Ημιμαραθώνιος Αθήνας 2020 – Ενημέρωση για τη διεξαγωγή του αγώνα

Ημιμαραθώνιος Αθήνας 2020 - Ενημέρωση για τη διεξαγωγή του αγώνα

O ΣΕΓΑΣ, σε συνέχεια της έγκρισης από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου του ΣΕΓΑΣ για τη διεξαγωγή Αγώνων Δρόμου Εκτός Σταδίου, ανακοινώνει

σήμερα, κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Αθηναίων, συνδιοργανωτή του Ημιμαραθωνίου Αθήνας, το πλαίσιο αποφάσεων που αφορά στην εν λόγω διοργάνωση του 2020.

Το ήδη εγκεκριμένο από την Υγειονομική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού πρωτόκολλο αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων/ΟΠΑΝΔΑ σχεδιάζουν και θα προχωρήσουν στις 20 Σεπτεμβρίου 2020, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, στη διοργάνωση του φετινού εξ’ αναβολής Ημιμαραθωνίου Αθήνας

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Η διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2020 θα περιλαμβάνει τους εξής αγώνες-διαδρομές: Ημιμαραθώνιος Δρόμος και Αγώνας Δρόμου 5χλμ.
  • Για το 2020 και μόνο, δεν θα πραγματοποιηθεί ο Αγώνας Δρόμου 3χλμ της διοργάνωσης καθώς και ο Αγώνας Παιδιών και ΑμεΑ 1000μ, για λόγους που έχουν σχέση με την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Όσον αφορά στον Ημιμαραθώνιο Δρόμο, ο αγώνας θα διεξαχθεί με το σύνολο των δρομέων που είχαν ήδη υποβάλλει και επιβεβαιώσει την εγγραφή τους μέχρι τις 09 Μαρτίου, και ο αριθμός των συμμετεχόντων δρομέων για αυτόν τον συγκεκριμένο αγώνα δεν θα ξεπεράσει τους 5.000 δρομείς όπως ορίζει και το σχετικό Πρωτόκολλο.

  • Προκειμένου να είναι δυνατή η διοργάνωση του αγώνα με όλα τα κριτήρια ασφάλειας και διαφύλαξη των οδηγιών του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων υγειονομικών φορέων, η ώρα εκκίνησης του Ημιμαραθωνίου Δρόμου ορίζεται στις 07.30πμ.
  • Οι δρομείς του Ημιμαραθωνίου Δρόμου θα τοποθετηθούν σε 10 διαφορετικά blocks εκκίνησης, με τρόπο τέτοιον ώστε να τηρείται η φυσική απόσταση του 1,5μ μεταξύ τους. Για τη διευκόλυνση των δρομέων, προχωρώντας σταδιακά προς την γραμμή/αψίδα της εκκίνησης και παίρνοντας θέση στο προς εκκίνηση block, οι δρομείς θα καλούνται να πάρουν θέση στις ειδικές ενδείξεις που θα υπάρχουν στο έδαφος, δημιουργώντας σειρές των 9 ατόμων έκαστη. Κάθε σειρά θα ξεκινάει με χρονική απόσταση σε σχέση με την προηγούμενη, προκειμένου οι δρομείς της σειράς που προηγείται να έχουν διανύσει διάστημα περίπου 6μ-8μ. Επιπλέον, θα υπάρχει χρονική καθυστέρηση μεταξύ της εκκίνησης από block σε block.
  • Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του αγώνα θα εξαχθούν με βάση τον καθαρό χρόνο των συμμετεχόντων (net time).
  • Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου Δρόμου θα διεξαχθεί κανονικά όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Όσον αφορά στον Αγώνα Δρόμου 5χλμ, στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν όλοι οι δρομείς που είχαν ήδη υποβάλλει και επιβεβαιώσει την εγγραφή του μέχρι τις 9 Μαρτίου 2020. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, ο Αγώνας Δρόμου 5χλμ της διοργάνωσης θα γίνει σε δύο επιμέρους Αγώνες 5χλμ. Ο Αγώνας 5χλμ Α θα περιλαμβάνει 4.000 συμμετέχοντες δρομείς και πιο συγκεκριμένα τα πρώτα 8 blocks του ευρύτερου αγώνα, ενώ ο Αγώνας 5χλμ Β θα περιλαμβάνει τα επόμενα 8 blocks και άλλους 4.000 συμμετέχοντες δρομείς. Σημειώνεται ότι η κατανομή των εγγεγραμμένων δρομέων στα blocks εκκίνησης γίνεται με τα ίδια κριτήρια που ακολουθεί η Οργανωτική Επιτροπή του Ημιμαραθωνίου Αθήνας τα τελευταία χρόνια.

  • Η ώρα εκκίνησης για τον Αγώνα Δρόμου 5χλμ Α ορίζεται στις 11.15πμ, ενώ 75 λεπτά αργότερα (12.30μμ) θα ξεκινήσει ο Αγώνας Δρόμου 5χλμ Β, τηρώντας τον κανονισμό που ορίζει το Πρωτόκολλο για χρονική διαφορά τουλάχιστον μιας ώρας μεταξύ διαφορετικών εκκινήσεων.
  • Η διάταξη των blocks και των δύο Αγώνων Δρόμου 5χλμ θα γίνει με τον ίδιο τρόπο όπως και για τον Ημιμαραθώνιο Δρόμο, ενώ θα τηρηθούν σε όλες τις περιπτώσεις οι προβλεπόμενες φυσικές και χρονικές αποστάσεις. Σημειώνεται ότι, όπως και στον Ημιμαραθώνιο Δρόμο, οι συμμετέχοντες στους Αγώνες Δρόμου 5χλμ θα εκκινούν σε σειρές, η κάθε μια εκ των οποίων θα περιλαμβάνει 8 δρομείς.

Τέλος, όσον αφορά στον Αγώνα Δρόμου 3χλμ που ματαιώνεται και δεν θα πραγματοποιηθεί κατά τη φετινή διοργάνωση, οι συμμετέχοντες δρομείς θα λάβουν σύντομα ξεχωριστή ενημέρωση αναφορικά με τη διαχείριση της εγγραφής τους.

Αναλυτικές οδηγίες όσον αφορά στην παραλαβή του αριθμού και του υλικού συμμετοχής από το Κέντρο Εγγραφών της διοργάνωσης και την HALF MARATHON EXPO, η οποία θα λειτουργήσει από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2020 στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, θα αποσταλούν μέσω email σε όλους τους δρομείς στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και την εβδομάδα του αγώνα, ενώ θα γίνουν και σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης και τα social media. Επίσης, θα υπάρξει συνεχής ενημέρωση το επόμενο διάστημα προς όλους τους εγγεγραμμένους δρομείς αναφορικά με την μετακίνησή τους προς τον χώρο της εκκίνησης, τη διαχείριση του ρουχισμού και όλες τις πτυχές της διοργάνωσης, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους τους εμπλεκομένους.

H προσπάθεια όλων μας στον ΣΕΓΑΣ και τον Δήμο Αθηναίων είναι να διατηρήσουμε ζωντανό το κύτταρο της κοινωνικής ζωής της χώρας μας που στηρίζεται στην ασφαλή μαζική συμμετοχή σε αγώνες δρόμου. Η προσπάθεια αυτή είναι πολύ μεγάλη και απαιτεί μεγάλη ατομική ευθύνη από τον καθένα μας αλλά και συνεργασία μεταξύ όλων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο φετινός σχεδιασμός μας θα δώσει νέα πνοή στη ζωή της χώρας, η οποία μέχρι τώρα έχει να επιδείξει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, ενώ ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας θα είναι μεταξύ των πρώτων αγώνων ανάλογου βεληνεκούς και μεγέθους που θα διοργανωθούν στην Ευρώπη μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Previous ArticleNext Article

Εγκατέλειψε στις 10 ώρες Kilian Jornet στο Phantasm 24h Running Challenge

SalomonTV

Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθειά του στο Phantasm 24h Running Challenge ο εξαιρετικός αθλητής Kilian Jornet και να προσεγγίσει το ρεκόρ του Γιάννη Κούρου, που είχε τρέξει 303.506χλμ σε 24 ώρες το 1997 και από τότε κρατάει το ρεκόρ.

Ο Kilian σταμάτησε την προσπάθειά του μετά από 10 ώρες και ενώ αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία. Μάλιστα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά από 10:19:56 είχε τρέξει 134,80χλμ.

Τον 24ωρο αγώνα που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Salomon σε αρκετά δύσκολες συνθήκες (-5 έως 7 βαθμούς κελσίου), εγκατέλειψαν οι Sebastian Conrad Hakansson (161,20χλμ. σε 12:46:57) και Didrik Hermansen (174,80χλμ. σε 17:46:37), αλλά ολοκλήρωσαν οι Harald Bjerke (232χλμ.), Jo Inge Norum (219,20χλμ.) και Simen Holvik (208χλμ.) πολύ μακριά βέβαια από το ρυθμό του Γιάννη Κούρου που ακόμα κρατάει το ρεκόρ.

Ήταν ένα εγχείρημα δύσκολο από κάθε άποψη και μακάρι να συνεχίσουμε να βλέπουμε τέτοιους αγώνες που φέρνουν το τρέξιμο στο προσκήνιο των συζητήσεων, σε μια εποχή που οι αγώνες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στον πάγο.

Πως θα καταφέρετε να κάψετε περισσότερες θερμίδες τρέχοντας

Photo by John T on Unsplash

Είναι δεδομένο ότι το τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και φυσικά συμβάλει στην απώλεια βάρους. Για να γίνει, ωστόσο, περισσότερο, αποδοτικό, το τρέξιμο πρέπει να έχει διακυμάνσεις.

Τα οφέλη ακόμα και σε ένα συγκεκριμένο τέμπο είναι δεδομένα και έχουμε μιλήσει πολλές φορές γι αυτό. Αλλά για να ενεργοποιήσεις περισσότερο τον μεταβολισμό και να πετύχεις μεγαλύτερες καύσεις, θα πρέπει ορισμένες φορές να να τρέξεις με ρυθμό υψηλότερης έντασης, περίπου στο 80 ή 90% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού σου. Σε ρυθμό δηλαδή που δεν μπορείς να συνεχίσεις μια συνομιλία.

Τα βασικά λάθη τεχνικής στο τρέξιμο και τρόποι για να τα διορθώσετε

Για παράδειγμα τρέξτε 800 μέτρα σε αυτόν το ρυθμό και περπατήστε 90 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 3 φορές. Στη συνέχεια τρέξτε σε ένα σταθερό τέμπο για 2 χλμ. και δώστε τη δυνατότητα στον οργανισμό σας να… ηρεμήσει. Αν επιλέξετε να κάνετε 400 μέτρα, κάνετε περισσότερες επαναλήψεις.

Φυσικά, δεν πρέπει να τρέχετε με γρήγορο ρυθμό σε κάθε διαδρομή. Μετά από οποιαδήποτε έντονη προπόνηση, πρέπει να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακάμψει. Βάλτε στόχο να ολοκληρώνετε μία ή δύο διαδρομές υψηλής έντασης την εβδομάδα.

Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, ολοκληρώστε μεγαλύτερες διαδρομές που είναι λιγότερο έντονες. Αυτές οι διαδρομές θα σας φανούν πιο εύκολες, επομένως θα μπορείτε να τρέξετε μεγαλύτερες αποστάσεις και κατ’ επέκταση να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Οδηγός για αρχάριους στο τρέξιμο

Επίσης αλλάξτε τη διαδρομή σας και δοκιμάστε να τρέξετε είτε στην ανηφόρα, είτε στο βουνό άν έχετε τη δυνατότητα. Εκεί δεν θα πρέπει να δοκιμάσετε υψηλής έντασης προπόνηση, αλλά δεδομένα θα σας βοηθήσει, αφού ανεβαίνει το επίπεδο δυσκολίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σκαλιά.

Προσπαθήστε να βγάλετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με 3-4 προπονήσεις. Προσέξτε τη διατροφή σας και μην κάνετε υπερβολές. Θα εντυπωσιαστείτε όταν μετά από ένα μήνα θα αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο σε ανηφόρα ή κατηφόρα; Τελικά τι είναι πιο επίπονο;

x
Send this to a friend