Τα… μυστικά των Ταραουμάρα που θα βελτιώσουν το τρέξιμό σας!

Τα... μυστικά των Ταραουμάρα που θα βελτιώσουν το τρέξιμό σας!

Οι Ταραουμάρα είναι μία φυλή στο βόρειο Μεξικό που ξεχωρίζει για τις επιδόσεις της στο τρέξιμο. Τα μέλη της να έχουν το προσωνύμιο Ραραμούρι (σημαίνει αυτός που τρέχει γρήγορα), καθώς έπρεπε να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα ημερησίως είτε για να κυνηγήσουν είτε να επικοινωνήσουν με άλλες φυλές.

Στο βιβλίο του Christopher McDougall «Born to Run» περιγράφεται ιδανικά την καθημερινότητα αυτών των απίστευτων δρομέων, ενώ παρουσιάζει και τα σανδάλια που φορούσαν, τα οποία ήταν τόσο ελαφριά που ήταν σα να τρέχει κάποιος ξυπόλητος.

Η ιστορία τους, αναμένεται μάλιστα και με αγωνία στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας έχουν πλέον ολοκληρωθεί, τον εξαιρετικό Μάθιου Μακόναχι.

Ακολουθούν τέσσερα μυστικά των Ταραουμάρα, τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας για να γίνετε καλύτεροι.

Μην σπαταλάτε ενέργεια

Ο Αμερικανός δρομέας Scott Jurek παρατήρησε την φυλή των Ταραουμάρα από κοντά το 2006 και κατανόησε ότι οι κινήσεις τους ήταν αυτές που έπρεπε.

«Οταν έτρεχαν δεν σπαταλούσαν άσκοπα ενέργεια. Είχαν τον τέλειο διασκελισμό. Δεν είχαν κάποιο τρελό μυστικό. Απλά διατηρούσαν τον ρυθμό του τρεξίματος στα ιδανικά επίπεδα», σημείωσε ο θρυλικός δρομέας.

Ομαδικότητα

Οι Ταραουμάρα αγωνίζονταν πάντα ως ομάδα και όχι ατομικά. Η συνεργασία είναι ένας από τους βασικούς άξονες της καθημερινότητάς τους, όπως περιέγραψε και στο βιβλίο του ο McDougall, ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «προσπαθώ να τρέχω μαζί με φίλους όσο πιο συχνά μπορώ, καθώς όχι μόνο με κάνει να το απολαμβάνω περισσότερα, αλλά βελτιώνει και τις επιδόσεις μου».

Τρέξτε με ευχαρίστηση

Η Dana Richardson και η Sarah Zentz γύρισαν ένα ντοκιμαντέρ για τους Ταραουμάρα και είδαν ότι τόσο στον παραδοσιακό αγώνα των ανδρών (Rarajipari) όσο και στον αντίστοιχο γυναικείο (Ariweta) κυριαρχούσε η χαρά.

«Πέρα από την ομαδικότητα στους αγώνες τους ξεχώρισε και το γέλιο. Δεν ήταν μόνο μεταδοτικό, αλλά ήταν πηγή έμπνευσης. Οταν γύρισα στις ΗΠΑ και παρατηρούσα τα πρόσωπα των ανθρώπων όταν έτρεχαν έβλεπα δυστυχία και ταλαιπωρία. Δεν είναι η σωστή προσέγγιση του τρεξίματος, καθώς έτσι είναι πιο πιθανό να προκύψει κάποιος τραυματισμός», παραδέχτηκε η Richardson

Απλότητα

Μπορεί τριγύρω μας να τρέχουν άνθρωποι με ρολόγια που μετρούν τους παλμούς ή φορούν ειδικά παπούτσια για το τρέξιμο, όμως οι Ταραουμάρα τα πάνε μια χαρά και χωρίς αυτά.

«Στόχος είναι να τελειοποιήσουν την τεχνική τους, αλλά δεν βιάζονται. Εχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Λειτουργούν σαν καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για ένα άρτιο αποτέλεσμα ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που θα το πετύχουν», ανέφερε ο McDougall.

Διαβάστε ακόμα: Τραυματιζόμαστε γιατί δεν περπατάμε και δεν τρέχουμε ξυπόλυτοι!

Previous ArticleNext Article

Έρχεται το “Monemvasia Run Challenge 2020”

Το Αθλητικό – Πολιτιστικό Σωματείο “Καστροπολίτες Μονεμβασίας” σε συνεργασία με τους “Συνοδοιπόρους Μονεμβασίας”

Διοργανώνουν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου2020, τον 3ο αγώνα δρόμου με την ονομασία Monemvasia Run Challenge 2020 απόστασης 20 χλμ. καθώς και τους παράλληλους αγώνες δρόμου 5 χλμ. και 1.5 χλμ.

Η οργανωτική επιτροπή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κατάσταση πανδημίας λόγω του Covid-19 και θέλοντας να συμβάλλει στην ασφαλέστερη δυνατή παρουσία τόσο των συμμετεχόντων δρομέων, όσο και των κριτών, εθελοντών, εργαζομένων, ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού που θα συμμετάσχουν στους εν λόγω αγώνες δρόμου, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διεξαγωγή των αγώνων να εναρμονίζεται απόλυτα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που έχει εκπονηθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αφορά στη διεξαγωγή αγώνων δρόμου εκτός σταδίου.

Διαβαστε όλα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη του αγώνα ΕΔΩ

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού το Ioannina Lake Run 2020

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού τίθεται Ioannina Lake Run 2020, με απόφαση του υπουργού Χάρη Θεοχάρη.

Η συμβολική αξία της απόφασης είναι σημαντική, καθώς κατατάσσει τον αγώνα των 30 χλμ. γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα και τους παράλληλους παραλίμνιους αγώνες, στις διοργανώσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα πλεονεκτήματα της χώρας και της περιοχής στον τομέα του Τουρισμού.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι το Ioannina Lake Run δεν είναι απλώς ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, αλλά μια διοργάνωση που συνδέει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό, στοιχεία που όλα μαζί συνθέτουν ένα τουριστικό προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία και συνθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για προσέλκυση επισκεπτών.

Κάτι, βέβαια, που αποδεικνύει και με μετρήσιμα στοιχεία η εκπόνηση της μελέτης για το οικονομικό και τουριστικό αποτύπωμα του Ioannina Lake Run, που εκπόνησε η Real Time Events για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

x
Send this to a friend