Σεξ και τρέξιμο: Απαντήσεις σε αυτά που ντρέπεσαι να ρωτήσεις

Tο τρέξιμο είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης. Όχι μόνο διαδρομών και νέων τόπων, αλλά και του ίδιου του ανθρώπινου σώματος. Αυτόματα φυσικά, προκύπτουν και διάφορες απορίες σχετικά με αυτό. Ορισμένες, πολύ συχνά ντρεπόμαστε να τις ρωτήσουμε

Η Τζουλιέτ Μακ Γκράταν, έμπειρή γιατρός και μαραθωνοδρόμος τονίζει: «Όλα αυτά τα χρόνια μου έχουν τεθεί κυριολεκτικά εκατοντάδες ερωτήσεις σχετικά με την υγεία που σχετίζονται με το τρέξιμο». Στο βιβλίο της «Run Well», η ίδια δίνει άμεσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πολλές από αυτές.

Ακολουθούν τρία αποσπάσματα σε ισάριθμες ερωτήσεις σχετικά με το σεξ και το τρέξιμο που πολλούς απασχολούν αλλά λίγοι ρωτάνε ανοιχτά:

Βελτιώνει το τρέξιμο τις σεξουαλικές επιδόσεις;

Οι μελέτες σχετικά με τη σεξουαλική απόδοση βασίζονται σε τηλεφωνικές έρευνες, οπότε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι άνθρωποι να μην δίνουν ακριβείς απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή και τις συνήθειες άσκησης. Σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το 2019, συμμετείχαν περίπου 3.900 άνδρες και 2.200 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας άνω των 40 ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μεγαλύτερη καρδιαγγειακή δραστηριότητα, που προκύπτει από το τρέξιμο, την ποδηλασία και το κολύμπι, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σεξουαλικών προβλημάτων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έκαναν περισσότερη καρδιολογική άσκηση κάθε εβδομάδα ανέφεραν λιγότερη στυτική δυσλειτουργία και οι γυναίκες που ασκούνταν πιο έντονα υπέφεραν επίσης από λιγότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ενώ είχαν ευκολότερη διέγερση και καλύτερη ικανοποίηση από τον οργασμό.

Εν ολίγοις, η περισσότερη άσκηση υποδηλώνει μεγαλύτερη σεξουαλική απόδοση και ικανοποίηση. Οι λόγοι γι’ αυτό δεν είναι σαφείς αν και πολλοί παράγοντες είναι σίγουρα τόσο ψυχολογικοί όσο και φυσικοί. Επίσης, είναι μάλλον ασφαλές το συμπέρασμα πως η καλή κυκλοφορία αίματος παίζει ρόλο. Άλλωστε, η στύση βασίζεται στην αυξημένη ροή αίματος στο πέος και τα γεννητικά όργανα των γυναικών διογκώνονται με αίμα κατά τη διάρκεια της διέγερσης.

Να θυμάστε επίσης ότι παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 αποτελούν αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας, τις οποίες το τακτικό τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν.

Μπορεί το τρέξιμο να αυξήσει τη σεξουαλική μου ορμή;

Υπάρχουν πολλές αιτίες χαμηλής σεξουαλικής ορμής ή λίμπιντο. Ενώ το τρέξιμο δεν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων από αυτές, όπως ο πόνος κατά τη διάρκεια της συνουσίας, οι νευρολογικές παθήσεις και οι παρενέργειες των φαρμάκων, μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολλών άλλων.

Η χαμηλή λίμπιντο συνδέεται συχνά με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, και γνωρίζουμε ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους. Το τρέξιμο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση του άγχους και της κόπωσης της καθημερινής ζωής, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το πόσο πρόθυμοι είστε να κάνετε σεξ.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η κακή εικόνα του σώματος μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο και το τρέξιμο έχει μια εκπληκτική ικανότητα να βοηθά τους ανθρώπους να οικοδομήσουν αυτοπεποίθηση μέσω του καθορισμού στόχων και της βελτίωσης των σχέσεών τους με το σώμα τους.

Το τακτικό τρέξιμο είναι μια υγιεινή επιλογή τρόπου ζωής και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν τη λίμπιντο, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Βοηθάει το σεξ το βράδυ πριν από έναν αγώνα;

Στο παρελθόν, ήταν ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη πως το σεξ πριν από μια αθλητική δραστηριότητα μειώνει την απόδοση, καθώς και ότι ένα περιστατικό σεξουαλικής απογοήτευσης οδηγεί σε μια πιο επιθετική, ανταγωνιστική και επιτυχημένη απόδοση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ότι πολλά άτομα να συμβουλεύονταν να μην κάνουν σεξ πριν από σημαντικά γεγονότα.

Οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα είναι γενικά χαμηλής ποιότητας και αφορούν κυρίως άνδρες συμμετέχοντες. Φαίνεται, ωστόσο, να υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το σεξ επηρεάζει αρνητικά την απόδοση. Μια μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει αρνητική επίδραση αν το σεξ γίνεται τουλάχιστον δέκα ώρες πριν από τη δοκιμασία άσκησης, αλλά υπάρχει αρνητική επίδραση εάν γίνεται λιγότερο από δύο ώρες πριν από την άσκηση.

Φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι ένα ξενύχτι με πολύωρο σεξ μπορεί να μην σας εξασφαλίζει την καλύτερη φυσική κατάσταση για ένα αγώνισμα αντοχής το επόμενο πρωί, λόγω της δαπανημένης ενέργειας και του λιγοστού ύπνου. Ωστόσο, μια έρευνα του 2017 σε περισσότερους από 4.000 Βρετανούς, αποκάλυψε ότι ο μέσος χρόνος του σεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 19 λεπτά, στα οποία έκαιγαν περίπου 70 θερμίδες, γεγονός που δεν έκανε μεγάλη ζημιά στην ενέργεια ή τον ύπνο.

Αν τα επίπεδα άγχους πριν από τον αγώνα είναι υψηλά, το σεξ μπορεί να είναι χαλαρωτικό και να βοηθήσει τον ύπνο, οπότε ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση.

Διαβάστε επίσης: “We were on a break” αγαπημένο μου τρέξιμο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Αντίστροφη μέτρηση για το Coast to Coast Race, μην το χάσεις!

Ο Σύλλογος δρομέων υγείας Ιεράπετρας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διοργανώσει για 3η φορά ένα πολιτιστικό – τουριστικό δρώμενο μαζικού αθλητικού χαρακτήρα , όπως αρμόζει στις ιδέες και αρχές μας.

Στις 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 θα πραγματοποιηθεί το Coast to Coast Race και οι προετοιμασίες για τον αγώνα βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Οι εγγραφές συνεχίζονται κανονικά. Μην χάσεις την ευκαιρία να τρέξεις από από την Βόρεια πλευρά της Κρήτης στη Νότια και να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και κάντε την εγγραφή σας ΕΔΩ

Μία αγωνιστική διαδρομή από τις ομορφότερες και πιο γραφικές στην πανέμορφη Ανατολική Κρήτη. Με εκκίνηση από την παραλία της Παχιάς Άμμου στο Βόρειο Κρητικό πέλαγος , διανύει το στενότερο σημείο της Κρήτης και με φόντο το εκθαμβωτικό φαράγγι του Χα, περνάει μέσα από το χωριό της Επισκοπής, κατευθύνεται προς το Πάνω Χωριό και στην συνέχεια κατηφορίζει στο Κάτω Χωρίο.

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο στρίβει και περνάει από το Κεντρί με τελικό προορισμό την πόλη της Ιεράπετρας. Φτάνοντας στην πόλη τα τελευταία 4 χιλιόμετρα είναι μια μικρή γνωριμία με την πόλη καθώς περνάει από τα πιο σημαντικά αξιοθέατά της και καταλήγει στο πάρκο Μίνως, αγγίζοντας πλέον το νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό πέλαγος) και έχοντας ολοκληρώσει μια διαδρομή που ενώνει την βόρεια με την νότια ακτή της Ανατολικής Κρήτης!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και κάντε την εγγραφή σας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Tsaritsani Trails: Στην τελική ευθεία οι εγγραφές

Λιγότερο από ένας μήνας απόμένει για το κλείσιμο των εγγραφών στους αγώνες Tsaritsani Trails που θα διεξαχθούν στις 7 Απριλίου 2024. Επιλέξτε μια από τις τρεις διαδρομές που σας ταιριάζουν,

Koukouli Trail 32 km
Louki trail 17 km
Alonaki trail 9 km
με βαθμολογία ITRA – International Trail Running Association .

Φυσικά δεν ξεχνάμε τούς μικρούς μας φίλους που θα λάβουν μέρος στον παιδικό αγώνα kids fun run απόστασης 1 χλμ.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend