Οι τρεις κουζουλοί… σωματοφύλακες: Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη δεν είναι ελεημοσύνη

Το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα έχει γνωρίζει μια μεγάλη και μαζική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Και όπως όλα τα κινήματα έχει πολύχρωμα και διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Οι πιο όμορφες στιγμές του, είναι αυτές του εθελοντισμού. Υπάρχουν αρκετές ομάδες που τρέχουν και προσφέρουν σε συνανθρώπους τους και οι δράσεις τους ξεχωρίζουν κυρίως εξαιτίας της αυθεντικότητάς τους.

Μια από αυτές τις ομάδες είναι «Οι Κουζουλοί Δρομείς», μια ομάδα αλληλεγγύης με αυθορμητισμό και τρέλα.

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1985 ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη. Και μια τέτοια μέρα δεν θα μπορούσε το runnfun.gr να μην φιλοξενεί μια από τις ομάδες που με τη στάση τους και τις δράσεις τους κάνουν το δρομικό κίνημα να λάμπει λίγο περισσότερο.

-Τι είναι οι Κουζουλοί Δρομείς-Ομάδα Αλληλεγγύης και ποια η σχέση τους με τον εθελοντισμό;

Γιώργος Γαλανόπουλος: Μας αρέσει να γλακούμε ωσαν τους κουζουλούς, σαν “τρεις σωματοφύλακες” του εθελοντισμού, που τρέχουν, ποδηλατούν, δραστηριοποιούνται με έναν σκοπό. Με τον Πάρη και τον Μάνο εκπέμπαμε στην ίδια συχνότητα, και δημιουργήσαμε δυνατούς δεσμούς φιλίας. Αυτοί οι δεσμοί φιλίας, και η θέλησή μας για εθελοντισμό μας παρακίνησαν να δημιουργήσουμε και την ομάδα “Κουζουλοί Δρομείς”. Έτσι συνδυάζοντας αθλητικές δραστηριότητες με την κουζουλάδα για εθελοντισμό δημιουργήσαμε τον τρόπο ώστε να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να βοηθήσουμε όπου υπάρχει ανάγκη και να κάνουμε τον κόσμο γύρω μας λίγο καλύτερο. “Όλοι μαζί μπορούμε”.. Είναι ένα μοτο που κρατάει από το 2015

Πάρης Κάρτας: Οι «Κουζουλοί δρομείς» είναι ένα μείγμα τριών διαφορετικών προσωπικοτήτων σμιλεμένων από το ίδιο ύλικο. Φιλοσοφία μας είναι πως ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι η δύναμη να αλλάξουμε την κοινωνία μας βοηθώντας αυτούς που έχουν ανάγκη! Και αυτό κάνουμε πράξη μέσω του αθλητισμού και όχι μόνο.

Μάνος Χατζηγιάννης: Δεν ξέρω τι αντιπροσωπεύουν ακριβώς αυτήν την στιγμή οι “Κουζουλοί Δρομείς”εκτός από μια ακλόνητη φιλία τριών ανδρών με τις ίδιες ευαισθησίες. Δεν ξέρω αν μοιάζουμε με “αγγέλους” ή με “καραμουρτζούνηδες” με όσα κάνουμε. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως έτσι όπως ήμασταν δυο, γίναμε τρεις, το όνειρό μας είναι να γίνουμε χίλιοι δεκατρεις δημιουργώντας ένα κίνημα αλληλεγγύης.

-Πως γνωριστήκατε και πως προέκυψε η ομάδα σας;

Πάρης Κάρτας: Το 2015 βάλαμε τα θεμέλια για ένα ξεχωριστό ταξίδι αλληλεγγύης, με την γνωριμία μας στο πλαίσιο ενός εθελοντικού ποδηλατικού πρότζεκτ, κι από τότε θέσαμε στόχο να αποδείξουμε πως μετά το ρήμα «αγαπώ», το «βοηθώ» είναι το πιο ωραίο ρήμα στον κόσμο. Και μέχρι στιγμής κάτι έχουμε καταφέρει…

Μάνος Χατζηγιάννης: Επειδή αυτοί οι δύο δεν θα σου απαντήσουν ειλικρινά, έχω να σου πω ότι κανείς τους δεν με συμπάθησε στην αρχή σε εκείνο το πρότζεκτ! Αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!

Γιώργος Γαλανόπουλος: Εκείνη η αρχή, πίσω στο 2015 θα μας ενώνει για πάντα. Ποδηλατήσαμε μαζί με μια υπέροχη ομάδα την μισή Ελλάδα για τα παιδιά με καρκίνο της “Φλόγας” μαζεύοντας παράλληλα χρήματα σε έναν διαδικτυακό κουμπαρά. Ήμασταν νέοι (όχι ο Μάνος) και η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη. Εμένα προσωπικά, ήταν η πρώτη μου εθελοντική δράση που συμμετείχα ενεργά. Συνήθως απλά στήριζα με τον οβολό μου. Εκείνη τη φορά, όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι μας, παίρναμε κυριολεκτικά μέρος στη δράση και πραγματικά ζήσαμε εμπειρίες και συναισθήματα μοναδικά. Υπήρξαν και άλλα πρότζεκτ δικά μας ή με την σύμπραξή μας, αλλά το πρώτο είναι βαθιά χαραγμένο γιατί πέραν των άλλων, μάς ένωσε κι όλας.

-Το “Κουζουλοί” πως προέκυψε; Είναι κανείς από την Κρήτη;

Πάρης Κάρτας: Την αγαπάμε πολύ την Κρήτη. Εκεί κατέληξε το δεύτερο ποδηλατικό πρότζεκτ που συμμετείχαμε το 2016 με ωφελούμενους παιδιά με αναπηρία. Στην δικιά μου καρδιά πάντως φυσάει Βαρδάρης!

Γιώργος Γαλανόπουλος: Έζησα σχεδόν την μισή μου ζωή στην Κρήτη, αλλά η καταγωγή μου είναι από το Αγρίνιο. Έχω στενούς δεσμούς στην Κρήτη. Σχέσεις ζωής!

Μάνος Χατζηγιάννης: Όπως αντιλαμβάνεσαι κανείς δεν έχει ρίζα κρητική. Εγώ είμαι από την Τζιά, ο Πάρης από την Θεσσαλονίκη. Ό,τι πιο κοντά σε Κρήτη είναι ο Γιώργος. Δώσαμε τα διαπιστευτήριά μας σαν παλαβοί δρομείς με την επιλογή αυτού του ονόματος. Επειδή όμως δεν είμαστε απλά δρομείς, αλλά συνδρομείς, αφού συνδράμουμε με κάθε ευκαιρία, προσθέσαμε στο “Κουζουλοί” και το “Ομάδα Αλληλεγγύης”.

-Από το 2015 μέχρι σήμερα σε πόσα προτζεκτ έχετε συμμετάσχει;

Μάνος Χατζηγιάννης: Μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια οι “Κουζουλοί Δρομείς” έχουν συμμετάσχει σε πολλαπλές και ποικίλες εθελοντικές δράσεις είτε ως σύμπραξη αγάπης με άλλες ομάδες και συλλόγους είτε μεμονωμένα. Η συνεργασία με ομάδες και συλλόγους στην Ελλάδα όπως το Wheeling2help, οι Pet partners Hellas, το Skyros Run, οι “Δρομείς Ελπίδας”, η Emfasis, το Win Cancer, η “Φλόγα” (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια), αλλά και στο εξωτερικό, όπως το το ίδρυμα Maggies, συνθέτουν ένα συγκινητικό παζλ προσφοράς.

Πάρης Κάρτας: Κορυφαία στιγμή όμως ήταν το δικό μας πρότζεκτ με την συμμετοχή και των τριών μας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2018 και την προσφορά στα παιδιά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της «Κιβωτού του Κόσμου» μέσω μια συγκλονιστικής και συγκινητικής κινητοποίησης δωρητών. Η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και το ποσό των 1700 ευρώ που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ μεγαλύτερο από τον αρχικό στόχο.

Γιώργος Γαλανόπουλος: Εγώ διαμένοντας στο εξωτερικό συμπράττω από απόσταση σε κάποιες περιπτώσεις και μου λείπει λίγο αυτό το κλίμα, αλλά εννοείται πως σε ό,τι ετοιμάζουμε με τα παιδιά προσπαθώ να βάζω και το δικό μου λιθαράκι.

Η 5η Δεκεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού. Τι είναι για εσάς ο εθελοντισμός και τι μένει ανεξίτηλο μέχρι την επόμενη δράση ;

Πάρης Κάρτας: Το δόγμα των “Κουζουλών Δρομέων” είναι πως αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο αρκεί πρώτα να αλλάξουμε εμείς και μετά να απλώσουμε το χέρι… Όχι σαν άλλοι επαίτες μιας πρόσκαιρης ευημερίας, αλλά σαν ικέτες μιας μόνιμης ευτυχίας. Και αυτή η ευτυχία εδραιώνεται μονάχα με έναν τρόπο. Με την προσφορά! Με τον εθελοντισμό! Για αυτό και συνδυάζουμε με κάθε ευκαιρία τον αθλητισμό με την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.

Γιώργος Γαλανόπουλος: αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός είναι μια πράξη συνέπειας και συνήθειας. Δεν το κάνεις περιστασιακά, προσπαθείς να το κάνεις πάντα και παντού. Η ανιδιοτελής προσφορά, σου δίνει μια ανεξήγητη χαρά, και όταν κολλήσεις το μικρόβιο δύσκολα σταματάς.

Μπορεί αυτό που κάνουμε να είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, αλλά χωρίς αυτήν την σταγόνα ο ωκεανός είναι μικρότερος..

Μάνος Χατζηγιάννης: Παρά λίγη καρδιά θα ήταν ο κόσμος άλλος, έλεγε ο Ελύτης… 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

5Hours: Ένας αγώνας-μήνυμα στη μνήμη του αδικοχαμένου Ερμή Θεοχαρόπουλου

H ΑΜΚΕ με τον διακριτικό τίτλο «ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΕΡΜΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ» διοργανώνει τον αγώνα/εκδήλωση 5hours ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Θεοφάνη- Ερμή ο οποίος χάθηκε άδικα στις 30 Ιανουαρίου 2022 στα Τζουμέρκα.

Ο αγώνας ονομάζεται 5hours όσες και οι ώρες που ο Θεοφάνης-Ερμής περίμενε το ελικόπτερο αιμορραγώντας μετά από σοβαρό ατύχημα που είχε στο βουνό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 την ήμερα που θα έκλεινε τα 22 του χρόνια!

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από τα Ιωάννινα και θα τερματίσει στην Άγναντα όπου ήταν και ο τόπος κατοικίας του τα τελευταία χρόνια, είναι όλη ασφάλτινη, έχει μήκος 53 χλμ και θετική υψομετρική διαφορά 1.140 μέτρα.

Για όσους ενδιαφέρονται θα υπάρχει και Virtual race μέχρι 10 μέρες πριν την διεξαγωγή του μαζικού αγώνα. Στην ιστοσελίδα www.5hours.gr θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και για τον εικονικό αγώνα αλλά και για τον κανονικό, ενώ πολύ σύντομα θα ανοίξουν οι εγγραφές.

Ο άδικος χαμός του Θεοφάνη-Ερμή ανέδειξε με απόλυτο τρόπο τα τεράστια κενά που υπάρχουν στην επείγουσα εναέρια προστασία της ζωής στη χώρα μας για αυτό και προσκαλούμε όλους όσους τους αρέσει να δραστηριοποιούνται στο φυσικό περιβάλλον καθώς και τους επαγγελματίες τουρισμού ειδικού και γενικού, τοπικές συλλογικότητες, φορείς όλης της επικράτειας να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα το αίτημα για τη δημιουργία της επείγουσας αεροδιάσωσης στη χώρα μας με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Επαγγέλματα που έκαναν γνωστοί ποδοσφαιριστές όταν σταμάτησαν την καριέρα τους

Photo by Thomas Serer on Unsplash

Το ποδόσφαιρο, ως το πιο δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως, έχει δημιουργήσει άπειρους υποψήφιους… επαγγελματίες. Εκατομμύρια νέοι έχουν ως όνειρο να γίνουν ποδοσφαιριστές στις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη. Το κίνητρό τους είναι διττό, τόσο η καταξίωση και η δόξα όσο και η οικονομική αποκατάσταση που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, τουλάχιστον για τους καλύτερους παίκτες.

Οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν. Πολλές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων του ποδοσφαίρου που άφησαν το άθλημα και ασχολήθηκαν με κάτι διαφορετικό, για μία ευρεία ποικιλία λόγων. Από τον αγαπητό τραγουδιστή Αντύπα, που εγκατέλειψε τη «μικρή» ομάδα του Άρη για να ασχοληθεί με τη μουσική, μέχρι τον Ramon Colillas, που διέκοψε την προπονητική καριέρα του για να ασχοληθεί με το επαγγελματικό πόκερ. Ποιος ξέρει τι ρόλο θα είχαν πετύχει στο άθλημα, αν συνέχιζαν τη μέχρι τότε πολλά υποσχόμενη πορεία τους…

Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Ποδοσφαιριστές που ολοκλήρωσαν μία επιτυχημένη καριέρα. Και τώρα; Πάμε να δούμε τι καριέρες επέλεξαν παίκτες με πολύ αξιόλογη πορεία και «κασέ» εκατομμυρίων αφού κρέμασαν τα παπούτσια τους:

Ντάνιελ Άγκερ – Tattoo artist

Το πάθος του πρώην κεντρικού αμυντικού της Λίβερπουλ για τα τατουάζ ήταν ξεκάθαρο σε όλους κατά τη διάρκεια της θητείας του στην αμυντική γραμμή των «ρεντς». Μετά την απόσυρσή του το 2016, ο εκπαιδευμένος καλλιτέχνης τατουάζ Agger άρχισε να ασχολείται με ένα παγκοσμίου φήμης σαλόνι που ονομάζεται Tattoodo. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μόνο επιχειρηματικό εγχείρημα του Άγκερ , καθώς είναι επίσης συνιδιοκτήτης μιας εταιρείας διαχείρισης λυμάτων στην πατρίδα του, τη Δανία. Το KloAgger, που στα αγγλικά μεταφράζεται ως τουαλέτα Agger, διευθύνεται από τον αδερφό του, αν και ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ εξακολουθεί να είναι μέρος των βασικών επιχειρηματικών αποφάσεων.

Φαμπιάν Μπαρτέζ – Οδηγός αγώνων

Ο εκκεντρικός Γάλλος τερματοφύλακας που έχει κερδίσει μέχρι και το Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν ανέκαθεν μία ιδιαίτερη προσωπικότητα όταν αγωνιζόταν για ομάδες όπως η Μαρσέιγ, η Μονακό και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μέσα σε ένα χρόνο, αφού κρέμασε τα γάντια του το 2007, ο Μπαρτέζ είχε ξεκινήσει την καριέρα του στον χώρο των αγώνων αυτοκινήτου – και έκτοτε είχε μεγάλη επιτυχία. Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι πάντα τον γοήτευε ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, ακόμα και όταν έπαιζε ποδόσφαιρο. Έπρεπε να περιμένει μέχρι το τέλος της επαγγελματικής καριέρας του για να το δοκιμάσει και τελικά το αγάπησε. Όπως τόνισε, το καλό με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι ότι μπορείς να αγωνίζεσαι χωρίς να παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η ηλικία του καθενός.

Βίνι Τζόουνς – Ηθοποιός

Από εκεί που ήταν ο σκληρός αμυντικός εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, άφησε το ποδόσφαιρο και έγινε ο σκληρός του… κινηματογράφου. Ο Βίνι Τζόους έγινε γνωστός στο ποδοσφαιρικό στερέωμα χάρη στις εξαιρετικές αμυντικές του αρετές, αλλά και το ακόρεστο πάθος -υπερβολικό πολλές φορές, αφού τον έβγαζε εκτός εαυτού- στα παιχνίδια της Λιντς, της Τσέλσι και των άλλων ομάδων που αγωνίστηκε. Μετά την απόσυρσή του, αγαπήθηκε από το κοινό των ταινιών δράσης και κωμωδιών που πήρε μέρος. Οι ταινίες και οι σειρές που έχει παίξει είναι δεκάδες και ποιον ρόλο θα μπορούσε να έχει εκτός αυτού του… σκληρού;

Photo by Miguel Ángel Hernández on Unsplash

Τόμας Γκράβεσεν – Πόκερ

Ο πρώην μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης και της Έβερτον έζησε μια ιδιαίτερη ζωή τα πρώτα χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του. Εγκαταλείποντας το ποδόσφαιρο σε ηλικία μόλις 32 ετών, ο Γκράβεσεν μετακόμισε στο Λας Βέγκας για να παίξει πόκερ επαγγελματικά. Έχοντας ήδη δημιουργήσει σημαντικό κεφάλαιο μέσω κάποιων κερδοφόρων επενδύσεων, ο Γκράβεσεν μπόρεσε να απολαύσει την ζωή της υψηλής κοινωνίας και να κάνει βόλτες με… σελέμπριτι. Το απόλαυσε όσο κράτησε και, πλέον, επέστρεψε με ρόλο σε κανάλι της Δανέζικης τηλεόρασης.

Ματιέ Φλαμινί – Βιοοικονομία

Τα 30 δισ. δολάρια (ναι, δισεκατομμύρια) έχει φτάσει η αξία της εταιρείας του Ματιέ Φλαμινί. Η οικολογική βιωσιμότητα και η βιοοικονομία δεν είναι οι δύο πρώτοι όροι που μπορεί να σκεφτεί κανείς όταν φέρει στο μυαλό του τον πρώην μέσο της Άρσεναλ και της Μίλαν, αλλά σε αυτόν τον τομέα ο Φλαμίνι έχει κάνει μία τεράστια περιουσία. Η εταιρεία του είναι ειδικευμένη στην παραγωγή ενός καυσίμου από φυτικά απόβλητα, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικού. Και η επιτυχία της, όπως φαίνεται, είναι πολύ μεγάλη.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend