“Born to Run”: Η Βίβλος των δρομέων

Όσοι τρέχουν δε διστάζουν να το ομολογήσουν: το τρέξιμο είναι εθιστικό. Διεγείρει το πνεύμα και το σώμα σε απίστευτο βαθμό. Παράλληλα, δρα ευεργετικά, εξασφαλίζοντας καλή υγεία, ήρεμη ζωή, ενώ νικά -κατά κράτος- το άγχος.
Ωραία μέχρι εδώ. Η ιστορία όμως έχει και «δράκο»: τους αναπόφευκτους τραυματισμούς. Ανάμεσα σε όσους, μετά από προπονήσεις, κατέληξαν σε ορθοπεδικό, σε αθλίατρο ή, ακόμη χειρότερα, στο χειρουργείο και αναρωτήθηκαν τι πήγε στραβά και τραυματίστηκαν, συγκαταλέγεται και ο Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ, ένας μάχιμος Αμερικανός δημοσιογράφος, πολεμικός ανταποκριτής του Associated Press και ερασιτέχνης δρομέας. 
Τον Ιανουάριο του 2001 ο ΜακΝτούγκαλ επισκέφθηκε εσπευσμένα το γιατρό του, σφαδάζοντας. Μια πρωινή χαλαρή προπόνηση, πέντε χιλιομέτρων, κατέληξε σε ένα αγωνιώδες μαρτύριο πόνου. Ο δημοσιογράφος αισθανόταν ότι ένας αόρατος παγοκόφτης διαπερνούσε το πέλμα του ποδιού του. Η εμπειρία ήταν τόσο βάναυσα αφόρητη,  ώστε να νομίζει ότι αιμορραγούσε ακατάσχετα, ενώ κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.
Ο γιατρός διέγνωσε σοβαρή κάκωση. Συμβούλευσε τον ΜακΝτούγκαλ να σταματήσει το τρέξιμο άμεσα, υποστηρίζοντας ότι αυτή η δραστηριότητα οδηγούσε στην απίστευτη κακοποίηση του σώματος του ασθενή του. Τότε ξεπήδησε το αυθόρμητο ερώτημα: «Μα γιατί πονάει το πόδι μου;» για να απαντηθεί ξερά «Γιατί το τρέξιμο σου κάνει κακό». Τα λόγια αυτά όμως οδήγησαν σε μια ακόμη ερώτηση «Γιατί μου κάνει κακό το τρέξιμο;» Η απάντηση ήταν φυσικά «Γιατί κάνει το πόδι σου να πονάει». Αυτός ο φαύλος κύκλος υπήρξε η αφορμή προκειμένου να ξεκινήσει  μια περιπέτεια, μια εκπληκτική αναζήτηση, μια μοναδική έρευνα, η οποία κατέληξε στη συγγραφή του βιβλίου «Born to Run».
Ο προβληματισμός του συγγραφέα ήταν σαφής, απλός, και απόλυτα οικείος σε όσους ασχολούνται με το τρέξιμο. Για την ακρίβεια πρόκειται, μάλλον, παράπονο. Πώς γίνεται σχεδόν όλα τα θηλαστικά του πλανήτη να μπορούν να βασίζονται στα πόδια τους για την επιβίωσή τους, ρε φίλε; Με ποιον τρόπο κάποιοι άνθρωποι – φωτεινές εξαιρέσεις που προκαλούν φθόνο- μπορούν να τρέχουν χωρίς να τραυματίζονται, ενώ κάποιοι άλλοι σέρνονται μόνο και μόνο επειδή ακουμπούν με τα πέλματά τους στο έδαφος (καταπίνοντας με τις φούχτες τα αντιφλεγμονώδη); 
Την απάντηση ο ΜακΝτούγκαλ αποφάσισε να την αναζητήσει στη φυλή των ιθαγενών Ταραουμάρα, η οποία ζει στο βορειοδυτικό Μεξικό και τυχαίνει να είναι ο λαός με τους καλύτερους δρομείς όλων των εποχών (το πραγματικό τους όνομα άλλωστε είναι Ραραμούρι, δηλαδή Λαός των δρομέων και το 2006 ο πληθυσμός τους ήταν 50.000- 70.000 ψυχές). Αυτοί οι ξεχασμένοι και ντροπαλοί ερημίτες, των άγριων αμερικανικών φαραγγιών, κατόρθωσαν να εξαλείψουν όχι μόνο την εγκληματικότητα, τη διαφθορά, τον πόλεμο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και το διαβήτη, τον καρκίνο, την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, τις καρδιοπάθειες και τα γηρατειά.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συναγωνίζονται τους εφήβους της φυλής σε μαραθώνιους πάνω στα βουνά, ενώ αντί για χρήματα χρησιμοποιούν μεγάλες λεκάνες με μπίρα από καλαμπόκι ή ανταλλάσουν πράξεις καλοσύνης. Σκληροί σαν τους αρχαίους Σπαρτιάτες, αλλά καλοσυνάτοι σαν Βούδες, οι Ταραουμάρα ανέκαθεν απέφευγαν την επιθετικότητα των κατακτητών της αμερικανικής ηπείρου τρέχοντας. 
Αυτό όμως που τσίγκλησε τον ΜακΝτούγκαλ ήταν ότι δεν πρόκειται για τους μοναχούς Σαολίν του τρεξίματος. Οι σκληραγωγημένοι ιθαγενείς μεθούν, δεν προσέχουν τη διατροφή τους, δεν κάνουν προπόνηση, ούτε προθέρμανση και στρέτσινγκ, φορούν παπούτσια που μετά βίας μοιάζουν με παπούτσια, τρέχουν πολύ περισσότερο και πιο γρήγορα σε ανώμαλους δρόμους και έχουν μηδενικό ποσοστό τραυματισμών. Και το κυριότερο; Τρέχουν επειδή το διασκεδάζουν.
Η ιστορία του «Born to Run» ξεκινά όταν  το περιοδικό Runner’s World  αναθέτει στον ΜακΝτούγκαλ να ανακαλύψει στα Μπαράνκας, αυτή την μυστηριώδη φυλή προκειμένου να έρθει στο φως το μυστικό του απίστευτου σφρίγους αυτών των ανθρώπων.
Εκείνος, στην προσπάθειά του αυτή, γνωρίζει τον οδηγό του, τον Καμπάγιο Μπλάνκο (Λευκό Άλογο) που είναι ο μόνος δυτικός άνδρας ο οποίος κατάφερε να κερδίσει επάξια την εμπιστοσύνη των ιθαγενών, ζώντας, τρέχοντας στην ερημιά όπως οι Ταραουμάρα και διατηρώντας ένα μυστήριο γύρω από το άτομό του, παρόμοιο με εκείνους. Μέσα από συγκλονιστικά παραστατικές περιγραφές του φυσικού τοπίου των Κόπερ Κάνιονς, αλλά και των συνηθειών της φυλής (αλησμόνητος ο τρόπος παρασκευής του ισκιάτε, ενός ενεργειακού ροφήματος αντάξιου της αμβροσίας), ο ΜακΝτούγκαλ κατορθώνει να αναδείξει τις διαφορές μεταξύ της σύγχρονης κουλτούρας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το τρέξιμο και του πολιτισμού αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι (με ελάχιστο εξοπλισμό και έγνοιες, όπως οι κυνηγοί της Νεολιθικής Εποχής) τρέχουν τόσο απλά και αυτονόητα, όσο ανασαίνουν.
Στις σελίδες του βιβλίου, αναβιώνουν παραστατικά οι προσπάθειες όλων όσων αποφάσισαν να εντάξουν την πολιτισμική σχέση των Ταραουμάρα με το τρέξιμο στις σύγχρονες αντιλήψεις, αλλά και των αθλητών που τόλμησαν να τρέξουν δίπλα τους, να τους συναγωνιστούν, να τους κερδίσουν επί ίσοις όροις σε σκληρούς υπερμαραθωνίους και πάνω από όλα να μάθουν από εκείνους.
Μέσα από τη διοργάνωση ενός φανταστικού υπερ-αγώνα, παρακολουθεί κανείς πως οι αντιλήψεις αυτών των ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν δραματικά τους συμμετέχοντες αθλητές. Το αποκορύφωμα είναι ο ίδιος ο ΜακΝτούγκαλ: αποφασίζει να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ταραουμάρα σε ότι αφορά στη διατροφή, στην ενδυνάμωση και στον τρόπο σκέψης. Και τελικά κατορθώνει να νικήσει τόσο τις απαγορεύσεις των γιατρών του, όσο και τα φαντάσματα του παρελθόντος (πόνος στον αχίλλειο, θλάση τρικεφάλου και πελματιαία απονευρωσίτιδα) και να αντιμετωπίσει τις μακρινές διαδρομές του στο τρέξιμο με ανυπομονησία, αντί για τρόμο. Με λίγα λόγια, ο συγγραφέας συνειδητοποιεί σταδιακά πλήρως αυτό που αποτελεί τον τίτλο του βιβλίου: ότι είναι γεννημένος για να τρέχει. Κι αυτό τον απελευθερώνει.
H ελληνική έκδοση του βιβλίου που κυκλοφόρησε από την Key Books
Η Telegraph σχολίασε ότι πρόκειται για τη Βίβλο της κοινότητας του τρεξίματος. Κι αυτό δε θα πρέπει να θεωρηθεί υπερβολή. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι το «Born to Run» έγινε παγκόσμιο best seller και θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Μάθιου ΜακΚόναχι. Ο ΜακΝτούγκαλ αφηγείται μια καθηλωτική ιστορία για μια μυστική φυλή και για υπεραθλητές στον μεγαλύτερο αγώνα τρεξίματος που (δεν) είδε ποτέ ο κόσμος, σε ένα ατελείωτο πηγαινέλα ανάμεσα στα επιστημονικά εργαστήρια του Χάρβαρντ και στις καυτές κοιλάδες της Βόρειας Αμερικής.
Και τα περιγράφει τόσο απλά όπως τα ζει. Για αυτό το λόγο ανοίγει με επιτυχία ένα κανάλι απρόσκοπτης επικοινωνίας με την ψυχή όλων όσων αγαπούν το συγκεκριμένο σπορ, ενώ ταυτόχρονα παροτρύνει κι όσους δεν το δοκίμασαν ποτέ, να το απολαύσουν. Είναι τέτοιο το ύφος και η αμεσότητά του, ο τρόπος που μιλά για τον πραγματικό κόσμο, χωρίς να δίνει κούφιες συμβουλές, ώστε όποιος δεν ταράχτηκε (δικαίως) με το έτσι κι αλλιώς αποστειρωμένο ύφος των αφηγήσεων του είδους «γράφω και αθλούμαι», με το «Born to Run» του Μακ Ντούγκαλ ενθουσιάζεται. Εννοείται ότι μετά τρέχει κιόλας.
Το βιβλίο «Born to Run» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις KEY BOOKS.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

«Πέφτει» το ρεκόρ διαδρομής στα 42195μ της Μεσσήνης!

Δύο ικανότατες κυρίες, η Ξένια Κατσιμάντου (γεν: 1984) της ΑΕ Μεσογείων «Αμεινίας» και η Ιουλία Παναγιωτοπούλου (γεν: 1994) του ΓΣ Αμαρουσίου υπόσχονται ότι ο ανταγωνισμός τους θα φέρει νέα επίδοση διαδρομής κατά την 17η έκδοση του Μαραθωνίου Μεσσήνης της ερχόμενης Κυριακής 7ης Απριλίου. Ισχύουν οι 3ω00:56, επίδοση την οποία πέτυχε η Ιουλία στον αγώνα του 2023! Οι οργανωτές, ο δήμος Μεσσήνης και ο ΣΑΜ, επιβραβεύουν την κατάρριψη με την πρόσθεση 500 ευρώ επί της αμοιβής (νίκη = 300 ευρώ).

Οποια την καταφέρει θα παραλάβει μετά τον τερματισμό της επιταγή με το συνολικό ποσό των 800 ευρώ. Ξένια ή Ιουλία; Έν αρχή ας γίνει καθαρό ότι η «κόντρα» συμβαίνει εντός πλαισίου συνεργασίας, ευγένειας και φιλίας! Η Ιουλία εν πολλοίς προσκάλεσε την Ξένια… Οι δυό τους συναντήθηκαν αγωνιστικά κατά τον «ημι» της Αθήνας της 10ης Μαρτίου. Το αποτέλεσμα = Ξένια 8η 1ω22:07 και Ιουλία 9η 1ω22:21.

Τον περασμένο Νοέμβριο συν – έτρεξαν κατά την 40η έκδοση του ΑΜΑ. Το αποτέλεσμα = Ιουλία 11η 2ω55:31 ΡΒ και Ξένια 14η 3ω02:14. Εντονος ανταγωνισμός προβλέπεται και στον αγώνα των ανδρών… Ο Παναγιώτης Καρούτζος (γεν: 1990), καταγόμενος από το Πολύλοφο Μεσσήνης θα υπερ – προσπαθήσει να ξεπεράσει τον…εαυτό του, δλδ τις 2ω29:16, τη δική του επίδοση διαδρομής (2022). Δύο συν – τρέχτες, ο Χρήστος Πουρναράς (γεν: 1983) και ο Κώστας Γαλανόπουλος (γεν: 1992), αμφότεροι δρομείς του ΓΣ Αμαρουσίου, είναι ικανοί να τρέξουν σε γρήγορο ρυθμό, δλδ να διεκδικήσουν τη νίκη και το ρεκόρ… Συμβάλλουν, έτσι ή αλλιώς, στον ανταγωνισμό!

Ο αγώνας των 42195μ καταγράφει ήδη ένα ρεκόρ = ξεπέρασαν τους 200 δρομείς οι έχοντες ολοκληρώσει την εγγραφή τους!!! Ο υψηλότερος αριθμός δρομέων σημειώθηκε πριν από ένα έτος… Τότε, την 2η Απρ 2023, τερμάτισαν 109 δρομείς ( = 95 άνδρες+14 γυναίκες) και 19 «ζευγάρια» στη σκυταλοδρομία. Την καλύτερη… επίδοση στο σύνολο (μαραθώνιος+10Κ+3Κ) κρατά η 14η έκδοση. Την 23η Μαρτίου 2019 τερμάτισαν συνολικά 897 δρομείς. Αναλυτικά – 42195μ: 104+12 σκυτ, 10Κ: 336 και 3Κ: 445. Εδώ: https://marathon.messini.gr με επιλογή «Αγώνες/Races» θα βρείτε την ηλεκτρονική «πύλη» των εγγραφών. Αυτή παραμένει ανοικτή έως και την Παρασκευή 5η Απρ.

Το κόστος συμμετοχής στο μαραθώνιο αναπροσαρμόζεται στα 30 ευρώ. Υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στον αγώνα των 3Κ και των 1000μ παιδιών κατά την ημέρα παράδοσης των bib, το Σάββατο 6η Απρ στο μέγαρο του Δημαρχείου επί της ΕΟ προς Πύλο από τις 10:00. Την ερχόμενη Πέμπτη 4η Απρ και στις 11:00 οι οργανωτές καλούν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στη συνέντευξη Τύπου (Δημαρχείο). Αυτή την 17η έκδοση του Μαραθωνίου Μεσσήνης υποστηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την αιγίδα τους προσέφεραν η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και η ΕΟΣΛΜΑ – Υ. Το δρομικό γεγονός έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την – Α. γρήγορη, ευχάριστη, επίπεδη διαδρομή, την πλέον ευνοική στην Ελλάδα και  ιδανική για την ΡΒ σας! – Β. εύκολη πρόσβαση και χαμηλές τιμές (πχ εγγραφή, διαμονή, διατροφή, κοκ) και  Γ. πλούσιες παροχές: πιο… πλούσιες δεν γίνεται!

Το πρόγραμμα – Πέμπτη 4η Απρ 11:00 συνέντευξη Τύπου μέγαρο Δημαρχείου – Σάββατο 6η Απριλίου 10:00 έως και 18:00 παραλαβή bibs στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου επί της ΕΟ Μεσσήνης/Πύλου – 18:00 πάστα party στον ίδιο χώρο – Κυριακή 7η Απριλίου κεντρική πλατεία Μεσσήνης – χώρος εκκίνησης 06:00 δυναμικό βάδισμα 42195μ 07:00 Μαραθώνιος δρόμος και σκυταλοδρομία 2×21097μ 09:30 10Κ 11:30  3Κ city run  12:00  1000μ παιδιών  12:15   υπαίθριο γεύμα επί της πλατείας 13:00  απονομές

Αμοιβές Μαραθωνίου: 

1ος και 1η από 300 ευρώ/2ος και 2η από 200 ευρώ/3ος και 3η από 100 ευρώ

Bonus +500 ευρώ στον επιτυχόντα νέα επίδοση διαδρομής –

Επιδόσεις διαδρομής

2ω29:16 Παναγιώτης Καρούτζος ΟΑΚ Αίγινας 2022

3ω00:56 Ιουλία Παναγιωτοπούλου ΓΣ Αμαρουσίου 2023

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

8ος Αγώνας Δρόμου Πόλης Παπάγου-Χολαργού «Τρέχουμε για τον αυτισμό»

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, σε συνεργασία με τον Κ.Ο. Χολαργού, με τη στήριξη τοπικών αθλητικών συλλόγων και εθελοντικών φορέων, διοργανώνουν τον 8ο Αγώνα Δρόμου Πόλης Παπάγου – Χολαργού «Τρέχουμε για τον αυτισμό» την Κυριακή 7 Απριλίου το πρωί, λίγες ημέρες μετά την παγκόσμια ημέρα αυτισμού που γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.

Η διοργάνωση που έχει αγαπηθεί και αγκαλιαστεί από όλους, δημότες Παπάγου-Χολαργού αλλά και άλλων Δήμων, για τρίτη χρονιά είναι αφιερωμένη  στον αυτισμό και κυρίως στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού καθώς και τη συμβολή στην αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Το βασικό γεγονός της διοργάνωσης θα αποτελέσουν οι αγώνες δρόμου αποστάσεων 5 και 10χλμ που θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Κυριακής 7 Απριλίου 2024, με εκκίνηση στις 10:30 από το Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού (Λεωφ. Περικλέους) και σε ασφαλή διαδρομή που θα διαμορφωθεί εντός του προαστίου.

Η έναρξη της διοργάνωσης θα δοθεί νωρίτερα (10:00) με την παιδική διαδρομή 1χλμ, όπου θα συμμετάσχουν και παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Οι αγώνες θα έχουν ηλεκτρονική χρονομέτρηση/κατάταξη, αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα, νερό και σνακ.

Τρέχουμε για τον Αυτισμό

Όλα τα έσοδα της διοργάνωσης θα διατεθούν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των τμημάτων μπάσκετ «Champs» του ΚΟ Χολαργού, με παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Στο κλείσιμο της διοργάνωσης θα καλεστούν όλοι οι παρευρισκόμενοι να αφήσουν το στίγμα τους, σαν ένδειξη συμπαράστασης, την παλάμη τους, σε ένα μεγάλο μουσαμά με τα χρώματα του αυτισμού.

Η προκήρυξη του αγώνα θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσουν και οι εγγραφές

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπείτε στα:

site: www.dpapxol.gov.gr και www.holargosbc.gr

facebook: https://www.facebook.com/papxol και https://www.facebook.com/holargosbc

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend