Συνδυασμοί τροφών που μας κάνουν κακό!

Συνδυασμοί τροφών που μας κάνουν κακό!

Υπάρχουν τρόφιμα που όταν τα καταναλώνουμε μόνα τους, μπορεί να θεωρούνται και να είναι υγιεινά και να κάνουν καλό στον οργανισμό μας.

Όταν, ωστόσο, καταναλώνονται σε συνδυασμό, ενδέχεται να έχουν αντίστροφα αποτελέσματα!

Λευκό ψωμί με μαρμελάδα

Αν επιλέγετε το λευκό ψωμί με μαρμελάδα για το πρωινό σας, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Τόσο το λευκό ψωμί όσο κι η μαρμελάδα εκτινάσσουν τα επίπεδα σακχάρου στα ύψη. Ο συνδυασμός αυτός όχι μόνο δεν σας χορταίνει, αλλά θα σας δημιουργήσει ένα αίσθημα πείνας καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σαλάτα με ντρέσινγκ με χαμηλά λιπαρά

Πρέπει να γνωρίζετε πως η απορρόφηση των βιταμινών Α και Κ χρειάζονται λίπος για να μπορέσουν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Για αυτόν τον λόγο την επόμενη φορά στη σαλάτα σας αντικαταστήστε τις light σάλτσες με μερικές κουταλιές ελαιόλαδο.

Δημητριακά με γάλα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το πρωινό που επιλέγουν οι περισσότεροι μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην κοιλιά. Τόσο τα δημητριακά όσο και το γάλα (κυρίως το αγελαδινό) περιέχουν υδατάνθρακες και αφομοιώνονται αμέσως από τον οργανισμό μας. Η τόσο γρήγορη αφομοίωση μπορεί να δημιουργήσει απότομες αυξομειώσεις ενέργειας. Αντικαταστήστε το γάλα με γιαούρτι, του οποίου η πέψη απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Κρασί με γλυκό

Το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης η οποία στη συνέχεια μετατρέπει την επιπλέον ζάχαρη του γλυκού σε λίπος. Αυτό προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Συνδυάστε το κρασί σας με λαχανικά και το αγαπημένο γλυκό σας με μια κούπα καφέ ή τσάι

Burger με τηγανητές πατάτες

Το ψημένο λίπος και τα συντηρητικά στα burgers σχηματίζουν μια ουσία η οποία σε συνδυασμό με τη ζάχαρη από τις τηγανητές πατάτες , κάνουν τον μεταβολισμό να υπολειτουργεί και επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.

Ρολό κιμά με πουρέ

Το ρολό κιμά είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη αλλά είναι πολύ λιπαρό και έχει περιττές θερμίδες. Ο πουρές πατάτα προσφέρει μικρή ποσότητα από φυτικές ίνες ενώ το βούτυρο που περιέχει προσθέτει κορεσμένο λίπος. Θα πεινάτε τις επόμενες δύο ώρες μετά το γεύμα.

Πίτσα με αλλαντικά

Ο συνδυασμός αυτός στην πίτσα μπορεί να προσφέρει γεύση αλλά προσφέρει παράλληλα και πολλές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αφού τα αλλαντικά για έχουν πολλά συντηρητικά. Και επειδή στην πίτσα βρίσκονται αλλαντικά σε μεγάλη ποσότητα, άρα πολύ περισσότερο νάτριο από όσο χρειαζόμαστε, τροφές τέτοιου τύπου έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη υπέρτασης.

Τσιπς τορτίγιας με μεξικάνικη σάλτσα

Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει την κατακράτηση υγρών και δίνει περιττές θερμίδες. Και μπορεί η μεξικάνικη σάλτσα να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, αλλά δεν σας γεμίζει το στομάχι και σας δημιουργεί συνεχώς το αίσθημα της πείνας.

Διαβάστε ακόμα: Tροφές που θα πρέπει πάντοτε να καταναλώνετε σε συνδυασμό

Previous ArticleNext Article

Αυτή είναι η λύση για μόνιμη απώλεια βάρους

Photo by Mike Von on Unsplash

Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια το βάρος που χάνουν με τις δίαιτες, εν μέρει επειδή το σώμα τους προσαρμόζεται επιβραδύνοντας το μεταβολισμό του και καίγοντας πλέον λιγότερες θερμίδες.

Όμως, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική για μια μονιμότερη απώλεια βάρους, καθώς η μικρότερη κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται σε βάθος χρόνου.

Τα στοιχεία της έρευνας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ενδοκρινολογίας Ντέηβιντ Λούντβιγκ του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), μελέτησαν 234 υπέρβαρους ηλικίας 18 έως 65 ετών (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μια αρχική ενιαία δίαιτα για διάστημα δέκα εβδομάδων. Από αυτούς, οι 164 πέτυχαν να χάσουν το 10% έως 14% του βάρους τους.

Στη συνέχεια, αυτοί οι 164 χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και επί άλλες 20 εβδομάδες ακολούθησαν τρεις διαφορετικές δίαιτες με πολλούς, μέτριους ή λίγους υδατάνθρακες (το 60%, 40% και 20% αντίστοιχα των συνολικών θερμίδων που κατανάλωναν). Στόχος ήταν να συγκριθούν οι δίαιτες για το ποιά εγγυάται καλύτερα την απώλεια των κιλών σε βάθος χρόνου.

«Νικήτρια» βγήκε η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, καθώς σε αυτήν το μέσο ανθρώπινο σώμα διαπιστώθηκε ότι καίει περίπου 250 χιλιοθερμίδες την ημέρα περισσότερες από ό,τι στην περίπτωση της διατροφής με πολλούς υδατάνθρακες. Αυτό, κατά τους ερευνητές, «μεταφράζεται» σε απώλεια σχεδόν δέκα κιλών μέσα σε τρία χρόνια.

Μάλιστα για τους ανθρώπους με πολύ υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, η διαφορά στην κατανάλωση θερμίδων ανάμεσα στις δίαιτες των χαμηλών και των υψηλών υδατανθράκων φθάνει τις 400 χιλιοθερμίδες την ημέρα.

«Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που πλημμυρίζουν τη διατροφή μας στη σημερινή εποχή των χαμηλών λιπαρών, έχουν αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, κάτι που ωθεί τα κύτταρα λίπους να αποθηκεύουν έξτρα θερμίδες. Επειδή έτσι μένουν λιγότερες θερμίδες διαθέσιμες για το υπόλοιπο σώμα, αυξάνει η πείνα και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, με συνέπεια να αυξάνεται το βάρος», δήλωσε ο Λούντβιγκ.

“Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες για το σώμα”

Όπως είπε, «δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες για το σώμα. Το είδος των θερμίδων που καταναλώνει κανείς, επηρεάζει τον αριθμό θερμίδων που καίει. Όταν υπάρχουν περισσότερες θερμίδες στο αίμα, που δεν είναι παγιδευμένες μέσα σε κύτταρα λίπους, τότε ο εγκέφαλος και οι μύες έχουν καλύτερη πρόσβαση στα καύσιμα που χρειάζονται».

Η νέα έρευνα έδειξε ότι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, εκτός από μεγαλύτερη καύση θερμίδων, μειώνει επίσης την πείνα, βοηθώντας έτσι καλύτερα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

‘Αλλοι πάντως ειδικοί επεσήμαναν ότι είναι ακόμη νωρίς να συμβουλεύσει κανείς το κοινό να στραφεί μαζικά σε μια τέτοια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, επειδή είναι ασαφείς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την υγεία. «Είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς κατά πόσο αυτό το είδος διατροφής είναι όντως υγιές σε βάθος χρόνου», δήλωσε η διαιτολόγος Ντάνα Χάνες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λος ‘Αντζελες (UCLA).

Διαβάστε ακόμα:Tι είναι η δίαιτα ζώνης, πώς εφαρμόζεται και τι αποτελέσματα έχει;

Καλοκαιρινά φρούτα και θερμίδες: Τι πρέπει να προσέξετε

Scott Webb Unsplash

Γράφει η Εβίτα Σιατίτσα*

Θα συμφωνήσεις νομίζω μαζί μου πως αν μία εποχή μπορούσε να στεφθεί βασίλισσα των φρούτων δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το καλοκαίρι!

Είναι η ποικιλία των καλοκαιρινών φρούτων που καλύπτει όλα τα γούστα; Είναι η δροσιά που μας χαρίζουν και που τόσο αναζητάμε όλοι τις ζεστές μέρες καλοκαιριού; Ή μήπως είναι οι θερμίδες στα καλοκαιρινά φρούτα που μας «δελεάζουν» και τα καταναλώνουμε χωρίς τύψεις; Για τόσους και άλλους τόσους λόγους νομίζω οι περισσότεροι αγαπάμε τα φρούτα και ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά!

Μιας και οι θερμίδες όμως είναι κάτι που συχνά μας απασχολεί τι θα έλεγες να γνώριζες τις θερμίδες των αγαπημένων καλοκαιρινών σου φρούτων; Όχι για να σε αποτρέψουν από την κατανάλωσή τους αλλά γιατί η γνώση είναι δύναμη, δεν νομίζεις;

Ας δούμε λοιπόν πόσες θερμίδες κρύβουν τα καλοκαιρινά φρούτα!

Οι εκπληκτικές ιδιότητες που έχει η φλούδα του καρπουζιού!

Καρπούζι: θερμίδες 86 για μία φέτα καρπούζι (περίπου 280γρ)

Δικαίως ο βασιλιάς του καλοκαιριού! Δεν θα μας προδώσει ποτέ καθώς η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό θα μας χορτάσει και θα μας ενυδατώσει εύκολα!

Πεπόνι: θερμίδες 45 για μία φέτα πεπόνι (περίπου 160γρ)

Σε απόσταση αναπνοής στον συναγωνισμό με το καρπούζι μπορείς να το προσθέσεις ακόμη και στη σαλάτα σου!

Ροδάκινο: θερμίδες 58kcal για ένα μεσαίο ροδάκινο (περίπου 150γρ)

Αν μέχρι τώρα το έτρωγες μόνο ωμό τι θα έλεγες να το δοκιμάσεις και ψητό; Ναι ναι όπως ακριβώς κάνεις με το μήλο το χειμώνα! Δεν θα σε απογοητεύσει, θα το δεις!

Βερίκοκο: θερμίδες 17kcal για ένα βερίκοκο (περίπου 35γρ)

«Και μάγουλο βερίκοκο…» θα σιγοτραγουδάς τρώγοντας αυτό το γλυκό φρούτο που δικαιολογημένα αγαπούν μικροί και μεγάλοι! Το βερίκοκο εχει τις πιο λίγες θερμίδες ανάμεσα στα καλοκαιρινά φρούτα.

Κεράσια: θερμίδες 87kcal για ένα φλιτζάνι κεράσια (περίπου 140γρ)

Αν και εσύ δεν μπορείς να σταματήσεις παρά μόνο αφού τελειώσεις όλο το μπολ με τα κεράσια τότε θα σου πω ότι σε καταλαβαίνω. Εκτός από σκέτα θα ταιριάξουν άψογα στο γιαούρτι σου!

Νεκταρίνι: θερμίδες 62kcal για ένα μεσαίο νεκταρίνι (περίπου 140γρ)

Άλλο ένα φρούτο που είμαι σίγουρη ότι κουβαλάς συχνά μαζί σου στην παραλία! Ζουμερά και γλυκά σε δικαιώνουν σε κάθε μπουκιά!

Βανίλια: θερμίδες 18 kcal για μία βανίλια (περίπου 40γρ)

Γλυκιά και δροσερή η βανίλια θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σου καλοκαιρινά φρούτα και θα ταιριάξει άψογα στην πλούσια φρουτοσαλάτα σου.

Βύσσινο: θερμίδες 51 για ένα φλιτζάνι βύσσινα (περίπου 103γρ)

Πριν τα κάνεις γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα μην διστάσεις να τα καταναλώσεις και σκέτα ή μέσα στο γιαούρτι σου.

Γιατί η ενυδάτωση με φρούτα είναι καλύτερη από ότι με σκέτο νερό;

Δαμάσκηνα: θερμίδες 30 για ενα φρέσκο δαμάσκηνο (περίπου 65γρ):

Μπορείς να τα βλέπεις πιο συχνά αποξηραμένα, τα δαμάσκηνα όμως είναι ακόμη πιο νόστιμα στην φρέσκια τους μορφή γι αυτό πρόλαβέ τα τώρα που είναι η εποχή τους!

Σύκο : θερμίδες 37 για ένα μεσαίο σύκο (περίπου 50γρ)

 Γλυκάθηκε η γριά από τα σύκα, θα φάει και τα συκόφυλλα. Αν ταυτίζεσαι με την γνωστή παροιμία τότε μάλλον αγαπάς τα σύκα όσο και εγώ. Δοκίμασε να φτιάξεις μία υγιεινή σως για τη σαλάτα σου με πολτοποιημένο σύκο και μπαλσάμικο και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψεις!

Αχλάδι: θερμίδες 86 για ένα μεσαίο αχλάδι (περίπου 150γρ)

Αγαπημένο φρούτο και για τους πιο δύσκολους κατέχει εξέχουσα θέση στις καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες μας!

Γκρέιπ φρουτ: θερμίδες 77 για ένα μεσαίο γκρέιπ φρουτ (περίπου 200γρ)

Η πικρή του γεύση συνήθως μας αποτρέπει από το να το καταναλώσουμε μόνο του. Απόλαυσέ το λοιπόν σε ένα δροσερό smoothie μαζί με άλλα φρούτα.

Φράουλα: θερμίδες 46  για 1 φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες (περίπου 144 γραμμάρια)

Αν και δεν χρειάζονται συνοδεία για να τις απολαύσεις, οι φράουλες θα δώσουν μία διαφορετική γεύση στις σαλάτες σου, στα porridge, το smoothie σου και στα γλυκά σου!

Διαβάστε επίσης: Οι εκπληκτικές ιδιότητες του παρεξηγημένου φραγκόσυκου

* Η Εβίτα Σιατίτσα είναι Διαιτολόγος και Διατροφολόγος στη Θεσσαλονίκη. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο fmh.gr

x
Send this to a friend