Πότε το βραδινό πέφτει… βαρύ στην καρδιά σας; 642

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, είναι φυσικό να θέλετε να χαλαρώσετε πηγαίνοντας γυμναστήριο ή τρέχοντας.

Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που θα κάτσετε να φάτε για βράδυ, ίσως να είναι ήδη 20:00. Δυστυχώς, τα γεύματα τόσο αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες.

Ευρήματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη συνάντηση επιστημονικών συνόδων της «American Heart Association» (AHA), οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων τους μετά τις 18:00 ήταν πιο πιθανό να έχουν καρδιαγγειακούς κινδύνους σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν νωρίτερα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 112 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 33 ετών και εξέτασαν παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής τους, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, ο τύπο φαγητού που καταναλώνουν, καθώς και δείκτες υγείας όπως η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη κρατούσαν ηλεκτρονικά ημερολόγια τροφίμων για να παρακολουθήσουν αυτά που έτρωγαν ανά εβδομάδα.

Πότε τρώμε και τι τρώμε

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι το πότε τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε αλλά και το πόσο τρώμε», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Νουρ Μακάρεμ.

Τα αποτελέσματα αυτά βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την Μακάρεμ και τους συναδέλφους της, εξετάζοντας εξειδικευμένα το βραδινό φαγητό στον ισπανόφωνο πληθυσμό.

Σε αυτή την έρευνα, αποδείχθηκε πως όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία θερμίδων που καταναλώνονται μετά τις 18:00, τόσο υψηλότερη η γλυκόζη και η ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να είναι προπομπός διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αν και η πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση των Επιστημονικών Συνόδων της AHA επικεντρώθηκε στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών, η Μακάρεμ είπε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που τρώνε αργά το βράδυ, αυξάνουν τις πιθανότητές τους για όλα αυτά.

«Τα όργανά μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στην πέψη και το μεταβολισμό, έχουν τα δικά τους «ρολόγια» που αυτορυθμίζουν τη λειτουργία τους. Τα σώματά μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων το βράδυ. Όταν τα φορτώνουμε τη νύχτα, τα «ρολόγια» στα όργανά μας δεν είναι ευθυγραμμισμένα με το κύριο ρολόι στον εγκέφαλο. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση μεταβολικής δυσλειτουργίας και αυτό μπορεί να σας προδιαθέσει σε καρδιακές παθήσεις», τονίζει.

Τι συμβαίνει όμως αν εργάζεστε αργά και τείνετε να γευματίζετε τα βράδια; Οι ερευνητές προτείνουν να έχετε φάει για όλη την ημέρα πριν δύσει ο ήλιος.

Εναλλακτικά, σύμφωνα με την Μακάρεμ, μπορείτε να προσλάβετε την πλειοψηφία των θερμίδων σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα και να επιλέξετε ένα ελαφρύ, εύπεπτο δείπνο για βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα: Η βραδινή προπόνηση κόβει την όρεξη, αλλά όχι τον ύπνο

Previous ArticleNext Article

Ένας ειδικός απαντά: Γιατί τρώμε πιο ανθυγιεινά αυτές τις ημέρες 11

Αν υποστηρίξετε ότι αυτές τις ημέρες, δεν έχετε ψάξει έστω μια φορά και την τελευταία γωνία από τα ντουλάπια σας για να βρείτε ένα μπισκότο, μια γκοφρέτα, λίγα πατατάκια, σίγουρα ανήκετε σε μια εξωγήινη μορφή ζωής.

Γιατί οι περισσότεροι, όχι μόνο έχουν ψάξει, αλλά έχουν φάει ότι υπήρχε και ήδη προγραμματίζουν τα επόμενα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ, τα οποία περιλαμβάνουν πολλά σνακ που στην κανονική ροή της ζωής σας, ίσως και να μην επιλέγατε.

Η διαιτολόγος Clarissa Lenherr, απαντά στους λόγους που μας οδηγούν αυτές τις πολύ αγχωτικές ημέρες να κάνουμε καταχρήσεις.

Τι είναι η κορτιζόλη και πως “καταστρέφει” την προπόνησή σας

Οι τρεις λόγοι…

«Μια από τις ορμόνες που εκκρίνουμε όταν έχουμε άγχος και στρες είναι η κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη να αυξήσει το… πάθος μας να καταναλώσουμε σνακ με αρκετή ζάχαρη και αλάτι», τονίζει.

Μάλιστα όπως λέει ο λόγος είναι τριπλός. «Αφενός πρόκειται για εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα (σοκολάτα, πατατάκια, κέικ κ.λπ.) τα οποία μπορούν προσωρινά να μειώσουν την κορτιζόλη. Όταν αυτή η συνήθεια επαναλαμβάνεται μερικές φορές, γίνεται ένας μηχανισμός αντιμετώπισης για τη μείωση του στρες. Και πριν το καταλάβουμε, ο οργανισμός μας βρίσκει αυτή τη λύση και μας σπρώχνει να τα καταναλώσουμε»

Ο άλλος λόγος είναι επίσης βιολογικός: «Το σώμα μας μας λέει ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να διαχειριστεί τις καταστάσεις.  Και αισθανόμαστε μια κούραση και μια ατονία. Με αυτού του είδους τη διατροφή, παίρνουμε άμεσα την ενέργεια, αλλά δεν κρατάει πολύ και έτσι πεινάμε συνέχεια».

Κακές… συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς σωστά!

Ένας τρίτος λόγος, είναι η έλλειψη καλό ύπνου. Το άγχος μας οδηγεί στο να μην κοιμόμαστε καλά. Ο βαθύς ύπνος έχει τη δυνατότητα να καταστέλλονται οι ορμόνες της πείνας και της εξάντλησης, κάτι που δεν προσφέρει ο ελαφρύς, αγχωτικός ύπνος», λέει η  Clarissa Lenherr.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ένας τρόπος είναι να καταφέρουμε να κοιμηθούμε σωστά. Για να το καταφέρουμε, ένας τρόπος είναι η σωματική άσκηση. Φροντίστε να ασκήστε στο σπίτι αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο σας.

Μπορείτε πριν πέσετε στο κρεβάτι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο που θα σας χαλαρώσει.

Προτιμήστε αντί να έχετε κοντά στο κρεβάτι σας το κινητό σας, να έχετε ένα βιβλίο.

Ακούστε λίγη χαλαρωτική μουσική.

Να έχετε πάντα φρούτα και λαχανικά στο σπίτι. Ένα μήλο μπορεί να σας χορτάσει. Είναι καλύτερο να καταναλώσετε ακόμα και 2-3 φρούτα, από ένα σακουλάκι πατατάκια.

Επίσης, ρωτήστε τον εαυτό σας εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι όταν βρεθείτε στην κουζίνα που αναζητά σνακ. Στη συνέχεια πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Το πιο σημαντικό, προσπαθήστε να μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Η ζωή δεν είναι κανονική αυτή τη στιγμή και η προσαρμογή δεν είναι εύκολη.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί η διατροφή να μειώσει το άγχος των ημερών;

Έξυπνα διατροφικά tips για τις ημέρες που μένουμε σπίτι 20

Ο Μιχάλης Μακρύλλος , Κλινικός Διαιτολόγος – Αθλητικός Διατροφολόγος και  Πρόεδρος της Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ δίνοντας tips για τη διατροφή των παιδιών-αθλητών κατά τις ημέρες του «εγκλεισού» λόγω του κοροωνοϊού

Μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

Για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο περιορισμός στις μετακινήσεις: «Αυτός ο περιορισμός στο σπίτι εν δυνάμει μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα υπό την έννοια ότι έχουμε μία δραστική μείωση στην κινητικότητά μας, άρα έχουμε μία δραστική μείωση στις θερμίδες που καταναλώνουμε, δηλαδή στη δαπάνη ενέργειας. Επομένως αν δεν προσέξουμε το τι θα φάμε και το πόσο θα φάμε, τότε σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα και στα κιλά μας και στην ποιότητα των κιλών μας, δηλαδή πόσα από αυτά θα είναι λίπος. Η απάντηση είναι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την περίοδο κάνοντας μία νέα αρχή και προσαρμόζοντας ανάλογα και τις διατροφικές μας επιλογές».

Τι διαφορετικό προσφέρει στην υγεία μας κάθε χυμός φρούτου

Η διατροφή των γονέων πρέπει να διαφέρει από τα παιδιά: «Ο διδακτικός ρόλος των γονιών έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα. Εξάλλου υπάρχει μία πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών, όπου μεταξύ άλλων και σε ζητήματα διατροφικής συμπεριφοράς τα παιδιά συμμορφώνονται πολύ περισσότερο και πολύ αποτελεσματικότερα όταν βλέπουν τους γονείς τους να κάνουν το ίδιο με αυτό που τους λένε να κάνουν αυτά».

Πως θα βελιτώσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά

Πέντε – έξι έξυπνα tips για να βελτιώσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά με αντίκτυπο προφανώς στο βάρος μας αλλά και στα επίπεδα της υγείας, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες του εγκλεισμού:

«Νο. 1 είναι η οργάνωση και ο προγραμματισμός. Οργανώνουμε τα γεύματα και τα σνακ. Προγραμματίζουμε δηλαδή τι θα μαγειρέψομε μέσα στην εβδομάδα. Για παράδειγμα θα φάμε δύο φορές όσπριο, μία φορά ψάρι, μία φορά κοτόπουλο κοκ. Καθημερινά έχουμε τρία γεύματα, ένα πρωινό, ένα μεσημεριανό και ένα βραδινό, που θεωρούνται τα βασικά μας γεύματα και δύο εμβόλιμα σνακ. Τα γεύματά μας τα τρώμε στο τραπέζι, καθιστοί με ηρεμία, ενσυνείδητα δηλαδή.

Και τα σνακ μας τα έχουμε προγραμματίσει, τα έχουμε προετοιμάσει. Για παράδειγμα ένα θρεπτικότατο σνακ είναι 30 γραμμάρια ξηροί καρποί, μία χούφτα ξηροί καρποί. Παίρνουμε τους ξηρούς καρπούς από πριν, τους έχουμε σε ένα σακουλάκι και το έχουμε έτοιμο. Γιατί αν δεν πάρουμε το σακουλάκι και πάμε στο βαζάκι που έχει όλους τους ξηρούς καρπούς και είμαστε 24 ώρες το 24ωρο σε ένα σπίτι ενδέχεται να ξαναβάλουμε το χέρι μέσα και τότε οι ξηροί καρποί θα γίνουν επιβαρυντικοί».

Νο. 2 Τιμάμε την πείνα μας. Τρώμε όταν πραγματικά πεινάμε και όχι όταν βρεθεί κάτι μπροστά μας. Καλό θα είναι να τρώμε όταν η πείνα μας είναι μέτρια και όχι έντονη. Δηλαδή δεν χρειάζεται να περιμένουμε πρώτα να εξαντληθούμε για να φάμε. Δεν αγνοούμε τα σημάδια της πείνας μέσα στην ημέρα γιατί τότε αν φτάσουμε στο ενδεχόμενο να είμαστε εξαντλημένοι και άδειοι ενεργειακά αυξάνεται το ενδεχόμενο των υπερφαγικών επεισοδίων, δηλαδή να φάμε περισσότερο.

Ποιες τροφές αντιστρέφουν τη γήρανση των μυών;

Νο.3 Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την πραγματική όρεξη και ανάγκη μας για φαγητό από τη συναισθηματική. Στην πραγματική πείνα υπάρχει μία χρονική απόσταση από το προηγούμενο γεύμα, υπάρχει το αίσθημα του κορεσμού, υπάρχει μία κανονικότητα. Η συναισθηματική πείνα δεν έχει να κάνει με τον κορεσμό. Μπορεί να είμαστε χορτάτοι και μας έρχεται η επιθυμία να φάμε κάτι, το οποίο συνήθως είναι γλυκό ή λιπαρό. Αυτό καθαρά ξεκινάει από το μυαλό μας, λόγω ότι αισθανόμαστε ανία, άγχος, στρες από τον εγκλεισμό στο σπίτι. Άλλο λοιπόν η πραγματική μας ανάγκη για φαγητό και άλλη η συναισθηματική. Αυτό πρέπει να μάθουμε να το διαχωρίζουμε.

Νο.4 Πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε να τρώμε όταν νιώθουμε ευχάριστα χορτάτοι, ανεξάρτητα από το πόσο φαγητό έχει παραμείνει στο πιάτο μας. Όταν αισθανόμαστε ότι πήραμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε χωρίς αυτό να μας επιβαρύνει.

Νο. 5 Τρώμε αργά. Δίνουμε χρόνο για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο και τρώμε την ποσότητα που έχει ανάγκη πραγματικά το σώμα μας».

Για το πρόγραμμα των γευμάτων: «Το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα του καθενός. Το κύριο γεύμα της ημέρας είναι το μεσημεριανό. Καλό θα είναι από το τελευταίο μας γεύμα να αφήνουμε τουλάχιστον ένα δίωρο μέχρι να κοιμηθούμε».

Για τη διατροφή των παιδιών που αθλούνται: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από αθλητές είναι και έφηβοι, είναι και παιδιά, που σημαίνει ότι οι μεταβολικές και οι αναπτυξιακές τους ανάγκες είναι έτσι κι αλλιώς αυξημένες, πόσω μάλλον αν προσθέσουμε σε όλο αυτό και τις αθλητικές ανάγκες υπό κανονικές συνθήκες. Η συμβολή της διατροφής σε κανονικές συνθήκες είναι κομβικότατη, στην απόδοση, στην αποκατάσταση, στις προσαρμογές της προπόνησης, σε όλα τα επίπεδα. Τώρα εκ των πραγμάτων υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στα προπονητικά φορτία και στην αδράνεια που έχουν στο σπίτι. Επομένως πρέπει να υπάρχει και μία ανάλογη μείωση των θερμίδων. Άλλο όμως είναι η λογική και σταδιακή μείωση, ιδιαίτερα αν μιλάμε για παιδιά και εφήβους κι άλλο πράγμα η δραστική μείωση και ο πολύ σκληρός περιορισμός των θερμίδων, κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση».

Ασκήσεις ενδυνάμωσης με τη Στέλλα Αλεξανδρίδου από το Training Room

Για την άσκηση στο σπίτι: «Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι μένουμε και ακίνητοι. Με τις οδηγίες του κατάλληλου επιστήμονα, όπως ένα γυμναστής μπορούν τα παιδιά να βγαίνουν για τζόκινγκ, για περπάτημα, μπορούν να κάνουν ένα ασκησιολόγιο στο σπίτι με το βάρος του σώματός τους. Κάμψεις, έλξεις για να διατηρούν έναν μυικό τόνο».

Πηγή: EΡΑ Σπορ

x
Send this to a friend