Γιατί σας πιάνει φαγούρα στα πόδια μετά από τρέξιμο στο κρύο;

Η προπόνηση ή η συμμετοχή σε έναν αγώνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να έχει και μερικά μειονεκτήματα.

Το πιο προφανές είναι το χιόνι και ο πάγος που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια σε ένα long run.

Αλλά ένα άλλο θέμα μπορεί να είναι το πάγωμα των ποδιών σας, το οποίο οδηγεί και σε φαγούρα, όταν επιστρέψετε στη ζεστασιά του σπιτιού σας μετά από την προπόνηση.

Είναι σύνηθες όταν τρέχετε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και είναι γνωστό ως μια κατάσταση που ονομάζεται κρύα κνίδωση. Πρόκειται για μια αντίδραση του δέρματος στο κρύο, η οποία μπορεί να είναι έντονη, αλλά περνάει σχετικά γρήγορα.

Οι αιτίες της φαγούρας

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει, είναι το γεγονός ότι δεν φοράτε τις σωστές κάλτσες όταν τρέχετε σε ακραίες συνθήκες. Σε έναν ορεινό αγώνα το χειμώνα με το τερέν να έχει χιόνι ή πάγο, δεν είναι δυνατόν να φοράτε τις ίδιες κάλτσες με αυτές που συμμετέχετε σε αγώνες το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι.

Ο ιστός αρχίζει να παγώνει, ακριβώς τα χέρια σας όταν δεν φοράτε γάντια.

Η φαγούρα πιθανότατα οφείλεται στη διαδικασία… απόψυξης καθώς τα πόδια σας αρχίζουν να ζεσταίνονται.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι όταν το σώμα κρυώνει, τότε μεταφέρει αίμα στα εσωτερικά όργανα για να τα διατηρήσει ζεστά. Τα άκρα (χέρια και πόδια) πληρώνουν το… τίμημα της λειτουργίας του οργανισμού και καθώς λιγότερο αίμα ρέει στις συγκεκριμένες περιοχές, όταν δεν είναι καλά προστατευμένες, τότε παγώνουν.

Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να καλύπτετε τα άκρα σας στο κρύο.

Συμβουλές για τρέξιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες από έναν ειδικό

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια πολύ απλή και κάπως προφανής λύση για να σταματήσει η κνησμός. Την επόμενη φορά είτε θα φορέσετε μια σωστή κάλτσα (σ.σ. ακόμα και ισοθερμική) είτε μπορείτε να βάλετε διπλή κάλτσα αν δεν διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ένα έξυπνο tip αφορά το παπούτσι. Αν το παπούτσι σας είναι αντιανεμικό, τότε ο αέρας «παγιδεύεται» εντός και γίνεται ζεστός. Και ζεστός αέρας, σημαίνει ζεστά πόδια.

Αν δεν έχετε αντιανεμικό παπούτσι, προσπαθήστε να κλείσετε, αν όχι όλες, τις περισσότερες τρύπες που διαθέτει για να αερίζεται, προκειμένου να καταφέρετε να κρατήσετε τον ζεστό αέρα εντός.

Προσοχή: Μιλάμε για συνθήκες αρκετού κρύου, σε ένα χιονισμένο τοπίο ή σε εξαιρετικά έντονη παγωνιά. Ο αερισμός του ποδιού είναι σημαντικός.

Διαβάστε επίσης: Τι λένε οι κανόνες της φυσικής για το τρέξιμο στο κρύο; (video)

Previous ArticleNext Article

Νίκη… κολοκοτρωνέικη για τους “Δρομείς Ελπίδας”

Οι “Δρομείς Ελπίδας” ήταν ανάμεσα στους 100 εκείνους που τους έλαχε ο κλήρος να ξαναβρούν εκείνη την ανυπότακτη κολοκοτρωνέικη τρέλα . Και μιας και η αναφορά περί του Κολοκοτρώνειου Δρόμου στη διαδρομή Λιμποβίσι – Τρίπολη 28 χλμ., θα πρέπει να πούμε πως αυτήν την φορά δεν υπήρχε απλός “πιλότος”, αλλά ο Δημήτρης Γλυκός ήταν “στρατηγός” σαν τον “Γέρο του Μοριά”…

Κι αυτή η νίκη για τους “Δρομείς Ελπίδας” ήταν…κολοκοτρωνέικη, αφού αντιπαρήλθαν απόσταση, προβλήματα, περιορισμούς, τήρησαν για ακόμη μια φορά τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού και τερμάτισαν όπως πάντα με το χαμόγελο στα χείλη!

Για τους Δρομείς Ελπίδας,

Σοφατζής Γιώργος

cellphone :6942802002

Ακουμιανάκη Αδαμαντία

cellphone :6984352896

email: [email protected]

facebook :The Hope Runners – Δρομείς Ελπίδας – https://www.facebook.com/hoperunnersathens/

instagram : thehoperunners- https://www.instagram.com/thehoperunners/

Website : Hoperunners.gr-https://www.hoperunners.gr/

Αναβολή για τον 6ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του 6ου Αυθεντικού Φειδιππίδειου Δρόμου είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουν την αναβολή του Αγώνα Υπεραπόστασης για το επόμενο έτος 2021, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid 19.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια εποχή που η οργανωτική επιτροπή έβαζε τις μηχανές της διοργάνωσης του αγώνα σε πλήρη ισχύ, άλλαξαν, δραματικά, τα επιδημιολογικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η από 21/9/2020 ανακοίνωση της Υγειονομικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού:  ΕΔΩ

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι, όπου εφαρμόζονται έκτακτα περιοριστικά μέτρα (covid 19) όπως στην περιοχή της Αθήνας αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής, η διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων εκτός σταδίου δεν επιτρέπεται.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε και τις επαφές μας με όλους τους αρμόδιους Φορείς, η απόφαση δεν είναι δυνατόν να αλλάξει, αφού και οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι χειρότερες.

Με αυτά τα δεδομένα και με γνώμονα την ασφάλεια των αθλητών αλλά και των εθελοντών, αποφασίσαμε την αναβολή του 6ου ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ για τις 19-23 Νοεμβρίου 2021.

Σας περιμένουμε τη νέα ημερομηνία, με τη δέσμευση να καταβάλουμε από σήμερα κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη διοργάνωση του μεγαλύτερου Αγώνα επί ανοικτής οδού στον κόσμο.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 6ου ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

x
Send this to a friend