθράκων είναι επιτακτική για την αναπλήρωση του γλυκογόνου, το οποίο θα σας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για την επόμενη προπόνηση.

Πόσους υδατάνθρακες να καταναλώσω;

ydatanthrakes bakopoulos diaitologos

Απαιτούνται  περίπου 1 – 1,5γρ υδατανθράκων/κιλό σωματικού βάρους.

Έτσι, αν για παράδειγμα είστε 75kg θα πρέπει να καταναλώσετε 75γρ – 112γρ υδατανθράκων, οι οποίοι αντιστοιχούν σε:

  • 300 – 450γρ ρύζι μαγειρεμένο
  • 300 – 450γρ μακαρόνια
  • 270γρ πατάτα & 1 μπανάνα κ.α

Φροντίστε να καταναλώσετε τους υδατάνθρακες αυτούς αμέσως μετά την άσκηση καθώς στο στάδιο αυτό το σώμα σας τους αξιοποιεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά!

Να θυμάστε!

Aν δεν καταναλωθούν υδατάνθρακες αμέσως μετά την άσκηση οι ρυθμοί αναπλήρωσης της ενέργειας (γλυκογόνου) είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

2. Πρωτεΐνες για αποκατάσταση του μυϊκού ιστού

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το δομικό συστατικό των μυών και έτσι η παρουσία τους στο μετα-προπονητικό γεύμα είναι επιτακτική για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού και την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Έτσι, η κατανάλωση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας μετά την άσκηση είναι ζωτικής σημασίας.

Ως υψηλής βιολογικής αξίας χαρακτηρίζονται οι ζωικές πρωτεΐνες. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι το κοτόπουλο, το ψάρι, τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, η κατανάλωση 20-25γρ πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας εντός 30 λεπτών μετά την άσκηση παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για τη συντήρηση και την επισκευή του μυϊκού ιστού.

Μπορείτε να βρείτε την ποσότητα αυτή σε:

  • 90 -120γρ κοτόπουλο
  • Μία ομελέτα με 2 αυγά & 1 τριμμένο τυρί
  • 90 – 120γρ ψάρι ή
  • 2 μέτρια μπιφτέκια

proteines bakopoulos konstantinos

Τι να θυμάστε;

Το περισσότερο δεν είναι πάντοτε καλύτερο! Έτσι, στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως πρόσληψη πρωτεΐνης που υπερβαίνει την παραπάνω σύσταση δεν προωθεί περεταίρω την μυϊκή ανάπτυξη!

Ποιες άλλες επιλογές μεταπροπονητικού γεύματος έχω;

Μερικά ακόμη παραδείγματα μεταπροπονητικού γεύματος για «πρωταθλητές» είναι:

  • Σολομός με ζυμαρικά
  • Μοσχάρι άπαχο με πουρέ πατάτας
  • Τονοσαλάτα με ψωμί ολικής αλέσεως
  • Μακαρόνια με κιμά και τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Μπαγκέτα ολικής με γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών
  • Τυρί cottage με φρούτα
  • Smoothie με φρούτα & πρωτεΐνης ορού γάλακτος
  • Ρόφημα πρωτεΐνης ορού γάλακτος με μπανάνα ή/και πρόσθετους υδατάνθρακες.

Βέβαια γίνεται κατανοητό, πως προκειμένου καθοριστούν οι ποσότητες στα παραπάνω γεύματα απαιτείται ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους του αθλητή/αθλούμενου.

Τι συμβαίνει με τις απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών;

Ακόμη και μετά το τέλος της άσκησης το σώμα σας συνεχίζει να χάνει υγρά και ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα και των ούρων.

Ως ως εκ τούτου, για αποτελεσματική ενυδάτωση καταναλώστε 5 ποτήρια υγρών για κάθε 1 κιλό σωματικού βάρους που χάσατε κατά την άσκηση.

Για παράδειγμα, αν πριν την άσκηση το βάρος σας ήταν 75kg και μετά την άσκηση 74kg μιλάμε για απώλεια ενός κιλού άρα, θα πρέπει να καταναλώσετε 5 ποτήρια νερού.

nero askhsh bakopoulos diaitologos

Χρειάζεται να χρησιμοποιήσω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;

Εφόσον οι ανάγκες σας καλύπτονται μέσω μίας ποικιλίας τροφών, άρα και θρεπτικών συστατικών η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι απαραίτητη.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής υπερτερούν σε χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα απορρόφησης και η συγκέντρωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών γεγονός που τα καθιστά προτιμότερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε κάποιο πτυχιούχο διαιτολόγο διατροφολόγο ώστε να εκτιμήσει τις ανάγκες σας και να καταρτίσει ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τους στόχους σας.

Τι να κρατήσετε για το τέλος;

Η βέλτιστη αθλητική απόδοση ξεκινά με την καλή διατροφή! Καταναλώστε τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά στη σωστή αναλογία, τροφοδοτήστε το σώμα σας με τα απαραίτητα καύσιμα, τραφείτε σύμφωνα με τους στόχους σας και τα αποτελέσματα είναι θέμα χρόνου!


*Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφής του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Εργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αττικής. Το αρθρο δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr


Πηγή: www.verticalwise.com

Τι κάνουν καθημερινά οι άνθρωποι που δεν αρρωσταίνουν ποτέ!

Τι κάνουν καθημερινά οι άνθρωποι που δεν αρρωσταίνουν ποτέ!

Ορισμένοι άνθρωποι μοιάζουν σαν να έχουν ανοσία στα πάντα. Ο οργανισμός τους φαίνεται τόσο δυνατός που δεν τον προσβάλλει τίποτα, δεν αρρωσταίνουν ποτέ. Υπάρχει άραγε κάτι μεταφυσικό σε σχέση με αυτούς; Μήπως πρόκειται για υπερήρωες που κυκλοφορούν ανάμεσά μας; Όχι βέβαια. Δεν υπάρχουν υπερήρωες. Μόνο κανονικοί άνθρωποι.

Το μυστικό για να μην αρρωσταίνεις έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες. Απλά πρέπει να κάνεις κάποια βασικά πράγματα στην καθημερινοτητά σου, να κρατάς την ζωή σου σε ένα καλό επίπεδο και ο οργανισμός σου θα σου κάνει τη χάρη και δεν θα αρρωστήσει ποτέ.

Μερικά από αυτά τα «μυστικά» είναι τα εξής:

Να πίνετε πολύ νερό

Το νερό έχει μεγάλα οφέλη στο σώμα σας καθώς εξουδετερώνει εξαντλεί τα μικρόβια που θα μπορούσαν να σας κάνουν να αρρωστήσετε. «Μείνετε ενυδατωμένοι», συμβουλεύει η Ριν Μιράντα, γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Wexner State University του Οχάιο. «Πάρτε το βάρος σας σε λίρες, διαιρείτε στο μισό και αυτό είναι περίπου πόσες ουγγιές νερού χρειάζεστε μια μέρα», λέει η ίδια. Αν βαριέστε τώρα να κάνετε τέτοιους υπολογισμούς, ακολουθήστε απλά τη γενική συμβουλή: πιείτε νερό.

Κοιμηθείτε όσο μπορείτε

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν δεν κοιμάστε αρκετά το ανοσοποιητικό σας σύστημα υποφέρει και είστε πιο επιρρεπείς στο να αρρωστήσετε. «Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για το σώμα» λέει η Δρ Miranda. «Όταν κοιμόμαστε, το σώμα έχει την ευκαιρία να αναρρώσει και να αναζωογονηθεί». Η ίδια συνιστά να κοιμάστε τουλάχιστον από έξι έως οκτώ ώρες το βράδυ.

Απολυμαίνετε τα τηλέφωνά σας και τα κλειδιά 

Η οθόνη του τηλεφώνου σας είναι πολύ πιό βρώμικη από ό,τι νομίζετε καθώς μαζεύει μικρόβια πάνω της από όποια επιφάνεια την τοποθετείτε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, τα χέρια σας μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια στο τηλέφωνό σας ενώ το ίδιο ισχύει και για άλλα αντικείμενα που αγγίζετε τακτικά αλλά πιθανόν να μην καθαρίσετε, όπως τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας. «Όταν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος, καθαρίζω επιφάνειες που συνήθως δεν σκέφτομαι: πόμολα, βρύσες, διακόπτες φωτός, τηλέφωνα και τηλεχειριστήριo», λέει η Τζένα Μπαφανάτο ενώ ο Δρ Νάντι συνιστά να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια απολύμανσης να καθαρίζετε τα πληκτρολόγια και άλλες επιφάνειες στο γραφείο.

Κάντε γιόγκα ή διαλογισμό

Έρευνες δεκαετιών έρευνας δείνχουν ότι το άγχος έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Για να ενισχύσετε λοιπόν το ανοσοποιητικό σας σύστημα «διαχειριστείτε το άγχος σας», συμβουλεύει η Δρ Μιράντα. «Ξεκινήστε καθημερινά με κάποιες ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους», τονίζει ενώ ο Δρ Ναντί προτείνει τη γιόγκα για τη διαχείριση των επιπέδων άγχους.

Να φυσάτε τη μύτη σας

Μελέτες έχουν δείξει ότι το να φυσάς συνεχώς τη μύτη σου σε βοηθάει να αποφεύγεις ρινικές λοιμώξεις. Επειδή τα μικρόβια που προκαλούν τις λοιμώξεις είναι αερομεταφερόμενα «η μείωση της έκθεσης περνάει μέσα από το τακτικό ξέπλυμα των ρουθουνιών μας με καθαρό αλατούχο πλύσιμο», λέει ο ιατρικός βοτανολόγος Τάμι Μπρόνστεϊν, ιδιοκτήτης του Medical Herbalist Apothecary.

Κάντε πολύ σεξ

«Είναι και ευχάριστο και σε αποφορτίζει από το στρες και το άγχος. Ναι, το σεξ μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα», λέει η Δρ Miranda και συνεχίζει: «Τα επίπεδα άγχους θα μειωθούν και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχετε ανοσία σε πολλούς κινδύνους». Μελέτες άλλωστε έχουν διαπίστωσει πως όσο περισσότερο σεξ κάνουμε τόσο υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων βρίσκονται στο σάλιο μας, κάτι που βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων.

Να πηγαίνετε γυμναστήριο

Δεν είναι κάτι πρωτότυπο πως η άσκηση είναι καλή για το σώμα μας γενικά αλλά και ειδικά, μας βοηθάει να μένουμε μακριά από ασθένειες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση εμποδίζει τα κοινά κρυολογήματα, ενώ το ακριβώς αντίθετο ισχύει για άτομα που δεν ασκούνται τακτικά. Γενικότερα, όσο περισσότερο βρίσκεται σε κίνηση το σώμα σου τόσο λιγότερο κινδυνεύεις να αρρωστήσεις.

Αλλάζετε συχνά τις πετσέτες χεριών σας

Γενικά, πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας κάθε δύο με τρεις ημέρες. Ωστόσο οι πετσέτες χειρός είναι ακόμη πιο επιρρεπείς στα μικρόβια καθώς άπαντες τις χρησιμοποιούν διαρκώς και γι ‘αυτό πρέπει να τις αλλάξετε κάθε μέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως μία μελέτη βρήκε κολοβακτηριδιακά βακτήρια στο 89% των πετσετών κουζίνας που εξετάστηκαν. Επίσης, αν ένα μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο, η αλλαγή στα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες είναι αναγκαία και συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης της ασθένειας.

Να προσέχετε τι πίνετε και τι τρώτε

Πράσινο τσάι, χυμός μήλου και κόκκινο κρασί δεν λείπουν. Λαχανίδες και γιαούρτι καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της διατροφής τους. Επίσης δεν ξεχνούν να τρώνε τις περισσότερες φορές με παρέα και να έχουν όσο το δυνατόν θετική διάθεση. Η ψυχολογία, άλλωστε, λένε οι γιατροί παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ίαση των ασθενειών και την ενδυνάμωση του οργανισμού.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές απαραίτητες στους αθλούμενους που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Πηγή: www.rd.com

Δίαιτα αποτοξίνωσης: Διατροφικός μύθος ή πραγματικότητα;

Δίαιτα αποτοξίνωσης: Διατροφικός μύθος ή πραγματικότητα;

Γράφει η Νόπη Μιχαηλίδου*

Μετά το τραπέζι του Πάσχα φυσικά δεν υπάρχει καταλληλότερο θέμα προς συζήτηση από τις «μυθικές» δίαιτες αποτοξίνωσης. Τι είναι όμως στ’ αλήθεια η αποτοξίνωση; Όντως με ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο καταφέρνουμε να αποτοξινωθούμε ή αυτό είναι ένας ακόμη διατροφικός μύθος;

Ας τα πάρουμε από την αρχή…Οι τοξίνες είναι βλαβερές ουσίες που συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι εν δυνάμει επικίνδυνες για την υγεία και υπάρχουν είτε στον ατμοσφαιρικό αέρα και τις εισπνέουμε, είτε στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, είτε στο νερό που πίνουμε είτε στο τσιγάρο ή μπορεί να είναι ακόμη και κάποιος ενδογενής παράγοντας όπως το στρες.

Υπεύθυνα όργανα για το φιλτράρισμα αυτών των τοξικών ουσιών είναι τα νεφρά και το ήπαρ και χάρη σε διάφορες ταυτόχρονες διεργασίες που επισυμβαίνουν όπως είναι ο ιδρώτας, η ούρηση και η εντερική δραστηριότητα, ο ανθρώπινος οργανισμός αποσυμφορίζεται από το τοξικό φορτίο.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Οι γνωστές σε όλους μας δίαιτες αποτοξίνωσης ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τις δίαιτες «express» καθώς λόγω της απόκλισης μεγάλων ομάδων τροφίμων η απώλεια σωματικού βάρους είναι μεγάλη και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Τι παγίδα όμως κρύβει ένα τέτοιου είδους διατροφικό μοτίβο;

Όπως σε όλες τις δίαιτες αυτής της κατηγορίας έτσι και στις «δήθεν» αποτοξινωτικές δίαιτες λόγω της απότομης απώλειας κιλών έχουμε μόνο απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας και όχι απώλεια λιπώδους ιστού ή τοξινών οι οποίες όπως προαναφέρθηκε είναι μέρος της «δουλειάς» των νεφρών, του ήπατος και των υδροτοποιών αδένων.

Έτσι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει η χρήση ενός τέτοιου πλάνου θα είναι η περαιτέρω μείωση του βασικού μεταβολισμού, καθώς η παραμικρή μυϊκή απώλεια συμβάλλει στην μείωση του μεταβολικού ρυθμού. Και μην ξεχνάμε φυσικά πως είναι ελλιπή σε μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα το άτομο να παρουσιάσει και διατροφικές ελλείψεις σε περίπτωση μακρόχρονης εφαρμογής του.

Ποια είναι η συνηθισμένη μορφή μιας διατροφης αποτοξίνωσης;

Υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί που κατονομάζονται δίαιτες αποτοξίνωσης. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή πρόσληψη νερού, φρούτων και λαχανικών. Οι δίαιτες αυτές αποκλείουν συνήθως την κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος, των ζυμαρικών και των προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιούνται και «μαγικά» βότανα, ροφήματα ή διασπώμενα δισκία τα οποία υπόσχονται συνεργιστική δράση με την επικείμενη διατροφή.

Συμπέρασμα

Αυτό που πρέπει όλοι μας να κρατήσουμε και να έχουμε πάντα κατά νου είναι ότι δεν είναι τυχαίο που η μεσογειακή πυραμίδα διατροφής είναι το καλύτερο διατροφικό μοντέλο παγκοσμίως. Έχει στη βάση της τα δημητριακά ολικής άλεσης (ρύζι αναποφλοίωτο, ζυμαρικά ολικής άλεσης, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης) και τα φρούτα με τα λαχανικά (καλύτερα εποχής) ενώ όσο ανεβαίνουμε υπάρχουν τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, το ελαιόλαδο τα πουλερικά και στην κορυφή της πυραμίδας-δηλαδή αυτά που πρέπει να τρώμε πιο σπάνια- είναι το κόκκινο κρέας με τα γλυκά.

Έτσι, χωρίς να στερηθούμε τη γλυκιά γεύση ή την απόλαυση από ένα αγαπημένο μας αλλαντικό, μπορούμε απλώς να ακολουθήσουμε το μεσογειακό μοντέλο και αν θέλουμε να έχουμε απώλεια σωματικού βάρους μπορούμε απλούστατα να μειώσουμε την μερίδα μας και να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα. Γιατί το «αλάτι» της ζωής μας είναι να υπάρχει γευστική απόλαυση σε κάθε μας γεύμα.

Διαβάστε ακόμα: Ισορροπία στη διατροφή μας μετά την κραιπάλη του Πάσχα


* Η Μιχαηλίδου Νόπη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και τωρινή μεταπτυχιακή φοιτήτρια (M.Sc.) στη Φροντίδα στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr


 

Send this to a friend