Τροφές που προσφέρουν ενέργεια και βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τροφές που σου δίνουν ενέργεια αλλά όχι βάρος Photo by Louis Hansel on Unsplash

Το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προσθέσει πάρα πολλές θερμίδες και ελάχιστες θρεπτικές ουσίες στη διατροφή μας.

Όταν προσπαθούμε να χάσουμε κάποια κιλά, το σωστό snack μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο που θα διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας, θα καλύψει μέρος των διατροφικών αναγκών και θα αυξήσει τον μεταβολισμό μας.

Τρώγοντας snack με τη σωστή αναλογία θρεπτικών ουσιών και θερμίδων, παίρνουμε την απαραίτητη ενέργεια και μας βοηθά να χάσουμε βάρος.

Η πρωτεΐνη (μαζί με την άσκηση) ενισχύει την ανάπτυξη της άλιπης μυϊκής μάζας, η οποία αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού και την καύση των θερμίδων. Οι ίνες, από την άλλη, συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης και αποτρέπουν τη συσσώρευση λιπών και σακχάρων.

Έτσι, ενώ δεν υπάρχουν τροφές που “καίνε λίπος” κυριολεκτικά ενώ τις καταναλώνουμε, οι έξυπνες επιλογές θα βοηθήσουν το σώμα μας να λειτουργεί με τη μέγιστη απόδοση και θα τα απολαύσουμε πραγματικά:

Μήλο και αποβουτυρωμένο γάλα

Σχεδόν κάθε φρούτο αποτελεί από μόνο του ένα snack αλλά αν το συνδυάσετε με λίγη πρωτεΐνη θα είναι ακόμη καλύτερα και θα βοηθήσει στη διατήρηση της ενέργειας και το αίσθημα του χορτασμού.

Αυτά είναι τα τυριά με το λιγότερο και το περισσότερο αλάτι

Αβοκάντο με τυρί cottage

Άλλο ένα εξαιρετικό αλμυρό combo που συνδυάζει πρωτεϊνη και ίνες.

Τόνος από κονσέρβα σε ψωμί ολικής άλεσης 

Ο συσκευασμένος τόνος σε νερό είναι μια εναλλακτική πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη και υγιή ωμέγα-3.

Αλοιφή από φακή σε πιτάκια

Οι φακές είναι μια καλή πηγή σιδήρου και μια θρεπτική ουσία που ενισχύει το μεταβολισμό. Αναμίξτε φακές, χυμό λεμόνι, αλατοπίπερο, ηλιόσπορους, σέλινο, κρεμμύδι και μαϊντανό, βάλτε τα για λίγα δευτερόλεπτα στο blender και αλείψτε το μίγμα σε πιτάκια ή ψωμί ολικής.

Γαρίδες-αβοκάντο-γιαούρτι

Αν σας έχουν περισσέψει ψητές γαρίδες, φτιάξτε ένα απολαυστικό και διαφορετικό snack, συνδυάζοντάς τις με γιαούρτι και αβοκάντο, μπόλικο πιπέρι, χυμό lime και μαϊντανό πάνω σε ψωμί σίκαλης.

Smoothie με μούρα

Ανακατέψτε απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με λίγο νερό, κατεψυγμένα μούρα και λίγο μέλι και αν θέλετε, προσθέστε λίγη σκόνη πρωτεΐνης σόγιας για ένα δροσιστικό και απολαυστικό snack για κάθε ώρα.

Αχλάδι με κανέλλα και ricotta

Το τυρί Ricotta είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και τα αχλάδια αποτελούν καλή πηγή ινών. Μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα, προσφέρουν μια νόστιμη επιλογή. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ricotta με ανάλατη μυζήθρα και να βράσετε ελαφρά το αχλάδι για να μαλακώσει.ς

Edamame

Ένα φλιτζάνι φασόλια edamame περιέχει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης, 8 γραμμάρια ινών και μόνο 189 θερμίδες.  Τρώγονται ζεστά ή κρύα με λίγο αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά πάπρικα και σας χορταίνουν.

Πίτα sandwich  με κοτόπουλο

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην φάτε μισή μερίδα «πραγματικών»  τροφών ως snack, λένε οι ειδικοί.  Βάλτε σε μισή πίτα ολικής λίγο ψημένο φιλέτο στήθος κοτόπουλο, φύλλα από baby σπανάκι, φέτες κόκκινης πιπεριάς και λίγη ελαφριά vinaigrette λαδολέμονο.

Toast με καρύδι και αχλάδι

Μια νόστιμη λύση τόσο για πρωινό όσο και για κάθε ώρα της ημέρας. Τα πλούσια σε σεροτονίνη καρύδια συνδυάζονται με τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες σε μια απολαυστική διατροφική πρόταση. Πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί βάλτε λίγο τυρί cottage, φέτες αχλαδιού και ψιλοκομμένα καρύδια.

Τostata λαχανικών

Έχετε όρεξη για μεξικάνικο; Ένα γρήγορο, υγιεινό και εύκολο mini γεύμα με μόλις πάνω από 200 θερμίδες.  Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε με ελάχιστο λάδι, φέτες από μανιτάρια, κολοκύθια και χρωματιστές πιπεριές για 3-5 λεπτά. Λιώστε λίγη ποσότητα από μια κονσέρβα μαύρα φασόλια και απλώστε την πάνω σε μια μικρή αραβική πίτα ολικής, προσθέστε τα σοταρισμένα λαχανικά, λίγο φρέσκο μαρούλι, και αν θέλετε 1 κουταλιά απλή σάλτσα τομάτας και τριμμένο τυρί.

Σπαράγγια και βραστά αυγά

Τα πλούσια σε ίνες σπαράγγια εξισορροπούν τη φυσική πρωτεΐνη των αυγών.

Γιατί τα αυγά είναι η καλύτερη τροφή μετά την προπόνηση;

Παγωμένο πράσινο τσάι με μέντα

Ένα ρόφημα χωρίς θερμίδες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πραγματικό snack, αλλά είναι η ιδανική λύση για να μην … αμαρτήσετε μόνο και μόνο επειδή θέλετε να αλλάξει η γεύση σας. Επιπλέον, το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια κιλών χάρη στα αντιοξειδωτικά του που ενισχύουν το μεταβολισμό.

Τραγανές φέτες από κολοκυθάκια

Προσθέστε φρέσκο κατσικίσιο τυρί ή cottage  και αποξηραμένες ντομάτες και προσφέρετε στον οργανισμό σας βιταμίνη Α, μαγνήσιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, ασβέστιο και πρωτεΐνη.

Ψωμί σίκαλης με καπνιστό σολωμό

Ένα gourmet και ταυτόχρονα ισορροπημένο και πλήρες snack. Μην ξεχάσετε να αλείψετε ελάχιστη μαγιονέζα με λίγα λιπαρά πάνω στο ψωμί και να προσθέσετε, άνιθο, λεμόνι και κάπαρη.

Διαβάστε επίσης: Πέντε ροφήματα για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ενέργεια

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend