Γιατί το… ταπεινό κουλούρι είναι το καλύτερο σνακ για όλες τις ώρες

Γράφει η Μαρία Μετζέλου*

Το κλασσικό κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι το κουλούρι από αλεύρι σίτου και την επικάλυψη από σπόρους σουσαμιού και έχει μεγάλη ιστορία, μιας και πρωτοεμφανίστηκε στη Βυζαντινή εποχή. Η κλασσική συνταγή του είναι αλεύρι σίτου, αλάτι, νερό, σουσάμι και μαγιά. Αυτή όμως, είναι μόνο μία από τις πολλές επιλογές που μπορείς να έχεις.

Η διαφοροποίηση αφορά τόσο το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, όσο και το είδος των σπόρων. Βέβαια μέσα από την πορεία του στο χρόνο, τώρα υπάρχει και η δυνατότητα να έχει κάποια γέμιση, γλυκιά ή αλμυρή.

  • Όσον αφορά το αλεύρι, μπορεί τώρα πια να είναι είτε ολικής αλέσεως, είτε καλαμποκιού
  • Όσον αφορά τους σπόρους, εκτός από σουσάμι, μπορεί να είτε κολοκυθόσποροι, είτε μαύρο σουσάμι. Ακόμα, οι σπόροι μπορεί να μετακομίσουν από την εξωτερική επιφάνεια στην εσωτερική.
  • Η γέμιση μπορεί να ποικίλει από κάποιο κρεμώδης τυρί ή/και αλλαντικό, φιλέτο κοτόπουλο, μέχρι και πραλίνα ή μαρμελάδα ή αποξηραμένα φρούτα.

Κουλούρι: ποια η διατροφική αξία;

Μέγεθος Μερίδας 1 τμχ. (106 γρ.)
Θερμίδες 335 kcal
Λιπαρά 14 γρ.
Εκ των οποίων: Κορεσμένα λιπαρά 2 γρ.
Trans λιπαρά οξέα 0 γρ.
Πολυακόρεστα Λιπαρά οξέα 4,8 γρ.
Μονοακόρεστα Λιπαρά οξέα 6,7 γρ.
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 476 mg
Kάλιο 156 mg
Υδατάνθρακες 44 γρ.
Εκ των οποίων: Διαιτητικές Ίνες 4,4 γρ.
Σάκχαρα 0,6 γρ.
Πρωτεΐνες 8,9 γρ.

Σουσάμι: ποιες οι διατροφικές ιδιότητες;

Το σουσάμι είναι το σήμα κατατεθέν του κουλουριού και έχει αυξημένη συγκέντρωση σε καλά λιπαρά, μεγαλύτερα από 40% και αυξημένη περιεκτικότητα σε ολεϊκό οξύ. Ακόμα, είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η περιεκτικότητά του και σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Ακόμα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Το σουσάμι επιπροσθέτως περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τις λιγνάνες με κυριότερους εκπροσώπους: τη σεσαμίνη, τη σεσαμινόλη και τη σεσαμολίνη.

Η κατανάλωση του σουσαμιού έχει φανεί ότι επιδρά θετικά σε διάφορες ασθένειες, παραδείγματος χάριν: τον καρκίνο, το οξειδωτικό στρες, τις καρδιαγγειακές ασθένειες, την οστεοπόρωση και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.

Ποια τα οφέλη της ολικής άλεσης;

Ο καρπός του σιταριού αποτελείται από 3 μέρη: το πίτουρο, το ενδόσπερμα και το φύτρο.

Πίτουρο

Σκληρό εξωτερικό του καρπού, με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ενδόσπερμα

Μεγαλύτερο, εσωτερικό τμήμα του καρπού το οποίο περιέχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και φυτικές ίνες.

Φύτρο

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έμβρυο του σπόρου και περιέχει το λίπος και το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Η κατανάλωση των προϊόντων ολικής αλέσεως δρα προστατευτικά έναντι ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η παχυσαρκία, διάφοροι τύποι καρκίνων ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με αυξημένο οξειδωτικό στρες. Η ευεργετική τους επίδραση οφείλεται στη συνεργιστική δράση συστατικών που βρίσκονται στο πίτουρο και στο ενδόσπερμα (σπόρος), χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες.

Πρόσφατα αποτελέσματα μετανάλυσης έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ημερησίως τουλάχιστον 3 μερίδων προϊόντων ολικής αλέσεως σε σύγκριση με λιγότερη ως μηδενική σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Ιδανικό για σνακ

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι μια βέλτιστη επιλογή για ενδιάμεσο γεύμα όταν είσαι όλη μέρα εκτός σπιτιού και δεν έχεις κάποια πρόσβαση σε φρούτο. Θα σου προσφέρει άμεσα ενέργεια, χάρη στους υδατάνθρακες που περιέχει.

Μπορείς να το συνδυάσεις για να γίνει πλήρες: με ξηρούς καρπούς ή με κάποιο αποξηραμένο φρούτο ή με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά.

Βέβαια, επειδή το μέγεθος του κουλουριού ποικίλει, με τα τελευταία χρόνια να έχει την τάση να «μεγαλώνει», έχε στο νου σου για κάποιο μικρό όταν θες να το καταναλώσεις ως σνακ.

Ωστόσο, η ποσότητα τόσο του κουλουριού όσο και των συνοδευτικών εξαρτάται από τις διατροφικές σου ανάγκες

Μερικές ιδέες 

  • Για πρωινό: μαζί με γάλα ή τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • Για σνακ: μαζί με αποξηραμένα φρούτα ή χούμους
  • Για ελαφρύ γεύμα: μαζί με φιλέτο κοτόπουλο και λαχανικά

Κουλούρι και δίαιτα

Το κουλούρι έχει θέση σε μια προσπάθεια ελέγχου του βάρους σου. Όταν είσαι έξω και δεν ξέρεις τι να φας, είναι ιδανική επιλογή σε σχέση με κάποιο σφολιατοειδές που είναι πλούσιο σε περιττές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ακόμα, μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε διάφορα γεύματα από ένα γρήγορο πρωινό on the go, σαν σνακ μέχρι και ελαφρύ γεύμα.

Ήξερες ότι για να «κάψεις» τις θερμίδες από το κλασσικό κουλούρι Θεσσαλονίκης πρέπει να:

  • Περπατήσεις για 90 λεπτά ή
  • Τρέξεις για 32 λεπτά ή
  • Κάνεις ποδήλατο για 46 λεπτά.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή κουλουριού;

Βάση όλων όσων είπαμε, η καλύτερη επιλογή κουλουριού αφορά σε ποια στιγμή της μέρας θα επιλέξεις να το καταναλώσεις. Φυσικά το να επιλέξεις κάποιο ολικής αλέσεως ή πολύσπορο κουλούρι ενισχυμένο και με άλλους σπόρους είναι η πιο σοφή επιλογή για να ενισχύσεις την πρόσληψη φυτικών ινών και να μείνεις χορτασμένος για πολλές ώρες.

Διαβάστε ακόμα: Το σνακ που  βοηθά στην ενδυνάμωση και αποκατάση των μυών ενώ κοιμάστε


*Η Μαρία Μεντζέλου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και στο Life Coaching (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Άρθρα της θα βρείτε στο www.mednutrition.gr


 

Previous ArticleNext Article

Το μυστικό για να μην τρώτε «βρώμικα» το βράδυ

Η διατροφή σας αργά το βράδυ θα μπορούσε να καταστρέψει την υγεία σας, αλλά αν σχετίζεται με το άγχος της δουλειάς, η λύση μπορεί να είναι πολύ απλή…

Σύμφωνα με δύο μελέτες από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν που δημοσιεύθηκαν μαζί στο περιοδικό Journal of Applied Psychology, το άγχος της ημέρας που σχετίζεται με την δουλειά σας, επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του ύπνου, την αρνητική διάθεση και στις διατροφικές συμπεριφορές.

Οι εθελοντές κρατούσαν όλα όσα έκαναν την ημέρα τους σε ημερολόγιο. Παρόλο που οι δύο μελέτες αφορούσαν διαφορετικές πηγές άγχους (οι πρώτες αφορούσαν θέσεις εργασίας με ιδιαίτερες απαιτήσεις και η δεύτερη την κακομεταχείριση από τους πελάτες), και οι δύο έδειξαν ότι όταν οι εργαζόμενοι βίωσαν υψηλά επίπεδα άγχους στην εργασία το πρωί, τείνουν να εμπλέκονται σε μια διαδικασία «στρεσαρισμένου φαγητού» τη νύχτα  και μάλιστα με υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.

Ωστόσο, αυτοί οι ίδιοι υπάλληλοι ανέφεραν λιγότερο άγχος σε περίπτωση που είχαν καταφέρει να κοιμηθούν καλά το προηγούμενο βράδυ.

Η βραδινή προπόνηση κόβει την όρεξη, αλλά όχι τον ύπνο

Αγχώνομαι άρα τρώω!

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ο ύπνος βοηθάει στην απομόνωση των ανθρώπων από τους στρεσογόνους παράγοντες της επόμενης ημέρας. “Πιστεύουμε ότι ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται δυνατά και ενεργητικά”, λέει ο η Chu-Hsiang (Daisy) Chang.

Σκεφτείτε τον ύπνο ως… ασφάλιση έναντι των επιπτώσεων του στρες. “Οι άνθρωποι που δεν έχουν αρκετό καλό ύπνο συχνά αντιδρούν υπερβολικά στους στρεσογόνους παράγοντες”, προσθέτει ο χειροπράκτης Robert Oexman, διευθυντής του Sleep to Live Institute και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ανακούφισης.

Πως σχετίζεται ο πονοκέφαλος με τον ύπνο;

“Αντίθετα κάποιος που κοιμήθηκε εξαιρετικά καλά τη νύχτα δεν μπορεί να πάρει κάτι προσωπικά, κάποιος που είναι κουρασμένος θα έχει συχνά μια άλλη προοπτική, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς. Και ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι η διατροφική συμπεριφορά”.

Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι ένας άνθρωπος που δεν έχει κοιμηθεί καλά και έχει στρεσαριστεί στη δουλειά του, δεν έχει καλό κριτήριο για τα τρόφιμα που θα καταναλώσει, με τον εγκέφαλό του να ζητά ενέργεια και ηρεμία, μέσω… λιχουδιών.

Η λύση…

Η λύση έρχεται σε τρεις λέξεις λέει η Λίζα Μπέικερ, προπονητής στο Simply Health Coaching: «Πηγαίνετε στο κρεβάτι.”

Τρεις μύθοι για σωστό ύπνο που μας κάνουν κακό!

Αλλά πόσο νωρίς; Και πόσο είναι αρκετός ο ύπνος; Η Dr. Chang επισημαίνει ότι αυτές οι μελέτες έβλεπαν μόνο την “ποιότητα του ύπνου παρά την ποσότητα. Άρα τα συμπεράσματα δεν μπορεί να είναι ασφαλή.

Πάντως, με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου την ημέρα, προκειμένου να είναι σε καλή κατάσταση και να ξεκουράζεται επαρκώς.

Ο καθένας από εμάς, ωστόσο, είναι μοναδικός. Προσπαθήστε τουλάχιστον να αισθάνεστε γεμάτοι όταν ξυπνάτε το πρωί. Ιδανικά να ξυπνάτε για να πάτε στη δουλειά σας χωρίς ξυπνητήρι. Αν το καταφέρετε, αυτό, τότε πιθανότατα να κάνετε τον τέλειο ύπνο…

Διαβάστε επίσης: Κράμπες κατά τη διάρκεια του ύπνου; Δες τι να κάνεις

Νερό από τη βρύση η εμφιαλωμένο και γιατί;

Νερό από τη βρύση η εμφιαλωμένο και γιατί;

Tου Παναγιώτη Βαραγιάννη*

Το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, αποβάλλει τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος.

Συνήθως, το νερό της βρύσης είναι απολύτως καθαρό και ασφαλές για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι πολύ πιο φθηνό από το εμφιαλωμένο (1.000 φορές ακριβότερο). Ο μύθος του ‘καθαρού’ εμφιαλωμένου νερού, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως διαφημιστικά, αρχίζει σταδιακά να αμφισβητείται (και από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF).

Η συγκέντρωση βενζολίου στο εμφιαλωμένο νερό, η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και η ίδια η μόλυνση του νερού από το πλαστικό μπουκάλι, όταν δεν τηρούνται οι βασικές συνθήκες συντήρησης και ασφάλειας, είναι μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του.

Από τι κινδυνεύουμε αν ξαναγεμίζουμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού;

Τι πρέπει να προσέξετε;

Ως καταναλωτές επομένως, μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε νερό της βρύσης, έχοντας κατά νου ότι με αυτή σας την επιλογής ενισχύετε τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

  • Αν πάλι επιλέξετε εμφιαλωμένο νερό, για εσάς ή για τα παιδιά σας, προτιμήστε το φυσικό μεταλλικό νερό που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία.
  • Αν είστε άτομο με υπέρταση, ή με ανάγκη περιορισμού του νατρίου (λήψη κορτιζόνης, ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια) προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Αν είστε αθλητής, προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και νάτριο.

Γιατί το μεταλλικό νερό αυξάνει τις καύσεις των θερμίδων

Φυσικό μεταλλικό νερό

Καλή επιλογή θεωρείται το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αν είστε άτομο που χρειάζεστε αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου (γυναίκες κυρίως για πρόληψη οστεοπόρωσης), ενώ αντενδείκνυται αν είστε άτομο με πρόβλημα νεφρολιθίασης. Υπάρχει, τέλος, μια πλειάδα νέων τύπων νερού, με ιδιαίτερα ευεργετική σύσταση σε ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο) και ηλεκτρολύτες, που αντιμετωπίζουν γρηγορότερα τη δίψα και που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σας, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν εμφιαλωμένα νερά εμπλουτισμένα με υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιτ. Β και C), προσδίδοντας μια νέα διατροφική διάσταση στο υγρό διαμάντι.

Συμπερασματικά

Σας υπενθυμίζω ότι το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, είναι κοινή περιουσία, κληρονομιά και δικαίωμα κάθε ανθρώπου, όπως η τροφή και η υγεία. Μπορεί και πρέπει να προσφέρει σε εσάς μόνο ευεξία και ευζωία και παράλληλα βιωσιμότητα στο περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Υπερενυδάτωση: Γιατί όσοι αθλούνται δεν πρέπει να το παρακάνουν με το νερό;


*Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή ενώ σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του ΓΠΑ με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr


x

Send this to a friend