Τι είναι η τενοντίτιδα του ώμου; Συμπτώματα και θεραπεία

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Γλυφάδα

Η άρθρωση του ώμου έχει τέσσερις βασικούς τένοντες με τους οποίους επιτυγχάνεται η κίνηση (υποπλάτιος, υπερακάνθιος, υπακάνθιος και ελάσσων στρογγύλος) και οι οποίοι σχηματίζουν ένα πέταλο γύρω από τη βραχιόνιο κεφαλή το οποίο ονομάζεται στροφικό ή τενόντιο πέταλο του ώμου.

Μεταξύ του υπερακανθίου και του υποπλατίου διέρχεται ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου.

Ο τένοντας είναι το τελικό άκρο του μυός το οποίο συνδέεται ισχυρά με το οστό. Έτσι όταν ο μυς συσπάται, η εντολή περνάει δια μέσου των τενόντων στο οστό και  επιτυγχάνεται η κίνηση.

Ο ώμος εκτελεί κινήσεις σε όλα τα επίπεδα του χώρου και στην ουσία η απρόσκοπτη κίνηση του άνω άκρου επιτυγχάνεται με την ομαλή λειτουργία του τενόντιου στροφικού πετάλου.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση διακόπτεται ή εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της σειράς μυς-τένοντας-οστό δημιουργείται μία ανωμαλία στην λειτουργικότητα του ώμου.

Με τον όρο τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια του ώμου, αναφερόμαστε σε όλες εκείνες τις καταστάσεις που περιλαμβάνουν τον ερεθισμό και την άσηπτη φλεγμονή των τενόντων.

Οι καταστάσεις που οδηγούν στην φλεγμονή του τένοντα είναι:

 • Η έντονη χειρωνακτική εργασία ή άσκηση
 • Οι οξείς τραυματισμοί
 • Η ρήξη (μερική ή ολική) ενός ή περισσοτέρων τενόντων
 • Τα ασβεστώματα του ώμου
 • Το σύνδρομο προστριβής και πρόσκρουσης του ώμου
 • Η αρθρίτιδα και οι ρευματικές νόσοι
 • Η συμφυτική θυλακίτιδα (παγωμένος ώμος)

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πρώτο και κοινό σύμπτωμα της τενοντίτιδας του ώμου είναι ο πόνος που βιώνει ο ασθενής κατά την κίνηση. Η ένταση και η κλινική εκδήλωση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χρονιότητα της πάθησης και τη συνολική του βιολογική κατάσταση. Στους περισσότερους ανθρώπους ο πόνος αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την αδυναμία πλήρους ανύψωσης του άκρου ή εκτέλεσης στροφών στον χώρο. Σταδιακά η άρθρωση μπορεί να γίνει δύσκαμπτη και η καθημερινότητα του ασθενούς μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά, καθώς επίσης και η δυνατότητα άσκησης και αθλητικής δραστηριότητας.

Η άρση βάρους χειροτερεύει τα συμπτώματα και ανάλογα με τη χρονιότητα της πάθησης εμφανίζεται αδυναμία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το ντύσιμο, το γράψιμο και η χειρωνακτική εργασία.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η κατάλληλη θεραπεία θα πρέπει να γίνεται από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό με εξειδίκευση στις παθήσεις της ωμικής ζώνης και να εξατομικεύεται σε κάθε άνθρωπο.

Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου περιλαμβάνουν τη χρονιότητα της βλάβης, την ανατομική ακεραιότητα του τενοντίου πετάλου, την ηλικία και τυχόν συνοδές παθήσεις του ασθενούς.

Στις συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται:

 • Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα παυσίπονα
 • Η σωματική ανάπαυση και αποφόρτιση του σκέλους
 • Η τροποποίηση της αθλητικής δραστηριότητας
 • Η φυσικοθεραπεία και η κινησιοθεραπεία
 • Οι εγχύσεις κορτικοστεροειδών διαλυμάτων ή αυτόλογων βιολογικών παραγόντων (PRP, Βλαστοκύτταρα) πάντα με υπερηχολογική καθοδήγηση για την ανεύρεση του ακριβούς σημείου της βλάβης και τη μέγιστη απόδοση της θεραπείας.

Επί αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης το gold standard της αντιμετώπισης της χρόνιας εμμένουσας τενοντίτιδας του ώμου αποτελεί η αρθροσκόπηση ώμου. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πράξη κατά την οποία ο Ορθοπαιδικός χειρουργός αποκτά πρόσβαση εντός και εκτός της άρθρωσης.

Έτσι σε πραγματικό χρόνο και μέσω κάμερας υψηλής ανάλυσης και μεγέθυνσης μπορεί να αναγνωρίσει τη βλάβη και να προχωρήσει στη επιδιόρθωση της στον ίδιο χρόνο.

Σκοπός είτε της συντηρητικής είτε  της χειρουργικής θεραπείας είναι ο ασθενής να επανέλθει πλήρως λειτουργικός στην καθημερινότητα, την εργασία και τον αθλητισμό του χωρίς περιορισμούς.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει το 2ο Συνέδριο Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα». Το συνέδριο έχει υβριδική μορφή και θα διεξαχθεί την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο Ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens (Μ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα), με ταυτόχρονη ζωντανή μετάδοση μέσα από τη σελίδα Facebook και το YouTube του συλλόγου.

Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου θα πραγματοποιήσει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Στέλλα Κυριακίδου, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με θέμα «Το Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου».

Θεματολογία

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν, μέσα από τα νεότερα ιατρικά και εμπειρικά δεδομένα, όλες οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα του σήμερα, θέτοντας πάντα στο προσκήνιο την οπτική των ασθενών.

Αναλυτικότερα θα συζητηθούν:

 • Δεδομένα μεταξύ 1ου & 2ου συνεδρίου
 • Η έγκαιρη διάγνωση στην Ελλάδα: Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού
 • Δικαιώματα και παροχές σε ασθενείς με καρκίνο μαστού: Το σημερινό τοπίο
 • “Το ταξίδι των ασθενών”: 10 χρόνια μετά – Παρουσίαση έρευνας
 • Γυναίκες Υψηλού Κινδύνου & Κληρονομικότητα
 • Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού
 • Κέντρα Μαστού Ολοκληρωμένης Φροντίδας: η αναγκαιότητα της υλοποίησης
 • Νεότερα Ιατρικά Δεδομένα
 • Βελτίωση Ποιότητας Ζωής – Survivorship
 • Η αναγκαιότητα της Ψυχο-ογκολογίας

Σε κάθε θεματική ενότητα θα υπάρχουν εισηγήσεις και σχολιασμοί από εξειδικευμένους και καταξιωμένους στον χώρο τους ομιλητές, ενώ θα διατεθεί ικανός χρόνος για συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Πρόγραμμα

Μπορείτε να βρείτε το προκαταρκτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ: https://almazois.gr/karkinos-tou-mastou-ellada-simera-2o-synedrio-asthenwn/

Σε ποιους απευθύνεται

Το συνέδριο απευθύνεται σε κάθε άτομο που έχει ενδιαφέρον για τον καρκίνο του μαστού:

 • Γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού
 • Φροντιστές ασθενών με καρκίνο του μαστού
 • Επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την/ον ογκολογική/ο ασθενή
 • Επιστημονικούς φορείς εμπλεκόμενους με τον καρκίνο του μαστού και την χάραξη πολιτικών υγείας
 • Οργανισμούς που εξυπηρετούν ασθενείς με καρκίνο μαστού ή ασχολούνται με την ασθένεια

Τρόποι παρακολούθησης/ συμμετοχής

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.

Βεβαιώσεις συμμετοχής διαθέσιμες, εφόσον ζητηθούν, στη γραμματεία του συνεδρίου

 Συμμετοχή με φυσική παρουσία:

Για την παρακολούθηση με φυσική παρουσία στον συνεδριακό χώρο παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ:  https://forms.office.com/e/z7T3dFid5V

*Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 Online παρακολούθηση: Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το συνέδριο μέσα από τη σελίδα του συλλόγου «Άλμα Ζωής» στο Facebook: https://www.facebook.com/almazois και μέσα από το Youtube profile: https://www.youtube.com/@AlmaZois

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου, δήλωσε:

«Το 2ο Συνέδριο Ασθενών για τον καρκίνο του μαστού είναι ένα συνέδριο που αφορά όλες τις γυναίκες. Στόχος μας να αναδειχθούν οι επιπτώσεις της νόσου σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, να παρέχουμε έγκυρη ενημέρωση,  να υπάρξει γόνιμος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να γίνουν προτάσεις για τη βελτίωση της φροντίδας και της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο μαστού και,  κυρίως,  να μεταφέρουμε το μήνυμα πως ο καρκίνος του μαστού είναι θέμα δημόσιας υγείας και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με συνέπεια, ολιστικά και οργανωμένα». 

Το 2ο Συνέδριο Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα» είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Μαίρης Αργυροπούλου, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Άλμα Ζωής».

Το 2ο Συνέδριο Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα» διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ),  της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Με την ευγενική Υποστήριξη:

Επίσημος Χορηγός: UTC Διεθνείς Μεταφορές A.E.

Χορηγοί: ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., Gilead Sciences, ΜSD

Υποστηρικτές: AstraZeneca, GE HealthCare, Pfizer Hellas Α.Ε.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για το 9th Lycabettus Run στο St. George Lycabettus Lifestyle Hotel!

Η MySportEvent σε συνεργασία με το St. George Lycabettus Lifestyle Hotel διοργάνωσε, συνέντευξη Τύπου για το 9th Lycabettus Run! Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου, στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου, με θέα τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη.

Ο Lycabettus Run αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς αγώνες της πόλης και φέτος θα γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακός και θα δημιουργήσει μια μοναδική αθλητική εμπειρία για όσους συμμετέχουν.

Η κα Πέρρυ Τσαγκάρη Marketing Manager της MySportEvent αναφέρθηκε στη προώθηση του εθελοντισμού, την περιβαλλοντική συνείδηση, και την στήριξη και οικονομική ενίσχυση σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και σωματεία στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Χαιρόμαστε που μέσω των δρομικών μας διοργανώσεων, στηρίζουμε την περιβαλλοντική οργάνωση We4all, προσφέροντας 0,5€ για κάθε εγγραφή με στόχο τη φύτευση ενός δένδρου στην Ελλάδα. Επιπλέον, δημιουργήσαμε ένα κουμπί δωρεών στον ιστότοπό μας για τους αθλητές που επιθυμούν να συνεισφέρουν. Επίσης προσφέρουμε για άλλη μια χρονιά 0,50€ από κάθε συμμετοχή για να υποστηρίξουμε το σημαντικό έργο του Χαμόγελου του Παιδιού. Ξεκινήσαμε τη συνεργασία με το σωματείο Best Buddies που έχει στόχο την κοινωνική αφύπνιση για τα άτομα με νοητικές και αναπτυξιακές διαταραχές, διοργανώνοντας έναν ειδικό αγώνα 600m στο 9th Lycabettus Run για τα μέλη τους. Επίσης τους δίνουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν ως εθελοντές στη διοργάνωση.

Και δεν σταματάμε εδώ καθώς με τη νέα μας συνεργασία με τον Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αρκετοί ηθοποιοί θα τρέξουν στην διοργάνωση για να αποδείξουν και εμπράκτως ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός “τρέχουν” μαζί…»

Ο κ. Δημήτρης Θώδης, ιδρυτής της MySportEvent και Τεχνικός Δ/ντης του Lycabettus Run δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που διοργανώνουμε αυτό το μοναδικό δρομικό γεγονός που λαμβάνει χώρα γύρω και πάνω στον καταπράσινο λόφο του Λυκαβηττού, στο κέντρο της πόλης και ευχαριστούμε πολύ το St. George Lycabettus Lifestyle Hotel που όλα αυτά τα χρόνια είναι στο πλευρό μας». Επίσης παρουσίασε την πορεία των εγγραφών, όλες τις διαδρομές των αγώνων, τις νέες μπλούζες των αθλητών και των εθελοντών καθώς και το νέο έπαθλο, δημιουργία της Mud Lab και είπε χαρακτηριστικά: «Χαιρόμαστε που η Mud Lab, εξειδικευμένη στη νεότερη κεραμική, ανέλαβε να σχεδιάσει έναν μοναδικό και σύγχρονο βραβείο, συνδυάζοντας το χώμα και το νερό με δημιουργικό τρόπο. Το απλό και μοντέρνο αποτέλεσμα θα αποτελέσει την αναγνωρίσιμη υπογραφή των νικητών των αγώνων του Lycabettus Run και θα δοθεί στους 3 πρώτους νικητές όλων των κατηγοριών.»

Στη συνέχεια, η κα Λαμπρίνα Βαρίτη, Manager Volunteers της MySportEvent τόνισε ότι ο εθελοντισμός αποτελεί το κύριο θεμέλιο πάνω στο οποίο οι δρομικές διοργανώσεις οικοδομούνται. Ανέφερε επίσης ότι οι εθελοντές συνεισφέρουν όχι μόνο χρόνο και ενέργεια, αλλά και την αγάπη τους για τον αθλητισμό και την κοινότητα. «Χωρίς την αφοσίωση και την ενεργή τους συμμετοχή, η διοργάνωση μιας επιτυχημένης δρομικής εκδήλωσης είναι αδύνατη», επισήμανε η κυρία Βαρίτη.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Ζώμπος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ κ. Γιώργος Αναγνώστου, ο συνιδρυτής της We4all κ. Γιάννης Ηλιόπουλος, η κα Τσαούση Ασημίνα από το Τμήμα Εξεύρεσης Πόρων του Χαμόγελου του Παιδιού, η κα Έφη Καμπούρη εκπρόσωπος του σωματείου Best Buddies, o κ. Παναγιώτης Παπαζαχαρίου Trade Communications & Channel Campaign Executive της Cosmos, η κα Χαψιά Καλλιόπη Brand Assistant FIX Brands, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Δρομέων Γαλατσίου κ. Μάνος Αγαπητός, ο ιδιοκτήτης του iRun κ. Δημήτρης Κριθαρούλιας και ο ιδιοκτήτης του Adventure κ. Δημήτρης Τρούπης.

Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους οι ηθοποιοί, Μαίρη Ραζή, Άγης Εμμανουήλ, Ντίνα Βούρτση, Κωνσταντίνος Τσιομίδης, η Marketing & PR Manager του St. George Lycabettus Lifestyle Hotel κα Μανουέλλα Λαιμού και η ιδιοκτήτρια του One Beauty  κα Ολίβια Λαμπρινού.

Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή και την εμπιστοσύνη που μας περιβάλουν τους χορηγούς μας: Cosmos, Vitamin Well, Top Cycles, Fix Ανευ, ΑΥΡΑ – ΑΥRA WAVE, Naturals, OrserroBella Frutta, Yamas, Therapi General Hospital, Emelia, Polar, NeversecondGold Nutrition, One Beauty, Voyager, OutRun και τους χορηγούς επικοινωνίας Cosmote tv, iRun, Adventure, Wefit, RunnTrail και SportEvent.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά το St. George Lycabettus Lifestyle Hotel για τη φιλοξενία!

Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου για να τρέξουμε μαζί στο 9th Lycabettus Run!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend