Το νέο μετάλλιο του Μαραθωνίου Αθήνας με την υπογραφή σπουδαίων δημιουργών

Γυρίζει σελίδα ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Από φέτος και για επόμενα οκτώ χρόνια- έως το 2026 – θα υποδέχεται στον τερματισμό τους χιλιάδες δρομείς όλων των αγώνων με ένα καινούριο μετάλλιο,

στο οποίο θα καταγράφεται και μια διαφορετική κομβική στιγμή από την πλούσια παγκόσμια ιστορία του σπουδαίου Ολυμπιακού αγωνίσματος και βεβαίως τις ελληνικές ρίζες του.

Το νέο μετάλλιο, στη μία όψη του οποίου θα απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και στην άλλη θα φιλοξενούνται κάθε χρονιά γεγονότα-ορόσημα της γέννησης και εξέλιξης του Μαραθωνίου από σπουδαίους διακεκριμένους εικαστικούς, παρουσιάστηκε σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Γκίκα παρουσία των δημιουργών του, Αλέκου Φασιανού, Κώστα Βαρώτσου και Σπύρου Κίζη.

Οι δύο πρώτοι καλλιτέχνες με τους οποίους ξεκινά το συγκεκριμένο εγχείρημα ο ΣΕΓΑΣ είναι ο Αλέκος Φασιανός για το 2019, ο οποίος και αποτύπωσε τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Το 2020 θα ακολουθήσει ο Ημεροδρόμος, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα με την υπογραφή του Κώστα Βαρώτσου. Στο μετάλλιο του 2021, με θέμα τη γέννηση του αθλήματος του Μαραθωνίου στο πλαίσιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα, θα δημιουργήσει τη δική του εικαστική σύνθεση ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.

«Πρόκειται για την πιο ξεχωριστή συνέντευξη που έχουμε δώσει ποτέ. Είναι ξεχωριστή και ως προς την θεματολογία της, αλλά και βεβαίως γιατί έχουμε την τιμή και την χαρά να έχουμε δίπλα μας δύο σπουδαίους δημιουργούς, τον κ. Αλέκο Φασιανό και τον Καθηγητή Κώστα Βαρώτσο, δύο ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την τέχνη στην Ελλάδα.

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, όπως γνωρίζετε, είχε όλα αυτά τα χρόνια ένα πολύ ωραίο μετάλλιο, που συγκέντρωσε θετικά σχόλια από δρομείς σε όλο τον κόσμο. Όταν σκεφτήκαμε να αλλάξουμε το μετάλλιο, το οποίο αποτελεί το ενθύμιο κάθε δρομέα, προβληματιστήκαμε, διότι για να αντικαταστήσουμε κάτι καλό θα πρέπει να πάμε σε κάτι πολύ καλύτερο.

Δουλέψαμε πάνω σε αυτό σχεδόν δύο χρόνια. Τελικά καταλήξαμε στην ιδέα του γενικού συντονιστή του Μαραθωνίου, Μάκη Ασημακόπουλου, σε ένα μετάλλιο με χρονική διάρκεια και συνέπεια. Επιλέξαμε ένα μετάλλιο οκταετούς διάρκειας, αρχικά διότι είναι οκτώ τα γράμματα της λέξης Marathon και επειδή το 2026 θα έχουν συμπληρωθεί 130 χρόνια από τον πρώτο Μαραθώνιο. Η μία όψη να παραμένει ίδια και στην άλλη να υπάρχει κάθε χρόνο η απεικόνιση ενός σημείου σταθμού στη γέννηση και στην πορεία του μαραθωνίου δρόμου, από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα.

Το πρώτο μετάλλιο θα έχει την απεικόνιση της “Μάχης του Μαραθώνα” από τον Αλέκο Φασιανό και συνεχίζουμε το 2020 με τον “Ημεροδρόμο”, όπου δημιουργός θα είναι ο Κώστας Βαρώτσος. Και οι δύο προσφέρουν το έργο τους στον ΣΕΓΑΣ στον ΑΜΑ στο παγκόσμιο δρομικό κίνημα είναι οι πιο σημαντικοί εθελοντές μας για αυτή τη χρονιά. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους δημιουργούς. Είμαι βέβαιος πως το μετάλλιο θα συγκεντρώσει την προσοχή της δρομικής κοινότητας και των δρομέων και θα αποτελέσει σύντομα συλλεκτικό αντικείμενο. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του νέου αυτού μεταλλίου”, ήταν τα λόγια του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλου με τα οποία υποδέχτηκε όσους αφιλοκερδώς εργάστηκαν για την υλοποίηση του νέου αυτού εγχειρήματος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Κώστας Βαρώτσος, δήλωσε: “Ευχαριστώ τον ΣΕΓΑΣ για την πολύ τιμητική πρόταση να φτιάξουμε το μετάλλιο του Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού. Είμαστε άνθρωποι της πράξης. Ο Μαραθώνιος δεν αφορά μόνο τον δρομέα που συμμετέχει, μεταφέρει το μήνυμα που είναι “διαγώνιο” και αφορά όλη τη διαστρωμάτωση της ζωής του. Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες όλοι οι καλλιτέχνες να είμαστε μέρος της ζωής. Να μην είναι η τέχνη απομονωμένη σε ατελιέ, και σκοτεινές τρύπες. Η τέχνη είναι μέρος της καθημερινότητας και της ζωής μας. Αυτή η πρόκληση είναι σημαντική καθώς συμβάλλουμε και εμείς σε αυτή την μεγάλη εκδήλωση του Μαραθωνίου που ενώνει στην Αθήνα όλο τον πλανήτη.

Το μεγαλειώδες στον Μαραθώνιο είναι πως κάθε ένας που συμμετέχει “κουβαλάει” χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του δικού του πολιτισμού. Χιλιάδες λοιπόν άνθρωποι, χιλιάδες πολιτισμοί, τρέχουν ενωμένοι σε ένα κοινό στόχο. Ο συμβολισμός είναι συγκλονιστικός. Μετέχουν στον Μαραθώνιο όλα τα θραύσματα της ιστορίας. Και δηλώνουν ότι είναι ζωντανά. Είναι ακόμα ενεργά. Αυτός είναι ο συμβολισμός του Μαραθωνίου”.

Ο σχεδιαστής του νέου μεταλλίου, Σπύρος Κίζης, δήλωσε: “Προ πενταετίας ήταν η δική μου πρώτη επαφή με το Μαραθώνιο, όταν ένας πολύ καλός μου φίλος ανακοίνωσε πως θα τρέξει . Μέχρι τότε δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με το θεσμό. Όταν τερμάτισε τον είδα καταϊδρωμένο με το μετάλλιο στο στήθος. Η συγκίνηση και η ικανοποίηση ήταν έκδηλες στα μάτια του. Κοίταξα γύρω μου και όλοι οι άνθρωποι, από αθλητές ως απλοί δρομείς, είχαν την ίδια χαρά και συγκίνηση στο βλέμμα τους. Μετά από καιρό, βλέποντας το μετάλλιο στο γραφείο μου, σκέφτηκα πως θα μπορούσαμε να το εξελίξουμε ώστε να πάρει μια πιο σύγχρονη μορφή. Ήρθα σε επαφή με τον κ. Ασημακόπουλο, ο οποίος με έφερε σε επαφή με την ηγεσία του ΣΕΓΑΣ. Τους ευχαριστώ πολύ που μου έδωσαν την ευκαιρία. Είναι ένα εγχείρημα που έγινε από μια πηγαία θέληση να γίνει μια δωρεά στο θεσμό αυτό. Φυσικά με την εξαιρετική ιδέα του ΣΕΓΑΣ να αποκτήσει μια υπεραξία το μετάλλιο βάζοντας από την πίσω πλευρά τα έργα των εξαίρετων καλλιτεχνών, η τιμή για εμένα είναι μεγαλύτερη”.

Το κάθε μετάλλιο της σειράς έχει διάμετρο 7εκ., είναι κατασκευασμένο από κράμα ψευδαργύρου (zinc) και ζυγίζει περίπου 120 γραμμάρια. Στη μία όψη του αναγράφονται το έτος, το όνομα του αγώνα και η λέξη “FINISHER”, ενώ υπάρχει και διαθέσιμος χώρος ώστε οι τερματίζοντες δρομείς να έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν το όνομα και την επίδοσή τους. Το μετάλλιο θα διατίθεται (όροι και προϋποθέσεις θα ανακοινωθούν) και σε συλλέκτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ένδειξη “COLLECTOR” (αντί του “FINISHER”). Η εταιρεία Medal Time (Ολλανδία) έχει την ευθύνη της παραγωγής του μεταλλίου συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης των ανάγλυφων και εγχάρακτων στοιχείων στις επιφάνειες του.

 

Κάθε χρόνο, θα χαράσσεται πάνω στο μετάλλιο και ένα διαφορετικό από τα οκτώ γράμματα της λέξης “MARATHON” ώστε το 2026, στην επέτειο των 130 χρόνων του Μαραθωνίου, να έχει δημιουργηθεί ολόκληρη η λέξη και ταυτόχρονα μία μοναδική συλλογή για τους δρομείς και τους συλλέκτες, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Στην ανανέωση της εικόνας και της θεματολογίας του μεταλλίου του Μαραθωνίου της Αθήνας συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι εικαστικοί, η πλήρης λίστα με τα ονόματα των οποίων, όπως έχει ήδη διαμορφωθεί, θα ανακοινωθεί προσεχώς από τον ΣΕΓΑΣ.

Η Θεματολογία – 2500 και πλέον χρόνια Ιστορίας πάνω σε μία συλλογή οκτώ μεταλλίων

2019: η εμβληματική Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.), από την οποία ξεκίνησαν όλα.

2020: ο θρυλικός οπλίτης-ημεροδρόμος, ο οποίος μετέφερε το νικητήριο μήνυμα από το πεδίο της μάχης του Μαραθώνα στην Αθήνα.

2021: η γέννηση του Μαραθωνίου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896

2022: η περίοδος της οριστικοποίησης των 42.195μ. από την IAAF, ως επίσημης απόστασης του Μαραθωνίου (1908-1921)

2023: ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, ο πρώτος μαραθώνιος μαζικής συμμετοχής στην Αμερική και τον κόσμο (1897) και η μεγάλη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη το 1946, αφιερωμένη στην αγώνα της μεταπολεμικής Ελλάδας για επιβίωση και ανασυγκρότηση.

2024: η δημιουργία λαϊκών, μαζικών Μαραθωνίων αγώνων προς στήριξη της παγκόσμιας ειρήνης και φιλίας, αλλά και δράσεων όπως η θρυλική πορεία ειρήνης του Γρηγόρη Λαμπράκη (1952-1963)

2025: η σημαντική συμβολή της Αφρικής στην ανάπτυξη του Μαραθωνίου Δρόμου (1960-2019), μέσω των πολύ μεγάλων διακρίσεων των μαραθωνοδρόμων και δρομέων μεγάλων αποστάσεων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα όπως οι διπλοί Ολυμπιονίκες Abebe Bikila και Haile Gebrselassie και ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ ELiud Kipchonge.

2026: οι εμβληματικές του προσωπικότητες της ανάπτυξης του Μαραθωνίου Γυναικών (1966-1984), όπως η Bobbi Gibbs και Katherine Switzer (ΗΠΑ), και οι Ολυμπιονίκες Rosa Mota (Portugal) και Joan Benoit-Samuelson (ΗΠΑ).

Οι Δημιουργοί

Ο Αλέκος Φασιανός είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν και τη διεθνή σκηνή καθώς το έργο του είναι αναγνωρίσιμο από τη Νέα Υόρκη έως το Τόκιο και για το λόγο αυτό οι δημιουργίες του έχουν ενταχθεί σε μεγάλα μουσεία και συλλογές.

Από την πρώτη στιγμή που ο ΣΕΓΑΣ τον προσέγγισε ώστε να γίνει συμμέτοχος στο όραμα για τη δημιουργία μία σειράς μεταλλίων του Μαραθωνίου Αθήνας, ο 84χρονος δημιουργός ήταν θετικός. Καλοδέχτηκε τους εκπροσώπους του ΣΕΓΑΣ στο ατελιέ του και δέχτηκε χωρίς περιστροφές να είναι εκείνος που θα εγκαινιάσει τη νέα αυτή πρωτοβουλία. Η θετική του ανταπόκριση δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την αρχαιότητα και τα θέματα που πηγάζουν από εκείνη την ιστορική περίοδο, καθώς ως παιδί μεγάλωσε μέσα στην Αρχαία Αγορά επειδή ο παππούς του ήταν ο εφημέριος της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου. Όπως μας αποκάλυψε, οφείλεται και στο γεγονός ότι ο ίδιος τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τον αθλητισμό, καθώς έχει υπάρξει και αθλητής της ενόργανης γυμναστικής με ιδιαίτερη επίδοση στους κρίκους.

Ο εικαστικός με την ιδιαίτερα χαρακτηριστική γραφή, που διακρίνεται για την προτίμησή του στα ανθρωποκεντρικά θέματα και την αγάπη του για την Ελλάδα και ο οποίος στην εξηκονταετή καριέρα του μετρά περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, διακρίσεις και βραβεία, τιμά με το έργο του και τον Μαραθώνιο Αθήνας. Δημιουργεί μια σύνθεση για ένα μετάλλιο που θα φτάσει στο στήθος των 60.000 δρομέων οι οποίοι θα τερματίσουν στους αγώνες της διοργάνωσης του Μαραθωνίου Αθήνας 2019 και στα χέρια ακόμη περισσοτέρων οι οποίοι, ως συλλέκτες, θα θελήσουν να το αποκτήσουν, στο παρόν ή στο μέλλον, προκειμένου να συνδεθούν με τη μοναδική ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου.

O Kώστας Βαρώτσος είναι ένας από τους γλύπτες που άλλαξαν τη σχέση του κοινού με τη γλυπτική στον δημόσιο χώρο μέσα από τον εμβληματικό Δρομέα του. Με πρώτη ύλη του κυρίως το γυαλί ο εικαστικός που έχει σπουδάσει ζωγραφική και αρχιτεκτονική ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τον διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα στο έργο τέχνης και τον θεατή και στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλης κλίμακας γλυπτικές παρεμβάσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ έχει εκθέσει σε σχεδόν όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, του Σάο Πάουλο και η Documenta. Πολυβραβευμένος και καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με περισσότερες από 40 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε 45 χρόνια εικαστικής διαδρομής ο 64χρονος καλλιτέχνης με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκε την πρόταση του ΣΕΓΑΣ να σφραγίσει με την υπογραφή του το μετάλλιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας για το 2020 και να αποτυπώσει με τον δικό του τρόπο τον θρυλικό Ημεροδρόμο, τον Αθηναίο μαχητή που μετέφερε το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα στο άστυ και ξεψύχησε αναφωνόντας “Νενικήκαμεν”.

”ÙÈ„ÏȸÙıÔ ·¸ ÙÁÌ ·ÒÔıÛfl·ÛÁ ÏÂÙ·ÎflÔı „È· ÙÔÌ ·ıËÂÌÙÈ͸ Ï·Ò·Ë˛ÌÈÔ ÙÁÚ ¡ËÁÌ·Ú,ÛfiÏÂÒ· ·¸ ÙÔÌ ”≈√¡”, ƒÂıÙ›Ò· 4 ÕÔÂÏ‚ÒflÔı 2019 (EUROKINISSI/á— œ” ◊œ’∆œ’—«”

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή σχέση με το κοινό καθώς μέσα από τη ζωγραφική του προχωρά σε έναν ρεαλιστικό σχολιασμό κοινωνικών, πολιτικών και πολιτισμικών φαινομένων της σημερινής εποχής, με αναφορές στην Ιστορία, στην ελληνική αρχαιότητα, στην ευρωπαϊκή τέχνη και σε αυτοβιογραφικές μνήμες. Άλλοτε με λάδι κι άλλοτε με χρωματιστά μολύβια, με ακρυλικά, με κάρβουνο, ή ακόμη και χρήση της φωτογραφικής εικόνας και της ενσωμάτωσης τρισδιάστατων αντικειμένων στα έργα του ο 74χρονος εικαστικός δημιουργεί το δικό του ζωγραφικό σύμπαν από το οποίο μια χαρακτηριστική εικόνα σχηματίζουν οι χιλιάδες καθημερινά επιβάτες του Μετρό, που περνούν από τον σταθμό “Σύνταγμα” ο οποίος και κοσμείται με το σύνθετο έργο του “Σταθμός Ειρήνη”. Με σπουδές χαρακτικής στην Αθήνα και στο Μόναχο ο Γιάννης Ψυχοπαίδης που έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος των Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών, έχει διατελέσει καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και έχει δει τη δουλειά του εκτεθειμένη σχεδόν σε όλο τον κόσμο χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησε θετικά στην πρόταση του ΣΕΓΑΣ. Κι είναι εκείνος που θα υπογράψει το μετάλλιο του 2021 με θέμα τη “Γέννηση του Μαραθωνίου”, ενός σπουδαίου αγωνίσματος που δημιουργήθηκε με αφορμή τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα και έχει τις ρίζες του στην κλασική αρχαιότητα.

Ο Σπύρος Κίζης είναι σχεδιαστής βιομηχανικών προϊόντων και συνιδρυτής του σχεδιαστικού και αρχιτεκτονικού γραφείου KIZI Design Studio, που δραστηριοποιείται για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες στον χώρο της αρχιτεκτονικής και πιο πρόσφατα στον τομέα των προϊόντων και των επίπλων. Με σπουδές στη σχεδίαση προϊόντων και συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μεταπτυχιακή ειδίκευση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο Σπύρος Κίζης έχει κερδίσει πλήθος διακρίσεων και η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες εκθέσεις μεταξύ άλλων στο Λονδίνο, το Μιλάνο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η αλλαγή της εικόνας του μεταλλίου του Μαραθωνίου Αθήνας αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση στην οποία ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερο ζήλο με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα λιτό και σύγχρονο μετάλλιο που αναδεικνύει το πρόσωπο του Αυθεντικού Μαραθωνίου στον 21ο αι.

Φωτογραφικό υλικό – διαθέσιμο προς δημοσίευση – στη σελίδα eurokinissi.gr στην ενότητα Δελτία Τύπου ή εδώ

 

 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Με απόλυτη επιτυχία το 3ο Evrytania Trail Races

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Evrytania Trail Races που διοργανώθηκε για τρίτη φορά στα βουνά της Νότιας Ευρυτανίας με επίκεντρο τα χωριά Αμπλιανη, Δομνίστα, Κρίκελλο, Σκοπιά Στάβλοι.

Οι συμμετέχοντες στη διοργάνωση, περίπου 450 αθλητές όλων των ηλικιών, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το Evrytania Trail Races διεξήχθη το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 22-23 Ιουνίου 2024 και περιλάμβανε 6 αγώνες, 60K, 46Κ, 30Κ, 20Κ , 12K, 6Κ & το EVRYTANAKI.

Η άψογη διοργάνωση, το δυνατό χειροκρότημα των ντόπιων στις πλατείες παραδοσιακών χωριών, το ζεστό χαμόγελο και η ευγένεια των εθελοντών, σε συνδυασμό με τα ελατοσκέπαστα μονοπάτια, το μαλακό τερέν σαν χλοοτάπητας και ο μοναδικός Κρικελλοπόταμος, θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη τους.

Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο Δήμος Καρπενησίου.

evrytania trail races

«Evrytania Trail Races» 6 χλμ.

– Ο αγώνας «Evrytania Trail Races» 6 χλμ. διεξήχθη το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 17:30 με αφετηρία το χωριό Κρίκελλο και τερματισμό το χωριό Στάβλοι.

– Στους άνδρες την πρώτη θέση κατέκτησε ο Θεοχάρης Πέτρος με 40:06, τη δεύτερη ο Ιατρόπουλος Κωνσταντίνος με 43:47 και την τρίτη ο Αποστόλου Ηλίας με 47:56.

– Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέκτησε η Μαργαρίτα Κεφαλίδου με χρόνο 1:10:52. Δεύτερη ήταν η Καπετανάκη Θάλεια με 1:12:50 και τρίτη η Γιαννοπούλου Βασιλική με 1:13:18.

 «Evrytania Trail Races» 12 χλμ.

– Ο αγώνας «Evrytania Trail Races» 12 χλμ. διεξήχθη το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 17:00 με αφετηρία το χωριό Κρίκελλο και τερματισμό το χωριό Στάβλοι.

– Στους άνδρες την πρώτη θέση κατέκτησε ο Πετρούτσος Στέλιος με 1:19:41. Δεύτερος ήταν ο Μαντζιούτας Αντώνης με 1:22:57 και τρίτος ο Ούλμερ Μιχάλης Αλέξης με 1:28:08.

– Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέκτησε η Φωτοπούλου Ελένη με 1:43:33, τη δεύτερη η Αναγνωστάκη Δήμητρα με 1:45:33 και την τρίτη η Καλαματιανού Ιωάννα με 1:45:38.

evrytania trail races

«Evrytania Trail Races» 60K, 46K, 30K, 20K, EVRYTANAKI

Οι αγώνες «Evrytania Trail Races» 60K, 46K, 30K ,20K και EVRYTANAKI διεξήχθησαν την Κυριακή 23 Ιουνίου από τις 07:00, με αφετηρία και τερματισμό τη Δομνίστα.

Οι νικητές

60 χλμ.
– Στους άνδρες την πρώτη θέση κατέκτησε ο Πατεράκης Γιώργος με 6:50:48, τη δεύτερη ο Μυλωνάκης Νίκος με 7:38:12 και την τρίτη ο Βρύνιος Θανάσης με 8:03:27.
– Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέκτησε η Φούντα Κωνσταντίνα με 11:01:10, τη δεύτερη η Ζαχαράκη Αγγελική με 11:40:33 και την τρίτη η Σταμούλη Μαρία με 11:58:08.

46 χλμ.
– Νικητής στους άνδρες ήταν ο Μιχαλόπουλος Παύλος με 7:46:57. Ακολούθησαν οι Σιταράς Ανδρέας με 8:09:50 και Παπαντωνίου Χρήστος με 8:37:54.
– Πρώτη γυναίκα ήταν η Αλεξάνδρα Παναγιώτου με 8:27:24. Δεύτερη η Καρζή Αλεξάνδρα με 8:37:53 και τρίτη η Procter Kassandra με 9:23:49.

30 χλμ.
– Πρώτος στους άνδρες ήταν ο Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκης με 3:16:09. Δεύτερος ο Μπαλτατζής Χρήστος με 3:19:11 και τρίτος ο Ιωάννης Μαριόλας με 3:26:57.
– Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέκτησε η Beka Eva με 3:47:24, τη δεύτερη η Μπουραζέρη Ευγενία με 4:26:52 και την τρίτη η Δελημήτσου Στεφανία με 4:40:39.

20 χλμ.
– Στους άνδρες την πρώτη θέση κατέκτησε ο Πετρούτσος Στέλιος με 2:02:55, τη δεύτερη ο Sakkas Christos με 2:02:55 και την τρίτη ο Μάρτος Αγγελος με 2:12:12.
– Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέκτησε η Ρήγα Μαριάννα με 2:50:55, τη δεύτερη η Ζάχου Ιουλία με 2:54:03 και την τρίτη η Λαμπαδιάρη Αθανασία με 3:01:56.

Στο EVRYTANAKI όλοι οι μικροί αθλητές έτρεξαν με την ψυχή τους και διασκέδασαν.

Δείτε όλα τα αποτελέσματα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Με ρεκόρ συμμετοχών σε όλα τα αγωνίσματα, οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 8ο Αγώνας Δρόμου “Το Πέρασμα του Απ. Παύλου”

Με νέο ρεκόρ συμμετοχών συνολικά, στο μεγάλο αγώνα δρόμου και τα παράλληλα αγωνίσματα αλλά και με αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 8ος αγώνας δρόμου «Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου». Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 με αφετηρία τον Ιερό Ναό Απ. Παύλου (Κεντρική Πλατεία Μεθώνης) και τερματισμό την Αρχαία Πύδνα.

Με την συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ολοκληρώθηκε ο 8ος Αγώνας Δρόμου «Το Πέρασμα Του Απ. Παύλου». Ο αγώνας διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού και τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Δρομέων Ν. Πιερίας «ΖΕΥΣ» ενώ τελέστηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος μισή ώρα πριν την έναρξη του μεγάλου αγώνα δρόμου, δόθηκε εκκίνηση στον παιδικό αγώνα, με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών από την ευρύτερη περιοχή. Παιδιά όλων των ηλικιών τερμάτισαν καταχειροκροτούμενα από γονείς, δρομείς και άλλους παρευρισκόμενους.

RUN_0720.jpg

Σε ό,τι αφορά τον μεγάλο αγώνα δρόμου, άτομα όλων των ηλικιών απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες του εξωτερικού (όπως Ολλανδία, Γερμανία και Βαλκανικές χώρες),  άτομα με ειδικές ικανότητες, βρέθηκαν στην αφετηρία, στον Ιερό Ναό Απ. Παύλου Μεθώνης (Κεντρική Πλατεία Μεθώνης) και διανύοντας μία απόσταση 10.000 μ. τερμάτισαν στην Αρχαία Πύδνα.

Την εκκίνηση έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος μαζί με τον Δήμαρχο Πύδνας Κολινδρού κ. Χρήστο Κομπατσιάρη. Παρέστησαν επίσης η Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μεθώνης, Τουρισμού και Ακτών κ. Μαρία Ναβροζίδου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Πύδνας Κολινδρού κ. Δημήτρης Κοεμτζής, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Στυλιανός Χλεμές, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Ηλίας Πολύζος όπως και ο Πρόεδρος του ΑΠΣ Δρομέων Ν. Πιερίας κ. Δημήτριος Γκόγκος.

Ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος καλωσόρισε όλους τους δρομείς που τίμησαν με την συμμετοχής τους τον αγώνα, ενώ ευχαρίστησε τους επικεφαλής των εμπλεκομένων φορέων για τη συμβολή τους στη άρτια διεξαγωγή της διοργάνωσης. « Η μεγάλη συμμετοχή αθλητών από κάθε γωνιά της Ελλάδος και όχι μόνο, αποτυπώνει την  διαρκή προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη του τόπου και του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου στη περιοχή», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης. Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε στη συμμετοχή των μικρών παιδιών στον παιδικό αγώνα, τονίζοντας χαρακτηριστικά « τα παιδιά είναι το μέλλον μας, η μεγάλη συμμετοχή στον παιδικό αγώνα, μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για τη συνέχεια».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού κ. Χρήστος Κομπατσιάρης ευχαρίστησε τους δρομείς για την παρουσία τους και δήλωσε ότι ο  Δήμος Πύδνας – Κολινδρού θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω αναβάθμιση του αγώνα, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο». Παράλληλα έκανε αναφορά και σε μελλοντικές δράσεις στη κατεύθυνση της γενικότερης προβολής του τόπου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους τοπικούς φορείς,  τους εθελοντές και όλους όσοι βοήθησαν για την διεξαγωγή του αγώνα δρόμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ζεστό χειροκρότημα των θεατών έλαβε η Ελευθερία Ναβροζίδου  η οποία έλαβε μέρος στον αγώνα με αναπηρικό αμαξίδιο.

Νικήτριες του αγώνα (Γενική Κατάταξη):

1η Φωτεινή Ηλιάδου Α.Σ. Ο Βερης – Makridis Τeam με 50:06

2η Βαλετίνη Τήλιου Α.Π.Σ. ΤΡΙΑΣ με 51:31

3η Κυριακή Κακαμούκα Ανεξάρτητη με 51:41

RUN_1840.jpg

Νικητές του αγώνα (Γενική Κατάταξη):

1ος Αθανάσιος Παπαδόπουλος Σύλλογος Δρομέων Κοζάνης με 36:00

2ος Πέτρος Μηνάς Minas coaching με 39.28

3ος Χρήστος Καραπουλιτίδης Α.Σ. Ο Βέρης – Μakridis Team με 40.24

RUN_1732.jpg

Κατά τον τερματισμό των δρομέων παρέστησαν ο Βουλευτής Ν. Πιερίας κ. Ξενοφών Μπαλιαράκος, η εκπρόσωπος του Βουλευτή Ν. Πιερίας Σπύρου Κουλκουδίνα κ. Μαρία Κριθαρά, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κατερίνης κ. Μιχάλης Γεωργιάδης οι οποίοι και απένειμαν μετάλλια σε τερματίσαντες αθλητές. Επίσης παρέστησαν Πρόεδροι γειτονικών Κοινοτήτων του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.

RUN_0976.jpg

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά:

  • Τον Διοικητή του Α.Τ. Πύδνας – Κολινδρού κ. Γρηγόριο Κατσαρό  και όλη την αστυνομική δύναμη που συνέβαλε καθοριστικά στην ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.
  • Τους Αντιδημάρχους Δήμου Πύδνας – Κολινδρού κ. Μαρία Ναβροζίδου και Δημήτρη Κοεμτζή .
  • Τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάλου π. Γεώργιο Μιάουρα και της Ενορίας Αποστόλου Παύλου Μεθώνης π. Ευάγγελο Καρακάση.
  • Τις κυρίες του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου Μακρυγιάλου.
  • Τον Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Μεθώνης κ. Θωμά Γαβριηλίδη.
  • Τον Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Μακρυγιάλου κ. Σταύρο Κάβουρα.
  • Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Πιερίας και ιδιαίτερα την κ. Ευπραξία Δουλγκέρη.
  • Το ΑΛΦΑ Νεφρολογικό Κέντρο Κατερίνης για την διάθεση του ασθενοφόρου.
  • Το Σώμα Εθελοντών, Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Παράρτημα Κατερίνης).
  • Τον Ιατρικό Σύλλογο Κατερίνης και ιδιαίτερα του Ιατρό του αγώνα κ. Δημήτριο Παγωνίδη.
  • Τον Εθελοντικό Σύλλογο Μεθώνης «Η Κυψέλη» και ιδιαίτερα την Πρόεδρο κ. Χαρά Τσιτσοπούλου και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Τον υπεύθυνο πρώτου σταθμού υδροδοσίας κ. Κώστα Καλογεράκη.
  • Τον Φιλανθρωπικό Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Μακρυγιάλου «Η Στέγη της Αγάπης».
  • Την Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Ν. Πιερίας.
  • Τον Αθλητικό Σύλλογο Ν. Αγαθούπολης ΝΟΝΑΜ
  • Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Αγαθούπολης «Οι Αγάθωνες»
  • Τον Αιμοδοτικό Σύλλογο Π. Ελευθεροχωρίου «η Αγάπη» και ιδιαίτερα το μέλος κ. Γιώργο Σαλπιγγίδη
  • Τον Αθλητικό  Γυμναστικό Σύλλογο Μακρυγιάλου «ΚΕΡΑΥΝΟΣ».
  • Τον Ποντιακό Σύλλογο Σφενδάμης «Ο Πυρρίχιος».
  • Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Π. Ελευθεροχωρίου «Κοινότητα Νέων».
  • Τον Σύλλογο Γυναικών Π. Ελευθεροχωρίου
  • Τους υπαλλήλους της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και του Δήμου Πύδνας Κολινδρού όπως και τον αρχαιοφύλακα της Αρχαίας Πύδνας κ. Θανάσης Γκιουλμεντάνογλου.
  • Ευχαριστίες απευθύνονται σε όλους τους μεμονωμένους εθελοντές που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία του αγώνα αλλά και σε όλους τους δημοσιογράφους (ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο) που προέβαλαν τον φετινό αγώνα.

Για τις χορηγίες, ευχαριστίες απευθύνονται στους:

  • Στην Κάβα Ποτών Ιωακειμίδου Μαρία από Κατερίνη.
  • Την εταιρεία Dole για τις μπανάνες που προσέφερε.
  • Καθώς και όλους τους ανώνυμους χορηγούς.

Όλοι οι παραπάνω φορείς θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Μακρύγιαλο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend