«Η αόρατη δύναμη της θέλησης που σε οδηγεί όταν… στραβώνουν όλα»

Γράφει η Ελπίδα Τόκα*

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό και ενώ είχα ήδη προετοιμαστεί σωματικά και ψυχολογικά για την καθημερινή προγραμματισμένη προπονητική ρουτίνα μου βρέθηκα υποχρεωτικά κλειδωμένη έξω από το στάδιο όπου συνήθως χρησιμοποιώ για την προετοιμασία μου.

Και τώρα τι κάνουμε; ρώτησα την μητέρα – προπονήτρια μου.

Ας πάμε στο άλλο στάδιο, περίπου 3 χλμ. απόσταση. Και αυτό κλειστό και το πιο μακρινό κλειστό. Όλα κλειστά. Και αυτό φυσικά ήταν μόνο η αρχή.

Το στάδιο για μένα αλλά και για αρκετούς συναθλητές μου, δεν είναι απλά ο χώρος που προπονούμαστε. Εκεί μεγάλωσα, εκεί γαλουχήθηκα ως άνθρωπος και ως αθλήτρια, εκεί κοινωνικοποιήθηκα, πολύ απλά είναι το δεύτερο σπίτι μου.

Και όμως εκείνη την ημέρα μου απαγορεύτηκε η είσοδος στο σπίτι μου. Η απογοήτευση μεγάλη. Μέχρι να βρεθεί μια κάποια σταθερή μέση λύση από τους αρμόδιους φορείς και τουλάχιστον κάποιοι αθλητές να έχουν πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις, το έδαφος που χάθηκε ήταν πολύτιμο.

Ακόμα και αυτή η πρόσβαση ήταν συχνά περιορισμένη και ταυτόχρονα αβέβαιη. Οι προπονήσεις που χάθηκαν και αυτές αναντικατάστατες. Με το Ολυμπιακό όνειρο πια να μετατίθεται την επόμενη χρονιά, και τους αγώνες να ακυρώνονται ο ένας μετά τον άλλον, τα κίνητρα πια ελάχιστα. Η αγωνιστική απραγία για εμάς τους αθλητές του στίβου είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Τα λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα αγωνιστικής αδρεναλίνης αποτελούν πνοή ζωής και το σπουδαιότερο κίνητρο και αποτελούν το απαύγασμα πολύμηνης καθημερινής προετοιμασίας.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου τα αυτοσχέδια εμπόδια, το γεγονός ότι τη θέση του σταδίου για αρκετό διάστημα πήρε πια το σαλόνι και ο κήπος του σπιτιού μου, οι ανηφοροκατηφόρες της γειτονιάς μου, η κοντινή παραλία, το βουνό.

Το αποτέλεσμα των προπονήσεων αυτών, σοβαρός τραυματισμός. Αυτός ο τραυματισμός που μου στέρησε τη συμμετοχή μου και στον ένα και μοναδικό στόχο που απέμεινε, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Μετά και την αποθεραπεία μου, δεν κρύβω το γεγονός ότι ήμουν πια έτοιμη να κάνω έκπτωση στις προπονήσεις, με ότι αποτέλεσμα αυτή η έκπτωση θα μπορούσε να έχει στην απόδοση μου και στην αγωνιστική μου ετοιμότητα.

Παρόλα αυτά και την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για αγωνιστική δραστηριότητα υπερίσχυσε η αόρατη δύναμη της θέλησης. Η σκέψη ότι χρόνια σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης στο στόχο δεν είναι δυνατόν να πάνε χαμένα κυριάρχησε και αποτέλεσε πια το κίνητρο.

Η λύση ήταν μια, προσαρμογή στις καταστάσεις. Ακόμα και σε περιόδους όπου παρουσιάζονται αντικειμενικές δυσκολίες, πάντα ανοίγεται και ένα παράθυρο αισιοδοξίας.

Είμαι πια πεπεισμένη ότι δεν υπήρξε ποτέ εποχή που οι αθλητές και εκείνοι που συνεργάζονται μαζί τους έπρεπε να είναι πιο ευέλικτοι και δημιουργικοί. Η τρέχουσα πανδημία προσφέρει ευκαιρίες που πρέπει να βρουν οι αθλητές και πιθανώς να βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη μύτη μας.

Τα μαθήματα που αποκτήθηκαν μέσω της αυτονομίας, της εφευρετικότητας, της ανθεκτικότητας, της ισορροπίας ζωής, και πολλών άλλων δυνατών ικανοτήτων, μπορούν να σφυρηλατήσουν καλύτερους αθλητές, εφοδιασμένους με νέες δεξιότητες. Περίοδοι σαν αυτή που ζούμε το τελευταίο έτος μπορούν να παρουσιάσουν μια ευκαιρία για προβληματισμό, επανεκτίμηση και αναθεώρηση καταστάσεων καθώς και μεταρρύθμιση σχεδίων.

Αυτά τα σχέδια αναμφίβολα θα είναι δρόμοι λιγότερο εύκολοι, αλλά πολύτιμοι. Η διάδοση αυτών των μαθημάτων ζωής μπορεί να εξυπηρετήσει τους αθλητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς η ζωή δεν είναι ποτέ μια ευθεία. Τα μονοπάτια της ζωής είναι συχνά δαιδαλώδη, αλλά ακόμη και κυκλικά.

Ακόμη και όταν κάποιος πιστεύει ότι παραμένει στάσιμος λόγω αβεβαιότητας, στην ουσία, ποτέ δεν είναι. Η ανθρώπινη υπόσταση είναι τέτοια που οι άνθρωποι μαθαίνουν από τις περιστάσεις τους και προσαρμόζονται.

Οι επόμενες ημέρες θα μπορέσουν να αναδείξουν νέα δεδομένα, διαλόγους και παρεμβάσεις, που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα αυτού που θα μπορούσε εύκολα να απορριφθεί ως μια απομονωμένη και ατυχής στιγμή στην ανθρώπινη, αλλά και στην Ολυμπιακή ιστορία. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, αυτού του πνεύματος που ακριβώς πρεσβεύει το Ολυμπιακό ιδεώδες.

Και εν τέλει δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από μια επιτυχία υπάρχουν πάντα πολλές προσπάθειες, αποτυχίες και απογοητεύσεις, αλλά ΠΟΤΕ παραίτηση από το κυνήγι του στόχου.

Διαβάστε επίσης: “Προπόνηση στους δρόμους και τις αλάνες για τους Ολυμπιακούς στο Τόκιο”

* Η Ελπίδα Τόκα είναι αθλήτρια στίβου της ΑΕΚ, μέλος της εθνικής ομάδας και Πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 400 μ. εμπόδια.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας

Πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέτυχε έναν απαράμιλλο άθλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για να…τιμήσουν την επέτειο οι Active Monkeys έδωσαν το παρών στον φετινό ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας ξανασηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία με μια άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, λοιπόν, η ελληνική δρομική παρέα, οι γνωστοί πλέον Active Monkeys, μαζί με τους φίλους τους, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε ακόμη μια διεθνή διοργάνωση.

Οι Πορτογάλοι έχουν μια παροιμία που λέει «Quem não arrisca não petisca» (Όποιος δεν τολμά δεν γεύεται, δηλαδή όποιος δεν τολμά, δεν κάνει τίποτα στη ζωή του). Έτσι και οι Active Monkeys τόλμησαν και με το παραπάνω και γέμισαν το δρομικό τους δισάκι χιλιόμετρο χιλιόμετρο από την απαιτητική διαδρομή του αγώνα και εξαργύρωσαν στάλα στάλα ιδρώτα με χαμόγελα.

Παρά τις πρωτοφανείς για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους δρομείς, εμποδίζοντας μάλιστα πάρα πολλούς συμμετέχοντες από το να τερματίσουν, οι διακρίσεις δεν έλειψαν, αποδεικνύοντας πως η ευαρέσκεια για μια αθλητική συνήθεια δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί και με την επιτυχημένη απόδοση.

Συγκεκριμένα:

– Βασίλης Γαλάνης 1:23:44 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 287ος σε 8694 άντρες

– Φωτεινή Σκαρλάτου 1: 31:31 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 42η στις 4536 γυναίκες

– Θοδωρής Σουλελές 1:32:45 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 882ος  σε 8694 άντρες

– Ελένη Τσαντήλα 1:37:40 (προπονείται και με την ομάδα LCrew) 127η στις 4536 γυναίκες

Με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και συνάμα δυναμική και ακλόνητη πίστη στον στόχο τους, και οι 7 της παρέας ήταν υπέροχοι, συμμετέχοντας στην διαδρομή των 21χλμ. Είτε τρέχοντας γρήγορα είτε πιο αργά όλοι τερμάτισαν παρά την έντονη ζέστη με ένα αυθεντικό χαμόγελο.

Ποιοι είναι οι Active Monkeys

Όποιος λογίζεται ως δρομέας τους ξέρει… Σε κάποιο βουνό, σε κάποια άσφαλτο, σε κάποιο πλακόστρωτο, σε κάποιο άλσος, σε κάποιο βάθρο θα έχει δει τη φανέλα με το παιχνιδιάρικο μαϊμούδι, η οποία αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα μιας ομάδας παιδιών για τον δρομικό αθλητισμό.

Οι Active Monkeys είναι ο καθρέφτης της ιδέας του γιατί να γίνει κάποιος δρομέας. Γιατί ο δρομέας από τη στιγμή που δένει τα κορδόνια του και ξεκινάει το τρέξιμο αφήνει σε κάθε βήμα του στίγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει.

Δεν έχει σημασία αν θα τρέξει αργά ή γρήγορα, νικητής είναι και μόνο, που σηκώθηκε από τον καναπέ της δικαιολογίας και της ρουτίνας.

https://www.instagram.com/active.monkeys/

https://www.facebook.com/activemonkeysgr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend