“Προπόνηση στους δρόμους και τις αλάνες για τους Ολυμπιακούς στο Τόκιο”

Γράφει η Ελπίδα Τόκα*

Με την αναστολή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων και την λειτουργία των περισσότερων κέντρων προπόνησης και των εθνικών σταδίων, τι κάνουν οι αθλητές με τον αναγκαστικό ελεύθερο χρόνο τους;

Θα αναρωτιούνται αρκετοί!

Μα για ποιόν ελεύθερο χρόνο μιλάμε;

Αυτή τη στιγμή, υπό καθεστώς lockdown, προπονούμαι. Προπονούμαι καθημερινά, ανεξάρτητα από το οτιδήποτε. Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για περίπου 3 ώρες.

Είμαι ταυτόχρονα ευγνώμων που ο τραυματισμός που με ταλαιπωρούσε έχει ήδη υποχωρήσει σε βαθμό που να μπορώ να συνεχίσω την προετοιμασία μου. Και αυτή είναι η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό κάθε πρωί που ξυπνάω. Κανένας τραυματισμός δεν μπορεί να με κάνει να τα παρατήσω.

Μια αυστηρή και καλά προγραμματισμένη ρουτίνα και πολλές έντονες προπονήσεις είναι απαραίτητες στην καθημερινή μου ζωή. Με μεθοδικότητα, πίστη και σεβασμό στο σώμα μου, βρίσκομαι στην τελική ευθεία που θα με οδηγήσει στην κούρσα των ονείρων μου, δουλεύοντας τα αδύνατα σημεία μου.

Πάντα μαζί με τη μαμά-προπονήτρια που εξακολουθεί να κάνει καθημερινά μεγάλα δρομολόγια για να παρευρεθεί στις προπονήσεις μου και να με καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εντός και εκτός σταδίου. Ναι, εκτός σταδίου. Εδώ και ένα χρόνο περίπου, με την εμφάνιση της πανδημίας, έχουν ενταχθεί υποχρεωτικά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μου και οι εκτός σταδίου προπονήσεις.

Το ραντεβού μας για προπόνηση, παρότι σταθερό κάθε πρωί, δεν έχει μόνιμη έδρα. Άλλες φορές είναι στο ΟΑΚΑ ή σε οποιοδήποτε στάδιο τυγχάνει να είναι διαθέσιμο και να εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη προπόνηση, και άλλες φορές στην ύπαιθρο, σε ανηφόρες ή αλάνες. Ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς. Ο τόπος διεξαγωγής της επόμενης προπόνησης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και αποτελεί φλέγον ζήτημα μεταξύ εμού και της μητέρας προπονήτριας μου.

Η επαγγελματική μου ενασχόληση ως Βιολόγου στον εκπαιδευτικό τομέα, είναι και αυτή στην καθημερινότητα μου. Μπορεί ο συνδυασμός να είναι εξαντλητικός αλλά συχνά αναζωογονητικός και μου δίνει ένα δυνατό ψυχικό ερέθισμα να συνεχίσω να κυνηγάω τους στόχους μου. Αυτή η απομάκρυνση μου από την προπόνηση είναι ευπρόσδεκτη, κυρίως όταν προέρχομαι από μια κακή ή μια δύσκολη ημέρα προπονητικά.

Πολλές φορές, όταν το σώμα φτάνει στα όριά του αρκεί να απασχολήσεις το μυαλό για να πάρεις δύναμη. Άλλωστε έτσι έχω συνηθίσει και από μικρό παιδί. Πάντα, παράλληλα με τις προπονήσεις στο στίβο είχα και τη μελέτη, είτε αυτή ήταν στο σχολείο είτε αργότερα στο πανεπιστήμιο. Είναι μια αδιάκοπη, επαναλαμβανόμενη διαδικασία που με βοηθάει να διατηρώ νου και σώμα υγιή.

Μετά την συμμετοχή μου στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα στο Ταϊπέι το 2017 και την κατάκτηση του Πανελληνίου πρωταθλήματος το 2018, το επόμενο βήμα δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο παρά η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες. Είναι καθημερινό όραμα. Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πραγματικά, έχοντας οραματιστεί τον εαυτό μου να το κάνει με επιτυχία αυξάνει την πιθανότητα για ένα θετικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ακράδαντα ότι η οπτικοποίηση επίσης του οράματος προωθεί τη θετική σκέψη, η οποία είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου.

Έχοντας πολύ φιλόδοξους στόχους, που μπορεί να φαίνονται πολύ υψηλοί και ανέφικτοι, συχνά με αποθαρρύνουν. Εάν όμως τους αναλύσω σε μικρότερους στόχους που μπορώ να εργαστώ και να επιτύχω κάθε μέρα, τότε ο τελικός μου στόχος γίνεται πιο εφικτός. Εστιάζοντας στους μικρότερους στόχους, μπορώ επίσης να μετρήσω την πρόοδο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι εάν επιτύχω καθένα από αυτούς τους μικρότερους στόχους, θα επιτύχω αυτόματα και τον μεγαλύτερο. Αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω πράξη στην καθημερινότητα μου.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες στο στίβο και δεν υπάρχει εύκολη διαδρομή για να επιτύχω το αποτέλεσμα που επιθυμώ. Υπάρχει το σώμα και όσα είσαι πρόθυμος να κάνεις για να κερδίσεις τα επιτεύγματα σου και για αυτό το λόγο έχω εντάξει τον στίβο στην καθημερινότητα μου και τον λατρεύω.

* Η Ελπίδα Τόκα είναι αθλήτρια στίβου, μέλος της εθνικής ομάδας και Πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 400μ εμπόδια.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας

Πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέτυχε έναν απαράμιλλο άθλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για να…τιμήσουν την επέτειο οι Active Monkeys έδωσαν το παρών στον φετινό ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας ξανασηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία με μια άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, λοιπόν, η ελληνική δρομική παρέα, οι γνωστοί πλέον Active Monkeys, μαζί με τους φίλους τους, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε ακόμη μια διεθνή διοργάνωση.

Οι Πορτογάλοι έχουν μια παροιμία που λέει «Quem não arrisca não petisca» (Όποιος δεν τολμά δεν γεύεται, δηλαδή όποιος δεν τολμά, δεν κάνει τίποτα στη ζωή του). Έτσι και οι Active Monkeys τόλμησαν και με το παραπάνω και γέμισαν το δρομικό τους δισάκι χιλιόμετρο χιλιόμετρο από την απαιτητική διαδρομή του αγώνα και εξαργύρωσαν στάλα στάλα ιδρώτα με χαμόγελα.

Παρά τις πρωτοφανείς για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους δρομείς, εμποδίζοντας μάλιστα πάρα πολλούς συμμετέχοντες από το να τερματίσουν, οι διακρίσεις δεν έλειψαν, αποδεικνύοντας πως η ευαρέσκεια για μια αθλητική συνήθεια δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί και με την επιτυχημένη απόδοση.

Συγκεκριμένα:

– Βασίλης Γαλάνης 1:23:44 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 287ος σε 8694 άντρες

– Φωτεινή Σκαρλάτου 1: 31:31 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 42η στις 4536 γυναίκες

– Θοδωρής Σουλελές 1:32:45 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 882ος  σε 8694 άντρες

– Ελένη Τσαντήλα 1:37:40 (προπονείται και με την ομάδα LCrew) 127η στις 4536 γυναίκες

Με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και συνάμα δυναμική και ακλόνητη πίστη στον στόχο τους, και οι 7 της παρέας ήταν υπέροχοι, συμμετέχοντας στην διαδρομή των 21χλμ. Είτε τρέχοντας γρήγορα είτε πιο αργά όλοι τερμάτισαν παρά την έντονη ζέστη με ένα αυθεντικό χαμόγελο.

Ποιοι είναι οι Active Monkeys

Όποιος λογίζεται ως δρομέας τους ξέρει… Σε κάποιο βουνό, σε κάποια άσφαλτο, σε κάποιο πλακόστρωτο, σε κάποιο άλσος, σε κάποιο βάθρο θα έχει δει τη φανέλα με το παιχνιδιάρικο μαϊμούδι, η οποία αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα μιας ομάδας παιδιών για τον δρομικό αθλητισμό.

Οι Active Monkeys είναι ο καθρέφτης της ιδέας του γιατί να γίνει κάποιος δρομέας. Γιατί ο δρομέας από τη στιγμή που δένει τα κορδόνια του και ξεκινάει το τρέξιμο αφήνει σε κάθε βήμα του στίγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει.

Δεν έχει σημασία αν θα τρέξει αργά ή γρήγορα, νικητής είναι και μόνο, που σηκώθηκε από τον καναπέ της δικαιολογίας και της ρουτίνας.

https://www.instagram.com/active.monkeys/

https://www.facebook.com/activemonkeysgr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend