“Προπόνηση στους δρόμους και τις αλάνες για τους Ολυμπιακούς στο Τόκιο”

Γράφει η Ελπίδα Τόκα*

Με την αναστολή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων και την λειτουργία των περισσότερων κέντρων προπόνησης και των εθνικών σταδίων, τι κάνουν οι αθλητές με τον αναγκαστικό ελεύθερο χρόνο τους;

Θα αναρωτιούνται αρκετοί!

Μα για ποιόν ελεύθερο χρόνο μιλάμε;

Αυτή τη στιγμή, υπό καθεστώς lockdown, προπονούμαι. Προπονούμαι καθημερινά, ανεξάρτητα από το οτιδήποτε. Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για περίπου 3 ώρες.

Είμαι ταυτόχρονα ευγνώμων που ο τραυματισμός που με ταλαιπωρούσε έχει ήδη υποχωρήσει σε βαθμό που να μπορώ να συνεχίσω την προετοιμασία μου. Και αυτή είναι η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό κάθε πρωί που ξυπνάω. Κανένας τραυματισμός δεν μπορεί να με κάνει να τα παρατήσω.

Μια αυστηρή και καλά προγραμματισμένη ρουτίνα και πολλές έντονες προπονήσεις είναι απαραίτητες στην καθημερινή μου ζωή. Με μεθοδικότητα, πίστη και σεβασμό στο σώμα μου, βρίσκομαι στην τελική ευθεία που θα με οδηγήσει στην κούρσα των ονείρων μου, δουλεύοντας τα αδύνατα σημεία μου.

Πάντα μαζί με τη μαμά-προπονήτρια που εξακολουθεί να κάνει καθημερινά μεγάλα δρομολόγια για να παρευρεθεί στις προπονήσεις μου και να με καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εντός και εκτός σταδίου. Ναι, εκτός σταδίου. Εδώ και ένα χρόνο περίπου, με την εμφάνιση της πανδημίας, έχουν ενταχθεί υποχρεωτικά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μου και οι εκτός σταδίου προπονήσεις.

Το ραντεβού μας για προπόνηση, παρότι σταθερό κάθε πρωί, δεν έχει μόνιμη έδρα. Άλλες φορές είναι στο ΟΑΚΑ ή σε οποιοδήποτε στάδιο τυγχάνει να είναι διαθέσιμο και να εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη προπόνηση, και άλλες φορές στην ύπαιθρο, σε ανηφόρες ή αλάνες. Ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς. Ο τόπος διεξαγωγής της επόμενης προπόνησης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και αποτελεί φλέγον ζήτημα μεταξύ εμού και της μητέρας προπονήτριας μου.

Η επαγγελματική μου ενασχόληση ως Βιολόγου στον εκπαιδευτικό τομέα, είναι και αυτή στην καθημερινότητα μου. Μπορεί ο συνδυασμός να είναι εξαντλητικός αλλά συχνά αναζωογονητικός και μου δίνει ένα δυνατό ψυχικό ερέθισμα να συνεχίσω να κυνηγάω τους στόχους μου. Αυτή η απομάκρυνση μου από την προπόνηση είναι ευπρόσδεκτη, κυρίως όταν προέρχομαι από μια κακή ή μια δύσκολη ημέρα προπονητικά.

Πολλές φορές, όταν το σώμα φτάνει στα όριά του αρκεί να απασχολήσεις το μυαλό για να πάρεις δύναμη. Άλλωστε έτσι έχω συνηθίσει και από μικρό παιδί. Πάντα, παράλληλα με τις προπονήσεις στο στίβο είχα και τη μελέτη, είτε αυτή ήταν στο σχολείο είτε αργότερα στο πανεπιστήμιο. Είναι μια αδιάκοπη, επαναλαμβανόμενη διαδικασία που με βοηθάει να διατηρώ νου και σώμα υγιή.

Μετά την συμμετοχή μου στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα στο Ταϊπέι το 2017 και την κατάκτηση του Πανελληνίου πρωταθλήματος το 2018, το επόμενο βήμα δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο παρά η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες. Είναι καθημερινό όραμα. Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πραγματικά, έχοντας οραματιστεί τον εαυτό μου να το κάνει με επιτυχία αυξάνει την πιθανότητα για ένα θετικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ακράδαντα ότι η οπτικοποίηση επίσης του οράματος προωθεί τη θετική σκέψη, η οποία είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου.

Έχοντας πολύ φιλόδοξους στόχους, που μπορεί να φαίνονται πολύ υψηλοί και ανέφικτοι, συχνά με αποθαρρύνουν. Εάν όμως τους αναλύσω σε μικρότερους στόχους που μπορώ να εργαστώ και να επιτύχω κάθε μέρα, τότε ο τελικός μου στόχος γίνεται πιο εφικτός. Εστιάζοντας στους μικρότερους στόχους, μπορώ επίσης να μετρήσω την πρόοδο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι εάν επιτύχω καθένα από αυτούς τους μικρότερους στόχους, θα επιτύχω αυτόματα και τον μεγαλύτερο. Αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω πράξη στην καθημερινότητα μου.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες στο στίβο και δεν υπάρχει εύκολη διαδρομή για να επιτύχω το αποτέλεσμα που επιθυμώ. Υπάρχει το σώμα και όσα είσαι πρόθυμος να κάνεις για να κερδίσεις τα επιτεύγματα σου και για αυτό το λόγο έχω εντάξει τον στίβο στην καθημερινότητα μου και τον λατρεύω.

* Η Ελπίδα Τόκα είναι αθλήτρια στίβου, μέλος της εθνικής ομάδας και Πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 400μ εμπόδια.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Η Κωνσταντία Στεργίου ολοκλήρωσε τον Μαραθώνιο της Ρώμης με δύο σπασμενα χέρια!

Η δρομέας μεγάλων αποστάσεων από την Αλεξανδρούπολη και υπεύθυνη της δρομικής παρέας του Δρομέα Θράκης, Κωνσταντία Στεργίου, έτρεξε στον Μαραθώνιο της Ρώμης την περασμένη Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια ακόμη και στον Ιταλικό τύπο.

Η αγάπη της και το πάθος για τον αγώνα, ήταν τα εφόδια της Κωνσταντίνας που υπερνίκησε και το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε στο σπασμένο αριστερό της χέρι και στο πρόβλημα που είχε στο δεξί, μετά από ατύχημα που είχε με το ποδήλατο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της.

Δείτε το βίντεο: 

 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μητρόπαπας: Στεναχωρήθηκα από την διακοπή του Syros Triathlon σαν να έχασα ένα παιδί

Έχουν περάσει τρία χρόνια και από την έντονη αθλητική δράση που υπήρχε στην Σύρο έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη αδράνεια που έχει βέβαια να κάνει με την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τα lock down αλλά και από το γεγονός ότι από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχουν λείψει δυο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που σημάδευαν μια τριετία την Πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Αναφέρομαι φυσικά στο τουρνουά 3ΟΝ3 Aegean Ball και στις τριήμερες εκδηλώσεις του  Syros Triathlon. Πρωταγωνιστές αυτών των διοργανώσεων ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Κωστής Μητρόπαπας αντίστοιχα. Και αν ο πρώτος αποφάσισε να κάνει μια ετήσια παύση που λόγω της πανδημίας έγινε τριετής, ο δεύτερος δεν μπόρεσε να πείσει ίσως την συριανή κοινωνία ότι το Syros Triathlon δεν ήταν ζημιά αλλά όφελος για την Σύρο. Έτσι έμειναν οι “Δρομείς της Σύρου” να παλεύουν μόνοι τους με το καθ΄όλα επιτυχημένο “Syros City Trail” και την σειρά των Run στην Ερμούπολη και στα Χωριά και ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου με το Aquathlon και το “Υδάτινος δρόμος για τον Φάρο” που συνδυάστηκε με τη Ναυτική εβδομάδα και ατόνησε.

Έχουν περάσει τρία χρόνια και ο Κωστής Μητρόπαπας δεν έχει μιλήσει για όσα ακούστηκαν τότε ή γράφτηκαν και βρήκαμε την ευκαιρία κατά την διάρκεια των διακοπών του στο σπίτι του στο Αχλάδι να το κάνει σε μια εκ βαθέων συζήτηση δίνοντας εξηγήσεις και διευκρινίζοντας σε θέματα που είχαν προκαλέσει παρεξηγήσεις και τριβές που οδήγησαν στη μη συνέχιση του Syros Triathlon.

Διαβάστε τι είπε για την μη συνέχιση του Syros Triathlon:

Δεν σου κρύβω ότι στεναχωρήθηκα πάρα πολύ από την διακοπή του Syros Triathlon γιατί ήταν κάτι για το οποίο εγώ, ο αδελφός μου Αναστάσης και η στενή ομάδα των TRIMORE Insiders είχαμε εργαστεί πολύ σκληρά. Δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσα προβλήματα πρέπει να λύσεις για να κάνεις μια τέτοια διοργάνωση. Ώρες αμέτρητες πριν και κατά την διάρκεια των αγώνων για να είναι όλα τέλεια και προπάντων ασφαλή. Να σκεφτείς ότι ενώ το σπίτι μου είναι στο Αχλάδι, κατά την διάρκεια των αγώνων είχαμε δωμάτιο σε ξενοδοχείο στην Ερμούπολη και παρόλα αυτά κοιμόμασταν δυο τρεις ώρες στο αμάξι για να είναι όλα τακτοποιημένα…..Η στεναχώρια μου λοιπόν ήταν τόσο μεγάλη σαν να έχασα ένα παιδί.

Δηλαδή δεν ξύπνησες ένα πρωί και είπες πάω στη Σύρο να κάνω ένα Τρίαθλον να τα “οικονομήσω”;

Στην Σύρο κάνω διακοπές 23 χρόνια, έχω σπίτι εδώ και πελάτες που με εμπιστεύτηκαν στην δουλειά μου  αφού είναι γνωστό νομίζω ότι είμαι ιδρυτής και διευθύνων της diaplous s.s.d.a. Ltd, μιας εταιρείας που από το 1997 προσφέρει τις υπηρεσίες της στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, την πιστοποίηση συστημάτων ποιότητος εκπροσωπώντας τον Γερμανικό Φορέα πιστοποίησης TÜV SÜD. Ο αθλητισμός για μένα είναι χόμπυ και τρόπος ζωής…. Για την Σύρο έβαλα ένα προσωπικό στοίχημα με όσους μου έλεγαν μην επιχειρήσεις να κάνεις τρίαθλον σε ένα νησί που τουριστικά δεν είναι πρώτης κατηγορίας και σχετικά άγνωστο. Όμως εγώ πίστευα και πιστεύω φυσικά στο καταπληκτικό ανάγλυφο των δύο λόφων, στην Πλατεία Μιαούλη στο εξωτερικό μέρος του λιμανιού, στα νεοκλασικά και στην καθαρή θάλασσα….. Την Σύρο λοιπόν δεν την είδα τόπο για να έλθει κάποιος να κάνει ένα αγώνα αλλά για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του μια ξεχωριστή  εμπειρία και με αυτό το σκεπτικό κινηθήκαμε.  “Γι’ αυτό διοργανώναμε αγώνες και εκδηλώσεις, πέραν των κυρίως αθλητών για τα παιδιά, του συνοδούς εκείνους και κάθε επίπεδο αθλητή! Όχι μόνο για τους Τριαθλητές και τους φτασμένους.” Να το συνδυάσουν με οικογένεια, διακοπές και να μείνουν περισσότερες μέρες στο νησί.”΄ 

Να σας πω ότι από τις διοργανώσεις στη Σύρο μπήκαμε μέσα 12000 ευρώ.  Ένα παράδειγμα μόνο θα πω, την πρώτη χρονιά οι αθλητές πλήρωναν για την συμμετοχή τους στο Τρίαθλον 38 ευρώ και η τσάντα με το περιεχόμενο στοίχιζε πάνω από 140 ευρώ.

Τι απαντάς στους επιχειρηματίες που τότε διαμαρτύρονταν γιατί το Σάββατο το πρωί η Ερμούπολη ήταν κλειστή λόγω του αγώνα. Έλεγαν συγκεκριμένα ότι μας ζητάει να στηρίξουμε την διοργάνωση και χάνουμε το Σάββατο που τα μαγαζιά μας είναι κλειστά.

Όπως είπα και προηγουμένως τα οφέλη από την διοργάνωση για τους κάθε δραστηριότητας επιχειρηματίες ήταν πολύ περισσότερα αφού ο Ιούνιος θεωρείται τουριστικά “νεκρός” και η Σύρος στη διάρκεια του τετραημέρου ήταν γεμάτη από κόσμο που άφηνε χρήματα στα κάθε είδους καταλύματα, στα εστιατόρια, στις καφετέριες, παντού…   Από το Τρίαθλον πιστεύω ότι κανένας δεν βγήκε ζημιωμένος εκτός από τους διοργανωτές και παράλληλα η Σύρος είχε μια τεράστια προβολή. Ακόμα και σήμερα το Τρίαθλον που διοργανώσαμε στη Σύρο θεωρείται το κορυφαίο.

 

Θεωρήθηκε στην διοργάνωση του 2018 μεγάλη σπατάλη η χρησιμοποίηση του φέρυ μπόουτ που  μετέφερε τους αθλητές  έξω από το λιμάνι για την εκκίνηση της κολύμβησης.

Από την στιγμή που επιλέχτηκε η θέση εκκίνησης κάτω από τον Άγιο Νικόλαο για να δείξουμε την εξωτερική πλευρά του λιμανιού, έπρεπε να βρεθεί τρόπος μεταφοράς των αθλητών στο σημείο εκκίνησης γιατί δεν θα μπορούσαν ξυπόλητοι να κατέβουν από τα Βαπόρια στην θάλασσα. Βρήκαμε κάποιο σκάφος στην Σύρο αλλά δεν είχε άδεια μεταφοράς προσωπικού και έτσι φέραμε το φέρυ μποτ από την Αντίπαρο. Οι αθλητές που συμμετείχαν τότε  μέχρι σήμερα επικοινωνούν μαζί μου και μου εκφράζουν την επιθυμία να ξαναζήσουν αυτήν την μοναδική εμπειρία.

Με δεδομένο ότι παραθερίζεις κάθε χρόνο στη Σύρο είχες κάποια επαφή ή κάποια ενόχληση για να οργανώσεις ξανά αγώνες στο νησί;

Πριν από δύο χρόνια περίπου ο Τριαθλητής Νίκος Σιδηρόπουλος ανέλαβε μια πρωτοβουλία και προσπάθησε να με φέρει σε επαφή με τον τότε πρόεδρο του ΝΟΣ. Δεν ήταν ακόμη ώριμο το κλίμα και δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες. Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, ουσιαστικές συζητήσεις  είμαι διατεθειμένος να κάνω μόνο με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης. Εγώ τα έχω αφήσει όλα πίσω. Πικρίες, λόγια και όσα παλαιότερα συνέβησαν με στεναχωρούν αλλά κρατάω τα θετικά γι αυτό και πέρασα από τον Δήμο, τον Ναυτικό Όμιλο και γενικά όσους φορείς μας βοήθησαν, και τους πρόσφερα ένα συλλεκτικό βιβλίο για να τους ευχαριστήσω.

Αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για να διοργανωθεί Τρίαθλον είναι στις προθέσεις σου να κάνεις αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας που γι΄αυτούς δεν υπήρχαν αντιδράσεις;

Είναι δύσκολο να φέρεις στη Σύρο κολυμβητές για να τρέξουν μόνο ένα αγώνα παρόλο που η καθαρότητα της θάλασσας είναι εκπληκτική. Έχω κολυμπήσει πολλές φορές την απόσταση από Αζόλιμνο στο Μέγα Γιαλό και η εμπειρία είναι μοναδική, ο βυθός ολοκάθαρος κυριολεκτικά σε ξεκουράζει. Οι αγώνες στη Σύρο ήταν οι καλύτεροι που έχουν γίνει στην ανοιχτή θάλασσα αλλά επαναλαμβάνω ότι πρέπει να συνδυαστούν και με άλλες εκδηλώσεις για να προσελκύσουν κολυμβητές εκτός Σύρου και εκτός Ελλάδας για να ωφεληθεί το νησί. Διαφορετικά θα παραμείνουν κάποιες ώρες και θα φύγουν χωρίς να δουν τα όσα σημαντικά έχει να δείξει αυτό το νησί. 

Για την συνάντησή μας με τον Κωστή Μητρόπαπα και τα όσα μου είπε ενημέρωσα τον εντεταλμένο σύμβουλο αθλητισμού και πρόεδρο της Αθλητικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου Ερμούπολης Γιάννη Βρούτση και εξ΄ όσων γνωρίζω έκαναν μια πρώτη επαφή για την οποία πιστεύω ότι όταν υπάρχει κάτι ουσιαστικό θα ενημερώσουν την κοινωνία της Σύρου. Σημασία έχει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε σε συνδυασμό με την συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας η Σύρος να αποκτήσει πάλι την φήμη της Πρωτεύουσας του αθλητικού τουρισμού.

Πηγή: cyclades24sports.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend