Γιατί η διατροφή είναι σημαντική για τη στοματική υγιεινή;

Όλοι θέλουμε ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο, χωρίς προβλήματα στα δόντια και στα ούλα μακριά από ασθένειες όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Πολλές φορές όμως παραμελούμε τη στοματική μας υγιεινή και το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται διάφορες παθήσεις μέσα στην στοματική κοιλότητα. Αυτές οι παθήσεις έχουν συνδεθεί με τη γενικότερη κατάσταση υγείας του οργανισμού και με την εμφάνιση άλλων παθήσεων.

Ήξερες ότι οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την υγεία των ούλων σου ή ότι τα υγιή ούλα εξαρτώνται από τις διατροφικές σου επιλογές;

Τι γνωρίζεις για τα Ούλα;

Τα ούλα είναι ένας βλεννογόνος, μαλακός ιστός που περιβάλλει την άνω και την κάτω γνάθο μέσα στο στόμα σου.

Tooth Anatomy

Διακρίνονται στα ελεύθερα, τα προσφεφυκότα και τα μεσοδόντια ούλα, αντίστοιχα.

Ελεύθερα ούλα

Τα ελεύθερα ούλα δεν είναι κολλημένα στα δόντια, αγκαλιάζοντας τη βάση τους. Το χρώμα τους είναι απαλό ρόδινο και έχουν λεία υφή.

Προσφεφυκότα ούλα

Τα προσφεφυκότα ούλα είναι στενά συνδεδεμένα με τα οστά, εμποδίζοντας την εισαγωγή της τροφής σε βαθύτερους ιστούς. Το χρώμα τους είναι ρόδινο και έχουν όψη φλοιού πορτοκαλιού (στικτή).

Μεσοδόντια ούλα

Τα μεσοδόντια ούλα γεμίζουν τους χώρους ανάμεσα στα δόντια. Στην εσωτερική πλευρά των δοντιών έχουν σχήμα πυραμίδας, ενώ στην εξωτερική έχουν κοίλο σχήμα. Η κοίλη αυτή επιφάνεια ονομάζεται μεσοδόντια ουλική καμάρα.

Oula Diatrofi

H απόχρωση των ούλων μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και να είναι πιο σκούρα, ανάλογα και με την εθνικότητά του.

Χρήσιμο Tip

Αν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στα ούλα σου, όπως για παράδειγμα αν αλλάξουν χρώμα, αν είναι κόκκινα, αν είναι πρησμένα ή αν αιμορραγούν αποτελεί ένδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία τους.

Οι παραπάνω αλλαγές υποδηλώνουν την ύπαρξη φλεγμονής, που οφείλεται, κυρίως, στη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας. Η βακτηριακή πλάκα είναι ένα σύνολο εναποθέσεων που αρχίζουν να συγκεντρώνονται πάνω στα δόντια, ακόμη και λίγα λεπτά αφού τα έχεις βουρτσίσει. Συνήθως είναι κιτρινωπή ή σκουρόχρωμη.

Διάβασε περισσότερα για την υγεία των ούλων στην επόμενη ενότητα.

Ugeia Oulwn Diaitologos Papachristos

Υγεία των Ούλων

Τα υπολείμματα από τις τροφές σε συνδυασμό με το σάλιο ευνοούν την ανάπτυξη πολλών μικροοργανισμών μέσα στη στοματική κοιλότητα. Αν η στοματική υγιεινή και φροντίδα είναι ανεπαρκής, τότε μπορούν να προκληθούν πολλές διαταραχές στα ούλα και στις περιοδοντικές περιοχές.

Τα υγιή ούλα αποτελούν προϋπόθεση για γερά δόντια.

Όταν ο ιστός των ούλων δεν είναι υγιής, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο και σε χειρότερη πρόγνωση για μακροχρόνια διατήρηση των δοντιών.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των Υγιών Ούλων;

Χρώμα

Όπως σου ανέφερα προηγουμένως τα υγιή ούλα έχουν συνήθως ρόδινο χρώμα. Ωστόσο, είναι δυνατή η ποικιλία στο χρώμα και οφείλεται σε παράγοντες όπως η ροή του αίματος στα ούλα, η περίσσεια μελανίνης (μία οικογένεια φυσικών χρωστικών του δέρματος που παράγονται στον οργανισμό, που καθορίζουν το χρώμα του δέρματος, των τριχών, των μαλλιών και των ματιών. Όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα μελανίνης στον οργανισμό, τόσο πιο σκούρο το χρώμα του δέρματος) ή η λήψη φαρμάκων. Το κάπνισμα, επίσης, μπορεί επίσης να προκαλέσει αποχρωματισμό στα ούλα. Άλλα χρώματα όπως το κόκκινο, το λευκό και το μπλε μπορεί να υποδηλώνουν κάποια παθολογία ή φλεγμονή (ουλίτιδα).

H ομοιομορφία του χρώματος των ούλων είναι πιο σημαντική από το ίδιο το χρώμα τους.

Περίγραμμα

Τα υγιή ούλα έχουν ένα κοίλο σχήμα γύρω από κάθε δόντι. Επιπλέον, γεμίζουν και ταιριάζουν σε κάθε κενό μεταξύ των δοντιών, σε αντίθεση με τα διογκωμένα μεσοδόντια ούλα που παρατηρούνται στην ουλίτιδα ή το κενό που παρατηρείται στην περιοδοντική νόσο.

Υφή

Τα υγιή ούλα έχουν μια σταθερή υφή που είναι ανθεκτική στην κίνηση και η υφή της επιφάνειας συχνά εμφανίζει όψη φλοιού πορτοκαλιού, λόγω της παρουσίας επιφανειακών ραβδώσεων.

Αντίδραση

Τα υγιή ούλα συνήθως δεν αντιδρούν σε φυσιολογικές δοκιμασίες όπως το βούρτσισμα ή η κλινική εξέταση. Τα μη υγιή ούλα, αντίθετα, θα εμφανίσουν αιμορραγία ή/και πυώδες εξίδρωμα.

Βασικές Ασθένειες των Ούλων

Τα υπολείμματα των τροφών και το σάλιο μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη πολλών μικροοργανισμών στην ουλική κοιλότητα, μερικοί από τους οποίους μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία. Τα ούλα καλύπτουν τα οστά που στηρίζουν τα δόντια σου, περιορίζοντας τον χώρο που μπορεί να αναπτυχθεί βακτηριακή πλάκα.

Γνώριζες ότι

Δεν μπορείς να αποτρέψεις τον σχηματισμό της βακτηριακής πλάκας. Ωστόσο, με το τακτικό βούρτσισμα μπορείς να την απομακρύνεις έγκαιρα πριν γίνει επικίνδυνη.

Αν δεν βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια σου η πλάκα μετατρέπεται σε πέτρα, μια σκληρή εναπόθεση στην επιφάνεια των δοντιών. Δυστυχώς, δεν μπορείς να την απομακρύνεις με μια οδοντόβουρτσα, αλλά θα χρειαστεί να επισκεφτείς τον οδοντίατρό σου για καθαρισμό.

Με άλλα λόγια, η ανεπαρκής στοματική υγιεινή και φροντίδα μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ασθένειες των ούλων, με κυριότερους εκπροσώπους την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, οι οποίες αποτελούν τις κύριες αιτίες βλαβών των δοντιών. Διάβασε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτές παρακάτω.

Ουλίτιδα: Μάθε περισσότερα

Η ουλίτιδα αποτελεί το πρώιμο στάδιο της περιοδοντικής νόσου. Οι αλλαγές στα ούλα σου, για παράδειγμα αν είναι κόκκινα ή πρησμένα, αν αιμορραγούν όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου ή χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα ή αν έχουν αρχίσει να υποχωρούν και η κακοσμία του στόματος μπορεί να είναι σημάδια ουλίτιδας.

Η βασική αιτία της ουλίτιδας είναι η συσσώρευση της βακτηριακής πλάκας στο σημείο που τα ούλα συναντούν τα δόντια. Αν τα υπολείμματα δεν αφαιρεθούν με το καθημερινό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό και φλεγμονή, που ονομάζεται ουλίτιδα.

Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη ασθένεια των ούλων.

Άλλοι Παράγοντες Κινδύνου για Ουλίτιδα

Πέραν από την κακή στοματική υγιεινή άλλοι παράγοντες κινδύνου που έχουν σχετιστεί με την εμφάνιση ουλίτιδας είναι οι εξής:

  • ηλικία
  • οστεοπόρωση
  • βούρτσισμα με οδοντόβουρτσες με δύσκαμπτες τρίχες
  • αναπνοή από το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • ορθοδοντικοί μηχανισμοί (σιδεράκια)
  • φάρμακα και κλινικές καταστάσεις που προκαλούν ξηροστομία (π.χ. κοιλιοκάκη, σύνδρομο Sjögren)
  • κάπνισμα
  • γενετικοί παράγοντες
  • στρες
  • προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη
  • διάφορες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης

Χρήσιμο Tip

Αν έχεις παρατηρήσει τα παραπάνω συμπτώματα, χρειάζεται να επισκεφτείς τον οδοντίατρο σου, ο οποίος με την κλινική εξέταση θα διαγνώσει την ουλίτιδα και θα σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Περιοδοντίτιδα: Τι ισχύει;

Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η σφράγιση ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια μπορεί να εξασθενήσει και να αναπτυχθούν μικρά κενά ή «θήκες». Με τον καιρό, αυτά τα κενά ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα μπορεί να γίνουν πιο βαθιά και να εξελιχθούν σε μία από τις πιο σοβαρές μορφές της ασθένειας των ούλων, την περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα είναι μη αναστρέψιμη ασθένεια των ούλων και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών.

Periodontida Diatrofi

Πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού πάσχει από κάποια μορφή περιοδοντίτιδας και πάνω από το 10% έχει σοβαρή νόσο.

Ο επιπολασμός της περιοδοντίτιδας αυξάνεται με την ηλικία, καθώς υπολογίζεται ότι το 70-85% των ατόμων ηλικίας 60-65 ετών πάσχει από περιοδοντίτιδα!

Πορεία αντιμετώπισης της Περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντίτιδα έχει αργή εξέλιξη και με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αναχαιτιστεί η εξέλιξή της και να παραμένει στάσιμη για αρκετά χρόνια. Δυστυχώς δεν ιάται πλήρως και η αντιμετώπισή της μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Ωστόσο με την πρόοδο της επιστήμης είναι διαθέσιμες και άλλες μέθοδοι, όπως η ανώδυνη θεραπεία με laser μαλακών ιστών.

Η περιοδοντίτιδα χαρακτηρίζεται από υποτροπές.

Αν πάσχεις από περιοδοντίτιδα, ο οδοντίατρός ή ο περιοδοντολόγος σου θα σου προτείνει το κατάλληλο σχήμα αντιμετώπισης.

Και τώρα, ίσως, αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις για να προλάβεις την εμφάνιση των ασθενειών των ούλων. Συνέχισε να διαβάζεις και θα βρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Oula Diatrofi Diaitologos Papachristos

Τι Διατροφή να ακολουθήσεις για Υγιή Ούλα;

Όπως θα έχεις ήδη διαβάσει ή ακούσει η ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της υγείας. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καθοριστική, τόσο για την πρόληψη, όσο και την αντιμετώπιση μιας πληθώρας νοσημάτων. Τι ισχύει, όμως, για τις ασθένειες των ούλων;

Γνώριζες ότι

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Οδοντιατρικής, το στόμα μας είναι ένας καθρέφτης για την υγεία του σώματος: «Υγιές στόμα…υγιής οργανισμός»

Άλλαξε τις Διατροφικές σου Συνήθειες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικών μελετών μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από ισορροπία, μέτρο και ποικιλία συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων, αντίστοιχα με τον υπόλοιπο οργανισμό. Επιπλέον, οι καλές διατροφικές συνήθειες μπορούν να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά αναστρέψιμα προβλήματα στοματικής υγείας.

Αντίθετα, οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική υγεία, οδηγώντας σταδιακά σε ασθένειες των ούλων.

Μόλις αρχίσεις να μασάς κάποιο τρόφιμο, αρχίζει η μικροβιακή δραστηριότητα στην στοματική σου κοιλότητα.

Πως λειτουργούν τα Βακτήρια

Το φαγητό σου θρέφει ταυτόχρονα και τα βακτήρια που ζουν στο στόμα σου. Τα βακτήρια αναπαράγονται χρησιμοποιώντας τα σάκχαρα των τροφών και παράγουν οξέα, τα οποία φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και προκαλούν αλλοιώσεις στο στόμα και στα ούλα.

Σε αυτή την ενότητα θα βρεις κάποιες διατροφικές συνήθειες που είναι ευεργετικές για την υγεία των δοντιών και των ούλων.

Πες ναι στα Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Το γιαούρτι, το τυρί και το γάλα είναι πηγές ασβεστίου, το οποίο προστατεύει το σμάλτο των δοντιών, καθώς και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια.

Χρήσιμο Tip

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, η καζεΐνη που περιέχεται στο τυρί (ένα είδος πρωτεΐνης) συμβάλλει από κοινού με το ασβέστιο στην προστασία του σμάλτου των δοντιών.

Να στραφείς προς την κατανάλωση Δημητριακών Ολικής Άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης σου προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, μεταξύ αυτών και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο, συμβάλλοντας στην υγεία του ουλικού ιστού.

Κατανάλωσε Φρούτα και Λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τραγανά και αποτελούν πηγή φυτικών ινών, διατηρώντας τα δόντια σου καθαρά και μειώνοντας τον κίνδυνο βακτηριακής πλάκας.

Ένταξε στη διατροφή σου τρόφιμα με Αντιφλεγμονώδη και Αντιοξειδωτική δράση

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, είναι μερικά παραδείγματα. Ειδικά τα ω-3 λιπαρά που περιέχονται στα ψάρια εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα η όποια φλεγμονή στα ούλα να ανταποκρίνεται θετικά σε αυτά.

Μείωσε την κατανάλωση Ζάχαρης

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει κατηγορηθεί για τη δημιουργία τερηδόνας. Τα βακτήρια που σχηματίζουν την πλάκα χρησιμοποιούν τη ζάχαρη, παράγοντας οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Εκτός από τη ζάχαρη που προσθέτεις στον καφέ σου ή χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα, υπάρχει και η ζάχαρη που προστίθεται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία τους. Την προστιθέμενη ζάχαρη τη συναντάς σε γλυκά ποτά, στα αναψυκτικά, σε γλυκά αρτοπαρασκευάσματα, καθώς και σε επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα.

Χρήσιμο Tip

Αν θέλεις να φας κάποιο γλυκό είναι προτιμότερο να το καταναλώσεις μαζί με το γεύμα σου και όχι ενδιάμεσα τον γευμάτων (ως σνακ ή τσιμπολόγημα). Κατά τη διάρκεια ενός ολοκληρωμένου γεύματος παράγεται περισσότερο σάλιο στο στόμα, για να καθαριστούν τα υπολείμματα των τροφών, περιορίζοντας τη ζημιά που γίνεται στην επιφάνεια των δοντιών.

Μην ξεχνάς τα Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια για τον οργανισμό σου. Τα προβιοτικά οφελούν επίσης τα ούλα γιατί εκτοπίζουν τα επιβλαβή βακτήρια που είναι επιζήμια για τα ούλα και τη γενικότερη υγεία του στόματος.

Να πίνεις άφθονο Νερό

Το νερό, όπως, ξέρεις σε ενυδατώνει και συμμετέχει σε πολλές διεργασίες στον οργανισμό σου. Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο για τη ζωή. Ήξερες, όμως, ότι θεωρείται και φυσικό στοματικό διάλυμα; Αυτό συμβαίνει γιατί «ξεπλένει» τα υπολείμματα των τροφών, τα σάκχαρα και τα οξέα και συμβάλλει στην απομάκρυνση της βακτηριακής πλάκας.

Να προσέχεις τις Όξινες και τις Κολλώδεις Τροφές

Οι όξινες τροφές (pH<5.5), όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι και άλλα φρούτα, έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Μετά την κατανάλωσή τους είναι σημαντικό να καταναλώσεις νερό και μία ώρα μετά να βουρτσίσεις τα δόντια σου.

Ph Nutrition

Πηγή: Department of Health, Northern Territory Government, Australia.

Αναφορικά με τα κολλώδη τρόφιμα, όπως το ψωμί, ο κρόκος του αυγού, ο πουρές, η μπανάνα ή οι μαλακές καραμέλες, αυτά προσκολλώνται πάνω στα δόντια. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν περισσότερο χρόνο πάνω στα δόντια και να δρουν επιβαρυντικά, ακόμη και μετά την κατανάλωσή τους.

Χρήσιμο Tip

Μόλις καταναλώσεις κάποιο κολλώδες τρόφιμο, αν δεν έχεις τη δυνατότητα να βουρτσίσεις τα δόντια σου, μπορείς να ξεπλύνεις το στόμα σου με νερό ή να φας μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται διάφορα τρόφιμα που είναι καλό να περιλαμβάνεις στη διατροφή σου για υγιή ούλα και δόντια.

Τρόφιμο Πως συνδέεται με την στοματική υγεία
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά Τα λαχανικά αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προστατεύοντας τα δόντια γιατί απαιτούν καλή μάσηση και κατ΄ επέκταση παραγωγή αρκετού σάλιου. Επιπλέον, περιέχουν ασβέστιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, συμβάλλοντας στην υγεία του στοματικού βλεννογόνου.
Μήλα, καρότα, σέλερι Αυξάνουν την παραγωγή σάλιου, αυτοκαθαρίζοντας τα δόντια και τα ούλα.
Αμύγδαλα και καρύδια Περιέχουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και ασβέστιο, ενώ είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και σάκχαρα. Είναι καλή επιλογή ενδιάμεσου σνακ φιλικού προς τα δόντια και τα ούλα, αρκεί να τα καταναλώνεις με μέτρο!
Φράουλες Είναι πηγή βιταμίνης C, η οποία προάγει την παραγωγή κολλαγόνου, δομικό συστατικό των ούλων και των οστών.
Σαρδέλες και σολομός Είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, βιταμίνη D και φώσφορο, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την στοματική υγεία και την καταπολέμηση της φλεγμονής.
Τσάι Το τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, μειώνοντας την ανάπτυξη της βακτηριακή πλάκας και τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής στα ούλα.
Τσίχλα χωρίς ζάχαρη Η τσίχλα αυξάνει την παραγωγή σάλιου, μειώνοντας τα οξέα που παράγονται μετά την κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Να προσέχεις η τσίχλα να μην περιέχει ζάχαρη, καθώς όπως σου προανέφερα είναι επιβλαβής για την υγεία των δοντιών.
Ti Allo Na Prosexeis Diaitologos Papachristos

Τι άλλο μπορείς να κάνεις

Όπως σου ανέφερα προηγουμένως οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται να επηρεάζουν τη στοματική υγεία. Όταν καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή υδατάνθρακες, επιταχύνεται η ανάπτυξη των βακτηρίων που ζουν μέσα στο στόμα σου. Ωστόσο, η διατροφή δεν είναι από μόνη της σημαντική.

Ο χρόνος που θα μείνει η τροφή και τα υπολείμματά της μέσα στο στόμα σου είναι εξίσου σημαντικός.

Με άλλα λόγια, η στοματική υγιεινή και φροντίδα περιλαμβάνει καθημερινές συνήθειες που δεν θα πρέπει να ξεχνάς ή να παραλείπεις. Ας δούμε ποιες πρέπει να είναι αυτές:

Βούρτσισε τα Δόντια σου και τη Γλώσσα σου μετά από κάθε γεύμα

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας. Ο συνιστώμενος χρόνος βουρτσίσματος από τους οδοντιάτρους  είναι τα δύο  λεπτά.

Χρησιμοποίησε Οδοντικό Νήμα και Μεσοδόντιο Βουρτσάκι, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα

Με αυτό τον τρόπο μπορείς να απομακρύνεις τα υπολείμματα των τροφών σε δύσκολα σημεία, που παραμένουν ακόμη και μετά το βούρτσισμα των δοντιών.

Απόφυγε το Κάπνισμα

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την εμφάνιση ασθενειών των ούλων. Επιπλέον, φαίνεται να επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και κατ΄ επέκταση την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει την φλεγμονή. Τέλος, επηρεάζει το χρώμα των δοντιών.

Ζήτησε τη συμβουλή του οδοντιάτρου σου για το ποια οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα να χρησιμοποιήσεις, καθώς και για τον τρόπο που πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου σωστά

Στο εμπόριο κυκλοφορεί πληθώρα προϊόντων, οπότε θα χρειαστείς μια βοήθεια στο τι να επιλέξεις. Συνήθως, συστήνεται μια απλή, μαλακή οδοντόβουρτσα.

Μην αμελείς την επίσκεψη στον οδοντίατρό σου για  check-up και καθαρισμό

Να θυμάσαι ότι στα πρώτα στάδια οι ασθένειες των ούλων δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να μην γίνουν εύκολα αντιληπτές από σένα. Ο οδοντίατρός σου μπορεί να τις αναγνωρίσει στα πρώιμα στάδια και να σου προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης και πρόληψης.

Oula Paradeigma Diaitologos Papachristos

Συνοψίζοντας

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας περιλαμβάνει τη φροντίδα των δοντιών και των ούλων. Οι ασθένειες των ούλων εμφανίζονται σε πολλούς ανθρώπους και σχετίζονται με απώλεια δοντιών, αλλά και με τη γενικότερη κατάσταση υγείας του οργανισμού.

Οι ασθένειες των ούλων, στα αρχικά τους στάδια μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και έγκαιρα πριν να είναι αργά.

Πρόσεξε τις Διατροφικές σου Συνήθειες

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων. Δώσε έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψάρι και την επαρκή κατανάλωση νερού. Περιόρισε την κατανάλωση ζάχαρης και σακχάρων, καθώς και το χρόνο που τα δόντια σου είναι εκτεθειμένα σε αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι πιο επιβλαβές για τα δόντια και τα ούλα σου σου να τσιμπολογάς γλυκά σνακ ή να πίνεις τον γλυκό καφέ σου το 8ώρο της δουλειά σου, από το να τα καταναλώσεις μαζί με το γεύμα σου, πίνοντας νερό και βουρτσίζοντας τα δόντια σου στο τέλος.

Μην ξεχνάς τη Στοματική Υγιεινή

Εκτός από τη διατροφή είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείς καθημερινά το τρίπτυχο: βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, μεσοδόντιο βουρτσάκι. Μην αποφεύγεις την επίσκεψη στον οδοντίατρό σου, καθώς είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος στην προσπάθεια να αποκτήσεις ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο, μακριά από ασθένειες των ούλων.

Πηγή: www.diaitologos.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πώς η βιομηχανία τροφίμων κάνει τις υγιεινές τροφές ανθυγιεινές!

Πώς οι εταιρείες κάνουν τις υγιεινές τροφές ανθυγιεινές! hoto by Xiaolong Wong on Unsplash

Ακριβώς τη στιγμή που νομίζετε ότι είστε στο σωστό δρόμο σε ότι αφορά την υγιεινή διατροφή, θα διαπιστώσετε ότι το φαγητό σας, κρύβει κάτι. Η βιομηχανία τροφίμων έχει διάφορους τρόπους να κάνει τα προϊόντα τους να φαίνονται πιο ελκυστικά και υγιεινά και να δημιουργεί παγίδες για τους καταναλωτές.

Το αψεγάδιαστο φρούτο για παράδειγμα δεν είναι και το καλύτερο! Δείτε έξι τρόπους με τους οποίους η βιομηχανία τροφίμων ξεγελάει τους καταναλωτές παγκοσμίως, αν και στην Ελλάδα (σ.σ. ακόμα) δεν έχουν διαπιστωθεί τέτοια κρούσματα, εκτός από την περίπτωση του νοθευμένου ελαιολάδου.

1. Πορτοκάλια βαμμένα

Τα πορτοκάλια που αναπτύσσονται νωρίς κατά τη διάρκεια της σεζόν μπορεί να μην είναι αρκετά πορτοκαλί για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικά πορτοκάλια σε ορισμένες χώρες ψεκάζονται με Citrus Red No 2. Είναι μια τεχνητή βαφή που είναι τοξική για τα τρωκτικά. Εάν τα πορτοκάλια είναι ψεκασμένα με αυτό το χημικό, θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα, οπότε διαβάστε για να σιγουρευτείτε. Σε περίπτωση που τα πάρετε, μην χρησιμοποιήσετε για κανέναν λόγο το ξύσμα και τη φλούδα. ότι αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε πορτοκαλί ξύσμα ή φλούδα εάν περιέχουν αυτή την ουσία.

2. Επίστρωση κεριού

Ορισμένα προϊόντα περνάνε από μια διαδικασία μετά τη συγκομιδή για να επιβιώσουν στο ταξίδι τους στα μανάβικα. Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι κεριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ορισμένα είναι φυσικά, ενώ άλλα είναι πετρελαϊκά. Τα προϊόντα που είναι επικαλυμμένα με κερί δεν φέρουν επισήμανση, αλλά τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν κεριά με βάση το πετρέλαιο.

3. Κοτόπουλο σε χλώριο

Οι παραγωγοί πουλερικών επιτρέπεται σε κάποιες χώρες να υποβάλουν τα πουλερικά σε ένα αντιμικροβιακόμπάνιο Αυτό το πλύσιμο χρησιμοποιεί χλώριο και άλλες χημικές ουσίες για να σκοτώσει ορισμένα ανθεκτικά μικρόβια. Οι εργαζόμενοι σε τέτοια εργοστάσια έχουν αναφέρει προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. Όσο για τον καταναλωτή, οι μικροποσότητες από τα χημικά, δεν φεύγουν εύκολα από το δέρμα με άφθονο νερό, οπότε καλό είναι να πετάτε την πέτσα.

4. Χρωματισμένος σολομός

Ο άγριος σολομός έχει ένα ισορροπημένο θρεπτικό προφίλ γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η αντιοξειδωτική ασταξανθίνη είναι αυτό που δίνει στο σολομό το ροζ χρώμα της. Ο σολομός που εκτρέφεται με τεχνητή διατροφή προϊόντων και σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού, της σόγιας και της συνθετικής ασταξανθίνης γίνεται ρόζ τεχνητά προκειμένου να μιμηθεί τον φυσικό σολομό. Χωρίς αυτό, ο σολομός εκτροφής θα ήταν γκρίζος. Τέτοια ψάρια γίνονται εισαγωγή και στη χώρα μας.

5. Χρώματα τροφίμων

Το ψωμί ολικής ή το βόειο κρέας μπορεί να περιέχει χρώμα καραμέλας. Μια πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι εννέα από τις βαφές τροφίμων που έχουν εγκριθεί σήμερα για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με θέματα υγείας, που κυμαίνονται από τον καρκίνο και την υπερκινητικότητα έως τις αλλεργικές αντιδράσεις. Κόκκινο, μπλε και κίτρινο χρώμα χρησιμοποιούνται σε καραμέλες, ποτά, ψητά, δημητριακά και άλλα.

6. Νοθευμένο ελαιόλαδο

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων για την απάτη των τροφίμων, ακόμη και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αραιώνεται συχνά με άλλα λιγότερο δαπανηρά έλαια. Το ελαιόλαδο μπορεί να περιέχει πραγματικά φουντούκι, σόγια, καλαμπόκι, φοινικέλαιο ή σησαμέλαιο. Αυτά τα έλαια δεν θα αναγράφονται στην ετικέτα συστατικών, γεγονός που καθιστά δύσκολο να διαπιστωθεί εάν το ελαιόλαδο είναι καθαρό.

Διαβάστε ακόμα:  Υγιεινές τροφές που που αν τρώτε υπερβολικά γίνονται ανθυγιεινές 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Πότε ο καφές αντί να μας τονώσει μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία;

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι ή να νιώθουν υπνηλία, αλλά ο ίδιος ο καφές δεν είναι ο ένοχος για αυτό.

Δείτε με το ποιον τρόπο ο καφές επηρεάζει το σώμα σας και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την κούρασή σας που σχετίζεται με αυτόν.

Αν πίνεις συστηματικά καφέ, μάλλον τον αντιλαμβάνεσαι ως βασική προϋπόθεση για να ξυπνήσεις το πρωί. Το απογευματάκι επίσης, αφού έχεις φάει για μεσημέρι, σίγουρα θα θες άλλο ένα καφεδάκι. Δεν είσαι ο μόνος που έχει αυτές τις συνήθειες γύρω από τον καφέ.

Με ποιον τρόπο ο καφές προστατεύει την καρδιά

Συνήθως, ο μέσος σταθερός καταναλωτής καφέ πίνει περίπου τρεις κούπες την ημέρα σύμφωνα με στοιχεία του 2020.

Σίγουρα η καφεΐνη είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση της κούρασης και αποτελεί μια πολύ καλή ενίσχυση ενέργειας. Γιατί λοιπόν πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι ο καφές τους κάνει να νυστάζουν; Να μερικές αιτίες:

Η καφεΐνη χαλάει τον κύκλο του ύπνου μας

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό. Λειτουργεί παρεμβαίνοντας στην αδενοσίνη, μια φυσική χημική ουσία που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι να προκαλέσει υπνηλία τη νύχτα. Καθώς κοιμάστε όμως, τα επίπεδα της αδεοσίνης πέφτουν έτσι κι αλλιώς. Έτσι η επόμενη μέρα βρίσκει τον φυσικό κύκλο ύπνου μας «χαλασμένο».

«Τα μόρια καφεΐνης μπλοκάρουν τις θέσεις των υποδοχέων της αδενοσίνης παρέχοντας την προσωρινή αντίληψη ότι δεν είμαστε τόσο κουρασμένοι ή στερημένοι από ύπνο όσο μπορεί να είμαστε», λέει ο Δρ Γκριν. «Κάποια στιγμή ωστόσο, τα επίπεδα της αδενοσίνης θα αντικαταστήσουν τα επίπεδα της καφεΐνης και σίγουρα θα πρέπει να κοιμηθούμε», τονίζει.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο «κύκλο καφέ», στον οποίο πίνετε καφέ για να μείνετε ξύπνιοι, μένετε ξύπνιοι αργότερα χάρη στην καφεΐνη και ξυπνάτε εξαντλημένοι όταν το ξυπνητήρι σας χτυπήσει νωρίς το επόμενο πρωί. Και αυτό επαναλαμβάνεται.

Ο οργανισμός σας έχει δημιουργήσει «ανοσία»

Αν ο πρωινός καφές σας δεν σας δίνει την ώθηση που έχετε συνηθίσει, μάλλον έχετε δημιουργήσει μια ανοχή στην καφεΐνη. Αυτό δεν διαρκεί πολύ, μόνο κάποιες μέρες, αλλά μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι η καθημερινή σας πρόσληψη καφέ δεν κάνει τη δουλειά της και είστε κουρασμένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καφές προκαλεί άμεσα υπνηλία. Σημαίνει χρειάζεστε περισσότερη καφεΐνη για να νιώσετε την απαιτούμενη ενέργεια.

Ο καφές σας χαλαρώνει

Από μόνο του, ένα φλιτζάνι καφέ είναι απίθανο να σας στείλει στη χώρα των ονείρων. Αλλά είναι πιθανό το τελετουργικό του να πίνετε κάτι ζεστό -είτε είναι καφές, τσάι ή γάλα– να σας χαλαρώνει υπερβολικά. Ο Ράιαν Γκριν, ένας οστεοπαθητικός γιατρός που ειδικεύεται στην ανθρώπινη απόδοση, την αθλητική ιατρική και τη διατροφή, λέει ότι είναι εύλογο ένα άτομο να συνδέει διανοητικά την κατανάλωση καφέ με τη χαλάρωση. «Κάποιοι πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη το βράδυ ως μια συνηθισμένη δραστηριότητα για να σηματοδοτήσουν την έναρξη του τερματισμού της ημέρας τους», λέει ο Δρ Γκριν.

Τροφές που σε ξυπνάνε όπως ο καφές αλλά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη!

Το γάλα στον καφέ μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο

Το ζεστό γάλα θεωρείται ρόφημα που σας βοηθά να κοιμηθείτε. Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητα του γάλακτος σε τρυπτοφάνη, δηλαδή του αμινοξέως που έχει τη φήμη της ότι προκαλεί ύπνο. «Η τρυπτοφάνη είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην νύστα και την επακόλουθη υπνηλία», λέει ο Δρ Γκριν. Ωστόσο, προειδοποιεί να μην κατηγορήσετε για την κούρασή σας το γάλα καφέ σας. Διότι έχει τόσο μικρό ποσοστό τρυπτοφάνης που είναι απίθανο να προκαλέσει αισθητή υπνηλία. Εκτός κι δεν πίνετε καφέ με γάλα αλλά… γάλα με καφέ όπως συνηθίζει πολύς κόσμος. Τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Μπορεί απλά να είστε αφυδατωμένοι

Η κούραση είναι μόνο ένα σημάδι αφυδάτωσης. Δεδομένου ότι ο καφές είναι διουρητικό, είναι πιθανό να πίνετε τόσο πολύ καφέ και ταυτόχρονα, να τον αποβάλετε τόσο συχνά ώστε να αφυδατωθείτε. Με βάση αυτό το δεδομένο, αν είστε αφυδατωμένοι, είναι καλύτερο να πιείτε ένα ποτήρι νερό αντί για ένα φλιτζάνι καφέ.

Διαβάστε επίσης: Με ποιον τρόπο ο καφές βελτιώνει την αθλητική σου απόδοση;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend