Βαγέλλης Ασπρόμουγγος: Θα κάνω ότι μου αρέσει εμένα και όχι ότι αρέσει στον καρκίνο

Βαγέλλης Ασπρομούγγος: «Θα κάνω ότι μου αρέσει εμένα και όχι ότι αρέσει στον καρκίνο»

Υπάρχουν πολλές φράσεις κλισέ με τις οποίες μπορείς να ξεκινήσεις ένα θέμα που αφορά τον Βαγγέλη Ασπρόμουγγο. «Νίκησε το καρκίνο», «μαχητής της ζωής», « η συγκινητική ιστορία ενός καρκινοπαθή που δίνει μαθήματα δύναμης και αντοχής»… και ο κατάλογος ατελείωτος.

Εγώ τον γνώρισα στο  πιο χαρούμενο περιβάλλον που γίνεται να ανταμώσεις με κάποιον, στις αθλητικές διαδρομές. Τρέξαμε, κολυμπήσαμε, ήπιαμε και τρεις μπύρες και μπορώ να γράψω ένα πράγμα… ο τύπος γουστάρει να ΖΕΙ!!!!!  Αφού ολοκλήρωσε το τρίτο του τρίαθλο, αράξαμε στις όχθες της λίμνης Δόξας και ξετυλίξαμε ένα κουβάρι που έχει πολλές αναποδιές αλλά και μεγάλο τσαμπουκά.

Ποιος κερδίζει θα μάθετε στο τέλος του κειμένου…

Γεμάτα 40άρης και Ταύρος στο ζώδιο, ο Βαγγέλης σπούδασε φωτογραφία με ειδίκευση στο φωτορεπορτάζ ενώ τώρα έχει με το δίδυμο αδερφό του  μια εταιρεία με barcodes και ετικέτες. Ο αθλητισμός ήταν πάντα μέσα στην καθημερινότητα του.

«Με θυμάμαι πάντα τα να ασχολούμαι με κάτι. Στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ ήμουν αρκετά κακός και στράφηκα στο χάντμπολ. Επίσης έκανα σκι στο βουνό ενώ από μικρός είχα και ένα mountain bike. Το 2012 ήρθε μια στιγμή που αποδείχθηκε καταλυτική. Έπεσα με το mountain και έβγαλα το δεξί μου ώμο.Οι γιατροί μου είπανε πως για ένα χρόνο δεν έπρεπε να ξαναπέσω και τότε άρχισα να τρέχω. Ακολουθώντας τη συμβολή ενός φίλου έβαλα στόχο  τον κλασσικό μαραθώνιο. Με μεγαλύτερο log run 9χλμ,έτρεξα το  Νοέμβριο του 2012. Εννοείται πως ήταν λάθος που πήγα απροετοίμαστος.  Τον τερμάτισα καθαρά λόγω μυαλού και όχι σώματος. Έκανα να περπατήσω δύο εβδομάδες. Θεωρώ πως το μυαλό και το πνεύμα υπερνικάει το σώμα, όταν χρειάζεται. Το έχουν πει σπουδαίοι αθλητές, όπως ο Κούρος, και το πιστεύω απόλυτα. Επίσης έτρεχα και σαν συνοδηγός σε ράλι, σε άσφαλτο πιο πολύ. Ήμουν με έναν πολύ ταλαντούχο οδηγό το Βασίλη Ζάχο και είχαμε διακρίσεις.»

– Ποιος είναι ο κοινός παρανομαστής τόσο διαφορετικών επιλογών; Από το χάντμπολ στο mountain και από το Μαραθώνιο στο ράλι;

«Το κοινό τους σημείο είναι πως δε μου αρέσει να κάθομαι σε μια καρέκλα. Σκέψου πως όταν διαγνώστηκα το 2013 μετά το Μαραθώνιο της Αθήνας, το να ήμουν μέσα σε ένα νοσοκομείο με τρέλαινε. Δεν μπορούσα να διανοηθώ πως θα μου απαγορεύσουν οι γιατροί να κάνω ότι θέλω.»  Ένας πόνος, ένα πρήξιμο, μια διάγνωση και ο Βαγγέλης βρέθηκε από το να κυνηγάει το χρόνο στους αγώνες να κυνηγάει τη ζωή!!! «Είδα στο σώμα μου μια συγκεκριμένη αλλαγή στους όρχεις. Λόγω ελλιπούς ενημέρωσης δεν το έψαξα σωστά. Περίμενα να φύγει το πρήξιμο,, αλλά  όταν άρχισε να με ενοχλεί στην καθημερινότητα μου, ακολούθησα τη συμβουλή γιατρού. Είχα μια κακοήθεια στον αριστερό όρχη, και έπρεπε να κάνω αφαίρεση. Την έκανα το Μάιο του 2013, δύο μέρες πριν τα γενέθλιά μου, τη στιγμή που είχα ανακοινώσει στους φίλους πως θα ξεκινήσω προετοιμασία για να κάνω τρίαθλο. Φυσικά όλα ήρθαν πίσω. Έκανα χημειοθεραπείες και σιγά-σιγά άρχισα να προπονούμαι για τρίαθλο».

Έχω πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να ζω

– Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα τέτοιο σοκ, πρέπει να ψάξεις από που θα πιαστείς. Ποια ήταν η πηγή της δύναμης;

«Όταν έμαθα πως έχω καρκίνο και είναι και επιθετικός, αισθάνθηκα μεγάλο φόβο και στεναχώρια. Τσαντίστηκα που πλησίαζαν τα γενέθλια μου. Όλο αυτό κράτησε μισή ώρα. Μετά σκέφτηκα πως δεν θα του περάσει του καρκίνου. Έχω πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να ζω, όπως η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, τα πράγματα που κάνω στην καθημερινότητα μου. Μου αρέσει η ζωή και έβαλα προτεραιότητα να νικήσω τον καρκίνο. Έκανα της χημειοθεραπείες, έκατσα 20 μήνες καθαρός και μετά σε έναν επανέλεγχο με διαγνώσανε με καρκίνο στους κοιλιακούς λεμφαδένες. Και έκανα δεύτερη πιο δυνατή χημειοθεραπεία. Μετά από δέκα μήνες είχα μια δεύτερη υποτροπή και έφυγα στην Κολωνία για λεμφαδενικό καθαρισμό. Σε μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη επέμβαση που κράτησε δέκα ώρες, μου αντικατέστησαν ένα τμήμα της κεντρικής αορτής. Μετά από 24 ώρες κατάφερα και σηκώθηκα να περπατήσω. Αυτά ήταν και τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσω τρίαθλο.  Από τα πρώτα πράγματα που ρώτησα τον γιατρό ήταν αν θα μπορούσα να κάνω προπόνηση υψηλής έντασης»

– Μετά από τέτοια περιπέτεια δεν θα ήταν λογικό να επανέλθεις με τρέξιμο ή ποδήλατο; Αργά και σταθερά;

«Θα κάνω ότι μου αρέσει εμένα και όχι ότι αρέσει στον καρκίνο. Θα βαριόμουν να έκανα μόνο τρέξιμο ή μόνο ποδήλατο. Το κολύμπι δεν το είχα δοκιμάσει και ξεκίνησα προπονήσεις με την ομάδα του Γιάννη Ψαρέλη. Τώρα είναι το αγαπημένο μου. Αν έπρεπε να κρατήσω κάτι, αυτό θα ήταν η κολύμβηση. Στους αγώνες τριάθλου συμμετέχω όχι για το χρόνο αλλά για τη μαγεία του τερματισμού. Όταν έχει προηγηθεί μια τέτοια περιπέτεια υγείας, μπορείς να φανταστείς τι σημαίνει να τερματίζω. Επιπλέον οι διοργανώσεις τριάθλου είναι γεμάτες χαρά και θετική ενέργεια. Είμαστε   μια οικογένεια όσοι συμμετέχουμε.»

 Θα τερμάτιζα ακόμα και αν έπρεπε να συρθώ μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.

 – Η επιθυμία υπήρχε, προετοιμασία έκανες , γιατί άργησε η στιγμή της πρώτης εκκίνησης;

«Τέσσερις φορές ήμουν φουλ φορμαρισμένος. Τη στιγμή που ήμουν έτοιμος να επιλέξω έναν αγώνα έκανα επανέλεγχο και είχα αρνητική διάγνωση. Αυτό με πείσμωνε ακόμα περισσότερο. Το 2016 από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο τελείωσα μια μεγάλη θεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Τρεις συνεχόμενες θεραπείες ανά δεκαπέντε μέρες. Είχα πει στον εαυτό μου, αν καταφέρω και βγω ζωντανός, θα κάνω το πρώτο μου τρίαθλο ότι και αν γίνει. Είχα βάλει στόχο τη Λίμνη Δόξα γιατί είναι μια ήρεμη διαδρομή, το είχα συζητήσει και με τη Δανάη Μωραΐτη. Το έκανα σε  2ώρες, ενώ φέτος το έκανα σε μιάμιση. Βγήκε από μέσα μου ένα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Όλοι μπορούμε, το ανθρώπινο μυαλό και η ανθρώπινη θέληση δεν τιθασεύονται. Θα τερμάτιζα ακόμα και αν έπρεπε να συρθώ μέχρι τη γραμμή του τερματισμού. Είναι η προσωπική νίκη που με βοήθησε να γυρίσω σελίδα και να συνεχίσω τη ζωή μου. Από τότε έχω συμμετάσχει σε 3 αγώνες τριάθλου. Το ένα ήταν σκυτάλη με τον Νίκο Παπαγγελή στον Σχινιά, η φετινή Λίμνη Δόξα και το Syros Triathlon που ήταν το αποκορύφωμα γιατί συμμετείχα στο Brave Light και έζησα όλες τις μέρες τις διοργάνωσης.

#cancelthecancer

«Προέκυψε όταν ήμουν μέσα στο νοσοκομείο. Έψαχνα μέσα στα social media να βρω κάτι σχετικά με το τρίαθλο.  Να βρω αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και ασχολούνται με τον αθλητισμό και μοιράζονται την προσπάθεια τους. Αποφάσισα να κάνω μια σελίδα γύρω από τον  εαυτό μου ώστε να παίρνουν κουράγιο όσοι ζουν ότι και εγώ. Να βλέπουν  πως μπορεί να υπάρξει η επόμενη μέρα. Η σχέση είναι αμφίδρομη γιατί και  εγώ παίρνω δύναμη από τα μηνύματα που μου στέλνουν.  

– Ποια σκέψη σε κρατάει δυνατό στον αγώνα;

Το γούρι μου είναι οι κοντινοί μου άνθρωποι. Η οικογένεια και οι φίλοι μου.  Σε κάθε αγώνα τρέχω για φίλους μου που έχουν νοσήσει και κάνουν θεραπεία. Τους αφιερώνω τον τερματισμό μου. Σου δίνει μεγάλη χαρά να σου αφιερώνει κάτι κάποιος που περνάει την ίδια περιπέτεια με εσένα. Είναι σα να σου λέει σε περιμένω»

– Πάμε σε στυλ βραβεία Όσκαρ…. Ποιους θες να ευχαριστήσεις ;

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου Γιώργο, γνωστός και σαν icnoc . Ποδηλάτης και ταλαντούχος γραφίστας, είναι «συνεργός» στο «cancel the cancer». Δική του σκέψη ήταν το logo και η σχεδίαση. Να μπουν στη σελίδα  και άλλοι καρκινοπαθείς που ασχολούνται με τον αθλητισμό ώστε να δίνουμε κουράγιο σε όσους νοσηλεύονται. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Στέλιο Ανδρεάδη. Με τις συμβουλές και την καθοδήγησή του κατάφερα να τερματίσω στους αγώνες μου. Με βοήθησε και με το κολυμβητήριο Blue Swimming Center όπου έκανα προπονήσεις.  Σε ότι αφορά το ποδήλατο, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Νίκο Κασσιμάτη και την οικογένεια του. Είναι φίλος αδελφικός. Τέλος ευχαριστώ  την οικογένεια μου που αγαπώ πολύ και τους φίλους μου τριαθλητές.»

– Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;

«Είσαι ο πρώτος που το μαθαίνεις. Επόμενος στόχος είναι το Half  Ironman στο Costa Navarino  κάνοντας σκυτάλη με το Νίκο Παπαγγελή ο οποίος είχε νοσήσει με καρκίνο. Θέλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να στείλουμε ένα μήνυμα και εκτός συνόρων.»

Previous ArticleNext Article

Ο τυφλός αθλητής Χρήστος Κορομηλάς ολοκλήρωσε το IRONMAN 70.3 Greece

Ο τυφλός αθλητής Χρήστος Κορομηλάς ολοκλήρωσε το IRONMAN 70.3 Greece

O Χρήστος Κορομηλάς με ολική απώλεια όρασης αθλητής του συλλόγου ΙΩΝΆΣ Τμημα Θεραπευτικής Αγωγής και Παραθλητισμού ΑμεΑ έλαβε μέρος στο αγώνα IRONMAN 70.3 Costa Navarino.

Ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες με συμμετοχή 950 περίπου αθλητών από όλο τον κόσμο. Ο Χρήστος Κορομηλάς ήταν ο μοναδικός τυφλός αθλητής που μαζί με το συνοδό του Γιώργο Γκούντα, ολοκλήρωσε και τα τρία αθλήματα του αγώνα.

Ξεκινώντας με κολύμπι 1900 μέτρων σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη θάλασσα με κύματα που έφταναν τα 4 μέτρα ύψος, συνέχισε με 90 χλμ ποδηλασίας με το ειδικό ποδήλατο τάντεμ, σε μια απαιτητική διαδρομή με υψομετρικες μεταβολές 1200 μέτρων στο  σύνολο και ολοκλήρωσε τον αγώνα με 21χλμ τρέξιμο. Ο συνολικός χρόνος ήταν 8:11 λεπτά.

Ο Χρήστος Κορομηλάς ήταν ο μοναδικός τυφλός αθλητής, μαζί με το συνοδό του Γιώργο Γκούντα

Τα λόγια του Χρήστου:

Αισθάνομαι τυχερός που κοντά στον προπονητή μου Γιώργο Γκούντα και την ομάδα μου  ΙΩΝάΣ μου δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτες τις συμμετοχές μου να αποδείξω σε όλα τα άτομα με αναπηρία ότι μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, να απολαύσουν την καθημερινότητα τους και η ζωή τους να είναι χαρούμενη και δραστήρια.

Αυτό το εγχείρημα που μου φαινόταν ακατόρθωτο μου έδωσε το έναυσμα για τον επόμενο μεγάλο στόχο, το Μαραθώνιο της Αθήνας.

Στον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης ο αθλητής με αυτισμό Νίκος Τουλίκας

Ξανα στον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης ο αθλητής με αυτισμό Νίκος Τουλίκας

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας, τον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε. Παρόντας για άλλη μια φορά στη διοργάνωση, ο αθλητής με νοητική υστέρηση & αυτισμό Νίκος Τουλίκας.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα τρέξει στα 5000 μ. αποδεικνύοντας με τη συμμετοχή του ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για όποιον το θέλει πραγματικά!

Ξεχωριστή θέση είχε και στην Επίσημη Παρουσίαση του Αγωνιστικού Προγράμματος και των Παράλληλων Εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 10 Απριλίου στην Αίθουσα «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ» της ΔΕΘ-HELEXPO στέλνοντας το δικό του μήνυμα που δεν είναι άλλο από την ισότιμη συμμετοχή και στον αθλητισμό.

Ο Νικόλας ήταν επίσημος καλεσμένος της Οργανωτικής Επιτροπής η οποία τον αγκάλιασε από την πρώτη του συμμετοχή και τον εντάσσει πλέον δίπλα στους Ελίτ Αθλητές.

Αύριο Κυριακή 14 Απριλίου ο Τουλίκας θα βρεθεί στην εκκίνηση και θα εκπροσωπήσει τον Σύλλογο Δρομέων Βέροιας και το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Ν. Ημαθίας ΑΙΓΕΣ.

Ο αιμοκαθαιρόμενος αθλητής που στέλνει μήνυμα ζωής μέσα από τους αγώνες δρόμου

Ο αιμοκαθαιρόμενος αθλητής που στέλνει μήνυμα ζωής μέσα από τους αγώνες δρόμου

Ο αιμοκαθαιρόμενος αθλητής Μάριος Μαρκόπουλος, συμμετείχε στα 5.000μ του Run Greece στο Ηρακλείο την προηγούμενη εβδομάδα, για δεύτερη χρονιά μετά το 2017.

Ο Μάριος Μαρκόπουλος, είναι νεφροπαθής που κάνει θεραπεία αιμοκάθαρσης μέρα παρά μέρα. Συμμετέχει σε αγώνες δρόμου τα τελευταία χρόνια, από τον Μαραθώνιο της Αθήνας μέχρι αυτόν της Θεσαλονίκης, στελνοντας ένα μήνυμα ζωής μέσω της δωρεάς οργάνων και θέλοντας να «προκαλέσει» τους συνασθενείς του να γυμναστούν, μιας και ο αθλητισμός και η ήπια γυμναστική τους βοηθά στην βελτίωση της θεραπείας τους.

«Τρέχω για τη ζωή»

«Τρέχω για να μεταφέρω το μήνυμα της προσφοράς ζωής, μέσα από την Δωρεά Οργάνων. Μια πράξη εθελοντισμού και αλληλεγγύης που είναι σωτήρια για χιλιάδες συνανθρώπους. Όλοι τους παλεύουν για να κρατηθούν στη ζωή και αναμένουν κάθε στιγμή το πολυπόθητο τηλέφωνο που θα τους αναστήσει!», τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει:

«Το μήνυμα που έχω στο πίσω μέρος της μπλούζας μου, θέλω να είναι η αφορμή για να ενημερωθούν όλοι και αν το αποφασίσουν να εγγραφούν δότες ιστών και οργάνων! Ακόμη, από αυτή την προσπάθεια θέλω να «προκαλέσω» και να «προσκαλέσω» τους συνασθενείς μου να γυμναστούν, μιας και ο αθλητισμός και η ήπια γυμναστική τους βοηθά στην βελτίωση της θεραπείας τους. Έτσι, διατηρούνται σε μια καλή φυσική και σωματική κατάσταση  προκειμένου να δεχτούν το πολυπόθητο δώρο της μεταμόσχευσης!

Τέλος, θέλω να υποστηρίξω την ισότιμη μεταχείριση και τον σεβασμό των ΑμεΑ από την κοινωνία δείχνοντας μέσα από τον αθλητισμό πως μπορούν τα ΑμεΑ να συμμετέχουμε ισότιμα στην καθημερινή κοινωνική ζωή.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Παύλο Κεχαγιά (bowling), Αντώνη Καλπουζάνη (στίβος) και τον Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών και τους υποστηρικτές του»

Πάει Θεσσαλονίκη…

Επόμενος αγώνας για τον Μάριο είναι στον Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης, την επόμενη Κυριακή 14/4/2019 για να συμμετάσχει στη διαδρομή των 5 χλμ.

Νεφρική ανεπάρκεια από τα 16 του

Ο Μάριος Μαρκόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. Στην ηλικία των 16 διαγνώστηκε ότι πάσχει από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ξεκίνησε αιμοκάθαρση το 1998 όπου και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Ξεκίνησε να αθλείται προκειμένου να διατηρηθεί σε μια καλή φυσική κατάσταση που βοηθά στην ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση.

Είναι αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, στίβου και του bowling, με σημαντικές διακρίσεις και μετάλλια σε Πανελλήνιους και Πανευρωπαϊκούς αγώνες, την φετινή χρονιά κατέκτησε 2 χρυσά και 1 χάλκινο στους 10ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων

Στηρίξτε και παρακολουθήστε την προσπάθειά του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα

Marios Markopoulos – Μάριος Μαρκόπουλος
MarioMarkopoulos
Marios Markopoulos – Μάριος Μαρκόπουλος

«To Poikilo Rocky Mountain είναι ένας γνήσιος trail αγώνας»

«To Poikilo Rocky Mountain είναι ένας γνήσιος trail αγώνας»

Όλα είναι έτοιμα για το 7ο Poikilo Rocky Mountain. Οι εγγραφές έκλεισαν, η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση έχει αρχίσει και εκατοντάδες δρομείς θα απολαύσουν την Κυριακή 7 Απριλίου ένα από τους μεγαλύτερους αγώνες ορεινού τρεξίματος της χώρας που διεξάγεται στο Ποικίλο Όρος, στην Πετρούπολη.

Βρήκαμε το πρόεδρο  του διοργανωτή  «ΠΔΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ» Δημήτρη Ζωναρά σε ένα από τα εκατοντάδες μονοπάτια του Ποικίλου Όρους και μιλήσαμε λίγες ώρες πριν την εκκίνηση του αγώνα

Πόσο έχει μεγαλώσει ο αγώνας μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια;

Το πρώτο PoikiloRocky Mountain μπήκε στη ζωή των δρομέων για πρώτη φορά το 2013. Σήμερα η πορεία του αγώνα παραμένει σταθερά ανοδική και αυτό οφείλεται στην αγάπη που του δίνουν κάθε χρόνο οι δρομείς που επιλέγουν να τρέξουν σε κάποια από τις διαθέσιμες διαδρομές. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα πως ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα πρώτα χρόνια του αγώνα και πως πλέον η φήμη της διοργάνωσης έχει ξεπεράσει τα «σύνορα» της Αττικής και βρίσκεται στο «καλεντάρι» πολλών δρομέων από διάφορα μέρη της Ελλάδας που έρχονται στην Αθήνα για την εμπειρία και μόνο του Poikilo Rocky Mountain.

Για ποιο λόγο να τρέξουμε στο Poikilo Rocky Mountain;  

Το Ποικίλο Όρος είναι ένας κρυμμένος «θησαυρός» της Αττικής που αποτελεί φυσικό όριο μεταξύ του Λεκανοπεδίου Αθηνών και του Θριάσιου πεδίου. Αν και χαμηλό σε ύψος (μόλις 465m) η θέα που προσφέρει δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αυτή των υπόλοιπων γειτονικών βουνών από την Πάρνηθα και τον Υμηττό μέχρι τη θάλασσα. Οι συμμετέχοντες στο Poikilo Rocky Mountain έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη θέα αυτή από πρώτο χέρι καθώς η διαδρομή του αγώνα είναι σχεδιασμένη να διέρχεται από όλα τα σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος του βουνού. Ταυτόχρονα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, πρόκειται για ένα «άγριο» και πολύ πετρώδες βουνό (εξού και η ονομασία “Rocky”) δημιουργώντας μονοπάτια αρκετά τεχνικά που θα τεστάρουν την αντοχή και δεξιοτεχνία ακόμα και των πιο δυνατών αθλητών.

Tο Poikilo Rocky Mountain είναι διοργάνωση για όλα τα επίπεδα δρομέων; 

Ο κύριος αγώνας, το Rocky Mountain που αποτελεί αγώνα κριτήριο για τον Olympu sMarathon (22.5km με περίπου 1110 μέτρα θετική υψομετρική) είναι ένας γνήσιος trail αγώνας και απευθύνεται σε δρομείς εξοικειωμένους με το βουνό και με τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ενώ ταυτόχρονα είναι σχεδιασμένος ώστε ακόμα και οι κορυφαίοι αθλητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να αγγίξουν τα όρια τους. Παράλληλα όμως, διεξάγεται και ο αγώνας UpDown (8km με 392 μέτρα θετική υψομετρική) σε μία πιο ήπιας δυσκολίας διαδρομή κατάλληλη για όσους έχουν μικρή εμπειρία στους αγώνες ορεινού τρεξίματος. Τέλος, διεξάγεται ο FunRace 4km που είναι ιδανικά σχεδιασμένος για δρομείς που θέλουν να αποκτήσουν την πρώτη τους επαφή με το βουνό και να απολαύσουν από πρώτο χέρι την αίσθηση ελευθερίας που σου δίνει το ορεινό τρέξιμο. Με λίγα λόγια η διοργάνωση είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να ικανοποιούνται όλα τα επίπεδα των δρομέων αφήνοντας τους μία όμορφη ανάμνηση από το Ποικίλο Όρος και το Rocky.

«Αγάπη, μεράκι και όμορφες διαδρομές τα συστατικά επιτυχίας του Μαραθωνίου της Ρόδου»

«Αγάπη, μεράκι και όμορφες διαδρομές τα συστατικά επιτυχίας του Μαραθωνίου της Ρόδου»

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου διεξάγεται για 6η φορά στις 14 Απριλίου και ήδη αποτελεί έναν από τους αγώνες που έχουν γίνει θεσμός, όχι μόνο για τα Δωδεκάνησα, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ προσελκύει και εκατοντάδες δρομείς από το εξωτερικό.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Νοτίου Αιγαίου, Μαριέτα Παπαβασιλείου, εξηγεί στο Runnfun.gr τους λόγους που ένας δρομέας πρέπει να πάρει μέρος στον Μαραθώνιο της Ρόδου και αναλύει τα οφέλη που έχει η διοργάνωση για το νησί και τους κατοίκους του.

-Κυρία Παπαβασιλείου, πως κατάφερε ο Μαραθώνιος της Ρόδου να γίνει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του Νοτιοανατολικού Αιγαίου;

Στόχος του Μαραθωνίου Ρόδου ήταν εξαρχής η δημιουργία ενός διεθνούς μεγάλου αθλητικού γεγονότος το οποίο θα βάλει την Ρόδο στο χάρτη του αθλητικού τουρισμού, προσελκύοντας ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό που ταξιδεύει συνδυάζοντας τις διακοπές με την εμπειρία του τρεξίματος.

Η εξασφάλιση της υποστήριξης των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας ήταν το πρώτο βήμα, καθώς ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου ήταν επιδίωξη χρόνων για το νησί. Με 600 εθελοντές και την στήριξη όλων, ο αγώνας κατάφερε να καθιερωθεί μέσα σε 5 χρόνια ως θεσμός και κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Νομίζω ότι το συστατικό της “επιτυχίας” είναι η ανιδιοτελής αγάπη και το μεράκι που εμπεριέχει όλη αυτή η προσπάθεια. Οπωσδήποτε έχει συμβάλει στην επιτυχία αυτή και η Ρόδος που προσφέρει μία τόσο ξεχωριστή διαδρομή!

-Συναντήσατε δυσκολίες στην καθιέρωση του αγώνα, μέχρι να φτάσετε στο περσινό sold out;

Η πορεία που διανύσαμε μέχρι να φθάσουμε στο sold out, είχε πολλά σκαμπανεβάσματα! Ήταν πραγματικά συγκινητική η στιγμή εκείνη. Ήταν τρόπον τινά μία επιβράβευση των κοπών και των προσπαθειών μας, μία επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Πλέον ο Μαραθώνιος της Ρόδου, πέρασε τις παιδικές ασθένειες, έχει ενηλικιωθεί και έχει δημιουργήσει το δικό του brand name διεθνώς. Πάνω σε αυτό το Brand name επενδύουμε για τη συνέχεια, ώστε να μεγαλώσει περισσότερο ο αγώνας και να προσελκύει ακόμη περισσότερο κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενισχύοντας τις τουριστικές αφίξεις στο νησί, σε μία υποτονική περίοδο. Δεν βιαζόμαστε, πορευόμαστε συγκρατημένα και σταθερά.

Έχω πει στο παρελθόν, πώς αν ήξερα τι απαιτήσεις έχει η διοργάνωση ενός μαραθωνίου, δεν θα το τολμούσα. Τελικά όμως μέσα απ’ όλη αυτή η διαδικασία ανακάλυψα πράγματα που με εξέπληξαν θετικά. Με μεγάλη προσπάθεια, και έχοντας την πολύτιμη υποστήριξη των ομάδων εθελοντών και των χορηγών μας, στήσαμε έναν άρτιο αγώνα και είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε απόλυτα μία τέτοια μεγάλη αθλητική διοργάνωση. Η ομάδα μας έχει δέσει, αποτελείται από αξιόλογα και καταρτισμένα άτομα που με αγάπη και αφοσίωση υποστηρίζουν όλη αυτή την προσπάθεια. Παρόλη την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει, θέλουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως “επαγγελματίες ερασιτέχνες”, διατηρώντας αυτό το ζεστό και σχεδόν οικογενειακό κλίμα που αποπνέει ο αγώνας.

-Γιατί να επιλέξει ο δρομέας το Μαραθώνιο της Ρόδου σε σχέση με άλλους αγώνες;

Θα μπορούσα να απαριθμήσω μια σειρά από λόγους. Αρχικά για την υπέροχη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα. Ο Μαραθώνιος της Ρόδου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι το σύνολο της διαδρομής του είναι δίπλα στη θάλασσα, κάτι μοναδικό ακόμα και για τα δεδομένα της Ελλάδας. 42.195 μέτρα δίπλα στο απέραντο γαλάζιο, σε μία απίστευτη εμπειρία για κάθε δρομέα. Εκτός από τη θάλασσα, ο Μαραθώνιος της Ρόδου καμαρώνει και για τη διαδρομή δίπλα στα τείχη της πανέμορφης Μεσαιωνικής πόλης, η οποία συμπεριλαμβάνει και τα υπέροχα Ελαφάκια που κοσμούν το λιμάνι της Ρόδου. Ένα ταξίδι στον χρόνο που ελάχιστοι αγώνες σε όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν.

Υπάρχει έπειτα μία ποικιλία αγώνων για όσους δεν είναι έτοιμοι για την απόσταση των 42 χιλιομέτρων. Μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα στον ημιμαραθώνιο και στους αγώνες των 10 και 5 χιλιομέτρων. Για τους μαθητές των δημοτικών υπάρχει ο παιδικός αγώνας των 1.000 μέτρων.

Eπίσης, συνδυάζουμε τη συμμετοχή στον αγώνα με ένα καλό σκοπό. Φέτος, με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι οι δρομείς μας έχουν την ευκαιρία να κάνουν ακόμα πιο ουσιαστική τη συμμετοχή τους στο Μαραθώνιο Ρόδου 2019, στηρίζοντας την συγκέντρωση χρημάτων προς όφελος της επίσημης φιλανθρωπικής δράσης, την υποστήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ειδικότερα του Περιφερειακού Τμήματος Ρόδου του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και ναυαγοσωστών, για την αγορά ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED).

Θα σταθώ μόνο σε αυτά. Τους υπόλοιπους λόγους που καθιστούν τη συμμετοχή στο Μαραθώνιο Ρόδου μία ξεχωριστή εμπειρία, αφήνω να τους ανακαλύψει ο καθένας μόνος του, ρίχνοντας και μία ματιά στην ιστοσελίδα μας www.rhodesmarathon.gr

-Οι κάτοικοι της Ρόδου έχουν «αγκαλιάσει» τον αγώνα;

Ο Μαραθώνιος Ρόδου έχει πολλούς φίλους και υποστηρικτές οι οποίοι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και πληθαίνουν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους 500 εθελοντές. Είναι ένας αγώνας που ανήκει στη Ρόδο και σε όλους τους κατοίκους και αυτό αποτελεί κοινό τόπο! Χαιρόμαστε να βλέπουμε σήμερα το Μαραθώνιο της Ρόδου να αποτελεί μείζον αθλητικό γεγονός. Χαιρόμαστε πολύ περισσότερο να βλέπουμε την τοπική κοινωνία να έχει αγκαλιάσει το δρομικό κίνημα. Όταν παρατηρώ κόσμο να τρέχει φορώντας το μπλουζάκι των προηγούμενων διοργανώσεων, σκέφτομαι ότι κάτι καλό έχουμε καταφέρει! Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας, θέλουμε ο Μαραθώνιος μας να αποκτήσει περισσότερους φίλους και υποστηρικτές και είμαι βέβαιη ότι χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει ο φιλικός κύκλος της διοργάνωσης!

-Έχει καταφέρει ο αγώνας να διευρύνει την τουριστική περίοδο στο Νησί;

Ο αγώνας έβαλε την Ρόδο στον διεθνή χάρτη των αθλητικών προορισμών και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τουριστικών οργανισμών που εμπλούτισαν και επέκτειναν τα προγράμματα τους για Ρόδο. Έτσι δημιουργήθηκαν το 2018 «ταξιδιωτικά πακέτα» για τον Μαραθώνιο Ρόδου από μεγάλους tour operators όπως ο LTUR Γερμανίας, και ο TUI Belgium , που σχεδίασε ειδικά δρομικά πακέτα μόνο για τον Μαραθώνιο της Μαγιόρκα και της Ρόδου! Φέτος η Φιλανδική Finair, ξεκινά τις πτήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα, για να εξυπηρετήσει τους Φιλανδούς δρομείς!

Διαπιστώνουμε γενικότερα ότι ο μαραθώνιος αποτελεί κίνητρο για τους τουρ οπερέιτορ να επεκτείνουν τη διάρκεια των προγραμμάτων τους στον προορισμό. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα ενταχθεί η Ρόδος σε πολλά οργανωμένα πακέτα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

-Μαραθώνιος της Ρόδου για 6η φορά. Υπάρχουν καινοτομίες στη φετινή διοργάνωση;

Στοχεύουμε ο Μαραθώνιός μας να γίνει “πράσινος” και ξεκινάμε φέτος την προσπάθεια σε συνεργασία με την Ξενάκης Αυτοκίνητα που θα υποστηρίξει τον Μαραθώνιο με τη νέα υπηρεσία ASEM Island Mobilty Services. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήριο όχημα των δρομέων του αγώνα. Το συγκεκριμένο όχημα επιλέχθηκε επειδή δεν εκπέμπει ρύπους όπως τα συμβατικά, που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα στους προπορευόμενους δρομείς. Παράλληλα θα δοθούν από την «ΞΕΝΑΚΗΣ Αυτοκίνητα» επιπλέον ηλεκτρικά αυτοκίνητα, e-scooters και ηλεκτρικά πατίνια στην οργανωτική επιτροπή και στους εθελοντές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες και ο αγώνας να πραγματοποιηθεί ομαλά με “οικολογικό” αποτύπωμα.

-Συμμετέχουν δρομείς από άλλες χώρες;

Η ανταπόκριση των δρομέων τόσο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα θετική και αυτός είναι ένας παράγοντας που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Ο αγώνας έχει πια πιστούς οπαδούς όχι μόνο από τη Ρόδο αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είχαμε στους αγώνες μας συμμετοχές από την Ευρώπη, αλλά και από όλο τον κόσμο, ακόμη και από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Αμερική, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Καναδά! Φθάσαμε αισίως στις συμμετοχές από 39 χώρες και θα δούμε φέτος με το πέρας της προθεσμίας των εγγραφών, εάν υπερβούμε τον αριθμό αυτό!

Διαπιστώνουμε ότι οι δρομείς αναζητούν νέους προορισμούς για να τρέξουν, έλκονται από τις εναλλακτικές διαδρομές και θέλουν να συνδυάσουν την συμμετοχή τους σε ένα αγώνα με διακοπές. Αυτές τις ανάγκες τις καλύπτει η Ρόδος με το παραπάνω ανταποκρινόμενη σε μία μεγάλη ταξιδιωτική τάση.

-Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το Μαραθώνιο;

Η Ρόδος είναι η γενέτειρα των μεγάλων Ολυμπιονικών κατά την Αρχαιότητα, του Διαγόρα, του Λεωνίδα του Ρόδου, της Καλλιπάτειρας… Είναι υποχρέωση μας να στηρίξουμε τον αθλητισμό και να βοηθήσουμε όσα νέα παιδιά προσπαθούν να διακριθούν στα αθλήματά. Στοχεύουμε παράλληλα στην ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού και στην προσέλκυση ποιοτικών επισκεπτών.

Ευχόμαστε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου ο Μαραθώνιος της Ρόδου θα καθιερωθεί ως θεσμός πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Ευχόμαστε ως διοργάνωση να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη ώστε τα χρήματα του αγώνα να διατίθενται στα Δωδεκανησιακά σωματεία στίβου και θα δίνονται σε αθλητές που δεν έχουν την  οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν.

Να διευκρινίσουμε ότι ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου αποτελεί συνδιοργάνωση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Μαραθώνιος Ρόδου», της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Έχει επίσης την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

-Εκτός από τον Μαραθώνιο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει και άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στη Ρόδο και στα άλλα νησιά. Γιατί το κάνετε αυτό;

Όπως προανέφερα, στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να καθιερώσει τη Ρόδο ως προορισμό μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Πάνω σ’ αυτό το στόχο έχουμε κάνει ουσιαστικά βήματα.

Η Ρόδος φιλοξενεί πλέον μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις πέραν του Διεθνούς Μαραθωνίου κυρίως κατά την χαμηλή τουριστική περίοδο τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Εκτός από το Μαραθώνιο η Περιφέρεια έχει προσελκύσει διεθνούς ακτινοβολίας ποδηλατικές εκδηλώσεις με τη   σφραγίδα της UCI. Στηρίζει τον αγώνα Τριάθλου “Ocean Lava Rhodes” που διέξηχθη για πρώτη φορά το 2016.

Φέραμε στο 2017 το νησί το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα tae kwon do παραλίας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό, εγχείρημα που επαναλάβαμε το 2018. Στηρίζουμε επίσης το Rhodes Open ITF Senior, ενώ υποστηρίξαμε τον Οκτώβριο του 2018 την αναβίωση του Rhodes Circuit. Και βέβαια, στηρίζουμε τους αγώνες δρόμου Run Greece που διοργανώνονται κάθε Οκτώβριο στη Ρόδο.

Πέρα από τις παραπάνω διοργανώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνδιοργανώνουμε με αθλητικά σωματεία και φορείς διάφορα άλλα event όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά σε όλα τα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Ο κατάλογος με τις αθλητικές εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει η περιφέρειά μας είναι μακρύς. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι την πρώτη φορά που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε στην Ergo Marathon Expo, είχε μαζί της μόλις τέσσερις αγώνες συμπεριλαμβανομένου του Μαραθωνίου της Ρόδου. Φθάσαμε στο σημείο να φιλοξενούμε στο περίπτερό μας περισσότερους από 20 αγώνες που πραγματοποιούνται στα νησιά μας!

Όλα αυτά τα αθλητικά event τα οποία υποστηρίζουν και συμπληρώνουν το ένα το άλλο και όλα μαζί βοηθούν στην ενίσχυση της φήμης του Νοτίου Αιγαίου ως προορισμού αθλητικών διοργανώσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.

-Είστε ξανά υποψήφια με τον συνδυαμό «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» με τον Γιώργο Χατζημάρκο;

«Στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές δηλώνω παρούσα με τον Γιώργο Χατζημάρκο και τον Συνδυασμό «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο», διεκδικώντας μία δεύτερη θητεία. Με όραμα, στρατηγική και άοκνη δουλειά καταφέραμε να “ξεκλειδώσουμε” νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες! Κατακτήσαμε κορυφές, λειτουργώντας με όρους πρωταθλητισμού σε πείσμα των καιρών. Αναδείξαμε τις ιδιαίτερες πτυχές όλων των νησιών μας από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο. Αξιοποιήσαμε τα πλεονεκτήματα εκείνα που ποτέ άλλοτε δεν είχαν αξιοποιηθεί.

Οικοδομήσαμε το μέλλον του τόπου μας σε γερές βάσεις. Έχουμε όμως να πετύχουμε πολλούς άλλους στόχους ακόμη. Το οφείλουμε στα νησιά μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Το μεγάλο στοίχημα παραμένει η οικοδόμηση μίας νησιωτικής κοινωνίας ίσων ευκαιριών. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Προσωπικά δηλώνω παρούσα, εμπνεόμενη από το παράδειγμα του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος δείχνει το δρόμο μπροστά!»

Έγραψε ιστορία: Τυφλός δρομέας τερμάτισε τον ημιμαραθώνιο της Ν.Υόρκης χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Έγραψε ιστορία: Τυφλός δρομέας τερμάτισε τον ημιμαραθώνιο της Ν.Υόρκης χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Ο Τόμας Πάνεκ αγαπούσε από παιδί το τρέξιμο και αφιέρωνε αρκετό από τον χρόνο του στην αγαπημένη του ασχολία. Όταν στα 20 του έχασε την όρασή του, υπήρχε ο λογικός κίνδυνος να παρατήσει και το χόμπι του.

Κι όμως, όχι μόνο δεν έμεινε αδρανής, αλλά έχει ήδη συμμετάσχει σε πάνω από 20 μαραθώνιους, ενώ έγινε και ο πρώτος τυφλός δρομέας που ολοκληρώνει τον ημιμαραθώνιο της Νέας Υόρκης, χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.

Σε όλους τους προηγούμενους αγώνες, ο Πάνεκ είχε άνθρωπο για βοηθό. Στον τελευταία του, όμως, τον καθοδήγησαν και μάλιστα περίφημα, τρεις πιστοί του φίλοι.

Ο Ουέστλεϊ, ο Βαφλ και ο Γκους, τρία λαμπραντόρ-οδηγοί που σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου αλλά και των διοργανωτών, έκαναν εκπληκτική δουλειά.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μήκους σχεδόν 21 χλμ, κτηνίατροι τσέκαραν τα σκυλιά ώστε να μην εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα υγείας κι αυτά με τη σειρά τους οδηγούσαν τον πιστό τους φίλο στον τερματισμό, τη γραμμή του οποίου πέρασε πρώτος ο Γκους, ως ο μεγαλύτερος και παλαιότερος της παρέας…

Πηγή: www.newsitamea.gr

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 καλύτεροι σκύλοι – δρομείς που είναι οι τέλειοι παρτενέρ στο τρέξιμο

 

 

x

Send this to a friend