Τρεξιμο και αναπνοή από τη μύτη: Δύσκολο… σενάριο, πλούσια οφέλη!

Jenny Hill on Unsplash

Χιλιάδες έρευνες έχουν γραφτεί σχετικά με το τρέξιμο και τα οφέλη του για τον οργανισμό και το σώμα μας.  Διάφορες έρευνες, επίσης,  έχουν καταλήξει ότι ίσως το περπάτημα είναι προτιμότερο. Γεγονός, όμως είναι, πως σχεδόν καμία από αυτές δεν έχει λάβει υπ όψιν τον τρόπο που αναπνέουμε όταν τρέχουμε.

Οι περισσότεροι δρομείς συνηθίζουν να αναπνέουν από το στόμα όταν τρέχουν. Ειδικά μετά από τα πρώτα χιλιόμετρα, όταν έρχεται η κούραση. Κάτι που φαντάζει φυσιολογικό.

Το ερώτημα, όμως, δεν είναι αν το τρέξιμο είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό, αλλά το αν αναπνέουμε σωστά κατά την διάρκειά του για να εισπράξουμε τα ανάλογα οφέλη.

Έτσι ας εξετάσουμε το θέμα και από τις δύο πλευρές.

Αναπνοή από το στόμα στην διάρκεια του τρεξίματος:

– Ανεξέλεγκτοι καρδιακοί παλμοί (η στοματική αναπνοή δεν μπορεί να ελέγξει τους καρδιακούς παλμούς, το γεγονός σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα).

– Καταπόνηση της καρδιάς (παράγει διαρκώς έργο πέραν του φυσιολογικού).

– Κόπωση (εξαιτίας της παραμονής στον οργανισμό γαλακτικού και πυρουβικού οξέος).

– Επιβάρυνση του αναπνευστικού συστήματος (συχνά το ένα από τα δύο ρουθούνια μπλοκάρει).

– Τραυματισμοί (εξαιτίας της υπέρμετρης παραγωγής γαλακτικού οξέως και της μη έγκαιρης απομάκρυνσής του).

– Αφυδάτωση (η συνεχόμενη εκπνοή από το στόμα αφυδατώνει, αυτό εύκολα μπορούμε να το διαπιστώσουμε εκπνέοντας αέρα από το στόμα πάνω σε μια γυάλινη επιφάνεια καθώς η στοματική αναπνοή θα αφήσει μεγαλύτερο αποτύπωμα, γεγονός που σημαίνει ότι αποβάλλουμε περισσότερη υγρασία).

Αναπνοή από την μύτη στο τρέξιμο:

– Λιγότεροι καρδιακοί παλμοί.

– Προστασία της καρδιάς (η αναπνοή από την μύτη δεν επιτρέπει στην καρδιά να λειτουργήσει στα «κόκκινα»).

– Σταδιακή αύξηση της αντοχής (την ρινική αναπνοή εφαρμόζουν πλέον κορυφαίοι αθλητές παγκοσμίως και σε διάστημα 2-3 μηνών πετυχαίνουν βελτίωση των επιδόσεων).

– Λιγότερη κόπωση με το πέρας του τρεξίματος.

– Αυξημένο αίσθημα ευεξίας.

– Αποφυγή τραυματισμών (η ρινική αναπνοή πετυχαίνει καλύτερη οξυγόνωση και την έγκαιρη απομάκρυνση των προϊόντων του μεταβολισμού ).

– Δυνατότερο και υγιές αναπνευστικό σύστημα.

– Ισχυροποίηση του μυϊκού συστήματος.

– Λιγότερη αφυδάτωση (με την εκπνοή από την μύτη συγκρατούμε τουλάχιστον 30 % περισσότερη υγρασία).

– Ηρεμία και δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης.

Το τζόκινγκ με αναπνοή από την μύτη είναι απόλυτα ασφαλές για τον οργανισμό και εκτός από τα παραπάνω έχει πολλαπλά ακόμη οφέλη. Το τράνταγμα καθώς τρέχουμε ενεργοποιεί τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, γεγονός μείζονος σημασίας για την απομάκρυνση των τοξινών. Το μπλοκάρισμα του λεμφικού ισοδυναμεί με ασθένεια.

Ο ιδρώτας βοηθάει τους πόρους να ανοίξουν και να αποβάλουν επιπλέον τοξίνες. Επίσης λόγω των κραδασμών, κινητοποιούνται και λειτουργούν καλύτερα τα νεφρά.

Το τρέξιμο τελικά είναι μια εξαιρετική και ασφαλής άσκηση για όλες τις ηλικίες με την προϋπόθεση ότι τηρείται η αναπνοή από τη μύτη. Βέβαια αυτό χρειάζεται χρόνο και επιμονή για να το πετύχουμε, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μία ημέρα.

Κάθε φορά που τρέχουμε αυξάνουμε τον χρόνο της ρινικής αναπνοής και μειώνουμε την στοματική σταδιακά. Χρειάζονται περίπου 2 με 3 μήνες για να μπορούμε να εφαρμόζουμε την ρινική αναπνοή στο 90% μέχρι και 100 % της διάρκειας του τρεξίματος. Η επιμονή στην ρινική αναπνοή θα μας ανταμείψει πλουσιοπάροχα στο τέλος. Τουλάχιστον σε ότι αφορά την υγεία μας. Οι χρόνοι, είναι μια άλλη ιστορία…

Διαβάστε επίσης: Το κάνεις σωστά; Η αναπνοή είναι η μισή δουλειά στους κοιλιακούς

Με πληροφορίες από το: www.pnoibuteyko.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

40 χρόνια Ειρηνοδρομία: Έναρξη εγγραφών δρομέων & εθελοντών

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ειρηνοδρομίας 2023 ανακοινώνει την επίσημη έναρξη των εγγραφών δρομέων για τον αγώνα, στην ιστοσελίδα  https://www.eirinodromia.gr/eggrafes/

Η Ειρηνοδρομία 2023 θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Μαΐου στον Αγ. Δημήτριο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκου Παναγούλη. Περιλαμβάνει αγώνες 10 χλμ., 5 χλμ. και 2,5 χλμ καθώς επίσης και τη διαδρομή ευαισθησίας και συν αντίληψης 1.000μ ΑμεΑ. Οι αγωνιστικές διαδρομές είναι πιστοποιημένες και οι αγώνες έχουν την έγκριση του ΣΕΓΑΣ.

Ταυτόχρονα, “άνοιξαν” και οι εγγραφές των εθελοντών και ο Δήμος Αγ. Δημητρίου καλεί τους πολίτες, κατοίκους του Δήμου μας, αλλά και όποιον άλλο το επιθυμεί, να αγκαλιάσουν τη Διοργάνωση εγγραφόμενοι στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού.  Οι εθελοντές συνεισφέρουν με την ενεργή παρουσία τους στην άρτια διεξαγωγή του Αγώνα ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι αποκομίζουν μία μοναδική εμπειρία!

Για τις εγγραφές εθελοντών: https://www.eirinodromia.gr/ethelontismos/

Η ώρα εκκίνησης των αγώνων προγραμματίζεται στις 09:00, στις 7/05/23.

Για περισσότερες πληροφορίες, https://www.eirinodromia.gr/ και Facebook https://www.facebook.com/Eirinodromia/

 Από το Γραφείο Τύπου

 Δείτε το βίντεο των αγωνιστικών εκδηλώσεων του 2022:

Ειρηνοδρομία 2022 – Highlights

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Στις 24 Μαρτίου κλείνουν οι εγγραφές για το 10ο Poikilo Rocky Mountain

Στην τελική ευθεία μπαίνει το 10ο Poikilo Rocky Mountain  που θα διεξαχθεί την Κυριακή 2 Απριλίου 2023, με τις εγγραφές να κλείνουν την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Οι εγγραφές είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://event.athletopia.com/poikilorockymountain?step=1&fbclid=IwAR0au-yqNIjgpVz7ZmrOp9x5h9wLIyt7NjTFw0O8Inr9jDZtNOb-_DOB7xc ενώ την ημέρα του αγώνα δε θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής.

Ζήσε την εμπειρία  του ορεινού τρεξίματος

Ο Ποδηλατικός Δρομικός Σύλλογος Οδυσσέας, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Πετρούπολης συνδιοργανώνουν της Κυριακή 2 Απριλίου 2023 το 10 Poikilo Rocky Mountain.  Η διοργάνωση που γίνεται δεκαετής θεσμός προσελκύει εκατοντάδες λάτρεις του ορεινού τρεξίματος και κορυφαίους αθλητές, που διανύουν τις μοναδικές διαδρομές, χαραγμένες στο Ποικίλο Όρος.

Η πλούσια εμπειρία και τεχνική κατάρτιση του «ΠΔΣ Οδυσσέας» στο σχεδιασμό αθλητικών events και η υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής δίνουν ξεχωριστή δυναμική στη διοργάνωση και συμβάλλουν στην αναβάθμιση και ανάπτυξη του αθλητισμού.

Το 10ο Poikilo Rocky Mountain είναι ένας γνήσιος αγώνας ορεινού τρεξίματος με τέσσερις διαδρομές, 22,5km, 8km,4km και τον παιδικό αγώνα 1km.Το αγκάλιασμα του αγώνα από την Περιφέρεια Αττικής δίνει τη δυνατότητα στο διοργανωτή σύλλογο να παρέχει για φέτος ΔΩΡΕΑΝ τη συμμετοχή των αθλητών στις δύο μικρές διαδρομές: Poikilo Fun 4km και τον παιδικό αγώνα Rockάκι 1km. Για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα θα υπάρξει όριο 200 δρομέων ανά διαδρομή.

Το μέλλον τρέχει στο 10o Poikilo Rocky Mountain.

Το επετειακό «10ο Poikilo Rocky Mountain» επιφυλάσσει μια αθλητική έκπληξη για τους μικρούς δρομείς. Στο Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη , την Κυριακή 2 Απριλίου, αγόρια και κορίτσια θα τρέξουν το «Rockάκι», διανύοντας 1km  σε μια υπέροχη και ασφαλής διαδρομή με το μετάλλιο τους να τα περιμένει στον τερματισμό. Kάντε ΔΩΡΕΑΝ την εγγραφή και προσφέρετε στα παιδιά σας μια μοναδική εμπειρία

Στις 2 Απριλίου τρέχουμε στο 10o Poikilo Rocky Mountain

Web: www.pdsodysseas.gr

Fb: Poikilo Rocky Mountain

Instagram: p.d.s_odysseas

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News