Διατροφή τα Χριστούγεννα: Tips για διατήρηση του βάρους χωρίς υπερβολές!

Γράφει η Βέρα Γιαννακίτσα (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc)* 

Πλησιάζει η πιο εορταστική περίοδος του έτους και φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά έχουμε την ανάγκη να αισθανθούμε το γιορτινό κλίμα των ημερών. Οι περισσότεροι στολίσαμε από νωρίς, και φτιάξαμε οι ίδιοι, ή προμηθευτήκαμε, τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Οι κουραμπιέδες, οι δίπλες και τα μελομακάρονα είναι οι πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων και με την βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά αποτελούν τα αγαπημένα γλυκά αυτών των ημερών τα οποία υπάρχουν πάντα στο γιορτινό τραπέζι.

Τι γίνεται όμως όταν είμαστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ή θέλουμε απλώς να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας;

Πολλές φορές όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος, υιοθετούν την εξής λογική: “επειδή το βράδυ έχουμε το τραπέζι, δεν θα φάμε τίποτα όλη την μέρα για να γλιτώσουμε θερμίδες”.

Είτε είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, είτε όχι, επιλέξτε να τραφείτε κανονικά όπως θα τρώγατε μία οποιαδήποτε ημέρα, ίσως με ένα πιο ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι.

Αν πάλι, δεν προκύψει, μία μέρα είναι, ευχαριστηθείτε τις γεύσεις που δεν έχουμε στην διατροφή μας καθημερινά κι έπειτα επανέρχεστε στο πρόγραμμά σας.

Μην αφαιρείτε τροφές, ποσότητες, γεύσεις!

Αντιθέτως, προσθέστε θρεπτικά συστατικά, όπως ξηρούς καρπούς στην σαλάτα που περιέχουν καλά λιπαρά και φυτικές ίνες και μελομακάρονα σαν επιδόρπιο που περιέχουν μέλι, κανέλα, ελαιόλαδο και καρύδια!

Το πιάτο στο μεγάλο γεύμα της ημέρας (αλλά και σε όλα τα γεύματα), ιδανικά να περιέχει όλες τις ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών των τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτείνες, καλά λιπαρά).

Το μισό να καλύπτουν οι υδατάνθρακες με τις πρωτείνες και το υπόλοιπο μισό η σαλάτα.

Εστιάστε στα συστατικά των τροφίμων, όχι μόνο στις θερμίδες!

Η ποσότητα μετράει! Είναι διαφορετικό να καταναλώσει κανείς 150ml κρασί (ιδανικά κόκκινο, για πρόσληψη περισσότερων αντιοξειδωτικών όπως η ρεσβερατρόλη) από την κατανάλωση 1 lt κρασιού!

Πώς διαφέρει;
150 ml κόκκινο κρασί VS 1000ml κόκκινο κρασί
Θερμίδες: περίπου 120 kcal VS 800 kcal!

Αν οι θερμίδες που χρειαζόμαστε ημερησίως ώστε να διατηρούμε το βάρος μας είναι 2000kcal και οι 800 καλύπτονται από το κόκκινο κρασί, οι υπόλοιπες που απομένουν, δεν θα καλύψουν επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, θα χρειαστεί να προσλάβουμε περισσότερες. Το αποτέλεσμα θα είναι να δυσκολευτούμε να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας.

Ωστόσο, επειδή σημασία έχει και η συχνότητα στην οποία συμβαίνει μία υπερκατανάλωση όπως του παραπάνω παραδείγματος, έχει διαφορά αν τυχαίνει κάποιες φορές τον χρόνο, τον μήνα ή αν συμβαίνει πιο τακτικά.

Είναι η κετογονική δίαιτα κατάλληλη για όσους αθλούνται;

Διώξτε τις ενοχές!

Κανείς δεν πήρε τόσο βάρος που να οδηγεί στην εμφάνιση προβλημάτων από λίγες εξαιρέσεις που έγιναν στην διατροφή σε περίοδο γιορτών.

Το αυξημένο ποσοστό λίπους είναι επακόλουθο μίας μη ισορροπημένης διατροφής που υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα και λόγω συγκεκριμένων διατροφικών επιλογών και συστατικών , τα οποία κανονικά συνιστάται να καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες ημερησίως, όπως τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, η ζάχαρη, τα αναψυκτικά, οι χυμοί εμπορίου, το αλκοόλ και τα μπισκότα.

Σίγουρα η αυξημένη εναπόθεση του λίπους δεν συμβαίνει λόγω της κατανάλωσης λίγων μερομακάρονων παραπάνω ή αν βγούμε εκτός προγράμματος για λίγες ημέρες!

Συνδυάστε τα γλυκά με κατανάλωση ξηρών καρπών, φρούτων ή γιαουρτιού

Τα γλυκά περιέχουν κυρίως στα συστατικά τους απλούς υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη, οι οποίοι διασπώνται γρήγορα στα συστατικά τους με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να πεινάμε ξανά.

Όταν όμως συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς που περιέχουν φυτικές ίνες ή με γιαούρτι που περιέχει και πρωτείνες, καθυστερείται η διαδικασία της αφομοίωσης από τον οργανισμό και χορταίνουμε περισσότερο.

Θα μου πείτε, τα φρούτα περιέχουν κι εκείνα απλούς υδατάνθρακες, επομένως πώς βοηθούν;

Όπως και οι ξηροί καρποί, περιέχουν φυτικές ίνες (δηλαδή άπεπτους υδατάνθρακες που οδηγούν σε καλύτερο κορεσμό) συν το ότι διαφορετικά θα αξιοποιηθούν στον οργανισμό οι υδατάνθρακες της επεξεργασμένης ζάχαρης, από εκείνους των φρούτων, τα οποία παράλληλα περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και νερό.

Ας απολαύσουμε αυτές τις μέρες έχοντας στο νου μας ότι θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τον εαυτό μας, τόσο τώρα στις γιορτές, όσο και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου!

Κάνοντας αυτές τις σκέψεις κάθε μέρα, οι επιλογές στην διατροφή μας, αλλά και σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας θέλουμε να βελτιώσουμε, θα καλυτερεύουν συνεχώς, οδηγώντας μας στην καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία.

Καλές γιορτές να έχουμε, πάντα εστιασμένοι στην δημιουργικότητα και την χαρά!

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το συναισθηματικό φαγητό;

* Η Βέρα Γιαννακίτσα (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc) αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας της Κρήτης και στην συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία». Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο νοσοκομείο Metropolitan Στο Νέο Φάληρο. Εκπαιδεύτηκε, στο πρόγραμμα Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας, ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην τροποποίηση της συμπεριφοράς των ατόμων που έχουν ταλαιπωρηθεί από χρόνιες στερητικές δίαιτες, στο Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών στο Χαλάνδρι.Έχει συνεργαστεί με τα γυμναστήρια Yava Fitness Centers, τα ινστιτούτα αδυνατίσματος New Day, και τα φαρμακεία Σακοπούλου στο Κουκάκι και Τριανταφυλλά στο Παγκράτι (ofarmakopoiosmou.gr).Σήμερα διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, στο Κουκάκι.

nutriology.gr

[email protected]

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πως ένα μπλε πιάτο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος!

Η δίαιτα και η δύναμη του χρώματος

Όποιος χρησιμοποιεί μπλε πιάτα στο φαγητό του, τρώει λιγότερο, λέει ο ψυχολόγος Χάραλντ Μπράεμ. Ο 74χρονος επιστήμονας εργάστηκε για πολλά χρόνια στη διαφημιστική βιομηχανία, μέχρι το 1981, όταν ήταν υπεύθυνος για την ψυχολογία των χρωμάτων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Βισμπάντεν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπλε χρώμα βοηθάει στη χαλάρωση και στην πιο αργή κατανάλωση του φαγητού λέει ο Μπράεμ στην FAZ. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι Γερμανοί αποκαλούν το μπλε το αγαπημένο τους χρώμα. Εάν τρώτε σε μπλε πιάτα, τρώτε πιο αργά και στη συνέχεια νιώθετε γρηγορότερα ότι έχετε χορτάσει!

Μπορείτε να βάλετε ακόμη λιγότερα τρόφιμα σε μπλε πιάτα παρά σε πιάτα διαφορετικού χρώματος και όμως έχετε την αίσθηση ότι είστε κορεσμένοι, υποστηρίζει ο Γερμανός επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον Μπράεμ, αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορείτε να επωφεληθείτε από μια δίαιτα. Το κίτρινο και το κόκκινο, από την άλλη πλευρά, είναι χρώματα που αυξάνουν την όρεξη και την κατανάλωση. Το κόκκινο χρώμα οδηγεί επίσης σε ταχύτερη κατανάλωση, σύμφωνα με τον Μπράεμ, και αυτός είναι ένας λόγος που συχνά τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού χρησιμοποιούν αυτό το χρώμα.

Υπάρχει το οικονομικό σκέλος σε πρώτο πλάνο, τα εστιατόρια τύπου «Fast Food» θέλουν να κάνουν πωλήσεις, λέει. Στη δεκαετία του 1970, o Μπράεμ ήταν ένας από τους δημιουργούς ιδεών για τα τρόφιμα και με δική του εισήγηση η Milka εισήγαγε τη μοβ αγελάδα.

Η δύναμη των χρωμάτων 

Ο Μπράεμ έγραψε πριν 30 χρόνια το βιβλίο «Η δύναμη των χρωμάτων», το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: Τα χρώματα είναι πολύ πιο ισχυρά από ότι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι. Έχουν ισχυρά αποτελέσματα, τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον πολιτισμό οπουδήποτε στον κόσμο, εξηγεί ο Μπράεμ. Αυτή η αίσθηση του χρώματος είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τη θρησκεία και τον πολιτισμό. Παρατηρούνται μόνο μικρές διαφορές, για παράδειγμα, στην Ασία φορούν λευκά στις κηδείες, ενώ στην Ευρώπη μαύρα.

Είναι γενετικές οι αντιδράσεις στα χρώματα;

Ο Μπράεμ θεωρεί ότι η αντίδρασή μας στα χρώματα είναι στον γενετικό μας κώδικα: Στο DNA μας έχουμε αρχαίους δίσκους προγραμμάτων που είναι σταθεροί. Ασυνείδητα, αντιδρούμε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αυτές οι δισκέτες προγραμμάτων είναι γεμάτες αρχέτυπα, δηλαδή αρχέγονες έννοιες και πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτό ισχύει και με τα χρώματα υποστηρίζει ο Μπράεμ. Για παράδειγμα, το κόκκινο είναι και ήταν το χρώμα της φωτιάς και του αίματος, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Αυτό εξακολουθεί να έχει επίπτωση σήμερα: Αν δούμε κόκκινο σε μεγάλη ποσότητα, προκαλεί άγχος και ίσως ακόμη και πανικό. Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ενάντια σε αυτό, εξηγεί ο Γερμανός ψυχολόγος.

Πώς το εμπόριο εκμεταλλεύεται τη γνώση σχετικά με τα χρώματα

Στο σούπερ μάρκετ ξέρουν για την επίδραση των χρωμάτων ούτως ή άλλως: Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται στις διαφημίσεις για να κάνει το κρέας να φαίνεται πιο φρέσκο, λέει ο Μπράεμ. Επίσης, σε άλλα τμήματα μπορούν να εξαπατήσουν τις αισθήσεις:

Η σκούρα συσκευασία του καφέ θεωρείται πολύ βαρύτερη και ο καφές είναι πολύ ισχυρότερος από ό, τι είναι πραγματικά. Επειδή όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, ο πελάτης έχει την αίσθηση ότι παίρνει περισσότερα για τα χρήματα που δίνει, αν και το ίδιο το προϊόν είναι ακριβότερο λέει.

Η κατανάλωση επίσης, ήταν πάντα ένα εξαιρετικά σημαντικό πράγμα σε όλους τους πολιτισμούς. Στο παρελθόν, υπήρχε η εστία γύρω από την οποία συγκεντρωνόταν η κοινότητα. Σήμερα η εστία είναι το μπάρμπεκιου. Αυτό ενισχύει την κοινότητα. Η εικόνα μιας οικογένειας που τρώει μαζί, τη συνδέει πολύ περισσότερο από το να πάει στο εστιατόριο.

Το χρώμα δεν υποκαθιστά την υγιεινή διατροφή  

Εάν θέλετε μια υγιεινή διατροφή, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στα χρώματα. Φαγητά με πάρα πολλά λιπαρά, η ζάχαρη και η έλλειψη άσκησης αποτελούν μια εντελώς λανθασμένη ιδέα στη διατροφή. Αντί για τα κόλπα με τα χρώματα, θα πρέπει να βλέπετε τα θέματα της υγείας πιο συνειδητά. Και αν τα χρώματα σας υποστηρίζουν, τόσο το καλύτερο.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Καύσωνας: Αντιμετώπιση (και) μέσω της διατροφής

Της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

Το καλοκαίρι για τους περισσότερους είναι συνυφασμένο με την ξεκούραση και τη χαλάρωση. Αυτό σημαίνει ότι η πειθαρχία εν μέρει «πάει περίπατο»…και αυτό μπορεί να αφορά και τη διατροφή μας! Ακολουθούν μερικά tips σχετικά με την ενυδάτωση και τη διατροφή στις περιόδους που έχει πολλή ζέστη, ώστε να διατηρούμε μια σταθερή ποιότητα και το καλοκαίρι και φυσικά να μην παίρνουμε βάρος.

Ενυδάτωση

  • Για να μην πει το σώμα σας το «νερό νεράκι» φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό πριν εμφανιστεί το αίσθημα της δίψας, αφού τότε ήδη υπάρχει μερική αφυδάτωση.
  • Βάλτε στόχο τα 2-4 λίτρα υγρών την ημέρα και αυξήστε τα αν η εργασία σας είναι χειρωνακτική ή περνάτε αρκετό χρόνο έξω καθημερινά.
  • Προτιμήστε το δροσερό και όχι το υπερβολικά κρύο νερό. Απορροφάται γρηγορότερα και μπορεί κανείς να πιει περισσότερο.
  • Άλλος τρόπος να πιούμε περισσότερο νερό είναι προσθέτοντας κομμάτια φρούτων ώστε να αποκτήσει ωραία γεύση π.χ. μια φέτα λεμόνι, λάιμ, ή 1 φέτα αγγούρι ή λίγο δυόσμο.

Πώς θα κάνετε καλό ύπνο χωρίς κλιματισμό στον καύσωνα!

Αλκοόλ και άλλα ροφήματα

  • Αποφύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη ως μέσο ενυδάτωσης π.χ. χυμοί εμπορίου, μιλκσέικ, αναψυκτικά, καφεϊνούχα ροφήματα με σαντιγί. Μπορεί να περιέχουν νερό, αλλά οι θερμίδες τους συχνά φτάνουν την περιεκτικότητα ενός γεύματος. Ενδεικτικά ένας καφές 240 mL με σαντιγύ περιέχει περίπου 330 θερμίδες, ενώ ο σκέτος καφές δεν περιέχει καθόλου θερμίδες και παράλληλα κερδίζετε όλα τα οφέλη των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Άλλωστε, η τακτική κατανάλωση ζάχαρης σε υγρή μορφή μέσα από ροφήματα σχετίζεται σε πολλές μελέτες με την εμφάνιση παχυσαρκίας.
  • Το αλκοόλ αυξάνει την παραγωγή ούρων βραχυπρόσθεσμα οπότε προκαλεί αφυδάτωση, αν και σε μια μελέτη φάνηκε ότι η επίδραση είναι παροδική και την επόμενη μέρα το ισοζύγιο νερού στο σώμα επανέρχεται στα φυσιολογικά. Παρόλα αυτά, το αλκοόλ δεν πρέπει να αποτελεί μέσο ενυδάτωσης λόγω των πολλών θερμίδων που περιέχει (ειδικά τα κοκτέιλ με ζάχαρη και σιρόπι) αλλά και των ανεπιθύμητων δράσεών του στην υγεία.

Καλές επιλογές ροφημάτων: κρύος καφές χωρίς ζάχαρη, κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη, φυσικοί χυμοί φρούτων, σπιτικά smoothies με γάλα ή γιαούρτι και φρούτα.

Ελαφριά γεύματα
  • Κρατήστε τα πολλά μπαχαρικά για τη μαγειρική του χειμώνα καθώς δυσκολεύουν την πέψη το καλοκαίρι ειδικά σε άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα π.χ. παλινδρόμηση. Πολλά καρυκεύματα άλλωστε αυξάνουν την τροφογενή θερμογένεση, την παραγωγή θερμότητας δηλαδή από το σώμα κατά τη φάση της πέψης, γεγονός που επιδεινώνει το… «αίσθημα ζέστης».
  • Το καλοκαίρι είναι μια καλή στιγμή να προτιμήσουμε πού και πού μια σαλάτα ως κύριο γεύμα. Μετατρέψτε τη σε πλήρες γεύμα προσθέτοντας εκτός από λαχανικά και μια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. κοτόπουλο, αυγό, τυρί κ.ά.) και μια πηγή αμύλου π.χ. καλαμπόκι, παξιμάδι, λίγο ψωμί κ.ά.), σχηματίζοντας μια τριάδα τροφίμων.
  • Αποφύγετε τις έτοιμες τυποποιημένες σαλάτες. Οι θερμίδες τους ξεπερνούν αυτές ενός τυπικού σπιτικού γεύματος π.χ. μια σαλάτα του Καίσαρα μπορεί να ξεπερνά τις 600 θερμίδες. Αν δεν έχετε άλλη λύση, επιλέξτε κάποια με ελαφριά σως π.χ. με βάση το λεμόνι ή το ξύδι ή μια απλή βινεγκρέτ και αποφύγετε όσες περιέχουν μαγιονέζα ή άλλα πλούσια σε λιπαρά υλικά.

Μετατρέψτε και άλλα φαγητά σε μορφή κρύας σαλάτας π.χ. σαλάτα οσπρίων, σαλάτα ζυμαρικών, κρύα σούπα λαχανικών.

Άθληση και καύσωνας: Πώς θα προπονηθείτε με απόλυτη ασφάλεια

Δροσερά σνακ για τη ζέστη

  • Τα φρούτα πρέπει να αποτελούν τη νούμερο 1 επιλογή μας για σνακ όταν έχει πολλή ζέστη. Ενυδάτωση, αντιοξειδωτική προστασία, χαμηλές θερμίδες. Τρία σε ένα δηλαδή!
  • Προσοχή παρόλα αυτά χρειάζεται από όσους πάσχουν από διαβήτη λόγω του αυξημένου ποσού σακχάρων που περιέχουν. Έτσι 2-3 φρούτα την ημέρα ανάμεσα στα κύρια γεύματα είναι αρκετά.
  • Το παγωτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή λύση και επίσης εύκολη όταν είμαστε εκτός σπιτιού π.χ. στην παραλία. Για να μειώσουμε το θερμιδικό του περιεχόμενο καλό είναι να αποφεύγουμε τα παρφέ ή την προσθήκη ξηρών καρπών και σιροπιού και να προτιμάμε το παγωτό γιαούρτι ή τις γεύσεις με βάση τα φρούτα (π.χ. παγωτό φράουλα) έναντι της σοκολάτας. Η μερίδα πάντα μετράει, οπότε μια μπάλα είναι αρκετή!

Άλλες καλές επιλογές: ζελέ φρούτων, σπιτικό ρυζόγαλο, γιαούρτι με μέλι ή ένα φρούτο, γρανίτες ή σορμπέ, παγωτό χωρίς λιπαρά ή/ και με γλυκαντικά π.χ. στέβια.

Πηγή: www,mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend