Γιατί το… ταπεινό κουλούρι είναι το καλύτερο σνακ;

Γράφει η Μαρία Μετζέλου*

Το κλασσικό κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι το κουλούρι από αλεύρι σίτου και την επικάλυψη από σπόρους σουσαμιού και έχει μεγάλη ιστορία, μιας και πρωτοεμφανίστηκε στη Βυζαντινή εποχή. Η κλασσική συνταγή του είναι αλεύρι σίτου, αλάτι, νερό, σουσάμι και μαγιά. Αυτή όμως, είναι μόνο μία από τις πολλές επιλογές που μπορείς να έχεις.

Η διαφοροποίηση αφορά τόσο το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, όσο και το είδος των σπόρων. Βέβαια μέσα από την πορεία του στο χρόνο, τώρα υπάρχει και η δυνατότητα να έχει κάποια γέμιση, γλυκιά ή αλμυρή.

  • Όσον αφορά το αλεύρι, μπορεί τώρα πια να είναι είτε ολικής αλέσεως, είτε καλαμποκιού
  • Όσον αφορά τους σπόρους, εκτός από σουσάμι, μπορεί να είτε κολοκυθόσποροι, είτε μαύρο σουσάμι. Ακόμα, οι σπόροι μπορεί να μετακομίσουν από την εξωτερική επιφάνεια στην εσωτερική.
  • Η γέμιση μπορεί να ποικίλει από κάποιο κρεμώδης τυρί ή/και αλλαντικό, φιλέτο κοτόπουλο, μέχρι και πραλίνα ή μαρμελάδα ή αποξηραμένα φρούτα.

Κουλούρι: ποια η διατροφική αξία;

Μέγεθος Μερίδας 1 τμχ. (106 γρ.)
Θερμίδες 335 kcal
Λιπαρά 14 γρ.
Εκ των οποίων: Κορεσμένα λιπαρά 2 γρ.
Trans λιπαρά οξέα 0 γρ.
Πολυακόρεστα Λιπαρά οξέα 4,8 γρ.
Μονοακόρεστα Λιπαρά οξέα 6,7 γρ.
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 476 mg
Kάλιο 156 mg
Υδατάνθρακες 44 γρ.
Εκ των οποίων: Διαιτητικές Ίνες 4,4 γρ.
Σάκχαρα 0,6 γρ.
Πρωτεΐνες 8,9 γρ.

Σουσάμι: ποιες οι διατροφικές ιδιότητες;

Το σουσάμι είναι το σήμα κατατεθέν του κουλουριού και έχει αυξημένη συγκέντρωση σε καλά λιπαρά, μεγαλύτερα από 40% και αυξημένη περιεκτικότητα σε ολεϊκό οξύ. Ακόμα, είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η περιεκτικότητά του και σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Ακόμα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Το σουσάμι επιπροσθέτως περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τις λιγνάνες με κυριότερους εκπροσώπους: τη σεσαμίνη, τη σεσαμινόλη και τη σεσαμολίνη.

Η κατανάλωση του σουσαμιού έχει φανεί ότι επιδρά θετικά σε διάφορες ασθένειες, παραδείγματος χάριν: τον καρκίνο, το οξειδωτικό στρες, τις καρδιαγγειακές ασθένειες, την οστεοπόρωση και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.

Ποια τα οφέλη της ολικής άλεσης;

Ο καρπός του σιταριού αποτελείται από 3 μέρη: το πίτουρο, το ενδόσπερμα και το φύτρο.

Πίτουρο

Σκληρό εξωτερικό του καρπού, με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ενδόσπερμα

Μεγαλύτερο, εσωτερικό τμήμα του καρπού το οποίο περιέχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και φυτικές ίνες.

Φύτρο

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έμβρυο του σπόρου και περιέχει το λίπος και το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Η κατανάλωση των προϊόντων ολικής αλέσεως δρα προστατευτικά έναντι ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η παχυσαρκία, διάφοροι τύποι καρκίνων ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με αυξημένο οξειδωτικό στρες. Η ευεργετική τους επίδραση οφείλεται στη συνεργιστική δράση συστατικών που βρίσκονται στο πίτουρο και στο ενδόσπερμα (σπόρος), χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες.

Πρόσφατα αποτελέσματα μετανάλυσης έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ημερησίως τουλάχιστον 3 μερίδων προϊόντων ολικής αλέσεως σε σύγκριση με λιγότερη ως μηδενική σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Ιδανικό για σνακ

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι μια βέλτιστη επιλογή για ενδιάμεσο γεύμα όταν είσαι όλη μέρα εκτός σπιτιού και δεν έχεις κάποια πρόσβαση σε φρούτο. Θα σου προσφέρει άμεσα ενέργεια, χάρη στους υδατάνθρακες που περιέχει.

Μπορείς να το συνδυάσεις για να γίνει πλήρες: με ξηρούς καρπούς ή με κάποιο αποξηραμένο φρούτο ή με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά.

Βέβαια, επειδή το μέγεθος του κουλουριού ποικίλει, με τα τελευταία χρόνια να έχει την τάση να «μεγαλώνει», έχε στο νου σου για κάποιο μικρό όταν θες να το καταναλώσεις ως σνακ.

Ωστόσο, η ποσότητα τόσο του κουλουριού όσο και των συνοδευτικών εξαρτάται από τις διατροφικές σου ανάγκες

Μερικές ιδέες 

  • Για πρωινό: μαζί με γάλα ή τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • Για σνακ: μαζί με αποξηραμένα φρούτα ή χούμους
  • Για ελαφρύ γεύμα: μαζί με φιλέτο κοτόπουλο και λαχανικά

Κουλούρι και δίαιτα

Το κουλούρι έχει θέση σε μια προσπάθεια ελέγχου του βάρους σου. Όταν είσαι έξω και δεν ξέρεις τι να φας, είναι ιδανική επιλογή σε σχέση με κάποιο σφολιατοειδές που είναι πλούσιο σε περιττές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ακόμα, μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε διάφορα γεύματα από ένα γρήγορο πρωινό on the go, σαν σνακ μέχρι και ελαφρύ γεύμα.

Ήξερες ότι για να «κάψεις» τις θερμίδες από το κλασσικό κουλούρι Θεσσαλονίκης πρέπει να:

  • Περπατήσεις για 90 λεπτά ή
  • Τρέξεις για 32 λεπτά ή
  • Κάνεις ποδήλατο για 46 λεπτά.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή κουλουριού;

Βάση όλων όσων είπαμε, η καλύτερη επιλογή κουλουριού αφορά σε ποια στιγμή της μέρας θα επιλέξεις να το καταναλώσεις. Φυσικά το να επιλέξεις κάποιο ολικής αλέσεως ή πολύσπορο κουλούρι ενισχυμένο και με άλλους σπόρους είναι η πιο σοφή επιλογή για να ενισχύσεις την πρόσληψη φυτικών ινών και να μείνεις χορτασμένος για πολλές ώρες.

Διαβάστε ακόμα: Το σνακ που  βοηθά στην ενδυνάμωση και αποκατάση των μυών ενώ κοιμάστε


*Η Μαρία Μεντζέλου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και στο Life Coaching (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Άρθρα της θα βρείτε στο www.mednutrition.gr


 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Διατροφικά λάθη που κάθε δρομέας (έχει) κάνει και τρόποι αντιμετώπισης

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο κόσμος της άθλησης και της διατροφής είναι αλληλένδετοι. Το διαδίκτυο, τα περιοδικά με τα ενημερωτικά άρθρα κι η τηλεόραση, το αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση, προβάλλοντας συμβουλές και παρατηρήσεις που στοχεύουν σε ένα ισορροπημένο αθλητικό, αλλά και διατροφικό πρόγραμμα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή ο καταιγισμός αυτού του υλικού είναι τόσο έντονος, μπορείς εύκολα να οδηγηθείς στην παραπληροφόρηση και παρερμήνευσή του. Έτσι λοιπόν, για να μην κλονιστούν τα όρια της ισορροπίας, αλλά και για να αποφύγεις οποιαδήποτε σύγχυση ή προβληματισμό, σου έχουμε συγκεντρώσει όλα τα πιθανά λάθη που κάθε δρομέας (έχει) κάνει, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Πάμε να τα εξετάσουμε όλα μαζί!

1.   Υποβάλλεσαι σε εξαντλητικές δίαιτες

Δεν είναι λίγες οι φορές, που πολλοί δρομείς έχουν “πέσει” στο τρυπάκι της αυστηρής κι εξαντλητικής δίαιτας, με την ελπίδα ότι, σε συνδυασμό με την άσκηση, θα δουν πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα. Εδώ κι αρκετό καιρό, έχει παρατηρηθεί μια διατροφική “τάση”, η οποία μάλιστα προβάλλεται κι ως μια αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση του βάρους. Μιλάμε για τις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που έχουν δαιμονοποιήσει πολλά από τα τρόφιμα που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για κάθε δρομέα.

Είναι λοιπόν φυσιολογικό, όταν ο οργανισμός έχει συνηθίσει στην κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακα κι αυτά ξαφνικά αποκόπτονται από τη διατροφή, οι επιπτώσεις να γίνονται με τη σειρά τους εμφανείς τόσο στην υγεία, όσο και στην αθλητική απόδοση. Μία συμβιβαστική λύση, είναι να επικεντρωθείς σε μια πιο ισορροπημένη πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών, η οποία επιτυγχάνεται με τον υπολογισμό των θερμίδων. Έτσι, θα έχεις κι εσύ μια ξεκάθαρη εικόνα για τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, ώστε να έχεις πάντα τον πλήρη έλεγχο της διατροφής σου!

2.   Δεν πίνεις πολύ νερό

Έχεις αναλογιστεί ποτέ, πόσα υγρά χάνεις κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης; Είναι λογικό, όσο “πιέζονται” και θερμαίνονται οι μυς, άλλο τόσο να ανεβαίνει κι η θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κι η εφίδρωση. Αυτή η απώλεια υγρών, αν δεν αναπληρωθεί, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, στο σώμα, αλλά και στην αποτελεσματικότητα της προπόνησής σου.

Η αφυδάτωση γίνεται ακόμα πιο “απειλητική” όταν υποβάλλεις το σώμα σου σε άσκηση, οπότε η επαρκής κατανάλωση νερού, κρίνεται επιτακτική. Η δυσκολία στην αναπνοή, η ζάλη ή η υπερβολική κούραση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μπορεί να αποτελέσουν και σημάδι θερμοπληξίας, οπότε φρόντισε να μεριμνείς πάντα για την ενυδάτωσή σου. Σύμφωνα με ειδικούς, πρέπει να ενυδατώνεσαι πριν, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να εξασφαλίσεις μια απολύτως επαρκή πρόσληψη! Φρόντισε λοιπόν να έχεις πάντα μαζί σου μερικά μπουκάλια με νερό, ένα θερμό ή ειδικά παγούρια που αναγράφουν τα λίτρα που πρέπει να καταναλώσεις!

3.   Υποκύπτεις σε απολαύσεις

Σίγουρα, η έντονη άσκηση συνδράμει σημαντικά στο “χτίσιμο” ενός δυνατού και σμιλεμένου σώματος, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δίνει το “ελεύθερο” για να ξεφύγει κανείς από τα διατροφικά όρια. Καθημερινά, μπορείς να δοκιμαστείς από λιγούρες, οι οποίες είναι σε θέση να σου στοιχίσουν την πρόοδο που είχες κάνει τον τελευταίο καιρό. Παρόλα αυτά, δεν είναι ανάγκη να καταφύγεις στην ολοκληρωτική τους απόρριψη, παρά μόνο να μετριάσεις την κατανάλωσή τους.

Αν τα γλυκά, το αλκοόλ, ή η καφεΐνη, είχαν ή έχουν αποτελέσει συνήθεια για εσένα πριν ή μετά την αθλητική δραστηριότητα, τότε ίσως είναι η ώρα να αναθεωρήσεις. Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, ο στομαχόπονος, αλλά κι οι διάφορες εντερικές διαταραχές είναι το αποτέλεσμα κακών διατροφικών επιλογών, οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν και να επαναδιαμορφωθούν ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του ανθρώπου, καθώς και τη διάρκεια, την ποιότητα και την ποσότητα της άσκησής του. Οργάνωσε το δικό σου διατροφικό πλάνο-ημερολόγιο και προγραμμάτισε όλα σου τα γεύματα, καθώς και τις στιγμές που ενδίδεις σε απολαύσεις. Τότε, δε θα χωράει καμία δικαιολογία, αφού θα έχεις την πλήρη γνώση για το τί και πότε το είχες καταναλώσει!

4.   Παραλείπεις το πρωινό

Είναι πολλοί οι ειδικοί που υποστηρίζουν ακράδαντα το ενεργειακό boost που προσδίδει το πρωινό στη ζωή ενός δρομέα και γι’ αυτό άλλωστε συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό παραλείπεται, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην καταφέρνει να αναπληρώσει τα αποθέματα ενέργειας.

Δεν έχουν σημασία τα χιλιόμετρα, ούτε η ταχύτητα με την οποία τρέχεις. Ακόμα κι αν διανύεις τις πιο μικρές αποστάσεις, ένα πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό, θα ενισχύσει την αντοχή σου, θα διατηρεί ψηλά τα ενεργειακά σου επίπεδα, αλλά και θα σε κρατήσει χορτάτο, ώστε να μη νιώσεις κάποια έντονη αίσθηση πείνας, ή λιγούρας μέχρι το επόμενο γεύμα. Επομένως, για να μην το παραλείπεις συνεχώς, μπορείς να φτιάχνεις το πρωινό σου από την προηγούμενη μέρα, ώστε να εξοικονομείς χρόνο και να διασφαλίζεις τη διατήρηση αυτής της υγιεινής κι απαραίτητης συνήθειας!

Για ‘σένα που το τρέξιμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, οι σωστές επιλογές στη διατροφή είναι αυτές που θα ενισχύσουν τον “αγώνα” σου. Αναθεώρησε, άλλαξε και διόρθωσε τα διατροφικά σου ατοπήματα και θα δεις που το σώμα σου θα σε ευχαριστεί!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Εναλλακτικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Εναλλακτικοί τρόποι για να βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτά άλλωστε αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και βοηθούν ώστε έχουμε ένα ισορροπημένο σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ το 87% των κατοίκων δεν καταναλώνει συχνά φρούτα και το 91% δεν έχει βάλει για τα καλά στην διατροφή του τα λαχανικά!

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας αν και το ποσοστό είναι μικρότερο, δεν σημαίνει ότι αποτελούν βασικό κομμάτι της διατροφής μας.
Όπως αναφέρει η ειδική για θέματα διατροφής, Rebecca Lewis, θα πρέπει να καταναλώνουμε δύο φρούτα και τρία λαχανικά σε ημερήσια βάση, ενώ πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως υπάρχουν και άλλες επιλογές πέραν από την κλασσική της σαλάτας λαχανικών που έχουν οι περισσότεροι στο πρόγραμμα διατροφής τους.

Είναι γεγονός πως κάποια λαχανικά χάνουν μέρος των θρεπτικών συστατικών κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, ωστόσο κάποια άλλα όπως η τομάτα και το σπανάκι είναι ακόμη καλύτερα όταν είναι ψημένα. Μην διστάζετε να ψήσετε τα φρούτα επίσης.

Πολλά από τα λαχανικά που δεν μπορείτε για διάφορους λόγους να τα καταναλώσετε σκέτα, μπορείτε να τα συμπεριλάβετε σε noodles ή να τα πιείτε σε χυμό.

Ακολουθούν τρόποι για να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά ημερησίως:

Χρησιμοποιείστε την σχάρα

Το καλοκαιρινό μπάρμπεκιου δεν είναι μόνο για μπιφτέκια και λουκάνικα. Μπορείτε να ψήσετε στην σχάρα φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα κάποια από αυτά όταν μαγειρεύονται, «απελευθερώνουν» όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Αυτό ισχύει για το λυκοπένιο της τομάτας το οποίο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επίσης τα μαγειρεμένα φρούτα είναι ένα εξαιρετικό επιδόρπιο καθώς οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες που απελευθερώνονται εκείνη την ώρα ενισχύσουν την γεύση τους.

Κάντε ένα κεμπάπ

Κουράζεστε με το να μαγειρεύετε τα ίδια και τα ίδια. Γι΄ αυτό μπορείτε να αλλάξετε λίγο τις συνήθειες σας. Προσθέστε πιπεριά, κρεμμύδι ή ανανά με γαρίδες στο σουβλάκι κοτόπουλου ή μοσχαριού που μαγειρεύετε. Ειδικά τα κεμπάπ είναι πιο ελκυστικά για τα μικρά παιδιά αφού μπορούν να τα φάνε με τα χέρια τους.

Ψήστε τα στο φούρνο

Δεν υπάρχει τίποτε πιο απλό από το να κόψετε τα αγαπημένα σας λαχανικά και να τα αφήσετε στο φούρνο να ψηθούν για 20 λεπτά μαζί με ελαιόλαδο και βότανα. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε ένα γευστικό δείπνο μέσα σε λίγα λεπτά ενώ το σπίτι θα γεμίσει ευχάριστες μυρωδιές.

Φτιάξτε noodles

Φτιάξτε noodles από γλυκοπατάτα, καρότα, παντζάρια και αγγούρια και ακολουθείστε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής. Το μυστικό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκα λαχανικά, υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και να τα καταναλώσετε μέσα σε μια ημέρα από την στιγμή που τα μαγειρέψατε.

Ανακατέψτε τα

Τα  smoothies είναι προτιμότερα από τους χυμούς καθώς διατηρούνται με τον τρόπο αυτό όλες οι φυτικές ίνες. Είναι ευκολότερο να καταναλώσετε το σπανάκι και το καρότο όταν είναι αναμεμιγμένα με φρούτα. Δοκιμάστε να ανακατέψετε μισή μπανάνα ή ένα κομμάτι μάνγκο με γιαούρτι και γάλα.

Να θυμάστε πως είναι σημαντικό να προσθέτετε στα smoothies λαχανικά ώστε να ισορροπείται η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα.

Καταψύξτε τα

Αγοράστε φρούτα και λαχανικά που είναι αρκετά φρέσκα και καταψύξτε τα για αργότερα. Διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα γλιτώνετε χρήματα από το να τα αγοράζατε στην εποχή τους.

Χρησιμοποιείστε τα στο ψήσιμο

Αντικαταστήστε ενώ ψήνετε ½ του κουταλιού της σούπας βούτυρο με αβοκάντο ή χρησιμοποιείστε σoς μήλου ή λιωμένη μπανάνα αντί για λάδι για να μειώσετε τα λίπη.

Σκεφτείτε πονηρά

Προσθέστε στα κεφτεδάκια λαχανικά όπως το καρότο και το κολοκυθάκι. Δεν θα τα δείτε ενώ δύσκολα θα τα καταλάβετε στην γεύση. Επίσης μπορείτε να παρασκευάστε χούμους, ένα υγιεινό σνακ που δεν θα βλάψει την δίαιτά σας.

Κάντε τα πράγματα ευκολότερα

Πάντα να έχετε κομμένα και έτοιμα γα σερβίρισμα λαχανικά και φρούτα, προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο ένα υγιεινό σνακ οποιαδήποτε στιγμή. Συνδυάστε μούρα με μπανάνες, μήλα, καρότα ή σέλινο με φυστικοβούτυρο για να έχετε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και σίδηρο.

Η εναλλακτική των τσιπς

Μπορείτε να φάτε λάχανο, ραπανάκια, κολοκυθάκια και γλυκοπατάτες χωρίς να φαίνονται τόσο… υγιεινά, δηλαδή σαν τσιπς. Με τον τρόπο αυτό ελέγχετε πόσο αλάτι και λάδι θα προσθέσετε. Απλά κόψτε μερικές πατάτες, πλύντε τις και προσθέστε αλάτι. Αφήστε τις να μουλιάσουν για λίγο και στραγγίστε τις. Μπορείτε να προσθέστε ελαιόλαδο και να τις ψήσετε στους 365 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend