Τα… μυστικά των Ταραουμάρα που θα βελτιώσουν το τρέξιμό σας!

Τα... μυστικά των Ταραουμάρα που θα βελτιώσουν το τρέξιμό σας!

Οι Ταραουμάρα είναι μία φυλή στο βόρειο Μεξικό που ξεχωρίζει για τις επιδόσεις της στο τρέξιμο. Τα μέλη της να έχουν το προσωνύμιο Ραραμούρι (σημαίνει αυτός που τρέχει γρήγορα), καθώς έπρεπε να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα ημερησίως είτε για να κυνηγήσουν είτε να επικοινωνήσουν με άλλες φυλές.

Στο βιβλίο του Christopher McDougall «Born to Run» περιγράφεται ιδανικά την καθημερινότητα αυτών των απίστευτων δρομέων, ενώ παρουσιάζει και τα σανδάλια που φορούσαν, τα οποία ήταν τόσο ελαφριά που ήταν σα να τρέχει κάποιος ξυπόλητος.

Η ιστορία τους, αναμένεται μάλιστα και με αγωνία στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας έχουν πλέον ολοκληρωθεί, τον εξαιρετικό Μάθιου Μακόναχι.

Ακολουθούν τέσσερα μυστικά των Ταραουμάρα, τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας για να γίνετε καλύτεροι.

Μην σπαταλάτε ενέργεια

Ο Αμερικανός δρομέας Scott Jurek παρατήρησε την φυλή των Ταραουμάρα από κοντά το 2006 και κατανόησε ότι οι κινήσεις τους ήταν αυτές που έπρεπε.

«Οταν έτρεχαν δεν σπαταλούσαν άσκοπα ενέργεια. Είχαν τον τέλειο διασκελισμό. Δεν είχαν κάποιο τρελό μυστικό. Απλά διατηρούσαν τον ρυθμό του τρεξίματος στα ιδανικά επίπεδα», σημείωσε ο θρυλικός δρομέας.

Ομαδικότητα

Οι Ταραουμάρα αγωνίζονταν πάντα ως ομάδα και όχι ατομικά. Η συνεργασία είναι ένας από τους βασικούς άξονες της καθημερινότητάς τους, όπως περιέγραψε και στο βιβλίο του ο McDougall, ενώ ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «προσπαθώ να τρέχω μαζί με φίλους όσο πιο συχνά μπορώ, καθώς όχι μόνο με κάνει να το απολαμβάνω περισσότερα, αλλά βελτιώνει και τις επιδόσεις μου».

Τρέξτε με ευχαρίστηση

Η Dana Richardson και η Sarah Zentz γύρισαν ένα ντοκιμαντέρ για τους Ταραουμάρα και είδαν ότι τόσο στον παραδοσιακό αγώνα των ανδρών (Rarajipari) όσο και στον αντίστοιχο γυναικείο (Ariweta) κυριαρχούσε η χαρά.

«Πέρα από την ομαδικότητα στους αγώνες τους ξεχώρισε και το γέλιο. Δεν ήταν μόνο μεταδοτικό, αλλά ήταν πηγή έμπνευσης. Οταν γύρισα στις ΗΠΑ και παρατηρούσα τα πρόσωπα των ανθρώπων όταν έτρεχαν έβλεπα δυστυχία και ταλαιπωρία. Δεν είναι η σωστή προσέγγιση του τρεξίματος, καθώς έτσι είναι πιο πιθανό να προκύψει κάποιος τραυματισμός», παραδέχτηκε η Richardson

Απλότητα

Μπορεί τριγύρω μας να τρέχουν άνθρωποι με ρολόγια που μετρούν τους παλμούς ή φορούν ειδικά παπούτσια για το τρέξιμο, όμως οι Ταραουμάρα τα πάνε μια χαρά και χωρίς αυτά.

«Στόχος είναι να τελειοποιήσουν την τεχνική τους, αλλά δεν βιάζονται. Εχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Λειτουργούν σαν καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για ένα άρτιο αποτέλεσμα ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που θα το πετύχουν», ανέφερε ο McDougall.

Διαβάστε ακόμα: Τραυματιζόμαστε γιατί δεν περπατάμε και δεν τρέχουμε ξυπόλυτοι!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας

Πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέτυχε έναν απαράμιλλο άθλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για να…τιμήσουν την επέτειο οι Active Monkeys έδωσαν το παρών στον φετινό ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας ξανασηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία με μια άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, λοιπόν, η ελληνική δρομική παρέα, οι γνωστοί πλέον Active Monkeys, μαζί με τους φίλους τους, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε ακόμη μια διεθνή διοργάνωση.

Οι Πορτογάλοι έχουν μια παροιμία που λέει «Quem não arrisca não petisca» (Όποιος δεν τολμά δεν γεύεται, δηλαδή όποιος δεν τολμά, δεν κάνει τίποτα στη ζωή του). Έτσι και οι Active Monkeys τόλμησαν και με το παραπάνω και γέμισαν το δρομικό τους δισάκι χιλιόμετρο χιλιόμετρο από την απαιτητική διαδρομή του αγώνα και εξαργύρωσαν στάλα στάλα ιδρώτα με χαμόγελα.

Παρά τις πρωτοφανείς για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους δρομείς, εμποδίζοντας μάλιστα πάρα πολλούς συμμετέχοντες από το να τερματίσουν, οι διακρίσεις δεν έλειψαν, αποδεικνύοντας πως η ευαρέσκεια για μια αθλητική συνήθεια δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί και με την επιτυχημένη απόδοση.

Συγκεκριμένα:

– Βασίλης Γαλάνης 1:23:44 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 287ος σε 8694 άντρες

– Φωτεινή Σκαρλάτου 1: 31:31 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 42η στις 4536 γυναίκες

– Θοδωρής Σουλελές 1:32:45 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 882ος  σε 8694 άντρες

– Ελένη Τσαντήλα 1:37:40 (προπονείται και με την ομάδα LCrew) 127η στις 4536 γυναίκες

Με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και συνάμα δυναμική και ακλόνητη πίστη στον στόχο τους, και οι 7 της παρέας ήταν υπέροχοι, συμμετέχοντας στην διαδρομή των 21χλμ. Είτε τρέχοντας γρήγορα είτε πιο αργά όλοι τερμάτισαν παρά την έντονη ζέστη με ένα αυθεντικό χαμόγελο.

Ποιοι είναι οι Active Monkeys

Όποιος λογίζεται ως δρομέας τους ξέρει… Σε κάποιο βουνό, σε κάποια άσφαλτο, σε κάποιο πλακόστρωτο, σε κάποιο άλσος, σε κάποιο βάθρο θα έχει δει τη φανέλα με το παιχνιδιάρικο μαϊμούδι, η οποία αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα μιας ομάδας παιδιών για τον δρομικό αθλητισμό.

Οι Active Monkeys είναι ο καθρέφτης της ιδέας του γιατί να γίνει κάποιος δρομέας. Γιατί ο δρομέας από τη στιγμή που δένει τα κορδόνια του και ξεκινάει το τρέξιμο αφήνει σε κάθε βήμα του στίγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει.

Δεν έχει σημασία αν θα τρέξει αργά ή γρήγορα, νικητής είναι και μόνο, που σηκώθηκε από τον καναπέ της δικαιολογίας και της ρουτίνας.

https://www.instagram.com/active.monkeys/

https://www.facebook.com/activemonkeysgr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks

x
Send this to a friend