Οι ντομάτες που… κόβουν ταχύτητα στο τρέξιμο και άλλοι διατροφικοί αστικοί μύθοι (vid)

To ρόλο της σωστής διατροφής στην κατάκτηση της κορυφής ανέλυσαν ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας και ασημένιος το 2000 στο Σίνδεϊ, στους κρίκους, Δημοσθένης Ταμπάκος και ο δις πρωταθλητής Ευρώπης (1998, 2006) στα 400μ. εμπόδια Περικλής Ιακωβάκης, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Κανείς από τους δύο δεν είχε την πολυτέλεια ενός διαιτολόγου όταν ήταν εν ενεργεία αθλητές, με τον Ιακωβάκη να επεξηγεί τις αντικειμενικές δυσκολίες για να συμβεί αυτό στο στίβο, αλλά να παραδέχεται πως θα τον είχε βοηθήσει πολύ να αντιμετωπίσει προβλήματα που αντιμετώπιζε με τη διατροφή του στην καθημερινότητά του.

Ταμπάκος: Έτσι έγινα χορτοφάγος

«Ήμουν 17-18 και είχα διαβάσει κάποια βιβλία σχετικά με τη διατροφή. Είπα να κάνω νηστεία για 3 ημέρες και το κράτησα 10-11 χρόνια,» εξήγησε πως έγινε χορτοφάγος ο Ταμπάκος. Στην εκδήλωση με θέμα «Citius, Altius, Fortius. Ο ρόλος της διατροφής στον πρωταθλητισμό» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, στον σημαντικό ρόλο του διαιτολόγου στον πρωταθλητισμό αναφέρθηκε ο καθηγητής Διαιτολογίας-Διατροφής Λάμπρος Συντώσης, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Ο πιο σημαντικός ρόλος του αθλητικού διαιτολόγου είναι να εκπαιδεύσει τον αθλητή να ακολουθήσει τους γνωστούς κλασσικούς, βαρετούς κανόνες της σωστής διατροφής. Η σωστή διατροφή δεν μπορεί να κάνει έναν μέτριο αθλητή πρωταθλητή. Η κακή διατροφή μπορεί να κάνει ένα πρωταθλητή μέτριο αθλητή».

«Δεν έχω κάνει ποτέ συγκεκριμένη διατροφή στην καριέρα μου και στη ζωή μου,» παραδέχτηκε ο Ιακωβάκης και έθεσε υπ΄ όψη των ακροατών τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας αθλητής ατομικού αγωνίσματος να ακολουθήσει ένα διατροφικό πρόγραμμα, όταν αγωνίζεται στο εξωτερικό. «Τρώει στο προπονητικό κέντρο; Εχει βοήθεια για αγορά και μαγείρεμα; Ξέρει να μαγειρεύει; Έχει έξτρα χρόνο και χρήμα; Η προπόνησή του είναι σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του; Πάει ταξίδι προετοιμασίας ή αγώνα; Σε μία διοργάνωση που έλαβα μέρος στην Ιαπωνία παραδείγματος χάρη το πρωινό στις 8:30 ήταν φύκια. Αγωνιζόμουν στις 16:00 και δεν υπήρχε άλλο γεύμα στο ξενοδοχείο έως τότε. Πήρα δύο μήλα και τα έφαγα στις 12:00 στο λεωφορείο προς το στάδιο. Πας ένα ταξίδι και ξαφνικά ανατρέπονται όλα. Εκεί χρειάζεται προσαρμοστικότητα,» εξήγησε ο Ιακωβάκης και εν συνεχεία πρόβαλε διαφάνειες με ουρά από αθλητές στα ΜcDonalds, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα στις εγκαταστάσεις των αθλητών, καθώς η συγκεκριμένη αλυσίδα fast food είναι χορηγός της ΔΟΕ.

Ο Περικλής Ιακωβάκης τόνισε επίσης πως είναι πολύ εύκολο στον χώρο του αθλητισμού να δημιουργηθούν «αστικοί μύθοι» και αφηγήθηκε μία αληθινή ιστορία με έναν αθλητή που έπεισε τους υπόλοιπους πως «η ντομάτα κόβει ταχύτητα», με αποτέλεσμα να μην τρων ντομάτες αθλητές παγκόσμιας κλάσης για διάστημα δύο ετών.

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος αναγνώρισε τη σημασία που παίζει ένας διατροφολόγος και ένας ψυχολόγος στην ανέλιξη ενός πρωταθλητή, εξηγώντας πως ο ίδιος λάμβανε συμβουλές από ανθρώπους χωρίς εξειδικευμένη γνώση. «Από τον φυσικοθεραπευτή, έναν φίλο οφθαλμολόγο, έναν γυναικολόγο και έναν νευροχειρουργό,» εξήγησε. «Το μοναδικό συμπλήρωμα διατροφής που έπαιρνα ήταν το Calcivita κι αυτό μόνο 2 φορές την εβδομάδα γιατί μου είπαν πως με περισσότερες δεν μπορεί να την αφομοιώσει ο αθλητισμός,» τόνισε κι εξήγησε ποια ήταν η δική του στάση απέναντι στη διατροφή: «Τροφή δεν είναι μόνο ότι παίρνεις από το στόμα, τροφή είναι ό,τι βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε, αγγίζουμε. Είχα συγκεκριμένους στόχους, τα αγωνιστικά αποτελέσματα, να είμαι όσο το πιο καλά προετοιμασμένος. Σε συνάρτηση με το σκεπτικό που είχα για την τροφή, προσπαθούσα να έχω ένα ιδανικό περιβάλλον. Περνούσα ατέλειωτες ώρες μόνος σε ένα δωμάτιο, η ζωή μου ήταν δωμάτιο-γυμναστήριο και ίσως να είχα ένα δίωρο μίας βόλτας για να δω ένα αξιοθέατο μέσα σε μία εβδομάδα. Κάτι που όμως με βοηθούσε».

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος θυμήθηκε: «Με είχε εντυπωσιάσει μία ιστορία για την ενέργεια της τροφής: `Ηταν ένας δάσκαλος κι εκεί που ετοίμαζε το ρύζι για τους μαθητές του, κάποιοι κόκκοι ρυζιού έπεσαν στο πάτωμα. Ένας μαθητής πήγε να τους πετάξει κι ο δάσκαλος τον επέπληξε: Μην τους πετάς! Μέσα σε κάθε κόκκο ρυζιού βρίσκεται ο ήλιος, το φεγγάρι, τα αστέρια, τα σύννεφα και οι βροχές`. Με είχε αγγίξει αυτή η ιστορία και αναρωτιόμασταν με τους φίλους μου αν ισχύει η ευγνωμοσύνη στην τροφή, αν περνούσαν άραγε στην τροφή τα συναισθήματα παραδείγματος χάρη αυτού που μάζεψε το ρύζι. Αν ήταν θυμωμένος ή είχε χωρίσει με τη γυναίκα του! Μια φορά που τρώγαμε και είχαν περισσέψει κρέπες και δεν ήθελα να τις πετάξω, μία φίλη με απενοχοποίησε: Μην ανησυχείς πρέπει να φάνε και τα σκουλήκια, μου είπε». Υφίσταται η ευγνωμοσύνη για την τροφή; Πόσο ρόλο παίζουν για την τροφή; Να έχει χωρίσει με τη γυναίκα του, να έχει θυμώσει και όλα αυτά να μεταφερθούν στους κόκους. Μετά από χρόνια, την απάντηση την έλαβα από τον διάσημο Ιάπωνα Δόκτορα Μασάρου Εμότο, ο οποίος με τη χρήση Αναλυτή Μαγνητικού Συντονισμού μελέτησε την κρυστάλλινη μορφή του νερού και αποτύπωσε φωτογραφικά τις αλλαγές που επιφέρουν σε αυτό ποικίλες περιβαλλοντικές και ανθρώπινες επιδράσεις».

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατέληξε: «Ναι, λοιπόν με ενδιέφερε η διατροφή, έστω κι αν δεν είχα επίσημη συνεργασία με συναδελφό σας, διαιτολόγο, αλλά λάμβανα πληροφορίες. Μέσα από τα πειράματα του Μασάρου Εμότο χάρηκα που είχα μπει σε έναν κοινό τρόπο σκέψης όσο ήμουν ενεργός αθλητής».

 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τα 10 σπορ που πρέπει να δοκιμάσετε το καλοκαίρι (pics)

To καλοκαίρι φέρνει μαζί του πολλές ηλιόλουστες ημέρες, υψηλές θερμοκρασίες, διακοπές και πολλές ευκαιρίες για διασκέδαση. Τα πάρτι, η ηλιοθεραπεία και τα ποτά στην παραλία θα βρεθούν σίγουρα στην λίστα με τα πράγματα που σχεδιάζετε να κάνετε, ωστόσο υπάρχουν κάποια θαλάσσια σπορ που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά σας.

Το σέρφινγκ, το κολύμπι στην ανοικτή θάλασσα, οι καταδύσεις και το flyboard είναι μερικές από τις επιλογές σας που αξίζουν τον κόπο.

Ράφτινγκ

rafting

Αποτελεί μια άσκηση που ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη, ιδανικό για άτομα που θέλουν να βρίσκονται σε κίνηση παρά τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Κάνοντας το συγκεκριμένο σπορ, ενδυναμώνετε τον κορμό και τους ώμους σας. Ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας, μπορείτε να ξεκινήσετε το ράφτινγκ σε χαμηλά κύματα και λιγότερα εμπόδια.

Stand up paddle boarding (SUP)

stand up paddle boarding

Αν αναζητάτε τρόπους για να διατηρηθείτε σε φόρμα και ζείτε δίπλα στην θάλασα το SUP είναι η ιδανική λύση. Πρέπει να κρατάτε την ισορροπία όση ώρα είστε όρθιοι πάνω στην σανίδα κάτι που σημαίνει πως εξασκείτε ολόκληρο το σώμα σας. Θα πρέπει πάντως να δώσετε σημασία στην αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού.

Τζετ σκι

τζετ σκι

Είναι το ίδιο συναρπαστικό με το ράφτινγκ, ωστόσο είναι και λιγότερο κουραστικό. Επίσης εμπεριέχει λιγότερους κινδύνους αρκεί να τηρήσετε κατά γράμμα τους κανόνες και να φοράτε πάντα το ειδικό γιλέκο. Κάποιοι βέβαια έχουν τις ενστάσεις τους για το αν ανήκει στην κατηγορία των κανονικών σπορ, ακόμη και αυτοί που το κάνουν επαγγελματικά.

Πόλο

ΠΟΛΟ

Κρατήστε το σώμα σας δροσερό και διασκεδάστε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού παίζοντας πόλο. Προσπαθώντας να επιταχύνετε μέσα στο νερό, αποτελεί μια ιδανική άσκηση για εσάς. Οι κανόνες είναι αρκετά απλοί, ωστόσο απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός παικτών. Δηλαδή από… δύο και πάνω. Δεν χρειάζεται πισίνα. Κάντε τέρματα τις σημαδούρες και παίξτε τη μπάλα σας. Μίνι αγώνες και τουρνουά διοργανώνονται πλέον και σε event, όπως το Trimore Syros Triathlon.

Υποβρύχια κατάδυση

KATADYSI

Αποτελεί έναν καλό τρόπο να διασκεδάσει κανείς ενώ συμβάλει στη εκγύμναση του σώματος λόγω του εξοπλισμού που θα πρέπει να κουβαλά ο δύτης ενώ κολυμπά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με την υποβρύχια κατάδυση μπορείτε να απομονωθείτε, ενώ η θέα στον βυθό είναι κάτι ανεπανάληπτο.

Κάνοε- Καγιάκ

KAGIAK

Καθώς σχεδιάζετε να κάνετε περιπετειώδη ταξίδια το καλοκαίρι, βρείτε ένα μέρος που θα μπορείτε να το δείτε μόνο πάνω σε ένα καγιάκ. Όχι μόνο βοηθά να εξερευνήσετε απομακρυσμένα μέρη, αλλά παράλληλα αποτελεί μια καλή άσκηση για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ιστιοπλοΐα

sailing

Είναι σαν να πετάτε, ενώ βρίσκεστε πάνω σε μια βάρκα στην μέση του ωκεανού. Βοηθά στο να καθαρίσετε το μυαλό από αρνητικές σκέψεις, ενώ αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για νέες γνωριμίες και γιατί όχι ακόμη και φιλίες. Και μη νομίζεις ότι η ιστιοπλοϊα είναι μόνο για τους… φραγκάτους. Μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις μαθήματα στους εκατοντάδες ναυτικούς ομίλους της Ελλάδας. Ψάξου.

Ιστιοσανίδα

windsurfing

Προσπαθώντας να ισορροπήσετε πάνω στην σανίδα, γυμνάζετε όλο το σώμα σας κα ειδικότερα τους μύες στο πάνω μέρος. Μην αποθαρρύνεστε αν στην αρχή πέφτετε συχνά από την σανίδα σας, με τον καιρό θα αποκτήσετε εμπειρία και θα γίνετε καλύτεροι.

Θαλάσσιο σκι

water skii

Αποτελεί ιδανική άσκηση για να κάψετε τις περιττές θερμίδες, ενώ βασίζεται στις αρχές του κανονικού σκι. Παράλληλα ενδυναμώνετε τους μύες και βελτιώνετε την ευελιξία του σώματός σας.

Flyboarding

flyboard

Δείχνει περίεργο αλλά όταν το δοκιμάσετε δεν θα θέλετε να σταματήσετε με τίποτα. Γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να στέκεστε όρθιος σε μια σανίδα που συνήθως συνδέεται με ένα τζεκ σκι καθώς αιωρείστε και προσπαθείτε να κάνετε διάφορα κόλπα.

Διαβάστε ακόμα: Το SUP είναι η… τρέλα που σου αλλάζει το καλοκαιρί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

O σωστός τρόπος για να πλένεις το μαγιό σου!

“Ελα μωρέ, ξέπλυνε το λίγο, μέσα στο νερό είναι τόση ώρα δεν είναι βρόμικο”. Μια από τις κλασικότερες ανδρικές ατάκες διακοπών διαβάσατε παραπάνω και φυσικά αφορά το μαγιό.

Πόσοι δεν το έχετε κάνει. Επιστροφή από την παραλία στο δωμάτιο, ντους με το μαγιό φορεμένο για να το ξεπλύνουμε, να πέσει πάνω του και λίγο σαμπουάν, έτσι για το… καλό και στο σχοινί ή στην καρέκλα έξω από το παράθυρο για στέγνωμα.

Την ίδια στιγμή, η γυναίκα τρίβει το δικό της μέσα στον νιπτήρα ή σε μικρή λεκανίτσα με λίγο ΟΜΟ για το χέρι που έχει πάρει από το μίνι μάρκετ.

Ποιος είναι ο πιο σωστός;

Το σωστό πλύσιμο αποτελεί μία καθημερινή διαδικασία, η οποία αν γίνει σωστά μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής του μαγιό.

1. Ξέπλυνέ το με νερό 

Αν και το μαγιό σου δεν χρειάζεται να πλένεται με απορρυπαντικό κάθε φορά που το φοράς, θα πρέπει να πλένεται με κρύο νερό βρύσης μετά από κάθε μπάνιο ή ηλιοθεραπεία. Έτσι, απομακρύνονται τα περισσότερα κατάλοιπα αντηλιακού, βρωμιάς, ιδρώτα και χλωρίου.

2. Πρόσθεσε απορρυπαντικό μετά από μερικές χρήσεις

Μετά από μερικές χρήσεις του μαγιό, καλό είναι να προσθέσεις λίγο απορρυπαντικό στο πλύσιμο. Βάλε λίγο νερό σε μία λεκάνη, πρόσθεσε μία κουταλιά ή και λιγότερο υγρό απορρυπαντικό και βούτηξε το μαγιό, στο οποίο έχεις γυρίσει προς τα έξω την μέσα πλευρά. Τρίψτο ελαφρά για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξέβγαλέ το καλά.

3. Μην το στύβεις με μανία

Μην στύβεις ή τσαλακώνεις ποτέ το μαγιό. Απλά πίεσέ το απαλά για να φύγει το πολύ νερό κι άπλωσέ το σε επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσει.

4. Μην το απλώνεις στον ήλιο

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση (ή, τουλάχιστον, συνήθεια) όταν αφήνεις το μαγιό να στεγνώσει στον ήλιο μπορεί να εξασθενίσει πραγματικά το ύφασμα και να σπάσει τις λεπτές ίνες. Προτίμησε λοιπόν, τους εσωτερικούς χώρους ή τα σκιερά μέρη.

5. Αφαίρεσε τους ενοχλητικούς λεκέδες με μαγειρική σόδα ή ξύδι

Το καλύτερο τέχνασμα για να αποφύγεις τους λεκέδες στο μαγιό είναι να εφαρμόσεις το αντηλιακό πριν το φορέσεις και να το αφήσεις να στεγνώσει.  Αν συμβεί όμως κάποιο ατύχημα με φαγητό ή κανένα daiquiri, πασπάλισε μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας απευθείας πάνω στον λεκέ, και άφησέ το να καθίσει για μία έως δύο ώρες πριν το πλύνεις απαλά, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες. Μπορείτε επίσης να καθαρίσεις  το μαγιό με αποσταγμένο λευκό ξύδι διαλυμένο σε ζεστό νερό (1 ξύδι προς 3 νερό) πριν το πλύσιμο.

6. Χρησιμοποίησε το πλυντήριο 3-4 φορές μέσα στη σεζόν

Αν κάνεις όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο συχνά. Μπορείς να το κάνεις 3-4 φορές μέσα στη σεζόν και αυτό είναι όλο. Τα ανδρικά μαγιό αντέχουν περισσότερο, τα γυναικεία κανονικά πρέπει να τα βάζετε στο πλυντήριο 1-2 φορές τη σεζόν.

Διαβάστε ακόμα: Φυσικες λύσεις για να μην έχετε προβλήματα κακοσμίας το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend