Ο καναπές του σπιτιού έχει περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα!

Οι καναπέδες έχουν 19.200 μικρόβια ανά 100 τετραγωνικά εκατοστά στα «μπράτσα» τους, δηλαδή 12 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα η λεκάνη της τουαλέτας.

Ενώ η κονσόλα των παιχνιδιών που έχουν τα παιδιά και πιο συγκεκριμένα το χειριστήριο έχει 5 φορές περισσότερα απ’ ό,τι η λεκάνη της τουαλέτας.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από έρευνα της Unicef και της εταιρείας απολυμαντικών Domestos, που πήραν δείγματα από διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, φαινομενικά «αθώα» αντικείμενα του σπιτιού βρίθουν μικροβίων, για τον απλούστατο λόγο ότι τα πιάνουμε με άπλυτα χέρια και δεν τα καθαρίζουμε συχνά.

Πόσο διαρκεί η απολύμανση των χεριών μετά από χρήση απολυμαντικού υγρού;

Έτσι, η μέση λεκάνη τουαλέτας που καθαρίζεται συχνά φέρει κατά μέσον όρο 1.600 μικρόβια ανά 100 cm2, αλλά τα χειριστήρια στις κονσόλες των παιχνιδιών 7.863 ανά 100 cm2.

Τα παιχνίδια των παιδιών επίσης είναι πιο μολυσμένα, λένε οι ερευνητές, με τις μπάλες και τα ποδήλατα να έχουν από 14.000 μικρόβια ανά 100 cm2.

Κολοβακτηρίδια (e.coli) και εντεροβακτηρίδια

Τι είδους μικρόβια είναι αυτά; Οι ερευνητές εντόπισαν μεταξύ άλλων κολοβακτηρίδια (e.coli) και εντεροβακτηρίδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα όταν περάσουν από τα βρώμικα χέρια στο στόμα.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως πολύ μολυσμένο είναι και το χερούλι του ψυγείου, με 7.474 μικρόβια ανά 100 cm2. Μακράν, πάντως, τα πιο μολυσμένα αντικείμενα (όπου υπάρχουν, διότι δεν είναι και πολύ συνηθισμένα) είναι τα τραμπολίνα στον κήπο, που βρέθηκαν να φέρουν 640.000 βακτήρια ανά 100 cm2.

362 φορές περισσότερα μικρόβια στο γυμναστήριο από ότι στην τουαλέτα!

Πάντως, είναι ότι τα λούτρινα παιχνίδια, όπως τα αρκουδάκια, βρέθηκαν να είναι λιγότερο μολυσμένα από τα συμπαγή παιχνίδια των παιδιών – ίσως διότι αυτά συνηθίζουμε να τα πλένουμε κάποιες φορες. Σύμφωνα με την έρευνα, τα λούτρινα παιχνίδια φέρουν 2.549 μικρόβια ανά 100 cm2.

«Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός και απλός τρόπος για την προστασία μας από τα μικρόβια, αλλά μικροί και μεγάλοι συχνά δεν πλένουν τα χέρια τους ούτε καν όταν βγαίνουν από την τουαλέτα», δήλωσε η ειδική σε θέματα υγιεινής δρ Λίσα Άκερλυ, από το Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης: Σε ποια θερμοκρασία σκοτώνονται τα μικρόβια των ρούχων των δρομέων στο πλυντήριο;

Previous ArticleNext Article

Με δυνατή αποστολή για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο βάδην Ομάδων

Με πλήρη και δυνατή ομάδα στα 35χλμ. των γυναικών θα αγωνιστεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο βάδην, που θα γίνει στην πόλη Ποντεμπράντι της Τσεχίας στις 16 Μαΐου.

Η αποστολή μας αποτελείται από συνολικά επτά αθλήτριες κι έναν αθλητή και διαθέτει το υλικό για καλές εμφανίσεις και καλά πλασαρίσματα. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, η Κυριακή Φιλτισάκου, η Χριστίνα Παπαδοπούλου και η Ευσταθία Κουρκουτσάκη θα συμμετάσχουν στα 35χλ. βάδην και θα διεκδικήσουν όχι μόνο καλές ατομικές εμφανίσεις, αλλά κι ένα καλό πλασάρισμα στην ομαδική βαθμολογία. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχει και ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, μετά το εξαιρετικό 3.51.03, που πέτυχε στις 20 Μαρτίου στο Ντούντιτσε και είναι η τρίτη επίδοση της καριέρας του.

Αναλυτικά η αποστολή

Άνδρες
50χλμ. βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (ΑΟ Μυκόνου)

Γυναίκες
10χλμ. βάδην Κ20: Αναστασία Αντωνοπούλου (ΓΣ Ίκαρος Ν. Ιωνίας)
20χλμ. βάδην Γυναικών/ Γυναίκες Κ23: Παναγιώτα Τσινοπούλου (Βέλος Παλαιού Φαλήρου), Όλγα Φιάσκα (ΑΣ Αθλοκίνηση Μυτιλήνης)
35χλμ. βάδην: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), Κυριακή Φιλτισάκου (ΑΓΣ Ανατολή Νέας Ιωνίας) , Χριστίνα Παπαδοπούλου (Πανελλήνιος ΓΣ), Ευσταθία Κουρκουτσάκη (ΓΑΣ Ιλισσός)

Στην Πάτρα το Πανελλήνιο Α/Γ, οι ημερομηνίες για τους Διασυλλογικούς Αγώνες 2021

Στην πόλη της Πάτρας θα φιλοξενηθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών και Ανδρών – Γυναικών Κ23 στις 5-6 Ιουνίου.

Την απόφαση αυτή έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδία στη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, λαμβάνοντας υπόψιν την καταλληλόλητα του σταδίου, την εμπειρία του προσωπικού, καθώς και την παρακαταθήκη των επιτυχημένων διοργανώσεων τα προηγούμενα πέντε διαδοχικά έτη.

Στην ίδια πόλη θα διεξαχθεί και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Συνθέτων για τις κατηγορίας Ανδρών/Γυναικών Κ23 και Κ18 στις 7 και 8 Ιουνίου, καθώς και το Πρωτάθλημα Σκυταλοδρομιών Ανδρών-Γυναικών Κ23 στις 7 του ίδιου μήνα.

Σε ο,τι αφορά στους Διασυλλογικούς Αγώνες οι νέες ημερομηνίες, όπως επικυρώθηκαν στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο είναι οι εξής:
8-9 Μαΐου Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α/Γ και Σύνθετα Κ16 (19 όμιλοι)
15 ή 16 Μαΐου Διασυλλογικοί Αγώνες Κ16 (20 όμιλοι)
29 ή 30 Μαΐου Διασυλλογικοί Αγώνες κ18 (20 όμιλοι)

Ο πρώτος αγώνας του Διασυλλογικού Κ14 θα γίνει στις 22 Μαΐου και ο δεύτερος στις 9 Οκτωβρίου.

x
Send this to a friend