Ιδέες για σνακ από ρεβίθια για να “κόψετε” το αίσθημα της πείνας

Της Μαρίας Μεντζέλου*

Τα ρεβίθια είναι ένα πολύ σημαντικό όσπριο που καταναλώνεται παγκοσμίως. Τα ρεβίθια καλλιεργούνται πάνω από 8000 χρόνια, με πρώτη να βρίσκεται η καλλιέργεια των φασολιών, δεύτερη να είναι του αρακά και τρίτη να ακολουθεί εκείνη αυτών.

Η ανάγκη λοιπόν που ξεκίνησε τη δημιουργία σνακ με βάση τα ρεβίθια, εξαιτίας:

  1. Της εξαιρετικής τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
  2. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  3. Διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
  4. Έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με μείωση του κινδύνου των χρόνιων ασθενειών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, μερικοί τύποι καρκίνων και η διαχείριση του σωματικού βάρους.
  5. Η προώθηση της κατανάλωσης οσπρίων βάσει των συστάσεων διατροφής, δεδομένου ότι αν συνδυαστούν με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο πετυχαίνουν πλήρες προφίλ αμινοξέων.
  6. Υπάρχει ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης κρέατος και ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης των φυτικής προέλευσης τροφίμων και πρωτεϊνών.
  7. Με το μαγείρεμα βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα της πρωτεΐνης που περιέχουν μιας και καταστρέφονται ή και απενεργοποιούνται οι παράγοντες που δε διευκολύνουν την πέψη τους.

Γιατί είναι τα σνακ σημαντικά;

Μελέτες δείχνουν ότι το αίσθημα της πείνας παρουσιάζει τη μέγιστη της αύξηση μεταξύ 5 μ.μ. – 9 μ.μ., ενώ τα μικρότερα επίπεδα της είναι 1 π.μ. έως 5 π.μ. Αυτές οι ενδείξεις βασίζονται στους μηχανισμούς ρύθμισης της πείνας και πιο συγκεκριμένα στην έκκριση των ορμονών που σχετίζονται με αυτή. Οι βασικότεροι εκπρόσωποι αυτών των ορμονών είναι από τη ορεξιογόνος ορμόνη γκρελίνη και από την άλλη η ανορεξιογόνος ορμόνη λεπτίνη.

Συνεπώς, η κατανάλωση ενός σνακ τις απογευματινές ώρες μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως σημαντική. Έτσι, μπορούν να γίνουν ένα μέσο ούτως ώστε να ρυθμιστεί η πείνα και διατροφική συμπεριφορά, καταλήγοντας λοιπόν στην επιλογή υψηλής διατροφικής αξίας σνακ.

Στις πρόσθετες θετικές τους επιδράσεις είναι η συνεισφορά των απογευματινών σνακ στον κιρκάδιο κύκλο των ορμονών της πείνας και στον περιορισμό των φυσιολογικών αυξήσεων της πείνας που συμβαίνουν τη νύχτα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τη διατροφική πρόσληψη.

Γιατί χάνεις κιλά τρώγοντας όσπρια;

Τα οφέλη snacking

Αν τα σνακ λοιπόν κυμαίνονται σε 1 – 2 φορές ημερησίως, ποικίλλουν και είναι σχεδιασμένα τότε μπορεί:

  1. Να συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της διατροφής
  2. Να προλάβουν την υπερκατανάλωση τροφής
  3. Να βοηθήσουν στη διαχείριση του σωματικού βάρους
  4. Να έχουν θετικό αντίκτυπο στο μεταβολισμό σε σύγκριση με την κατανάλωση μεγαλύτερων σε όγκο γευμάτων σε μικρότερη συχνότητα

Για τα παιδιά

Η κακή φήμη των σνακ στα παιδιά βασίζεται στην επιλογή ή και υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που είναι υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, λίπος ή και ζάχαρη, συμβάλλοντας στην αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών.

Ωστόσο, χρειάζονται τα σνακ στα παιδιά προκειμένου να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες τόσο σε θερμίδες όσο και σε θρεπτικά συστατικά.

Ως «έξυπνα» σνακ θέτουν σε προτεραιότητα την άπαχη πρωτεΐνη, τα φρούτα, τα λαχανικά και το νερό. Ακόμα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που έχουν θέση ως σνακ είναι τα δημητριακά προϊόντα ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή και κάποια πηγή άπαχης πρωτεΐνης

Ιδέες για σνακ

1. Χούμους: Ο βασιλιάς των ρεβιθιών

Είναι ένα άλειμμα ρεβιθιών που προέρχεται από μαγειρεμένα και λιωμένα ρεβίθια τα οποία έχουν ενωθεί με ταχίνι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και μπαχαρικά.

Το χούμους, επειδή είναι παράγωγο των ρεβιθιών είναι πολύ καλή πηγή όχι μόνο πρωτεΐνης, φυτικών ινών, ανθεκτικού αμύλου, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμινών, μετάλλων και ιδιαιτέρως φυλλικού οξέος, ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.

2. Ψητά ρεβίθια: Η βασική συνταγή

Τα ψητά ρεβίθια είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη που μπορείς να κάνεις στα σνακ σου και να τους δώσεις πολλές και διαφορετικές παραλλαγές χάρη στην πληθώρα των μπαχαρικών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Η βασική συνταγή είναι να απλώσεις σε αντικολλητικό χαρτί βρασμένα και καλά στραγγισμένα ρεβίθια και να τα ψήσεις για 40 – 45 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τέταρτο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Μόλις τα βγάλεις από το φούρνο πρόσθεσε τον αγαπημένο σου συνδυασμό σε μπαχαρικά. Μερικές ιδέες είναι:

  • Θυμάρι – Αλάτι,
  • Κάρυ – Ξύσμα πορτοκαλιού,
  • Πιπέρι – Ξύσμα λεμονιού
  • Σκόρδο – Παρμεζάνα και αν προτιμάς κάτι γλυκό μπορείς να κάνεις με κανέλα – κακάο.

3. Μπισκότα με ζύμη από ρεβίθια: Η new age προσέγγιση

Ουσιαστικά, έρχονται να αντικαταστήσουν τη χρήση του αλευριού. Πώς; Κράτησε στην άκρη βρασμένα και στραγγισμένα ρεβίθια και με τη βοήθεια ενός πολυμίξερ μπλένταρε τα χωρίς να τα κάνεις σούπα. Στη συνέχεια, προσθέτεις κανονικά τα υλικά που θα έβαζες στα κλασσικά σου μπισκότα και θα κερδίσεις μια εκδοχή τους εξίσου νόστιμη, με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Διαβάστε επίσης: Το superfood που κοστίζει λίγο και κάνει πολλά!

Η Μαρία Μεντζέλου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), στο Life Coaching (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και στο NLP (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks

x
Send this to a friend