Επιστολή ΕΟΣΛΜΑ-Υ σε ΕΟΔΥ και Χαρδαλιά για τους αγώνες δρόμου

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής ΕΟΔΥ κ Παν Πρεζεράκο και το Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδιαλιά απέστειλε η  ΕΟΣΛΜΑ-Υ, ζητώντας την επανεκκίνηση του μαζικού αθλητισμού. Αναλυτικά η ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος Κων/νος Σάμιος και ο Γενικός Γραμματέας Παύλος Λέκκας αναφέρει:

“Κύριοι,

Από το 2006 το δρομικό κίνημα έχει μια εκρηκτική αύξηση. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι το 2006 ιδρύθηκε και η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού-Υπεραποστάσεων ΕΟΣΛΜΑ-Υ.

Υπολογίζεται ότι έως σήμερα σαφώς περισσότεροι από 150.000 αθλούμενοι, έχουν λάβει μέρος έστω και  σ’ έναν αγώνα μας.

Είμαστε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και δικαιούμεθα της προσοχής της πολιτείας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, ούτε κάποια συζήτηση

Επισημαίνουμε ότι είμαστε αθλούμενοι κάθε ηλικίας, χωρίς κάποιο δελτίο Αθλητή. Οι αγώνες στο πλαίσιο της άθλησης για όλους και των Υπεραποστάσεων γίνονται αποκλειστικά σε εξωτερικό χώρο, ασφάλτινους δρόμους ή μονοπάτια σε βουνά, όπου σύμφωνα με την άποψη των ειδικών ο κίνδυνος είναι μειωμένος 18-20 φορές!

Θα θέλαμε να τονίσουμε και την δική μας ευαισθησία στα λαμβανόμενα μέτρα για την πανδημία και η επιτροπή covid 19 της ΓΓΑ μπορεί να σας διαβεβαιώσει για την πληρότητα των υγειονομικών πρωτοκόλλων που υποβάλλουμε.

Η  απαγόρευση αυτών των εκδηλώσεων έχει πολλαπλές συνέπειες για όλους τους εμπλεκομένους φορείς, τις οποίες καλό θα είναι η πολιτεία να τις λάβει σοβαρά υπόψη της:

1)    Σωματικές και Ψυχολογικές για τους αθλούμενους, Είναι γεγονός ότι ο αθλητισμός, με την ευρεία έννοια, είναι το καλύτερο «φάρμακο» που έχουμε στα χέρια μας απέναντι σε κάθε ιό. Πιο συγκεκριμένα:

  • Σωματικά:
    • Η άσκηση βελτιώνει την υγεία του πληθυσμού απέναντι στις παθήσεις της εποχής μας (καρδιοπάθειες, διαβήτης, παχυσαρκία κ.λ.π.) 
    • Θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να ανταποκριθεί τόσο στον συγκεκριμένο ιό όσο και σε πολλούς άλλους και είναι βέβαιο ότι οι αθλούμενοι θα επιβαρύνουν λιγότερο το υγειονομικό σύστημα της χώρας.
  • Ψυχικά
    • Είναι το καλύτερο αγχολυτικό. Πόσο μάλλον την εποχή του σχετικού περιορισμού.
    • Δημιουργεί ισορροπημένες αντιδράσεις και ισορροπημένες σκέψεις,
    • Δημιουργεί ευχαρίστηση με την παραγωγή ενδορφινών κ.λ.π.

2)    Οικονομικές επιπτώσεις για τους δρομικούς συλλόγους. Οι ερασιτεχνικοί δρομικοί σύλλογοι που υπηρετούν τον αθλητισμό για όλους, έχουν ως κύρια πηγή εσόδων (ορισμένοι δε εξ αυτών ως μοναδική πηγή εσόδων) τις δρομικές εκδηλώσεις. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι απαγορεύσεις θα οδηγήσει αρκετούς εξ αυτών στη διάλυση τους, διότι θα ευρεθούν σε πλήρη αδυναμία εκπληρώσεως των οικονομικών υποχρεώσεων τους. Στο σημείο αυτό θέλουμε να επισημαίνουμε ότι όλοι οι ανωτέρω ερασιτεχνικοί δρομικοί σύλλογοι επιτελούν λειτούργημα, διότι από την μια μεριά παρέχουν μια διέξοδο στους αθλούμενους η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά για άλλου είδους αναζητήσεις που είναι βλαβερές για τον κάθε άνθρωπο και από την άλλη επιτελούν σημαντικότατο κοινωνικό έργο μιας και μέρος των εσόδων τους το διαθέτουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εκπέμποντας μηνύματα αλληλεγγύης και φιλαλληλίας προς τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Εάν λοιπόν οι δρομικοί σύλλογοι για τον παραπάνω λόγο εκλείψουν θα γίνει φτωχότερη και η πολιτεία μας, η οποία ήδη παρουσιάζει έλλειμμα πολιτισμού!

3)    Οικονομικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τις ανωτέρω εκδηλώσεις. Όλοι οι επιχειρηματίες των οποίων η δραστηριότητα σχετίζεται με τέτοιες διοργανώσεις (π.χ χρονομέτρηση, κατασκευή μεταλλίων, δρομικών t-shirt κλπ) έχουν υποστεί βαρύτατο οικονομικό πλήγμα, το οποίο ενδεχομένως και να τους οδηγήσει στα πρόθυρα της πτώχευσης εάν η κατάσταση αυτή διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι διαστάσεις του εν λόγω θέματος δεν είναι μόνο αθλητικές αλλά επιπροσθέτως οικονομικές και κοινωνικές.

Επειδή θεωρούμε ότι η δική μας δραστηριότητα είναι η πλέον ακίνδυνη, προσβλέπουμε στην άμεση εξέταση του αιτήματός μας και την θετική απάντηση σας”.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Μπείτε ξανά στο “τριπάκι” του τρεξίματος μετά από μακροχρόνια αποχή

Έτσι θα αποκαταστήσετε τη σχέση σας με το τρέξιμο

Yπάρχουν στιγμές που η σχέση μας με το τρέξιμο ξεθωριάζει και τείνουμε να απομακρυνθούμε από το αγαπημένο μας χόμπι για διάφορους λόγους.

Διακόπτουμε για μεγάλο διάστημα και κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν το ξεκινήσαμε πάλι.

Ακολουθούν τρόποι ώστε να φουντώσει ξανά η… φλόγα:

1. Μιλήστε με άλλους δρομείς

Συζητώντας με άλλους δρομείς θέματα σχετικά με το τρέξιμο, απλά σας υπενθυμίζει την αγάπη που έχετε γι΄ αυτό. Η παρέα θα σας κάνει να επιστρέψετε.

2. Αγοράστε για τον εαυτό σας εξοπλισμό τρεξίματος

Ανταμείψτε τον εαυτό σας για την σκληρή δουλειά αγοράζοντας κάποιο μπλουζάκι τρεξίματος ή κάλτσες χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Η ανταμοιβή θα μας κάνει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια και ενισχύει τη δέσμευσή σας για προπόνηση.

3. Εθελοντική συμμετοχή σε αγώνα

Βλέποντας έναν αγώνα μέσα από τα μάτια του εθελοντή μπορεί να σας αλλάξει την οπτική σας για το τρέξιμο και να σας δόσει κίνητρα. Το να βλέπεις τους δρομείς να αγκαλιάζουν τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας τους αφού ολοκληρωθεί ένας αγώνας μπορεί να κάνει θαύματα.

4. Συμμετοχή σε αγώνα σε μέρος που πάντα ήθελες να επισκεφθείς

Αν συνήθως συμμετέχετε σε αγώνες στην περιοχή σας, καλό είναι να δοκιμάσετε να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποιον αγώνα που διεξάγεται σε περιοχή που είχατε σκοπό να επισκεφθείτε κάποια στιγμή.  Έτσι συνδυάζεται το τρέξιμο με τις μίνι διακοπές.

5. Παρακολουθήστε έναν αγώνα από κοντά

Kάθε φορά που είστε θεατής σε έναν αγώνα, αναπόφευκτα ζηλεύετε τους δρομείς που είναι εκεί έξω. Αυτό σας δημιουργεί το κίνητρο την επόμενα φορά να συμμετάσχετε οι ίδιοι σε ένα παρόμοιο γεγονός.

Διαβάστε ακόμα: 13 λόγοι που θα σε κάνουν να δεις το τρέξιμο με άλλο μάτι

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Κορυφαίες συμβουλές αποκατάστασης από έναν ειδικό

Ο Χάρι Τζέιμσον

Ο Χάρι Τζέιμσον είναι ένας προπονητής με τεράστια εμπειρία. Έχει υπάρξει προσωπικός γυμναστής τόσο του ποδοσφαιριστή Γουέιν Μπριτζ όσο και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον!

Βετεράνος μαραθωνίων, έμαθε από την εμπειρία του τη σημασία που έχει η ξεκούραση και η αποκατάσταση στη ρουτίνα ενός δρομέα.

Παρακάτω μοιράζεται ορισμένες πολύ κομβικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την καλύτερη αποκατάσταση:

Πώς η σωστή αποκατάσταση ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Δώστε προτεραιότητα στην ανάκτηση

«Οι άνθρωποι παραδοσιακά αντιλαμβάνονται τη γυμναστική τους τους – για παράδειγμα, το τρέξιμο – ως το κύριο και την ανάκαμψη ως μια μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να τοποθετηθεί γύρω της. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο: το τρέξιμο να είναι μια λεπτομέρεια και η ανάκαμψη το βασικό. Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι η άσκηση το κομβικό στοιχείο για τη διαμόρφωση φυσικής κατάστασης αλλά η αποκατάσταση».

Χρειάζεστε μια πολυμορφία

«Δεν υπάρχει καμία μαγική μέθοδος που θα λύσει όλα τα προβλήματά σας. Πρέπει αντίθετα να έχετε πολλές μεθόδους ανάκτησης. Από γυμναστηριακά μηχανήματα μέχρι φυσικά μασάζ και αλοιφές. Είναι από τους λόγους που έχω καταφέρει να υπάρχω τόσα χρόνια σε αυτό το άθλημα είναι οι πολλοί τρόποι μέσω των οποίω ανακτώ τις δυνάμεις μου έπειτα από μια εξαντλητική προπόνηση»

Η έντονη προπόνηση χρειάζεται έντονη ανάπαυση

«Εάν προπονείστε για μαραθώνιο, είναι γνωστό πως εξαιτίας της αύξησης των χιλιομέτρων που κάνετε πρέπει να αυξήσετε και τον ύπνο ότι η αύξηση των μιλίων χρειάζεται επίσης αυξημένο ύπνο. Νομίζω ότι πολύς κόσμος αγνοεί αυτό τον γενικό κανόνα. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι κάνουν το αντίθετο: σηκώνονται πολύ νωρίς για να τρέξουν πριν από τη δουλειά και καταλήγουν να κοιμούνται λιγότερο».

Προκαλέστε τον εαυτό σας διανοητικά στην προπόνηση

«Αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις στη ζωή μου. Αλλά δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τόσο σκληρό όσο τα τελευταία 10 χιλιόμετρα του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης. Η συμβουλή μου είναι: μεταφερθείτε σε κάποια δύσκολα μέρη για την προπόνησής σας. Πίστεψέ με, στον αγώνα, θα τρέξετε κάπου ακόμα πιο σκληρά. Κανείς δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για το πώς θα νιώσετε στο χιλιόμετρο 38 σε έναν μαραθώνιο όταν κυνηγάτε έναν χρόνο. Και κανείς δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το πόσο λαμπρός θα νιώσεις στο χιλιόμετρο 42 όταν φτάσεις στη γραμμή του τερματισμού. Πηγαίνετε σε μερικά δύσκολα σημεία στην προπόνησή σας, ώστε να μπορέσετε να προετοιμαστείτε διανοητικά για την πρόκληση που έρχεται».

Μέλι: Καλύτερες επιδόσεις και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση!

Γίνετε δυνατοί – και συγκεκριμένοι

«Ένα από τα πράγματα που βλέπω συχνά είναι άνθρωποι που απλά τρέχουν χωρίς καμία άλλη προοπτική. Αυτή είναι μια συνταγή για τραυματισμούς στις αρθρώσεις καθώς το σώμα σας δεν είναι απαραίτητα αρκετά ισχυρό για να υποστηρίξει αυτόν τον όγκο εργασίας που κάνετε. Βρείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λοιπόν. Κάντε πολλή γυμναστική, προσθέστε γλουτένη στη διατροφή σας, γυμνάστε την πλάτη σας και το κυριότερο, τα πόδια σας».

Διαβάστε επίσης: Ενεργητική ή παθητική αποκατάσταση μετά το τρέξιμο;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend