Φίλιππος Ράπτης: Από τον Πειραιά και το Χαϊδάρι στην Αργεντινή και τη Βραζιλία

Είναι μόλις 16 ετών και δεν θεωρείται ταλέντο είναι ταλέντο. Άλλωστε στην παγκόσμια κολύμβηση υπάρχουν «αστέρες» σε αυτή την ηλικία. Ο λόγος για τον 16χρονο Φίλιππο Ράπτη, που γεννήθηκε κωφός, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε σε τίποτα να βρει τον αθλητικό του δρόμο και να βρίσκεται ήδη στην πρώτη 4άδα της παγκόσμιας κολύμβησης.

Από το Σωματείο Κωφών Πειραιώς και Νήσων και την Α.Ε. Χαϊδαρίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κολύμβησης κωφών στην Αργεντινή (πέρυσι) και τους Αγώνες Νεότητας στη Βραζιλία (εφέτος) δεν έχει κυλήσει πολύ νερό …στην πισίνα καθώς είναι μόλις 2 χρόνια. Οι επιτυχίες όμως είναι σημαντικές και τα αθλητικά όνειρα ενός 16χρόνου δεν έχουν τέλος…

Πόσο καιρό αγωνίζεσαι με την Εθνική ομάδα Κωφών;

Φ.Ρ.: «Με την Εθνική Ομάδα Κολύμβησης Κωφών αγωνίζομαι λιγότερο από να χρόνο και έχω πάρει μέρος σε δύο διεθνείς διοργανώσεις. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2023, στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωφών, που έγινε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από 13 έως 19 Αυγούστου και η δεύτερη, στους Πρώτους Αγώνες Νεότητας Κωφών, που έγιναν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, από 15 έως 20 Ιανουαρίου 2024».

Πως έμαθες για την Ομοσπονδία; Οι γονείς σου σε στήριξαν στην προσπάθειά σου αυτή;

Φ.Ρ.: « Έμαθα για την Ε.Ο.ΑΚ. από την κ. Στέφανη Κωσταρέλλου, που ήταν η πρώτη μου προπονήτρια στο κολυμβητήριο του Χαϊδαρίου, απ’ όπου ξεκίνησα. Μαζί της, πήρα μέρος για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωφών, που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς μου με στήριξαν και βέβαια εξακολουθούν να με στηρίζουν στη έως τώρα προσπάθειά μου».

Πως έχασες την ακοή σου και πότε άρχισες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό; Άρχισες με κολύμβηση ή με κάτι άλλο;

Φ.Ρ.: «Γεννήθηκα κωφός, λόγω μιας δυσπλασίας του έσω ωτός, που συνέβη κατά την εμβρυογένεση. Αυτό σημαίνει ότι πίσω από το τύμπανο δεν έχει σχηματιστεί ο κοχλίας και επομένως δεν άκουγα τίποτα. Σε ηλικία 2,5 ετών έκανα επέμβαση για κοχλιακό εμφύτευμα και με αυτή τη συσκευή, όταν φοράω τον επεξεργαστή ήχου που είναι το εξωτερικό τμήμα της, μπορώ να ακούω από το αριστερό αυτί μόνο. Με τον αθλητισμό άρχισα να ασχολούμαι από την ηλικία των 6 ετών. Άρχισα με Aikido, μια ήπια πολεμική τέχνη, χωρίς χτυπήματα που θα έθεταν σε κίνδυνο τον επεξεργαστή ήχου που φοράω. Μετά από τρία χρόνια ζήτησα από τους γονείς μου να αλλάξω άθλημα και σκέφτηκαν το κολύμπι, γιατί μου άρεσε να είμαι στη θάλασσα, αλλά και γιατί θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν να μεγαλώνεις στην Ελλάδα και να μην ξέρεις να κολυμπάς.

Εκεί, είχα την τύχη να με αναλάβει η κ. Κωσταρέλλου, η οποία στην αρχή μου έμαθε τα βασικά και στη συνέχεια άρχισε να με προπονεί βάζοντάς με στο χώρο της αγωνιστικής κολύμβησης, με την εγγραφή μου στο Σωματείο Κωφών Πειραιώς και Νήσων. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2021 με δέχτηκαν στην ομάδα της Α.Ε. Χαϊδαρίου, όπου και προπονούμαι από τον Σεπτέμβριο του 2021, με την κ. Βάσω Κρέστα και τον κ. Παναγιώτη Καλογερόπουλο, οι οποίοι και με έχουν βοηθήσει και με βοηθάνε, στο να βελτιώνω την τεχνική μου, αλλά και με στηρίζουν στην προσπάθειά μου, αφού με την ομάδα του Χαϊδαρίου λαμβάνω μέρος και σε γενικούς αγώνες ακουόντων».

Όταν άρχισες να αγωνίζεσαι περίμενες τόσο σύντομα να φθάσεις και να παίρνεις μέρος σε παγκόσμια πρωταθλήματα με τα εθνικά χρώματα;

Φ.Ρ.: «Η αλήθεια είναι πως όχι. Ήταν αρκετά σύντομο το διάστημα για μένα και φυσικά μεγάλη τιμή να αγωνίζομαι στο εξωτερικό και να εκπροσωπώ την Ελλάδα. Όλα άρχισαν από τη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα της Ε.Ο.Α.Κ. ο κ. Χαράλαμπος Παπανικολάου».

Πόσο σε βοήθησε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Χαράλαμπος Παπανικολάου στην προσπάθειά σου αυτή;

Φ.Ρ : «Μετά την πρώτη διοργάνωση των Πανελληνίων Αγώνων Κωφών που έγινε στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2022 (πριν πηγαίναμε στη Θεσσαλονίκη), τον Νοέμβριο, συμμετείχα σ’ένα camp, μια εβδομάδα σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήμασταν συνολικά έξι αθλητές (3 από Θεσσαλονίκη, 2 από Αθήνα, 1 από Ηράκλειο). Εκεί για πρώτη φορά ήμασταν όλοι μαζί και μπόρεσε να δει τις δυνατότητες και τους χρόνους όλων μας, σε κάθε στυλ κολύμβησης. Αυτό ήταν και το «κλειδί» για μένα, αφού μου άνοιξε την πόρτα της Εθνικής Ομάδας Κωφών. Στη συνέχεια ακολούθησαν προπονήσεις με τον κ. Παπανικολάου στο ΟΑΚΑ. Και φτάνουμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς, που έγινε τον Ιούνιο του 2023, όπου στη σκυταλοδρομία 4×100 μικτή καταφέραμε να πιάσουμε το όριο για το παγκόσμιο της Αργεντινής, βελτιώνοντας το χρόνο (συνδυαστικά) κατά μισό λεπτό! Οπότε, μπορώ να πω ότι η παρουσία του κ. Χαράλαμπου Παπανικολάου στη θέση του Ομοσπονδιακού προπονητή, ήταν καταλυτική για μένα. Τόσο για την τεράστια εμπειρία που αποκόμισα από τη συμμετοχή μου σε δύο παγκόσμιες διοργανώσεις όσο και γιατί κάνοντας προπονήσεις μαζί του με βοηθάει να βελτιώνω την τεχνική μου και να διορθώνω τυχόν λάθη. Θα ήθελα πολύ να έχουμε περισσότερες ώρες προπόνησης μαζί, γιατί έχω πολλά ακόμη να μάθω».

Τέταρτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Αργεντινής, τρεις 4ες θέσεις στο παγκόσμιο νέων πριν λίγες ημέρες, πότε υπολογίζεις να ανέβεις στο βάθρο;

Φ.Ρ.: «Κάθε φορά που αγωνίζομαι, προσπαθώ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μια θέση στο βάθρο είναι πάντα στόχος, κυρίως επειδή νιώθεις ότι οι προσπάθειές σου απέδωσαν. Όμως ξέρω πως για να φτάσω στο σημείο αυτό, χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη. Ουσιαστικά, κολυμπάω αγωνιστικά μόνο δύο χρόνια. Βέβαια, υπάρχουν και αρκετά πρακτικά προβλήματα, που χρειάζεται να επιλύονται, όπως είναι η διαθεσιμότητα διαδρόμων σε πισίνες (ΟΑΚΑ, Μεταμόρφωση,)».

Του χρόνου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών, βλέπεις τον εαυτό σου στο Τόκιο και μάλιστα να κατακτάς μετάλλιο;

Φ.Ρ. : «Νομίζω πως κάθε αθλητής ονειρεύεται να κατακτήσει ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η καλύτερη επιβράβευση για μια μεγάλη προσπάθεια. Θα προσπαθήσω πολύ στο χρόνο, που απομένει κι ελπίζω, με τη στήριξη του προπονητή μου, να φτάσω σ’ αυτό το επίπεδο».

Ποιο είναι το αγαπημένο σου στυλ;

Φ.Ρ.: «Τα αγαπημένα μου, γιατί είναι δύο το ελεύθερο και το ύπτιο».

Έως που φθάνουν τα αθλητικά σου όνειρα; 

Φ.Ρ. : «Θέλω να είμαι υγιής για να προσπαθώ κάθε χρόνο να γίνομαι καλύτερος. Αν έχω αυτά θα μπορώ να μη βάζω όρια στα όνειρά μου, αλλά να ανανεώνω διαρκώς τους στόχους μου».

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας

Πριν από 20 χρόνια η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου πέτυχε έναν απαράμιλλο άθλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για να…τιμήσουν την επέτειο οι Active Monkeys έδωσαν το παρών στον φετινό ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας ξανασηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία με μια άκρως επιτυχημένη εκπροσώπηση.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, λοιπόν, η ελληνική δρομική παρέα, οι γνωστοί πλέον Active Monkeys, μαζί με τους φίλους τους, εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας σε ακόμη μια διεθνή διοργάνωση.

Οι Πορτογάλοι έχουν μια παροιμία που λέει «Quem não arrisca não petisca» (Όποιος δεν τολμά δεν γεύεται, δηλαδή όποιος δεν τολμά, δεν κάνει τίποτα στη ζωή του). Έτσι και οι Active Monkeys τόλμησαν και με το παραπάνω και γέμισαν το δρομικό τους δισάκι χιλιόμετρο χιλιόμετρο από την απαιτητική διαδρομή του αγώνα και εξαργύρωσαν στάλα στάλα ιδρώτα με χαμόγελα.

Παρά τις πρωτοφανείς για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους δρομείς, εμποδίζοντας μάλιστα πάρα πολλούς συμμετέχοντες από το να τερματίσουν, οι διακρίσεις δεν έλειψαν, αποδεικνύοντας πως η ευαρέσκεια για μια αθλητική συνήθεια δεν είναι δύσκολο να συνδυαστεί και με την επιτυχημένη απόδοση.

Συγκεκριμένα:

– Βασίλης Γαλάνης 1:23:44 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 287ος σε 8694 άντρες

– Φωτεινή Σκαρλάτου 1: 31:31 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 42η στις 4536 γυναίκες

– Θοδωρής Σουλελές 1:32:45 (προπονείται και με τον σύλλογο ΓΑΣ ΙΛΙΣΟΣ ) 882ος  σε 8694 άντρες

– Ελένη Τσαντήλα 1:37:40 (προπονείται και με την ομάδα LCrew) 127η στις 4536 γυναίκες

Με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα, αλλά και συνάμα δυναμική και ακλόνητη πίστη στον στόχο τους, και οι 7 της παρέας ήταν υπέροχοι, συμμετέχοντας στην διαδρομή των 21χλμ. Είτε τρέχοντας γρήγορα είτε πιο αργά όλοι τερμάτισαν παρά την έντονη ζέστη με ένα αυθεντικό χαμόγελο.

Ποιοι είναι οι Active Monkeys

Όποιος λογίζεται ως δρομέας τους ξέρει… Σε κάποιο βουνό, σε κάποια άσφαλτο, σε κάποιο πλακόστρωτο, σε κάποιο άλσος, σε κάποιο βάθρο θα έχει δει τη φανέλα με το παιχνιδιάρικο μαϊμούδι, η οποία αντιπροσωπεύει το κοινό όραμα μιας ομάδας παιδιών για τον δρομικό αθλητισμό.

Οι Active Monkeys είναι ο καθρέφτης της ιδέας του γιατί να γίνει κάποιος δρομέας. Γιατί ο δρομέας από τη στιγμή που δένει τα κορδόνια του και ξεκινάει το τρέξιμο αφήνει σε κάθε βήμα του στίγμα της αγάπης του για αυτό που κάνει.

Δεν έχει σημασία αν θα τρέξει αργά ή γρήγορα, νικητής είναι και μόνο, που σηκώθηκε από τον καναπέ της δικαιολογίας και της ρουτίνας.

https://www.instagram.com/active.monkeys/

https://www.facebook.com/activemonkeysgr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Για την απόλυτη πρόκληση στα Ιμαλάια για 51 ημέρες η Ασημίνα Ιγγλέζου

Η Ασημίνα Ιγγλέζου, γνωστή για τις ακρότητές της στα βουνά του κόσμου, ξεκινά τις επόμενες ημέρες για το Νεπάλ, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα μοναδικό γεγονός, που συνδυάζει την υπεραντοχή και την ορειβασίας, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων!

Πρόκειται για τον αγώνα “Great Himal Race” και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή σε αυτό το εξαιρετικά ακραίο αθλητικό γεγονός. Η διαδρομή του αγώνα έχει μήκος 1600 χιλιόμετρα και αθροιστική ανάβαση 100.000 μέτρα, διασχίζοντας ολόκληρη τη χώρα από τη δύση στην ανατολή, μέσα από την μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, περνώντας από μονοπάτια του Έβερεστ και ακόμα επτά ακόμη βουνών με κορυφές που ξεπερνούν σε υψόμετρο τα 8000 μέτρα. Η διάρκεια του αγώνα είναι 51 συνεχόμενες ημέρες (9 Απριλίου έως 31 Μαΐου) και αρκετές θα είναι οι φορές που οι 23 αθλητές του αγώνα θα περάσουν από υψόμετρα πάνω από τα 5500 μέτρα, διασχίζοντας χιονισμένες πλαγιές και παγετώνες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγώνα, ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει στις πλάτες του όλο τον χρειαζούμενο εξοπλισμό, όπως αντίσκηνο, υπνόσακο, ρουχισμό, τρόφιμα, ορειβατικά εργαλεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκύψει στους δύο μήνες που θα διαρκέσει ο αγώνας. Η διαδρομή περνά μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, βαθιές χαράδρες αλλά και επικίνδυνες χιονισμένες πλαγιές της οροσειράς. Οι αθλητές θα πλοηγούνται συνεχώς χάρη στη χρήση χαρτών και πυξίδας. Στο τέλος της κάθε ημέρας, όλοι θα συναντιούνται στην κατασκήνωση που θα δημιουργείται από τους αθλητές. Οι καιρικές συνθήκες απρόβλεπτες, με πιθανές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις, απαιτούν την προσοχή των αγωνιζόμενων, που δυνητικά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους.

Πέρα από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της προσπάθειας της Ασημίνας, θα παίξουν και παράγοντες όπως η κακή διατροφή, το κρύο, το μεγάλο υψόμετρο, πιθανές ασθένειες και τραυματισμοί. Καθημερινά, η Ασημίνα, όπως όλοι οι υπόλοιποι συναθλητές της, θα μεταφέρει στην πλάτη ένα σακίδιο 15 κιλών, όπου θα υπάρχει όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός που θα της καλύψει όλες τις ανάγκες για ασφαλή και επιτυχή πορεία.

Το Great Himal Race είναι για την Ασημίνα η απόλυτη πρόκληση, ότι πιο δυνατό έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα στα βουνά και στην περιπέτεια. Θα τη φέρει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και θα βιώσει τη μυσταγωγία της περιπέτειας σε μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες της.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend