Συμπληρώματα Διατροφής: Γιατί και για ποιους;

Συμπληρώματα Διατροφής: Γιατί και για ποιους;

Γράφει η Μέμα Λαμπροπούλου*

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής εμφανίζει μια όλο και αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και δεδομένων των σύγχρονων συνθηκών ζωής που συχνά δεν επιτρέπουν την ισορροπημένη διατροφή.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές και έρευνες εταιριών δημοσκόπησης, η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής παγκοσμίως προβλέπεται να φτάσει τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,4%. Μάλιστα, ο τζίρος από την αγορά συμπληρωμάτων για τη δεκαετία 2007-2017 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με προηγούμενη περίοδο.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ (άρθρο 2 της ΚΥΑΥ1/127962/03):

«Ως συμπληρώματα διατροφής νοούνται τα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών (δηλαδή βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (πχ βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες αντιοξειδωτικές ουσίες κτλ), μεμονωμένων ή σε συνδυασμό και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές (κάψουλες, δισκία, φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο κλπ) που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες.»

Στα συμπληρώματα διατροφής, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται τα προϊόντα Ειδικής Διατροφής που αποτελούν προϊόντα για αθλητές, δίαιτες μειωμένων θερμίδων για απώλεια βάρους, ειδικών ιατρικών σκοπών, κλπ.

Η πώληση και διαφήμιση συμπληρωμάτων διατροφής διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς, ορισμένους από τον ΕΟΦ και σε εναρμόνιση με την EFSA, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (όσον αφορά τους ισχυρισμούς υγείας που τα συνοδεύουν). Σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς:

  • Τα συμπληρώματα διατροφής δεν θα πρέπει να φέρουν θεραπευτικές ή προληπτικές ενδείξεις αντιμετώπισης νόσου όπως αυτές που αναγράφονται σε φάρμακα, καθώς ο ρόλος τους είναι συμπληρωματικός σε μία ισορροπημένη διατροφή.
  • Θα πρέπει πάντα να «καθίσταται σαφές στον καταναλωτή ότι το διαφημιζόμενο προϊόν δεν υποκαθιστά τη «συνήθη δίαιτα», δηλαδή την ενδεδειγμένη και ισορροπημένη διατροφή, αλλά τη συμπληρώνει. Τούτο επιτυγχάνεται για παράδειγμα, με ευκρινείς και ευανάγνωστες επισημάνσεις, όπως «το παρόν δεν υποκαθιστά την ισορροπημένη διατροφή».
  • Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αξιολογούνται ούτε εγκρίνονται από τον ΕΟΦ παρά μόνο του γνωστοποιούνται και τους γίνεται κατασταλτικός έλεγχος. Έτσι, οποιαδήποτε αναφορά σε προϊόντα που είναι «εγκεκριμένα» από τον ΕΟΦ θεωρείται παραπλανητική.
  • Η πώλησή τους μπορεί να γίνει αποκλειστικά από φαρμακεία ή καταστήματα τα οποία πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα.

Πόσο συχνά χρησιμοποιούν οι Έλληνες συμπληρώματα διατροφής;

Η Ελλάδα φαίνεται να είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές συμπληρωμάτων διατροφής, ειδικά μετά το «άνοιγμα» της αγοράς και τη δυνατότητα διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής σε όλα τα καταστήματα με τυποποιημένα προϊόντα εκτός από τα φαρμακεία όπου πωλούνταν παραδοσιακά. Έτσι, το 2017 η Ελλάδα κατείχε τη 2η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το ρυθμό αύξησης κατανάλωσης συμπληρωμάτων και την 1η στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών) το 2018, 1 στους 2 καταναλωτές αναφέρει πως χρησιμοποιεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, με κύρια αιτία για αυτό την πεποίθησή του ότι θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Πρωταρχική σημασία στην απόφαση για έναρξη λήψης κάποιου συμπληρώματος διατροφής φαίνεται ότι αποτελεί η ενημέρωση γύρω από τις επιδράσεις τους στην υγεία. Επιπλέον, 3 στους 4 από όσους δεν λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής τώρα, επιθυμούν να το κάνουν.

Όσον αφορά το είδος των συμπληρωμάτων που προτιμούν οι Έλληνες, αυτά περιλαμβάνουν κατά σειρά τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (29%), τα προβιοτικά (17%), το ασβέστιο (15%) και το μαγνήσιο (14%), ενώ από τις βιταμίνες οι Έλληνες φαίνετια να λαμβάνουν κυρίως βιταμίνη C και D (από 19% αντίστοιχα) και καθώς και το σύμπλεγμα βιταμινών Β (9%).

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μόλις το 32% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι περιττά εφόσον ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Σε ποιον είναι χρήσιμα τα συμπληρώματα διατροφής;

Παρ’ ότι μία πλήρης και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παρέχει στον οργανισμό τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, εντούτοις, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό βοηθό για αρκετές ομάδες ανθρώπων που, είτε λόγω οργανικών προβλημάτων (δυσαπορρόφηση, αυξημένες ανάγκες κλπ) είτε λόγω περιοριστικής διατροφής (χορτοφάγοι κλπ) είναι σε υψηλό κίνδυνο για διατροφικές ελλείψεις.

Σε κάποιες, μάλιστα, από αυτές τις περιπτώσεις τα συμπληρώματα διατροφής θεωρούνται σχεδόν απαραίτητα. Ενδεικτικά, τα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε:

  • Άτομα που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, η οποία επηρεάζει την απορρόφηση συγκεκριμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων
  • Ειδικοί πληθυσμοί, όπως οι έγκυες, οι θηλάζουσες μητέρες και οι ηλικιωμένοι, στους οποίους υπάρχει αυξημένη ανάγκη για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά
  • Καπνιστές, οι οποίοι έχουν αυξημένες ανάγκες σε αντιοξειδωτικά
  • Άτομα που ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες με στόχο την απώλεια βάρους, για παρατεταμένα διαστήματα
  • Χορτοφάγους, όπου αποκλείονται συγκεκριμένα τρόφιμα από το ημερήσιο διαιτολόγιο για μεγάλο διάστημα
  • Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, όπου είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών (σίδηρος, φυλλικό οξύ κλπ)
  • Αθλητές και αθλούμενους, ανάλογα με το προπονητικό επίπεδο, τον προπονητικό στόχο και την ποιότητα της διατροφής τους

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπληρώματα διατροφής και σε ποιους ανθρώπους «ταιριάζουν»;

Παρακάτω σας αναφέρουμε τα 5 πιο συχνά συμπληρώματα διατροφής και τις περιπτώσεις ανθρώπων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη τους.

Συμπληρώματα σιδήρου

Χρησιμεύουν ιδιαίτερα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, όπου η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνή. Καθ’ ότι ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο «δύσκολα» συστατικά από θέμα απορρόφησης και βιοδιαθεσιμότητας, το συμπλήρωμα είναι συχνά μονόδρομος. Άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από αυτά:

  • Έγκυες,
  • γυναίκες με μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση,
  • χορτοφάγοι ή άτομα που νηστεύουν μεγάλα διαστήματα,
  • άτομα που νιώθουν ανεξήγητη κόπωση σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα (υπνηλία, απώλεια μαλλιών, σπάσιμο νυχιών κλπ)

Συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D

Και τα δύο είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών και δίνονται συχνά μαζί σε άτομα με οστεοπενία. Ειδικά η έλλειψη βιταμίνης D έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από αυτά:

  • άτομα με οστεοπενία,
  • παιδιά, βρέφη λόγω αυξημένων αναγκών,
  • ηλικιωμένα άτομα λόγω ελλιπούς έκθεσης στον ήλιο, αυστηρά χορτοφάγοι (vegan) που δεν καταναλώνουν καμία πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D

Συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών οξέων ή ιχθυελαίου

Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν πολυακόρεστα λιπαρά που έχουν μελετηθεί αρκετά για την επίδρασή τους στην υγεία, ιδιαίτερα της καρδιάς, και είναι τα κύρια λιπαρά που περιέχουν τα ιχθυέλαια. Άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από αυτά:

  • άτομα με δυσλιπιδαιμίες (υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL),
  • άτομα με ελλιπή διατροφή σε ω-3 λιπαρά οξέα

Συμπλήρωμα βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ωστόσο η έλλειψή της ακούγεται όλο και πιο συχνά τελευταία. Άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από αυτά:

  • ηλικιωμένοι (λόγω μειωμένης απορρόφησης της βιταμίνης), χορτοφάγοι

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά αποτελούν μικροοοργανισμούς της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας, οι οποίοι συντελούν στην βέλτιστη γαστρεντερική λειτουργία. Άτομα που μπορούν να ωφεληθούν από αυτά:

  • άτομα με γαστρεντερικές ενοχλήσεις (μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα κλπ) με ή χωρίς εγκατεστημένο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πότε πρέπει να λάβω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι σημαντικό να λαμβάνονται έπειτα από συμβουλή ιατρού ή πτυχιούχου Διαιτολόγου, αφότου έχει εντοπιστεί (βάσει ειδικών εξετάσεων ή κλινικής αξιολόγησης) έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό ή εφόσον υπάρχει λόγος ώστε να θεωρείται χρήσιμο.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, οι Έλληνες δηλώνουν ότι σε ποσοστό 77% ενημερώνουν τον ιατρό τους για τη λήψη κάποιου συμπληρώματος, ωστόσο, σε ποσοστό 33% δεν εμπιστεύονται την κρίση του σχετικά με αυτό ή θεωρούν ότι έχει ελλιπείς γνώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνεται υπό παρακολούθηση και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα καθώς η υπερβολική λήψη αρκετών βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα από αυτά. Ένας ειδικός επιστήμονας μπορεί να σας συμβουλέψει κατάλληλα.


*Η Μέμα Λαμπροπούλου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Εργάζεται στο Ευτροφία, το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο www.mednutrition.gr


Διαβάστε ακόμα: Συμπληρώματα διατροφής: Γιατί μια κάψουλα δεν θα γίνει ποτέ φαΐ

Previous ArticleNext Article

Μικροθρεπτικά συστατικά: Ενέργεια που περιορίζει τους τραυματισμούς

Μικροθρεπτικά συστατικά: Ενέργεια που περιορίζει τους τραυματισμούς Photo by amoon ra on Unsplash

Είμαστε ό,τι τρώμε και όταν πρόκειται για έναν αθλητή ή ερασιτέχνη αθλούμενο οι επιλογές του αναφορικά με την διατροφή αλλά και τους τρόπους που τροφοδοτεί τον εαυτό μου με ενέργεια επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό μια πιθανή επιτυχία ή έναν ενδεχόμενο τραυματισμό.

Το να τρώτε σωστά, σας προσφέρει πολλά περισσότερα από την διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Όταν η διατροφή σας ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του σώματός σας, αυτό ωφελεί τις επιδόσεις σας και την υγεία στο σύνολό της και σε αυτό παίζουν βασικό ρόλο τα μικροθρεπτικά συστατικά.

Μακροθρεπτικά συστατικά vs μικροθρεπτικά συστατικά

Στα πρώτα ανήκουν οι πατάτες και το κρέας. Οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες συνήθως αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του γεύματος ενός δρομέα. Είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας, για την αποκατάσταση τραυματισμών αλλά και για την πρόληψή τους.

Συνήθως επισκιάζουν τα εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό, μικροθρεπτικά συστατικά ή τις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Αυτής η ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Είναι τα «μαγικά ραβδιά» που επιτρέπουν στο σώμα να παράγει ένζυμα, ορμόνες και άλλες σημαντικές ουσίες.

Όπως φανερώνει το όνομά τους, χρειαζόμαστε τα μακροθρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σύγκριση με τα μικροθρεπτικά. Πάντως τα μικροθρεπτικά συστατικά μάλλον ξεγελούν βάσει ονόματος, αφού παίζουν σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες του σώματος.

Οι Β βιταμίνες μας βοηθούν να έχουμε πρόσβαση στην ενέργεια που καταναλώνουμε από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στην ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Υπάρχουν συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο και η βιταμίνη D, που βοηθούν στο να έχουμε δυνατά οστά.

Το να προσλαμβάνουμε τις κατάλληλες ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας, αφού αυτά δεν παράγονται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό μας και θα πρέπει να τα αναζητήσουμε μέσω συγκεκριμένων τροφίμων.

Η έλλειψη λαχανικών στο διατροφική πρόγραμμα ενός αθλητή είναι ένα φαινόμενο σύνηθες που μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα. Όταν ένας αθλητής δεν καταναλώνει αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, πολλές λειτουργίες στο σώμα του δεν εκτελούνται σωστά και κατά συνέπεια είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς.

Ελεύθερες ρίζες

Καθημερινά υποβάλουμε τον εαυτό μας σε μια σειρά περιβαλλοντολογικών παραγόντων πίεσης, από την ρύπανση και την ακτινοβολία, μέχρι την σωματική καταπόνηση και το στρες που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την υγεία.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας. Με πιο απλά λόγια οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που στερούνται ηλεκτρονίου και περιπλανούνται στο ανθρώπινο σώμα αναζητώντας ηλεκτρόνιο.

Κατά την διαδικασία αυτή μπορούν να επιτεθούν και να βλάψουν τα υγιή κύτταρα.

Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει την παραγωγή ελευθέρων ριζών ωστόσο μπορεί να περιορίσει τους παράγοντες που διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Η άσκηση δημιουργεί μόρια που βάζουν τους αθλητές στον κίνδυνο του οξειδωτικού στρες.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες

Οι άνθρωποι χρειάζονται οξυγόνο για να αναπνεύσουν και η ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν τρέχουν. Ωστόσο το οξυγόνο όντας ένα ασταθές μόριο, έχει την τάση να δημιουργεί ελεύθερες ρίζες. Αν τα σώμα δεν έχει επαρκείς άμυνες να τις αντιμετωπίσει, η ανισορροπία που δημιουργείται ονομάζεται οξειδωτικό στρες και μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες.

Το οξειδωτικό στρες είναι μια φυσική διαδικασία που όλοι βιώνουν, ωστόσο στους αθλητές και ιδιαίτερα σε εκείνους της αντοχής μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και να οδηγήσει σε γρηγορότερη γήρανση, προβλήματα στo ανοσοποιητικό, χρόνια κόπωση, φλεγμονές και καταστροφή των μυών.

Το αντίδοτο

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν σε συγκεκριμένες τροφές αποτελούν τα λεγόμενα αντιοξειδωτικά που μπορούν να εξουδετερώσουν το οξειδωτικό στρες. Οσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώει ένας αθλητής, τόσο πιο ασφαλής μπορεί να νιώθει από τις αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες.

Προσπαθήστε να συνδυάσετε φρούτα κα λαχανικά με κάθε γεύμα ή σνακ μέσα στην ημέρα. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας αλλά και στη απόδοσή σας για όσους από εσάς είστε επαγγελματίες αθλητές.

Διαβάστε ακόμα: Η μέθοδος που μπορεί να απαλλάξει τους δρομείς από τη γαστρεντερική δυσφορία

Γιατί πεινάς ενώ μόλις έφαγες;

Γιατί πεινάς ενώ μόλις έφαγες; Photo by Sander Dalhuisen on Unsplash

Είναι μέρες που το αίσθημα της πείνας δεν μπορεί να κορεστεί. Ακόμα και αν μόλις φάγατε κάτι, το επόμενο μισάωρο νιώθετε ξανά πεινασμένοι.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους δεν… κλείνει ο διακόπτης της πείνας. Δείτε παρακάτω.

1. Έχεις άγχος και στρες

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που σε στρεσογόνες περιόδους τρώνε παραπάνω. Αυτό αναφέρεται ως «συναισθηματική διατροφή», δηλαδή ξεσπούν στο φαγητό για να νιώσουν καλύτερα.

2. Τα κυρίως γεύματά σου δεν είναι επαρκή

Οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων είτε διατροφές που δεν περιλαμβάνουν λαχανικά και πρωτεΐνη μπορεί να δημιουργήσουν ένα συνεχές αίσθημα πείνας και κενού.

3. Δεν πεινάς, διψάς

Οταν δεν πίνουμε αρκετό νερό έχουμε την αίσθηση ότι πεινάμε. Η αφυδάτωση πολλές φορές παρερμηνεύεται από τον εγκέφαλο σαν πείνα.

4. Κούραση

Κοιμάσαι καλά; Ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού. Οποιος δεν κοιμάται καλά την προηγούμενη μέρα έχει τάση να τρώει περισσότερο και να αναζητά τροφές που έχουν πολλές θερμίδες. Όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο περισσότερο νιώθεις ότι πεινάς.

5. Τρως βιαστικά

Μήπως τρως πολύ βιαστικά και δεν αφήνεις τον εαυτό σου να απολαύσει το γεύμα του; Πάρε το χρόνο σου, κάθισε κάτω και μάσησε αργά κάθε μπουκιά, ώστε να δώσεις χρόνο στον εγκέφαλό σου να στείλει μήνυμα στο σώμα ότι είναι γεμάτο.

Έρευνα ανατρέπει τη σχέση πρωινού γεύματος και απώλειας βάρους

6. Δεν έφαγες πρωινό

Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές αλλά ο καφές το πρωί δεν είναι πρωινό. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μην το παραλείπεις επειδή δεν έχεις χρόνο.

7. Τρως επεξεργασμένες τροφές

Οι επεξεργασμένες τροφές επειδή περιέχουν ζάχαρη αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της εντείνει την αποθήκευση λίπους και αυξάνει την όρεξη.

8. Βομβαρδίζεσαι από food porn

Με τις εικόνες των τροφίμων να περνούν από μπροστά σου 24 ώρες το 24ωρο δεν αποτελεί έκπληξη που λαχταράς συνεχώς να φας κάτι από αυτό που βλέπεις.

Διαβάστε ακόμα: 13 τροφές που… διώχνουν μακριά την πείνα!

Οι επτά υγιεινές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να χάσεις κιλά!

Οι επτά υγιεινές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να χάσεις κιλά!

Γυμνάζεσαι καθημερινά, πίνεις διαρκώς νερό και ειλικρινά δυσκολεύεσαι να θυμηθείς την τελευταία φορά που έφαγες πίτσα ή σουβλάκι. Παρόλα αυτά ο δείκτης της ζυγαριάς σου δεν δείχνει να θέλει να ξεκολλήσει. Μα κάνεις τα Π-Α-Ν-Τ-Α! Και αν σου λέγαμε ότι κάνεις τα πάντα…λάθος;

Ρίξε μια ματιά στις παρακάτω φαινομενικά “υγιεινές” συνήθειες που πολύ πιθανό να οφείλονται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις.

1. Εμπιστεύεσαι τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Η ένδειξη sugar free δεν κατατάσσει απαραίτητα ένα προϊόν στη λίστα με τις υγιεινές επιλογές. Πολλά από αυτά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους. Έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal, απέδειξε πως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη όχι μόνο δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά μάλιστα το σαμποτάρουν. Καλύτερα να αποφεύγεις όλα τα ζαχαρούχα ποτά, είτε αυτά έχουν θερμίδες, είτε όχι και να προτιμάς ένα μεγάλο ποτήρι με νερό με φρούτα.

2. Το παρακάνεις με τα υγιεινά σνακ

Το ότι μια μπάρα δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα και καρπούς είναι υγιεινή, δεν σημαίνει ότι μπορείς να φας 10 από αυτές. Βασικά, μπορείς αλλά δεν πρέπει. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση του Journal of the Association for Consumer Research, τείνουμε να θεωρούμε τα φαγητά που διαφημίζονται ως “υγιεινά” λιγότερο χορταστικά, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε τελικά μεγαλύτερη ποσότητα. Λάθος. Πολύ μεγάλο λάθος.

3. Παραλείπεις γεύματα

Είπαμε να προσέχεις τις ποσότητες σερβιρίσματος, όχι να κόψεις τελείως το φαγητό! Όταν τρως μικρότερη ποσότητα θερμίδων από τη συνιστώμενη (περίπου 1500 για το μέσο ενήλικα), ο μεταβολισμός σου γίνεται πιο αργός, δεν έχεις την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεσαι για τη γυμναστική σου και ο οργανισμός σου αποθηκεύει περισσότερο λίπος. Θέλεις και άλλους λόγους για να τρως κανονικά τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα;

4. Έχεις απαρνηθεί όλα τα λιπαρά

Ώρα να καταρρίψουμε το μύθο ότι όλα τα λιπαρά είναι βλαβερά για την υγεία. Άλλο το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί και άλλο το λίπος που στάζει από την πίτσα σου. Τα πρώτα μάλιστα μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειές σου για αδυνάτισμα, καθώς δημιουργούν ένα έντονο αίσθημα κορεσμού, ενώ παράλληλα βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών. Κάνε λοιπόν στον εαυτό σου τη χάρη και άσε μια γωνίτσα στο πιάτο σου για «καλά λιπαρά».

5. Δεν ενδίδεις ποτέ σε επιδόρπιο

Σύμφωνα με Ισραηλινούς ερευνητές, μια μικρή γλυκιά λιχουδιά το πρωί μπορεί να βοηθήσει με το αδυνάτισμα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σού δίνουν το πράσινο φως να τρως δύο κομμάτια κέικ για πρωινό. Σού “επιτρέπουν” όμως να απολαμβάνεις ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Όχι και άσχημα…

6. Καταναλώνεις υπερβολικά πολλή πρωτεΐνη

Ναι, σου χαρίζει ενέργεια και σε βοηθά να χτίσεις μύες, δεν αντιλέγουμε. Η υπερβολική κατανάλωση, ωστόσο, ενός μακροθρεπτικού συστατικού, σε “φορτώνει” με επιπλέον θερμίδες που οργανισμός σου δεν χρειάζεται και στη συνέχεια αποθηκεύει ως λίπος. Οι διατροφολόγοι προτείνουν εάν αθλείσαι να καταναλώνεις 1.2-1.7 γρ. πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους σου. Εάν πάλι κάνεις καθιστική ζωή -ντροπή σου!- συντείνουν περίπου 50γρ. την ημέρα. Για να είσαι πιο σίγουρος όμως συμβουλέψου το γιατρό σου.

7. Έχεις κόψει τη γλουτένη

Εάν δεν καταναλώνεις προϊόντα με γλουτένη γιατί έχεις δυσανεξία, σε επικροτούμε για την ώριμη και φρόνιμη επιλογή σου. Εάν όμως την αποφεύγεις, όπως ο διάβολος το λιβάνι, χωρίς να έχεις κάποιο πρόβλημα, δηλώνουμε ότι ανησυχούμε για τη σωματική -και ψυχική- υγεία σου. Πρώτα απ’ όλα γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Δεύτερον, το ήξερες ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από τα “κανονικά”; Άσε που σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Διατροφικής Κοινότητας, όσοι καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα ολικής αλέσεως έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιακή τους χώρα. Σαν να λιγουρευτήκαμε μακαρονάδα ξαφνικά…

Διαβάστε ακόμα: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όσοι τρώνε υγιεινά!

Πως θα προστατευτείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Πως θα προστατευτείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Της Βάσιας Μανίκα*

Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει, τουλάχιστον μια φορά, να έχουμε τη δυσάρεστη εμπειρία μιας τροφικής δηλητηρίασης και, πολύ συχνά, χωρίς να ξέρουμε καν τι ήταν αυτό που φάγαμε και μας έκανε να αισθανόμαστε έτσι. Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι;

Ποια είναι τα συστατικά της… επιτυχίας σε μια τροφική δηλητηρίαση

Αν και προκλητικός ο τίτλος, δυστυχώς είναι αληθής. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συντελούν στην πρόκληση μιας πετυχημένης δηλητηρίασης εξ αμελείας, ο πιο σημαντικός, όμως, είναι ο ανθρώπινος χειρισμός που χαρακτηρίζεται από άγνοια. Και η άγνοια, σε αυτό το πλαίσιο, είναι επικίνδυνη. Οι αμέσως επόμενοι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αλλοίωση των τροφίμων είναι η υγρασία και η θερμοκρασία. Η υγρασία, δηλαδή το νερό που υπάρχει στα τρόφιμα, είναι το περιβάλλον που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί για να αναπτυχθούν και η θερμοκρασία είναι η συνθήκη που επηρεάζει την ταχύτητα των αντιδράσεων που συμβαίνουν σε ένα τρόφιμο οδηγώντας το στην αλλοίωση. Έτσι, το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζεται ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων.

Ας ξεκινήσουμε από το ίδιο μας το σπίτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν βασικούς κανόνες υγιεινής, φύλαξης και διαχείρισης των τροφίμων που καταναλώνουν. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

Για σωστή συντήρηση

  • Η θερμοκρασία στη συντήρηση θα πρέπει να είναι 4-6 βαθμοί και στην κατάψυξη -18 βαθμοί Κελσίου.
  • Φρούτα και λαχανικά: τα φυλάμε άπλυτα στις ειδικές θήκες, τις οποίες θα πλένουμε κάθε εβδομάδα με σαπούνι και νερό.
  • Δεν τοποθετούμε τρόφιμα στην πόρτα, διότι έχει μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
  • Ωμά κρέατα: τα βάζουμε στο χαμηλότερο ράφι, μέσα σε ταψί ή τάπερ, για να μην στάξουν οι χυμοί τους πάνω στα άλλα τρόφιμα.
  • Τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμά τους, όχι απευθείας.

Για ασφάλεια στο μαγείρεμα

  • Χρησιμοποιούμε διαφορετικά σκεύη για τα ωμά ζωικά προϊόντα, για τα φυτικά και για τα μαγειρεμένα φαγητά.
  • Χρησιμοποιούμε διαφορετικές σκεύη κοπής για τα διάφορα ζωικά προϊόντα και τα λαχανικά.
  • Σύμφωνα με τη βρετανική Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (FSA) τα πουλερικά δεν θα πρέπει να πλένονται πριν μαγειρευτούν, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς σε όλη την κουζίνα των μικροβίων που περιέχει.
  • Ξεπλένουμε με άφθονο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουμε.
  • Μαγειρεύουμε πολύ καλά το φαγητό. Κρέατα, πουλερικά και ψάρια δεν πρέπει να έχουν ίχνος αίματος ή χυμών.
  • Mια, επίσης, πολύ μεγάλη εστία μόλυνσης και διασποράς των μικροβίων είναι τα σφουγγαράκια καθαρισμού της κουζίνας, τα οποία είναι καλό να τα απολυμαίνουμε και να τα αλλάζουμε συχνά.

Ποια τρόφιμα πρέπει να προσέξουμε

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ιδιαίτερα για τις παρακάτω τροφές:

  • Πράσινα λαχανικά, που δεν έχουν πλυθεί καλά και έχουν υπολείμματα κοπριάς, χημικών ουσιών από ψεκασμούς και να έχουν έρθει σε επαφή με ακάθαρτα χέρια.
  • Αυγά, λόγω του μεγάλου κινδύνου μόλυνσης με σαλμονέλα. Γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο, να τα καταναλώνετε σύντομα και να τα μαγειρεύετε καλά.
  • Πουλερικά
  • Παγωτά τα οποία έχουν λιώσει και επαναψυχθεί. Η εκ νέου κατάψυξη σε αποψυγμένο παγωτό αλλάζει όχι μόνο την υφή του, με αποτέλεσμα μια κοκκώδη και κρυσταλλωμένη υφή, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση. Όταν το παγωτό μένει εκτός κατάψυξης και αρχίζει να λιώνει, ξεκινάει μια χημική διαδικασία που παράγει βακτήρια. Παρά το γεγονός ότι αν ξαναπαγώσει θα επιβραδυνθεί αυτή η ανάπτυξη βακτηρίων, εντούτοις δεν πρόκειται να σκοτώσει τα βακτήρια.

Πώς να μεταφέρουμε τα σνακς στην παραλία

Ο ιδανικός τρόπος μεταφοράς των τροφίμων στην παραλία είναι το φορητό ψυγείο με παγοκύστες. Αν δεν υπάρχει, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ισοθερμικό φαγητοδοχείο. Μπορείτε να έχετε μαζί σας φρούτα (ολόκληρα, όχι κομμένα), μπάρες δημητριακών, κράκερς, ξηρούς καρπούς και σάντουιτς.

Τι να προτιμήσουμε στις καλοκαιρινές εξόδους φαγητού

Με όλα τα παραπάνω, γίνεται προφανές ότι οι κίνδυνοι βρίσκονται κυρίως στα μαγειρεμένα φαγητά και στις πράσινες σαλάτες. Επομένως, προτιμήστε ψητά της ώρας, βραστές σαλάτες, χόρτα και συνοδευτικά πατάτες, ρύζι ή ψητά λαχανικά και απολαύστε την καλή παρέα!

Διαβάστε επίσης: Τι μπορείτε να φάτε όταν βρίσκεστε στην παραλία

*Η Βάσια Μανίκα είναι Είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (2005). Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Πώς οι εταιρείες κάνουν τις υγιεινές τροφές ανθυγιεινές!

Πώς οι εταιρείες κάνουν τις υγιεινές τροφές ανθυγιεινές! hoto by Xiaolong Wong on Unsplash

Ακριβώς τη στιγμή που νομίζετε ότι είστε στο σωστό δρόμο σε ότι αφορά την υγιεινή διατροφή, θα διαπιστώσετε ότι το φαγητό σας, κρύβει κάτι. Η βιομηχανία τροφίμων έχει διάφορους τρόπους να κάνει τα προϊόντα τους να φαίνονται πιο ελκυστικά και υγιεινά και να δημιουργεί παγίδες για τους καταναλωτές.

Το αψεγάδιαστο φρούτο για παράδειγμα δεν είναι και το καλύτερο! Δείτε έξι τρόπους με τους οποίους η βιομηχανία τροφίμων ξεγελάει τους καταναλωτές παγκοσμίως, αν και στην Ελλάδα (σ.σ. ακόμα) δεν έχουν διαπιστωθεί τέτοια κρούσματα, εκτός από την περίπτωση του νοθευμένου ελαιολάδου.

1. Πορτοκάλια βαμμένα

Τα πορτοκάλια που αναπτύσσονται νωρίς κατά τη διάρκεια της σεζόν μπορεί να μην είναι αρκετά πορτοκαλί για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικά πορτοκάλια σε ορισμένες χώρες ψεκάζονται με Citrus Red No 2. Είναι μια τεχνητή βαφή που είναι τοξική για τα τρωκτικά. Εάν τα πορτοκάλια είναι ψεκασμένα με αυτό το χημικό, θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα, οπότε διαβάστε για να σιγουρευτείτε. Σε περίπτωση που τα πάρετε, μην χρησιμοποιήσετε για κανέναν λόγο το ξύσμα και τη φλούδα. ότι αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε πορτοκαλί ξύσμα ή φλούδα εάν περιέχουν αυτή την ουσία.

2. Επίστρωση κεριού

Ορισμένα προϊόντα περνάνε από μια διαδικασία μετά τη συγκομιδή για να επιβιώσουν στο ταξίδι τους στα μανάβικα. Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι κεριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ορισμένα είναι φυσικά, ενώ άλλα είναι πετρελαϊκά. Τα προϊόντα που είναι επικαλυμμένα με κερί δεν φέρουν επισήμανση, αλλά τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν κεριά με βάση το πετρέλαιο.

3. Κοτόπουλο σε χλώριο

Οι παραγωγοί πουλερικών επιτρέπεται σε κάποιες χώρες να υποβάλουν τα πουλερικά σε ένα αντιμικροβιακόμπάνιο Αυτό το πλύσιμο χρησιμοποιεί χλώριο και άλλες χημικές ουσίες για να σκοτώσει ορισμένα ανθεκτικά μικρόβια. Οι εργαζόμενοι σε τέτοια εργοστάσια έχουν αναφέρει προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. Όσο για τον καταναλωτή, οι μικροποσότητες από τα χημικά, δεν φεύγουν εύκολα από το δέρμα με άφθονο νερό, οπότε καλό είναι να πετάτε την πέτσα.

4. Χρωματισμένος σολομός

Ο άγριος σολομός έχει ένα ισορροπημένο θρεπτικό προφίλ γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η αντιοξειδωτική ασταξανθίνη είναι αυτό που δίνει στο σολομό το ροζ χρώμα της. Ο σολομός που εκτρέφεται με τεχνητή διατροφή προϊόντων και σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού, της σόγιας και της συνθετικής ασταξανθίνης γίνεται ρόζ τεχνητά προκειμένου να μιμηθεί τον φυσικό σολομό. Χωρίς αυτό, ο σολομός εκτροφής θα ήταν γκρίζος. Τέτοια ψάρια γίνονται εισαγωγή και στη χώρα μας.

5. Χρώματα τροφίμων

Το ψωμί ολικής ή το βόειο κρέας μπορεί να περιέχει χρώμα καραμέλας. Μια πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι εννέα από τις βαφές τροφίμων που έχουν εγκριθεί σήμερα για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με θέματα υγείας, που κυμαίνονται από τον καρκίνο και την υπερκινητικότητα έως τις αλλεργικές αντιδράσεις. Κόκκινο, μπλε και κίτρινο χρώμα χρησιμοποιούνται σε καραμέλες, ποτά, ψητά, δημητριακά και άλλα.

6. Νοθευμένο ελαιόλαδο

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων για την απάτη των τροφίμων, ακόμη και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αραιώνεται συχνά με άλλα λιγότερο δαπανηρά έλαια. Το ελαιόλαδο μπορεί να περιέχει πραγματικά φουντούκι, σόγια, καλαμπόκι, φοινικέλαιο ή σησαμέλαιο. Αυτά τα έλαια δεν θα αναγράφονται στην ετικέτα συστατικών, γεγονός που καθιστά δύσκολο να διαπιστωθεί εάν το ελαιόλαδο είναι καθαρό.

Διαβάστε ακόμα:  Υγιεινές τροφές που που αν τρώτε υπερβολικά γίνονται ανθυγιεινές 

Πεντανόστιμα vegan γεύματα με όσες πρωτεΐνες έχει ένα στήθος κοτόπουλου

Πεντανόστιμα vegan γεύματα με όσες πρωτεΐνες έχει ένα στήθος κοτόπουλου Photo by Edgar Castrejon on Unsplash

Είναι μια μόνιμη παρατήρηση που γίνεται σε κάθε έναν άνθρωπο που επιλέγει να γίνει vegan είναι ότι αυτόματα διαμορφώνει μια διατροφή που δεν του δίνει τις απαραίτητες πρωτεΐνες.

Αν μάλιστα, αυτό αφορά και έναν δρομέα που, ειδικά μετά τις προπονήσεις, χρειάζεται οπωσδήποτε πρωτεΐνες, το συμπέρασμα που φαίνεται πως προκύπτει είναι πως η vegan διατροφή και το τρέξιμο δεν πάνε μαζί.

Κι όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ο Αμερικάνος καρδιολόγος Τζόελ Καν, που είναι vegan εδώ και 40 χρόνια, επιβεβαιώνει πως η συγκεκριμένη διατροφή και η πρόσληψη πρωτεϊνών δεν είναι αντίθετες έννοιες. «Αν τρώτε από όλη την γκάμα των vegan τροφίμων τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το ζήτημα των πρωτεϊνών», τονίζει.

Τσεκάρετε τις 5 παρακάτω χαρακτηριστικές επιλογές:

Veggan μπέργκερ

Photo-by-Deryn-Macey-on-Unsplash

Υπάρχει ένα κακό με τα συγκεκριμένα μπέργκερ: δεν θα τα βρείτε υπό μορφή συσκευασμένου κιμά που μπαίνει στην κατάψυξη. Αντίθετα, είναι μια πρωτότυπη συνταγή της διαιτολόγου Τζέσικα Σπίρο, που μαγειρεμένες φακές που αναμιγνύονται με κρεμμύδια και μπαχαρικά. «Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι να φτιάχνω μπέργκερ με αυτά τα υλικά και να να τα τηγανίζω σε αβοκάντο ή ελαιόλαδο», λέει η ίδια. Βυθίζοντας τρεις κουταλιές της σούπας με φακές σε βραστό νερό για πέντε λεπτά δημιουργείται μια ουσία που είναι τόσο πηκτή όσο πρέπει για να πλάσετε τα μπιφτέκια σας πριν πέσουν στη σχάρα.

Σουβλάκια από τόφου και λαχανικά

Το ότι ψήνετε τόφου αντί για κοτόπουλο δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσετε τη χαρά της διαπίστωσης ότι θα φάτε σουβλάκι. Όπως άλλωστε τονίζει χαρακτηριστικά ο διαιτολόγος από το Λας Βέγκας, Άντι Μπελάτι: «Το τόφου είναι σαν ένα σφουγγάρι που απορροφά άλλες γεύσεις. Αρκεί να ξέρετε με ποιες γεύσεις να το ενισχύσετε». Περάστε διαφόρων ειδών λαχανικά στο σουβλάκι σας. Ειδικά το τόφου σε συνδυασμό με το μπρόκολο και τα μανιτάρια θα το κάνουν όχι μόνο πεντανόστιμο αλλά και γεμάτο πρωτεΐνες.

Τορτίγιες ή λαζάνια λαχανικών

Photo-by-Luke-Johnson-on-Unsplash

Ο κόφτης λαχανικών έχει γίνει ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα εργαλεία ενός vegan μάγειρα. Σας βοηθά να τεμαχίζετε κολοκυθάκια σε λεπτές στρώσεις και να τα γεμίζετε με ντομάτες και κρεμμύδια σε λαζάνια ή τορτίγιες. Προσθέστε και μισό φλιτζάνι μαύρα φασόλια ή ένα φλιτζάνι καφέ ρύζι τόσο για επιπλέον νοστιμιά όσο και για επιπλέον πρωτεΐνες.

Vegan τάκος με υποκατάστατο κρέατος

Photo-by-Edgar-Castrejon-on-Unsplash

Κι όμως: αν ψαχτείτε θα βρείτε vegan chicken nuggets! Η γεύση τους μοιάζει με γεύση κοτόπουλου, η όψη τους μοιάζει με κοτόπουλο αλλά πρόκειται για υποκατάστατο. Φυσικά, αυτό ισχύει για όλα τα είδη κρέατος: από κέικ καβουριών μέχρι φαχίτας μπριζόλας. Τα αποκαλούμενα «ψεύτικα κρέατα» είναι μια αληθινή ευλογία για όσους θέλουν να σταματήσουν να τρώνε κρέας αλλά ταυτόχρονα, τους αρέσει πολύ η γεύση του. Φάτε τα μέσα σε τάκος, πρόσθεστε και λίγο τυρί σόγιας και μαύρα φασόλια και έχετε μια τροφή με ισχυρή πρωτεΐνη.

Σαλάτα από ρεβίθια και φασόλια

Photo-by-Kevin-McCutcheon-on-Unsplash

Δεν χρειάζεται να είσαι καν vegan για να σου αρέσει ένα τέτοιο γεύμα. Και συν τοις άλλοις, πρόκειται για χαρακτηριστικές πρωτεϊνικές εστίες. Αν προσθέσετε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σάλτσα σόγιας, σπανάκι και τα αγαπημένα σας μπαχαρικά, τότε έχετε ένα τέλειο γεύμα.

Διαβάστε ακόμα: Χορτοφαγία: Υγεία, χωρίς ελλείψεις

x

Send this to a friend