Τροφές που προκαλούν εθισμό!

Μπορεί να μην το ήξερες, όμως περίπου το 20% των ανθρώπων έχει κάποιου είδους διατροφικό εθισμό, με το ποσοστό να είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ ατόμων που είναι παχύσαρκα.

Ο εθισμός στο φαγητό περιλαμβάνει τον εθισμό σε τροφές κατά τον ίδιο τρόπο που ένας καπνιστής είναι εθισμένος στο τσιγάρο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που έχουν εθισμό να μην είναι σε θέση να ελέγξουν την κατανάλωση ορισμένων τροφών.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι δεν εθίζονται απλά σε οποιαδήποτε τροφή. Μερικές τροφές είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα εθιστικής συμπεριφοράς από ό,τι άλλες.

Η έρευνα

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελέτησαν την εθιστική συμπεριφορά στην διατροφή σε 518 συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας την κλίμακα διατροφικού εθισμού από το πανεπιστήμιο του Yale (Yale Food Addiction Scale – YFAS) ως σημείο αναφοράς.

Πρόκειται για το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την αξιολόγηση του εθισμού στην διατροφή. Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν μια λίστα από 35 τροφές, οι οποίες ήταν μια ποικιλία επεξεργασμένων και μη-επεξεργασμένων τροφών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το πόσο πιθανό είναι η κάθε τροφή να προκαλέσει εθιστική συμπεριφορά στο άτομο σε μια κλίμακα από το 1 (καθόλου εθιστική) έως το 7 (εξαιρετικά εθιστική). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 7-10% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με ξεκάθαρο εθισμό στο φαγητό σε αρκετές τροφές.

Επίσης, το 92% των συμμετεχόντων παρουσίασε εθιστική διατροφική συμπεριφορά απέναντι σε κάποιες τροφές. Αποδείχτηκε ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν το φαγητό τους (σε κάποια συγκεκριμένη τροφή), αλλά δεν έβρισκαν την δύναμη να το κάνουν.

Οι 18 πιο εθιστικές τροφές

Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι περισσότερες από τις τροφές που αξιολογήθηκαν ως εθιστικές, ήταν επεξεργασμένες. Αυτές οι τροφές ήταν συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, λίπος ή και τα δύο.

Ο αριθμός που ακολουθεί κάθε μία τροφή σε παρένθεση είναι η μέση βαθμολογία που σημειώθηκε στην προαναφερόμενη μελέτη, στην κλίμακα από το 1 (καθόλου εθιστικό) έως 7 (εξαιρετικά εθιστικό).

– Πίτσα (4.01)
Σοκολάτα (3,73)
– Πατατάκια (3,73)
– Μπισκότα (3,71)
– Παγωτό (3,68)
– Τηγανητές πατάτες (3,60)
– Τσίζμπεργκερ (3.51)
Αναψυκτικά (όχι διαίτης) (3.29)
– Κέικ (3.26)
– Τυρί (3.22)
– Μπέικον (3,03)
– Τηγανητό κοτόπουλο (2.97)
– Rolls (2,73)
– Popcorn (βουτυρωμένο) (2,64)
– Δημητριακά πρωινού (2,59)
– Gummy καραμέλα (2,57)
– Μπριζόλα (2,54)
– Muffins (2,50)

Διαβάστε επίσης: Οι τροφές που βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τροφές που σε ξυπνάνε όπως ο καφές αλλά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη!

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. Πολύ περισσότερο το… μάτι δεν ανοίγει αν το ξύπνημα δεν συνοδευτεί με έναν δυνατό καφέ.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να καταφέρετε να πάρετε την ίδια… δόση ενέργειας από διάφορες τροφές και να ξυπνήσετε για τα καλά.

Ταυτόχρονα θα γλιτώσετε κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης, οι οποίες πάντως για να είμαστε ακριβείς, φαίνονται στην περίπτωση της υπερκατανάλωσης.

Σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη διατροφή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα

Οι φλαβονόλες που περιέχει η σοκολάτα περιορίζει τις φλεγμονές και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Ο κόκκος του κακάο είναι γεμάτος από θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «τροφή των θεών». Οι σοκολάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα έχουν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Προτιμήστε σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σοκολάτα με τουλάχιστον 72% κακάο.

Ρόκα ή πικρά λαχανικά

Μπορεί το πικρό να μην βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα γούστα μας, αλλά τα πικρά λαχανικά όπως είναι η ρόκα, η λαχανίδα (kale), η άγρια αγκινάρα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Παντζάρι

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας σε οποιονδήποτε τομέα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το παντζάρι. Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το παντζάρι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο που βελτιώνει την υγεία στα αιμοφόρα αγγεία.

Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Τρόφιμα πλούσια σε B12

Η βιταμίνη B12 είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της ενέργειας» και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας, οπότε αν δεν λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη, ίσως να νιώθετε λίγο κουρασμένοι. Την B12 θα την βρείτε στα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και σε κάποιες ποικιλίες μανιταριών.

Διαβάστε επίσης: Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μειώστε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια με έναν απλό τρόπο!

Δείτε πώς θα μειώσετε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Είσαι μακαρονάς. Θέλεις να τρως ζυμαρικά τα οποία λατρεύεις, όμως, ανησυχείς μήπως πάρεις κιλά. Πως μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό, λαμβάνοντας τις μισές θερμίδες;

Για τους δρομείς το… τρικ που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως και να μην έχει ουσία, ωστόσο, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς στην πράξη για να το διαπιστώσει.

Νόστιμο και γρήγορο πιάτο

Μια μακαρονάδα είναι ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αφού υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους.

Τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίδραση του οργανισμού

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου. Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου με τη σειρά τους πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί.

Για τον λόγο αυτόν, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα σακχάρου με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν όμως να μπορείτε να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες!

Το μεγάλο… κόλπο

Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου και το καταναλώνετε αφού το ζεστάνετε.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Το ανθεκτικό άμυλο πήρε αυτή την ονομασία επειδή όταν μαγειρεύεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες «αντιστέκεται» σε ένζυμα που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπούν τους υδατάνθρακες, απελευθερώνοντας τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτούς.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης, τα ζυμαρικά δεν προκαλούν τη συνήθη απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και παράλληλα ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες!

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend