Οι ξεροψημένες πατάτες είναι… ύποπτες για καρκίνο!

Οι φέτες του τοστ ή οι ξεροψημένες πατάτες αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινο χρώμα τους, προειδοποιούν οι Βρετανοί επιστήμονες.

Ο κίνδυνος προέρχεται από την ουσία ακρυλαμίδιο, που παράγεται όταν οι τροφές με άμυλο (ψωμί, πατάτες κ.α.) ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μαυρίζουν.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, σε νέες επίσημες συστάσεις της, σύμφωνα με το BBC, καλεί τους καταναλωτές να προσέχουν και να βγάζουν τις πατάτες ή το τοστ, μόλις αποκτήσουν το χρυσό χρώμα τους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ακρυλαμιδίου.

Εκτός ψυγείου

Η FSA επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο τους αλλά εκτός ψυγείου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Όπως αναφέρει, οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό σκοτεινό μέρες με θερμοκρασία άνω των έξι βαθμών Κελσίου.

Το ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε πολλές τροφές και είναι φυσικό υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα υψηλότερα επίπεδα της εν λόγω ουσίας παράγονται, όταν τροφές με πολύ άμυλο μαγειρεύονται σε πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου (όπως τσιπς, ψωμί, μπισκότα, κράκερ, κέικ κ.α.). Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει π.χ. το τοστ, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει.
Σύμφωνα με την FSA, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο ακρυλαμίδιο μπορεί να ανεχθεί ένας άνθρωπος με ασφάλεια, όμως θεωρείται ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ.

Ένας εκπρόσωπος πάντως της οργάνωσης Cancer Research σχολίασε ότι η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο είναι τοξικό για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν – αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους.

Στο τσιγάρο

Το ακρυλαμίδιο περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη κανπιστές.
Καταβάλλονται ήδη προσπάθειες, ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει το ακρυλαμίδιο στις επεξεργασμένες τροφές και ήδη καταγράφεται κάποια πρόοδος.

Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το ακρυλαμίδιο υπάρχει και ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο. Γι’ αυτό, η FSA μόλις ξεκίνησε στη Βρετανία σχετική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, σε συνεργασία με «χρυσούς» Ολυμπιονίκες και με σύνθημα «Επιδιώξτε το χρυσό» (σ.σ. χρώμα στο μαγείρεμα).

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τρόφιμα που μειώνουν το άγχος!

Η ζωή έχει τρέξιμο και ειδικά κάποιες μέρες μας τρώει όλη την ενέργεια. Η καθημερινότητα και το άγχος μπορεί να μας “στραγγίξει” σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά και πνευματικά.

Αλλά υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το άγχος, αρχής γενομένης από τις τροφές που τρώτε.

Αποφεύγοντας την καφεΐνη και το αλκοόλ κάνετε μια καλή αρχή, όταν η ζωή σας είναι ιδιαίτερα αγχωτική. Τα διεγερτικά και αντικαταθλιπτικά δεν είναι λύση. Τα πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα σας τονώνουν αρχικά, αλλά στη συνέχεια ρίχνουν τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εξαιρετικές αντι-στρες τροφές που μπορεί να μας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας για να κρατήσει την πίεση υπό έλεγχο.

Τρώγοντας… φεύγει το άγχος!

Σπαράγγια

Πλούσια σε φολικό οξύ, μπορεί να βοηθήσει τη διάθεσή σας.  Το φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β είναι βασικοί παράγοντες για την παραγωγή σεροτονίνης, μια χημική ουσία που βοηθά να μπείτε σε μια καλή διάθεση.

Κόκκινες πιπεριές

Μπορεί να πορτοκάλια να θεωρούνται οι καλύτερη πηγή για βιταμίνη C, ωστόσο, οι πιπεριές περιέχουν τη διπλάσια ακριβώς ποσότητα! Η βιταμίνη C ενισχύει την ψυχική και συναισθηματική εφεδρική δυναμικότητα και σας κρατάει σε εγρήγορση, ζωντανό και έτοιμο για την επόμενη πρόκληση.

Φασόλια σόγιας

Τα φασόλια σόγιας (σ.σ. και τα ρεβίθια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, δηλαδή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο), όχι μόνο θα σας βάλουν σε μια καλή διάθεση, αλλά θα σας βοηθήσουν να μείνετε εκεί για αρκετές ώρες!

Φύτρο σιταριού

Το φύτρο από το Σιτάρι που μπορείτε πλέον να βρείτε και στα super market (σ.σ. αλλά και σπανάκι, κολοκύθα, σπόροι σκουός και κάσιους, δηλαδή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο) έχουν επίσης μια σταθεροποιητική επίδραση στη διάθεση και σας βοηθούν να κοντρολάρετε το άγχος.

Γάλα

Το γάλα (σ.σ. εκτός και αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη) κάνει το σώμα καλά. Περιέχει από ασβέστιο, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, και βιταμίνες Β2 και Β12 και βοηθά ενίσχυση των οστών, ενώ προάγει την υγιή αναγέννηση των κυττάρων. Σε συνδυασμό με μια υγιή δημητριακά ολικής αλέσεως το πρωί,  το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Έξι τρόποι για να “νικήσετε” το άγχος

Τυρί cottage

Το συγκεκριμένο τυρί είναι επίσης μια καλή επιλογή. Όταν μάλιστα το καταναλώσετε με φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C,  βοηθά τη μάχη  του σώματος απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που έχουν την τάση να τρέχουν ανεξέλεγκτα όταν είστε αγχωμένοι.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή, όταν πρόκειται για την προστασία σας από το άγχος. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, καθώς και βιταμίνες Β2, C, και Ε και ακόρεστα λίπη, τα οποία υπερασπίζονται τη μάχη κατά των ελεύθερων ριζών, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνους και καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Δέκα τρόποι για να γλιτώσετε από το άγχος και το στρες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τι πρέπει να κάνεις για να μην ξαναπάρεις ποτέ τα κιλά που έχασες

Πριν από ένα αιώνα, οι ειδικοί πίστευαν ότι η παχυσαρκία ήταν αποτέλεσμα μιας κακής συνήθειας, της υπερφαγίας, η οποία μπορούσε να αντιμετωπισθεί με ψυχολογική υποστήριξη.

Ύστερα από μερικές δεκαετίες εμπειρίας με τις δίαιτες, ο Αμερικανός καθηγητής ψυχιατρικής Albert Stunkard και ο διαιτολόγος Mavis McLaren-Hume έγραψαν, το 1959, μια φράση που είναι η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη στη διαιτητική βιβλιογραφία: “Οι περισσότεροι παχύσαρκοι δεν θα παραμείνουν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Από αυτούς που θα μείνουν, οι περισσότεροι δεν θα χάσουν βάρος, και από αυτούς που θα χάσουν βάρος οι περισσότεροι θα το ξανακερδίσουν.”

Πραγματικά, όποιος έχει προσπαθήσει να αδυνατίσει ξέρει πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να επιστρέψουν τα χαμένα κιλά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που έχουν κάνει δίαιτα, έχουν χάσει κιλά και έχουν καταφέρει να παραμείνουν στο μειωμένο βάρος.

Υγιεινές συνήθειες που δεν σε αφήνουν να χάσεις κιλά!

Το πρόγραμμα

Περίπου 10.000 από αυτούς που ακολούθησαν την επιτυχημένη δίαιτα (ή καλύτερα συμπεριφορά) συμμετέχουν σε ένα μεγάλο αμερικανικό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο καταγράφει τι πέτυχαν, πώς το πέτυχαν και πώς συνεχίζουν. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται National Weight Control Registry και άρχισε το 1993 από τον δρα Τζέιμς Ο. Χιλ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Κέντρου Ερευνας Παχυσαρκίας Διατροφής (NORC) στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.Η μέση ηλικία τους είναι τα 45 χρόνια και οι επτά στους 10 είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος του βάρους που έχουν χάσει είναι σχεδόν 35 κιλά, τα οποία έχουν κρατήσει επί 7,5 χρόνια κατά μέσον όρο. Μερικοί έχουν χάσει πάνω από 50 κιλά και δεν ξαναπάχυναν επί 2-3 δεκαετίες. Το ερώτημα είναι πως κατάφεραν να μην παχύνουν ξανά.

Πώς έχασαν βάρος και κατάφεραν να μην παχύνουν ξανά

Δεν υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι έχασαν βάρος. Βασίσθηκαν σε κάθε είδους δίαιτες: με λίγα λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες, με λίγους υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, με ισορροπημένες δίαιτες, με δίαιτες της μόδας, με τις λεγόμενες δίαιτες αστραπή ή εξπρές κ.ο.κ.

Περισσότεροι από τους μισούς (55%) αδυνάτισαν με τη βοήθεια διαιτολόγου ή εμπορικών προγραμμάτων αδυνατίσματος, ενώ οι υπόλοιποι μόνοι τους. Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα μάς είπαν ότι κάποιο συγκεκριμένο γεγονός ήταν το κίνητρο για να αρχίσουν δίαιτα, όπως ότι διαγνώστηκαν με κάποιο πρόβλημα υγείας ή έπρεπε να παραστούν σε έναν γάμο ή σε μία συνάντηση με παλιούς συμμαθητές τους. Οι δίαιτες που ακολούθησαν πέτυχαν διότι τους ανάγκασαν να τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι συνήθιζαν για αρκετόν καιρό – ορισμένοι χρειάσθηκαν χρόνια για να φτάσουν στο βάρος που ήθελαν.

Τρεις διατροφικοί μύθοι για όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά

Πάνω από τους μισούς χρησιμοποίησαν επίσης την άσκηση για να τα καταφέρουν, αν και στο στάδιο του αδυνατίσματος ο ρόλος της άσκησης ήταν υποδεέστερος απ’ ό,τι στο στάδιο της διατήρησης του νέου βάρους.

Οι περισσότεροι διατηρούν το μειωμένο βάρος του ακολουθώντας μονίμως μια διατροφή με θερμίδες και προσέχοντας να μην καταναλώνουν πολλά λιπαρά. Γυμνάζονται επίσης καθημερινά, βλέπουν λίγη τηλεόραση, προσέχουν μονίμως τι τρώνε, αρχίζουν σχεδόν πάντοτε την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό, ζυγίζονται συχνά και ακολουθούν κάθε ημέρα το πρόγραμμα διατροφής που έχουν επιλέξει, δίχως να κάνουν «διαλείμματα» τα Σαββατοκύριακα, στις γιορτές ή στις αργίες.

Δεν αποκλείουν επίσης τίποτα από τη διατροφή τους, αλλά απολαμβάνουν παχυντικά εδέσματα μία φορά τον μήνα κατά μέσον όρο και σε ελεγχόμενη ποσότητα. Λένε ωστόσο ότι παρότι έχουν διατηρήσει το νέο βάρος τους επί 15 ή 20 χρόνια, εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθεια για να διατηρούν υπό έλεγχο το βάρος τους.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Ο. Χιλ, ο μέσος αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουν ημερησίως είναι 1.800 θερμίδες. Το 26% των θερμίδων τους κατά μέσον όρο προέρχεται από λίπη, 55% από υδατάνθρακες (λ.χ. δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα), 19% από πρωτεΐνες (λ.χ. ψάρια, πουλερικά, όσπρια, κρέας, γαλακτοκομικά). Δεν τρώνε συχνά εκτός σπιτιού, καταναλώνουν λάιτ τρόφιμα και υπολογίζουν προσεκτικά τις θερμίδες τους. Δεν επιζητούν την ποικιλία και τις γεύσεις στη διατροφή τους.  Δεν παρεκκλίνουν ποτέ από τις διατροφικές συνήθειές τους (ούτε στις γιορτές ή τις διακοπές). Έχουν ως κύριο ρόφημα της διατροφής τους έχουν το νερό. Δεν παίρνουν σχεδόν καμία θερμίδα από αναψυκτικά με ζάχαρη. Το 90% γυμνάζονται μία ώρα την ημέρα, κατά μέσον όρο. Το  80% κάνουν περπάτημα. Το 20% κάνουν γυμναστική με βάρη. Το  20% κάνουν ποδήλατο. Το 18% κάνουν αεροβική άσκηση. Όλοι προσπαθούν να κινούνται π.χ.  ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες με τα πόδια αντί να χρησιμοποιούν ασανσέρ. Οι μισοί κρατούν αναλυτικό ημερολόγιο διατροφής (γράφουν μέχρι και τις τσίχλες).

Διαβάστε επίσης: Πως θα σπάσετε τον φαύλο κύκλο χάνω-ξαναπαίρνω κιλά;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend