Τι σημαίνει η φαγούρα στα πόδια μετά από τρέξιμο στο κρύο;

Η προπόνηση ή η συμμετοχή σε έναν αγώνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να έχει και μερικά μειονεκτήματα.

Το πιο προφανές είναι το χιόνι και ο πάγος που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια σε ένα long run.

Αλλά ένα άλλο θέμα μπορεί να είναι το πάγωμα των ποδιών σας, το οποίο οδηγεί και σε φαγούρα, όταν επιστρέψετε στη ζεστασιά του σπιτιού σας μετά από την προπόνηση.

Είναι σύνηθες όταν τρέχετε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και είναι γνωστό ως μια κατάσταση που ονομάζεται κρύα κνίδωση. Πρόκειται για μια αντίδραση του δέρματος στο κρύο, η οποία μπορεί να είναι έντονη, αλλά περνάει σχετικά γρήγορα.

Οι αιτίες της φαγούρας

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει, είναι το γεγονός ότι δεν φοράτε τις σωστές κάλτσες όταν τρέχετε σε ακραίες συνθήκες. Σε έναν ορεινό αγώνα το χειμώνα με το τερέν να έχει χιόνι ή πάγο, δεν είναι δυνατόν να φοράτε τις ίδιες κάλτσες με αυτές που συμμετέχετε σε αγώνες το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι.

Ο ιστός αρχίζει να παγώνει, ακριβώς τα χέρια σας όταν δεν φοράτε γάντια.

Η φαγούρα πιθανότατα οφείλεται στη διαδικασία… απόψυξης καθώς τα πόδια σας αρχίζουν να ζεσταίνονται.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι όταν το σώμα κρυώνει, τότε μεταφέρει αίμα στα εσωτερικά όργανα για να τα διατηρήσει ζεστά. Τα άκρα (χέρια και πόδια) πληρώνουν το… τίμημα της λειτουργίας του οργανισμού και καθώς λιγότερο αίμα ρέει στις συγκεκριμένες περιοχές, όταν δεν είναι καλά προστατευμένες, τότε παγώνουν.

Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να καλύπτετε τα άκρα σας στο κρύο.

Συμβουλές για τρέξιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες από έναν ειδικό

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια πολύ απλή και κάπως προφανής λύση για να σταματήσει η κνησμός. Την επόμενη φορά είτε θα φορέσετε μια σωστή κάλτσα (σ.σ. ακόμα και ισοθερμική) είτε μπορείτε να βάλετε διπλή κάλτσα αν δεν διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ένα έξυπνο tip αφορά το παπούτσι. Αν το παπούτσι σας είναι αντιανεμικό, τότε ο αέρας «παγιδεύεται» εντός και γίνεται ζεστός. Και ζεστός αέρας, σημαίνει ζεστά πόδια.

Αν δεν έχετε αντιανεμικό παπούτσι, προσπαθήστε να κλείσετε, αν όχι όλες, τις περισσότερες τρύπες που διαθέτει για να αερίζεται, προκειμένου να καταφέρετε να κρατήσετε τον ζεστό αέρα εντός.

Προσοχή: Μιλάμε για συνθήκες αρκετού κρύου, σε ένα χιονισμένο τοπίο ή σε εξαιρετικά έντονη παγωνιά. Ο αερισμός του ποδιού είναι σημαντικός.

Διαβάστε επίσης: Τι λένε οι κανόνες της φυσικής για το τρέξιμο στο κρύο; (video)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Στις 08/02 κλείνουν οι εγγραφές για το 8ο Lycabettus Run

Η Οργανωτική Επιτροπή ενημερώνει ότι οι εγγραφές για συμμετοχή στην διοργάνωση θα είναι διαθέσιμες μέχρι και την Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2023 στις 24:00.

Οι εγγραφές είναι διαθέσιμες μόνο μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.lycabettusrun.gr στο ειδικό πεδίο εγγραφών.

Την ημέρα του αγώνα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής στην γραμματεία.

Πέρα από τις ατομικές συμμετοχές ενηλίκων διατίθενται και αντίστοιχες ομαδικές για γκρουπ 5 ατόμων και άνω. Οι ομαδικές εγγραφές απευθύνονται σε αθλητικούς συλλόγους, συλλόγους δρομέων, γυμναστήρια, εταιρείες, ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, αλλά και απλές παρέες ανθρώπων που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως ομάδα. Κατά την ομαδική εγγραφή ορίζεται ένας υπεύθυνος της ομάδας, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα για διάφορα θέματα έναντι των διοργανωτών.

Αποστάσεις αγώνων

– Αγώνας Road (άσφαλτος) 5,5 χλμ

– Αγώνας Road (άσφαλτος) 11 χλμ

– Αγώνας Trail (κυρίως χωμάτινος) 4,5 χλμ

– Αγώνας Trail (κυρίως χωμάτινος) 9 χλμ

– Αγώνας Lycabettus Road Relay (άσφαλτος) 11 χλμ (Σκυταλοδρομία  2 x 5,5 χλμ)

– Αγώνας Lycabettus Trail Relay (άσφαλτος) 9 χλμ (Σκυταλοδρομία 2 x 4,5 χλμ)

Οι δρομείς επιλέγουν την γραμματεία παραλαβής από την διαδικασία των εγγραφών και η παραλαβή θα πραγματοποιείται μόνο το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στις αναφερόμενες ανά γραμματεία ώρες.

  • Lobby George Lycabettus Lifestyle Hotel |Αθήνα, Κλεομένους 2 – 10:00 17:00
  • Κατάστημα RUNDOME|  Κέντρο Αθήνας, Μητροπόλεως 76   – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Αγία Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 433   – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Κηφισιά, Αργυροπούλου 4   – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Cosmos Sport | Κορυδαλλός, Ταξιαρχών 57   – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Outrun | Παλαιό Φάληρο, Mαρίνα Φλοίσβου – 10:00 17:00
  • Κατάστημα Top Cycles | Περιστέρι, Βασ. Αλεξάνδρου 72 – 10:00 15:00
  • Φαρμακείο ΚΑΤΡΗ | Γλυφάδα, Γούναρη 227 & Ηφαίστου – 10:00 – 17:00

Το 8ο Lycabettus Run τελεί Υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και προβάλετε μέσα από τα κανάλια του Visit Greece. Επίσης τελεί Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.).

Αποτελεί διοργάνωση και υλοποιείτε από την My Sportevent, με την αμέριστη υποστήριξη του St. George Lycabettus Lifestyle Hotel.

Περισσότερες πληροφορίες:

Site: www.lycabettusrun.gr

Facebook Page: www.facebook.com/lycabettusrun

Instagram: https://www.instagram.com/lycabettusrun/

Στις 19 Φεβρουαρίου 2023 τρέχουμε στην κορυφή της πόλης!! Run the Hill

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Άνοιξαν οι εγγραφές στο No Finish Line με προσφορά -50%

Το No Finish Line πιστό στο ανοιξιάτικο ραντεβού του επιστρέφει στην Αθήνα το ερχόμενο Μάϊο (17-21) στη μοναδική Αγορά Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

Ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός αγώνας του κόσμου αφιερωμένος στο «Μαζί για το Παιδί», στον οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αθλητές και αθλούμενοι, σύλλογοι και σχολεία, οργανισμοί και εταιρείες, ανοίγει σήμερα τις εγγραφές για 10.000 θέσεις.

Οι διοργανωτές καλούν για 7η συνεχόμενη χρονιά τον κόσμο να στηρίξει το μοναδικό στο είδος του αγώνα, συμμετέχοντας και καταγράφοντας χιλιόμετρα είτε τρέχοντας είτε περπατώντας, ετοιμάζοντας όπως κάθε πολλές παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις, χάρη στις οποίες το No Finish Line πέραν του φιλανθρωπικού του χαρακτήρα, έχει καθιερωθεί και ως το κορυφαίο αθλητικό-κοινωνικό-ψυχαγωγικό γεγονός της χρονιάς.

Οι εγγραφές για τον αγώνα του Μαίου 2023 άνοιξαν για τον 100ωρο φιλανθρωπικό αγώνα με πενθήμερη προσφορά εγγραφής -50% (έως και 3 Φεβρουαρίου). Οι εγγραφές άνοιξαν επίσης και για τους δύο αγωνιστικούς υπερμαραθωνίους 100 και 24 ωρών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι ανεξαιρέτως, σε έναν αγώνα όπου το κάθε χιλιόμετρο μετράει!

Για την εγγραφή σας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα nflathens.com και επιλέξτε τον αγώνα που επιθυμείτε να συμμετέχετε εφόσον έχει ανοίξει η διαδικασία εγγραφής για το συγκεκριμένο αγώνισμα.

Ακολουθήστε το No Finish Line Athens:

https://www.facebook.com/NoFinishLineAthens

https://www.instagram.com/nflathens/

https://twitter.com/NFLAthens

Επικοινωνήστε με το No Finish Line Athens: [email protected]

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend