Πως πρέπει να φάτε Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα αν έχετε νηστέψει

Πως πρέπει να φάτε Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα αν νηστεύετε
Των Πάρη Παπαχρήστου &  Αναστάσιου Παπανικήτα*
Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα είναι δυστυχώς χαρακτηρίζονται από από υπερφαγία και πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα.

Πώς θα διαχειριστείτε λοιπόν, το θέμα της διατροφής σας, ειδικά αν έχετε κάνει νηστεία, προκειμένου να μην αντμετωπίσετε προβλήματα;

Ποιο είναι το «διατροφικό» χαρακτηριστικό των εορτών;

Χαρακτηριστικό των εορτών είναι η πολυφαγία (γεύματα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι) και υπερβολική (κάποιες φορές) κατανάλωση οινοπνευματοδών ποτών.

Υπάρχουν άτομα που χρειάζεται να δώσουν μεγάλη προσοχή;

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν:

  • άτομα που απείχαν από τις ζωικές τροφές και προϊόντα αυτών για κάποιες ημέρες, ίσως και εβδομάδες (5-40 ημέρες) λόγω της νηστείας
  • οι ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό και υπό φαρμακευτική αγωγή
  • εκείνα τα άτομα που υποβάλλονται σε ειδικές δίαιτες

Δευτερευόντως, σημαντικό ρόλο παίζει η υγιεινή, η φύλαξη, παρασκευή και η συντήρηση των πρώτων υλών παρασκευής των τροφών όσο και των έτοιμων για σερβίρισμα φαγητών. Πολλές τροφικές δηλητηριάσεις εμφανίζονται, ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο, τις γιορτινές ημέρες, λόγω της πλημμελούς προσοχής που δείχνουμε αλλά και της βιασύνης μας στο να τελειώσουμε.

Μ. Σάββατο: Από τη νηστεία στην κρεατοφαγία

Η μαγειρίτσα, ως το κύριο πιάτο που τρώνε οι περισσότεροι μετά την Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου προετοιμάζει κατάλληλα τον οργανισμό μας να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του, έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής. Τα συστατικά της είναι εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο, ενώ αποδίδει γύρω στις 624 θερμίδες και έχει αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης.

Ως εκ τούτου, για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωσή της, προσπαθήστε να μη μείνετε νηστικοί μέχρι το βράδυ της Ανάστασης. Κάνετε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να ελέγξετε την κατανάλωση της μαγειρίτσας στο βραδινό σας. Να θυμάστε ότι συνήθως τρώτε αργά το βράδυ της ημέρας εκείνης και την επόμενη ημέρα σας περιμένει μεγαλύτερο τραπέζι!

Κυριακή του Πάσχα: Ας πάρουμε τη μέρα απ’ το πρωί

Πρωινό

Φυσικά ξεκινήστε τη μέρα σας καταναλώνοντας ένα πρωινό για ενέργεια! Μπορείτε να επιλέξετε γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και ένα φρούτο

Ενδιάμεσα σνακ

Να θυμηθείτε να καταναλώσετε το σνακ σας, που λόγω της ημέρας μπορεί να είναι ένα με δύο πασχαλινά κουλουράκια ή μία φέτα τσουρέκι

Κυρίως γεύμα

Στο κεντρικό γεύμα σας ξεκινήστε με τη σαλάτα που θα σας βοηθήσει να χορτάσετε καλύτερα και πιθανόν να επιλέξετε μικρότερη ποσότητα κρέατος. Επιπλέον, τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο που είναι ανταγωνιστής του νατρίου (πλούσια πηγή το κρέας), διατηρώντας έτσι την ηλεκτρολυτική ισορροπία στο σώμα σας. Επιπρόσθετα, τα λαχανικά είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και τέλος είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Συνδυάστε το γεύμα σας με ρύζι, μακαρόνια ή ψωμί ολικής άλεσης

Οι υδατάνθρακες που περιέχουν θα σας γεμίσουν ενέργεια, αλλά και φυτικές ίνες, που αγαπούν το πεπτικό μας σύστημα, κάνουν δηλαδή καλό στην λειτουργία του εντέρου. Όταν φτάσει η στιγμή για την επιλογή του κρέατος, προτιμήστε το κατσίκι από αρνί διότι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, αν και είναι λίγο πιο σκληρό. Το αρνάκι γάλακτος (2 μηνών έως 1 χρόνου) περιέχει συνήθως περισσότερα λιπαρά, με τα πιο άπαχα μέρη του ζώου να είναι το μπούτι και η σέλα.

Βραδινό γεύμα

Το βραδινό είναι καλό να είναι ελαφρύ για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην επιφορτιστείτε με παραπανίσιες θερμίδες. Οπότε η κατανάλωση μιας σαλάτα εποχής ή μιας χορτόσουπας ή ενός γιαουρτιού με φρούτα ή φρυγανιά, αποτελούν ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα διότι, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, είναι γνωστό ότι εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού και τα προβιοτικά τα οποία περιέχονται στο γιαούρτι, ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου

Και μία μαγειρική συμβουλή;

Εάν, επιλέξετε να μαγειρέψετε στα κάρβουνα το κρέας σας, φροντίστε να έχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τα κάρβουνα γίνεται, ώστε να αποφύγετε τα αρκετά «καμμένα» σημεία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καπνός από το λίπος που καίγεται κατά το ψήσιμο στα κάρβουνα, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας.

Δυσπεψία: Πώς να την αποφύγετε;

Η δυσπεψία, που ορίζεται ως «πόνος ή δυσφορία που επικεντρώνεται στην άνω κοιλιακή χώρα» είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που ταλαιπωρεί πολλά άτομα το Πάσχα. Η εμφάνιση της γίνεται κυρίως την Κυριακή του Πάσχα όπου ξεκινά η υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών όπως ο οβελίας, η μαγειρίτσα, το κοκορέτσι, το τσουρέκι, τα πασχαλινά κουλούρια καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ. Πώς όμως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

  • Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών, ειδικά εάν νιώθετε χορτάτος από το κυρίως γεύμα σας μπορείτε να απολαύσετε το γλυκάκι σας ως σνακ μετά από 2-3 ώρες
  • Αποφύγετε την κατανάλωση πικάντικων και λιπαρών τροφών, πώς θα το πετύχαιτε αυτό την ημέρα του Πάσχα; Μπορείτε να ξεκινήσετε αφαιρώντας το ορατό λίπος από το κρέας (κοινώς την πέτσα)
  • Να θυμάστε να έχετε πάντα ένα ποτήρι νερό δίπλα σας, ώστε να πίνετε αυτό για να ξεδιψάτε και το αλκοολούχο ποτό για απόλαυση
  • Αποφύγετε πολλές και διαφορετικές τηγανητές εκδοχές τροφίμων στο ίδιο γεύμα
  • Αποφύγετε να ξαπλώσετε αμέσως μετά το γεύμα σας. Επιπλέον, όταν ξαπλώνετε τοποθετήστε μια κουβέρτα κάτω από τον κορμό και το κεφάλι σας με σκοπό να ανασηκωθεί το σώμα σας από την μέση και πάνω

Παρατηρούνται προβλήματα υγείας τις ημέρες αυτές;

  • Καρδιαγγειακά επεισόδια (εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, στηθαγχικά επεισόδια, επιδείνωση της πίεσης)
  • Εμφάνιση οξέων ή επιδείνωση γνωστών γαστρεντερικών προβλημάτων (δυσπεψία, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οξεία χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα, κολίτιδες)
  • Απορρύθμιση μεταβολικών νόσων με κυρίαρχο τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα αυτά;

Κάποια από τα προαναφερόμενα προβλήματα υγείας μπορούν να παρουσιαστούν σε τόσο σοβαρή μορφή, ώστε να κινδυνέψει η ζωή του παθόντος. Γι΄ αυτό, καλό θα ήταν στην πρώτη εμφάνιση ενοχλημάτων ή ήδη γνωστών συμπτωμάτων να απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό σας ή να προσέλθετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Ωστόσο, ορισμένες σύντομες συμβουλές για την πρόληψη των προβλημάτων είναι να αποφύγετε:

  • Την κατάκλιση αμέσως μετά τη λήψη τροφής. Καλό είναι να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα δύο – τριών ωρών από την ώρα του γεύματος μέχρι να ξαπλώσετε στο κρεβάτι
  • Την έντονη άσκηση
  • Τη χρήση αλκοολούχων ποτών
  • Επίσης, ως επιπρόσθετο μέτρο για ευκολότερη πέψη θα πρέπει να γίνεται καλή μάσηση της τροφής και με αργό ρυθμό

Μερικές επιπλέον πρακτικές συμβουλές

  • Τρώτε μικρά και ελαφριά γεύματα αντί για ένα μεγάλο
  • Προτιμήστε το κρασί από την κατηγορία των ποτών και πάντα με μέτρο
  • Επιλέξτε εξ αρχής τα συνοδευτικά που θα προσθέσετε στο πιάτο σας και γεμίστε το μία φορά
  • Βάλτε στο μισό σας πιάτο σαλάτα, στο ένα τέταρτο το κρέας και σε ένα τέταρτο ακόμη τα συνοδευτικά της επιλογής σας
  • Προσέξτε την ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσετε επιπλέον στο πιάτο σας
  • Τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού μοιραστείτε τα με συγγενείς και φίλους!

Καλές γιορτές!


* Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». O Αναστάσιος Παπανικήτας είναι Ειδικός Παθολόγος


Previous ArticleNext Article

Τορούν 2021: Εθνική ομάδα με ψυχή και πείσμα

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Τορούν ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που διοργανώθηκε μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού του 2019 και την έξαρση της πανδημίας του ιού covid-19.

Αθλητές και αθλήτριες από όλη την Ευρώπη κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα αθλητικό γεγονός με πολλές ιδιαιτερότητες, κυρίως λόγω των πολλών υγειονομικών μέτρων, που είχαν ως συνέπεια τα διαδοχικά τεστ, τον περιορισμό στις μετακινήσεις και φυσικά τη συμμετοχή σε ένα άδειο από κόσμο στάδιο. Όλα αυτά βέβαια έμοιαζαν μικρά για τους περισσότερα, μπροστά στη δίψα της επιστροφής στον αγωνιστικό χώρο σε ένα σπουδαίο γεγονός.

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στη διοργάνωση από 19 αθλητές και αθλήτριες (παραμονές της διοργάνωσης τραυματίστηκε ο Δουβαλίδης) έχοντας αρκετές απουσίες σπουδαίων ονομάτων, που επέλεξαν λόγω των συνθηκών να παρακάμψουν τη διοργάνωση και να συνεχίσουν για τον ανοιχτό (Στεφανίδη, Κυριακοπούλου, Σκαρβέλης, Καραλής, Μπελιμπασάκη).

Ακόμη κι έτσι η αποστολή μας κατάφερε να κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο με τον σπουδαίο Μίλτο Τεντόγλου, που παρά το πρόβλημα στο γόνατο έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης με 8,35 μ. και να δει άλλους τρεις πρωταγωνιστές της σε τελικούς. Η Βούλα Παπαχρήστου μπορεί αυτή τη φορά να μην κατέκτησε μετάλλιο, ωστόσο έδωσε τη μάχη και και πάλεψε μέχρι το τελευταίο άλμα κλείνοντας τη σεζόν με την πέμπτη θέση, αλλά και παρακαταθήκη για το εγγύς μέλλον το άλμα στα 14,60 μ. που έκανε φέτος. Ανάμεσα στις κορυφαίες της Ευρώπης βρέθηκε και και η Ελένη Πόλακ, που θα μπρούσε να πάει και υψηλότερα από την πέμπτη θέση αν δεν είχε χτυπήσει στις προσπάθειες στα 4,70 μέτρα. Η αθλήτρια ανήκει στο νέο αίμα του ευρωπαϊκού επί κοντώ κι έχει όλο το χρόνο μπροστά της να κυνηγήσει διακρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις.

Ο Δημήτρης Τσιάμης είναι ένας ιδιαίτερος αθλητής με διάρκεια δεκαετιών, που καταφέρνει όχι μόνο να κλείνει θέση στις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά να σταθεί αποτελεσματικά σε αυτές κάτι που έκανε και στο Τορούν κατακτώντας την έβδομη θέση στο τριπλούν. Ο Κώστας Ζήκος και η Ραφάελα Σπανουδάκη θα μπορούσαν να είχαν φτάσει μέχρι τους τελικούς των 60 μ. κάτι που έχουν το περιθώριο να διεκδικήσουν σε μελλοντικές διοργανώσεις, ενώ η Ειρήνη Βασιλείου έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη από την πορεία της στη διοργάνωση, αφού βελτίωσε το ρεκόρ της και έφτασε μέχρι τον ημιτελικό.

Επηρεασμένος από τις συνθήκες της σεζόν εμφανίστηκε ο Κώστας Φιλιππίδης, που στην έβδομη συμμετοχή του στη διοργάνωση δεν μπόρεσε να φτάσει στον τελικό του επί κοντώ.  Τα φετινά τους ρεκόρ ξεπέρασαν οι Γιάννης Νυφαντόπουλος, Αναστασία Μαρινάκου, αλλά και η Ελισάβετ Πεσιρίδου, που σίγουρα θα ήθελε κάτι περισσότερο από την παρουσία τους στη διοργάνωση. Ατομικά ρεκόρ στον κλειστό στίβο σημείωσαν η Ιωάννα Ζάκκα και ο Αλέξανδρος Περιστέρης, ενώ κοντά σε αυτό βρέθηκε η Σπυριδούλα Καρύδη, που στα 20 χρόνια της κέρδισε πολλά από μια τέτοια συμμετοχή.

Κοντά στις φετινές τους επιδόσεις κυμάνθηκαν οι Ανδρέας Δημητράκης, Μαρία Γάτου, ενώ στο ντεμπούτο τους στη διοργάνωση οι Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Νίκος Ανδρικόπουλος και Κέλυ Σαμάνη μπορεί να μην σημείωσαν τις επιδόσεις που θα ήθελαν, ωστόσο αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες για τη συνέχεια.

Τα περισσότερα από τα  μέλη της ομάδας μας είχαν περιορισμένη αγωνιστική δράση, λόγω των σκληρών περιορισμών που ισχύουν στη χώρα μας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (στην Ελλάδα έγινε μόνο ένας αγώνας), σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συναθλητές τους, που κατάφεραν να έχουν αξιοπρεπή αγωνιστική σεζόν. Γεγονός που αναμφίβολα διατάραξε την προετοιμασία τους για ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός όπως αυτό.

Επικεφαλής της ομάδας στο Τορούν ήταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Σπύρος Κέλλης, ενώ στο Τορούν βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου, Παναγιώτης Δημάκος.

Στη διάρκεια της τετραήμερης δράση σημειώθηκαν δύο ρεκόρ διοργάνωσης, οχτώ κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο και 12 στην Ευρώπη.
Η εθνική μας ομάδα, που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού επιστρέφει τα ξημερώματα της Τρίτης (9/3, 01:05) στην Ελλάδα με πτήση της KLM από Άμστερνταμ.

Διαβάστε τη δήλωση του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλου, για την παρουσία της ομάδας στο Τορούν.

Οι θέσεις των αθλητών και αθλητριών μας

Τελικοί
1ος 8,35 μ./8,04 μ. Μίλτος Τεντόγλου μήκος
5η 14,31 μ./14,39 μ. Βούλα Παπαχρήστου τριπλούν
5η 4,65 μ. Ελένη Πόλακ επί κοντώ
7ος 16,40 μ. Δημήτρης Τσιάμης τριπλούν

Ημιτελικός
11η 7.29/7.33 Ραφαέλα Σπανουδάκη 60 μ.
12ος 6.67/6.67 Κώστας Ζήκος 60 μ.
16η 53.31/52.75 Ειρήνη Βασιλείου 400 μ.

Προκριματικός
10ος 15,61 μ. Νίκος Ανδρικόπουλος τριπλούν
11η 13,69 μ. Σπυριδούλα Καρύδη
11ος 7,61 μ. Αλέξανδρος Περιστέρης μήκος
12η 1,87 μ. Ύψος: Ιωάννα Ζάκκα
12ος 5,50 μ. Κώστας Φιλιππίδης επί κοντώ
21η 4.19.60 Αναστασία Μαρινάκου 1.500 μ.
27η 7.40 Μαρία Γάτου 60 μ.
29ος 6.74 Γιάννης Νυφαντόπουλος 60 μ.
33η 2.08.62 Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου 800 μ.
33ος 3.44.06 Ανδρέας Δημητράκης 1.500 μ.
37η 7.69 Κέλλυ Σαμάνη 60 μ.
38η 8.31 Ελισάβετ Πεσιρίδου 60 μ. εμπ.

Πηγή: Γραφείο Τύπου ΣΕΓΑΣ

Πώς το νερό σας βοηθάει να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα και άσκηση

Γιατί η γυμναστική το Σαββατοκύριακο σώζει ζωές;

Μόλις ένα με τρία επιπλέον ποτήρια νερό τη μέρα αρκούν για να μειώσετε την ποσότητα των θερμίδων σας, των λιπαρών και της ζάχαρης που καταναλώνετε.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν φαίνεται πως υποστηρίζουν τη μελέτη τους.

Το νερό

Οι 18.000 Αμερικανοί ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη, μείωσαν συνολικά την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη κατά 68 θερμίδες όταν έπιναν ένα ποτήρι νερό επιπλέον τη μέρα ενώ οι θερμίδες έφτασαν στις 205 με τα τρία ποτήρια.

Με ένα ποτήρι επιπλέον νερό τη μέρα, η πρόσληψη λίπους τους μειώθηκε κατά 1,7 γραμμάρια (5 γραμμ. με τα τρία ποτήρια) και η ζάχαρη κατά 6 γραμμάρια με το ένα ποτήρι (17,8 με τα τρία). Η αύξηση στην κατανάλωση του νερού προκάλεσε επίσης μείωση στο νάτριο και στη χοληστερόλη.

Και μπορεί οι 200 περίπου θερμίδες να σας φαίνονται λίγες, ωστόσο, δεν είναι. Αρκεί να σκεφτείτε ότι για να κάψει κάποιος τρέχοντας αυτές τις θερμίδες πρέπει να κάνει περίπου 2,5 χιλιόμετρα τρέξιμο σε 15-20 λεπτά. Όσο να πεις, είναι πιο ξεκούραστη η μέθοδος του νερού.

Διαβάστε ακόμα: 10 κολπα για να μην ξεχνάς να πίνεις νερό

x
Send this to a friend