Οι βασικές προτάσεις του ΠΟΥ στην ΔΟΕ για τις μαζικές διοργανώσεις

Το έγγραφο που θα βρείτε αναλυτικά παρακάτω, συμπληρώνει τις υπάρχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μαζικές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο του COVID-19.

Το άρθρο και το pdf (μπορείτε το το βρειτε και να το κατεβάσετε στο τέλος του άρθρου) με τις οδηγίες, τις οποίες μετάφρασε το runnfun.gr για να μπορείτε να τις διαβάσετε και στα Ελληνικά, δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και δίνει μια πρώτη γεύση για το πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να είναι δυνατή η πραγματοποίηση μιας μαζικής αθλητικής εκδήλωσης και κοινοποιήθηκε σε όλες της χώρες του κόσμου.

Συντάχθηκε μετά από μια διαδικασία διαβούλευσης με έναν αριθμό αθλητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ και του Ιατρικού και Επιστημονικού Τμήματος, οι κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ αποσκοπούν στην παροχή πρόσθετης υποστήριξης στους διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων και στις χώρες υποδοχής για την ανάπτυξη μιας διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου, τον εντοπισμό δραστηριοτήτων μετριασμού και την πραγματοποίηση τεκμηριωμένης απόφαση για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.

Η πρώτη ενότητα του εγγράφου της ΠΟΥ περιλαμβάνει βασικές εκτιμήσεις για διάφορα θέματα, όπως αθλήματα χαμηλότερου και υψηλότερου κινδύνου, μέγεθος εκδήλωσης, εσωτερικές ή εξωτερικές τοποθεσίες, εγκαταστάσεις χώρων, δημογραφικά στοιχεία και επικοινωνία κινδύνου. Σχόλια παρέχονται σε κάθε στοιχείο, μαζί με παράγοντες κινδύνου και μέτρα μετριασμού που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Το δεύτερο μέρος είναι μια λίστα ελέγχου για διοργανωτές και συμμετέχοντες αθλητικών εκδηλώσεων, με συστάσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν και κατά τη διάρκεια των πραγματικών εκδηλώσεων.

Η ΔΟΕ έχει μοιραστεί τις κατευθυντήριες γραμμές με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες (IF) και τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOC) και ζήτησε σχόλια και σχόλια ενώ η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται.

Στις 16 Απριλίου, ο ΠΟΥ οργάνωσε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με διάφορους αθλητικούς οργανισμούς προκειμένου να εξηγήσει λεπτομερώς τις οδηγίες και να τους βοηθήσει να αξιολογήσουν τους κινδύνους.

Ο ΠΟΥ συνέβαλε καθοριστικά στην παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο στην ΔΟΕ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που οδήγησαν στην αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 και συνεχίζει να παρέχει συμβουλές καθώς συγκεντρώνει πρόσθετες γνώσεις και κατανόηση του COVID-19. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να συμβουλεύει την ΔΟΕ και την Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 για το πώς να διασφαλίσει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους εμπλεκόμενους, προστατεύοντας την υγεία όλων.

Η ΔΟΕ και ο ΠΟΥ έχουν απολαύσει μια μακροχρόνια συνεργασία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 που οδήγησε σε πολλές κοινές πρωτοβουλίες και συνεργασίες με στόχο την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής και αθλητικών δραστηριοτήτων σε βάθος παγκοσμίως και την καταπολέμηση της σωματικής αδράνειας, ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για μη- μεταδοτικές ασθένειες.

Η εκτίμηση του runnfun.gr

Εκτίμηση του runnfun.gr είναι ότι οι βασικές αυτές προτάσεις υπάρχει η δυνατότητα τροποποιημένες σε κάποια σημεία ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, να εφαρμοστούν από κάποιους διοργανωτές, ώστε τελικά τα event να επιστρέψουν την ώρα που πρέπει. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, και προκύπτει από το σύνολο του άρθρου, τούτο μπορεί να γίνει πράξη μόνο συντεταγμένα, με συνενόηση, κατάθεσή προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς καουμποϊλικια και ψευτομαγκιές.

Μαζικοί αγώνες και προδιαγραφές την επόμενη μέρα του Covid-19

Αναλυτικά το έγγραφο με τις οδηγίες του ΠΟΥ για τις μαζικές αθλητικές διοργανώσεις:

Οι μαζικές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά ορατές εκδηλώσεις με πιθανότητες σοβαρών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, εάν δεν προγραμματίζονται και δεν διαχειρίζονται προσεκτικά. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις μπορούν να ενισχύσουν την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Η μετάδοση των αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, συσχετίστηκε συχνά με μαζικές συγκεντρώσεις.

Τέτοιες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια μιας μαζικής συγκέντρωσης, κατά τη διέλευση από και προς την εκδήλωση, και στις κοινότητες των συμμετεχόντων κατά την επιστροφή τους. Ο σκοπός αυτού του εγγράφου είναι να περιγράψει βασικά ζητήματα σχεδιασμού για τους διοργανωτές μαζικών συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της νέας επιδημίας coronavirus (COVID-19). Θα πρέπει να διαβαστεί σε συνδυασμό με τη δημόσια υγεία του ΠΟΥ για μαζικές συγκεντρώσεις:

Βασικά ζητήματα, 2 που παρέχουν γενικές συμβουλές σχετικά με τις πτυχές της δημόσιας υγείας των μαζικών εκδηλώσεων. Προσαρμόζεται επίσης από τις εκτιμήσεις του προσωρινού σχεδιασμού που είχαν προηγουμένως εκδοθεί από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση μαζικών συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της πανδημίας (H1N1) 2009 γρίπης και καθοδήγηση για διεθνείς συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν άτομα από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό του Έμπολα. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε την ενημερωμένη τεχνική καθοδήγηση σχετικά με το ξέσπασμα COVID-19. Καθώς το ξέσπασμα του COVID-19 συνεχίζει να εξελίσσεται, οι διοργανωτές συσκέψεων μπορεί να θέλουν να εξετάσουν τις ακόλουθες τρεις φάσεις στο σχεδιασμό κατάλληλων μέτρων ετοιμότητας:

 1. Φάση προγραμματισμού – η περίοδος (εβδομάδες ή μήνες) πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, όταν επιχειρησιακά σχέδια για την υγεία και την ασφάλεια υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύσσονται, δοκιμάζονται και αναθεωρούνται.
 2. Λειτουργική φάση – η περίοδος μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων και η παράδοση των υπηρεσιών εκδήλωσης ξεκινά. Αυτό μπορεί να είναι αρκετές εβδομάδες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης εάν οι ομάδες φτάσουν νωρίτερα για να ολοκληρώσουν την προπόνηση ή τις προετοιμασίες τους.
 3. Φάση μετά την εκδήλωση – η περίοδος μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης όταν οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στις πατρίδες τους και οι διοργανωτές εξετάζουν την παράδοση της εκδήλωσης και τυχόν ενέργειες παρακολούθησης που είναι απαραίτητες, καθώς και εξετάζουν τυχόν μαθήματα που έχουν αντληθεί και την κληρονομιά της εκδήλωσης.

Φάση προγραμματισμού

Ο προγραμματισμός πρέπει να διασφαλίζει ότι υπάρχουν ισχυρά συστήματα και διαδικασίες για τη διαχείριση θεμάτων δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια μαζικών συγκεντρώσεων. Οι διοργανωτές πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν ότι αντιστοιχούν στα πιο πρόσφατα στοιχεία και συστάσεις. Πρόσθετες συμβουλές θα μπορούσαν να αναζητηθούν μέσω διαβούλευσης με διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Οι γενικές συμβουλές σχετικά με τον προγραμματισμό των πτυχών δημόσιας υγείας μιας εκδήλωσης παρατίθενται στο έγγραφο βασικών θεμάτων του ΠΟΥ (αναφέρεται στην Ενότητα 1). Συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με το ξέσπασμα COVID 19 συζητούνται σε αυτήν την ενότητα.

1.Σύνδεση με τοπικές και εθνικές αρχές δημόσιας υγείας

 • Οι διοργανωτές εκδηλώσεων πρέπει να δημιουργήσουν άμεσους δεσμούς με τοπικές και εθνικές αρχές δημόσιας υγείας. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τον τοπικό πάροχο υγειονομικών υπηρεσιών για την εκδήλωση.
 • Πρέπει να υπάρχει ένα διορισμένο άτομο σύνδεσμος στην οργανωτική ομάδα και επίσης ένα άτομο στον διορισμένο οργανισμό δημόσιας υγείας. Τα στοιχεία επικοινωνίας πρέπει να κοινοποιούνται και οι επαφές πρέπει να είναι διαθέσιμες 24 ώρες την ημέρα.
 • Η τακτική επαφή πρέπει να διατηρείται καθ ‘όλη τη διάρκεια του προγραμματισμού για την ανταλλαγή πληροφοριών, εκτιμήσεων κινδύνου και σχεδίων.
 • Τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ πρακτορείων και διοργανωτών και με το κοινό πρέπει να συμφωνηθούν εκ των προτέρων.

2. Εκτίμηση επικινδυνότητας

Η απόφαση να προχωρήσουμε σε μαζική συγκέντρωση ή να περιορίσουμε, να τροποποιήσουμε, να αναβάλουμε ή να ακυρώσουμε το συμβάν θα πρέπει να βασίζεται σε διεξοδική αξιολόγηση κινδύνου. Οι αρμόδιοι για τη διοργάνωση εκδηλώσεων πρέπει να πραγματοποιήσουν μια τέτοια αξιολόγηση σε συνεργασία με τις τοπικές και εθνικές αρχές δημόσιας υγείας. Για εξαιρετικά ορατές ή ιδιαίτερα μεγάλες εκδηλώσεις, ο ΠΟΥ μπορεί να παρέχει συμβουλές και τεχνική υποστήριξη στη χώρα υποδοχής για να βοηθήσει στην αξιολόγηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με την εκδήλωση.

Οι γενικές σκέψεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου στην αρχή της φάσης προγραμματισμού, να επανεξετάζεται τακτικά κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού και να ενημερώνεται αμέσως πριν από την παράδοση στη φάση λειτουργίας.
 • Η εκτίμηση επικινδυνότητας πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία από την αρχή δημόσιας υγείας και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αξιολόγηση ασφάλειας για την εκδήλωση.
 • Σε σχέση με το COVID-19, η εκτίμηση επικινδυνότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει διαβούλευση με την ενημερωμένη τεχνική καθοδήγηση της ΠΟΥ και να διασφαλίζει ότι υπάρχει ενημερωμένη αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
 • Η εκτίμηση κινδύνου για την εκδήλωση πρέπει να συντονίζεται και να ενσωματώνεται στην εθνική εκτίμηση κινδύνου της χώρας υποδοχής.

Ειδικές εκτιμήσεις σε σχέση με το COVID-19

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εκτίμηση κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • τις παγκόσμιες αναφορές κατάστασης COVID-19 όπως παρέχονται από την ΠΟΥ ·
 • την εθνική έκθεση κατάστασης COVID-19.
 • Η εκτίμηση κινδύνου για το COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο τα γενικά χαρακτηριστικά όσο και τα ειδικά χαρακτηριστικά.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του COVID-19 περιλαμβάνουν:

 • δυναμική μετάδοσης
 • μελλοντική πιθανή εξάπλωση της επιδημίας
 • κλινική σοβαρότητα
 • επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των διαθέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων.
 • δυνατότητες πρόληψης, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου.

 Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν:

 • πυκνότητα πλήθους;
 • φύση της επαφής μεταξύ των συμμετεχόντων (για παράδειγμα, μια συναυλία ή θρησκευτική εκδήλωση, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, τη διάταξη του χώρου).
 • εάν η εκδήλωση θα παρακολουθείται από εγγεγραμμένους και μη εγγεγραμμένους συμμετέχοντες ·
 • επάγγελμα των συμμετεχόντων και πιθανή προηγούμενη έκθεσή τους.
 • αριθμός συμμετεχόντων που προέρχονται από χώρες ή περιοχές που έχουν πληγεί από το ξέσπασμα COVID-19 εντός 14 ημερών πριν από την εκδήλωση.
 • ηλικία συμμετεχόντων επειδή οι ηλικιωμένοι που έχουν συν-νοσηρές καταστάσεις φαίνεται να επηρεάζονται σοβαρότερα, οι μαζικές συγκεντρώσεις που αποτελούνται κυρίως από αυτήν την ομάδα πληθυσμού μπορεί να σχετίζονται με αυξημένη μετάδοση.
 • τύπος ή σκοπός της εκδήλωσης (για παράδειγμα, αθλητισμός, φεστιβάλ, θρησκευτικές, πολιτικές, πολιτιστικές) ·
 • διάρκεια και τρόπος ταξιδιού των συμμετεχόντων. εάν η διάρκεια της μαζικής συλλογής είναι μεγαλύτερη από την περίοδο επώασης για τη μόλυνση με COVID-19 (14 ημέρες), τότε αναμένεται να συμβούν οι περισσότερες περιπτώσεις που σχετίζονται με το συμβάν κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Αντίθετα, εάν η διάρκεια είναι μικρότερη, οι περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν να συμβούν μετά το συμβάν καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν και επιστρέφουν στις κοινότητες τους. Δημόσια υγεία του ΠΟΥ για μαζικές συγκεντρώσεις: μπορείτε να συμβουλευτείτε βασικά ζητήματα για μια λεπτομερή συζήτηση των γενικών αρχών και των στοιχείων της αξιολόγησης και διαχείρισης του κινδύνου. Επιπλέον, διατίθεται διαδικτυακή εκπαίδευση σχετικά με την ετοιμότητα της δημόσιας υγείας για μαζικές συγκεντρώσεις.

3. Πρέπει να αναπτυχθεί ειδικό σχέδιο δράσης για το COVID-19

Σχέδια δράσης για τον μετριασμό όλων των κινδύνων που εντοπίζονται στην αξιολόγηση. Ορισμένες ενέργειες θα είναι ευθύνη της αρχής δημόσιας υγείας να παραδώσει, μερικές θα είναι ευθύνη του τοπικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας και ο διοργανωτής της εκδήλωσης θα είναι υπεύθυνος για άλλους. Κάθε σχέδιο δράσης πρέπει να καθορίζει ποιος είναι υπεύθυνος για την παράδοση κάθε ενέργειας, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και πώς και από ποιον θα διασφαλιστεί η παράδοση.

Τα σχέδια δράσης πρέπει να περιλαμβάνουν:

 • ενσωμάτωση με τον εθνικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και σχέδια αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών.
 • ρυθμίσεις διοίκησης και ελέγχου για τη διευκόλυνση της ταχείας επικοινωνίας πληροφοριών και αποτελεσματικών αναλύσεων κατάστασης και λήψης αποφάσεων.
 • τυχόν κατάλληλες απαιτήσεις προβολής για τους συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις – για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε έλεγχο για συμπτώματα COVID-19 κατά την άφιξη;
 • παρακολούθηση και ανίχνευση ασθενειών – για παράδειγμα, πώς θα αναγνωριστεί και διαγνωστεί η ασθένεια στους συμμετέχοντες;
 • θεραπεία – για παράδειγμα, πώς και πού θα απομονωθούν και θα αντιμετωπιστούν οι άρρωστοι συμμετέχοντες;
 • σημεία ενεργοποίησης αποφάσεων – για παράδειγμα, ποιος θα αποφασίσει εάν οι επηρεαζόμενοι συμμετέχοντες μπορούν να συνεχίσουν ή να συνεχίσουν το ρόλο τους στην εκδήλωση; Ποια σημεία ενεργοποίησης θα δείξουν την ανάγκη επανεξέτασης ή αναθεώρησης των σχεδίων; Τι θα προκαλούσε αναβολή ή ακύρωση της εκδήλωσης;

Εάν ληφθεί η απόφαση να προχωρήσει σε μαζική συγκέντρωση, ο προγραμματισμός θα πρέπει να εξετάσει μέτρα για:

 • ανίχνευση και παρακολούθηση COVID-19 που σχετίζεται με συμβάντα.
 • μείωση της εξάπλωσης του ιού.
 • διαχείριση και θεραπεία ασθενών.
 • διάδοση μηνυμάτων δημόσιας υγείας ειδικά για το COVID-19.

4. Αξιολόγηση της ικανότητας και των πόρων

Ορισμένες από τις δυνατότητες και τους πόρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό μιας εκδήλωσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Οι εθνικές υγειονομικές αρχές θα πρέπει να εκτιμήσουν εάν απαιτούνται πρόσθετοι πόροι και ικανότητα για την παροχή κατάλληλων δράσεων μετριασμού του κινδύνου στην τοπική κοινότητα κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση, για παράδειγμα, προσθέτοντας ικανότητα διαγνωστικών δοκιμών, εγκαταστάσεις απομόνωσης και θεραπείας και πόρους για την ανίχνευση επαφών.
 • Οι διοργανωτές εκδηλώσεων θα πρέπει να αξιολογούν την απαιτούμενη χωρητικότητα και τους διαθέσιμους πόρους για να παραδώσουν όλες τις συγκεκριμένες δράσεις μετριασμού των κινδύνων COVID-19 που προκύπτουν από την εκτίμηση κινδύνου.
 • Η ικανότητα και οι πόροι πρέπει να συντονίζονται με την αρχή δημόσιας υγείας και τον πάροχο υγειονομικών υπηρεσιών για την αποφυγή επικαλύψεων ή κενών.

5. Σχέδιο επικοινωνίας και εμπλοκής της κοινότητας

Οι διοργανωτές εκδηλώσεων θα πρέπει να συμφωνήσουν με την αρχή δημόσιας υγείας για το πώς οι συμμετέχοντες και ο τοπικός πληθυσμός θα ενημερώνονται για την κατάσταση της υγείας, τις βασικές εξελίξεις και τυχόν σχετικές συμβουλές και προτεινόμενες ενέργειες.

Λειτουργική φάση

Δεν υπάρχουν δημοσιευμένα βιωματικά δεδομένα ειδικά για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μαζικής συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του COVID-19. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την τακτική επικοινωνία μεταξύ των διοργανωτών εκδηλώσεων και της αρχής δημόσιας υγείας.

Αυτές οι ρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν:

 • τακτική και πλήρη ανταλλαγή πληροφοριών από τους διοργανωτές και τις αρχές δημόσιας υγείας.
 • ρυθμίσεις για την παροχή στους συμμετέχοντες πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε συμβουλές για την υγεία ·
 • ρυθμίσεις για συνεχείς, δυναμικές εκτιμήσεις κινδύνου που πρέπει να διενεργούνται από την αρχή δημόσιας υγείας και τους διοργανωτές καθώς προχωρά η εκδήλωση ·
 • ρυθμίσεις για την επικοινωνία με τους συμμετέχοντες και τον τοπικό πληθυσμό για να διασφαλιστεί ότι τα μηνύματα είναι συνεπή.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον έλεγχο των συμμετεχόντων ως οικονομικά αποδοτικό μέτρο.

1. Επικοινωνία κινδύνου

Η επικοινωνία κινδύνου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των μαζικών συγκεντρώσεων. Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα μέτρα.

 • Τα βασικά μηνύματα για τον τοπικό πληθυσμό και οι συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις πρέπει να είναι συντονισμένα και συνεπή.
 • Θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο τα μηνύματα σχετικά με τον κίνδυνο μπορούν να παραδοθούν στον πληθυσμό και στους συμμετέχοντες γρήγορα εάν συμβεί ασυνήθιστο γεγονός.

Τα μηνύματα πρέπει να περιλαμβάνουν:

 • μια συνολική αξιολόγηση του τοπικού κινδύνου.
 • συμβουλές σχετικά με προληπτικά μέτρα, ιδίως την αναπνευστική εθιμοτυπία και πρακτικές υγιεινής χεριών
 • συμβουλές σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στην τοπική υγειονομική περίθαλψη, εάν είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πρόσβασης χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ·
 • συμβουλές για αυτο-απομόνωση και μη συμμετοχή στην εκδήλωση εάν εμφανιστούν συμπτώματα.
 • πληροφορίες σχετικά με σημεία και συμπτώματα ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων προειδοποιητικών σημείων σοβαρής νόσου που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
 • συμβουλές για αυτοπαρακολούθηση για συμπτώματα και σημεία για συμμετέχοντες που ταξιδεύουν από πληγείσες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της θερμοκρασίας τους.
 • πληροφορίες που ο ΠΟΥ δεν συνιστά επί του παρόντος καραντίνα για υγιείς ταξιδιώτες ή άλλους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
 • πληροφορίες ότι η χρήση μάσκας προσώπου συνιστάται για συμμετέχοντες που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα (για παράδειγμα βήχας). δεν συνιστάται για υγιείς συμμετέχοντες.

Οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε συνεργασία με τις αρχές δημόσιας υγείας ενδέχεται να επιθυμούν να εξετάσουν εάν χρειάζονται συγκεκριμένες πληροφορίες ή συμβουλές σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα άτομα που διατρέχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου στο πλαίσιο μιας μαζικής συγκέντρωσης, ειδικά εάν ο ιός COVID-19 είναι κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία κινδύνου και την αφοσίωση στην κοινότητα COVID-19 μπορείτε να βρείτε στην ετοιμότητα και την απάντηση στην επικοινωνία κινδύνου και την εμπλοκή της κοινότητας (RCCE) στο νέο coronavirus του 2019 (2019-nCoV). 5 Ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει συμβουλές για το κοινό σχετικά με το COVID-19 και πληροφορίες για μύθους.

2. Επιτήρηση των συμμετεχόντων

Ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την παρακολούθηση περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

 • Η ανίχνευση και παρακολούθηση του COVID-19 που σχετίζεται με συμβάντα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των συστημάτων επιτήρησης που υπάρχουν ήδη και εάν κρίνεται απαραίτητη η νέα ή ενισχυμένη παρακολούθηση.
 • Οι διοργανωτές θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές δημόσιας υγείας για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν συστήματα για τον εντοπισμό δεικτών ασθένειας που εμφανίζονται στον τοπικό πληθυσμό ή σε συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις, όπως αύξηση του αριθμού των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα ή αύξηση της χρήσης ιδιόκτητα φάρμακα.
 • Τα συστήματα επιτήρησης θα πρέπει να λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο ή σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για να υποστηρίζουν δράσεις ταχείας απόκρισης.
 • Τα συστήματα επιτήρησης πρέπει να συνδέονται με τις εκτιμήσεις κινδύνου, έτσι ώστε οποιοδήποτε μη φυσιολογικό σήμα στα συστήματα επιτήρησης να πυροδοτεί μια άμεση αναθεώρηση της εκτίμησης κινδύνου.

3. Δοκιμές και διαγνωστικές ρυθμίσεις

Οι διοργανωτές πρέπει να εξετάσουν με την τοπική υγειονομική αρχή πώς και πού θα εξεταστούν οι συμμετέχοντες που παρουσιάζουν συμπτώματα τύπου COVID-19. Οι διοργανωτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο πάροχος υγείας τους έχει πρόσβαση σε κατάλληλα εργαλεία δοκιμών, πιθανώς από την εθνική υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Αυτό θα απαιτήσει επίσης προηγούμενη συμφωνία σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς δειγμάτων ή συμμετεχόντων σε εγκατάσταση δοκιμών.

4. Εγκαταστάσεις θεραπείας

Ορισμένες απόψεις για τις εγκαταστάσεις θεραπείας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Οι διοργανωτές εκδηλώσεων πρέπει να εξετάσουν την ανάγκη παροχής εγκαταστάσεων απομόνωσης στο χώρο της εκδήλωσης για τους συμμετέχοντες που εμφανίζουν συμπτώματα και την ανάγκη να περιμένουν μια αξιολόγηση της υγείας. Το εάν αυτό είναι απαραίτητο εξαρτάται από τη φύση του συμβάντος και το βαθμό στον οποίο το συμβάν θα παρέχει τις δικές του ιατρικές υπηρεσίες και όχι από το να εξαρτάται από την τοπική υγειονομική υπηρεσία. Η προετοιμασία για εγκατάσταση απομόνωσης περιλαμβάνει την εκπαίδευση εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, την εφαρμογή μέτρων ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων σε οποιοδήποτε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης και την προετοιμασία προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό.
 • Οι διοργανωτές πρέπει να εξετάσουν πού θα αντιμετωπιστεί οποιοσδήποτε συμμετέχων που αρρωσταίνει με συμπτώματα τύπου COVID-19 και πώς θα είναι μεταφέρεται σε εγκατάσταση θεραπείας. Αυτό πιθανόν να βρίσκεται σε μια εθνική μονάδα υγείας όπου υπάρχει κατάλληλη ικανότητα περιορισμού και εμπειρογνωμοσύνης, επομένως οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να παραμείνουν στην ιατρική εγκατάσταση της εκδήλωσης. Οι συμφωνίες για τυχόν συνακόλουθα ζητήματα χρηματοδότησης θα πρέπει να επιβεβαιώνονται εκ των προτέρων.
 • Οι συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις περιμένουν μερικές φορές ότι θα επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους για ιατρική περίθαλψη και όχι για θεραπεία στη χώρα υποδοχής. Αυτό δεν θα είναι δυνατό για οποιονδήποτε διαγνωστεί με COVID-19 εκτός από τη χρήση συγκεκριμένων ιατρικών πτήσεων εκκένωσης που έχουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις απομόνωσης και περιορισμού: τέτοιες εγκαταστάσεις είναι σπάνιες και ακριβές και δεν είναι άμεσα διαθέσιμες για ασθένειες όπως η COVID-19.
 • Οι διοργανωτές πρέπει να εξετάσουν πώς θα μεταφερθούν στο σπίτι τυχόν συμμετέχοντες που έχουν πληγεί εάν η ασθένειά τους επεκταθεί πέρα ​​από το τέλος της εκδήλωσης και δεν είναι πλέον διαθέσιμο το προκαθορισμένο ταξίδι.
 • Οι διοργανωτές εκδηλώσεων που συνεργάζονται με υπαλλήλους δημόσιας υγείας και υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να εκτιμήσουν την εθνική ικανότητα για παροχή υποστηρικτικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής των συμμετεχόντων σε μονάδα εντατικής θεραπείας και παροχή υποστήριξης αναπνευστήρα. Μια τέτοια φροντίδα πρέπει να παρέχεται κοντά στη μαζική συγκέντρωση, εάν είναι δυνατόν.
 • Πρέπει να αναθεωρηθούν τα εθνικά σχέδια ανάπτυξης και παροχής πρόσβασης σε ιατρικά εφόδια, όπως αντιβιοτικά, αναπνευστήρες και εξοπλισμός ατομικής προστασίας.

5. Λήψη αποφάσεων

Σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, οι διοργανωτές θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν εκ των προτέρων τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου ή να αναβληθεί ή να ακυρωθεί η εκδήλωση.

Η προηγούμενη συμφωνία για πιθανά σημεία ενεργοποίησης θα διευκολύνει αυτές τις συζητήσεις εάν καταστούν απαραίτητες. 6. Λειτουργικές πρακτικές για τη μείωση της μετάδοσης του ιού COVID-19 που σχετίζεται με συμβάντα.

Οι βασικές γενικές αρχές για τη μείωση της μετάδοσης του ιού COVID-19 εφαρμόζονται σε μαζική συγκέντρωση.

 • Οι άνθρωποι πρέπει να συμβουλεύονται να μείνουν μακριά από την εκδήλωση εάν αισθάνονται άρρωστοι.
 • Άτομα που αισθάνονται αδιαθεσία (δηλαδή, έχουν πυρετό και βήχα) πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να μην παρακολουθούν εργασία ή σχολείο και να αποφεύγουν τα πλήθη έως ότου τα συμπτώματά τους υποχωρήσουν. Αυτό ισχύει τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για το προσωπικό.
 • Η προώθηση της κατάλληλης υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής εθιμοτυπίας σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης απαιτεί την παροχή ενημερωτικού υλικού που φθάνει σε μια σειρά ηλικιακών ομάδων και σε διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης και εκπαίδευσης. Επιπλέον, τα απολυμαντικά χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοόλ πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, και ειδικά σε χώρους ιατρικής περίθαλψης στην εκδήλωση.
 • Τα άτομα που αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πρέπει να είναι απομονωμένα
 • Οι διοργανωτές θα πρέπει να προγραμματίζουν την πιθανότητα να αρρωστήσουν τα άτομα με πυρετό και άλλα τυπικά συμπτώματα του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Οι διοργανωτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας περιοχών απομόνωσης στις εγκαταστάσειςιατρικές κλινικές ή εγκαταστάσεις όπου αυτά τα άτομα μπορούν αρχικά να αξιολογηθούν και να δοκιμαστούν. Τα άτομα που είναι άρρωστα μπορούν να εφοδιαστούν με μάσκα για να βοηθήσουν στον περιορισμό αναπνευστικών σταγονιδίων που δημιουργούνται από βήχα και φτέρνισμα. Ο χώρος απομόνωσης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με τα απαραίτητα εφόδια για να διευκολύνει την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική εθιμοτυπία. Επιπλέον, το ιατρικό προσωπικό που παρίσταται σε άτομα που είναι άρρωστα θα πρέπει να φορά μάσκα, να το απορρίπτει αμέσως μετά την επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος και να καθαρίζει τα χέρια τους προσεκτικά μετά.
 • Οι συνήθεις προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται σε ταξιδιώτες που φθάνουν από διεθνείς προορισμούς: – Εάν οι ταξιδιώτες έχουν συμπτώματα που υποδηλώνουν οξεία αναπνευστική ασθένεια πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το ταξίδι, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ζητούν ιατρική βοήθεια και να μοιράζονται το ταξιδιωτικό τους ιστορικό με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να παρέχουν στους ταξιδιώτες πληροφορίες σχετικά με τη μείωση του γενικού κινδύνου οξείας αναπνευστικής μόλυνσης μέσω επαγγελματιών υγείας, ταξιδιωτικών κλινικών υγείας, ταξιδιωτικών γραφείων, φορέων μεταφοράς και στα σημεία εισόδου.

 • Το πλήθος θα πρέπει να ελαχιστοποιείται όπου είναι δυνατόν, και οι διοργανωτές εκδηλώσεων θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης μέτρων απόστασης για να μειώσουν τη στενή επαφή μεταξύ των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης (για παράδειγμα, αυξάνοντας τη συχνότητα των μεταφορών, τις αφίξεις, την εκτροπή των αναχωρήσεων και την ελαχιστοποίηση της συγκέντρωσης σε υγειονομικούς σταθμούς και τρόφιμα και περιοχές διανομής νερού).

Φάση μετά την εκδήλωση

Μετά το πέρας της μαζικής συγκέντρωσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

1. Μετά το συμβάν

Μετά τη συγκέντρωση, εάν οι αρχές δημόσιας υγείας υποπτεύονται ότι έχει συμβεί μετάδοση του ιού COVID-19, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανταπόκριση των αρχών.

 • Οι διοργανωτές συσκέψεων πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις αρχές δημόσιας υγείας και να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με όλους τους συμπτωματικούς συμμετέχοντες (όπως τα δρομολόγια τους, τα στοιχεία επικοινωνίας τους, τις διαδικασίες θεώρησης, τις κρατήσεις ξενοδοχείων).
 • Άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη μαζική συγκέντρωση και τη διαμονή τους στη χώρα θα πρέπει να απομονωθούν, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας για την πιθανή έκθεσή τους, τόσο στη χώρα όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση όσο και κατά την επιστροφή στη χώρα τους. κατοικίας.

2. Ανακοίνωση κινδύνου

 • Μπορεί να είναι απαραίτητο, τόσο για κλινικούς λόγους όσο και βάσει των Διεθνών Κανονισμών Υγείας, να ειδοποιηθούν οι χώρες καταγωγής σχετικά με τους συμμετέχοντες που επέστρεψαν για τυχόν άτομα που ανέπτυξαν COVID 19 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
 • Οι διοργανωτές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών που αναφέρονται μετά την εκδήλωση κοινοποιούνται στον συμμετέχοντα και, ενδεχομένως, στο σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας καταγωγής.

3. Μαθήματα που εντοπίστηκαν

Όπως πάντα, θα είναι σημαντικό τα μαθήματα – συμπεράσματα από οποιαδήποτε εκδήλωση να εντοπίζονται μέσω αναθεώρησης μετά την εκδήλωση, ώστε να μπορούν να μεταδοθούν σε μελλοντικούς διοργανωτές εκδηλώσεων.

4. Legacy

Η διοργάνωση μαζικών συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία είναι ασυνήθιστη, αλλά μπορεί να γίνει ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου. Οι διοργανωτές θα πρέπει να βλέπουν οποιοδήποτε τέτοιο γεγονός ως ευκαιρία να βελτιώσουν τους τρόπους εργασίας τους και να μεταδώσουν αυτήν τη μάθηση τόσο στις μελλοντικές εκδηλώσεις όσο και στη χώρα υποδοχής.

Παραπομπές 1. Rashid H, Haworth E, Shafi S, Memish ZA, Boov R. Pandemic influenza: μαζικές συγκεντρώσεις και μαζικές λοιμώξεις. Lancet 2008; 8: 526–7.

 1. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δημόσια υγεία για μαζικές συγκεντρώσεις: βασικά ζητήματα. Γενεύη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; 2015 (πρόσβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2020).
 2. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Προσωρινός προγραμματισμός για μαζικές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της πανδημίας (H1N1) 2009 γρίπη. Γενεύη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; 2009 (πρόσβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2020).
 3. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ενδιάμεση καθοδήγηση για διεθνείς συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν άτομα για χώρες που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του ιού Έμπολα. Γενεύη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; 2014 (πρόσβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2020).
 4. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η ετοιμότητα και η ανταπόκριση στην επικοινωνία κινδύνων και στην εμπλοκή της κοινότητας (RCCE) στην πανδημία του κορωναϊού του 2019 (2019-nCoV).

Γενεύη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; 2020 (πρόσβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2020).

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση για τυχόν αλλαγές που ενδέχεται να επηρεάσουν αυτήν την ενδιάμεση καθοδήγηση. Σε περίπτωση αλλαγής παραγόντων, ο ΠΟΥ θα εκδώσει μια περαιτέρω ενημέρωση. Διαφορετικά, αυτό το προσωρινό έγγραφο καθοδήγησης θα λήξει 2 χρόνια μετά την ημερομηνία δημοσίευσης.

WHO-2019-nCoV-POEmassgathering-2020.2-eng

Previous ArticleNext Article

Οι επιπτώσεις στην ψυχολογία και την διατροφή από τον εγκλεισμό

Της Ελίνας Τσιούλη*

Η πανδημία και η απειλή ευρείας εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει επιβάλει την καραντίνα, την κοινωνική αποστασιοποίηση, την αυτοαπομόνωση ως μέτρο επιδημιολογικής επιτήρησης για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της απειλής.

Ωστόσο, σε ψυχολογικό επίπεδο, ο “εγκλεισμός” λειτουργεί σαν έλλειψη αέρα-οξυγόνου. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και ως εκ τούτου αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας και την ύπαρξή μας μέσω της συνύπαρξης και συσχέτισης με άλλους ανθρώπους.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού συνεπάγονται και την κατάπνιξη των αντανακλαστικών που σχετίζονται με την κοινωνικοποίηση. Απαγορεύεται η αγκαλιά, το άγγιγμα, η χειραψία, η εγγύτητα, η συνύπαρξη σε μικρή απόσταση. Καλούμαστε να οργανώσουμε πλέον διαφορετικά τη συμπεριφορά μας ώστε να προστατευθούμε.

Ποιους αφορά περισσότερο;

Οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά ευάλωτοι, όπως για π.χ οι ηλικιωμένοι, είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο σ’ αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας. Η απώλεια των καθημερινών κοινωνικών επαφών μπορεί να έχει σοβαρό ψυχολογικό κόστος. Αρκετά άτομα σε τέτοιες περιόδους μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές ψυχολογικές δυσκολίες, όπως αύξηση των επιπέδων του στρες, αϋπνία, συναισθηματική εξάντληση, κατάθλιψη, υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, συχνά χάνουν την ικανότητα να βγαίνουν έξω, να κοινωνικοποιούνται, τα υποστηρικτικά τους δίκτυα συρρικνώνονται καθώς σταδιακά φίλοι και μέλη της οικογένειάς τους φεύγουν από τη ζωή. Η πλειοψηφία των ανθρώπων άνω των 65 ετών είναι κοινωνικά απομονωμένοι και έχουν φτωχές κοινωνικές σχέσεις. Οι άνθρωποι αυτοί σε μεγάλο ποσοστό βίωναν μοναξιά και πριν από την επιβολή των μέτρων περιορισμού. Την τρέχουσα περίοδο όμως, είναι δυνατό να ενταθούν τα συναισθήματα μοναξιάς, ανησυχίας, κατάθλιψης, αβοηθητότητας και ανημπόριας καθώς καλούνται επιπρόσθετα να στερηθούν τις επισκέψεις των παιδιών τους και των εγγονιών τους που ήταν ίσως και οι μόνες συναναστροφές που τους είχαν απομείνει.

Έτσι θα κάνετε υγιεινή διατροφή με μικρό κόστος

Αυτές οι περίοδοι απομόνωσης αφορούν βέβαια και ολόκληρες οικογένειες τα μέλη των οποίων καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι όλα μαζί για μακρά περίοδο καθώς έχει επιβληθεί το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και για πολλούς γονείς η τηλεργασία ή αναστολή εργασίας. Το πώς θα προσαρμοστούν οι οικογένειες σ’ αυτήν την κατάσταση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως, η ηλικία των παιδιών, η φύση της εργασίας τους, η ιδιοσυγκρασία γονέων – παιδιών, ο τρόπος επίλυσης συγκρούσεων κλπ. Αν τα μέλη της οικογένειας δεν αναπτύξουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς που να τους δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν προσδοκίες, άγχη, ανησυχίες τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος της βίωσης έντονης μοναξιάς, ανησυχίας, κατάθλιψης ή πεσμένης διάθεσης.

Αβεβαιότητα και Κορονοϊος

Η πιο συχνή αγωνία των ενηλίκων είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον, πώς θα είναι οι κοινωνικές σχέσεις όταν θα ξεπεραστεί η κρίση, αν θα έχουν εμποτιστεί τόσο με το φόβο του κινδύνου νόσησης με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις αυθόρμητες εκδηλώσεις έκφρασης προς τους άλλους. Πολλοί, που ήδη βίωναν παθολογικό άγχος νιώθουν ότι δεν μπορούν να το διαχειριστούν αποτελεσματικά και ότι έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο σ’ αυτές τις συνθήκες, σε συνθήκες δηλαδή όπου απουσιάζουν τα κοινωνικά υποστηρικτικά τους δίκτυα που συνέβαλαν θετικά στη διαχείριση των στρεσογόνων εκδηλώσεών τους.

Το μοίρασμα των σκέψεων, της αγωνίας, του πόνου καθώς και η εκτόνωση μέσω της διασκέδασης και επαφής με τους άλλους, μετρίαζαν κατά πολύ το βάρος της κατάστασης. Αντίθετα, η συγκεκριμένη συνθήκη επιβάλλει κοινωνική απομόνωση. Τέλος, πολλοί ενήλικες βιώνουν οικονομικό στρες, ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον, φόβο ότι θα απωλέσουν την εργασία τους στο ασταθές οικονομικό περιβάλλον που προοιωνίζεται μετά το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης.

Παιδιά και Κορονοϊος

Eιδικότερα, όσον αφορά τα παιδιά, αρκετοί γονείς ανησυχούν για το πώς θα πραγματευτούν το θέμα της επιδημίας με έναν τρόπο που θα διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους δε θα ανησυχήσουν περισσότερο. Αρχικά, δε θα πρέπει να φοβούνται να συζητήσουν για τον κορωνοϊό, δεν πρέπει να αποτελεί ένα απαγορευμένο θέμα. Τα περισσότερα παιδιά ήδη έχουν ακούσει για την επιδημία και έχουν δει ανθρώπους να φοράνε μάσκες. Το να μη συζητάνε καθόλου για το θέμα μπορεί να αυξήσει την ανησυχία των παιδιών.

Οι γονείς θα πρέπει να κάνουν για τα παιδιά τους την “ψυχική πέψη” των ειδήσεων για τη νόσο και να τους δίνουν αυτές τις ειδήσεις σε μια αφομοιώσιμη μορφή ανάλογα με την ηλικία τους. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι για να λύσουν κάθε τους απορία και να ωθούν τα παιδιά τους να τους πουν οτιδήποτε γνωρίζουν για τον κορωνοϊό καθώς και για το πώς αισθάνονται. Ο στόχος απ’ τη συζήτηση είναι να μην ενισχυθεί ο φόβος και η υπερβάλλουσα φαντασία. Είναι σημαντικό για τους γονείς να διεξάγουν τη συζήτηση για τέτοια θέματα ενόσω βρίσκονται σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και δε βιώνουν ανησυχία και πανικό.

Επίσης, επειδή τα παιδιά είναι πολύ εγωκεντρικά, ακούγοντας για τον κορωνοϊό στις ειδήσεις, μπορεί αυτό να είναι αρκετό να τα κάνει να πιστέψουν ότι θα νοσήσουν. Είναι βοηθητικό να διαβεβαιώσετε τα παιδιά για τη σπανιότητα της νόσησης και να τους εξηγήσετε ότι στις μικρές ηλικίες τα συμπτώματα είναι ήπια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν τους κανόνες προφύλαξης. Τα παιδιά νιώθουν ενδυναμωμένα όταν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να είναι ασφαλή. Τέλος, δημιουργείστε μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον. Μπορείτε να συζητήσετε για όσα ωραία μπορείτε να προγραμματίσετε όταν θα ξεπεραστεί η κρίση.

Eπίπτωση του εγκλεισμού στις διατροφικές συνήθειες

Αλλάζει άραγε η κρίση της πανδημίας τον τρόπο που τρεφόμαστε; Οπωσδήποτε η κρίση της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να επανεκτιμούν τις δίαιτές τους διότι έχει επισημανθεί από τους ειδικούς η σύνδεση μεταξύ υγείας και διατροφής. Το γενικευμένο lockdown έχει επίδραση στην καταναλωτική συμπεριφορά. Κλεισμένοι στο σπίτι μας και με έλλειψη της δυνατότητας να επισκεφτούμε μπαρ και εστιατόρια πολλοί από εμάς έχουμε στραφεί στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική στο σπίτι. Μια έρευνα σε 23.000 Ευρωπαίους καταναλωτές τον τελευταίο μήνα έδειξε ότι το 72% των ατόμων ανέφερε ότι θα κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες να τραφεί πιο υγιεινά στο μέλλον ύστερα από την εμπειρία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στον κόσμο με σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού του.

Η έξαρση του κορωνοϊού έχει αυξήσει τη ζήτηση τροφών που προσφέρουν ανοσολογική θωράκιση, όπως για π.χ προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Ωστόσο υπάρχει και ένα μικρότερο ποσοστό ατόμων που ανέφερε μια στροφή της διατροφής του προς ένα πιο ανθυγιεινό σχήμα. Για να κατευνάσουν τα συναισθήματα ανησυχίας, ανίας και μοναξιάς καταφεύγουν στην κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφών, όπως γλυκών, μπισκότων και σνακ και έχουν ξεκινήσει να πίνουν περισσότερο αλκοόλ.

Παρά τα σημάδια ότι δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι θετικές αλλαγές στη διατροφή τους, οι περισσότεροι ερευνητές παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι υγιεινή διατροφή θα κερδίσει έδαφος ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείριση 

 • Σκεφθείτε πώς μπορείτε να διαντιδράσετε με τους άλλους χωρίς να βάλετε την υγεία σας σε κίνδυνο. Μπορείτε για π.χ να μιλήσετε με τους γείτονες από το μπαλκόνι σας.
 • Αν έχετε πρόσβαση στην τεχνολογία αξιοποιήστε την. Οι βιντεοκλήσεις για π.χ που σας επιτρέπουν να δείτε τις εκφράσεις του προσώπου αγαπημένων σας μπορούν να βοηθήσουν στην ισχυροποίηση της αίσθησης σύνδεσης μαζί τους.
 • Βοηθήστε ανθρώπους του περιβάλλοντός σας που μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι, όπως για π.χ ηλικιωμένους που δεν μπορούν να κάνουν διαδικτυακές αγορές και φοβούνται να βγουν από το σπίτι. Η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μπορεί να δράσει θεραπευτικά και για εσάς.
 • Αξιοποιείστε το χρόνο στο σπίτι για την ενδυνάμωση των σχέσεων με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Συζητείστε περισσότερο, μοιραστείτε από κοινού δραστηριότητες (π.χ γυμναστική, παρακολούθηση ταινίας κλπ.).
 • Διαχειριστείτε τα επίπεδα του στρες με άσκηση στο σπίτι, διαλογισμό και διατηρήστε μια υγιεινή ρουτίνα 24ωρου με επαρκή ξεκούραση και τακτικά υγιεινά γεύματα.
 • Τέλος, δεν είναι μόνο η οικογένεια και οι φίλοι που χρειάζονται υποστήριξη αλλά και πολλά άλλα άτομα στην κοινότητα. Δείχνοντας καλοσύνη στους άλλους ωφελείστε κι εσείς αφού αυξάνει το αίσθημα της αξίας και του σκοπού συμβάλλοντας περαιτέρω και στη δική σας ευζωία. Αναλάβετε δράση και να είστε δημιουργικοί ώστε να περιορίσετε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων.

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω των τροφίμων;

Διαχείριση Κατάστασης με Κορονοϊο

Υπάρχουν ωστόσο άνθρωποι που δεν μπορούν να διαχειριστούν ικανοποιητικά το στρες που βιώνουν. Ο πανικός είναι αποτέλεσμα βίωσης ακραίου φόβου και παθολογικής αύξησης των επιπέδων του στρες. Άνθρωποι που φτάνουν σ’ αυτό το σημείο καλό είναι πρωταρχικά να μειώσουν τα επίπεδα του στρες.

Αυτό είναι εφικτό να συμβεί αν εξασκηθούν σε τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμού αλλά και σε πρακτικές ορθότερης γνωστικής εκτίμησης των καταστάσεων, δηλαδή παραγωγής θετικών εναλλακτικών ρεαλιστικών σκέψεων. Για οτιδήποτε δε γνωρίζουμε για τον COVID-19 υπάρχουν πολλά επίσης που γνωρίζουμε. Ο εχθρός είναι μεν αόρατος αλλά ωστόσο η τήρηση των κανόνων υγιεινής και των μέτρων προφύλαξης αποτελεί μια καλή ασπίδα προστασίας. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος πανικού.

Η ψύχραιμη στάση στην αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης, η ενημέρωση, η εγρήγορση και όχι ο εφησυχασμός αποτελούν μια καλή θωράκιση. Αν βλέπετε ότι οι αρνητικές σας σκέψεις εμμένουν και το άγχος δεν υποχωρεί, πρέπει επομένως να επιδιώξετε επικοινωνία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

* Η Ελίνα Τσιούλη είναι Ψυχολόγος του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στον “Έλεγχο του Στρες και την Προαγωγή της Υγείας” στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργάζεται ιδιωτικά και παρέχει ψυχολογικές υπηρεσίες στο ιδιωτικό γραφείο. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr

Ανοίγει ξανά το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Ανοίγει ξανά το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Με δωρεάν προκρατήσεις θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι επισκέψεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ενώ ελεύθερη θα είναι η πρόσβαση σε άτομα άνω των 65 ετών, ΑμεΑ και εγκύους.
Το άνοιγμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και των υπόλοιπων υπαίθριων χώρων του ΚΠΙΣΝ θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Το ΚΠΙΣΝ θα παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους, αλλά με κανόνες και -αναγκαστικά- περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών.

Η ανακοίνωση

«Μέχρι την πανδημία του κορωνοϊού το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ήταν ένα από τα πολύ μεγάλα success stories της χώρας μας και αναδείχθηκε στον πιο αγαπημένο προορισμό των κατοίκων και επισκεπτών της Αττικής. Το 2019 είχαμε 6,3 εκατομμύρια επισκέψεις, πολύ πέρα και από την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη πριν την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τον Μάιο 2019 είχαμε 530.000 επισκέψεις και τον Ιούνιο 2019 641.000 επισκέψεις.

Όμως, στην παρούσα φάση, αυτή η πολύ υψηλή ενδεχόμενη επισκεψιμότητα, με τον αναπόφευκτο συνωστισμό που συνεπάγεται, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για διάδοση του ιού. Ιδιαίτερη δυσκολία παρουσιάζει το διάστημα 18:00 – 20:00, στο οποίο, τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου του 2019, ο ρυθμός άφιξης των επισκεπτών ξεπερνούσε τους 2.000 την ώρα.

Όπως σε όλη την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020, έτσι και τώρα, θέτουμε ως ύψιστη προτεραιότητα τηνπροστασία της υγείας του κοινού και των εργαζομένων. Έχουμε τη γνώση και την πείρα να υπηρετήσουμε τον σκοπό αυτό αποτελεσματικά. Ήμασταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που στις 29/01, μόλις 5 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη, τοποθετήσαμε παραγγελία για Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζομένους μας (μάσκες, γάντια μιας χρήσης, ολόσωμες φόρμες και αντισηπτικά). Τα παραλάβαμε στα μέσα Φεβρουαρίου και, από την πρώτη ημέρα της έλευσης του ιού στη χώρα μας, οι εργαζόμενοί μας όταν χρειαζόταν να είναι παρόντες στο ΚΠΙΣΝ, είχαν ισχυρή προστασία. Εφαρμόσαμε και εφαρμόζουμε με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας (π.χ. συχνές απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας και τους κοινόχρηστους χώρους) και αποστασιοποίησης σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Με την ίδια γνώση και επιμέλεια, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την υγεία του κοινού με το άνοιγμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και των υπαίθριων χώρων μας γενικότερα.Το ΚΠΙΣΝ θα παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους, αλλά με κανόνες και -αναγκαστικά- περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόσουμε κανονισμούς, οι οποίοι να αποτρέπουν τον συνωστισμό τόσο μέσα στο Πάρκο και τους υπόλοιπους χώρους μας, όσο και στις πύλες εισόδου και εξόδου.

Ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε αυτό, όπως και σε άλλους χώρους με υψηλή επισκεψιμότητα στη χώρα μας και το εξωτερικό, είναι οι επισκέψεις να επιτρέπονται μόνο μετά από προεγγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η ύπαρξη προεγγραφής θα ελέγχεται σε τρεις πύλες – σημεία ελέγχου. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος χωρίς προεγγραφή ακόμη και αν τη συγκεκριμένη ώρα υπάρχουν “κενές θέσεις” στις προεγγραφές. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για τη δημιουργία σειράς αναμονής η οποία θα προκαλούσε, πολλές φορές, ανεξέλεγκτο συνωστισμό.
Τόσο μέσα στο Πάρκο όσο και στις πύλες εισόδου και εξόδου, θα υπάρχει επιτήρηση από προσωπικό μας και φύλακες ώστε να αποθαρρύνεται ο συνωστισμός.

Από τον κανόνα της προεγγραφής θα εξαιρούνται μόνον οι άνω των 65 ετών, τα ΑμεΑ και οι έγκυοι, για τους οποίους η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη, με έλεγχο, αν χρειασθεί, της ηλικίας, κάρτας ΑμεΑ κλπ. Ειδικά για τις ομάδες αυτές στόχος μας είναι να αποφεύγεται η καθυστέρηση στην είσοδο.

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει την ελεύθερη πρόσβαση των 65+ κίνητρο για μια ευάλωτη ομάδα να μην παραμείνει στο σπίτι αλλά να εκτεθεί σε κίνδυνο μετάδοσης. Στην πραγματικότητα, όμως, πιστεύουμε ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι άνω των 65 της περιοχής, και γενικότερα βέβαια, εκτίθενται αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί αναγκάζονται να κάνουν περίπατο σε ανοργάνωτες διαδρομές (παραλία, πλατείες κλπ.) όπου ο κίνδυνος συνωστισμού είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210 στρεμμάτων, εκ των οποίων 50 είναι τα άμεσα “ωφέλιμα” για περίπατο και όπου θα υπάρχει και επιτήρηση για την αποφυγή του “κατά τόπους” υψηλού συγχρωτισμού.

Στηρίζουμε την άποψή μας στα αποτελέσματα της Έρευνας Επισκεπτών που πραγματοποιήσαμε τον Δεκέμβριο του 2019.Η απόφασή μας για ελεύθερη πρόσβαση στους 65+, αποτελεί ουσιαστικά μια προσφορά στους περίοικους άνω των 65.Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για την επίσκεψη τουριστών στο ΚΠΙΣΝ. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αθήνας και επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να συμβάλουμε στην τουριστική ανάκαμψη της πόλης μας.Είμαστε σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς και με το Υπουργείο Υγείας για την οριστικοποίηση των πρωτοκόλλων προστασίας.

Το άνοιγμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και των υπόλοιπων υπαίθριων χώρων του ΚΠΙΣΝ θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Θα προηγηθεί ανακοίνωση στον ιστότοπό μας με τις λεπτομέρειες του συστήματος προεγγραφών, με την ανακοίνωση της ημέρας και ώρας για τις πρώτες προεγγραφές, των σημείων εισόδου κλπ.
Είναι προφανές ότι οι περιορισμοί αυτοί συνεπάγονται σημαντική απώλεια εσόδων για το ΚΠΙΣΝ. Επίσης, η απασχόληση του προσωπικού επιτήρησης και εφαρμογής των μέτρων σημαίνει σημαντικές δαπάνες. Για το ΚΠΙΣΝ, όμως, η προστασία της υγείας των επισκεπτών είναι η πρώτη και επιτακτική προτεραιότητα.

Στα σχεδόν 4 χρόνια λειτουργίας μας, το κοινό μας βαθμολόγησε με άριστα για την ποιότητα της εμπειρίας επισκεπτών που προσφέραμε, όπως προέκυψε από την έρευνα κοινού και επισκεπτών. Σήμερα επιδιώκουμε να συνδυάσουμε την άριστη εμπειρία των επισκεπτών με τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας τους.

Αισιοδοξούμε και ανυπομονούμε η πορεία της δημόσιας υγείας στη χώρα μας να συνεχίσει να βελτιώνεται ώστε να μπορέσουμε σύντομα να χαλαρώσουμε ή και να καταργήσουμε τους περιορισμούς για να υποδεχθούμε και πάλι το κοινό όπως ακριβώς πριν μερικούς μήνες»

 

x
Send this to a friend