Τροφές που… ταϊζουν το μυαλό

Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι υπάρχουν τροφές που βοηθούν το μυαλό μας να λειτουργεί καλύτερα. Άλλες πάλι προστατεύουν από παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ ή η άνοια που πλέον έχουν ξεκινήσει να “χτυπούν” και στις μικρότερες ηλικίες. Δείτε μερικές από τις τροφές που χρειάζεται το μυαλό σας.

Δεν θα αλλάξει ριζικά η ζωή σας, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι το μυαλό σας θα αντιληφθεί τις ευεργετικές συνέπειες από την κατανάλωση τροφών που το βοηθούν να γίνει πιο… κοφτερό και να ταλαιπωρείται λιγότερο.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες κάνουν καλό και μάλιστα πρέπει να τους τρώμε. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που υπάρχουν στο ανεπεξέργαστο ρύζι και στο ψωμί ολικής άλεσης αποδεσμεύουν αργά γλυκόζη στον εγκέφαλό μας. Η γλυκόζη είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εκμάθηση.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα περιέχουν DHA το οποίο συγκεντρώνεται σε μεγάλες ποσότητες στον εγκέφαλό μας και θεωρείται σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη βελτίωση της μαθησιακής μας ικανότητας και της πνευματικής μας ανάπτυξης.  Ο εγκέφαλος έχει ανάγκη τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα πολυακόρεστα λίπη βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από την επιταχυνόμενη γήρανση και την απώλεια μνήμης. Οι σαρδέλες έχουν 10 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά από τον τόνο και έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά σε επιβλαβείς ρύπους όπως ο υδράργυρος.

Μούρα – Μύρτιλα – Φραγκοστάφυλα

Τα μούρα είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο, για διάφορους λόγους το ίδιο και τα μύρτιλα και η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που περιέχουν. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2012 τα μύρτιλα βελτιώνουν τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και την λεκτική κατανόηση. Τα σμέουρα και τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυάνη, μια φυτοχημική ουσία που προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη. Η ένωση φισετίνη στις φράουλες, ενισχύουν επίσης τη μνήμη. Μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου ενός φλιτζανιού βατόμουρα την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη σε μόλις λίγους μήνες. Το φραγκοστάφυλο επίσης έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση.

Ντομάτες

Το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν άνοια και συγκεκριμένα Άλτσχάιμερ.

Αυγά

Τα αυγά είναι γεμάτα από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο όπως προαναφέραμε. Αλλά δεν είναι όλα τα αυγά ίδια. Τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, περιέχουν δύο φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα αυγά που αγοράζουμε από τα super markets και τρεις φορές περισσότερη, φυσικής προέλευσης βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό και πιθανό αντίδοτο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Να τρώτε τους κρόκους, καθώς στα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, είναι πλούσιοι σε χολίνη, μια ένωση που βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου και προωθεί την υγεία των νευροδιαβιβαστών.

Πόσο διαφορετικός είναι ο εγκέφαλος των δρομέων και γιατί;

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι ένας μικροσκοπικός θησαυρός γεμάτος τρυπτοφάνη, ένα σημαντικό συστατικό για την υγεία του εγκεφάλου, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία σεροτονίνης, ενός βασικού συστατικού για τη διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου.Φασκόμηλο

Μπρόκολο

Το λαχανικό αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ η οποία όπως είναι γνωστό ενισχύει τη γνωστική ικανότητα. Όπως ακριβώς και ο κρόκος, έτσι και το μπρόκολο περιέχει χολίνη η οποία ενισχύει τη μνήμη.

Φασκόμηλο

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το έλαιο φασκόμηλου βελτιώνει και ενισχύει τη μνήμη. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στο τσάι, να το βάλετε στη σάλτσα για τα μακαρόνια ή να το φάτε σκέτο ωμό. Φρεσκάρει και την αναπνοή.

Καρύδια

Παρόλο που όλοι οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι, τα καρύδια είναι εκείνα που μας κάνουν το περισσότερο καλό. Έρευνες απέδειξαν ότι τα καρύδια δρουν σαν αντιοξειδωτικά και μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες.

Παντζάρια

Τα παντζάρια έχουν βιταμίνη Β που είναι σημαντική για τον εγκέφαλο. Αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, βοηθά στη γρήγορη επεξεργασία δεδομένων και στην ταξινόμησή τους μέσω της μνήμης. Τα φρέσκα παντζάρια χρησιμεύουν επίσης ως φυσικά αντικαταθλιπτικά! Τα φύλλα των παντζαριών έχουν το σημαντικό για την προστασία της καρδιάς, φυλλικό οξύ.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την άσκηση, η οποία είναι πολύ σημαντική. 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Διαβάστε επίσης: Πότε ο εγκέφαλος μπερδεύει τη δίψα με την πείνα;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι εκπληκτικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ

«Πάμε για ένα καφέ να τα πούμε;». Αποτελεί μία φράση που είμαι σίγουρη την έχετε προτείνει αρκετές φορές σε φίλους, οικογένεια, συναδέλφους, προκειμένου να συναντηθείτε. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλάξει αρκετά τις συνήθειές μας, αλλά όχι και την όρεξή μας για έναν ελληνικό καφέ.

Ξέρατε ότι πέρα από μία αγαπημένη συνήθεια, μας προσφέρει και αντιοξειδωτικά;

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν ενώσεις που βρίσκονται σε τρόφιμα, συνήθως φρούτα και λαχανικά, τα οποία ενώνονται με τις ελεύθερες ρίζες και τις καταπολεμούν. Σε τι μας βοηθάνε; Μελέτες έχουν συσχετίσει την προστασία των αντιοξειδωτικών έναντι χρόνιων παθήσεων, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά, καθώς και νόσο Alzheimer και Πάρκινσον.

Και ο ελληνικός καφές περιέχει αντιοξειδωτικά!

Πέρα από την καφεΐνη, στον καφέ συναντάμε και αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως είναι τα διτερπένια και τα χλωρογενικά οξέα. Και τα δύο ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών, ενώσεων που χαρακτηρίζονται ως αντιοξειδωτικές. Η μέτρια περιεκτικότητα καφεΐνης (40-50mg) στον ελληνικό καφέ σε συνδυασμό με την υψηλή του συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά είναι ο λόγος που τον κάνει ξεχωριστό έναντι άλλων ειδών καφέ. Σκεφτείτε ότι καταναλώνοντας 1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ, που είναι περίπου 75 ml, λαμβάνουμε 117 mg πολυφαινολών.

Ο ελληνικός καφές περιέχει 6,8 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα χυμό πορτοκάλι!

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, τόνισε μάλιστα ότι τα αντιοξειδωτικά του καφέ έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή μπορούν να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό καλύτερα σε σχέση με εκείνα που συναντάμε στα φρούτα και τα λαχανικά. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό κατατάσσει τον καφέ σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα που γνωρίζουμε ότι περιέχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.

Ελληνικός καφές & μακροζωϊα

Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νησί της μακροζωίας, την Ικαρία, προκειμένου να δούμε τα οφέλη που λαμβάνουμε από την κατανάλωση του ελληνικού μας καφέ.

Οι 6 στους 10 συμμετέχοντες, πέρα από ότι ακολουθούσαν μία μεσογειακού τύπου διατροφή με φυσική δραστηριότητα, είχαν καθημερινά μία μέτρια έως υψηλή κατανάλωση ελληνικού καφέ. Η συνήθεια αυτή, φάνηκε να τους δίνει μεγαλύτερο όφελος στη λειτουργία των αγγείων τους, που αποτελεί βασικό δείκτη για την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι άτομα που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση του ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη υγεία του ενδοθηλίου τους και ελαστικότητα των αρτηριών.

Μπορεί όντως τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι γνωστά για τα αντιοξειδωτικά τους, αλλά όπως είδαμε και ο ελληνικός καφές έχει τη χάρη του! Απολαύστε τον οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα σας και ακόμα καλύτερα, μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμα: Με ποιον τρόπο ο καφές βελτιώνει την αθλητική σου απόδοση;

Πηγή: www.medNutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν… υπερτροφές!

Συνδυασμοί τροφών που δημιουργούν... υπερτροφές!

Kάποιες τροφές είναι νόστιμες αλλά γίνονται ακόμη πιο θρεπτικές όταν μπορείτε και τις συνδυάζετε με κάποιες άλλες.

Γνωρίζετε για παράδειγμα με τι άλλο πρέπει να φάτε το αυγό για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του;

Δοκιμάστε κάποιους από τους παρακάτω συνδυασμούς ώστε να ενισχύσετε σε σημαντικό βαθμό την υγεία σας.

Ένα καλά βρασμένο αυγό μαζί με σαλάτα

Το λίπος από τον κρόκο του αυγού βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερο αποτελεσματικά τα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βρίσκει κανείς σε λαχανικά.

Τηγανητές πατάτες με λαχανικά

Συνδυάζοντας μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία με μια τροφή λιγότερο θρεπτική, είναι ένας καλός τρόπος να προσθέσετε γεύση στο γεύμα μας δίχως να απομακρυνθείτε από τον στόχο σας. Απαραίτητη προϋπόθεση η μερίδα από τις πατάτες να είναι μικρή ή μεσαία ώστε να αποφευχθούν οι έξτρα θερμίδες.

Μαρινάδα + μπριζόλα

Το ψήσιμο στην σχάρα είναι ένας καλός τρόπος να φάτε κάτι γευστικό για δείπνο. Ωστόσο το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί συχνά δυνητικά καρκινογόνες ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs). Το μαρινάρισμα στο κρέας με μπαχαρικά και άλλες ουσίες, μπορεί να δώσει την λύση σε αυτό το θέμα, καθώς μειώνει ακόμη και 88% της βλαβερές αυτές ουσίες.

Λάχανο με ελαιόλαδο

Τα λαχανικά περιέχουν πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως Α, D, E και K, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν από τον οργανισμό και σε αυτό ακριβώς βοηθά το ελαιόλαδο. Εκτός από το λάχανο, μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και τα μπρόκολα με λίγο λίπος. Με τον τρόπο αυτό τους δίνετε παράλληλα μια πιο ελκυστική γεύση.

Αμύγδαλα με γιαούρτι

Το γιαούρτι βοηθά στη ενίσχυση της βιταμίνης D στον οργανισμό η οποία είναι απαραίτητη για τα υγιή οστά, για την βελτίωση του ανοσοποιητικού και για την καλή διάθεση. Αν τρώτε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, δοκιμάστε να ρίξετε από πάνω μερικά αμύγδαλα. Το λίπος που περιέχουν, συμβάλει στην αύξηση της βιταμίνης D στο αίμα κατά 32%.

Σαρδέλες με σπανάκι

Αυτό τα λιπαρό ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, ενώ το σπανάκι από την πλευρά του προσφέρει στον οργανισμό έξτρα μαγνήσιο. Έρευνα του 2013 έδειξε πως το μαγνήσιο αλληλεπιδρά με την βιταμίνη και ενισχύει τα επίπεδα της D στο σώμα.

Κουρκουμάς με μαύρο πιπέρι

Οι ευεργετικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, του σπόρου του κουρκουμά είναι ευρέως γνωστές όπως είναι γνωστό ότι συχνά είναι δύσκολη η απορρόφηση από τον οργανισμό. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί όταν ο κουρκουμάς μαγειρεύεται μαζί με το μαύρο πιπέρι.

Τοστ με αβοκάντο

Το λίπος του αβοκάντο επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο διασπώνται οι υδατάνθρακες, απορροφώνται από τον οργανισμό και μετατρέπονται εν τέλει σε ζάχαρη. Προσθέστε στο τοστ ένα τηγανητό αυγό για έξτρα πρωτεΐνη.

Ντοματόσουπα με σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει σίδηρο και αποτελεί μια καλή εναλλακτική αν δεν είστε φίλοι με το κρέας. Προκειμένου να απορροφηθεί ευκολότερα από το σώμα σας θα πρέπει να συνδυαστεί με μια πηγή βιταμίνης C και σε αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η κατανάλωση της ντομάτας.

Καστανό ρύζι με φακές

Αν είστε χορτοφάγοι θα έχετε ακούσει για συνδυασμούς τροφών που είναι απαραίτητοι για να διασφαλίσετε πως παίρνετε πλήρεις πρωτεΐνες. Ένας καλός συνδυασμός για να πετύχετε κάτι τέτοιο είναι το καστανό ρύζι με τις φακές μαζί με φιστικοβούτυρο.

Νερό με ανθρακικό

Αν έχετε πρόβλημα με το να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες απλού νερού, ίσως αυτό με τις φυσαλίδες να σας βοηθήσει. Μια γερμανική έρευνα έδειξε πως τα άτομα που παρασκευάζουν ανθρακούχο νερό στο σπίτι, πίνουν γενικά περισσότερο νερό από εκείνους που δεν καταφεύγουν σε αυτή την επιλογή.

Κόκκινο κρασί + μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι περιέχει ένα συστατικό που λέγεται πιπερίνη η οποία μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας της ρεσβερατρόλης, ένα αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο κόκκινο κρασί.

Πράσινο τσάι με λεμόνι

H βιταμίνη C βοηθά να επιβιώσουν οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού κατά την μετακίνησή τους μέσω του πεπτικού σωλήνα στα σημεία του σώματος που απορροφώνται.

Φιστίκια με σταφίδες

Τρώγοντας ξηρά φρούτα μαζί με ξηρούς καρπούς μπορείτε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας και παράλληλα να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ο συνδυασμός σας προσφέρει μέταλλα, φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενώ το λίπος από τα φιστίκια κρατά σε ισορροπία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οι σταφίδες είναι ιδανικές.

Καφές + ντόνατ

Η καφεΐνη σε συνδυασμό με την ζάχαρη τονώνει τη γνωστική λειτουργία σύμφωνα με ισπανική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010. Φυσικά το ντόνατ δεν θα πρέπει να γίνει συνήθεια για το πρωινό σας.

Διαβάστε ακόμα: Εννέα υγιεινά και θρεπτικά σνακ χωρίς αλάτι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend