Το πρωϊνό δεν είναι χάσιμο χρόνου, είναι χάσιμο… βάρους!

Γράφει η Ιωάννα Κατσαρόλη*

Δυστυχώς οι αριθμοί αποτυπώνουν μια θλιβερή αλήθεια! Ένας στους δύο παραλείπει το πρωινό του, ενώ μόνο 4 στους 10 τρώνε ένα πλήρες πρωινό. Για πολλούς ένα γεύμα το πρωί είναι χάσιμο χρόνου, άλλοι το θεωρούν πολυτέλεια, ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι είναι σπατάλη σε θερμίδες!

Τι μας προσφέρει το πρωινό;

Θα εξακολουθούσατε να μένετε νηστικοί το πρωί, εάν γνωρίζατε ότι:

  • Το πρωινό ξυπνάει τον εγκέφαλο και μας τροφοδοτεί με την απαραίτητη, για το ξεκίνημα της ημέρας μας, ενέργεια. Μάλιστα τo breakfast, αγγλιστί, σημαίνει σπάω τη νηστεία (break fast).
  • Ένα γεύμα το πρωί δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα στο μεταβολισμό μας και βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους.
  • Με ένα πλήρες πρωινό ικανοποιούμε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες Α & C.
  • Ο καταμερισμός του φαγητού, αρχής γενομένης από το πρωί, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Το 25-30% των θερμίδων που «δικαιούμαστε» να φάμε μέσα στην ημέρα θα πρέπει να τις «τρώμε» το πρωί

Είναι σημαντικό δε, η ενέργεια αυτή να περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά -δηλαδή από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, τότε μόνο το πρωινό μας θα είναι πλήρες. Καλό θα ήταν λοιπόν να ξεκινάμε τη μέρα μας με γεμάτο στομάχι, διότι, ως γνωστόν, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει! Αυτό ωστόσο σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι «πρωί είναι… ό,τι και να φάω, θα τα κάψω μέχρι το βράδυ!».

Πότε λοιπόν το πρωινό μας είναι πλήρες και πότε γίνεται… λουκούλλειο; Θα πρέπει να κάνουμε μαθηματικές πράξεις με χαρτί και με μολύβι για να οργανώσουμε ένα σωστό πρωινό; Ή μήπως υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε τι αλλά και πόσο θα πρέπει να φάμε;

Το πόσο θα φάμε εξαρτάται λιγότερο από το πόσο πεινάμε. Επηρεάζεται κυρίως από το περιβάλλον μας! Είμαστε δηλαδή επιρρεπείς να φάμε περισσότερο για παράδειγμα όταν αντικρύζουμε πολύ φαγητό σε ένα μπουφέ, όταν σερβίρουμε σε ένα μεγαλύτερο πιάτο, όταν τρώμε αφηρημένα βλέποντας τηλεόραση ή όταν όλοι στην παρέα είναι καλοφαγάδες!

Τι φταίει λοιπόν, που σήμερα τρώμε περισσότερο;

  • Πολύ, φθηνό και γρήγορο φαγητό.
  • Μεγαλύτερες μερίδες… πολύ μεγαλύτερες από την περίφημη μερίδα εστιατορίου.
  • Xtra Large… συσκευασίες.
  • Πιάτα και ποτήρια στην… ανάπτυξη!

Συγκριτικά με τριάντα χρόνια πριν, οι μερίδες μας σήμερα είναι διπλάσιες και σε ορισμένες περιπτώσεις πενταπλάσιες! Μπορεί να μην ευθύνονται μόνο οι μεγαλύτερες μερίδες που σήμερα τρώμε δύο έως και τέσσερις φορές περισσότερο συγκριτικά με τους γονείς και τους παππούδες μας, ωστόσο το μέγεθος της μερίδας φαίνεται να ανεβαίνει χεράκι – χεράκι μαζί με το νούμερο στα παντελόνια!  Σερβίροντας λοιπόν μεγαλύτερη μερίδα τρώμε έως και 30% περισσότερο φαγητό. Αυτό μεταφράζεται σε 200 θερμίδες επιπλέον κάθε μέρα. Δεν θα πρέπει συνεπώς να εκπλαγούμε εάν ο δείκτης στη ζυγαριά μας έχει ανέβει 10 κιλά, μόλις σε έναν χρόνο.

Μερίδες σε… πάχυνση

Για να αποκτήσουμε καλύτερο έλεγχο της μερίδας που τρώμε είναι σημαντικό να έχουμε έναν μπούσουλα, γιατί ακόμα και ένα έμπειρο μάτι, όπως αυτό του διαιτολόγου ή του μάγειρα, μπορεί εύκολα να ξεγελαστεί. Οι περισσότεροι όμως δε διαθέτουμε ζυγαριές τροφίμων ή σκεύη μέτρησης και μεταξύ μας… μπορεί απλώς να μην έχουμε τον χρόνο ούτε και τη διάθεση να μετράμε γραμμάρια. Σωστά; Και εάν απαντούσα ότι υπάρχει τρόπος να υπολογίσουμε την ποσότητα εύκολα και κυρίως αποτελεσματικά και μάλιστα τη μεζούρα την έχουμε κυριολεκτικά «ανά χείρας»;

Η παλάμη είναι ένας εξαιρετικός οδηγός μερίδων και κυρίως… εξατομικευμένος! Μπορούμε να ελέγχουμε την ποσότητα του φαγητού που τρώμε, με γνώμονα εάν χωράει στην παλάμη μας!

  • Γροθιά= 1 φλιτζάνι (δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά)
  • Ακροδάχτυλο=1 κουταλιά γλυκού (ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα)
  • Αντίχειρας=1-2 κ σ (ελαιόλαδο, μαργαρίνη, ταχίνι, ντρέσινγκ, τυρί επάλειψης)
  • Χούφτα Σφιχτή=30 γραμμάρια (ξηροί καρποί, κουλουράκια)
  • Χούφτα χαλαρή= 60 γραμμάρια (ξηροί καρποί, κουλουράκια)
  • Παλάμη=90-120 γραμμάρια (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, πατάτα)

Προτάσεις πρωινών

Ποιο πρωινό θα επιλέξετε αύριο για να έχετε ενέργεια στις πρωινές σας εργασίες; Μερικές ιδέες μπορείτε να δείτε παρακάτω!

  • Γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και αποξηραμένα φρούτα
  • Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς
  • Γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και μαρμελάδα
  • Δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς και φρούτα εποχής
  • Ψωμί ολικής άλεσης με φυτική μαργαρίνη και μέλι
  • Ψωμί ολικής άλεσης με τυρί επάλειψης και αβοκάντο
  • Φυσικός Χυμός με ψωμί ολικής άλεσης και αυγό
  • Smoothie με κεφίρ, φρούτα εποχής και ταχίνι
  • Κεφίρ με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και σπόρους chia

Θρεπτικά τρόφιμα για το πρωινό σας!

Δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης: για γεύση και θρεπτικά συστατικά! Εάν μάλιστα συνδυάζουν στο ίδιο προϊόν σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης αυξάνουν τη θρεπτική αξία του πιάτου, ενώ για να είστε σίγουροι ότι θα έχουν μία καλή ποσότητα φυτικών ινών αναζητήστε την ολική άλεση ως πρώτο συστατικό.

Ποικιλία σε Ξηρούς καρπούς και εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε σπόρους όπως ο ηλιόσπορος, ο κολοκυθόσπορος, ο λιναρόσπορος, το chia κ.α.

Αποξηραμένα φρούτα… και γιατί όχι να προτιμήσουμε ελληνικά προϊόντα όπως είναι οι σταφίδες και τα σύκα!

Σπιτικές μαρμελάδες με φρούτα εποχής: Για μέσο επάλειψης μπορούμε να επιλέξουμε το ταχίνι, τη φυτική μαργαρίνη ή το λιωμένο αβοκάντο

Για να ενισχύσουμε τα αρώματα προαιρετικά προσθέτουμε κανέλλα, τζίντζερ ή κουρκουμά.

Το ξέρατε ότι…

Καλό θα ήταν να επιλέγουμε γάλα και γιαούρτι χαμηλότερο σε λιπαρά; Ωστόσο, το πλήρες γάλα πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά ηλικίας έως 3 ετών, καθώς τα λιπαρά του γάλακτος είναι απαραίτητα για τη σωστή εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία.

Θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουμε ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης. Μάλιστα είναι σαφές ότι όσοι συνηθίζουν να ξεκινούν την ημέρα τους με δημητριακά διατηρούν ένα καλύτερο προφίλ υγείας και ένα πιο σωστά ρυθμισμένο σωματικό βάρος!

Η μερίδα έχει μέγεθος και το μέγεθος… ηλικία

1-3 ετών 4-6 ετών 7-12 ετών Ενήλικες
Γάλα ½  φλιτζάνι ¾ -1 φλιτζάνι 1 φλιτζάνι 1 φλιτζάνι
Δημητριακά 1-2 κ. σούπας 2-3 κ. σούπας 4-5 κ. σούπας 5-8 κ. σούπας
Γιαούρτι 1/3 φλιτζάνι ½  φλιτζάνι ¾ -1 φλιτζάνι 1 φλιτζάνι
Τυρί 15 g 30 g 30 g 45 g
Αυγό ½ 1 μικρό 1 -2 μικρά 1 μεγάλο
Ψωμί ½ φέτα ½ φέτα 1 φέτα 1 φέτα
Φρούτα ½ μικρό 4-6 κουταλάκια ή

½ – 1 μικρό

1 μικρό

¾ φλιτζάνι

1 μέτριο φρούτο
Φρούτα Κομπόστα ¼ φλιτζάνι ¼ φλιτζάνι ¼ φλιτζάνι ½ φλιτζάνι
Χυμοί Φρούτων ¼ φλιτζανιού 1/3 φλιτζάνι 120 ml 250 ml

Οι μερίδες βέβαια είναι εξατομικευμένες, εξαρτώνται δηλαδή από το φύλο, την ηλικία, το βάρος, το ύψος, τη φυσική δραστηριότητα αλλά και από τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου. Για να επιλέγουμε λοιπόν κάθε φορά την κατάλληλη μερίδα θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να διαβάζουμε σωστά τη σήμανση που φέρει κάθε τρόφιμο!

merida prwinou analoga me tin ilikia

Πως υπολογίζουμε μία μερίδα από τις ετικέτες τροφίμων;

Διαβάστε τα προσεκτικά στις ετικέτες τροφίμων:

  1. Ποια είναι η μερίδα και
  2. Πόσες μερίδες περιέχονται στη συσκευασία

Προσοχή: Μπορεί η συσκευασία να περιέχει περισσότερες από μια μερίδες!

Στη μερίδα μας μπορούμε να υπολογίσουμε:

  • Τις συνολικές θερμίδες και τις  θερμίδες από λίπος
  • Τους συνολικούς υδατάνθρακες (απλοί, σύνθετοι και φυτικές ίνες)

Προσέχουμε την «κρυμμένη» ζάχαρη

  • Υδατάνθρακες που προστίθενται για γεύση ή άρωμα, όπως η σουκρόζη (κλασσική ζάχαρη), η δεξτρόζη, το σιρόπι γλυκόζης ή καλαμποκιού (corn syrup).
  • Ένδειξη χωρίς ζάχαρη (Τρόφιμα που δεν περιέχουν πάνω από 0,5γραμ./100γραμ. σάκχαρα.) Δεν θα πρέπει να υπερ – καταναλώνονται διότι εξακολουθούν να περιέχουν υδατάνθρακες.
  • Αλκοόλες σακχάρων ή Πολυόλες: Σορβιτόλη, Ξυλιτόλη, Μανιτόλη, έχουν λιγότερες θερμίδες από τα απλά σάκχαρα, δεν σημαίνει ωστόσο ότι το τρόφιμο είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες ή σε θερμίδες

Να θυμάστε…

  • Όσο πιο μπροστά στη λίστα αναγράφεται ένα συστατικό, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του, στο τρόφιμο. Για παράδειγμα, όταν διαλέγετε δημητριακά πρωινού είναι καλό να αναζητάτε την ολική άλεση ως πρώτο συστατικό, ώστε να κερδίσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά!
  • Επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο (δηλαδή αλάτι).

*Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος… μετράει». Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr


Διαβάστε ακόμα: Ο κίνδυνος για παιδιά που δεν τρώνε πρωινό!

Previous ArticleNext Article

Τρεις “γνωστές” δίαιτες που δεν κάνουν αυτό που θέλετε

Οι δίαιτες που δεν κάνουν ό,τι υπόσχονται!

Γράφει ο Νίκος Καφετζόπουλος*

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον των ανθρώπων για την διατροφή, την άσκηση και γενικά για την ευεξία. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και ένα μεγάλο άλμα στην διατροφική παραπληροφόρηση και στις διατροφικές μόδες -δίαιτες! Ας δούμε τις δίαιτες που δεν πρέπει να ακολουθήσεις.

Παλαιολιθική δίατα

Τι είναι αυτό; Αυτή η δίαιτα κυκλοφορεί με πολλά ονόματα (στην Αμερική κυρίως), αλλά η προϋπόθεση είναι η ίδια – τρώτε μόνο φυτικές τροφές και τις τρώτε ωμές.

Διατροφικό σχόλιο:Μια καλά σχεδιασμένη φυτοφαγική δίαιτα με τη λήψη απαραίτητων συμπληρωμάτων, μπορεί να είναι μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση για απώλεια βάρους. Ένα vegan cake είναι ακόμα ένα κέικ! Όσον αφορά το ακατέργαστο. Ένα τρόφιμο θεωρείται ακατέργαστο εάν δεν έχει θερμανθεί πάνω από 40-48 ° C. Δεν πρέπει επίσης να εξευγενισθεί, να παστεριωθεί ή να έχει υποστεί άλλη επεξεργασία με οποιονδήποτε τρόπο.

Ενώ πολλά τρόφιμα είναι καλό να τα τρώμε ωμά, άλλα είναι πιο θρεπτικά μαγειρεμένα – όπως τα καρότα και ντομάτες- και μερικά τρόφιμα δεν μπορούν να καταναλωθούν ωμά – όπως οι πατάτες.
Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αφομοιώσει το ίδιο τόσο τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι τα ωμά είναι διατροφικά ανώτερα.
Επιπλέον το ωμό φαγητό μπορεί να είναι δύσκολο να προετοιμαστεί, δύσκολο να το βρείτε εκτός σπιτιού και δεν είναι κατάλληλο για ορισμένες ομάδες όπως τα παιδιά ή οι έγκυες.

Συμπέρασμα: Ακατάλληλη πρόκληση! Δεν μπορεί να βλάψει την υγεία σας βραχυπρόθεσμα αλλά θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να μην είναι ισορροπημένη αυτού του είδους η διατροφή.

Αλκαλική διατροφή

Τι είναι; Οι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας ισχυρίζονται ότι πρέπει να καταναλώνομαι μόνο αλκαλικές τροφές και όχι οι όξινες. Αυτό θα βοηθήσει στην αλλαγή της ισορροπίας του pH στο αίμα και στη μείωση των κινδύνων για την υγεία. Αυτή η δίαιτα μπορεί θα θεραπεύσει την οστεοπόρωση, ακόμη και τον καρκίνο, ισχυρίζονται κάποιοι!

Διατροφικό σχόλιο: Δυστυχώς, αυτή η δίαιτα βασίζεται σε μια βασική παρεξήγηση της ανθρώπινης φυσιολογίας. Το pH των τροφών που καταναλώνουμε δεν έχει αντίκτυπο στο pH του αίματός σας – ευτυχώς! Το ανθρώπινο σώμα είναι τέλεια ικανό να διατηρεί το αίμα μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος pH (μεταξύ 7,35 και 7,45).

Εάν για κάποιο λόγο αυτό απορρυθμιστεί ο οργανισμός αρρωσταίνει τάχιστα και αν δεν αντιμετωπιστεί θα αποβεί και μοιραίο. Η διατροφή μπορεί να αλλάξει την τιμή του pH των ούρων, αλλά ο έλεγχος του pH των ούρων, μετρά μόνο το pH των ούρων και δεν σχετίζεται με το pH του αίματος, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή.

Συμπέρασμα: Η αλκαλική δίαιτα είναι μια μυθοπλασία. Φυσικά και είναι υγιεινό να τρώτε φρούτα και λαχανικά, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αλκαλικότητα ή οξύτητα των τροφίμων.

Κετογονική δίαιτα

Τι είναι; Αυτή η δίαιτα κυκλοφορεί σε πολλές εκδόσεις. Μπορεί να την συναντήσετε και Atkins ή Paleo δίαιτα, αλλά η προϋπόθεση είναι πάντα η ίδια: Πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (περίπου 20-50g ημερησίως ή 5% των συνολικών θερμίδων), σχετικά υψηλή σε λιπαρά και πρωτεΐνη. Τυπικά αποκλείει τα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα περισσότερα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά. Οι υδατάνθρακες προέρχονται κυρίως από μη αμυλούχα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και κάποιους σπόρους.

Τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη δίαιτα; Εάν μειώσετε σημαντικά την ποσότητα υδατανθράκων στη διατροφή σας, τα αποθέματα γλυκογόνου εξαντλούνται σε το σώμα μεταβαίνει στο κάψιμο του λίπους για ενέργεια. Αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων κετονών και οι υποστηρικτές της δίαιτας ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος, να ελέγξετε την πείνα και να βελτιώσετε την υγεία σας.

Διατροφικό σχόλιο: Μια προσεκτικά σχεδιασμένη κετογονική δίαιτα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για άτομα με επιληψία. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, δεν έχει κάτι μαγικό η κετογονική δίαιτα. Λειτουργεί όπως και κάθε άλλη, κόβοντας τις συνολικές θερμίδες και αφαιρώντας τα τρόφιμα τα άτομα τείνουν να τρώνε περισσότερο. Από την άλλη υπάρχουν και σοβαρές παρενέργειες αν κάποιος την ακολουθήσει, όπως χαμηλά επίπεδα ενέργειας, πονοκέφαλοι, δυσάρεστη αναπνοή, προβλήματα ύπνου, πεπτική δυσφορία κ.α.

Συμπέρασμα:  Η κετογονική δίαιτα είναι αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής απώλειας βάρους που παρατηρείται συχνά σχετίζεται με απώλειες υγρών. Μια αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης βοηθάει σε κάθε απώλεια βάρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιος να αποκλείσει ομάδες τροφίμων, πολλώ μάλλον αυτή των φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.

Διαβάστε ακόμα: Διατροφή την περίοδο των γιορτών; Και όμως γίνεται!

Τα πολλαπλά οφέλη της βιταμίνης B12 για τον οργανισμό

Ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» των υγειών τροφών, ένα από τα συστατικά που προσδίδουν στον ανθρώπινο οργανισμό πολλαπλά οφέλη δεν είναι άλλο από την κοβαλαμίνη ή αλλιώς βιταμίνη B12. Η B12, μέλος της ευρύτερης «οικογένειας» των βιταμινών B, αποτελεί ένα τεράστιο μέσο ισχυροποίησης της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος.

Από που να ξεκινήσουμε: διατηρεί τα κύτταρά μας σε καλή κατάσταση, αντιμετωπίζει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μας προφυλάσσει από την νόσο του Αλτσχάιμερ, από την κακοήθη και μεγαλοβλαστική αναιμία καθώς και από τον καρκίνο του μαστού. Το να τρώμε φαγητά που εμπεριέχουν B12 είναι μια από τις πιο σοφές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας.

Η B12 δρα κατά την διάρκεια της διαδικασίας της πέψης και αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά για την καλή φροντίδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των νευρικών κύτταρα και πολλών άλλων βασικών στοιχείων για τον οργανισμό μας. Από την άλλη, η έλλειψη της B12 από τον οργανισμό μας μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγοντας για μια σειρά από άσχημα συμπτώματα. Η απώλεια μνήμης, η αϋπνία ή σε άλλες περιπτώσεις η υπνηλία, η δυσκοιλιότητα και οι συχνοί πονοκέφαλοι είναι ενδείξεις πως η B12 λείπει από τον οργανισμό μας. Αυτά τα συμπτώματα ωστόσο δεν είναι τα πιο σημαντικά, υπάρχουν κι άλλα ακόμα πιο επώδυνα.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που πάσχουν από έλλειψη της B12 έχουν μια ροπή προς την κατάθλιψη, τους δημιουργούνται προβλήματα στην όραση και την ακοή, υποφέρουν από νευρολογικές διαταραχές και στοματικούς πόνους ενώ πολύ συχνά εμφανίζουν απώλεια βάρους, νιώθουν ναυτίες και μια ανεξήγητη κόπωση.

Ποια είναι τα τρόφιμα που εμπεριέχουν ισχυρές δόσεις Β12 και άρα αποτελούν ένα είδος «φαρμάκου» για την καταπολέμηση όλων αυτών των συμπτωμάτων; Κατά βάση, η B12 συναντιέται σε ζωικές τροφές παντός είδους αλλά πιο εξειδικευμένα και σε μεγαλύτερη ποσότητα την συναντάμε στο συκώτι, το σολομό, τα στρείδια, ο τόνος, το γάλα, το γιαούρτι, το κοτόπουλο και το τυρί.

Έτσι θα πάρουμε όλες τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε απ’ την διατροφή μας

Ας δούμε συνοπτικά τα οφέλη της παρουσίας της B12 στον οργανισμό μας:

Συντήρηση Κυττάρων: Η εν λόγω βιταμίνη βοηθάει με καθοριστικό τρόπο στη διατήρηση διαφορετικών τύπων κυττάρων που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Σημαντικές λειτουργίες όπως ο σχηματισμός, η επισκευή και η συντήρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βιταμίνη Β12. Επίσης, τα νευρικά κύτταρα ισχυροποιούνται από την παρουσία αυτής της βιταμίνης στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που κρατάει το νευρικό μας σύστημα σε καλή κατάσταση.

Σχηματισμός DNA: Ένα σημαντικό στοιχείο για τον τακτικό σχηματισμό του DNA σώμα μας είναι η B12. Σε περίπτωση έλλειψής της, λαμβάνουν χώρα ανώμαλοι σχηματισμοί κυττάρων κάτι που οδηγεί στην εμφάνιση αναιμίας.

Κόπωση: Η B12 μας απαλλάσσει από την κόπωση και την αδυναμία, βελτιώνει τη συνολική αντοχή του ανθρώπινου σώματος και το κάνει ανθεκτικό στη βαριά πίεση της εργασίας.

Χοληστερόλη: Μια διατροφή που εμπεριέχει ικανοποιητικές ποσότητες Β12 είναι χρήσιμη για τη μείωση της χοληστερόλης, βοηθά στον έλεγχο του επιπέδου των τριγλυκεριδίων και διατηρεί τη σωστή λειτουργία της ανθρώπινης καρδιάς.

Αναιμία: Η Β12 θεωρείται ένα σημαντικό συστατικό για την καταπολέμηση και την θεραπεία πολλών μορφών αναιμίας καθώς η παρουσία της μέσα στο αίμα μας διατηρεί την ομαλή αναπαραγωγή του αίματος.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η Β12 είναι αποτελεσματική και για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ως γνωστόν, το Αλτσχάιμερ συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η σύγχυση και ο γνωστικός εκφυλισμός και όπως αναφέρουν πολλοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες, οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή την ασθένεια έχουν στο οργανισμό τους μικρότερες ποσότητες της Β12 από το επιθυμητό.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη C: Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές

x
Send this to a friend