Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε παπούτσια για τρέξιμο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε παπούτσια για τρέξιμο

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επιλογή του σωστού παπουτσιού παίζει σημαντικό ρόλο για να αποφύγει ο δρομέας πιθανά προβλήματα τραυματισμού ή ενόχλησης στα πόδια, αλλά και για να κάνει το τρέξιμο του πιο ευχάριστο.

Για να γίνει σωστά η επιλογή πρέπει να λάβουμε υπόψη το βάρος, το πάτημα και το αγωνιστικό επίπεδο του δρομέα.

Το μεγάλο βάρος του δρομέα απαιτεί καλύτερη και μεγαλύτερη υποστήριξη του παπουτσιού (πάτους με υποστήριξη stability & cushion), στην περίπτωση αυτή λόγω της τεχνολογίας υποστήριξης το βάρος του παπουτσιού είναι και λίγο μεγαλύτερο.

Όσον αφορά το πάτημα υπάρχουν δρομείς με ουδέτερο πάτημα που αποτελεί μέρος της φυσικής κίνησης (πρηνισμός) και βοηθά το κάτω μέρος του ποδιού να αντιμετωπίσει τη δύναμη πρόσκρουσης. Είναι πιθανόν να έχετε ουδέτερο πρηνισμό εάν οι σόλες των παπουτσιών σας εμφανίζουν φθορά σε σχήμα S, από την εξωτερική πλευρά της φτέρνας (πλευρικά) έως το μεγάλο δάχτυλο.

Όταν έχετε ένα κανονικό τύπο πρηνισμού, μπορείτε να τρέξετε φορώντας μια μεγάλη ποικιλία από παπούτσια, αλλά τα ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια που προσφέρουν προστασία από τους κραδασμούς και υποστήριξη για ουδέτερο πρηνισμό είναι καταλληλότερα. Όταν τώρα παρατηρούμε ότι το πόδι μας κατά την επαφή με το έδαφος εφάπτεται προς το εξωτερικό η αντίθετα προς το εσωτερικό μέρος της φτέρνας τότε μιλάμε για υποπρηνισμό η υπερπρηνισμό.

Υποπρηνισμός (υπτιασμός)


Υποπρηνισμός, επίσης γνωστός και ως υπτιασμός, παρατηρείται όταν το πόδι δεν στρέφεται πολύ. Η εξωτερική πλευρά της φτέρνας εφάπτεται στο έδαφος υπό μεγαλύτερη γωνία και παρατηρείται ελάχιστος ή μηδενικός κανονικός πρηνισμός, με αποτέλεσμα την αυξημένη μετάδοση της δύναμης πρόσκρουσης μέσω του κατώτερου τμήματος του ποδιού.

Αυτή η πλευρική φόρτιση του ποδιού υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της φάσης στήριξης του βηματισμού, γεγονός που επηρεάζει την αποδοτικότητα του τρεξίματος. Όσοι εμφανίζουν υποπρηνισμό (ή υπτιασμό) είναι πιθανόν να εμφανίζουν αυξημένη φθορά στην εξωτερική πλευρά της φτέρνας των παπουτσιών, ενώ ολόκληρη η άνω πλευρά του παπουτσιού είναι πιθανόν να ωθείται προς την εξωτερική πλευρά.

Επειδή αυτοί που εμφανίζουν υποπρηνισμό έχουν την τάση να υφίστανται τραυματισμούς που συνδέονται με την πρόσκρουση, όπως κατάγματα κόπωσης, θα πρέπει να επιλέγετε ένα ουδέτερο παπούτσι τρεξίματος με ενισχυμένη προστασία από τους κραδασμούς, Η ενισχυμένη προστασία από τους κραδασμούς θα μειώσει τη δύναμη της πρόσκρουσης κατά την επαφή του ποδιού με το έδαφος όταν τρέχετε.

Υπερπρηνισμός


Υπερπρηνισμός είναι όταν το πόδι στρέφεται προς το εσωτερικό σε υπερβολικό βαθμό ή σε στιγμή που δεν πρέπει, για παράδειγμα, σε προχωρημένο στάδιο της φάσης στήριξης του βαδίσματος. Τα παπούτσια ενός ανθρώπου που εμφανίζει υπερπρηνισμό εμφανίζουν επιπλέον φθορά στην εσωτερική πλευρά της φτέρνας και κάτω από το ακροστήριγμα του ποδιού, ιδίως στο μεγάλο δάχτυλο.

Ο υπερπρηνισμός μπορεί να δημιουργηθεί και από υπερβολική στροφή του γόνατος ή του ισχύου. Τα κατάλληλα παπούτσια είναι αυτά που προσφέρουν ικανοποιητική στήριξη στην ποδική καμάρα της κατηγορίας Stability, ενισχυμένα παπούτσια τύπου cushion (απορρόφησης κραδασμών) ή Motion Control για τις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Προτιμήστε μοντέλα που διαθέτουν στην εξωτερική τους σόλα υλικά υψηλής αντοχής στις τριβές.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΒΡΕΓΜΕΝΗΣ ΠΑΤΟΥΣΑΣ

patousa-01

Κατηγορίες παπουτσιών για τρέξιμο:

Cushion: για δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο ή υποπρηνισμό (υπτιασμό)
Stability: για δρομείς με ελαφρύ έως και μέτριο υπερπρηνισμό, 
Motion Control: για δρομείς με σοβαρό υπερπρηνισμό.
Οι παραπάνω τύποι παπουτσιών προτείνονται επίσης για δρομείς με μεγάλο βάρος για καλύτερη και μεγαλύτερη υποστήριξη, στην περίπτωση αυτή λόγω της τεχνολογίας υποστήριξης το βάρος του παπουτσιού είναι και λίγο μεγαλύτερο.

Performance: χαμηλού βάρους για γρήγορες προπονήσεις ή αγώνες για δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο ή υπτιασμό,
Racing: πολύ χαμηλού βάρους, αποκλειστικά για αγώνες και αθλητές υψηλού επιπέδου

Trail: Για όσους δρομείς τρέχουν σε μονοπάτια και σε ορεινό πεδίο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε το σωστό παπούτσι:

α) Πρέπει να γνωρίζεται επίσης ότι ένα παπούτσι μπορεί να ικανοποιήσει τις προδιαγραφές του για τις οποίες το αγοράσατε έως και 800 με 900 δρομικά χιλιόμετρα για να μπορεί να υποστηρίξει το βάρος και να προστατέψει τα πόδια σας καθώς οι ιδιότητες που έχουν τα υλικά της ενδιάμεσης σόλας, δυστυχώς δεν κρατούν για πάντα.
β) Παρατηρήστε τις σόλες των παλιών σας παπουτσιών (αυτές θα σας δείξουν πολύ εύκολα ποιος είναι ο τύπος πατήματος σας έτσι ώστε να προβείτε και στην σωστή αγορά του αθλητικού παπουτσιού).
γ) Δώστε μεγάλη προσοχή στη σωστή επιλογή του μεγέθους. Μη βασισθείτε στο νούμερο που φοράτε στα καθημερινά σας παπούτσια ή στα running κάποιας άλλη εταιρίας. Δοκιμάστε το συγκεκριμένο μοντέλο που επιλέξατε, καθώς υπάρχουν διαφορές ακόμα και ανάμεσα στα μοντέλα της ίδιας εταιρίας.
δ) Ζητήστε την γνώμη του ειδικού πωλητή ο οποίος γνωρίζει τον τύπο παπουτσιών που σας ταιριάζει. Υπάρχουν εταιρείες παπουτσιών που έχουν ειδικά μηχανήματα πελματογραφήματος κι έτσι μπορούν να σας προτείνουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και εγκυρότητα το σωστό παπούτσι.
ε) Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ορθοπεδικό προκειμένου να σας “μετρήσει’ και να είστε σίγουροι για το πέλμα σας και τη φροντίδα που χρειάζεται.

Έρευνες που αλλάζουν τα δεδομένα

Υπάρχουν, ωστόσο και έρευνες που αλλάζουν όλα τα δεδομένα, όπως αυτή του Rasmus Oestergaard Nielsen του τμήματος των αθλητικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία. Η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013, παρακολουθούσε 927 αρχάριους δρομείς για ένα χρόνο με στόχο να μελετήσει αν οι τραυματισμοί που θα πάθαιναν θα είχαν σχέση με τον τύπο ποδιού τους.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν υπήρχε σχέση με τους τραυματισμούς και τον τύπο του πατήματος του ποδιού. Βέβαια, όπως λέει και η έρευνα, χρειάζεται περισσότερη μελέτη για το θέμα, πριν καταργήσουμε ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Περισσότερα για την έρευνα αυτή μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Γενικώς το θέμα παπούτσι-τρέξιμο είναι μια μεγάλη ιστορία που πολλές φορές τινάζει στον αέρα συζητήσεις δρομέων. Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι το καλό παπούτσι τους προστατεύει από τραυματισμούς, άλλοι που θεωρούν ότι δεν παίζει κανένα ρόλο.

Η ουσία είναι πως αισθάνεται κανείς.

Το δεδομένο είναι ένα: Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιό είναι το καλύτερο παπούτσι για τρέξιμο. Και αν θέλετε να διαλέξετε, κλείστε το pc ή το κινητό σας και βγείτε στα μαγαζιά να δοκιμάσετε χωρίς ντροπές.

*Με πληροφορίες από το snowland.gr

Previous ArticleNext Article

Πως 60 λεπτά τρεξίματος αλλάζουν τον μεταβολισμό μας για 2 μέρες!

Ερευνητές από το UT Southwestern Medical Center κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι νευρώνες που επηρεάζουν το μεταβολισμό είναι ενεργοί ακόμα και δύο μέρες μετά από τρέξιμο συνολικής διάρκειας 60 λεπτών.

«Δεν χρειάζεται μεγάλη διάρκεια άσκησης για να αλλάξει η δραστηριότητα αυτών των νευρώνων», δήλωσε ο Δρ. Kevin Williams, νευροεπιστήμονας στο UT Southwestern. «Βάσει των αποτελεσμάτων μας, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι το να βγούμε έξω και να ασκηθούμε μία φορά με ημι-έντονο τρόπο μπορεί να μας παρέχει οφέλη που διαρκούν για μέρες, ιδιαίτερα σε σχέση με το μεταβολισμό της γλυκόζης».

Γιατί έχει… φρενάρει ο μεταβολισμός σας και δεν χάνετε κιλά;

Ο ρόλος των νευρώνων

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Metabolism, μέτρησε την επίδραση της άσκησης σε δύο τύπους νευρώνων που αποτελούν το κύκλωμα μελανοκορτίνης του εγκεφάλου, το οποίο μοιράζονται τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ποντίκια. Ένας από τους τύπους νευρώνων (που ονομάζεται POMC) συνδέεται με μειωμένη όρεξη, χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος και κάψιμο περισσότερων θερμίδων, όταν ενεργοποιείται. Ο άλλος τύπος (NPY/AgRP) αυξάνει την όρεξη και μειώνει το μεταβολισμό όταν ενεργοποιείται.

Αρσενικά ποντίκια παρόμοιας ηλικίας και σωματικού βάρους χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα έκανε καθιστική ζωή και δεύτερη ασκούνταν σε ένα μηχανοκίνητο διάδρομο όπου αναγκάστηκε να τρέχει μέσω ενός ηλεκτρικού ερεθίσματος που παραγόταν.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια και μόνο περίοδος άσκησης μπορούσε να ενισχύσει τη δραστηριότητα των νευρώνων POMC και να αναστείλει τους νευρώνες NPY/AgRP έως και για δύο ημέρες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μία προπόνηση (αποτελούμενη από τρεις περιόδους τρεξίματος των 20 λεπτών) οδήγησε σε μείωση της όρεξης, κάτι που διήρκεσε έως έξι ώρες. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται πεινασμένοι αμέσως μετά την άσκηση, δήλωσε ο Williams. Αυτές οι αλλαγές φάνηκε να διαρκούν περισσότερο μετά από συνεχή προπόνηση.

Τα ευρήματα βελτιώνουν την επιστημονική κατανόηση του κυκλώματος μελανοκορτίνης. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αυτό το κύκλωμα μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή ή τη νηστεία αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που το συνδέει με την άσκηση.

O μεταβολισμός της γλυκόζης

Τα αποτελέσματα παρέχουν επίσης μια άλλη ευκαιρία για την έρευνα δυναμικών θεραπειών για τη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης σε ασθενείς με παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% του πληθυσμού. Άλλα 84 εκατομμύρια έχουν προδιαβήτη που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Είναι πιθανό ότι η ενεργοποίηση των νευρώνων μελανοκορτίνης να μπορεί να έχει θεραπευτικά οφέλη για τους ασθενείς, ειδικά για τους διαβητικούς που χρειάζονται βελτιωμένη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα», δήλωσε ο Williams.

Τα ευρήματα βελτιώνουν την επιστημονική κατανόηση του κυκλώματος μελανοκορτίνης. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αυτό το κύκλωμα μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή ή τη νηστεία αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που το συνδέει με την άσκηση.

Γιατί ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός καθώς μεγαλώνουμε;

Οι πιο μακροπρόθεσμες επιδράσεις της άσκησης παρατηρήθηκαν στους νευρώνες POMC, οι οποίοι βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης όταν ενεργοποιούνται.

Το εργαστήριο του Williams ετοιμάζει μια δεύτερη μελέτη για να καθιερώσει τους μηχανισμούς με τους οποίους η άσκηση προκαλεί αλλαγές στους νευρώνες μελανοκορτίνης. Η μελέτη θα καταγράψει περισσότερα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές αυτές συσχετίζονται με βιολογικές λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης και ο ενεργειακός ισοζύγιο.

«Η έρευνα αυτή δεν είναι μόνο για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης”, δήλωσε ο Δρ Williams. “Η καλύτερη κατανόηση των νευρωνικών συνδέσεων με την άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες καταστάσεις που επηρεάζονται από τη ρύθμιση της γλυκόζης».

Διαβάστε επίσης: Φταίει ο μεταβολισμός σου που δεν μπορείς να χάσεις βάρος;

Οι δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

 Οι  δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

Όλοι έχουμε δει και θαυμάζουμε αυτούς τους υπερήλικους δρομείς που μπορεί να πλησιάζουν τα 90 αλλά συνεχίζουν ακάθεκτοι να συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου και μάλιστα χωρίς να χάνουν τη φόρμα τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ένας από τους λόγους που η κατάστασή τους κρατιέται σε τέτοια επίπεδα δεν είναι άλλος από την υγιεινή διατροφή. Αυτό είναι διαπιστωμένο.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε ο φυσικός Στιβ Μπάουερς σε συνεργασία με τη σύζυγό του, Ελίζαμπεθ Σίμερ Μπαόυερς, οι άνθρωποι που είναι από 70 μέχρι 90 χρονών αλλά διατηρούνται σε υψηλά αθλητικά επίπεδα έχουν ένα κοινό: τρώνε όλοι τα ίδια φαγητά.

Μπορεί το τρέξιμο να… νικήσει την κακή διατροφή;

Στο βιβλίο που έβγαλαν οι Μπάουερς με τίτλο «Τα μυστικά των υγιών ανθρώπων του κόσμου», αναφέρεται μια σειρά από τροφές που βρίσκονται μόνιμα στο διατροφικό πρόγραμμα των υπερήλικων που διατηρούν τόσο καλή αθλητική φόρμα.

Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

Αμύγδαλα

Πλούσια σε υγιή λίπη, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αυτοί οι ξηροί καρποί  είναι κάτι περισσότερο από ένα σνακ. Χρησιμοποιήστε κομμένα αμύγδαλα ως επικάλυψη για πλιγούρι βρώμης ή για γιαούρτι και χρησιμοποιήστε αλεύρι αμυγδάλου αντί για κανονικό αλεύρι στα μαγειρέματά σας.

Αβοκάντο

Με περισσότερο κάλιο στην περιεκτικότητά τους ακόμα και από τις μπανάνες, τα αβοκάντο είναι πλούσια σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και ινών που καταστέλλουν την πείνα.

Φασόλια

Γεμάτα από φυτικές ίνες, τα φασόλια κάνουν καλό στον οργανισμό σας με πολλαπλούς τρόπους. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της χοληστερόλης και στην ενίσχυση της συνολικής υγείας του εντέρου. Προσθέστε τα με κάθε ευκαιρία στο φαγητό που μαγειρεύετε και χρησιμοποιείστε τα για να αντικαταστήσετε το κρέας.

Βατόμουρα

«Η κατανάλωση βατόμουρων είναι το μόνο πράγμα που κάνω με συνέπεια κάθε μέρα», λέει η Κάρι Ντούγκαν, δηλώσεις της οποίας περιλαμβάνονται στο βιβλίο των Μπάουερς, που φαίνεται να έχει σταματήσει να γελάει στα 30 της καθώς πρόκειται για μια γυναίκα που είναι σχεδόν 60 χρονών αλλά έχει την ενέργεια και το σώμα κάποιου πολύ, πολύ νεότερου. Εμπιστεύσου την: προσέθεσε βατόμουρα σε κάθε γλυκό που φτιάχνεις και οπουδήποτε ταιριάζουν.

Μαύρο πιπέρι

Πολύ ισχυρά είναι τα αποτελέσματα για την υγεία που προκύπτουν από το μαύρο πιπέρι. Εκτός από το ότι είναι αντιοξειδωτικό και αντιβακτηριακό, βοηθά επίσης και στην απώλεια βάρους γιατί διεγείρει την κατανομή των λιποκυττάρων.

Μπρόκολο

Γεμάτο από αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα αληθινά ωφέλιμο φαγητό. Πολλοί άνθρωποι το απεχθάνονται λόγω γεύσης αλλά αν μαγειρευτεί με τον σωστό τρόπο μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ γευστική τροφή.

Κανέλα

Βοηθάει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και να μειώνει τις φλεγμονές. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πιείτε γλυκό τον καφέ σας χωρίς να βάλετε ζάχαρη.

Καφές

Κι όμως, παρά τις περί αντιθέτου φήμες, ο καφές είναι καλός για την υγεία. Εκτός από το γεγονός ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη καταπολεμάει και ορισμένα είδη καρκίνου. Για μια επιπλέον «υγιεινή ώθηση», προσθέστε 1,5 κουταλάκι του γλυκού από κανέλα, καραμέλα ή κουρκούμι στο φίλτρο.

Σκόρδο

Ένα από τα βασικά συστατικά του, η αλικίνη, βοηθάει στο να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης, να προστατέψετε τα κύτταρα σας από οξειδωτικές βλάβες και να ομαλοποιήσετε την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. «Το ακατέργαστο σκόρδο προσφέρει αποτελεί πραγματική αναβάθμιση για την υγεία σας» λέει χαρακτηριστικά ο Στιβ Μπάουερς. Προσθέστε το σε φρέσκια, σπιτική σάλτσα και χρησιμοποιήστε το ακόμα στον κιμά και στο ελαιόλαδο.

Μέλι

Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό υποκατάστατο ζάχαρης. Φάτε το με μαζί πλιγούρι βρώμης, προσθέστε το στις σάλτσες που φτιάχνετε καθώς και στα ποτά που πίνετε.

Διαβάστε ακόμα: 11 τρόφιμα που χρησιμεύουν ως «καύσιμα» για τους δρομείς

x
Send this to a friend