Τροφές που “θωρακίζουν” το ανοσοποιητικό

Οι συνεχείς καιρικές μεταπτώσεις, οι διαρκείς υποχρεώσεις που μας κρατούν πολλές ώρες μακριά από το σπίτι, ο κακός ύπνος, η πολυκοσμία και η ακατάστατη διατροφή μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε λίγο καιρό, οι ιώσεις θα βρίσκονται σε έξαρση και συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας, ο πυρετός και η ρινική συμφόρηση θα κάνουν την εμφάνισή τους. Η φύση έχει όλες τις τροφές που χρειαζόμαστε για να υψώσουμε τείχος απέναντι στις ιώσεις.

Τα τρόφιμα που ενισχύουν θεαματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι -κυρίως- φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και ψευδάργυρο -τα οποία μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να αποτρέψουν τους ιούς και τρόφιμα που είναι γεμάτα από άλλες ουσίες που βελτιώνουν την ανοσία όπως το κολλαγόνο, προβιοτικά και βιταμίνη Α.

Ακολουθούν οι 11 τροφές που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζουν τον οργανισμό από τις ιώσεις, σύμφωνα με μελέτες:

Κόκκινη πιπεριά

Η κόκκινη πιπέρια, έχει περίπου το διπλάσιο της ποσότητας της σε βιταμίνης C, όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των πιο διάσημων φυσικών ανοσοποιητικών, των πορτοκαλιών.

Η βιταμίνη C είναι πραγματικά σημαντική για την θωράκιση του οργανισμού, επειδή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των κρυολογημάτων. Βοηθά, επίσης, το σώμα σας να δημιουργήσει το κολλαγόνο, το οποίο κρατάει το δέρμα σας υγιές και το οποίο είναι η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των μικροβίων.

Όπως λέει και η Keri Glassman, ιδρύτρια της Nutritious Life: «Νομίζω ότι δεν έχω αρρωστήσει τα τελευταία 12 ή 13 χρόνια! Νομίζω ότι έχει βοηθήσει το γεγονός ότι τρώω καθαρά υγιεινά τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μου σύστημα όλο το χρόνο. Λατρεύω τις κόκκινες πιπεριές γιατί είναι γλυκιές και γευστικές και υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να τις φάτε. Προσθέστε τες σε μια ομελέτα το πρωί, φάτε τες ωμές σαν ένα σνακ με μια χούφτα αμύγδαλα ή μια κουταλιά χούμους ή ψήστε τες με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι».

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν πάνω από τρεις φορές την ημερήσια τιμή της βιταμίνης Α, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, και επίσης περιέχουν μαγνήσιο και βιταμίνη C.

Μύρτιλα 

Μια δόση (μια χούφτα ή ένα φλυτζάνι) μύρτιλων παρέχει το 16% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C. Η βιταμίνη C δεν είναι μόνο ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά, είναι, επίσης, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων και είναι απαραίτητο για το σώμα για να παράγει κολλαγόνο (μια πρωτεΐνη που απαιτείται για να επουλωθούν οι πληγές).

Γιαούρτι και Κεφίρ

Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι καλοί τρόποι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και παρέχουν στο σώμα χρήσιμα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία ονομάζονται «καλοί» μικροοργανισμοί επειδή ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα.  Το να έχουμε ένα υγιές πεπτικό σύστημα είναι σημαντικό για την καλή μας υγεία. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη προβιοτικών, αλλά το πιο συνηθισμένο είναι ο λακτοβάκιλλος, ο οποίος βρίσκεται στο γιαούρτι και στο κεφίρ.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετική επιλογή για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (το μισό γκρέιπφρουτ έχει το 68% της συνιστώμενης διαιτητικής πρόσληψης) και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να ωθήσει τα κύτταρά σας να καταπολεμήσουν τα βακτηρίδια και τους ιούς. Η βιταμίνη C, επίσης, ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και σας βοηθά να ξεπεράσετε ένα κρύωμα πιο γρήγορα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει ένα αμινοξύ L-theanine (L-θεανίνη), το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις θετικές επιδράσεις του στην εγκεφαλική λειτουργία και ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει το ένζυμο αλλινάση, το οποίο μετατρέπει την αλλιίνη σε αλικίνη, μια ευεργετική ένωση θείου που ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία που εμποδίζει το κοινό κρυολόγημα και την γρίπη. Η αλικίνη ενεργοποιείται με την κοπή ή την σύνθλιψη του σκόρδου και παραμένει ενεργή για 10 λεπτά και είναι πιο χρήσιμη για τον οργανισμό όταν καταναλώνεται ωμή.

Μπρόκολο

Μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφαραφάνη βρίσκεται στο μπρόκολο. Αυτή η χημική ουσία ενεργοποιεί ορισμένα ανοσοκύτταρα με αντιοξειδωτικά γονίδια και ένζυμα για την πρόληψη των ασθενειών.

Κουρκούμας 

Ο κουρκούμας περιέχει μια αντιφλεγμονώδη ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία διεγείρει την ενεργοποίηση των κύριων μαχητικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν πρόδρομο για πολλές ενώσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση.

Κλημεντίνες

Τις κλημεντίνες είναι εύκολο να τις πάρετε μαζί σας όπου κι αν πάτε. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην πρόληψη κρυολογήματος και την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Διαβάστε επίσης: Γιατί “ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τρέξιμο: Τι κάνει τη διαφορά στη διατροφή πριν τον αγώνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας δρομέας για την διατροφή του πριν τους αγώνες

Οι περισσότεροι δρομείς γνωρίζουν ότι πρέπει να τρώνε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες πριν από έναν μαραθώνιο. Άλλωστε, οι υδατάνθρακες είναι μια πολύ υψηλή πηγή ενέργειας και το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε πολλή ενέργεια για να καλύψετε τα χιλιόμετρα ενός μαραθώνιου.

Για πολλούς δρομείς ωστόσο είναι ασαφής ο αριθμός των υδατανθράκων που πρέπει να τρώνε, αδιευκρίνιστο πόση ώρα πριν τον αγώνα πρέπει να το κάνουν και γενικότερα, είναι στο σκοτάδι για διάφορες άλλες τέτοιες σημαντικές λεπτομέρειες.

«Πολλές φορές εκπλήσσομαι με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να τρέξουν σε μαραθώνιο δεν έχουν τραφεί σωστά πριν από αυτόν», λέει η Μονίκ Ράιαν, διατροφολόγος και αρθρογράφος για ζητήματα αγώνων δρόμου. «Οι δρομείς των μαραθωνίων τρέχουν πολύ σκληρά για να υποτιμάνε το ζήτημα της διατροφής», τονίζει.

Τα χαρακτηριστικά των υδατανθράκων

Όταν τρώτε ένα πιάτο μακαρόνια, οι περισσότεροι υδατάνθρακες αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στους μύες και στο συκώτι. «Το γλυκογόνο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή ενέργειας του σώματός σας, αλλά δεν είναι η μόνη πηγή», λέει η Ράιαν. Κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου καίτε τόσο γλυκογόνο όσο και λίπος. Αλλά όσον αφορά το τελευταίο, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρότερα για να το μετατρέψει σε καύσιμο.

Όταν εξαντλείται το γλυκογόνο κατά τη διάρκεια μιας κούρσας, ουσιαστικά «χτυπάτε ταβάνι» και το σώμα σας πρέπει να επιβραδύνει καθώς το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια. Ο Μπέντζαμιν Ραποπόρτ, ένας ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος έπεσε θύμα του εν λόγω φαινομένου στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης του 2005 και ύστερα από αυτό αποφάσισε να μελετήσει πώς να το αποφύγει στο μέλλον.

«Το να ενισχύετε τον οργανισμό σας με τη σωστή ποσότητα γλυκογόνου δεν σας κάνει να τρέχετε πιο γρήγορα, αλλά σας επιτρέπει να κάνετε τη σωστή συντήρηση δυνάμεων και να αποφύγετε την κατάρρευση», λέει.

Κάντε τις σωστές επιλογές

«Είμαι πολύ μονότονος. Τρώω ρύζι για πρωινό, για μεσημεριανό και για βραδυνό», λέει ο Ραποπόρτ. Φυσικά, τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι τόσο περιοριστικά. Το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί, οι τηγανίτες, οι βάφλες, το γιαούρτι και ο χυμός αποτελούν επιλογές που μπορούν εύκολα να χωνευτούν.

Επίσης, πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά ταυτόχρονα είναι και υψηλά σε φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να προκαλέσουν καούρες στο στομάχι.

«Οι μπανάνες είναι μια επιλογή με χαμηλές ίνες», λέει η αθλητική διατροφολόγος Ιλάνα Κατζ. «Μπορείτε επίσης να ξεφλουδίσετε τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια για να μειώσετε το περιεχόμενο των ινών τους», τονίζει. Επίσης δίνει στους πελάτες της την άδεια να απολαύσουν λευκό ψωμί και ψητές πατάτες χωρίς τη φλούδα, καθώς πρόκειται για δυο τροφές που χωνεύονται πολύ εύκολα.

Πόσο πρέπει να τρώτε

 «Δεν μπορείτε να γεμίσετε τους μύες με γλυκογόνο μόνο με ένα γεύμα, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε το μια ανάλογη διατροφή δύο ή τρεις ημέρες πριν τον αγώνα σας», λέει η Ράιαν. Το γλυκογόνο θα συσσωρευτεί στους μύες σας ενώ τρέχετε.

Γενικά, το 85 με 95% των θερμίδων που προσλαμβάνετε κάθε μέρα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες εκείνη την περίοδο. Η Ράιαν συνιστά να τρώτε περίπου τέσσερα γραμμάρια υδατανθράκων για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Διαβάστε ακόμα: Δέκα συμβουλές διατροφής αποκλειστικά για δρομείς

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Η διατροφή του δρομέα

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να πλύνετε τα ρούχα της προπόνησης;

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή (Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος)

Για τον δρομέα, το φαγητό του είναι κάτι περισσότερο από απλή διατροφή, είναι καύσιμο. Ένας δρομέας πρέπει να ξέρει πώς να ταΐσει το σώμα του πριν , κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο , έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως τα τρόφιμα λειτουργούν ως καύσιμο  για το δρομέα. Σε κυτταρικό επίπεδο , οι μύες χρησιμοποιούν δύο βασικές πηγές , τη γλυκόζη και τα λίπη, τα οποία προέρχονται από τη διατροφή και τις αποθήκες ενέργειας τους σώματος.

Πάμε να δούμε τι συμβαίνει με τους υδατάνθρακες 

Οι υδατάνθρακες διασπόνται σε γλυκόζη , η οποία παρέχει άμεσα ενέργεια στο κύτταρο. Η γλυκόζη που περισσεύει , αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στους μύες και στο ήπαρ. Στη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα το σώμα αρχικά χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος και καθώς τα επίπεδα πέφτουν στρέφεται στο αποθηκευμένο γλυκογόνο.

Οι διατροφή του δρομέα λοιπόν, πρέπει να αποτελείται κατά 55-60% από υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, ένας δρομέας που τρέχει 40 χιλιόμετρα την εβδομάδα, χρειάζεται περίπου 4,5γραμμάρια υδατάνθρακα για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες πριν το τρέξιμο και τι μας προσφέρουν

Πριν τον αγώνα 

Πριν από έναν αγώνα λοιπόν, τι πρέπει να φάει ένας δρομέας;

Εύπεπτες και γρήγορες πηγές υδατάνθρακα για ενέργεια, όπως φρούτα, μέλι και ενεργειακά ποτά. Δε θέλουμε σύνθετους υδατάνθρακες γιατί δεν είναι άμεσα απορροφήσιμα.

Πάμε να δούμε τα λίπη τώρα 

Τα λίπη αποτελούν την άλλη πρώτη ύλη που τροφοδοτεί τους μύες , και χρησιμοποιούνται για μεγάλες διαδρομές. Το διαιτητικό λίπος πρέπει να διασπαστεί σε λιπαρά οξέα για να χρησιμοποιηθεί από το μυ , άρα είναι λιγότερο άμεσα διαθέσιμο από ότι οι υδατάνθρακες (για αυτό λέμε για μεγάλες διαδρομές ). Το σωματικό λίπος από την άλλη, είναι εξαιρετική πηγή καυσίμου για μεγάλες κούρσες , καθώς ακόμα και οι μεγάλοι δρομείς έχουν αρκετό. Αυτό που συμβαίνει στο σώμα ενός δρομέα μεγάλων αποστάσεων είναι πως χρησιμοποιεί περισσότερο λίπος ως ενεργειακό υπόστρωμα. Η πρόσληψη του λίπους θα πρέπει να είναι 20-35% την συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.

Πρωτεΐνες στην διατροφή του δρομέα

Οι πρωτεΐνες δεν αποτελούν πηγή καυσίμου για το δρομέα. Ωστόσο, δομούν τους μύες και στη δική μας περίπτωση , αποτελούν μυικό ανασυγκροτητή μετά από μία κούρσα, και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της κούρσας καταστρέφονται μυϊκές ίνες  και η πρωτεΐνη της αναπλάθει.  Η ημερήσια πρόσληψη είναι 10-35% της ημερήσιας. Οι δρομείς, όπως και όλοι οι αθλητές, θα πρέπει να καταναλώσουν την πρωτεΐνη μέσα σε 20 λεπτά μετά την κούρσα , και αυτό γιατί η πρωτεΐνη παρατείνει την έκκριση ινσουλίνης μετά από μία προπόνηση  ενισχύοντας την αποθήκευση γλυκογόνου στους μύες και αποτρέποντας το μυϊκό τραυματισμό.

Υγρά και δρομείς

Ίσως ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την αθλητική απόδοση είναι η ενυδάτωση. Η βέλτιστη απόδοση έρχεται όταν το έχουμε διατήρηση του ισοζυγίου υγρών κατά την άσκηση. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε υπονατριαιμία , η οποία προκύπτει όταν το σώμα δεν μπορεί να απαλλαγεί από το πλεόνασμα υγρών. 1 ώρα πριν τον αγώνα θα πρέπει να καταναλωθεί 250-500 ml νερό για μικρή κούρσα, ενώ για μεγάλη θα πρέπει να καταναλωθεί 250-500 ml ενεργειακό ποτό με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες πάλι 1 ώρα πριν. Κατά τη διάρκεια τώρα, κάθε 15-20 λεπτά 100-200 ml νερό ή ενεργειακό ποτό. Τώρα, συνήθως , υπολογίζουμε τις ανάγκες σε υγρά , ελέγχοντας το ρυθμό εφίδρωσης και το σωματικό βάρος πριν και μετά την κούρσα. Θα πρέπει μετά την κούρσα και μέσα στις επόμενες 3 ώρες να αναπληρωθούν 450-700 ml υγρών για κάθε ½  κιλό απώλειας βάρους.

Διατροφή για γυναίκες δρομείς

Αφού , λοιπόν είδαμε τους γενικούς κανόνες, θα πρέπει να τονίσουμε τις ανάγκες όταν πρόκειται για γυναίκα δρομέα. Οι γυναίκες έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες. Με μία κακή διατροφή οδηγούμαστε σε κακή αθλητική απόδοση , κόπωση και σε τραυματισμούς. Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γυναίκα θα πρέπει να αποτελείται 50-65% από  σύνθετο υδατάνθρακα, πρωτεΐνη 10-25% και υγιεινά λίπη 20%.

Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Επίσης, επειδή οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν ανεπάρκεια σιδήρου και λόγω της εμμήνου ρύσης  και λόγω της παραπάνω εφίδρωσης , θα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αυτό. Επιπλέον, έχουν μεγάλη ανάγκη σε ασβέστιο με συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη 1000 mg. Όσον αφορά τον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο , θα πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση, ανάπτυξη και επιδιόρθωση του μυϊκού ιστού , στη σύνθεση των πρωτεϊνών και το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Η πρόσληψη του αλατιού θα πρέπει να ελέγχεται και καλό θα είναι η αποφυγή τροφίμων με πολλή ζάχαρη και ο υπερβολικός καφές.

Τρέξιμο το χειμώνα και διατροφή

Καλό θα είναι, τώρα, να αναφερθούμε και στην περίπτωση που κάνουμε το τρέξιμο μας το χειμώνα. Εκεί , λοιπόν, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς ο χειμώνας δεν προσφέρει ίδιες ευκαιρίες για πλούσια αθλητική διατροφή. Μία από τις πιο συχνές παγίδες είναι η ανεπαρκής ενυδάτωση. Αυτό οφείλεται στη μείωση του αισθήματος της δίψας λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Και επειδή η καλή υδάτωση αποτελεί αναγκαία για μια καλή προπόνηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμα και το χειμώνα να καταναλώνουμε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας βλέποντας σα δείκτη το χρώμα των ούρων.

Να μην ξεχνάμε πως ο χειμώνας είναι η εποχή που κρυώνουμε. Θα πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας όσο καλύτερα γίνεται. Η ενασχόληση με το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να καθιστά τους αθλητές επιρρεπείς σε κρυολόγημα. Καλό θα ήταν , λοιπόν, το γεύμα πριν την άσκηση να περιλαμβάνει υδατάνθρακες , όπως φρούτα και σιτηρά ολικής αλέσεως. Τελειώνοντας , θα πρέπει η διατροφή του να μην είναι ελλιπής σε πρωτεΐνη γιατί μπορεί να συμβάλλει στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αμινοξέα που υπάρχουν στη διατροφή μας , αποτελούν δομικά συστατικά των παραγόντων του ανοσοποιητικού.

Διαβάστε επίσης: Οι δέκα πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να φάει ένας δρομέας

Πηγή: fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend