Τι θα λέγατε αν ο ιδρώτας σας θα μπορούσε να σας πει άμεσα πόσο υγιείς είστε;

Ο ιδρώτας είναι απαραίτητο συνοδευτικό οποιασδήποτε προπόνησης. Τι θα λέγατε, όμως, αν η σύστασή του θα μπορούσε να σας αποκαλύψει πόσο υγιής είστε και μάλιστα άμεσα με μια συσκευή στον καρπό σας;

Ερευνητές στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έχουν αναπτύξει ένα πρωτότυπο fitness tracker που στηρίζεται πραγματικά στον ιδρώτα σας.

Χρησιμοποιώντας μια αντικαταστάσιμη δοκιμαστική ταινία ενσωματωμένη με χημικούς αισθητήρες, η συσκευή μπορεί να μετρήσει τις ποσότητες ορισμένων μεταβολιτών που υπάρχουν στον ιδρώτα σας για να δώσει μια αίσθηση της συνολικής σας υγείας.

H συγκεκριμένη συσκευή, μπορεί να ανιχνεύσει την αφυδάτωση του σώματός σας και άλλους δείκτες που μπορούν, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, να βοηθήσουν στην αθλητική σας απόδοση και εκπαίδευση, ενώ δημοσίευσαν στοιχεία της νέας τους μελέτης στο τεχνολογικό περιοδικό Biosensors and Bioelectronics.

Μύθοι και αλήθειες για την εφίδρωση και πότε φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα!

“Αυτή η τεχνολογία μας επιτρέπει να δοκιμάζουμε για ένα ευρύ φάσμα μεταβολιτών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο”, δήλωσε  του ο Michael Daniele, Ph.D., βοηθός καθηγητή ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής πληροφορικής.

Σε αυτή τη μελέτη, η οποία αποτελεί απλώς μια απόδειξη της ιδέας, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μέτρηση τεσσάρων μεταβολιτών που μετράνε τα επίπεδα γλυκόζης, γαλακτικού οξέος, ρΗ και θερμοκρασίας ενός ατόμου μόνο μέσω ανάλυσης ιδρώτα.

Τι είναι οι μεταβολίτες

Οι μεταβολίτες είναι μικρά μόρια που το σώμα σας σχηματίζει στη διαδικασία του μεταβολισμού, έτσι ώστε αυτοί οι βιοδείκτες μπορούν να σας πουν για την υγεία σας μετρώντας τα επίπεδα αυτών των μεταβολιτών σε σχέση με τις κανονικές σας παραμέτρους. Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί θα ξέρουν αν τα επίπεδα γαλακτικού οξέος είναι υψηλά και τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, σηψαιμία ή ακόμα και ηπατική νόσο, καθώς το συκώτι σας διασπά το γαλακτικό οξύ.

Για να μετρήσετε τα διάφορα επίπεδα μεταβολίτη, υπάρχει μια αντικαταστάσιμη λωρίδα στο πίσω μέρος της συσκευής που χρησιμοποιεί χημικούς αισθητήρες για να έλθει σε επαφή με τον ιδρώτα σας. Στη συνέχεια, τα δεδομένα από τους αισθητήρες της ταινίας ερμηνεύονται από υλικό εντός της μικροσκοπικής συσκευής και τα αποτελέσματα μεταφέρονται σε ένα smartphone, smartwatch ή άλλη συσκευή.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το υλικό θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στις νέες τεχνολογίες να εντοπίζουν προβλήματα υγείας πριν καταστούν κρίσιμα”, δήλωσε ο Daniele. “Θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει την κατάρτιση επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν τις επιδόσεις τους με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, ποιος συνδυασμός διατροφής και άλλων μεταβλητών βελτιώνει την ικανότητα του χρήστη να εκτελεί μια προπόνηση ή μια άσκηση; ”

Πιθανά προβλήματα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μηχανική της συσκευής είναι εντυπωσιακή, λέει ο καθηγητής της χημείας Jan Halámek, Ph.D., στο Πανεπιστήμιο του Albany. (Ο Halámek δεν συμμετείχε στη μελέτη.) Η τοποθέτηση ηλεκτρονικών εργαλείων και εργαλείων ανάλυσης ιδρώτα σε αυτό το μέγεθος είναι μια νέα ιδέα και πολύ έξυπνη.

Αλλά ο Halámek λέει ότι η εφαρμογή ηλεκτροχημείας στο σώμα “δεν είναι καθόλου εύκολη”. Η προσπάθεια μέτρησης πολλών μεταβολιτών σε μια μικρή συσκευή είναι ακόμη πιο δύσκολη, λέει ο Halámek, επειδή μερικοί από τους μεταβολίτες που οι ερευνητές μετρούν πράγματι κατανέμονται σε παρόμοιες ομάδες ενώσεων. Για παράδειγμα, τόσο το γαλακτικό όσο και η γλυκόζη διασπώνται στο υπεροξείδιο. Δεδομένου ότι τα ηλεκτρόδια για τη μέτρηση κάθε ένα από αυτά είναι κοντά, υπάρχει ο κίνδυνος οι μετρήσεις να μην είναι ακριβείς.

Διαβάστε επίσης: Πρέπει ή δεν πρέπει να βάζεις αποσμητικό πριν την προπόνηση;

Previous ArticleNext Article

ΣΕΓΑΣ: Ζητήματα αθλητισμού, ακούει κανείς;

Συνάντηση ΣΕΓΑΣ -ΕΟΣΛΜΑΥ με αφορμή το νέο αθλητικό Νόμο

Πέντε μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο και λιγότερο από δύο μήνες από τους Πανευρωπαϊκούς Κλειστού Στίβου, ενώ η προολυμπιακή προετοιμασία των Αθλητών είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο Ελληνικός Αθλητισμός σπαράσσεται από διχαστικές λογικές, σκάνδαλα και σκανδαλολογία, κομματικοποίηση, αυταρχικές συμπεριφορές και δημιουργία κλίματος απαξίωσης των αθλητικών στελεχών και των Φορέων του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

Συμφωνούμε απολύτως με τις προσπάθειες νοικοκυρέματος ή εξυγίανσης κάποιων παθογενειών ή ακόμη και θλιβερών καταστάσεων, που υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στον Ελληνικό Αθλητισμό, όπως σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Και φυσικά λέμε ΝΑΙ στους πάσης φύσεως ελέγχους. Είμαστε, όμως, αντίθετοι σε γενικεύσεις, όπως και σε κάθε απόφαση της ΓΓΑ που δεν στηρίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία.

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, εδώ και πολλούς μήνες, έχει επιλέξει – δυστυχώς – να δημιουργήσει κλίμα που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του Ελληνικού Αθλητισμού, αγνοώντας την ανάγκη να μην διαταραχθεί ο ετήσιος αθλητικός κύκλος, ιδιαίτερα σε μια προ Ολυμπιακή χρονιά.

Η απροκάλυπτη επιθυμία του Υφυπουργού Αθλητισμού, να εγκαταστήσει δικής του επιλογής πρόσωπα στις διοικήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των εκλογικών διαδικασιών με αμφίβολης συνταγματικότητας διατάξεις και η ανάμειξη του στις εκλογικές διαδικασίες, συνιστούν πολύ κακή πρακτική, που δεν βοηθά τον αθλητισμό και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Η επιχειρούμενη «μεταρρύθμιση», σε πολλά σημεία της οποίας θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει, έχει προκαλέσει συνεχείς και αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις, ένα πρωτοφανή όγκο γραφειοκρατικών διαδικασιών, σε μια περίοδο που οι αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες υπολειτουργούν, μόνο και μόνο για να ελεγχθούν οι εκλογικές διαδικασίες των Ομοσπονδιών και φθάσαμε στο σημείο να παρατείνονται συνεχώς οι θητείες των Δ.Σ. χωρίς να είναι σήμερα βέβαιο (παρά τη θέληση των Ομοσπονδιών) ότι οι εκλογές θα μπορέσουν να διεξαχθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε λήγει η θητεία των εκλεγμένων διοικήσεων.

Την ίδια στιγμή, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βιώνει με ιδιαίτερη ένταση τις αρνητικές συνέπειες από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο ΣΕΓΑΣ, το 2020 υπέστη απώλειες των ιδίων Εσόδων του άνω των 3,5 εκ. ευρώ, την ίδια χρονιά που η Πολιτεία αφ’ ενός περιέκοψε τον προϋπολογισμό του κατά 420 χιλιάδες ευρώ και αφ’ ετέρου δεν προχώρησε στην καταβολή έκτακτης επιχορήγησης – αποζημίωσης, όπως θα έπρεπε, αφού με εντολή της, για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν πραγματοποιήθηκε ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας και οι άλλοι δρομικού Αγώνες. Χωρίς χρηματοδότηση για το 2021 (του οποίου ήδη συμπληρώνεται ο πρώτος μήνας), ο κίνδυνος αδυναμίας να συνεχιστεί απρόσκοπτα το αγωνιστικό πρόγραμμα του Κλειστού Στίβου, η οικονομική υποστήριξη Αθλητών, Προπονητών, Σωματείων είναι υπαρκτός και άμεσος.

Γι’ αυτό, καλούμε την Κυβέρνηση και τον Αρμόδιο Υφυπουργό κ. Αυγενάκη:

1. Να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των Αρχαιρεσιών των Αθλητικών Ομοσπονδιών χωρίς εξωθεσμικές παρεμβάσεις – εκβιασμούς και πιέσεις πολιτικών στελεχών.

2. Να διασφαλίσει ότι ανεξάρτητα από τις επιδημιολογικές συνθήκες οι εκλογές θα διεξαχθούν με φυσικό τρόπο και τήρηση ειδικών πρωτοκόλλων και,

3. Να προχωρήσει άμεσα η καταβολή της πρώτης δόσης της Κρατικής επιχορήγησης του 2021, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μισθοδοσία των εργαζομένων (Υπαλλήλων, Προπονητών, Γιατρών, Φυσικοθεραπευτών), η προετοιμασία των Πρωταθλητών μας, το στοιχειώδες αγωνιστικό πρόγραμμα κ.λπ.

4. Να διεκδικήσει ενίσχυση των αθλητικών σωματείων και το 2021, αφού το δεύτερο κύμα της συνεχιζόμενης πανδημίας, έχει αναστείλει το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας τους.

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Ομολογία σοκ από τον προπονητή της – Ισχυρίζεται πως είχαν σχέση

Σοκάρει ο προπονητής ιστιοπλοΐας, ο οποίος παραδέχτηκε δημόσια τον βιασμό της τότε 11χρονης αθλήτριας Ναυτικού Ομίλου που είχε καταγγείλει η Σοφία Μπεκατώρου.

Ο προπονητής μίλησε στο Mega και μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση με το 11χρονο παιδί. Είπε ακόμα ότι την αγαπάει και θέλει ακόμα και σήμερα να την παντρευτεί!

Τα όσα βγαίνουν από τα χείλη αυτού του ανθρώπου ο οποίος απολύθηκε από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο και πλέον ζει σε ένα νησί είναι τουλάχιστον εξωφρενικά. Και πως να μην είναι όταν ένας άνδρας λέει ότι ήταν σε σχέση με ένα 11χρονο παιδί και πως όταν έχεις σχέση με ένα παιδί αυτό δεν είναι βιασμός!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News» ο πατέρας του θύματος ήταν μέλος του σωματείου, που ανήκε το κορίτσι και ο προπονητής, και έθεσε θέμα αποπομπής του κατηγορούμενου στο ΔΣ του συλλόγου, όπως και έγινε.

Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν σοκαρισμένοι από το γεγονός και άγνοια για τον βιασμό του κοριτσιού.

«Δεν μπορώ να δεχτώ τον βιασμό, είναι κάτι αμοιβαίο, δεν νομίζω πως υπήρξε βιασμός, βιασμός είναι μια φορά… Απεναντίας, ήθελα να παντρευτούμε, κάναμε γιορτές μαζί», λέει μεταξύ άλλων.

x
Send this to a friend