Οι τρεις κουζουλοί… σωματοφύλακες: Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη δεν είναι ελεημοσύνη

Το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα έχει γνωρίζει μια μεγάλη και μαζική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Και όπως όλα τα κινήματα έχει πολύχρωμα και διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Οι πιο όμορφες στιγμές του, είναι αυτές του εθελοντισμού. Υπάρχουν αρκετές ομάδες που τρέχουν και προσφέρουν σε συνανθρώπους τους και οι δράσεις τους ξεχωρίζουν κυρίως εξαιτίας της αυθεντικότητάς τους.

Μια από αυτές τις ομάδες είναι «Οι Κουζουλοί Δρομείς», μια ομάδα αλληλεγγύης με αυθορμητισμό και τρέλα.

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1985 ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη. Και μια τέτοια μέρα δεν θα μπορούσε το runnfun.gr να μην φιλοξενεί μια από τις ομάδες που με τη στάση τους και τις δράσεις τους κάνουν το δρομικό κίνημα να λάμπει λίγο περισσότερο.

-Τι είναι οι Κουζουλοί Δρομείς-Ομάδα Αλληλεγγύης και ποια η σχέση τους με τον εθελοντισμό;

Γιώργος Γαλανόπουλος: Μας αρέσει να γλακούμε ωσαν τους κουζουλούς, σαν “τρεις σωματοφύλακες” του εθελοντισμού, που τρέχουν, ποδηλατούν, δραστηριοποιούνται με έναν σκοπό. Με τον Πάρη και τον Μάνο εκπέμπαμε στην ίδια συχνότητα, και δημιουργήσαμε δυνατούς δεσμούς φιλίας. Αυτοί οι δεσμοί φιλίας, και η θέλησή μας για εθελοντισμό μας παρακίνησαν να δημιουργήσουμε και την ομάδα “Κουζουλοί Δρομείς”. Έτσι συνδυάζοντας αθλητικές δραστηριότητες με την κουζουλάδα για εθελοντισμό δημιουργήσαμε τον τρόπο ώστε να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να βοηθήσουμε όπου υπάρχει ανάγκη και να κάνουμε τον κόσμο γύρω μας λίγο καλύτερο. “Όλοι μαζί μπορούμε”.. Είναι ένα μοτο που κρατάει από το 2015

Πάρης Κάρτας: Οι «Κουζουλοί δρομείς» είναι ένα μείγμα τριών διαφορετικών προσωπικοτήτων σμιλεμένων από το ίδιο ύλικο. Φιλοσοφία μας είναι πως ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι η δύναμη να αλλάξουμε την κοινωνία μας βοηθώντας αυτούς που έχουν ανάγκη! Και αυτό κάνουμε πράξη μέσω του αθλητισμού και όχι μόνο.

Μάνος Χατζηγιάννης: Δεν ξέρω τι αντιπροσωπεύουν ακριβώς αυτήν την στιγμή οι “Κουζουλοί Δρομείς”εκτός από μια ακλόνητη φιλία τριών ανδρών με τις ίδιες ευαισθησίες. Δεν ξέρω αν μοιάζουμε με “αγγέλους” ή με “καραμουρτζούνηδες” με όσα κάνουμε. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως έτσι όπως ήμασταν δυο, γίναμε τρεις, το όνειρό μας είναι να γίνουμε χίλιοι δεκατρεις δημιουργώντας ένα κίνημα αλληλεγγύης.

-Πως γνωριστήκατε και πως προέκυψε η ομάδα σας;

Πάρης Κάρτας: Το 2015 βάλαμε τα θεμέλια για ένα ξεχωριστό ταξίδι αλληλεγγύης, με την γνωριμία μας στο πλαίσιο ενός εθελοντικού ποδηλατικού πρότζεκτ, κι από τότε θέσαμε στόχο να αποδείξουμε πως μετά το ρήμα «αγαπώ», το «βοηθώ» είναι το πιο ωραίο ρήμα στον κόσμο. Και μέχρι στιγμής κάτι έχουμε καταφέρει…

Μάνος Χατζηγιάννης: Επειδή αυτοί οι δύο δεν θα σου απαντήσουν ειλικρινά, έχω να σου πω ότι κανείς τους δεν με συμπάθησε στην αρχή σε εκείνο το πρότζεκτ! Αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!

Γιώργος Γαλανόπουλος: Εκείνη η αρχή, πίσω στο 2015 θα μας ενώνει για πάντα. Ποδηλατήσαμε μαζί με μια υπέροχη ομάδα την μισή Ελλάδα για τα παιδιά με καρκίνο της “Φλόγας” μαζεύοντας παράλληλα χρήματα σε έναν διαδικτυακό κουμπαρά. Ήμασταν νέοι (όχι ο Μάνος) και η συγκίνηση ήταν πολύ μεγάλη. Εμένα προσωπικά, ήταν η πρώτη μου εθελοντική δράση που συμμετείχα ενεργά. Συνήθως απλά στήριζα με τον οβολό μου. Εκείνη τη φορά, όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι μας, παίρναμε κυριολεκτικά μέρος στη δράση και πραγματικά ζήσαμε εμπειρίες και συναισθήματα μοναδικά. Υπήρξαν και άλλα πρότζεκτ δικά μας ή με την σύμπραξή μας, αλλά το πρώτο είναι βαθιά χαραγμένο γιατί πέραν των άλλων, μάς ένωσε κι όλας.

-Το “Κουζουλοί” πως προέκυψε; Είναι κανείς από την Κρήτη;

Πάρης Κάρτας: Την αγαπάμε πολύ την Κρήτη. Εκεί κατέληξε το δεύτερο ποδηλατικό πρότζεκτ που συμμετείχαμε το 2016 με ωφελούμενους παιδιά με αναπηρία. Στην δικιά μου καρδιά πάντως φυσάει Βαρδάρης!

Γιώργος Γαλανόπουλος: Έζησα σχεδόν την μισή μου ζωή στην Κρήτη, αλλά η καταγωγή μου είναι από το Αγρίνιο. Έχω στενούς δεσμούς στην Κρήτη. Σχέσεις ζωής!

Μάνος Χατζηγιάννης: Όπως αντιλαμβάνεσαι κανείς δεν έχει ρίζα κρητική. Εγώ είμαι από την Τζιά, ο Πάρης από την Θεσσαλονίκη. Ό,τι πιο κοντά σε Κρήτη είναι ο Γιώργος. Δώσαμε τα διαπιστευτήριά μας σαν παλαβοί δρομείς με την επιλογή αυτού του ονόματος. Επειδή όμως δεν είμαστε απλά δρομείς, αλλά συνδρομείς, αφού συνδράμουμε με κάθε ευκαιρία, προσθέσαμε στο “Κουζουλοί” και το “Ομάδα Αλληλεγγύης”.

-Από το 2015 μέχρι σήμερα σε πόσα προτζεκτ έχετε συμμετάσχει;

Μάνος Χατζηγιάννης: Μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια οι “Κουζουλοί Δρομείς” έχουν συμμετάσχει σε πολλαπλές και ποικίλες εθελοντικές δράσεις είτε ως σύμπραξη αγάπης με άλλες ομάδες και συλλόγους είτε μεμονωμένα. Η συνεργασία με ομάδες και συλλόγους στην Ελλάδα όπως το Wheeling2help, οι Pet partners Hellas, το Skyros Run, οι “Δρομείς Ελπίδας”, η Emfasis, το Win Cancer, η “Φλόγα” (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια), αλλά και στο εξωτερικό, όπως το το ίδρυμα Maggies, συνθέτουν ένα συγκινητικό παζλ προσφοράς.

Πάρης Κάρτας: Κορυφαία στιγμή όμως ήταν το δικό μας πρότζεκτ με την συμμετοχή και των τριών μας στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2018 και την προσφορά στα παιδιά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της «Κιβωτού του Κόσμου» μέσω μια συγκλονιστικής και συγκινητικής κινητοποίησης δωρητών. Η ανταπόκριση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και το ποσό των 1700 ευρώ που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ μεγαλύτερο από τον αρχικό στόχο.

Γιώργος Γαλανόπουλος: Εγώ διαμένοντας στο εξωτερικό συμπράττω από απόσταση σε κάποιες περιπτώσεις και μου λείπει λίγο αυτό το κλίμα, αλλά εννοείται πως σε ό,τι ετοιμάζουμε με τα παιδιά προσπαθώ να βάζω και το δικό μου λιθαράκι.

Η 5η Δεκεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού. Τι είναι για εσάς ο εθελοντισμός και τι μένει ανεξίτηλο μέχρι την επόμενη δράση ;

Πάρης Κάρτας: Το δόγμα των “Κουζουλών Δρομέων” είναι πως αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο αρκεί πρώτα να αλλάξουμε εμείς και μετά να απλώσουμε το χέρι… Όχι σαν άλλοι επαίτες μιας πρόσκαιρης ευημερίας, αλλά σαν ικέτες μιας μόνιμης ευτυχίας. Και αυτή η ευτυχία εδραιώνεται μονάχα με έναν τρόπο. Με την προσφορά! Με τον εθελοντισμό! Για αυτό και συνδυάζουμε με κάθε ευκαιρία τον αθλητισμό με την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.

Γιώργος Γαλανόπουλος: αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός είναι μια πράξη συνέπειας και συνήθειας. Δεν το κάνεις περιστασιακά, προσπαθείς να το κάνεις πάντα και παντού. Η ανιδιοτελής προσφορά, σου δίνει μια ανεξήγητη χαρά, και όταν κολλήσεις το μικρόβιο δύσκολα σταματάς.

Μπορεί αυτό που κάνουμε να είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, αλλά χωρίς αυτήν την σταγόνα ο ωκεανός είναι μικρότερος..

Μάνος Χατζηγιάννης: Παρά λίγη καρδιά θα ήταν ο κόσμος άλλος, έλεγε ο Ελύτης… 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας

Πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέτυχε έναν απαράμιλλο άθλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για να…τιμήσουν την επέτειο οι Active Monkeys έδωσαν το παρών στον φετινό ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας ξανασηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία με μια άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, λοιπόν, η ελληνική δρομική παρέα, οι γνωστοί πλέον Active Monkeys, μαζί με τους φίλους τους, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε ακόμη μια διεθνή διοργάνωση.

Οι Πορτογάλοι έχουν μια παροιμία που λέει «Quem não arrisca não petisca» (Όποιος δεν τολμά δεν γεύεται, δηλαδή όποιος δεν τολμά, δεν κάνει τίποτα στη ζωή του). Έτσι και οι Active Monkeys τόλμησαν και με το παραπάνω και γέμισαν το δρομικό τους δισάκι χιλιόμετρο χιλιόμετρο από την απαιτητική διαδρομή του αγώνα και εξαργύρωσαν στάλα στάλα ιδρώτα με χαμόγελα.

Παρά τις πρωτοφανείς για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους δρομείς, εμποδίζοντας μάλιστα πάρα πολλούς συμμετέχοντες από το να τερματίσουν, οι διακρίσεις δεν έλειψαν, αποδεικνύοντας πως η ευαρέσκεια για μια αθλητική συνήθεια δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί και με την επιτυχημένη απόδοση.

Συγκεκριμένα:

– Βασίλης Γαλάνης 1:23:44 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 287ος σε 8694 άντρες

– Φωτεινή Σκαρλάτου 1: 31:31 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 42η στις 4536 γυναίκες

– Θοδωρής Σουλελές 1:32:45 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 882ος  σε 8694 άντρες

– Ελένη Τσαντήλα 1:37:40 (προπονείται και με την ομάδα LCrew) 127η στις 4536 γυναίκες

Με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και συνάμα δυναμική και ακλόνητη πίστη στον στόχο τους, και οι 7 της παρέας ήταν υπέροχοι, συμμετέχοντας στην διαδρομή των 21χλμ. Είτε τρέχοντας γρήγορα είτε πιο αργά όλοι τερμάτισαν παρά την έντονη ζέστη με ένα αυθεντικό χαμόγελο.

Ποιοι είναι οι Active Monkeys

Όποιος λογίζεται ως δρομέας τους ξέρει… Σε κάποιο βουνό, σε κάποια άσφαλτο, σε κάποιο πλακόστρωτο, σε κάποιο άλσος, σε κάποιο βάθρο θα έχει δει τη φανέλα με το παιχνιδιάρικο μαϊμούδι, η οποία αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα μιας ομάδας παιδιών για τον δρομικό αθλητισμό.

Οι Active Monkeys είναι ο καθρέφτης της ιδέας του γιατί να γίνει κάποιος δρομέας. Γιατί ο δρομέας από τη στιγμή που δένει τα κορδόνια του και ξεκινάει το τρέξιμο αφήνει σε κάθε βήμα του στίγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει.

Δεν έχει σημασία αν θα τρέξει αργά ή γρήγορα, νικητής είναι και μόνο, που σηκώθηκε από τον καναπέ της δικαιολογίας και της ρουτίνας.

https://www.instagram.com/active.monkeys/

https://www.facebook.com/activemonkeysgr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend