Οι βασικές προτάσεις του ΠΟΥ στην ΔΟΕ για τις μαζικές διοργανώσεις

Το έγγραφο που θα βρείτε αναλυτικά παρακάτω, συμπληρώνει τις υπάρχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μαζικές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο του COVID-19.

Το άρθρο και το pdf (μπορείτε το το βρειτε και να το κατεβάσετε στο τέλος του άρθρου) με τις οδηγίες, τις οποίες μετάφρασε το runnfun.gr για να μπορείτε να τις διαβάσετε και στα Ελληνικά, δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και δίνει μια πρώτη γεύση για το πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να είναι δυνατή η πραγματοποίηση μιας μαζικής αθλητικής εκδήλωσης και κοινοποιήθηκε σε όλες της χώρες του κόσμου.

Συντάχθηκε μετά από μια διαδικασία διαβούλευσης με έναν αριθμό αθλητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ και του Ιατρικού και Επιστημονικού Τμήματος, οι κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ αποσκοπούν στην παροχή πρόσθετης υποστήριξης στους διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων και στις χώρες υποδοχής για την ανάπτυξη μιας διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου, τον εντοπισμό δραστηριοτήτων μετριασμού και την πραγματοποίηση τεκμηριωμένης απόφαση για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.

Η πρώτη ενότητα του εγγράφου της ΠΟΥ περιλαμβάνει βασικές εκτιμήσεις για διάφορα θέματα, όπως αθλήματα χαμηλότερου και υψηλότερου κινδύνου, μέγεθος εκδήλωσης, εσωτερικές ή εξωτερικές τοποθεσίες, εγκαταστάσεις χώρων, δημογραφικά στοιχεία και επικοινωνία κινδύνου. Σχόλια παρέχονται σε κάθε στοιχείο, μαζί με παράγοντες κινδύνου και μέτρα μετριασμού που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Το δεύτερο μέρος είναι μια λίστα ελέγχου για διοργανωτές και συμμετέχοντες αθλητικών εκδηλώσεων, με συστάσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν και κατά τη διάρκεια των πραγματικών εκδηλώσεων.

Η ΔΟΕ έχει μοιραστεί τις κατευθυντήριες γραμμές με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες (IF) και τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (NOC) και ζήτησε σχόλια και σχόλια ενώ η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται.

Στις 16 Απριλίου, ο ΠΟΥ οργάνωσε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με διάφορους αθλητικούς οργανισμούς προκειμένου να εξηγήσει λεπτομερώς τις οδηγίες και να τους βοηθήσει να αξιολογήσουν τους κινδύνους.

Ο ΠΟΥ συνέβαλε καθοριστικά στην παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο στην ΔΟΕ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που οδήγησαν στην αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 και συνεχίζει να παρέχει συμβουλές καθώς συγκεντρώνει πρόσθετες γνώσεις και κατανόηση του COVID-19. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να συμβουλεύει την ΔΟΕ και την Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 για το πώς να διασφαλίσει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους εμπλεκόμενους, προστατεύοντας την υγεία όλων.

Η ΔΟΕ και ο ΠΟΥ έχουν απολαύσει μια μακροχρόνια συνεργασία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 που οδήγησε σε πολλές κοινές πρωτοβουλίες και συνεργασίες με στόχο την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής και αθλητικών δραστηριοτήτων σε βάθος παγκοσμίως και την καταπολέμηση της σωματικής αδράνειας, ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για μη- μεταδοτικές ασθένειες.

Η εκτίμηση του runnfun.gr

Εκτίμηση του runnfun.gr είναι ότι οι βασικές αυτές προτάσεις υπάρχει η δυνατότητα τροποποιημένες σε κάποια σημεία ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, να εφαρμοστούν από κάποιους διοργανωτές, ώστε τελικά τα event να επιστρέψουν την ώρα που πρέπει. Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, και προκύπτει από το σύνολο του άρθρου, τούτο μπορεί να γίνει πράξη μόνο συντεταγμένα, με συνενόηση, κατάθεσή προτάσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς καουμποϊλικια και ψευτομαγκιές.

Μαζικοί αγώνες και προδιαγραφές την επόμενη μέρα του Covid-19

Αναλυτικά το έγγραφο με τις οδηγίες του ΠΟΥ για τις μαζικές αθλητικές διοργανώσεις:

Οι μαζικές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά ορατές εκδηλώσεις με πιθανότητες σοβαρών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, εάν δεν προγραμματίζονται και δεν διαχειρίζονται προσεκτικά. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις μπορούν να ενισχύσουν την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Η μετάδοση των αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, συσχετίστηκε συχνά με μαζικές συγκεντρώσεις.

Τέτοιες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια μιας μαζικής συγκέντρωσης, κατά τη διέλευση από και προς την εκδήλωση, και στις κοινότητες των συμμετεχόντων κατά την επιστροφή τους. Ο σκοπός αυτού του εγγράφου είναι να περιγράψει βασικά ζητήματα σχεδιασμού για τους διοργανωτές μαζικών συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της νέας επιδημίας coronavirus (COVID-19). Θα πρέπει να διαβαστεί σε συνδυασμό με τη δημόσια υγεία του ΠΟΥ για μαζικές συγκεντρώσεις:

Βασικά ζητήματα, 2 που παρέχουν γενικές συμβουλές σχετικά με τις πτυχές της δημόσιας υγείας των μαζικών εκδηλώσεων. Προσαρμόζεται επίσης από τις εκτιμήσεις του προσωρινού σχεδιασμού που είχαν προηγουμένως εκδοθεί από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση μαζικών συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της πανδημίας (H1N1) 2009 γρίπης και καθοδήγηση για διεθνείς συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν άτομα από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό του Έμπολα. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε την ενημερωμένη τεχνική καθοδήγηση σχετικά με το ξέσπασμα COVID-19. Καθώς το ξέσπασμα του COVID-19 συνεχίζει να εξελίσσεται, οι διοργανωτές συσκέψεων μπορεί να θέλουν να εξετάσουν τις ακόλουθες τρεις φάσεις στο σχεδιασμό κατάλληλων μέτρων ετοιμότητας:

 1. Φάση προγραμματισμού – η περίοδος (εβδομάδες ή μήνες) πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, όταν επιχειρησιακά σχέδια για την υγεία και την ασφάλεια υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύσσονται, δοκιμάζονται και αναθεωρούνται.
 2. Λειτουργική φάση – η περίοδος μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων και η παράδοση των υπηρεσιών εκδήλωσης ξεκινά. Αυτό μπορεί να είναι αρκετές εβδομάδες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης εάν οι ομάδες φτάσουν νωρίτερα για να ολοκληρώσουν την προπόνηση ή τις προετοιμασίες τους.
 3. Φάση μετά την εκδήλωση – η περίοδος μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης όταν οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στις πατρίδες τους και οι διοργανωτές εξετάζουν την παράδοση της εκδήλωσης και τυχόν ενέργειες παρακολούθησης που είναι απαραίτητες, καθώς και εξετάζουν τυχόν μαθήματα που έχουν αντληθεί και την κληρονομιά της εκδήλωσης.

Φάση προγραμματισμού

Ο προγραμματισμός πρέπει να διασφαλίζει ότι υπάρχουν ισχυρά συστήματα και διαδικασίες για τη διαχείριση θεμάτων δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια μαζικών συγκεντρώσεων. Οι διοργανωτές πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν ότι αντιστοιχούν στα πιο πρόσφατα στοιχεία και συστάσεις. Πρόσθετες συμβουλές θα μπορούσαν να αναζητηθούν μέσω διαβούλευσης με διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Οι γενικές συμβουλές σχετικά με τον προγραμματισμό των πτυχών δημόσιας υγείας μιας εκδήλωσης παρατίθενται στο έγγραφο βασικών θεμάτων του ΠΟΥ (αναφέρεται στην Ενότητα 1). Συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με το ξέσπασμα COVID 19 συζητούνται σε αυτήν την ενότητα.

1.Σύνδεση με τοπικές και εθνικές αρχές δημόσιας υγείας

 • Οι διοργανωτές εκδηλώσεων πρέπει να δημιουργήσουν άμεσους δεσμούς με τοπικές και εθνικές αρχές δημόσιας υγείας. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τον τοπικό πάροχο υγειονομικών υπηρεσιών για την εκδήλωση.
 • Πρέπει να υπάρχει ένα διορισμένο άτομο σύνδεσμος στην οργανωτική ομάδα και επίσης ένα άτομο στον διορισμένο οργανισμό δημόσιας υγείας. Τα στοιχεία επικοινωνίας πρέπει να κοινοποιούνται και οι επαφές πρέπει να είναι διαθέσιμες 24 ώρες την ημέρα.
 • Η τακτική επαφή πρέπει να διατηρείται καθ ‘όλη τη διάρκεια του προγραμματισμού για την ανταλλαγή πληροφοριών, εκτιμήσεων κινδύνου και σχεδίων.
 • Τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ πρακτορείων και διοργανωτών και με το κοινό πρέπει να συμφωνηθούν εκ των προτέρων.

2. Εκτίμηση επικινδυνότητας

Η απόφαση να προχωρήσουμε σε μαζική συγκέντρωση ή να περιορίσουμε, να τροποποιήσουμε, να αναβάλουμε ή να ακυρώσουμε το συμβάν θα πρέπει να βασίζεται σε διεξοδική αξιολόγηση κινδύνου. Οι αρμόδιοι για τη διοργάνωση εκδηλώσεων πρέπει να πραγματοποιήσουν μια τέτοια αξιολόγηση σε συνεργασία με τις τοπικές και εθνικές αρχές δημόσιας υγείας. Για εξαιρετικά ορατές ή ιδιαίτερα μεγάλες εκδηλώσεις, ο ΠΟΥ μπορεί να παρέχει συμβουλές και τεχνική υποστήριξη στη χώρα υποδοχής για να βοηθήσει στην αξιολόγηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με την εκδήλωση.

Οι γενικές σκέψεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου στην αρχή της φάσης προγραμματισμού, να επανεξετάζεται τακτικά κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού και να ενημερώνεται αμέσως πριν από την παράδοση στη φάση λειτουργίας.
 • Η εκτίμηση επικινδυνότητας πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία από την αρχή δημόσιας υγείας και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αξιολόγηση ασφάλειας για την εκδήλωση.
 • Σε σχέση με το COVID-19, η εκτίμηση επικινδυνότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει διαβούλευση με την ενημερωμένη τεχνική καθοδήγηση της ΠΟΥ και να διασφαλίζει ότι υπάρχει ενημερωμένη αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
 • Η εκτίμηση κινδύνου για την εκδήλωση πρέπει να συντονίζεται και να ενσωματώνεται στην εθνική εκτίμηση κινδύνου της χώρας υποδοχής.

Ειδικές εκτιμήσεις σε σχέση με το COVID-19

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εκτίμηση κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • τις παγκόσμιες αναφορές κατάστασης COVID-19 όπως παρέχονται από την ΠΟΥ ·
 • την εθνική έκθεση κατάστασης COVID-19.
 • Η εκτίμηση κινδύνου για το COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο τα γενικά χαρακτηριστικά όσο και τα ειδικά χαρακτηριστικά.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του COVID-19 περιλαμβάνουν:

 • δυναμική μετάδοσης
 • μελλοντική πιθανή εξάπλωση της επιδημίας
 • κλινική σοβαρότητα
 • επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των διαθέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων.
 • δυνατότητες πρόληψης, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου.

 Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν:

 • πυκνότητα πλήθους;
 • φύση της επαφής μεταξύ των συμμετεχόντων (για παράδειγμα, μια συναυλία ή θρησκευτική εκδήλωση, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, τη διάταξη του χώρου).
 • εάν η εκδήλωση θα παρακολουθείται από εγγεγραμμένους και μη εγγεγραμμένους συμμετέχοντες ·
 • επάγγελμα των συμμετεχόντων και πιθανή προηγούμενη έκθεσή τους.
 • αριθμός συμμετεχόντων που προέρχονται από χώρες ή περιοχές που έχουν πληγεί από το ξέσπασμα COVID-19 εντός 14 ημερών πριν από την εκδήλωση.
 • ηλικία συμμετεχόντων επειδή οι ηλικιωμένοι που έχουν συν-νοσηρές καταστάσεις φαίνεται να επηρεάζονται σοβαρότερα, οι μαζικές συγκεντρώσεις που αποτελούνται κυρίως από αυτήν την ομάδα πληθυσμού μπορεί να σχετίζονται με αυξημένη μετάδοση.
 • τύπος ή σκοπός της εκδήλωσης (για παράδειγμα, αθλητισμός, φεστιβάλ, θρησκευτικές, πολιτικές, πολιτιστικές) ·
 • διάρκεια και τρόπος ταξιδιού των συμμετεχόντων. εάν η διάρκεια της μαζικής συλλογής είναι μεγαλύτερη από την περίοδο επώασης για τη μόλυνση με COVID-19 (14 ημέρες), τότε αναμένεται να συμβούν οι περισσότερες περιπτώσεις που σχετίζονται με το συμβάν κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Αντίθετα, εάν η διάρκεια είναι μικρότερη, οι περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν να συμβούν μετά το συμβάν καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν και επιστρέφουν στις κοινότητες τους. Δημόσια υγεία του ΠΟΥ για μαζικές συγκεντρώσεις: μπορείτε να συμβουλευτείτε βασικά ζητήματα για μια λεπτομερή συζήτηση των γενικών αρχών και των στοιχείων της αξιολόγησης και διαχείρισης του κινδύνου. Επιπλέον, διατίθεται διαδικτυακή εκπαίδευση σχετικά με την ετοιμότητα της δημόσιας υγείας για μαζικές συγκεντρώσεις.

3. Πρέπει να αναπτυχθεί ειδικό σχέδιο δράσης για το COVID-19

Σχέδια δράσης για τον μετριασμό όλων των κινδύνων που εντοπίζονται στην αξιολόγηση. Ορισμένες ενέργειες θα είναι ευθύνη της αρχής δημόσιας υγείας να παραδώσει, μερικές θα είναι ευθύνη του τοπικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας και ο διοργανωτής της εκδήλωσης θα είναι υπεύθυνος για άλλους. Κάθε σχέδιο δράσης πρέπει να καθορίζει ποιος είναι υπεύθυνος για την παράδοση κάθε ενέργειας, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και πώς και από ποιον θα διασφαλιστεί η παράδοση.

Τα σχέδια δράσης πρέπει να περιλαμβάνουν:

 • ενσωμάτωση με τον εθνικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και σχέδια αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών.
 • ρυθμίσεις διοίκησης και ελέγχου για τη διευκόλυνση της ταχείας επικοινωνίας πληροφοριών και αποτελεσματικών αναλύσεων κατάστασης και λήψης αποφάσεων.
 • τυχόν κατάλληλες απαιτήσεις προβολής για τους συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις – για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε έλεγχο για συμπτώματα COVID-19 κατά την άφιξη;
 • παρακολούθηση και ανίχνευση ασθενειών – για παράδειγμα, πώς θα αναγνωριστεί και διαγνωστεί η ασθένεια στους συμμετέχοντες;
 • θεραπεία – για παράδειγμα, πώς και πού θα απομονωθούν και θα αντιμετωπιστούν οι άρρωστοι συμμετέχοντες;
 • σημεία ενεργοποίησης αποφάσεων – για παράδειγμα, ποιος θα αποφασίσει εάν οι επηρεαζόμενοι συμμετέχοντες μπορούν να συνεχίσουν ή να συνεχίσουν το ρόλο τους στην εκδήλωση; Ποια σημεία ενεργοποίησης θα δείξουν την ανάγκη επανεξέτασης ή αναθεώρησης των σχεδίων; Τι θα προκαλούσε αναβολή ή ακύρωση της εκδήλωσης;

Εάν ληφθεί η απόφαση να προχωρήσει σε μαζική συγκέντρωση, ο προγραμματισμός θα πρέπει να εξετάσει μέτρα για:

 • ανίχνευση και παρακολούθηση COVID-19 που σχετίζεται με συμβάντα.
 • μείωση της εξάπλωσης του ιού.
 • διαχείριση και θεραπεία ασθενών.
 • διάδοση μηνυμάτων δημόσιας υγείας ειδικά για το COVID-19.

4. Αξιολόγηση της ικανότητας και των πόρων

Ορισμένες από τις δυνατότητες και τους πόρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό μιας εκδήλωσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Οι εθνικές υγειονομικές αρχές θα πρέπει να εκτιμήσουν εάν απαιτούνται πρόσθετοι πόροι και ικανότητα για την παροχή κατάλληλων δράσεων μετριασμού του κινδύνου στην τοπική κοινότητα κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση, για παράδειγμα, προσθέτοντας ικανότητα διαγνωστικών δοκιμών, εγκαταστάσεις απομόνωσης και θεραπείας και πόρους για την ανίχνευση επαφών.
 • Οι διοργανωτές εκδηλώσεων θα πρέπει να αξιολογούν την απαιτούμενη χωρητικότητα και τους διαθέσιμους πόρους για να παραδώσουν όλες τις συγκεκριμένες δράσεις μετριασμού των κινδύνων COVID-19 που προκύπτουν από την εκτίμηση κινδύνου.
 • Η ικανότητα και οι πόροι πρέπει να συντονίζονται με την αρχή δημόσιας υγείας και τον πάροχο υγειονομικών υπηρεσιών για την αποφυγή επικαλύψεων ή κενών.

5. Σχέδιο επικοινωνίας και εμπλοκής της κοινότητας

Οι διοργανωτές εκδηλώσεων θα πρέπει να συμφωνήσουν με την αρχή δημόσιας υγείας για το πώς οι συμμετέχοντες και ο τοπικός πληθυσμός θα ενημερώνονται για την κατάσταση της υγείας, τις βασικές εξελίξεις και τυχόν σχετικές συμβουλές και προτεινόμενες ενέργειες.

Λειτουργική φάση

Δεν υπάρχουν δημοσιευμένα βιωματικά δεδομένα ειδικά για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μαζικής συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του COVID-19. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την τακτική επικοινωνία μεταξύ των διοργανωτών εκδηλώσεων και της αρχής δημόσιας υγείας.

Αυτές οι ρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν:

 • τακτική και πλήρη ανταλλαγή πληροφοριών από τους διοργανωτές και τις αρχές δημόσιας υγείας.
 • ρυθμίσεις για την παροχή στους συμμετέχοντες πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε συμβουλές για την υγεία ·
 • ρυθμίσεις για συνεχείς, δυναμικές εκτιμήσεις κινδύνου που πρέπει να διενεργούνται από την αρχή δημόσιας υγείας και τους διοργανωτές καθώς προχωρά η εκδήλωση ·
 • ρυθμίσεις για την επικοινωνία με τους συμμετέχοντες και τον τοπικό πληθυσμό για να διασφαλιστεί ότι τα μηνύματα είναι συνεπή.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον έλεγχο των συμμετεχόντων ως οικονομικά αποδοτικό μέτρο.

1. Επικοινωνία κινδύνου

Η επικοινωνία κινδύνου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των μαζικών συγκεντρώσεων. Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα μέτρα.

 • Τα βασικά μηνύματα για τον τοπικό πληθυσμό και οι συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις πρέπει να είναι συντονισμένα και συνεπή.
 • Θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο τα μηνύματα σχετικά με τον κίνδυνο μπορούν να παραδοθούν στον πληθυσμό και στους συμμετέχοντες γρήγορα εάν συμβεί ασυνήθιστο γεγονός.

Τα μηνύματα πρέπει να περιλαμβάνουν:

 • μια συνολική αξιολόγηση του τοπικού κινδύνου.
 • συμβουλές σχετικά με προληπτικά μέτρα, ιδίως την αναπνευστική εθιμοτυπία και πρακτικές υγιεινής χεριών
 • συμβουλές σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στην τοπική υγειονομική περίθαλψη, εάν είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου πρόσβασης χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ·
 • συμβουλές για αυτο-απομόνωση και μη συμμετοχή στην εκδήλωση εάν εμφανιστούν συμπτώματα.
 • πληροφορίες σχετικά με σημεία και συμπτώματα ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων προειδοποιητικών σημείων σοβαρής νόσου που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
 • συμβουλές για αυτοπαρακολούθηση για συμπτώματα και σημεία για συμμετέχοντες που ταξιδεύουν από πληγείσες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της θερμοκρασίας τους.
 • πληροφορίες που ο ΠΟΥ δεν συνιστά επί του παρόντος καραντίνα για υγιείς ταξιδιώτες ή άλλους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
 • πληροφορίες ότι η χρήση μάσκας προσώπου συνιστάται για συμμετέχοντες που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα (για παράδειγμα βήχας). δεν συνιστάται για υγιείς συμμετέχοντες.

Οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε συνεργασία με τις αρχές δημόσιας υγείας ενδέχεται να επιθυμούν να εξετάσουν εάν χρειάζονται συγκεκριμένες πληροφορίες ή συμβουλές σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα άτομα που διατρέχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου στο πλαίσιο μιας μαζικής συγκέντρωσης, ειδικά εάν ο ιός COVID-19 είναι κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία κινδύνου και την αφοσίωση στην κοινότητα COVID-19 μπορείτε να βρείτε στην ετοιμότητα και την απάντηση στην επικοινωνία κινδύνου και την εμπλοκή της κοινότητας (RCCE) στο νέο coronavirus του 2019 (2019-nCoV). 5 Ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει συμβουλές για το κοινό σχετικά με το COVID-19 και πληροφορίες για μύθους.

2. Επιτήρηση των συμμετεχόντων

Ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την παρακολούθηση περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

 • Η ανίχνευση και παρακολούθηση του COVID-19 που σχετίζεται με συμβάντα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των συστημάτων επιτήρησης που υπάρχουν ήδη και εάν κρίνεται απαραίτητη η νέα ή ενισχυμένη παρακολούθηση.
 • Οι διοργανωτές θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές δημόσιας υγείας για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν συστήματα για τον εντοπισμό δεικτών ασθένειας που εμφανίζονται στον τοπικό πληθυσμό ή σε συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις, όπως αύξηση του αριθμού των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα ή αύξηση της χρήσης ιδιόκτητα φάρμακα.
 • Τα συστήματα επιτήρησης θα πρέπει να λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο ή σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για να υποστηρίζουν δράσεις ταχείας απόκρισης.
 • Τα συστήματα επιτήρησης πρέπει να συνδέονται με τις εκτιμήσεις κινδύνου, έτσι ώστε οποιοδήποτε μη φυσιολογικό σήμα στα συστήματα επιτήρησης να πυροδοτεί μια άμεση αναθεώρηση της εκτίμησης κινδύνου.

3. Δοκιμές και διαγνωστικές ρυθμίσεις

Οι διοργανωτές πρέπει να εξετάσουν με την τοπική υγειονομική αρχή πώς και πού θα εξεταστούν οι συμμετέχοντες που παρουσιάζουν συμπτώματα τύπου COVID-19. Οι διοργανωτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο πάροχος υγείας τους έχει πρόσβαση σε κατάλληλα εργαλεία δοκιμών, πιθανώς από την εθνική υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Αυτό θα απαιτήσει επίσης προηγούμενη συμφωνία σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς δειγμάτων ή συμμετεχόντων σε εγκατάσταση δοκιμών.

4. Εγκαταστάσεις θεραπείας

Ορισμένες απόψεις για τις εγκαταστάσεις θεραπείας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Οι διοργανωτές εκδηλώσεων πρέπει να εξετάσουν την ανάγκη παροχής εγκαταστάσεων απομόνωσης στο χώρο της εκδήλωσης για τους συμμετέχοντες που εμφανίζουν συμπτώματα και την ανάγκη να περιμένουν μια αξιολόγηση της υγείας. Το εάν αυτό είναι απαραίτητο εξαρτάται από τη φύση του συμβάντος και το βαθμό στον οποίο το συμβάν θα παρέχει τις δικές του ιατρικές υπηρεσίες και όχι από το να εξαρτάται από την τοπική υγειονομική υπηρεσία. Η προετοιμασία για εγκατάσταση απομόνωσης περιλαμβάνει την εκπαίδευση εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, την εφαρμογή μέτρων ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων σε οποιοδήποτε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης και την προετοιμασία προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό.
 • Οι διοργανωτές πρέπει να εξετάσουν πού θα αντιμετωπιστεί οποιοσδήποτε συμμετέχων που αρρωσταίνει με συμπτώματα τύπου COVID-19 και πώς θα είναι μεταφέρεται σε εγκατάσταση θεραπείας. Αυτό πιθανόν να βρίσκεται σε μια εθνική μονάδα υγείας όπου υπάρχει κατάλληλη ικανότητα περιορισμού και εμπειρογνωμοσύνης, επομένως οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να παραμείνουν στην ιατρική εγκατάσταση της εκδήλωσης. Οι συμφωνίες για τυχόν συνακόλουθα ζητήματα χρηματοδότησης θα πρέπει να επιβεβαιώνονται εκ των προτέρων.
 • Οι συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις περιμένουν μερικές φορές ότι θα επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους για ιατρική περίθαλψη και όχι για θεραπεία στη χώρα υποδοχής. Αυτό δεν θα είναι δυνατό για οποιονδήποτε διαγνωστεί με COVID-19 εκτός από τη χρήση συγκεκριμένων ιατρικών πτήσεων εκκένωσης που έχουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις απομόνωσης και περιορισμού: τέτοιες εγκαταστάσεις είναι σπάνιες και ακριβές και δεν είναι άμεσα διαθέσιμες για ασθένειες όπως η COVID-19.
 • Οι διοργανωτές πρέπει να εξετάσουν πώς θα μεταφερθούν στο σπίτι τυχόν συμμετέχοντες που έχουν πληγεί εάν η ασθένειά τους επεκταθεί πέρα ​​από το τέλος της εκδήλωσης και δεν είναι πλέον διαθέσιμο το προκαθορισμένο ταξίδι.
 • Οι διοργανωτές εκδηλώσεων που συνεργάζονται με υπαλλήλους δημόσιας υγείας και υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να εκτιμήσουν την εθνική ικανότητα για παροχή υποστηρικτικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής των συμμετεχόντων σε μονάδα εντατικής θεραπείας και παροχή υποστήριξης αναπνευστήρα. Μια τέτοια φροντίδα πρέπει να παρέχεται κοντά στη μαζική συγκέντρωση, εάν είναι δυνατόν.
 • Πρέπει να αναθεωρηθούν τα εθνικά σχέδια ανάπτυξης και παροχής πρόσβασης σε ιατρικά εφόδια, όπως αντιβιοτικά, αναπνευστήρες και εξοπλισμός ατομικής προστασίας.

5. Λήψη αποφάσεων

Σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, οι διοργανωτές θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν εκ των προτέρων τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου ή να αναβληθεί ή να ακυρωθεί η εκδήλωση.

Η προηγούμενη συμφωνία για πιθανά σημεία ενεργοποίησης θα διευκολύνει αυτές τις συζητήσεις εάν καταστούν απαραίτητες. 6. Λειτουργικές πρακτικές για τη μείωση της μετάδοσης του ιού COVID-19 που σχετίζεται με συμβάντα.

Οι βασικές γενικές αρχές για τη μείωση της μετάδοσης του ιού COVID-19 εφαρμόζονται σε μαζική συγκέντρωση.

 • Οι άνθρωποι πρέπει να συμβουλεύονται να μείνουν μακριά από την εκδήλωση εάν αισθάνονται άρρωστοι.
 • Άτομα που αισθάνονται αδιαθεσία (δηλαδή, έχουν πυρετό και βήχα) πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να μην παρακολουθούν εργασία ή σχολείο και να αποφεύγουν τα πλήθη έως ότου τα συμπτώματά τους υποχωρήσουν. Αυτό ισχύει τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για το προσωπικό.
 • Η προώθηση της κατάλληλης υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής εθιμοτυπίας σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης απαιτεί την παροχή ενημερωτικού υλικού που φθάνει σε μια σειρά ηλικιακών ομάδων και σε διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης και εκπαίδευσης. Επιπλέον, τα απολυμαντικά χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοόλ πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, και ειδικά σε χώρους ιατρικής περίθαλψης στην εκδήλωση.
 • Τα άτομα που αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πρέπει να είναι απομονωμένα
 • Οι διοργανωτές θα πρέπει να προγραμματίζουν την πιθανότητα να αρρωστήσουν τα άτομα με πυρετό και άλλα τυπικά συμπτώματα του COVID-19 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Οι διοργανωτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας περιοχών απομόνωσης στις εγκαταστάσειςιατρικές κλινικές ή εγκαταστάσεις όπου αυτά τα άτομα μπορούν αρχικά να αξιολογηθούν και να δοκιμαστούν. Τα άτομα που είναι άρρωστα μπορούν να εφοδιαστούν με μάσκα για να βοηθήσουν στον περιορισμό αναπνευστικών σταγονιδίων που δημιουργούνται από βήχα και φτέρνισμα. Ο χώρος απομόνωσης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με τα απαραίτητα εφόδια για να διευκολύνει την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική εθιμοτυπία. Επιπλέον, το ιατρικό προσωπικό που παρίσταται σε άτομα που είναι άρρωστα θα πρέπει να φορά μάσκα, να το απορρίπτει αμέσως μετά την επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος και να καθαρίζει τα χέρια τους προσεκτικά μετά.
 • Οι συνήθεις προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται σε ταξιδιώτες που φθάνουν από διεθνείς προορισμούς: – Εάν οι ταξιδιώτες έχουν συμπτώματα που υποδηλώνουν οξεία αναπνευστική ασθένεια πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το ταξίδι, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ζητούν ιατρική βοήθεια και να μοιράζονται το ταξιδιωτικό τους ιστορικό με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να παρέχουν στους ταξιδιώτες πληροφορίες σχετικά με τη μείωση του γενικού κινδύνου οξείας αναπνευστικής μόλυνσης μέσω επαγγελματιών υγείας, ταξιδιωτικών κλινικών υγείας, ταξιδιωτικών γραφείων, φορέων μεταφοράς και στα σημεία εισόδου.

 • Το πλήθος θα πρέπει να ελαχιστοποιείται όπου είναι δυνατόν, και οι διοργανωτές εκδηλώσεων θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης μέτρων απόστασης για να μειώσουν τη στενή επαφή μεταξύ των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης (για παράδειγμα, αυξάνοντας τη συχνότητα των μεταφορών, τις αφίξεις, την εκτροπή των αναχωρήσεων και την ελαχιστοποίηση της συγκέντρωσης σε υγειονομικούς σταθμούς και τρόφιμα και περιοχές διανομής νερού).

Φάση μετά την εκδήλωση

Μετά το πέρας της μαζικής συγκέντρωσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

1. Μετά το συμβάν

Μετά τη συγκέντρωση, εάν οι αρχές δημόσιας υγείας υποπτεύονται ότι έχει συμβεί μετάδοση του ιού COVID-19, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανταπόκριση των αρχών.

 • Οι διοργανωτές συσκέψεων πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις αρχές δημόσιας υγείας και να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με όλους τους συμπτωματικούς συμμετέχοντες (όπως τα δρομολόγια τους, τα στοιχεία επικοινωνίας τους, τις διαδικασίες θεώρησης, τις κρατήσεις ξενοδοχείων).
 • Άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη μαζική συγκέντρωση και τη διαμονή τους στη χώρα θα πρέπει να απομονωθούν, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας για την πιθανή έκθεσή τους, τόσο στη χώρα όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση όσο και κατά την επιστροφή στη χώρα τους. κατοικίας.

2. Ανακοίνωση κινδύνου

 • Μπορεί να είναι απαραίτητο, τόσο για κλινικούς λόγους όσο και βάσει των Διεθνών Κανονισμών Υγείας, να ειδοποιηθούν οι χώρες καταγωγής σχετικά με τους συμμετέχοντες που επέστρεψαν για τυχόν άτομα που ανέπτυξαν COVID 19 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
 • Οι διοργανωτές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών που αναφέρονται μετά την εκδήλωση κοινοποιούνται στον συμμετέχοντα και, ενδεχομένως, στο σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας καταγωγής.

3. Μαθήματα που εντοπίστηκαν

Όπως πάντα, θα είναι σημαντικό τα μαθήματα – συμπεράσματα από οποιαδήποτε εκδήλωση να εντοπίζονται μέσω αναθεώρησης μετά την εκδήλωση, ώστε να μπορούν να μεταδοθούν σε μελλοντικούς διοργανωτές εκδηλώσεων.

4. Legacy

Η διοργάνωση μαζικών συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία είναι ασυνήθιστη, αλλά μπορεί να γίνει ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου. Οι διοργανωτές θα πρέπει να βλέπουν οποιοδήποτε τέτοιο γεγονός ως ευκαιρία να βελτιώσουν τους τρόπους εργασίας τους και να μεταδώσουν αυτήν τη μάθηση τόσο στις μελλοντικές εκδηλώσεις όσο και στη χώρα υποδοχής.

Παραπομπές 1. Rashid H, Haworth E, Shafi S, Memish ZA, Boov R. Pandemic influenza: μαζικές συγκεντρώσεις και μαζικές λοιμώξεις. Lancet 2008; 8: 526–7.

 1. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δημόσια υγεία για μαζικές συγκεντρώσεις: βασικά ζητήματα. Γενεύη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; 2015 (πρόσβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2020).
 2. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Προσωρινός προγραμματισμός για μαζικές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της πανδημίας (H1N1) 2009 γρίπη. Γενεύη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; 2009 (πρόσβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2020).
 3. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ενδιάμεση καθοδήγηση για διεθνείς συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν άτομα για χώρες που έχουν προσβληθεί από τη νόσο του ιού Έμπολα. Γενεύη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; 2014 (πρόσβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2020).
 4. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η ετοιμότητα και η ανταπόκριση στην επικοινωνία κινδύνων και στην εμπλοκή της κοινότητας (RCCE) στην πανδημία του κορωναϊού του 2019 (2019-nCoV).

Γενεύη: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; 2020 (πρόσβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2020).

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση για τυχόν αλλαγές που ενδέχεται να επηρεάσουν αυτήν την ενδιάμεση καθοδήγηση. Σε περίπτωση αλλαγής παραγόντων, ο ΠΟΥ θα εκδώσει μια περαιτέρω ενημέρωση. Διαφορετικά, αυτό το προσωρινό έγγραφο καθοδήγησης θα λήξει 2 χρόνια μετά την ημερομηνία δημοσίευσης.

WHO-2019-nCoV-POEmassgathering-2020.2-eng

Previous ArticleNext Article

Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ 2020

Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ΟΠΑΠ 2020, η πρώτη εγχώρια διοργάνωση των ΑμεΑ στην μετα-καραντίνα εποχή. Οι αγώνες ξεκίνησαν την Παρασκευή 31 Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν στις 2 Αυγούστου στο Κεντρικό Στάδιο του ΟΑΚΑ με τη  συμμετοχή 450 αθλητών και αθλητριών από την πλειοψηφία των σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες.

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των διοργανώσεων που γίνονται υπό τη σκέπη της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Φουντουλάκη.

Οι αγώνες διεξήχθησαν χωρίς θεατές όπως αρμόζει στο πρωτόκολλο λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.
Ήταν ένα επιτυχημένο πρωτάθλημα από πλευράς διοργάνωσης με σωστή κατανομή των αθλημάτων, ασφάλεια και χωρίς περιττή ταλαιπωρία για τους αθλητές αφού προσθέτοντας μια μέρα παραπάνω στη διεξαγωγή του, δεν δημιουργήθηκε πουθενά συνωστισμός.

Τα αγωνίσματα διεξάγονταν πρωί – απόγευμα, ξεκινόντας πολύ νωρίς το πρωί  ώστε οι αθλητές να μην επιβαρύνονται από τον καύσωνα.

Κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου πρωταθλήματος, κατερρίφθησαν συνολικά πέντε παγκόσμια ρεκόρ, καθώς και ένα ρεκόρ Ευρώπης.

Οι Αθανάσιος Κωνσταντινίδης και Αθανάσιος Προδρόμου, αθλητές του ΛΣΟ Μακεδόνας, κατέρριψαν τα παγκόσμια ρεκόρ στην δισκοβολία 32, ο πρώτος προσγείωσε τον δίσκο στα 21 μέτρα 85 εκατοστά  και ο δεύτερος στο τριπλούν 20 με επίδοση  14 μέτρα 74 εκατοστά αντίστοιχα.

Ο Αχιλλέας Σταματιάδης (Καστελλάννοι) κατέρριψε το Παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. κατηγορίας 43 με 40.49, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα κατηγορίας 11, ο Αθανάσιος Γκαβέλας (Αετοί Αθήνας) κατέρριψε το ρεκόρ Ευρώπης με 22.51. Ο τελευταίος σημείωσε και πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. κατηγορίας 11 με 11.13 (προηγούμενο 11.83).

Ο Γιάννης Σεβδικάλης στη δισκοβολία κατηγορία 62 με 27.22μ. και Νικόλαος Χριστοδούλης στα 10.000μ. κατηγορίας 44 με 1 ώρα 04.21.86.

Με την παρουσία του, τίμησε τους αθλητές και τη διοργάνωση ο Διευθυντής του ΟΑΚΑ κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής εκπροσωπώντας όλη τη Διοίκηση και τους εργαζομένους του ΟΑΚΑ που σε συνεργασία με την Ομοσπονδία ΑμεΑ συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση και διεξαγωγή του πρωταθλήματος.

Ο σύλλογός μας ΙΩΝΑΣ Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής και παραθλητισμού ΑμεΑ συμμετείχε στο πρωτάθλημα με τέσσερις αθλητές τον Αποστόλη Μπουρλή στη σφαίρα και το ακόντιο, το Δημήτριο Λίτσιο στα  10 χλμ., τον Αντώνη Παππά στα 100 μ. και το Χρήστο Κορομηλά με το συνοδό του Παναγιώτη Πολυχρόνη στα 5 χλμ., κατακτώντας  δύο χάλκινα και 3 χρυσά μετάλλια.

Σχετικό βίντεο και φωτογραφιες από το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ 2020

Έτσι οι γονείς καταστρέφουν το αθλητικό μέλλον του παιδιού τους

Πως οι γονείς καταστρέφουν το αθλητικό μέλλον του παιδιού τους

Άρθρο του προπονητή Ματ Ρας

Στις δύο δεκαετίες που ασχολούμαι με την προπόνηση αθλητών είχα την χαρά να δω μερικούς έφηβους αθλητές μου να φτάνουν μέχρι το επαγγελματικό επίπεδο. Στην διαδρομή μου αυτή ανέπτυξα μια ολοκληρωμένη άποψη για το τι χρειάζεται ένα παιδί για να πάει από το Α στο μακρινό Β.

Δούλεψα με θαυμάσιους γονείς, που συνέβαλαν σημαντικά στις επιτυχίες των παιδιών τους. Δυστυχώς όμως γνώρισα και ακόμη περισσότερους γονείς που, χωρίς να το θέλουν και πάντα με τις καλύτερες των προθέσεων, σαμπόταραν το μέλλον των παιδιών τους στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Αυτοί οι γονείς, αν είχαν ακολουθήσει μερικούς σημαντικούς κανόνες, θα βοηθούσαν τα παιδιά τους να γίνουν καλύτεροι αθλητές, καθώς και πιο χαρούμενα και υγιή. Εάν είστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική μιας καριέρας στον αθλητισμό για το παιδί σας πρέπει να κοιτάξετε αντικειμενικά μέσα σας και αν δείτε τον εαυτό σας να κάνει κάτι από τα ακόλουθα 3 πράγματα, σας εγγυώμαι ότι το παιδί δεν θα έχει την εξέλιξη που νομίζετε.

Η επιβολή των δικών σας φιλοδοξιών στο παιδί

Βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι μερικοί από τους πιο πετυχημένους αθλητές που έχω γνωρίσει, σαν γονείς δεν πιέζουν καθόλου τα παιδιά τους να διαπρέψουν στον αθλητισμό. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτοί οι γονείς έχουν μια καλύτερη κατανόηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η εκμάθηση των ικανοτήτων, τα θεμέλια και η αποφυγή των «παγίδων» του ανταγωνισμού τοποθετούνται πολύ ψηλότερα από την συλλογή μεταλλίων και διακρίσεων.Οι γονείς αυτοί είναι εξοικειωμένοι με το μακρύ χρονοδιάγραμμα και τις θυσίες που απαιτούνται για να φτάσουμε στην κορυφή του αθλήματος.

Έχουν την τάση να σέβονται περισσότερο τους προπονητές και να είναι υπομονετικοί με την διαδικασία της προπόνησης. Οι γονείς που δεν έχουν βιώσει ποτέ τον αθλητικό ανταγωνισμό δεν ανέπτυξαν ποτέ τις διανοητικές δεξιότητες που απαιτούνται για έναν αθλητή. Μπορεί να βιώνουν τον αθλητικό ανταγωνισμό για πρώτη φορά μέσα από το πρίσμα του παιδιού τους, κάτι το οποίο μπορεί να τους οδηγήσει σε λάθος μονοπάτι.

Άλλοι πιστεύουν ότι το παιδί τους αποτελεί μια «δεύτερη ευκαιρία» για να εξιλεωθούν από κάποια δική τους αποτυχία στον ανταγωνιστικό αθλητισμό. Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι ένα παιδί της προ-εφηβικής ηλικίας έχει τρία βασικά κίνητρα για τη συμμετοχή του σε ένα άθλημα: να διασκεδάσει, να κοινωνικοποιηθεί και να ευχαριστήσει τους γονείς του.Πάρα πολλά παιδιά καταλήγουν να κάνουν το τρίτο και αυτό δεν λειτουργεί καθόλου ευεργετικά.

Αυτά τα παιδιά σπάνια έχουν διάρκεια σε ένα άθλημα με υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού και μπορεί ακόμη να καταλήξουν να εγκαταλείπουν το άθλημά τους μετά από χρόνια προπόνησης, επειδή θέλουν να επαναστατήσουν εναντίον των γονιών τους. Μετά από κάθε δοκιμασία ή αγώνα συχνά ακούω γονείς να κριτικάρουν ή να αξιολογούν την επίδοση του παιδιού, ενώ θα έπρεπε απλά να ρωτήσουν: «Πέρασες καλά σήμερα;».

Η «εξειδίκευση» από νωρίς

Κάποτε με συμβουλεύτηκε ένας ανήσυχος πατέρας για την προπόνηση της τραυματισμένης κόρης του. Ο γιατρός την είχε συμβουλέψει να μείνει τρεις εβδομάδες μακριά από την προπόνηση για να επιτρέψει τον τραυματισμό της να γιατρευτεί, αλλά ο πατέρας της ένιωθε ότι αυτό θα ήταν επιζήμιο για την κόρη του και πως θα έχανε πολύ έδαφος στην προετοιμασία της. Το κορίτσι ήταν μόλις ΕΝΝΕΑ ετών. Προφανώς ο πατέρας της είχε την δική του ατζέντα, στην οποία δεν χωρούσε η υγεία της κόρης του.

Υπήρξε μια εκπληκτική αύξηση των ορθοπεδικών κακώσεων σε παιδιά την τελευταία δεκαετία. Αυτό αντιστοιχεί με την αύξηση της τάσης εξειδίκευσης σε ένα και μοναδικό άθλημα από πολύ νωρίς.

Τα παιδιά προπονούνται πάρα πολύ σκληρά, πολύ συχνά, επαναλαμβανόμενα και από πολύ νωρίς χωρίς μια σωστή βάση. Τα προγράμματα κατάρτισης έχουν κεφαλαιοποιηθεί σε αυτό το μοτίβο, συχνά αγνοώντας κατευθυντήριες γραμμές των ορθοπεδικών για την άθληση των παιδιών μόνο και μόνο για να παρουσιάσουν τα πρώτα αποτελέσματα για τους γονείς.

Στη φάση της ανάπτυξης δεν πρέπει να προπονούνται σε υψηλή ένταση και διάρκεια, γιατί προκαλούνται σοβαροί τραυματισμοί (π.χ. μηνίσκος, μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, τένοντας) που μπορούν να αφήσουν ένα παιδί με μόνιμη βλάβη. Το σώμα δεν έχει σχεδιαστεί για να επαναλαμβάνει συγκεκριμένες κινήσεις ξανά και ξανά, ειδικά σε νεαρή ηλικία.

Αν θέλετε πραγματικά να αναπτύξετε έναν αθλητή από νεαρή ηλικία να κάνετε ακριβώς αυτό, να τον αναπτύξετε. Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν σύνολα ικανότητας όπως ο γενικός συντονισμός, η δύναμη και η ευκινησία ανάλογα με την ηλικία τους. Ένας καλός προπονητής / γονέας θα πρέπει να χαρτογραφεί τις φάσεις της ανάπτυξης και της προσαρμογής, να προσαρμόζει ξεκούραση και ανάκτηση δυνάμεων, να διδάσκει την σωστή διατροφή, την ανάπτυξη και την ψυχική υποστήριξη. Τέλος, εάν το παιδί σας τραυματίζεται συχνά σημαίνει ότι το σύστημα καθοδήγησης και κατάρτισης αποτυγχάνει.

Η εστίαση σε ένα μόνο άθλημα

Είναι κάπως λογικό να πιστεύουμε ότι όσο περισσότερο χρόνο περάσει ένας αθλητής στην κατάρτιση ενός αθλήματος, τόσο καλύτερος θα γίνει με την πάροδο του χρόνου. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε τόσο εμφανίζεται και ένας Tiger Woods. Αλλά αυτή η νοοτροπία αφήνει τους περισσότερους νεαρούς αθλητές με «βλάβη» στη μέση του δρόμου. Η ανάπτυξη ενός αθλητή είναι σαν το ξεκλείδωμα μιας πόρτας. Πρέπει να έχεις ακριβώς το σωστό κλειδί και η προπόνηση είναι παρά μόνο ένας από τους αυχένες της κλειδαριάς και όχι το κλειδί.

Ένα παιδί δεν πρέπει να περιοριστεί σε ένα μόνο άθλημα μέχρι την εφηβεία του, όπως ανέφερα παραπάνω, έτσι έχετε τον χρόνο να μάθετε σε τι είναι πραγματικά καλό και τι πραγματικά απολαμβάνει.

Αυτό είναι καλό, αυτό είναι υγιές και δεν «καίει» τα παιδιά σε ένα μόνο άθλημα. Αλλά πάρα πολλοί γονείς βλέπουν μόνο ένα κομμάτι του ταλέντου των παιδιών τους σε κάποιο άθλημα και θέλουν αμέσως να το εξειδικεύσουν. Θα πρέπει να παροτρύνουμε τα παιδιά να δοκιμάσουν διαφορετικά αθλήματα και με την πάροδο του χρόνου από μόνα τους θα εστιάσουν εκεί που τους ευχαριστεί.

Εάν το παιδί σας είναι κάτω από δώδεκα ετών και εσείς βρίσκεστε στη γραμμή του γηπέδου φωνάζοντας «πρωταθλητή», «υποτροφία» και «φαινόμενο» θα σας χρειαστεί πιθανόν μια νέα προοπτική των πραγμάτων.

Ένα από τα δυσκολότερα μαθήματα που θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά είναι ότι κάποια στιγμή θα πάρει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν σε ένα άθλημα. Και δεν θα υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να τους ωθήσετε να ανταγωνιστούν, αν δεν έχουν πλέον τη θέληση ή την επιθυμία.

Είναι γεγονός ότι όλες οι ώρες και τα χρήματα που θυσιάσατε για προπόνηση ενδέχεται, στατιστικά, να μην οδηγήσουν πουθενά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρουν ένα σημαντικό εφόδιο για τη ζωή τους από την εμπειρία του ανταγωνισμού. Ο αθλητισμός μπορεί να «βγάλει» το καλύτερο (και μερικές φορές το χειρότερο) σε έναν άνθρωπο.

Οι αξίες που διδάσκονται και αποκτούνται στο γήπεδο θα είναι πολύ πιο πολύτιμες από οποιοδήποτε βραβείο. Αξίες όπως το φίλαθλο πνεύμα, η τιμή, η ακεραιότητα, η ικανότητα, η σκληρή δουλειά και η ομαδική λειτουργία.

Οι αποφάσεις που κάνετε ως γονέας θα έχουν τεράστια επίδραση όχι μόνο στην αθλητική ανάπτυξη του παιδιού σας, αλλά και την υγεία του, την ευημερία και την ηθική του συγκρότηση. Επιλέξτε με σύνεση.

Διαβάστε ακόμα: Ανατροπή: Οι καλύτεροι μαθητές είναι αυτοί που αθλούνται!

x
Send this to a friend