Έτσι μπορούμε να μειώσουμε το κοιλιακό λίπος

Υπέρβαρος αλλά σε καλή φυσική κατάσταση; Ναι, γίνεται!

Γράφει η Δήμητρα Αλεξανδρή (Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Κολωνάκι)

Είναι πολλοί εκείνοι που αναρωτιούνται πως γίνεται να συσσωρεύετε το περισσότερο λίπος στην κοιλιά. Μια σχετικά συχνή εικόνα είναι εκείνη ενός άντρα που μπορεί να είναι αδύνατος ωστόσο να έχει κοιλίτσα ή και έντονα μεγάλη κοιλιά. Τον ίδιο προβληματισμό, φυσικά, τον έχουν και οι γυναίκες.

Καταρχάς, να πούμε ότι η κοιλιά προστατεύει όργανα ζωτικής σημασίας και περιέχει το κυρίαρχο μέρος του πεπτικού συστήματος, το έντερο. Το οποίο έντερο, μεταβάλλεται συνεχώς σε όγκο λόγω της εισαγωγής τροφής, υγρών και του όγκου των κοπράνων.

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να σκεφτούμε είναι αν στην κοιλιά υπάρχει πλεονάζων λίπος ή έχουμε έντονο φούσκωμα! Διότι , μην σας κάνει εντύπωση, πολύς κόσμος το μπερδεύει και είναι κάτι τελείως διαφορετικό!

Εμείς σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στο επιφανειακό λίπος στην κοιλιά γιατί το φούσκωμα έχει τελείως διαφορετική αντιμετώπιση, όπως επίσης και το σπλαχνικό λίπος (το λίπος ανάμεσα στα όργανα).

Όταν αναφερόμαστε, λοιπόν, στο λίπος της κοιλιάς εννοούμε όλο εκείνο τον όγκο που δημιουργείται όταν -ενώ είμαστε όρθιοι και με ίσια την πλάτη- ξεχωρίζουμε, τραβώντας το δέρμα μαζί με τον υποδόριο ιστό  από τους μύες, όπως σε μια μέτρηση με δερματοπτυχόμετρο.

Γιατί το λίπος γύρω από την κοιλιά “απειλεί” την καρδιά σας;

Όταν κάνουμε την παραπάνω άσκηση και καταλήξουμε στο ότι το λίπος στο εν λόγω σημείο είναι αρκετό (αναφέρω αρκετό διότι το λίπος στην επάνω φωτογραφία είναι το λίπος που χρειαζόμαστε να υπάρχει εκτός αν κάνετε πρωταθλητισμό ή για συγκεκριμένους λόγους   πρέπει να είστε εντελώς ‘’στεγνοί’’ διότι μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το αναγκαίο /χρήσιμο λίπος(!)) αξίζει να ασχοληθείτε με τους πιθανούς λόγους που μπορεί αυτό να συμβαίνει.

Οι λόγοι που το λίπος αποθηκεύεται στην περιοχή της κοιλιάς μπορούν να είναι οι εξής

Καταρχάς, να αναφέρουμε την περίπτωση των γυναικών σε προκλιμακτηριακή περίοδο και εμμηνόπαυση.
Σε αυτές τις δύο φάσεις της ζωής της, λόγω αλλαγών στα ορμονικά της και τη παύση του αναπαραγωγικού συστήματος, μειώνεται ο όγκος πρόσληψης ασβεστίου με συνέπεια τα κόκκαλα (τα οποία αποτελούνται κυρίως από ασβέστιο) να γίνονται πιο εύθραυστα.

Σε κάποια, όμως, πιθανή πτώση ή τραυματισμό τα κόκκαλα μπορεί να σπάσουν πολύ πιο εύκολα και τα όργανα ίσως τραυματισθούν. Ξεκινά, λοιπόν, ο οργανισμός να εναποθέτει το λίπος που τυχόν δημιουργείται αποκλειστικά στην περιοχή της κοιλιάς ώστε να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς και να αποφύγει τραυματισμούς των οργάνων. Ο λόγος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την επιβίωση μας!

Σε αυτή την περίπτωση η ανάγκη επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου, ισορροπημένης διατροφής και άσκησης είναι άκρως αναγκαία.

Κοιλιακό λίπος και κληρονομικότητα

Συνήθως, είναι η κατάσταση που αποκαλούμε ως τοπικό λίπος/ πάχος. Ο καθένας μας έχει άλλο σωματότυπο και αποθηκεύει λίπος σε διαφορετικά μέρη. Υπάρχει περίπτωση το σώμα μας να αποθηκεύει κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς ή στους γλουτούς κ.ο.κ. γιατί πολύ απλά κληρονομήσαμε αυτό το σωματότυπο και τρόπο λειτουργίας του οργανισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να αποδεχόμαστε αφενός τον δικό μας τύπο σώματος (να μην πασχίζουμε να γίνουμε κάτι άλλο που δεν είναι εφικτό!) και  να ‘’δουλεύουμε’’ παραπάνω μέσω της γυμναστικής και μασάζ στα σημεία που υπάρχει τάση για παραπάνω συσσώρευση λίπους. Είναι σαφές ότι ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής -στις αποκλειστικά δικές σας ανάγκες- είναι προαπαιτούμενο.

Ο τελευταίος λόγος και μάλλον αυτός που ενδιαφέρει τους περισσότερους έχει να κάνει με την πρόσληψη της τροφής.
Σκεφτείτε ότι το σώμα αφενός χρησιμοποιεί φυσικές τροφές αφετέρου οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου βάσει ηλικίας, φυσικής δραστηριότητας, κατάστασης κλπ ποικίλλουν.

Όταν ένα άτομο λαμβάνει παραπάνω τροφή από αυτήν που αντιστοιχεί στις ανάγκες του είτε η τροφή που καταναλώνει δεν είναι θρεπτική (τα λεγόμενα τρόφιμα κενά σε θερμίδες δηλαδή επεξεργασμένα, junk food, αναψυκτικά, αλκοόλ κλπ) είτε καταναλώνει τρόφιμα στα οποία ο δικός του οργανισμός συγκεκριμένα έχει μια μορφή δυσανεξίας ή να το πω καλύτερα δεν μπορεί να μεταβολίσει / χρησιμοποιήσει, τότε ο οργανισμός δυστυχώς (!) δεν έχει κάποιο πορτάκι να το ανοίξει και να τα πετάξει οπότε τα μετατρέπει σε λίπος!!!

Το λίπος της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνο για τους αδύνατους!

Έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη πρόσληψη σε junk food, αναψυκτικά, αλκοόλ, γλυκά, αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί κλπ) οδηγεί σε εναπόθεση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς κυρίως, ωστόσο ΠΑΝΤΑ παίζει ρόλο ο σωματότυπος / κληρονομικότητα.

Βάσει των παραπάνω, εφόσον παρατηρήσετε σε ποια κατηγορία ανήκετε θα πρότεινα να διακόψετε τη κατανάλωση αναψυκτικών και junk food  και να μειώσετε το αλκοόλ (υπόψιν, εδώ συγκαταλέγεται και η μπύρα!) στα 2 ποτηράκια την εβδομάδα ή και εντελώς. Σχετικά με την μείωση στα αμυλούχα τρόφιμα, στο κάθε άτομο ισχύουν άλλες συνθήκες. Θα πρότεινα να τα μειώσετε τόσο ώστε να νοιώθετε επαρκής με την τροφή σας και ανάλαφρη/εύκολη την πέψη σας.

Παρατηρήστε τι διαφορές θα βιώσετε. Με την διακοπή/ μείωση των παραπάνω, στόχος σας, εκτός από την μείωση στο λίπος στην κοιλιά σας, είναι και η συνολική υγεία σας!

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα προπόνησης που “χτυπάει” το λίπος της κοιλιάς (video)

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»:
Απρίλιος – Δεκέμβριος 2024, επιλεγμένες Τετάρτες

Ξεκινά τον Απρίλιο ο νέος κύκλος δωρεάν εκπαιδευτικών webinars για τον καρκίνο του μαστού με τίτλο «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω», από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Μέσα από ένα κύκλο 10 αυτοτελών διαδικτυακών σεμιναρίων, εξειδικευμένοι ομιλητές αναλύουν διαφορετικές πτυχές της ασθένειας και απαντούν σε ερωτήματα και απορίες που απασχολούν τις συμμετέχουσες.

Στόχος των webinars είναι να λειτουργούν ως οδηγός για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού, παρέχοντας πληροφορίες για όλα όσα χρειάζεται και θέλουν να γνωρίζουν, από τη στιγμή της διάγνωσης και σε κάθε διαφορετική φάση στην πορεία τους με την ασθένεια.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom, δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες με καρκίνο μαστού από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος.

Δηλώσεις συμμετοχής

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και ανοίγουν μια εβδομάδα πριν από κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο:

https://www.almazois.gr/programmata/seminaria-karkinos-mastou-apofasizw-giati-gnwrizw/

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 100 άτομα ανά σεμινάριο

Πρόγραμμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» 2024

Τα εκπαιδευτικά webinars  «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2024 θα πραγματοποιηθούν επιλεγμένες Τετάρτες, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο.

3 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Λεμφοίδημα: τι είναι και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό»

Ομιλητής: Ευριπίδης Τριανταφύλλου

Φυσικοθεραπευτής, MSc

MLD/CDT Certified Instructor

Συντονιστής ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ

17 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Οστεοπόρωση μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Γιώργος Τροβάς

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ.ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗΣ»

Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ

15 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μετά την διάγνωση του καρκίνου του μαστού»

Ομιλήτρια: Σταυρούλα Ντρουφάκου

Παθολόγος Ογκολόγος

Γενική Κλινική ΙΑΣΩ

29 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Διαχείριση παρενεργειών των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Νικόλαος Κεντεποζίδης

Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD, MSc,

Διευθυντής Δ´ Ογκολογικής Κλινικής

Metropolitan General

12 Ιουνίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της διατροφής μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Ηλιάνα Παπαδοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου Nutridiet for health

6 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος του μαστού και μετάσταση»

Ομιλήτρια: Φλώρα Σταυρίδη

MD, MSc, MRCP

Παθολόγος Ογκολόγος

Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία

Διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Care and Cure Oncology 

13 Νοεμβρίου 2024  • 17:00 – 19:00

«Κληρονομικό Σύνδρομο Καρκίνου Μαστού και Ωοθηκών: η σημασία του γονιδιακού ελέγχου και των βιοδεικτών»

Ομιλήτρια: Φλωρεντία Φωστήρα

Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια – Γενετική Σύμβουλος

Εργαστήριο Γενετικής του Ανθρώπου, ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’ 

27 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της βιοψίας στην επιλογή της θεραπείας μου»

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρέα

Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής

Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής,

Τμήμα Ιατρικής,

Πανεπιστήμιο Πατρών

4 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος μαστού και εναλλακτικές θεραπείες: τα οφέλη και οι κίνδυνοι»

Ομιλητής: Εμμανουήλ Σαλούστρος

Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

18 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Γονιμότητα μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Όλγα Τριανταφυλλίδου, MD, Msc, PhD,

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, “Αρεταίειο” Νοσοκομείο 

Τα webinars πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη:

MSD, Pfizer Hellas, Roche Diagnostics Hellas A.E., UTC Διεθνείς Μεταφορές A.E.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Κλαμπ Μπριζ – ΠΑΟΚ: Με στόχο την πρόκριση στους 4 του UEFA Conference League

Το ελληνικό πρωτάθλημα την εφετινή σεζόν είναι συναρπαστικό με 4 ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο. ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διατηρούν όλοι ελπίδα όλοι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την ανέγερση στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στις διοργανώσεις της UEFA παραμένουν 2 από τις 4 μεγάλες ομάδες. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα πάρουν μέρος στα προημιτελικά του Conference League. Για ένα εισιτήριο στα ημιτελικά της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός θα παλέψει με την Φενέρμπαχτσε και ο ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ. Στον πρώτο του αγώνα ο ΠΑΟΚ, θα να αντιμετωπίσει την Κλαμπ Μπριζ στο Βέλγιο την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 22:00. Αυτή η αναμέτρηση θα μεταδοθεί ζωντανά από τα κανάλια Cosmote Sports, όπως και όλοι οι αγώνες του UEFA Conference League.

Από τις στοιχηματικές εταιρίες θεωρείται φαβορί για την νίκη στην πρώτη αναμέτρηση η Κλαμπ Μπριζ με την νίκη της να δίνεται σε απόδοση 2.01, η ισοπαλία στο 3.58 και το διπλό του ΠΑΟΚ σε 3.52 στην Leon. Όμως, οι πιθανότητες για πρόκριση είναι μοιρασμένες στις δύο ομάδες με την πρόκριση της βελγικής ομάδας να υπάρχει σε απόδοση 1.74 και της ελληνικής στο 1.98 στην Leon Bet. Εάν πιστεύετε ότι και οι δύο ομάδες θα σκοράρουν μπορείτε να επιλέξετε την αντίστοιχη επιλογή σε απόδοση 1.81 στην Leon. Εάν ενδιαφέρεστε για το στοίχημα online, παίξτε στην Leon και εκμεταλλευτείτε τις προσφορές της για να απολαύσετε το παιχνίδι περισσότερο. Σε περίπτωση που θέλετε να αθληθείτε και όχι μόνο να παίζετε αθλητικό στοίχημα, μπορείτε να συμμετέχετε στον αγώνα τρεξίματος στην Καλαμάτα στις 19 Μαϊου.

Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και πήρε μια τεράστια πρόκριση απέναντι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μετά από την ήττα με σκορ 0-2 στο γήπεδο της Ντιναμό, βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός διοργάνωσης και κυνηγούσε μια μεγάλη ανατροπή.

Αυτό ακριβώς έκανε η ομάδα της Θεσσαλονίκης και με την μεγάλη ανατροπή κερδίζοντας τους Κροάτες με σκορ 5-1 στην Τούμπα, άφησε τους Κροάτες εκτός συνέχειας της διοργάνωσης. Οι ασπρόμαυροι βρέθηκαν 2 φορές στους 8 του Conference League, στα 3 χρόνια ύπαρξης του και αυτήν την φορά θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω και να φτάσουν στα ημιτελικά της.

Από την άλλη πλευρά, η Κλαμπ Μπριζ δεν αποτελεί φόβητρο για τον ΠΑΟΚ. Όντας 4η στο πρωτάθλημα της χώρας της, εστιάζει την προσοχή της στις ευρωπαϊκές της υποχρέωσεις. Στην φάση των 16 απέκλεισε την Μόλντε με συνολικό σκορ 4-2 στις 2 αναμετρήσεις με 3-0 στο εντός έδρας παιχνίδι. Αυτό δείχνει πως είναι πολύ δυνατή στην έδρα της και η ελληνική ομάδα θα πρέπει να προσέξει να μην ηττηθεί με μεγάλη διαφορά και μείνει εκτός διεκδίκησης. Η απουσία του Σιμόν Μινιολέ είναι κομβική για αυτήν και μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend