Πως θα αντιμετωπίσετε την κακοσμία των ποδιών

Γράφει ο Μανώλης Αρβανιτάκης*

Η κακοσμία των ποδιών είναι ένα αρκετά συνηθισμένο και ενοχλητικό πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Από πού ξεκινά όμως η κακοσμία;

Το πρόβλημα της κακοσμίας ξεκινά από τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια. Η υγρασία που επικρατεί μέσα στα υποδήματα και συνακόλουθα ο ιδρώτας των ποδιών δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή τους.

Τα πόδια είναι το σημείο του σώματος με τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες κάποιος να παρατηρήσει εφίδρωση άσχετα από τη θερμοκρασία και την εποχή του χρόνου, ανεξαρτήτως ζέστης, σωματικής άσκησης ή άγχους. Ακόμα και η ορθοστασία ή το έντονο στρες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ιδρώτα. Επίσης οι εγκυμονούσες και οι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα λόγω αύξησης ορμονών.

Η κακοσμία προκαλείται από τον ιδρώτα που περνάει στα παπούτσια τα οποία φοράμε ξανά και ξανά πριν προλάβουν να στεγνώσουν. Τα βακτήρια του δέρματος διασπούν τον ιδρώτα και έτσι ελευθερώνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά.

Μύκητες ποδιών: 4 τρόποι για να τους αποφύγεις

Τα βακτήρια

Τα βακτήρια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται μέσα στα παπούτσια μας ακόμα και όταν σταματήσουμε να τα φοράμε, ειδικά αν τα φυλάσσουμε σε σκοτεινό ντουλάπι. Έτσι αν φορέσουμε την επόμενη μέρα τα ίδια παπούτσια, δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον -ζεστό, υγρό και σκοτεινό- για την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Η κακοσμία των ποδιών αντιμετωπίζεται με απλά και εύκολα βήματα ακόμα και με προϊόντα που έχουμε στο σπίτι μας.

Υπάρχουν επίσης, κάποιες καθημερινές συνήθειες προσωπικής υγιεινής, με τις οποίες μπορούμε να προλάβουμε την κακοσμία των ποδιών.

Η αντιμετώπιση της κακοσμίας

Αποφεύγετε να φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για συνεχόμενες μέρες. Καλό θα ήταν να αφήνετε για 24 ώρες τα παπούτσια να στεγνώσουν σε κάποιο φωτεινό σημείο και μετά να τα κλείνετε στην παπουτσοθήκη.

Καλό επίσης είναι να προτιμάτε παπούτσια από δέρμα, διότι επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει, ενώ φροντίστε να τα ψεκάζεται καθημερινά με σπρέι υποδημάτων -όπως το αποσμητικό σπρέι υποδημάτων Scholl fresh step- για να αποφύγετε την κακοσμία, ενώ παράλληλα καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες στο εσωτερικό.

Πάντα φοράτε τα παπούτσια με καθαρά πόδια, τα οποία  έχετε πλύνει με νερό και σαπούνι και έχετε στεγνώσει σχολαστικά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα, το οποίο βοηθάει να διατηρείται η περιοχή όσο πιο στεγνή γίνεται.

Πρέπει να πετάξετε τις σαγιονάρες ή τα παπούτσια που έχουν ήδη μυρίσει, αλλιώς πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά με σαπούνι και νερό.

Καθιερώστε ένα τρόπο περιποίησης των ποδιών σας και κάντε το αυτό κομμάτι της καθημερινότητάς σας.

Πρέπει ή δεν πρέπει να βάζεις αποσμητικό πριν την προπόνηση;

Ψεκάστε τα πόδια σας με αποσμητικό σπρέι ποδιών Scholl fresh step πριν βάλετε παπούτσια ή κάλτσες. Αυτό θα σας προστατεύσει από την εφίδρωση και την κακοσμία.

Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αποσμητική πούδρα ποδιών και υποδημάτων, όπως η Scholl Fresh Step για χρήση τόσο σε υπόδημα όσο και απευθείας στο πόδι.

Χρησιμοποιείστε, εφόσον κρίνετε απαραίτητο, ειδικές κάλτσες που διατηρούν το πόδι στεγνό ή ακόμα και εμποτισμένες με χημικά που καταπολεμούν τα βακτήρια, από τα οποία προκαλείται η δυσοσμία.

Αν παρ’ όλα αυτά η κακοσμία επιμένει, αν τα πόδια σας είναι κόκκινα και έχετε κνησμό (φαγούρα), αν τα νύχια σας είναι κίτρινα ή μαύρα και έχουν κάποια δυσμορφία ή αρχίζουν και γίνονται γαμψά καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον ειδικό. Αυτός θα σας κατευθύνει στο πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που επιμένει. Το σώμα με τον τρόπο του προειδοποιεί για την υγεία μας και οφείλουμε να του δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή.

Διαβάστε επίσης: Τι θα σας συμβεί αν γυμνάζεστε και τρέχετε χωρίς κάλτσες;

* Ο Μανώλης Αρβανιτάκης Ποδολόγος – Ποδίατρος MSc, BSc (Hons) Podiatry MPS

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Μεταβολισμός: Μύθος ή αλήθεια ότι αλλάζει το καλοκαίρι;

Jakob Owens on Unsplash

Αν και οι περισσότεροι θεωρούμε ότι ο μεταβολισμός μας είναι απλά μια διαδικασία που ορίζει το πόσο γρήγορα καίμε θερμίδες μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, στην πραγματικότητα είναι «υπεύθυνος» για πολλά περισσότερα από αυτό.

Από την αναδόμηση και την ανάπτυξη κυττάρων (μεταξύ διάφορων άλλων διεργασιών), ο μεταβολισμός μας δουλεύει συνεχώς για να διατηρεί τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας.

Γιατί έχει… φρενάρει ο μεταβολισμός σας και δεν χάνετε κιλά;

Ένας ‘γρήγορος’ μεταβολισμός είναι αυτό που πολλοί ονειρευόμαστε, καθώς συνήθως πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα μας έκανε να τρώμε ό,τι και όσο θέλουμε, χωρίς να βάζουμε βάρος. Μάλιστα πολλές φορές φτάνουμε να πιστεύουμε πως υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να του δώσουμε ένα μικρό ‘boost’, μια μικρή ώθηση.

Για παράδειγμα, σίγουρα έχουμε παρατηρήσει ότι, κατά τη χειμερινή περίοδο, η ζυγαριά «δείχνει» ως επί το πλείστον 1 με 2 κιλά παραπάνω. Κιλά τα οποία, όταν έρχονται οι καλοκαιρινές διακοπές, χάνονται δίχως να κάνουμε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, ωθώντας μας να πιστεύουμε πως το καλοκαίρι ο μεταβολισμός μας ανεβάζει στροφές και ‘καίει’ θερμίδες πιο αποτελεσματικά και γρήγορα, εξ αιτίας της ανεβασμένης θερμοκρασίας. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Αλλαγή συνηθειών

Στην πραγματικότητα, αυτό που μας καθιστά εύκολο να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, ή ακόμα και να χάσουμε 1 με 2 κιλά, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών είναι απλά και μόνον η αλλαγή των συνηθειών μας. Παιχνίδια στην παραλία, κολύμπι, περπάτημα το βράδυ και μια διατροφή που περιλαμβάνει θαλασσινά, λαχανικά και φρέσκα φρούτα, συμβάλλουν – χωρίς να το συνειδητοποιούμε – στη διατήρηση της διατροφικής ισορροπίας. Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο από την κοινή γνώμη, ότι δηλαδή ο μεταβολισμός είναι πιο γρήγορος το χειμώνα, συγκριτικά με το καλοκαίρι, λόγω της ανάγκης προσαρμογής στις χαμηλότερες θερμοκρασίες!

Γιατί ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός καθώς μεγαλώνουμε;

Αυτό που πραγματικά είναι καλό να έχουμε ως στόχο, ώστε να διατηρούμε το μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα, είναι η προστασία της μυϊκής μας μάζας. Η αποφυγή γευμάτων, οι στερητικές δίαιτες, οι αποτοξινώσεις και άλλες «μαγικές» λύσεις, οδηγούν στην απώλεια μυϊκού ιστού, κάτι που επηρεάζει άμεσα το βασικό μεταβολικό ρυθμό μας. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, λαχανικά και φρούτα, σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα – καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου-  είναι η μόνη  «μαγική» λύση!

Διαβάστε επίσης: Φταίει ο μεταβολισμός σου που δεν μπορείς να χάσεις βάρος;

Πηγή: www.eurodiet.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τρόφιμα που “καταστρέφονται” όταν μπαίνουν στο ψυγείο

Τα περισσότερα προϊόντα χρειάζονται ψυγείο για να συντηρηθούν. Όταν μιλάμε για κρέας, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις εκτός ίσως από κάποια ειδικά επεξεργασμένα και αφυδατωμένα προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα και τα λαχανικά, ωστόσο, εδώ έχουμε εξαιρέσεις.

Βασιλικός

Όταν προσπαθούμε να αποθηκεύσουμε τον βασιλικό κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή στη συντήρηση, τα φύλλα του μαυρίζουν. Κρατήστε τον στον πάγκο της κουζίνας σας σε ένα σκιερό μέρος, και βάλτε το σαν λουλούδι σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι. Τοποθετήστε μια πλαστική σακούλα από πάνω, ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει και να κρατήσει την υγρασία του.

Πατάτες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μετατρέπουν το άμυλο της πατάτας σε ζάχαρη. Αυτό οδηγεί σε μια περίεργη υφή και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Για τις πατάτες το ψυγείο είναι πολύ κρύο. Αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε καλύτερα, τις αποθηκεύουμε σε μια χάρτινη σακούλα στο πιο σκοτεινό και δροσερό μας ντουλάπι. Το φως του ήλιου δημιουργεί χλωροφύλλη, οι πατάτες πρασινίζουν και μερικές φορές πικρίζουν.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και να παίρνουν αέρα για να παραμείνουν φρέσκα για πολύ καιρό. Μπορείτε να το βάλετε στον “μανάβη” μέσα σε χάρτινες τρύπιες σακούλες. Κρατήστε το μακριά από τις πατάτες γιατί τις ωριμάζει και τις κάνει να χαλάνε γρήγορα. Μπορείτε αν θέλετε να καταψύξετε ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι χωρίς πρόβλημα.

Ντομάτες

Το κρύο του ψυγείου δημιουργεί χημικές ενώσεις στις ντομάτες και “σκοτώνει” τα στοιχεία εκείνα που της δίνουν φρέσκια γεύση και άρωμα. Αν θέλετε οι ντομάτες σας να γίνουν βαρετές και άνοστες, τότε βάλτε τες στο ψυγείο. Θα κρατήσουν μερικές ημέρες περισσότερο, αλλά δεν θα έχουν καμία γεύση. Η θέση τους είναι πάνω στον πάγκο της κουζίνας σας.

Πεπόνια – Καρπούζια

Το ψυγείο μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στο μισό. Μια μελέτη της USDA διαπίστωσε ότι τα καρπούζια και τα πεπόνια σε θερμοκρασία δωματίου αναπτύσσουν σχεδόν διπλάσια β-καροτίνη (που προάγει το υγιές δέρμα και την όραση) από ό, τι στο ψυγείο. Τα αντιοξειδωτικά αναπτύσσονται και αυξάνονται μέσα στα φρούτα αμέσως μετά τη συγκομιδή τους και όταν εμείς τα τοποθετούμε στα ψυγεία τότε, δεν τους επιτρέπουμε πλήρως να αναπτυχθούν.

Διαβάστε επίσης: Αυτές οι τροφές πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο κάθε δρομέα

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend