Καρδιακή λειτουργία και τρέξιμο: Οι διαφωνίες της επιστημονικής κοινότητας

Καρδιακή λειτουργία και τρέξιμο: Ένα λεπτό ζήτημα για κάθε δρομέα

Κατά την διάρκεια των Μαραθωνίων ανά τον κόσμο αρκετοί δρομείς έχουν χάσει τη ζωή τους από καρδιακή προσβολή. Ο θάνατος τους ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με το αν η υπερβολική εξάσκηση είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά.

Είναι δεδομένο πως το τρέξιμο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται όμορφα. Η υψηλή παραγωγή ενδορφινών του οργανισμού κατά την διάρκεια του τρεξίματος, η απαλλαγή από το στρες, η αίσθηση της ολοκλήρωσης αποτελούν στοιχεία που κάνουν τους ανθρώπους να ελκύονται από το τρέξιμο.

Αμέτρητες μελέτες, που συμπεριλαμβάνουν ανθρώπους πολλών κατηγοριών -νέους και γέρους, απόλυτα υγιείς ανθρώπους και ανθρώπους που έχουν παρελθόν καρδιακών προσβολών, λεπτούς και υπέρβαρους- έχουν επιβεβαιώσει πως το τρέξιμο συνδέεται με την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Υπολογίζεται πως μια συστηματική, εβδομαδιαία προπόνηση πρέπει να αποτελείται είτε από 150 λεπτά χαλαρής άσκησης είτε από 75 λεπτά έντονης άσκησης (είτε από ένα συνδιασμό αυτών των δύο). Υπάρχει ωστόσο ένα μεγάλο ερώτημα: η παραπάνω, από αυτά τα πλαίσια, άσκηση συνιστα ακόμα μεγαλύτερα οφέλη ή μήπως όχι; Η απάντηση δεν είναι αντικειμενική. Εξαρτάται από το ποιόν ρωτάτε.

Μελέτες για την υπερβολική άσκηση

Ο κορυφαίος Αμερικάνος καρδιολόγος, Τζέιμς Ο’ Κιφ είναι από τους πιο διάσημους υποστηρικτές της θεωρίας πως η υπερβολική άσκηση δεν κάνει καλό στους δρομείς. Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει ένα ασφαλές όριο άσκησης, το οποίο αν υπερβούμε οι αρνητικές συνέπειες ισοσκελίζονται με τα οφέλη». Ο ίδιος έχει δώσει μια διάλεξη με τίτλο: «Τρέξε για την ζωή σου: χαλαρά και κοντινές αποστάσεις». Το βίντεο της συγκεκριμένης διάλεξης απαριθμεί περίπου μισό εκατ. προβολές στο διαδίκτυο.

Σε συνεργασία με τον τον Δανό καρδιολόγο Πίτερ Σνορ, έγραψαν ένα επιστημονικό κείμενο στο περιοδικό του Αμερικάνικου Κολέγιου Καρδιολογίας στο οποίο υποστηρίζουν πως το να τρέχεις υπερβολικά είναι τόσο κακό όσο το να μην τρέχεις καθόλου. Οι δυο καρδιολόγοι προτείνουν πως η ιδανική άσκηση πρέπει να κυμαίνεται στις τρεις προπονήσεις ανά εβδομάδα, να μην υπερβαίνει τις 2,5 ώρες συνολικά και να διεξάγεται σε χαμηλές ταχύτητες (10-12 λεπτά/μίλι).

Με αφορμή αυτό το κείμενο, η Daily Telegraph κυκλοφόρησε με τίτλο: «Το γρήγορο τρέξιμο είναι το ίδιο θανατηφόρο με το να κάθεσαι στον καναπε». Η Daily Mail από την άλλη, επίσης με αφορμή αυτό το κείμενο, είχε τίτλο: «Το πάρα πολύ τρέξιμο είναι το ίδιο κακό με το να μην τρέχεις καθόλου».

Έξι μήνες μετά από αυτό το κείμενο, η Σαμ Λόιντ, μια 44χρονη δρομέας με αγάπη για τις μεγάλες αποστάσεις και τόσο φανατική με το τρέξιμο που έκανε τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα, υπέστη καρδιακό επεισόδιο. Στην Λόιντ τοποθετήθηκε βηματοδότης και πλέον τρέχει ξανά. Ωστόσο, γύρω από το καρδιακό επεισόδιό της δημιουργήκε μια σύγχηση τόσο στην ίδια όσο και στους γιατρούς που ανέλαβαν την περίπτωσή της.

Ένας από τους γιατρούς κατηγόρησε ευθέως για το καρδιακό επεισόδιο την ενασχόλησή της με το τρέξιμο. Ένας άλλος ωστόσο της είπε πως το τρέξιμο δεν έχει καμία σχέση με το επεισόδιο. «Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω από εδώ και στο εξής. Δεν ξέρω πόσο πρέπει να τρέχω. Έχω πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό που έπαθα αλλά δεν έχουν απαντηθεί», τονίζει η ίδια σχολιάζοντας την περιπέτειά της.

Πάντως, πάρα πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με το τρέξιμο αμφισβητούν την εγκυρότητα της μελέτης των Ο’ Κιφ και Σνορ. Σε ένα σημείο της εν λόγω μελέτης, οι δύο επιστήμονες αναφέρουν πως η έρευνά τους επικεντρώθηκε σε 36 δρομείς, οι οποίοι έκαναν εξάσκηση μεγαλύτερη των τεσσάρων ωρών ανά εβδομάδα. Αναφέρουν πως από αυτούς τους 36 δρομείς, οι δύο πέθαναν. Οι επικριτές της μελέτης αυτής λένε πως αυτό το ποσοστό (μόλις 2 στους 36) είναι πολύ μικρό για να τεκμηριωθεί το οτιδήποτε και τονίζουν πως δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί πως αυτοί οι δύο θάνατοι συνδέονται όντως με το τρέξιμο: είναι πολύ πιθανό αυτοί οι δύο θάνατοι να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με το τρέξιμο και να προήλθαν από εντελώς άσχετους λόγους.

Το πολύ τρέξιμο κάνει κακό

Το ρεύμα πάντως που πιστεύει ότι το πολύ τρέξιμο κάνει κακό βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Πολλοί από αυτούς τονίζουν πως οι κίνδυνοι δεν έχουν να κάνουν τόσο με μια αιφνίδια καρδιακή προσβολή αλλά με μικρές ζημιές που παθαίνει η καρδιά και οι οποίες δεν γίνονται αντιληπτές αλλά με τα χρόνια συσσωρεύονται και την κάνουν αδύναμη. Δύο νέες κριτικές προς αυτή την κατεύθυνση δημοσιεύτηκαν φέτος. Η μία τιτλοφορείται ως εξής: «Οι δυνητικές καρδιοτοξικές επιδράσεις της άσκησης».

Ο Σανχάι Σάρμα είναι καρδιολόγος, καθηγητής σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Ιατρικός Διευθυντής στο Μαραθώνιο του Λονδίνου. Όταν ο Σάρμα κλήθηκε να πάρει θέση σε αυτόν τον άτυπο διάλογο για το ζήτημα είπε: «Καταρχήν, να ξεκαθαρίσω πως έτσι όπως αντιλαμβάνομαι εγώ τα πράγματα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η άσκηση είναι κάτι καλό για τους ανθρώπους. Η υγεία των ανθρώπων που ασκούνται είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα από αυτών που δεν ασκούνται και ζουν κατά μέσο όρο τρία με εφτά χρόνια παραπάνω από τους υπόλοιπους. Αν μπορούσαμε να συσκευάσουμε όλα τα οφέλη της άσκησης σε ένα χάπι, τότε θα είχαμε φτιάξει ένα θαυματουργό χάπι».

Ο Σάρμα τονίζει πως τα παραπάνω αφορούν αυτούς που ασκούνται σωστά και τηρούν κάποιες συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές. «Τι γίνεται με τους ανθρώπους που ασκούνται δέκα ή είκοσι φορές παραπάνω από το κανονικό; Μπορεί μια θετική συνήθεια να γίνει αρνητική για αυτούς; Για την ώρα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αποδεικτικών στοιχείων πως η άσκηση είναι καλή για την καρδιά και μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός στοιχείων που αποδεικνύει πως για κάποιους ανθρώπους η υπερβολική άσκηση μπορεί να μην είναι κάτι καλό», προσθέτει.

Ο Σάρμα παραθέτει μια μελέτη του που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο περιοδικό της Αμερικάνικης Ιατρικής Ένωσης, που καταλήγει στο συμπέρασμα πως το να ασκούμαστε περίπου 2,5 ώρες ανά εβδομάδα μειώνει κατά 30% τους κινδύνους θνησιμότητας από κάθε αιτία. Ταυτόχρονα, τονίζει πως η μεγαλύτερη άσκηση, αν γίνεται με σωστό τρόπο, μπορεί να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 35%! «Οι άνθρωποι μπορούν να ασκούνται μέχρι και δέκα φορές παραπάνω από το κανονικό χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος της θνησιμότητας», ισχυρίζεται.

Οι Σνορ και Ο’ Κιφ απαντούν επιμένοντας πως πρέπει να τηρείται ένα μέτρο και πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο που αν το υπερβούμε, η άσκηση θα γίνει επιζήμια. Πολλοί ειδικοί πάντως, τονίζουν πως αυτό το σημείο δεν είναι αντικειμενικό, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από καρδιά σε καρδιά. Όπως και να έχει, από αυτόν τον ανεπίσημο διάλογο που έχει ανοίξει μέσα στην επιστημονική κοινότητα προκύπτουν σίγουρα κάποια γενικώς παραδεκτά συμπεράσματα.

Ο καθηγητής Γκρεγκ Γουάιτ τονίζει πως αν μετά από την συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο γίνει ένα μικρό «σκανάρισμα» της καρδιάς το πιθανότερο είναι πως θα δούμε ορισμένα μικρά αρνητικά σημάδια. Ο ίδιος πάντως τονίζει: «Αυτό είναι κάτι που ισχύει σχεδόν για όλους τους ανθρώπους. Όσοι όμως ασκούνται σωστά έχουν πολύ λιγότερα αρνητικά σημάδια από τους υπόλοιπους ενώ πολύ σύντομα, μέσω της σωστής άσκησης, η καρδιά θεραπεύεται από αυτές τις μικρές ζημιές και επανέρχεται πάρα πολύ γρήγορα στο απόλυτα φυσιολογικό».

Αυτή η γρήγορη αντιστροφή των συμπτωμάτων υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τους δρομείς και πως κάθε ζημιά της καρδιάς μετά από έναν Μαραθώνιο είναι παροδική. Ακόμα κι έτσι πάντως, κάποιοι συνεχίζουν να έχουν τις ενστάσεις τους. Ένα πείραμα που έγινε με αρουραίους απέδειξε πως όσο πιο έντονα και όσο πιο συστηματικά έτρεχαν τόσο περισσότερο άλλαζε το σχήμα της καρδιάς τους.

Φυσικά, άλλο άνθρωποι και άλλο αρουραίοι όπως επιβεβαιώνει και ο Σάρμα: «Αυτό το πείραμα έχει γίνει με αρουραίους και δεν μπορεί να αποδείξει κάτι αναφορικά με τις καρδιές των ανθρώπων». Προσθέτει βέβαια πως: «Είναι δεδομένο πως η καρδιά ενός βετεράνου αθλητή έχει υποστεί μια αναδιαμόρφωση σε σχέση με άλλες καρδιές».

Θα έλεγε κανείς πως το κύριο συμπέρασμα από μια τέτοια συζήτηση είναι πως το πιο ασφαλές είναι πως πρέπει να ασκούμαστε χωρίς υπερβολές και να τηρούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα – αν το κάνουμε αυτό μάλλον δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Φυσικά, οι συστηματικές εξετάσεις της καρδιάς είναι πάντα αναγκαίες ωστόσο με αυτό υπάρχει ένα πρόβλημα: τα προβλήματα που προκύπτουν για την καρδιά ενός αθλητή γίνονται πολύ πιο δύσκολα αντιληπτά μέσω εξετάσεων σε σχέση με κάποιον που δεν αθλείται ακριβώς γιατί η καρδιά του λειτουργεί και επιβαρύνεται με εντελώς διαφορετικούς όρους.

Η Λόιντ, η 44χρονη δρομέας που αναφέρθηκε παραπάνω και η οποία υπέστη καρδιακό επεισόδιο με αποτέλεσμα να της τοποθετηθεί βηματοδότης, αναφέρει: «Είχα ορισμένα σημάδια αλλά ο γιατρός μου ποτέ δεν κατάφερε να βρει το πρόβλημα εγκαίρως. Είχα αρχίσει να λαχανιάζω παραπάνω από το συνηθισμένο και είχα και κάποιες μικρές ζαλάδες. Έκανα κάποιες εξετάσεις για την καρδιά αλλά βγήκαν απόλυτα καθαρές. Μου είπαν ότι κατά πάσα πιθανότητα τα συμπτώματα αυτά είχαν να κάνουν με το άγχος».

Με βάση την δική της εμπειρία, η Λόιντ τονίζει: «Το τρέξιμο δημιουργεί μια αρμονία στο σώμα μας». Τονίζει πως τελικά, πολύ πιο σημαντικό από κάθε εξέταση είναι απλά να ακούμε το σώμα μας και όταν αυτό μας στέλνει σημάδια πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψιν. Αυτός είναι ο κυριότερος τρόπος πρόληψης.

Τα βασικά σημάδια που μπορεί να στείλει το σώμα μας είναι τα εξής:

  • Βαρύτητα και πόνος στο στήθος ή δυσφορία
  • Δυσανάλογη δύσπνοια
  • Ασυνήθιστη κόπωση
  • Συσκότιση της όρασης (ακόμα και ελάχιστη)
  • Αίσθηση αυξημένων παλμών και αρρυθμίας
  • Ίλιγγος και ζαλάδα κατά τη διάρκεια άσκησης.

Υπάρχουν επίσης, κάποια συγκεκριμένα «μέτρα» που μπορούν να εξασφαλίσουν μια εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και έχουν να κάνουν περισσότερο με την συνολική στάση ζωής και όχι τόσο ειδικά με τον τρόπο άσκησης. Το να μην καπνίζουμε, το να διατηρούμε υπό έλεγχο το στρες και το να τρώμε υγιεινά είναι τα πιο απλά από αυτά.

Πιο ειδικά όσον αφορά την άσκηση ωστόσο: πρέπει να αποφεύγουμε να ασκούμαστε όταν δεν είμαστε 100% υγιείς και ειδικά όταν έχουμε πυρετό. Τέλος, πρέπει να πίνουμε πολύ νερό κατά την διάρκεια της άσκησης ώστε να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη πίεση της καρδιάς μέσω αφυδάτωσης ή υπερθέρμανσης.

Ο καθηγητής Γκρεγκ Γουάιτ προσθέτει: «Όσοι τρέχουν μεγάλες αποστάσεις πρέπει να είναι απόλυτα εκπαιδευμένοι για αυτό. Κατά τα άλλα, οι θάνατοι νέων ανθρώπων που σχετίζονται με την καρδιά οφείλονται κυρίως σε κληρονομικά προβλήματα. Για τους άνω των 35 είναι αποτέλεσμα καρδιαγγειακής νόσου. Πρώτα και κύρια, να εξετάζεται την καρδιά σας».

Τέλος, ο Δρ. Λάρι Κρέσγουελ μάλλον το συνοψίζει άψογα: «Φυσικά και υπάρχει ένα σημείο που δεν πρέπει να το υπερβούμε και που αν το κάνουμε από την άσκηση θα προκύπτουν τελικά φθίνουσες αποδόσεις και θα αρχίσει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε αυτό το σημείο, το οποίο δεν είναι ίδιο για όλους μας».

Συμπερασματικά

Συμπερασματικά λοιπόν, τα δεδομένα έχουν ως εξής: ας φροντίζουμε την υγεία μας σε συνολικό επίπεδο ώστε να εξασφαλίζεται πως η λειτουργία του σώματός μας δεν οδηγεί σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Αλλά πάνω απ’ όλα ας έχουμε κατά νου -και αυτό είναι ένα συμπέρασμα που αναγνωρίζεται από κάθε μελέτη που αναφέρεται σε αυτό το κείμενο- ότι τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης μπορούν να ισοσκελιστούν από τους πιθανούς κινδύνους μιας υπερβολικής άσκησης.

Διαβάστε ακόμα: Οι 10 τροφές που βοηθούν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Με απόλυτη επιτυχία το 3ο Evrytania Trail Races

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Evrytania Trail Races που διοργανώθηκε για τρίτη φορά στα βουνά της Νότιας Ευρυτανίας με επίκεντρο τα χωριά Αμπλιανη, Δομνίστα, Κρίκελλο, Σκοπιά Στάβλοι.

Οι συμμετέχοντες στη διοργάνωση, περίπου 450 αθλητές όλων των ηλικιών, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το Evrytania Trail Races διεξήχθη το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 22-23 Ιουνίου 2024 και περιλάμβανε 6 αγώνες, 60K, 46Κ, 30Κ, 20Κ , 12K, 6Κ & το EVRYTANAKI.

Η άψογη διοργάνωση, το δυνατό χειροκρότημα των ντόπιων στις πλατείες παραδοσιακών χωριών, το ζεστό χαμόγελο και η ευγένεια των εθελοντών, σε συνδυασμό με τα ελατοσκέπαστα μονοπάτια, το μαλακό τερέν σαν χλοοτάπητας και ο μοναδικός Κρικελλοπόταμος, θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη τους.

Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο Δήμος Καρπενησίου.

evrytania trail races

«Evrytania Trail Races» 6 χλμ.

– Ο αγώνας «Evrytania Trail Races» 6 χλμ. διεξήχθη το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 17:30 με αφετηρία το χωριό Κρίκελλο και τερματισμό το χωριό Στάβλοι.

– Στους άνδρες την πρώτη θέση κατέκτησε ο Θεοχάρης Πέτρος με 40:06, τη δεύτερη ο Ιατρόπουλος Κωνσταντίνος με 43:47 και την τρίτη ο Αποστόλου Ηλίας με 47:56.

– Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέκτησε η Μαργαρίτα Κεφαλίδου με χρόνο 1:10:52. Δεύτερη ήταν η Καπετανάκη Θάλεια με 1:12:50 και τρίτη η Γιαννοπούλου Βασιλική με 1:13:18.

 «Evrytania Trail Races» 12 χλμ.

– Ο αγώνας «Evrytania Trail Races» 12 χλμ. διεξήχθη το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 17:00 με αφετηρία το χωριό Κρίκελλο και τερματισμό το χωριό Στάβλοι.

– Στους άνδρες την πρώτη θέση κατέκτησε ο Πετρούτσος Στέλιος με 1:19:41. Δεύτερος ήταν ο Μαντζιούτας Αντώνης με 1:22:57 και τρίτος ο Ούλμερ Μιχάλης Αλέξης με 1:28:08.

– Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέκτησε η Φωτοπούλου Ελένη με 1:43:33, τη δεύτερη η Αναγνωστάκη Δήμητρα με 1:45:33 και την τρίτη η Καλαματιανού Ιωάννα με 1:45:38.

evrytania trail races

«Evrytania Trail Races» 60K, 46K, 30K, 20K, EVRYTANAKI

Οι αγώνες «Evrytania Trail Races» 60K, 46K, 30K ,20K και EVRYTANAKI διεξήχθησαν την Κυριακή 23 Ιουνίου από τις 07:00, με αφετηρία και τερματισμό τη Δομνίστα.

Οι νικητές

60 χλμ.
– Στους άνδρες την πρώτη θέση κατέκτησε ο Πατεράκης Γιώργος με 6:50:48, τη δεύτερη ο Μυλωνάκης Νίκος με 7:38:12 και την τρίτη ο Βρύνιος Θανάσης με 8:03:27.
– Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέκτησε η Φούντα Κωνσταντίνα με 11:01:10, τη δεύτερη η Ζαχαράκη Αγγελική με 11:40:33 και την τρίτη η Σταμούλη Μαρία με 11:58:08.

46 χλμ.
– Νικητής στους άνδρες ήταν ο Μιχαλόπουλος Παύλος με 7:46:57. Ακολούθησαν οι Σιταράς Ανδρέας με 8:09:50 και Παπαντωνίου Χρήστος με 8:37:54.
– Πρώτη γυναίκα ήταν η Αλεξάνδρα Παναγιώτου με 8:27:24. Δεύτερη η Καρζή Αλεξάνδρα με 8:37:53 και τρίτη η Procter Kassandra με 9:23:49.

30 χλμ.
– Πρώτος στους άνδρες ήταν ο Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκης με 3:16:09. Δεύτερος ο Μπαλτατζής Χρήστος με 3:19:11 και τρίτος ο Ιωάννης Μαριόλας με 3:26:57.
– Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέκτησε η Beka Eva με 3:47:24, τη δεύτερη η Μπουραζέρη Ευγενία με 4:26:52 και την τρίτη η Δελημήτσου Στεφανία με 4:40:39.

20 χλμ.
– Στους άνδρες την πρώτη θέση κατέκτησε ο Πετρούτσος Στέλιος με 2:02:55, τη δεύτερη ο Sakkas Christos με 2:02:55 και την τρίτη ο Μάρτος Αγγελος με 2:12:12.
– Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέκτησε η Ρήγα Μαριάννα με 2:50:55, τη δεύτερη η Ζάχου Ιουλία με 2:54:03 και την τρίτη η Λαμπαδιάρη Αθανασία με 3:01:56.

Στο EVRYTANAKI όλοι οι μικροί αθλητές έτρεξαν με την ψυχή τους και διασκέδασαν.

Δείτε όλα τα αποτελέσματα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Με ρεκόρ συμμετοχών σε όλα τα αγωνίσματα, οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 8ο Αγώνας Δρόμου “Το Πέρασμα του Απ. Παύλου”

Με νέο ρεκόρ συμμετοχών συνολικά, στο μεγάλο αγώνα δρόμου και τα παράλληλα αγωνίσματα αλλά και με αγωνιστική και οργανωτική επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 8ος αγώνας δρόμου «Το Πέρασμα του Αποστόλου Παύλου». Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 με αφετηρία τον Ιερό Ναό Απ. Παύλου (Κεντρική Πλατεία Μεθώνης) και τερματισμό την Αρχαία Πύδνα.

Με την συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ολοκληρώθηκε ο 8ος Αγώνας Δρόμου «Το Πέρασμα Του Απ. Παύλου». Ο αγώνας διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού και τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Δρομέων Ν. Πιερίας «ΖΕΥΣ» ενώ τελέστηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού και Υπεραποστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος μισή ώρα πριν την έναρξη του μεγάλου αγώνα δρόμου, δόθηκε εκκίνηση στον παιδικό αγώνα, με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών από την ευρύτερη περιοχή. Παιδιά όλων των ηλικιών τερμάτισαν καταχειροκροτούμενα από γονείς, δρομείς και άλλους παρευρισκόμενους.

RUN_0720.jpg

Σε ό,τι αφορά τον μεγάλο αγώνα δρόμου, άτομα όλων των ηλικιών απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες του εξωτερικού (όπως Ολλανδία, Γερμανία και Βαλκανικές χώρες),  άτομα με ειδικές ικανότητες, βρέθηκαν στην αφετηρία, στον Ιερό Ναό Απ. Παύλου Μεθώνης (Κεντρική Πλατεία Μεθώνης) και διανύοντας μία απόσταση 10.000 μ. τερμάτισαν στην Αρχαία Πύδνα.

Την εκκίνηση έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος μαζί με τον Δήμαρχο Πύδνας Κολινδρού κ. Χρήστο Κομπατσιάρη. Παρέστησαν επίσης η Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μεθώνης, Τουρισμού και Ακτών κ. Μαρία Ναβροζίδου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Πύδνας Κολινδρού κ. Δημήτρης Κοεμτζής, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Στυλιανός Χλεμές, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Ηλίας Πολύζος όπως και ο Πρόεδρος του ΑΠΣ Δρομέων Ν. Πιερίας κ. Δημήτριος Γκόγκος.

Ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος καλωσόρισε όλους τους δρομείς που τίμησαν με την συμμετοχής τους τον αγώνα, ενώ ευχαρίστησε τους επικεφαλής των εμπλεκομένων φορέων για τη συμβολή τους στη άρτια διεξαγωγή της διοργάνωσης. « Η μεγάλη συμμετοχή αθλητών από κάθε γωνιά της Ελλάδος και όχι μόνο, αποτυπώνει την  διαρκή προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη του τόπου και του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου στη περιοχή», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης. Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε στη συμμετοχή των μικρών παιδιών στον παιδικό αγώνα, τονίζοντας χαρακτηριστικά « τα παιδιά είναι το μέλλον μας, η μεγάλη συμμετοχή στον παιδικό αγώνα, μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για τη συνέχεια».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού κ. Χρήστος Κομπατσιάρης ευχαρίστησε τους δρομείς για την παρουσία τους και δήλωσε ότι ο  Δήμος Πύδνας – Κολινδρού θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω αναβάθμιση του αγώνα, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο». Παράλληλα έκανε αναφορά και σε μελλοντικές δράσεις στη κατεύθυνση της γενικότερης προβολής του τόπου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους τοπικούς φορείς,  τους εθελοντές και όλους όσοι βοήθησαν για την διεξαγωγή του αγώνα δρόμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ζεστό χειροκρότημα των θεατών έλαβε η Ελευθερία Ναβροζίδου  η οποία έλαβε μέρος στον αγώνα με αναπηρικό αμαξίδιο.

Νικήτριες του αγώνα (Γενική Κατάταξη):

1η Φωτεινή Ηλιάδου Α.Σ. Ο Βερης – Makridis Τeam με 50:06

2η Βαλετίνη Τήλιου Α.Π.Σ. ΤΡΙΑΣ με 51:31

3η Κυριακή Κακαμούκα Ανεξάρτητη με 51:41

RUN_1840.jpg

Νικητές του αγώνα (Γενική Κατάταξη):

1ος Αθανάσιος Παπαδόπουλος Σύλλογος Δρομέων Κοζάνης με 36:00

2ος Πέτρος Μηνάς Minas coaching με 39.28

3ος Χρήστος Καραπουλιτίδης Α.Σ. Ο Βέρης – Μakridis Team με 40.24

RUN_1732.jpg

Κατά τον τερματισμό των δρομέων παρέστησαν ο Βουλευτής Ν. Πιερίας κ. Ξενοφών Μπαλιαράκος, η εκπρόσωπος του Βουλευτή Ν. Πιερίας Σπύρου Κουλκουδίνα κ. Μαρία Κριθαρά, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κατερίνης κ. Μιχάλης Γεωργιάδης οι οποίοι και απένειμαν μετάλλια σε τερματίσαντες αθλητές. Επίσης παρέστησαν Πρόεδροι γειτονικών Κοινοτήτων του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.

RUN_0976.jpg

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά:

  • Τον Διοικητή του Α.Τ. Πύδνας – Κολινδρού κ. Γρηγόριο Κατσαρό  και όλη την αστυνομική δύναμη που συνέβαλε καθοριστικά στην ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.
  • Τους Αντιδημάρχους Δήμου Πύδνας – Κολινδρού κ. Μαρία Ναβροζίδου και Δημήτρη Κοεμτζή .
  • Τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάλου π. Γεώργιο Μιάουρα και της Ενορίας Αποστόλου Παύλου Μεθώνης π. Ευάγγελο Καρακάση.
  • Τις κυρίες του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου Μακρυγιάλου.
  • Τον Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Μεθώνης κ. Θωμά Γαβριηλίδη.
  • Τον Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Μακρυγιάλου κ. Σταύρο Κάβουρα.
  • Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Πιερίας και ιδιαίτερα την κ. Ευπραξία Δουλγκέρη.
  • Το ΑΛΦΑ Νεφρολογικό Κέντρο Κατερίνης για την διάθεση του ασθενοφόρου.
  • Το Σώμα Εθελοντών, Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Παράρτημα Κατερίνης).
  • Τον Ιατρικό Σύλλογο Κατερίνης και ιδιαίτερα του Ιατρό του αγώνα κ. Δημήτριο Παγωνίδη.
  • Τον Εθελοντικό Σύλλογο Μεθώνης «Η Κυψέλη» και ιδιαίτερα την Πρόεδρο κ. Χαρά Τσιτσοπούλου και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Τον υπεύθυνο πρώτου σταθμού υδροδοσίας κ. Κώστα Καλογεράκη.
  • Τον Φιλανθρωπικό Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Μακρυγιάλου «Η Στέγη της Αγάπης».
  • Την Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Ν. Πιερίας.
  • Τον Αθλητικό Σύλλογο Ν. Αγαθούπολης ΝΟΝΑΜ
  • Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Αγαθούπολης «Οι Αγάθωνες»
  • Τον Αιμοδοτικό Σύλλογο Π. Ελευθεροχωρίου «η Αγάπη» και ιδιαίτερα το μέλος κ. Γιώργο Σαλπιγγίδη
  • Τον Αθλητικό  Γυμναστικό Σύλλογο Μακρυγιάλου «ΚΕΡΑΥΝΟΣ».
  • Τον Ποντιακό Σύλλογο Σφενδάμης «Ο Πυρρίχιος».
  • Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Π. Ελευθεροχωρίου «Κοινότητα Νέων».
  • Τον Σύλλογο Γυναικών Π. Ελευθεροχωρίου
  • Τους υπαλλήλους της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και του Δήμου Πύδνας Κολινδρού όπως και τον αρχαιοφύλακα της Αρχαίας Πύδνας κ. Θανάσης Γκιουλμεντάνογλου.
  • Ευχαριστίες απευθύνονται σε όλους τους μεμονωμένους εθελοντές που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία του αγώνα αλλά και σε όλους τους δημοσιογράφους (ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο) που προέβαλαν τον φετινό αγώνα.

Για τις χορηγίες, ευχαριστίες απευθύνονται στους:

  • Στην Κάβα Ποτών Ιωακειμίδου Μαρία από Κατερίνη.
  • Την εταιρεία Dole για τις μπανάνες που προσέφερε.
  • Καθώς και όλους τους ανώνυμους χορηγούς.

Όλοι οι παραπάνω φορείς θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Μακρύγιαλο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks