Η “κακή περουβιανή” που δίνει ενέργεια σε όσους αθλούνται

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταναλώνετε ντομάτες όλο το χρόνο. Ακόμα περισσότεροι δε, αν ασχολείστε με τον αθλητισμό.

Η ντομάτα έχει μόνο 24 θερμίδες στα 100 γραμ. ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Καλύπτει το 10% της βιταμίνης Α, το 30% της βιταμίνης C και το 10% της βιταμίνης Ε των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Επιπλέον διατροφικά στοιχεία που περιέχει: φυτικές ίνες, φολικό οξύ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σελήνιο και χαλκός, οξαλικά και κιτρικά οξέα και λυκοπένιο.

Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να εντάξουμε τις ντομάτες στην διατροφή μας είναι:

  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα λόγω της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, και βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
  • Είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, λυκοπένιο και βιταμίνες Α και C. Λόγω των βιταμινών Α και β-καροτένιο που έχουν οι ντομάτες, διατηρούν υγιή τον αμφιβληστροειδή των ματιών μας από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.
  • Ενισχύουν τα οστά λόγω της βιταμίνης Κ και του ασβεστίου, ενεργοποιώντας την οστεοκαλσίνη (κύρια πρωτεΐνη του κολλαγόνου στα οστά) που σκληραίνει το ασβέστιο και κάνει τα κόκαλα δυνατά.
  • Έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, γεγονός που τις καθιστά μία από τις πολυτιμότερες τροφές στη μάχη για την απώλεια βάρους. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες και περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που σας βοηθά να χορτάσετε εύκολα. Επίσης το κιτρικό οξύ που περιέχουν προωθεί το μεταβολισμό της ζάχαρης και καίει το λίπος.
  • Οι ντομάτες περιέχουν επίσης βιταμίνη Β, φολικό οξύ και κάλιο, που είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης προστατεύοντας από τις καρδιακές παθήσεις.
  • Σύμφωνα με μελέτες, άφθονη πρόσληψη λυκοπενίου, βιταμίνης Α και φυτικών ινών βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος.
  • Έχουν διουρητική, και αντιμικροβιακή δράση και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση μυϊκών κραμπών.
  • Μειώνουν την «κακή χοληστερόλη». Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο που υπάρχει στη ψημένη ντομάτα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης παρεμβαίνοντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης.
  • Φυσικά σε διάφορες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ντομάτα έχει αντικαρκινική δράση, λόγω του λυκοπενίου.

Νόστιμη και αθλητική

Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν τη ντομάτα μια τροφή ιδανική για όσους αθλούνται. Η ενεργειακή της δράση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις, ενώ και η αποκατάσταση του οργανισμού γίνεται πιο εύκολη χάρη στα συστατικά της.

Μια εξαιρετική λύση για την προσληψη όλων όλων αυτών των ευεργετικών συστατικών έχει η εταιρεία FOS natural creativity, που φέρνει τη φρέσκια ντομάτα σπίτι μας όλες τις εποχές του χρόνου, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών και χρωστικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, η Mala Peruviana είναι χυμός από ντομάτες που συλλέγονται επιλεκτικά από υπαίθριες καλλιέργειες την σωστή εποχή και παστεριώνονται ακέραιες σαν να τις μάζεψες… χθες.

Ο τρόπος παστερίωσης είναι μια παλιά μέθοδος κατά την οποία το προϊόν μένει ανέπαφο μέσα στο μπουκάλι-συσκευασία και με την βοήθεια ελάχιστου θαλασσινού αλατιού διατηρείται απολύτως φρέσκο τουλάχιστον για 2 χρόνια. Το μπουκάλι κλείνει με κερί και δεν παίρνει αέρα, με αποτέλεσμα να μπορείτε να απολαύσετε τα αρώματα της φρέσκιας ντομάτας όλο το χρόνο.

Η παραγωγή της ντομάτας που χρησιμοποιείται γίνεται αυστηρά υπαίθρια και τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν οι ντομάτες βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους.

Αυτή τη στιγμή στην αγορά κυκλοφορούν έξι εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της εταιρίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Το βασικό προϊόν είναι η Mala Peruviana 500ml. Πρόκειται για φρέσκο χυμό κόκκινης ντομάτας. Επίσης κυκλοφόρησε ο χυμός πορτοκαλί ντομάτας και ένα blend κόκκινου χυμού αρωματισμένο με πουρέ φρέσκων λαχανικών (μια καλή βάση για την παρασκευή cocktail καθώς κ για όσους αρέσκονται να πίνουν χυμό ντομάτας).

Ενεργειακά DREATS για όσους αθλούνται και όχι μόνο

Το νέο προϊόν που ήρθε να προστεθεί στα τρία προαναφερόμενα είναι τα Dreats. Πρωταγωνιστής για ακόμα μια φορά η ντομάτα, η οποία εκτός από βασικό συστατικό στα φαγητά, μπορεί να καταναλωθεί και ως χυμός. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία που επαναπροσδιορίζει το πώς βλέπαμε τα φρούτα και τα λαχανικά τόσο καιρό, η οποία συνδυάζει αρμονικά το «drink&eat». Τα dreats της Μala Peruviana, κυκλοφορούν ήδη σε 3 ξεχωριστές γεύσεις (Red, Fire με chilli και μπαχαρικά, Earth με παντζάρι, μαύρο καρότο και βότανα) και αποτελούν την φυσική πηγή ενέργειας. Τα συγκεκριμένα ροφήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο πριν, όσο και μετά την άσκηση.

Για την ιστορία, το “Mala Peruviana”, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει η «Κακή Περουβιανή», ήταν η ονομασία που έδωσαν οι Ευρωπαίοι στην ντομάτα, όταν αντίκρισαν για πρώτη φορά το εξωτικό φρούτο που ήρθε από το Περού. Το ονόμασαν έτσι εξαιτίας της σολανίνης, μιας δηλητηριώδης ουσίας την οποία περιέχουν τα φύλλα του φυτού. Έπειτα, τρώγοντας τον καρπό ανακάλυψαν τον… θησαυρό.

Διαβάστε επίσης: Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Εναλλακτικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Εναλλακτικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτά άλλωστε αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και βοηθούν ώστε έχουμε ένα ισορροπημένο σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ το 87% των κατοίκων δεν καταναλώνει συχνά φρούτα και το 91% δεν έχει βάλει για τα καλά στην διατροφή του τα λαχανικά!

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας αν και το ποσοστό είναι μικρότερο, δεν σημαίνει ότι αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής μας.
Όπως αναφέρει η ειδική για θέματα διατροφής, Rebecca Lewis, θα πρέπει να καταναλώνουμε δύο φρούτα και τρία λαχανικά σε ημερήσια βάση, ενώ πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως υπάρχουν και άλλες επιλογές πέραν από την κλασσική της σαλάτας λαχανικών που έχουν οι περισσότεροι στο πρόγραμμα διατροφής τους.

Είναι γεγονός πως κάποια λαχανικά χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, ωστόσο κάποια άλλα όπως η τομάτα και το σπανάκι είναι ακόμη καλύτερα όταν είναι ψημένα. Μην διστάζετε να ψήσετε τα φρούτα επίσης.

Πολλά από τα λαχανικά που δεν μπορείτε για διάφορους λόγους να τα καταναλώσετε σκέτα, μπορείτε να τα συμπεριλάβετε σε noodles ή να τα πιείτε σε χυμό.

Ακολουθούν τρόποι για να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά ημερησίως:

Χρησιμοποιείστε την σχάρα

Το καλοκαιρινό μπάρμπεκιου δεν είναι μόνο για μπιφτέκια και λουκάνικα. Μπορείτε να ψήσετε στην σχάρα φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα κάποια από αυτά όταν μαγειρεύονται, «απελευθερώνουν» όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Αυτό ισχύει για το λυκοπένιο της τομάτας το οποίο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επίσης τα μαγειρεμένα φρούτα είναι ένα εξαιρετικό επιδόρπιο καθώς οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες που απελευθερώνονται εκείνη την ώρα ενισχύσουν την γεύση τους.

Κάντε ένα κεμπάπ

Κουράζεστε με το να μαγειρεύετε τα ίδια και τα ίδια. Γι΄ αυτό μπορείτε να αλλάξετε λίγο τις συνήθειες σας. Προσθέστε πιπεριά, κρεμμύδι ή ανανά με γαρίδες στο σουβλάκι κοτόπουλου ή μοσχαριού που μαγειρεύετε. Ειδικά τα κεμπάπ είναι πιο ελκυστικά για τα μικρά παιδιά αφού μπορούν να τα φάνε με τα χέρια τους.

Ψήστε τα στο φούρνο

Δεν υπάρχει τίποτε πιο απλό από το να κόψετε τα αγαπημένα σας λαχανικά και να τα αφήσετε στο φούρνο να ψηθούν για 20 λεπτά μαζί με ελαιόλαδο και βότανα. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε ένα γευστικό δείπνο μέσα σε λίγα λεπτά ενώ το σπίτι θα γεμίσει ευχάριστες μυρωδιές.

Φτιάξτε noodles

Φτιάξτε noodles από γλυκοπατάτα, καρότα, παντζάρια και αγγούρια και ακολουθείστε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής. Το μυστικό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκα λαχανικά, υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και να τα καταναλώσετε μέσα σε μια ημέρα από την στιγμή που τα μαγειρέψατε.

Ανακατέψτε τα

Τα  smoothies είναι προτιμότερα από τους χυμούς καθώς διατηρούνται με τον τρόπο αυτό όλες οι φυτικές ίνες. Είναι ευκολότερο να καταναλώσετε το σπανάκι και το καρότο όταν είναι αναμεμιγμένα με φρούτα. Δοκιμάστε να ανακατέψετε μισή μπανάνα ή ένα κομμάτι μάνγκο με γιαούρτι και γάλα.

Να θυμάστε πως είναι σημαντικό να προσθέτετε στα smoothies λαχανικά ώστε να ισορροπείται η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα.

Καταψύξτε τα

Αγοράστε φρούτα και λαχανικά που είναι αρκετά φρέσκα και καταψύξτε τα για αργότερα. Διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα γλιτώνετε χρήματα από το να τα αγοράζατε στην εποχή τους.

Χρησιμοποιείστε τα στο ψήσιμο

Αντικαταστήστε ενώ ψήνετε ½ του κουταλιού της σούπας βούτυρο με αβοκάντο ή χρησιμοποιείστε σoς μήλου ή λιωμένη μπανάνα αντί για λάδι για να μειώσετε τα λίπη.

Σκεφτείτε πονηρά

Προσθέστε στα κεφτεδάκια λαχανικά όπως το καρότο και το κολοκυθάκι. Δεν θα τα δείτε ενώ δύσκολα θα τα καταλάβετε στην γεύση. Επίσης μπορείτε να παρασκευάστε χούμους, ένα υγιεινό σνακ που δεν θα βλάψει την δίαιτά σας.

Κάντε τα πράγματα ευκολότερα

Πάντα να έχετε κομμένα και έτοιμα γα σερβίρισμα λαχανικά και φρούτα, προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο ένα υγιεινό σνακ οποιαδήποτε στιγμή. Συνδυάστε μούρα με μπανάνες, μήλα, καρότα ή σέλινο με φυστικοβούτυρο για να έχετε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και σίδηρο.

Η εναλλακτική των τσιπς

Μπορείτε να φάτε λάχανο, ραπανάκια, κολοκυθάκια και γλυκοπατάτες χωρίς να φαίνονται τόσο… υγιεινά, δηλαδή σαν τσιπς. Με τον τρόπο αυτό ελέγχετε πόσο αλάτι και λάδι θα προσθέσετε. Απλά κόψτε μερικές πατάτες, πλύντε τις και προσθέστε αλάτι. Αφήστε τις να μουλιάσουν για λίγο και στραγγίστε τις. Μπορείτε να προσθέστε ελαιόλαδο και να τις ψήσετε στους 365 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το μεγάλο καλοκαιρινό ντέρμπι: Πεπόνι ή καρπούζι;

Το μεγάλο καλοκαιρινό ντέρμπι: Πεπόνι ή καρπούζι;

Το καρπούζι και το πεπόνι αποτελούν δύο αγαπημένα φρούτα, απόλυτα συνδεδεμένα με το καλοκαίρι, τη ζέστη και τις διακοπές.

Από την άλλη, κάποιοι τα θεωρούν (αδίκως) «παχυντικά» φρούτα, με αποτέλεσμα πολλοί που επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους να τα αποφεύγουν, θεωρώντας ότι προσφέρουν πολλές θερμίδες επειδή είναι γλυκά.

Στην πραγματικότητα, αποτελούν επιλογές υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ όσον αφορά στο θερμιδικό τους περιεχόμενο, ισχύει για ακόμη μια φορά ο κανόνας του μέτρου, αφού εάν καταναλωθούν χωρίς υπερβολές, οι θερμίδες που αποδίδουν είναι λίγες, αναλογικά με τη θρεπτική τους αξία.

Ας δούμε λοιπόν τι μας προσφέρει καθένα από αυτά, καθώς και πόσες θερμίδες περιέχει τελικά μια ενδεικτική μερίδα.

Καρπούζι

Περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, συστατικό που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και έχει συνδεθεί από πολλές μελέτες με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη.

Το καρπούζι περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία συγκαταλέγεται στα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και τη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Πεπόνι

Είναι πλούσιο σε κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και την προστασία του από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, περιέχει υψηλά ποσά αδενοσίνης, μιας ουσίας με αντιπηκτικές ιδιότητες που δρα προστατευτικά ενάντια στο εγκεφαλικό. Τέλος, στα θρεπτικά συστατικά του πεπονιού περιλαμβάνεται και η βιταμίνη Β6, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Θερμιδικό περιεχόμενο: Ένα φλιτζάνι πεπόνι κομμένο σε κύβους αποδίδει περίπου 60 θερμίδες, ενώ αντίστοιχη ποσότητα καρπουζιού προσφέρει μόλις 46 θερμίδες. Συνεπώς, αντιλαμβάνεται κανείς πως, εάν καταναλωθούν σε «ελεγχόμενη» ποσότητα, τόσο το καρπούζι, όσο και το πεπόνι έχουν να μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με χαμηλό ενεργειακό «κόστος». Και αν σκέφτεστε ότι μπορεί εύκολα να «ξεφύγετε» στην ποσότητα, ξεχωρίστε τη μερίδα σας από την πιατέλα που συνήθως σερβίρονται τα εν λόγω φρούτα, ώστε να μην το παρακάνετε…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend