15 προϊόντα… διαίτης που καταστρέφουν την δίαιτα σας!

Ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή- επειδή μια δίαιτα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν σημαίνει πως είναι η κατάλληλη για εσάς. Η Michelle Roots, ειδική σε θέματα δίαιτας και διατροφής, υπογραμμίζει πως υπάρχουν πολλές λέξεις που αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων και κάνουν τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι είναι υγιεινά ή κατάλληλα για όσους κάνουν δίαιτα.

Για παράδειγμα όταν διαβάσετε «χωρίς γλουτένη», «χαμηλό σε θερμίδες», «διαιτητικό προϊόν» ή «χωρίς πρόσθετα ζάχαρης», συχνά οδηγείστε σε εσφαλμένο συμπέρασμα πως αυτό το προϊόν είναι μια καλή επιλογή ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

Αν θέλετε χάσετε βάρος θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να πάρετε τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα με την άσκηση θα μπορέστε να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε.

Μην φοβάστε τους υδατάνθρακες – κινόα, φακές και κριθάρι στην πραγματικότητα βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τρόφιμα με αρκετά λιπαρά συχνά δεν είναι εχθροί στην προσπάθεια να αδυνατίσετε. Αντίθετα το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια και το λάδι καρύδας, αποτελούν μια καλή επιλογή.

Ακολουθεί η λίστα με τα 15 διαιτητικά τρόφιμα που είναι τα χειρότερα για να χάσετε κιλά:

Aρωματισμένο γιαούρτι χωρίς λιπαρά

Όταν οι εταιρίες παρασκευάζουν ένα προϊόν δίχως λιπαρά συνήθως προσθέτουν ζάχαρη. Πολλές φορές μια μερίδα από αυτό το γιαούρτι περιέχει περισσότερα από 15 γρ. ζάχαρη και αυτό μόνο καλό δεν είναι για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Έτοιμα Smoothies 

Πολλές εταιρίες φορτώνουν τα smoothies με συστατικά υψηλής θερμιδικής αξίας, συντηρητικά και άλλες τεχνητές ουσίες. Για τον λόγο αυτό καλύτερα να δοκιμάσετε να παρασκευάσετε ένα τέτοιο ρόφημα μόνοι σας στο σπίτι.

Light συνοδευτικά για σαλάτες

Έρευνες έχουν δείξει πως τα light συνοδευτικά για σαλάτες περιέχουν μεν λίγες θερμίδες, ωστόσο μια σαλάτα χωρίς πολλές θερμίδες δεν πρόκειται να σας κρατήσει για πολύ. Για τον λόγο αυτό θα καταλήξετε σύντομα σε κάποιο άλλο σνακ για ξεγελάσετε την πείνα σας και αυτό μόνο καλό δεν θα κάνει στο πρόγραμμα της δίαιτας που ακολουθείτε.

Σαλάτες από εστιατόρια πρόχειρου φαγητού

Θέλετε να φάτε κάτι γρήγορα και υγιεινό και σταματάτε στα MC της γειτονίας σας για μια σαλάτα. Οι θερμίδες που εμπεριέχονται σε πολλές σαλάτες σε τέτοιου είδους καταστήματα είναι πολύ περισσότερες απ΄ όσο νομίζετε.

Μπάρες πρωτεΐνης

Οσο περισσότερα συστατικά αναγράφει η ετικέτα της μπάρας τόσο περισσότερο θα πρέπει να την αποφεύγετε γιατί συνήθως είναι πηγή συντηρητικών και θερμίδων.

Μίγμα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και σπόρων

Δείχνει κατάλληλο για όσους ακολουθούν κάποια δίαιτα ωστόσο πολύ δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί το σωστό μέγεθος σε μια μερίδα του Τrail Mix. Πολλοί δεν έχουν συναίσθηση του πόσο τρώνε με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν αχρείαστες θερμίδες.

Βιολογικά μπισκότα

Επειδή ένα προϊόν έχει την ονομασία «βιολογικό», δεν συνεπάγεται ότι είναι καλό για την υγεία. Αν ένα πακέτο μπισκότα έχει μόνο 100 θερμίδες, αυτό σημαίνει πως είναι φορτωμένο με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες κα θα ήταν καλύτερο να καταναλώσετε ένα κανονικό μπισκότο.

Διαιτητικά αναψυκτικά

Τα διαιτητικά αναψυκτικά έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία. Έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε πως άτομα που έπιναν 2 ή και περισσότερες διαιτητικά ανθρακούχα ποτά την ημέρα είχαν μεγέθη μέσης έξι φορές μεγαλύτερα από τα άτομα που δεν έπιναν τέτοια αναψυκτικά.

Προϊόντα χωρίς γλουτένη

Όταν αγοράζετε τέτοια τρόφιμα διαβάστε πρώτα την ετικέτα με τα συστατικά και τα επίπεδα των θερμίδων. Όσο μεγαλύτερη είναι η λίστα τόσο χειρότερα είναι για την δίαιτα που ακολουθείτε.

Φρουτοχυμοί

Οι χυμοί φρούτων δεν είναι πάντοτε φρέσκοι και φυσικοί όπως νομίζουν πολλοί. Ενδέχεται να περιέχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από ένα αναψυκτικό. Συχνά περιέχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από πολλές φυτικές τροφές.

Γκρανόλα

Οι μπάρες από γκρανόλα μπορεί να είναι ένα από τα πιο υγιεινά σκακ, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές είναι φορτωμένες με ζάχαρη και ελάχιστες φυτικές ίνες. Μια κούπα με γκρανόλα περιέχει περίπου 600 θερμίδες, 25 γρ. ζάχαρης, και 30 γρ. λίπους.

Κατεψυγμένα γεύματα

Είναι συχνά φορτωμένα με συντηρητικά και νάτριο και τους λείπουν τα λαχανικά με θρεπτική αξία. Το καλύτερο είναι να ετοιμάσετε σπίτι το γεύμα της δικής σας επιλογής και να το κρατήσετε σε τάπερ στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Αποξηραμένα φρούτα

 Συχνά περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης και πολλές θερμίδες. Δηλαδή καμία σχέση με τα κανονικά φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Μπάρες ρυζιού

Περιέχουν υδατάνθρακες που σας κάνουν να πεινάτε έπειτα από λίγη ώρα, ενώ ανεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα στα ύψη.

Μπέργκερ λαχανικών

Τα μπέργκερ αυτά δεν φτιάχνονται μόνο από λαχανικά, βασίζονται στην επεξεργασία της σόγιας. Επίσης περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες νατρίου και όταν προσθέτετε κάποιο toping, οι θερμίδες ανεβαίνουν στα ύψη.

Διαβάστε ακόμα: Τροφές που έχουν τη φήμη του superfood και τελικά είναι junk food!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ζάχαρη: Με 9 μέρες αποχή, πέφτουν χοληστερίνη, τριγλυκερίδια!

Όταν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη θα δείτε σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες της υγείας σας, ακόμα και μέσα σε 9 μέρες, έστω κι αν δεν μειώσετε τις ημερήσιες θερμίδες που λαμβάνετε.

Αυτό βρήκε μια μελέτη που έγινε σε παιδιά και εφήβους η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity από ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων Benioff του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η μελέτη αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες που έγιναν ποτέ για το ρόλο της ζάχαρης στο ανθρώπινο σώμα.

Τα τελευταία 10 χρόνια και μετά τις κλινικές μελέτες που έγιναν για τη δίαιτα Άτκινς στη δεκαετία του 2000 υπάρχει ένα κλίμα υπέρ τω καλών λιπών και των πρωτεϊνών στη διατροφή και κατά των τρανς λιπαρών και της ζάχαρης (είτε πρόκειται για φρουκτόζη είτε για γλυκόζη).

Είναι τόσο μεγάλο διατροφικό… θαύμα η ζάχαρή καρύδας;

Είναι γνωστό ότι οι διατροφολόγοι για δεκαετίες κατηγορούσαν τα διατροφικά λίπη για κάθε δεινό στην υγεία αφήνοντας στο απυρόβλητο τη ζάχαρη. Μετά το 2004 όμως υπήρξε μια στροφή κατά της ζάχαρης. Τώρα αυτή η μελέτη δίνει τη χαριστική βολή βρίσκοντας ότι η αποχή από τη ζάχαρη μόλις για 9 μέρες έχει θεαματικά αποτελέσματα στους δείκτες υγείας. Ποτέ άλλοτε έχει έχει βρεθεί τέτοια βελτίωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Λάστιγκ, ενδοκρινολόγος και καθηγητής Κλινικής Παιδιατρικής δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της μελέτης σημαίνει ότι η ζάχαρη είναι επιβλαβής όχι εξαιτίας των θερμίδων που παρέχει αλλά λόγω της μεταβολικής επίδρασης που έχει στο σώμα. “Φταίει απλώς η φύση της ζάχαρης”, είπε ο Λάστιγκ.

Πτώση σε “ζάχαρο”, ινσουλίνη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και πίεση

Στη μελέτη συμμετείχαν 43 παιδιά, ηλικίας 9-18 ετών, τα οποία ήταν παχύσαρκα και είχαν κάποιες παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν επί 9 ημέρες μια διατροφή χωρίς πρόχειρο φαγητό, γλυκά και αναψυκτικά με ζάχαρη.

Τα νέα γεύματα προετοιμάστηκαν από την κλινική του Νοσοκομείου και περιείχαν μόνο 10% προστιθέμενη ζάχαρη (από 28% που ήταν στην προηγούμενη διατροφή τους). Ειδικά η φρουκτόζη παρείχε μόνο το 4% των θερμίδων (από το 12%). Η νέα διατροφή ωστόσο δεν είχε αλλάξει το ποσοστό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών από την προηγούμενη διατροφή των παιδιών. Η προστιθέμενη ζάχαρη απλώς είχε αντικατασταθεί με αμυλούχες τροφές όπως π.χ. η πίτσα.

Οι ερευνητές ζύγιζαν κάθε μέρα τα παιδιά και όταν έβλεπαν ότι κάποιο έχανε βάρος, του ζητούσαν να αυξήσει την πρόσληψη τροφής διότι ήθελαν να διατηρηθεί σταθερό το βάρος έτσι ώστε να διαχωρίσουν την επίδραση της ζάχαρης από την επίδραση που έχει το αδυνάτισμα. Για τον ίδιο λόγο, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μην αυξήσουν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους.

Μετά από 9 μέρες η διαστολική αρτηριακή πίεση (η μεγάλη) είχε μειωθεί κατά 5 mm Hg, τα τριγλυκερίδια είχαν πέσει κατά 33 mg/dl ή κατά 46%,  η κακή (LDL) χοληστερίνη είχε μειωθεί κατά 10 mg/dl, το σάκχαρο του αίματος είχε πέσει κατά 5 mg/dl και τα επίπεδα της ινσουλίνης είχαν μειωθεί κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 53%. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πραγματικά θεαματικά αν σκεφτεί κανείς ότι δεν μειώθηκαν οι συνολικές θερμίδες και δεν αυξήθηκε η φυσική δραστηριότητα.

Φρουκτόζη ή ζάχαρη: Μην βιαστείτε να απαντήσετε

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο οργανισμός των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, χωρίς τη ζάχαρη, άρχισε να δέχεται καλύτερα τα μηνύματα κορεσμού της πείνας και κάποιοι αισθάνθηκαν ότι τρώνε πολύ.

«Δεν έχω δει ποτέ σε μελέτες με ανθρώπους τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Ζαν-Μαρκ Σβαρτς, καθηγητής στο Τμήμα Βασικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Touro της Καλιφόρνια, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Μέσα σε μόλις 9 ημέρες από τον περιορισμό της ζάχαρης από το 28% των ημερήσιων θερμίδων στο 10%, υπήρξαν θεαματικές βελτιώσει σε όλα τα άτομα».

Από τη μεριά του, ο Λάστινγκ είπε τα ευρήματα της μελέτης καταρρίπτουν το μύθο, “μία θερμίδα είναι πάντα μια θερμίδα, απ’ όπου κι αν προέρχεται”. Έχει μεγάλη σημασία από που προέρχεται η θερμίδα, είπε ο Λάστινγκ. “Άλλη επίδραση έχουν θερμίδες του ψωμιού και άλλη οι θερμίδες των γλυκών. Αυτό πρέπει πλέον να το καταλάβουν όλοι οι διατροφολόγοι, ακόμα και αυτοί που έχουν διδαχτεί στο πανεπιστήμιο ότι δεν έχει σημασία από που προέρχονται οι θερμίδες”.

Ωστόσο ορισμένοι ερευνητές είπαν για τη μελέτη ότι είχε το μειονέκτημα να μην περιλαμβάνει ομάδα ελέγχου (ομάδα η οποία δεν θα αλλάξει τη διατροφή της προκειμένου να υπάρχει σύγκριση). Άλλοι είπαν ότι δεν τους φαίνεται λογικό να υπάρχουν τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα μόνο και μόνο επειδή η ζάχαρη αντικαταστάθηκε από άμυλο, και ότι η μελέτη “αρνείται” τους βασικούς λόγους της θερμοδυναμικής. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τις εταιρείες αναψυκτικών.

Διαβάστε επίσης: Tips που θα σε οδηγήσουν στην… απεξάρτηση από τη ζάχαρη!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μανταρίνι: Διατροφικός θησαυρός!

Γράφει η Γράφει η Κατερίνα Νταλέ (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας)*

Το μανταρίνι ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών. Στην ίδια ομάδα συναντάμε το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ καθώς και τα λεμόνια. Πρόκειται για ένα μικρό φρούτο, που μοιάζει εμφανισιακά με μικρό πορτοκάλι και το βρίσκουμε από τις αρχές Νοεμβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Aποτελεί ένα πολύ αρωματικό, γλυκό και ωφέλιμο φρούτο που αξίζει, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, να το δοκιμάσεις.

Διατροφική αξία

Ας δούμε όμως τι μπορείς να κερδίσεις από την κατανάλωση του. Σε 1 μέτριο μανταρίνι (88 γραμμαρίων) λοιπόν περιέχονται…

  • Θερμίδες 47 kcal
  • Υδατάνθρακες (γρ) 11,7
  • Λιπαρά (γρ) 0,3
  • Πρωτεΐνη (γρ) 0,8
  • Φυτικές Ίνες (γρ) 1,6
  • Νερό (γρ) 75

Βιταμίνες

  • Βιταμίνη C (mg) 23,5
  • Βιταμίνη Α (μg) 30
  • Φολικό οξύ (μg) 14,1
  • Α-καροτένιο (μg) 90
  • Β-καροτένιο (μg) 136

Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία

  • Ασβέστιο (mg) 32,6
  • Μαγνήσιο (mg) 10,6
  • Φώσφορος (mg) 17.6
  • Κάλιο (mg)  146
  • Νάτριο (mg) 1,76

Πέντε εκπληκτικές ιδιότητες των εσπεριδοειδών για την υγεία

Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία

Παρατηρείς συνεπώς πως το χειμερινό αυτό φρούτο παρά το μικρό του μέγεθος είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες ενώ περιέχει ελάχιστες θερμίδες! Καταλαβαίνεις λοιπόν πως τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αρκετά, ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

1) Εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση

Τα αντιοξειδωτικά του μανταρινιού προστατεύουν το σώμα σου εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και τις βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού στρες που αυτές προκαλούν. Αυτά τα επιβλαβή μόρια εμπλέκονται στην ανάπτυξη χρόνιων καταστάσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος.

Τα μανταρίνια λοιπόν, αλλά και η φλούδα τους, είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C, η βήτα-κρυπτοξανθίνη και τα φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό σου από πολλές ασθένειες.

2) Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Η βιταμίνη C στα μανταρίνια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ανοσοποιητικού σου συστήματος, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό σου από ιούς και βακτήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνουν την πιθανότητα να εμφανίσεις κάποια ασθένεια.

3) Βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος σου

Το κολλαγόνο αποτελεί μια πρωτεΐνη που δίνει δομή, δύναμη και σταθερότητα στους συνδετικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος σου.

Η βιταμίνη C που περιέχεται στα μανταρίνια μπορεί να προάγει την παραγωγή του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να βελτιώνει την επούλωση των πληγών και να μειώνει τα σημάδια γήρανσης.

4) Συμμετέχει στην διαχείριση του σωματικού σου βάρους

Τα μανταρίνια περιέχουν ελάχιστες θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να σε κρατούν χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έτσι είναι ευκολότερο να επιτευχθεί η μείωση του σωματικού σου βάρους.

5) Βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνοντας τα επίπεδα τριγλυκεριδίων αλλά και της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα.

Χυμοί ή ολόκληρα φρούτα όταν κάνω διατροφή;

Συμπερασματικά

Πρόκειται για ένα νόστιμο φρούτο αρκετά ευεργετικό για την υγεία και το οργανισμό σου, που σου δίνει την δυνατότητα να το καταναλώσεις με πολλούς τρόπους αφού ταιριάζει σε όλα τα γεύματα! Πρόσθεσε το στις σαλάτες σου, στα κυρίως γεύματα σου, στο γιαούρτι σου, στα smoothies, σε χυμούς ή απλά κατανάλωσε το φρέσκο όπως έχει. Οι επιλογές είναι πολλές όπως και τα οφέλη του.

Έξυπνο tip. Το μανταρίνι καθαρίζεται πολύ εύκολα απλά με τα χέρια σου δίνοντας σου την δυνατότητα να το έχεις συνεχώς μαζί σου. Πρόσθεσε λοιπόν και μια χούφτα ξηρούς καρπούς και θα έχεις ένα έτοιμο σνακ με λίγες θερμίδες, που θα σε χορτάσει στην στιγμή!

Διαβάστε επίσης: Τα… καμπανάκια του οργανισμού όταν δεν τρώμε φρούτα και λαχανικά

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend