Έτσι μπορούμε να μειώσουμε το κοιλιακό λίπος

Υπέρβαρος αλλά σε καλή φυσική κατάσταση; Ναι, γίνεται!

Γράφει η Δήμητρα Αλεξανδρή (Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Κολωνάκι)

Είναι πολλοί εκείνοι που αναρωτιούνται πως γίνεται να συσσωρεύετε το περισσότερο λίπος στην κοιλιά. Μια σχετικά συχνή εικόνα είναι εκείνη ενός άντρα που μπορεί να είναι αδύνατος ωστόσο να έχει κοιλίτσα ή και έντονα μεγάλη κοιλιά. Τον ίδιο προβληματισμό, φυσικά, τον έχουν και οι γυναίκες.

Καταρχάς, να πούμε ότι η κοιλιά προστατεύει όργανα ζωτικής σημασίας και περιέχει το κυρίαρχο μέρος του πεπτικού συστήματος, το έντερο. Το οποίο έντερο, μεταβάλλεται συνεχώς σε όγκο λόγω της εισαγωγής τροφής, υγρών και του όγκου των κοπράνων.

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να σκεφτούμε είναι αν στην κοιλιά υπάρχει πλεονάζων λίπος ή έχουμε έντονο φούσκωμα! Διότι , μην σας κάνει εντύπωση, πολύς κόσμος το μπερδεύει και είναι κάτι τελείως διαφορετικό!

Εμείς σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στο επιφανειακό λίπος στην κοιλιά γιατί το φούσκωμα έχει τελείως διαφορετική αντιμετώπιση, όπως επίσης και το σπλαχνικό λίπος (το λίπος ανάμεσα στα όργανα).

Όταν αναφερόμαστε, λοιπόν, στο λίπος της κοιλιάς εννοούμε όλο εκείνο τον όγκο που δημιουργείται όταν -ενώ είμαστε όρθιοι και με ίσια την πλάτη- ξεχωρίζουμε, τραβώντας το δέρμα μαζί με τον υποδόριο ιστό  από τους μύες, όπως σε μια μέτρηση με δερματοπτυχόμετρο.

Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά “απειλεί” την καρδιά σας;

Όταν κάνουμε την παραπάνω άσκηση και καταλήξουμε στο ότι το λίπος στο εν λόγω σημείο είναι αρκετό (αναφέρω αρκετό διότι το λίπος στην επάνω φωτογραφία είναι το λίπος που χρειαζόμαστε να υπάρχει εκτός αν κάνετε πρωταθλητισμό ή για συγκεκριμένους λόγους   πρέπει να είστε εντελώς ‘’στεγνοί’’ διότι μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το αναγκαίο /χρήσιμο λίπος(!)) αξίζει να ασχοληθείτε με τους πιθανούς λόγους που μπορεί αυτό να συμβαίνει.

Οι λόγοι που το λίπος αποθηκεύεται στην περιοχή της κοιλιάς μπορούν να είναι οι εξής

Καταρχάς, να αναφέρουμε την περίπτωση των γυναικών σε προκλιμακτηριακή περίοδο και εμμηνόπαυση.
Σε αυτές τις δύο φάσεις της ζωής της, λόγω αλλαγών στα ορμονικά της και τη παύση του αναπαραγωγικού συστήματος, μειώνεται ο όγκος πρόσληψης ασβεστίου με συνέπεια τα κόκκαλα (τα οποία αποτελούνται κυρίως από ασβέστιο) να γίνονται πιο εύθραυστα.

Σε κάποια, όμως, πιθανή πτώση ή τραυματισμό τα κόκκαλα μπορεί να σπάσουν πολύ πιο εύκολα και τα όργανα ίσως τραυματισθούν. Ξεκινά, λοιπόν, ο οργανισμός να εναποθέτει το λίπος που τυχόν δημιουργείται αποκλειστικά στην περιοχή της κοιλιάς ώστε να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς και να αποφύγει τραυματισμούς των οργάνων. Ο λόγος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την επιβίωση μας!

Σε αυτή την περίπτωση η ανάγκη επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου, ισορροπημένης διατροφής και άσκησης είναι άκρως αναγκαία.

Κοιλιακό λίπος και κληρονομικότητα

Συνήθως, είναι η κατάσταση που αποκαλούμε ως τοπικό λίπος/ πάχος. Ο καθένας μας έχει άλλο σωματότυπο και αποθηκεύει λίπος σε διαφορετικά μέρη. Υπάρχει περίπτωση το σώμα μας να αποθηκεύει κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς ή στους γλουτούς κ.ο.κ. γιατί πολύ απλά κληρονομήσαμε αυτό το σωματότυπο και τρόπο λειτουργίας του οργανισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να αποδεχόμαστε αφενός τον δικό μας τύπο σώματος (να μην πασχίζουμε να γίνουμε κάτι άλλο που δεν είναι εφικτό!) και  να ‘’δουλεύουμε’’ παραπάνω μέσω της γυμναστικής και μασάζ στα σημεία που υπάρχει τάση για παραπάνω συσσώρευση λίπους. Είναι σαφές ότι ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής -στις αποκλειστικά δικές σας ανάγκες- είναι προαπαιτούμενο.

Ο τελευταίος λόγος και μάλλον αυτός που ενδιαφέρει τους περισσότερους έχει να κάνει με την πρόσληψη της τροφής.
Σκεφτείτε ότι το σώμα αφενός χρησιμοποιεί φυσικές τροφές αφετέρου οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου βάσει ηλικίας, φυσικής δραστηριότητας, κατάστασης κλπ ποικίλλουν.

Όταν ένα άτομο λαμβάνει παραπάνω τροφή από αυτήν που αντιστοιχεί στις ανάγκες του είτε η τροφή που καταναλώνει δεν είναι θρεπτική (τα λεγόμενα τρόφιμα κενά σε θερμίδες δηλαδή επεξεργασμένα, junk food, αναψυκτικά, αλκοόλ κλπ) είτε καταναλώνει τρόφιμα στα οποία ο δικός του οργανισμός συγκεκριμένα έχει μια μορφή δυσανεξίας ή να το πω καλύτερα δεν μπορεί να μεταβολίσει / χρησιμοποιήσει, τότε ο οργανισμός δυστυχώς (!) δεν έχει κάποιο πορτάκι να το ανοίξει και να τα πετάξει οπότε τα μετατρέπει σε λίπος!!!

Το λίπος της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνο για τους αδύνατους!

Έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη πρόσληψη σε junk food, αναψυκτικά, αλκοόλ, γλυκά, αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί κλπ) οδηγεί σε εναπόθεση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς κυρίως, ωστόσο ΠΑΝΤΑ παίζει ρόλο ο σωματότυπος / κληρονομικότητα.

Βάσει των παραπάνω, εφόσον παρατηρήσετε σε ποια κατηγορία ανήκετε θα πρότεινα να διακόψετε τη κατανάλωση αναψυκτικών και junk food  και να μειώσετε το αλκοόλ (υπόψιν, εδώ συγκαταλέγεται και η μπύρα!) στα 2 ποτηράκια την εβδομάδα ή και εντελώς. Σχετικά με την μείωση στα αμυλούχα τρόφιμα, στο κάθε άτομο ισχύουν άλλες συνθήκες. Θα πρότεινα να τα μειώσετε τόσο ώστε να νοιώθετε επαρκής με την τροφή σας και ανάλαφρη/εύκολη την πέψη σας.

Παρατηρήστε τι διαφορές θα βιώσετε. Με την διακοπή/ μείωση των παραπάνω, στόχος σας, εκτός από την μείωση στο λίπος στην κοιλιά σας, είναι και η συνολική υγεία σας!

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα προπόνησης που “χτυπάει” το λίπος της κοιλιάς (video)

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Με μια ματιά: Τι έκαναν σήμερα (Σάββατο 30/7) οι Έλληνες αθλητές στο Τόκιο

Τρομερή πρόκριση πήρε ο Κριστιάν Γκολομέεβ, ο οποίος τερμάτισε στη δεύτερη θέση της ημιτελικής σειράς του και με 21.60 πέρασε στον μεγάλο τελικό των 50 μέτρων ελεύθερο με τον τρίτο καλύτερο χρόνο.

Ένα μόλις άλμα χρειάστηκε ο Μίλτος Τεντόγλου για να πάρει την πρόκριση στον τελικό του μήκους, με 8.20μ. και έβαλε πλώρη για μετάλλιο.

Η Εθνική πόλο ανδρών διέλυσε με σκορ 28-5 τη Νότια Αφρική και φορτσάρει για την κορυφή του Α’ ομίλου, όπου συγκατοικεί αυτή τη στιγμή με την Ιταλία.

Ο Εμμανουήλ Καραλής στην παρθενική του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του επί κοντώ με άλμα στα 5,75μ. Εκτός τελικού στον ίδιο αγώνα έμεινε ο Κώστας Φιλιππίδης.

Με τη 19η θέση στο σύνολο, η Χρύσα Αναγνωστοπούλου έμεινε εκτός τελικού στη δισκοβολία γυναικών.

Η Ελισάβετ Πεσιρίδου τραυματίστηκε στην εκκίνηση, πριν το πρώτο εμπόδιο και έμεινε εκτός ημιτελικών στα 100μ εμπόδια.

O Θοδωρής Ιακωβίδης ολοκλήρωσε τον αγώνα του με συνολικά 338κ (182κ στο ζετέ και 156κ. στο αρασέ) και κατετάγη ενδέκατος, συγκλονίζοντας με τις δηλώσεις του μετά τον αγώνα.

Στην ενδέκατη θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο Γιάννης Μιτάκης μετά την όγδοη ιστιοδρομία.

Πηγή: www.sport-fm.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Η ιστοσελίδα του West Run είναι στον αέρα!

Στις 17 Οκτωβρίου έρχεται το 1ο WEST RUN, στον δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού, για να ταράξει τα νερά της δρομικής κοινότητας.

Η Οργανωτική Επιτροπή με χαρά ανακοινώνει ότι η ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.westrun.gr είναι στον αέρα. Οι ενδιαφερόμενοι δρομείς μπορούν να την επισκέπτονται από σήμερα. Μέσα σε αυτή υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν την διοργάνωση (Προκήρυξη – διαδρομές – χορηγοί).

Η ιστοσελίδα θα ενημερώνεται τακτικά με νεότερες σημαντικές πληροφορίες και ανακοινώσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθούν και οι φόρμες εγγραφών. Θα υπάρχει δυνατότητα ατομικής ή ομαδικής εγγραφής.

Θα περιλαμβάνει αποστάσεις 20 χλμ, σκυταλοδρομία 20 χλμ (2 Χ 10 χλμ), 5 χλμ και παιδικό αγώνα.

Το WEST RUN αποτελεί μια διοργάνωση του δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Την επιμέλεια και την τεχνική υποστήριξη της διοργάνωσης έχει αναλάβει η My Sportevent

Για περισσότερες πληροφορίες, οι δρομείς μπορούν να επικοινωνούν με την οργανωτική επιτροπή του αγώνα μέσω email στο [email protected]

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend