Τι τρώμε πριν τον Μαραθώνιο, τα 10χλμ και τα 5χλμ

Είναι αλήθεια ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ενέργειας τόσο για ένα μαραθώνιο όσο και για τους αγώνες των 5 και 10 χλμ.

Αλλά στην κάθε περίπτωση, και λόγω της διαφορετικής διάρκειας και απαιτήσεων του κάθε αγώνα, διαφέρει λίγο τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των υδατανθράκων που χρειάζονται από τον κάθε δρομέα.

Στο άρθρο που ακολουθεί, η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Ειρήνη Χριστάκη, μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να ανταπεξέλθουμε ενεργειακά όποια και αν είναι η απόσταση που θα τρέξουμε.

Μαραθώνιος

Αν ετοιμάζεστε για κάποιον αγώνα μαραθώνιου, η διατροφική πρόσληψη των τελευταίων ημερών θέλει προσοχή. Το βραδινό γεύμα είναι σημαντικό να περιλαμβάνει εύπεπτους υδατάνθρακες χωρίς φυτικές ίνες και λιπαρά ενώ είναι απαραίτητο να αποτελείται από τροφές που σας είναι οικείες και τις καταναλώνετε συχνά.

Μια απλή εύκολη λύση είναι μία μερίδα ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και λίγη παρμεζάνα. Το αλάτι, τώρα, είναι κάτι που ενδείκνυται να χρησιμοποιείτε την μέρα πριν τον αγώνα καθώς θα σας βοηθήσει να αναζητήσετε περισσότερο νερό, αλλά και να διατηρήσετε καλή κατάσταση υδάτωσης την επόμενη μέρα.

Η μέρα πριν τον αγώνα είναι, επίσης, κατάλληλη και για ένα επιδόρπιο πλούσιο σε υδατάνθρακες, όπως είναι το παγωτό γρανίτα, τα γλυκά του κουταλιού και ο χαλβάς.

Είναι σημαντικό την ημέρα του αγώνα το το πρωινό γεύμα να καταναλωθεί τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν από την εκκίνησή του.

Ακριβώς, όμως, επειδή θα γευματίσετε αρκετά νωρίς εκείνη την ημέρα, καλό θα είναι το πρωινό να περιέχει και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία καθυστερεί λίγο την κένωση του στομάχου ώστε να μην αισθανθείτε έντονη πείνα στην εκκίνηση ή στη διάρκεια του αγώνα. Μία καλή πρόταση είναι το τυρί χαμηλών λιπαρών, σε μικρή ποσότητα, που επιπλέον θα σας εφοδιάσει με λίγο παραπάνω νάτριο.

Εναλλακτικά, το αίσθημα κορεσμού μπορεί να βελτιωθεί με μια μικρή ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών, γι’ αυτό και θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα πρωινό που να περιλαμβάνει 2-3 φέτες ψωμί με ταχίνι και μέλι ή μαρμελάδα σε συνδυασμό με 1 φρέσκο σουρωμένο χυμό φρούτων.

Αγώνας 10 χλμ.

Ο αγώνας των 10 χλμ. έχει περισσότερες απαιτήσεις από άποψη ενέργειας, από αυτόν των 5 χλμ., γι’ αυτό και είναι σημαντικό στο βραδινό γεύμα της προηγούμενης μέρας να δώσετε έμφαση στα υγρά και τους υδατάνθρακες μέτριου γλυκαιμικού δείκτη.

Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής συστήνει να πραγματοποιείται φόρτιση υδατανθράκων για αγώνες που διαρκούν περισσότερο από 1,5 ώρα, συνεπώς στην προκειμένη συστήνεται απλώς η ισορροπημένη επαρκής πρόσληψη υδατανθράκων σε συνδυασμό με μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης το βράδυ πριν τον αγώνα. Μια καλή πρόταση είναι 1 μερίδα ζυμαρικά με γαρίδες ή τόνο και για επιδόρπιο ένα μπολ σορμπέ φρούτων ή 1 φλιτζάνι φρούτα. Τα φρούτα μπορούν να συμβάλλουν αρκετά και στην ενυδάτωσή σας, μιας και αποτελούν καλές πηγές ηλεκτρολυτών, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην τα παραλείψετε την ημέρα πριν τον αγώνα.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή σας την επόμενη μέρα, να σας αφυδατώσει και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Μπορείτε να επιλέξετε μια μπύρα, χωρίς αλκοόλ βέβαια, η οποία έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και για αυτό συμβάλλει στην μεγαλύτερη αποθήκευση γλυκογόνου στους μυς.

Το πρωί φροντίστε να ξυπνήσετε νωρίς για να προλάβετε να καταναλώσετε τουλάχιστον ένα ελαφρύ πρωινό 2 ώρες πριν την εκκίνηση. Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής συστήνει την κατανάλωση περίπου 350-500 ml νερού ή άλλου υγρού 4 ώρες πριν τον αγώνα. Επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, φροντίστε μαζί με το πρωινό να πιείτε τουλάχιστον 200-300 ml νερό. Ο συνδυασμός του νερού με το πρωινό είναι πολύ αποτελεσματικός για να πετύχετε καλή κατάσταση υδάτωσης στην εκκίνηση του αγώνα. Μπορείτε να επιλέξετε 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης με 1 φλιτζάνι σουρωμένο φρέσκο φυσικό χυμό φρούτων ή 1-2 φέτες ψωμί με ταχίνι και μέλι σε συνδυασμό με ένα φλιτζάνι χυμό μήλου.

Αγώνας 5 χλμ.

Ο αγώνας των 5 χλμ. δεν επιβάλλει να έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων την προηγούμενη μέρα, αλλά απαιτεί να φροντίσετε για την ισορροπημένη πρόσληψη όλων των μακροθρεπτικών συστατικών. Το βραδινό είναι σημαντικό να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, καθώς συστήνεται το 55-65% της ενέργειάς του να προέρχεται από αυτούς. Καλό είναι αυτό το γεύμα να μην είναι επιβαρυμένο με φυτικές ίνες για να μη δημιουργηθεί κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα την ημέρα του αγώνα. Μια καλή επιλογή λοιπόν θα μπορούσε να είναι 1,5 φλιτζάνι ρύζι με κοτόπουλο και κολοκυθάκια ή άλλα λαχανικά.

Για καλή υδάτωση φροντίστε να ρίξετε αλάτι στο φαγητό σας και μην ξεχάσετε να καταναλώσετε αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και με το βραδινό γεύμα. Αν ανήκετε σε αυτούς που θέλουν κάτι πιο απλό για το βράδυ θα μπορούσατε να επιλέξετε 1 φλ. γάλα με 1 φλ. δημητριακά, μέλι και 1 μπανάνα.

Το πρωί του αγώνα καλό είναι να καταναλώνετε το πρωινό σας 1,5 -2 ώρες πριν την εκκίνηση. Και εδώ ισχύει ο κανόνας της δοκιμής πριν από τον αγώνα, π.χ. τις τελευταίες ημέρες τις προπόνησή σας, για να είστε σίγουροι τι σας ταιριάζει καλύτερα. Οι βασικοί στόχοι του πρωινού είναι να σας παρέχει αρκετή ενέργεια και να συμβάλλει στην καλή κατάσταση υδάτωσης για τις επόμενες ώρες.

Μια καλή επιλογή είναι ένας σουρωμένος φρέσκος φυσικός χυμός πορτοκάλι με 1-2 φέτες ψωμί με μέλι. Ευχάριστα τα νέα και για τους λάτρεις του καφέ ή του τσαγιού καθώς πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Current Sports Medicine Reports αναφέρει ότι μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης μπορεί να βελτιώνει την αθλητική απόδοση, ενώ η διουρητική της δράση είναι τόσο ήπια που δεν θα σας αφυδατώσει εύκολα.

Γι’ αυτό, αν συνηθίζετε να πίνετε καφέ στο πρωινό, η συνήθειά σας αυτή δεν θα σας επιβαρύνει την ημέρα του αγώνα. Αν ανήκετε σε αυτούς που δυσκολεύονται να ξυπνήσουν, μπορείτε να πάρετε μαζί σας 1 μπανάνα ή 1 παστέλι ή 1 μπάρα δημητριακών. Φροντίστε, μόνο, να έχετε φάει αυτό το μικρό σνακ 1 ώρα πριν την εκκίνηση, έχοντας πιεί τουλάχιστον 200-300 ml νερό ή αθλητικό ποτό κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου.

Όποιον αγώνα και αν τρέχετε, υπάρχουν κάποιες επιλογές που σίγουρα πρέπει να αποφύγετε τις τελευταίες 12-16 ώρες πριν τον αγώνα:

• Μην δοκιμάζετε καινούργια τρόφιμα που δεν συνηθίζετε να καταναλώνετε, απλώς και μόνο επειδή ακούσατε ότι βελτιώνουν την απόδοση ή επειδή κάποιος συναθλητής σας τα θεωρεί εξαιρετικά. Καταναλώστε, μόνο, τροφές που έχετε συνηθίσει.

• Μην το παρακάνετε στο φαγητό, απλώς επειδή ξέρετε ότι «θα τα κάψετε» στον αγώνα. Μπορεί η μέρα πριν τον αγώνα να έχει τροφές που είναι οι αγαπημένες για τους περισσότερους, αλλά καλό είναι να είστε συντηρητικοί με τις ποσότητες, για να μην προκαλέσετε ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σας, αλλά και δυσφορία την μέρα του αγώνα.

• Μην αποφύγετε το πρωινό, απλά και μόνο επειδή φοβάστε ότι θα σας «βαρύνει». Φροντίστε να το καταναλώσετε τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον αγώνα, ώστε να επιταχύνετε την πέψη του.

Δημοσίευση στο Runner νο. 86, της Ειρήνης Χριστάκη, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, MEC, eatpositivethink.blogspot.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend